فهرست مطالب

فرهنگ مشاوره و روان درمانی - پیاپی 45 (بهار 1400)

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 45 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد ثناگویی زاده* صفحات 1-27

    هدف این مطالعه، شناسایی الگوی غنی سازی صمیمیت زناشویی در دیدگاه اسلامی بود. بدین منظور داده های مطالعه به روش کیفی از نوع تحلیل مضامین از میان منابع اسلامی شامل آیات قرآن و روایات معصومین (ع) با روش نمونه گیری نظری استخراج شد. با استفاده از کلیدواژه های مرتبط با موضوع و با کمک نرم افزارهای جستجوگر از میان آیات قرآن و پنجاه منبع روایی اسلامی که شامل منابع حدیثی شیعی و سنی از علمای متقدم و متاخر بود، عبارات مرتبط گردآوری شد و با استفاده از روش استرلینگ، تحلیل گردید. پس از اعتمادپذیری داده های کیفی، 33 مضمون پایه، 6 مضمون سازمان دهنده و یک مضمون فراگیر از تحلیل داده ها حاصل شد. یافته های پژوهش نشان داد که الگوی غنی سازی صمیمیت زناشویی دارای اصول، ارکان، ابعاد، موانع، مناطق هیجانی و نحوه ارزیابی آن است. ابعاد صمیمیت از نظر این الگو شامل؛ صمیمیت های عاطفی، جسمی، جنسی، معنوی، همباشی، اقتصادی و کلامی است. همچنین نتایج نشان داد که ارزیابی صمیمیت بر چهار محور، ابعاد صمیمیت، مناطق هیجانی، شدت و ضعف هیجانات و صمیمیت انتظاری و واقعی صورت می گیرد. نتایج این مطالعه می تواند برای مشاوران خانواده و زوج درمانگران به منظور تدوین برنامه های غنی سازی صمیمیت زناشویی مبتنی بر دیدگاه اسلامی و ارزیابی آن موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: غنی سازی، صمیمیت زناشویی، اسلام، پژوهش کیفی
  • محمد عسگری*، عسگر چوبداری، حسین اسکندری صفحات 33-45

    همه گیر بودن بیماری کووید 19 در کل کشورهای جهان، سلامت روان شناختی و جسمی افراد جوامع را به خطر انداخته است و به دلیل ماهیت سریع انتشار بودن این بیماری تاثیرات بسیاری بر روابط فردی، خانوادگی و اجتماعی مردم داشته است. هدف از این پژوهش تحلیل تجارب زیسته افراد مبتلا به بیماری کرونا بر روابط فردی، خانوادگی و اجتماعی و ارایه راهکارهای پیشگیری و کنترل آسیب های روانی ناشی از آن بود. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش شناسی در زمره پژوهش های کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. جهت نمونه گیری تعداد 16 نفر از افرادی که در دوران همه گیری به بیماری کووید 19 مبتلا شده بودند با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به اشباع اطلاعاتی انتخاب شدند. اطلاعات حاصل از پژوهش با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و جهت تحلیل این اطلاعات از روش تحلیل مضمون استفاده شد. یافته های حاصل از مصاحبه ها در سه مضمون اصلی افکار، احساسات و هیجان های منفی ناشی از بیماری (بعد روابط فردی)، تغییر رفتار اعضای خانواده (بعد روابط خانوادگی) و تغییر رفتار دیگران (بعد روابط اجتماعی) استخراج و طبقه بندی شد. در جهت پیشگیری از پیامدهای بیماری کووید 19، مضمون اصلی انسجام و استحکام ساختار خانواده به دست آمد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که شیوع بیماری کرونا روابط فردی، خانوادگی و اجتماعی افراد را به شدت تحت تاثیر خود قرار می دهد و جهت پیشگیری و کنترل آسیب های ناشی از آن باید انسجام و استحکام ساختار خانواده از طریق آموزش های مرتبط و مداخلات روان شناختی موثر در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیماری کرونا (کووید 19)، تجارب زیسته، آسیب های روان شناختی، روابط خانوادگی
  • علی قره داغی*، سپیده معصومی علاء صفحات 47-82

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته خانواده های گسسته و درهم تنیده در کنار آمدن با قرنطینه در دوره شیوع کووید-19 انجام شد. به منظور انجام این پژوهش کیفی، از بین دانشجویان دانشگاه تبریز 11 خانواده گسسته و 5 خانواده درهم تنیده به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت غربالگری از مقیاس انطباق پذیری و همبستگی خانواده (FACES-III) استفاده شد. روش اصلی جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه-ساختارمند با سوالات باز بود و داده ها با روش اسمیت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. صحت و اعتبار پژوهش حاضر ریشه در چهار محور «باورپذیری، انتقال پذیری، تصدیق پذیری و اطمینان پذیری» داشت. یافته های حاصل از تجربیات خانواده ها در هفت مضمون اصلی «چتر اطلاعاتی»، «راهبردهای حمایتی»، «عوامل افزایش استرس»، «عوامل کاهش استرس»، «عوامل تعارضات خانواده»، «راهبردهای حل تعارضات خانواده» و «عوامل ایجاد کم توجهی نسبت به نکات پیشگیری» و چندین زیر مضمون خلاصه گردید. به طور کلی نتایج نشان می-دهد، مسئولیت پذیری و تعهد اعضای خانواده نسبت به مدیریت شرایط در مواقع بحرانی مثل شیوع ویروس کووید-19 و قرنطینه خانگی از ساختار خانواده تاثیر می پذیرد. مشارکت اعضا در خانواده های گسسته، کمتر وجود دارد و هر چند خانواده های درهم تنیده، آسیب های ویزه خود را برای اعضا دارند؛ که نداشتن استقلال فردی یکی از این موارد است، اما در مدیریت این بحران عملکرد بهتری نسبت به خانواده های گسسته نشان دادند، که می توان نتیجه گرفت، همدلی و مشارکت یکی ازموارد ضروری برای عبور موثر از این شرایط است.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، خانواده های گسسته، خانواده های درهم تنیده، قرنطینه، کووید-19
  • هادی سلیمی*، کبری حاجیعلیزاده، مجتبی عامری سیاهویی، پریسا بهدوست صفحات 83-100

    کووید-19 شرایط استرس آوری ایجاد کرده و می تواند بر روابط زناشویی و خانوادگی اثر بگذارد. بنابراین پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش استرس کرونا در رابطه بین اعتیاد به اینترنت با تعارضات و خشونت زناشویی و خانوادگی انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد ساکن شهر بندرعباس در سال 1399بودند که 421 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به گروه افراد متاهل و مجرد تقسیم شدند. داده ها به روش برخط جمع آوری شدند. ابزارهای به کار گرفته شده، مقیاس استرس کرونا (CSS-18)، پرسشنامه تعارض و خشونت زناشویی و خانوادگی و اعتیاد به اینترنت (IAT) بود. داده ها از طریق همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر و نرم افزار SPSS-22 و برنامه ماکرو ساخته پریچر و هایز مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد اعتیاد به اینترنت و استرس کرونا می توانند 26/5درصد از واریانس تعارض و خشونت زناشویی و 19/1درصد از تعارض و خشونت خانوادگی را تبیین کنند. اعتیاد به اینترنت نیز می تواند 19/4درصد از واریانس استرس کرونا را در گروه افراد متاهل و 13/6درصد در گروه افراد مجرد تبیین کند. همچنین نتایج اثرات غیرمستقیم نشان داد که اعتیاد به اینترنت از طریق استرس کرونا 7/4 درصد بر تعارض و خشونت زناشویی و 12/2درصد بر تعارض و خشونت خانوادگی به صورت غیرمستقیم اثر دارد. استفاده آسیب زا از اینترنت در دوران کرونا باعث می شود تا افراد سطحی از استرس را تجربه کنند و این استرس می تواند به مرزهای زناشویی و خانوادگی وارد شود و موجب تعارضات و خشونت های زناشویی و خانوادگی شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، اعتیاد به اینترنت، استرس، خشونت زناشویی، خشونت خانوادگی
  • پروین بانو عظیم اوغلی اسکویی، کیومرث فرحبخش*، امید مرادی صفحات 101-139
    مقدمه

    از دست دادن یکی از اعضای مهم خانواده بزرگ ترین بحران است که فرد باید با آن روبرو شود. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی تجربه مشارکت کنندگان پژوهش از سوگ بعد از مرگ عضو خانواده بود.

    روش

    در این پژوهش برای جمع آوری و ارزیابی اطلاعات درباره تجربه سوگ از پژوهش کیفی پدیدارشناسی توصیفی استفاده شده است. 12 مشارکت کننده که تجربه مرگ یکی از اعضای خانواده را داشتند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق با آن ها تا رسیدن داده ها به اشباع ادامه یافت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها به 4 مضمون اصلی و 14 زیر مضمون فرعی منجر گردید که شامل: زمینه های خانوادگی موثر با درون مایه های فرعی: حمایت عاطفی و همراهی خانواده، کارکرد و تغییر ساختار خانواده، چگونگی انتقال خانواده از مراحل سوگ، تداوم کارکرد خرده نظام های خانواده و جایگاه فرد متوفی در خانواده؛ زمینه های شخصی موثر با درون مایه های فرعی: تعدیل کنندگی ویژگی های شخصیتی، کاربرد سودمندانه یا ناسودمندانه زبان، تاثیر تجارب گذشته فرد و رشد پس از ضربه؛ زمینه های نگرشی موثر با درون مایه های فرعی نگرش غیرمذهبی و سکولار به مرگ، نگرش مذهبی و دینی به مرگ، پذیرش یا عدم پذیرش واقعیت مرگ و زمینه های فرهنگ موثر با درون مایه های فرعی کارکرد شبکه حمایتی خانواده گسترده، فرهنگ مراسم سوگواری و عزاداری بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش ادبیات گذشته در زمینه سوگ در بافت خانواده را گسترش می دهد. همچنین زمینه های موثر استخراج شده این مطالعه دارای تلویحات کاربردی فراوان برای متخصصین و افراد درگیر در سوگ می باشد.

    کلیدواژگان: سوگ، خانواده، تجربه زیسته، پدیدارشناسی
  • محمود برجعلی*، زهرا عسگری راد، سجاد ناصری نیا صفحات 141-162

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش روش دلگرم سازی شوانکر مبتنی بر نظریه آدلر بر خودکارآمدی، رضایتمندی از زندگی و تنظیم هیجانی زوجین متعارض در تهران بود. روش تحقیق در این پژوهش، نیمه آزمایشی بوده و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را زوجین متعارض شهر تهران تشکیل می دهند با توجه به جمعیت زوجین متعارض شهر تهران جمعا تعداد آنان 20000 نفربودند. نمونه پژوهش شامل 50 نفر از زوجین مراجعه کننده (مرد یا زن) به مراکز مشاوره شهر تهران بود که به روش نمونه گیری در دسترس از بین مراجعین انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش آموزش روش دلگرم سازی شوانکر مبتنی بر نظریه آدلر (25 زوج) و گروه گواه (25زوج) گمارش شدند. داده های پژوهش با کمک پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران (1982)، پرسشنامه رضایت از زندگی داینر، ایمونز، لارسن و گریفین (1985) و پرسشنامه تنظیم هیجانی گارنفسکی و همکاران(2001) جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آنالیز تحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش روش دلگرم سازی شوانکر مبتنی بر نظریه آدلر بر خودکارآمدی، رضایتمندی از زندگی و تنظیم هیجانی زوجین متعارض در تهران نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری اثر بخش بوده اند (001/0≥P). بنابراین با توجه به اثربخشی آموزش روش دلگرم سازی می توان از این مداخلات در محیط های مشاوره و روان درمانی خانواده استفاده کرد .

    کلیدواژگان: آموزش روش دلگرم سازی، خودکارآمدی، رضایتمندی از زندگی، تنظیم هیجانی و زوجین متعارض
  • مهوش معاذی نژاد، مختار عارفی*، حسن امیری صفحات 163-186

    روابط صمیمانه زناشویی، مهم ترین پیش بینی کننده رضایت از زندگی است. هدف از پژوهش حاضر، هم سنجی اثربخشی آموزش زوج ها بر اساس رویکرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و تصویرسازی ارتباطی بر مدیریت تعارض زوجین بود. جامعه ی آماری این پژوهش کل زوج های مراجعه کننده به مرکز مشاوره آوای سروش شهر کرمانشاه در سال 1397 بود که از میان آن ها تعداد 45 زوج که دارای معیارهای ورود به پژوهش بودند به عنوان نمونه و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. بنابراین، 45 زوج (زن و شوهر) انتخاب و به صورت گمارش تصادفی، در سه گروه (15زوجی) ایماگوتراپی، اکت و شاهد جایگزین شدند. در 8 جلسه 120 دقیقه ای یکی از گروه های آزمایش در معرض آموزش بر اساس رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه دیگر در معرض آموزش بر اساس تصویرسازی ارتباطی قرار گرفتند. مدیریت تعارض توسط پرسشنامه تعارض زناشویی(MCQ) سنجیده شد. داده های حاصل در سطح توصیفی با استفاده از میانگین و انحراف استاندارد و در سطح استنباطی با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکووا) توسط نرم افزارSPSS نسخه 23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد در سطح معنی داری 5 درصد آموزش زوج ها بر اساس رویکرد اکت و ایماگوتراپی بر مدیریت تعارض زوجین موثر است. همچنین نتایج حاکی از آن بود که آموزش زوج ها بر اساس رویکرد اکت در ابعاد روابط خانوادگی و خویشاوندان موثرتر و آموزش زوج ها بر اساس رویکرد ایماگوتراپی در بعد هیجانی موثرتر است و در دیگر ابعاد مدیریت تعارض بین این دو روش تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، آموزش زوج ها، رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد، رویکرد تصویرسازی ارتباطی
  • آرزو شکری، عبدالله شفیع آبادی*، فریده دوکانه ای فرد صفحات 187-209

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل ساختاری پیشبینی موفقیت شغلی براساس قدرت ایگو با میانجیگری رضایت زناشویی و عزت نفس انجام شد. روش پژوهش حاضر همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، شامل شاغلین مرد و زن متاهل در فرمانداریهای فیروزکوه، دماوند و پردیس در سال 1397 بود. با توجه به این که برای مطالعات مدل سازی معادله ساختاری200 تا 400 نفر نمونه توصیه شده (شوماخر و لومکس، 1388)، حجم نمونه مورد نظر 300 نفر در نظر گرفته شد و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. افراد نمونه، پرسش نامه های موفقیت شغلی نبی، رضایت زناشویی اینریچ، قدرت ایگو مارک استروم و همکاران و عزت نفس آیزنک را تکمیل کردند. برای آزمون فرضیه ها، از معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها حاکی از این بود: قدرت ایگو به صورت مثبت و معنادار موفقیت شغلی را پیش بینی می کند. عزت نفس رابطه بین قدرت ایگو و موفقیت شغلی را به صورت مثبت و معنادار میانجیگری می کند. رضایت زناشویی رابطه بین قدرت ایگو و موفقیت شغلی را به صورت مثبت و معنادار میانجیگری میکند. براساس نتایج حاصل می توان نتیجه گرفت توانمندی ایگو هم به طور مستقیم و هم با میانجیگری رضایت زناشویی و عزت نفس میتواند بر میزان موفقیت شغلی نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: موفقیت شغلی، قدرت ایگو، رضایت زناشویی، عزت نفس
  • صفورا عموسلطانی، فریبا یزدخواستی*، حمیدرضا عریضی، جواد عباسی جندانی صفحات 211-236

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر روان نمایشگری با محتوای مهارتهای زندگی بر احساس تنهایی، شادکامی، روابط عاطفی و حمایت اجتماعی والدین در دختران نوجوان وابسته به تلفن همراه بود. طرح این پژوهش، آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر، دانش آموزان دختر دبیرستانی شهرستان خمینی شهر بودند. نمونه آماری این پژوهش 30 نفر از دانش آموزان وابسته به تلفن همراه بودند که به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل به صورت تصادفی گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس وابستگی به تلفن همراه MPAI لونگ (2007)، جو عاطفی خانواده هیلبرن (1964)، حمایت اجتماعی والدین پرسیدانو و هلر (1983)، شادکامی OHQ (1987) و احساس تنهایی UCLA (1980) استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که جلسات روان-نمایشگری با محتوای مهارتهای زندگی بر کاهش احساس تنهایی، افزایش شادکامی، بهبود روابط عاطفی نوجوانان و حمایت اجتماعی والدین آنان موثر بود و این تاثیرات در دوره پیگیری نیز پایدار بودند (05/0>p). بنابراین مداخله روان نمایشگری با محتوای مهارتهای زندگی، مداخله ای موثر برای بهبود وضعیت روانشناختی نوجوانان وابسته به تلفن همراه است.

    کلیدواژگان: روان نمایشگری، وابستگی به تلفن همراه، احساس تنهایی، شادکامی، روابط عاطفی و حمایت اجتماعی
  • صادق حکمتیان فرد*، سوران رجبی، فریده سادات حسینی صفحات 237-260

    هدف این پژوهش تعیین میزان اثربخشی درمان حساسیت زدایی با حرکت چشم و پردازش مجدد بر خودکارآمدی تحصیلی و اضطراب سخنرانی دانشجویان دارای اضطراب اجتماعی است. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه تحقیق 30 دانشجوی دارای اضطراب اجتماعی بودند که از بین دانشجویان دانشگاه خلیج فارس به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایشی و گواه جای گرفتند. قبل و بعد از اجرای درمان، پرسشنامه های اضطراب سخنرانی، خودکارآمدی تحصیلی و اضطراب اجتماعی بر روی دو گروه اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که بین میانگین نمرات پس آزمون تعدیل شده گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>P)، به نحوی که آموزش حساسیت زدایی با حرکت چشم و پردازش مجدد باعث کاهش اضطراب سخنرانی، اضطراب اجتماعی و بهبود خودکارآمدی تحصیلی شده است؛ بنابراین نتیجه می گیریم درمان حساسیت زدایی با حرکت چشم و پردازش مجدد در بهبود خودکارآمدی تحصیلی و اضطراب سخنرانی و علایم اضطراب اجتماعی دانشجویان دارای اختلال اضطراب اجتماعی اثربخش است.

    کلیدواژگان: حساسیت زدایی با حرکت چشم و بازپردازش، خودکارآمدی تحصیلی، اضطراب سخنرانی، فوبی اجتماعی
|
  • MOHAMMAD SANAGOEI ZADEH * Pages 1-27

    The aim of this study was an identification of marital intimacy enrichment pattern's on Islamic perspective. For this purpose, the study data were extracted by qualitative method of thematic analysis from Islamic sources including Quran verses and Hadiths by theoretical sampling method. Therefore, were collected related phrases by using of related keywords and with the help of search in software from among the fifty sources of Islamic Hadiths, which included early and late scholars from Shia and Sunni hadith sources, and it's analyzed by using sterling method. After Credibility of qualitative data, 33 basic themes, 6 organizational themes and a global theme were obtained from data analysis. The research findings showed that the pattern of enrichment of marital intimacy has principles, pillars, dimensions, obstacles, emotional areas and how to evaluate it. Dimensions of intimacy include; Emotional intimacy, physical, sexual, spiritual, cohesive, economic, and verbal. The results also showed that intimacy assessment is based on four axes, dimensions of intimacy, emotional areas, intensity and weakness of emotions and expected and real intimacy. The results of this study could be effective for family counselors and couples therapists in developing and evaluating Islamic-based intimacy enrichment.

    Keywords: enrichment, Marital Intimacy, Islam, Qualitative research
  • Mohammad Asgari *, Asgar Choubdari, Hosein Skandari Pages 33-45

    The outbreak of Covid19 has endangered the mental and physical health of people in the world and due to the rapid outbreak of this disease, It had many effects on the personal, family and social relations of the people. The aim of this study was to analyze the lived experiences of people with Corona Virus disease on personal, family and social relationships and to provide strategies to prevent and control the psychological effects of it. This research was qualitative research and phenomenological type. For sampling, 16 individuals who had diagnosis with Covid 19 during the pandemic and subjects were selected using purposeful sampling based on The principle of saturation. The research data were collected using semi-structured interviews and the content analysis method was used to analyze this data. The findings of the interviews were extracted and categorized into three main themes: negative thoughts, feelings, and emotions caused by illness, changes in family members' behavior , and changes in other people's behaviors . In order to prevent the consequences of Quaid 19 disease, the main theme of cohesion and strength of family structure was obtained. The results of this study showed that the prevalence of corona virus disease severely affects personal, family and social relationships and to prevent and control the resulting effects, the cohesion and strength of family structure should be strengthened through related training and effective psychological interventions.

    Keywords: Corona virus disease (covid 19), Lived experiences, Psychological Effects, family relationships
  • Sepideh Masoumi Ala, Ali gharadaghi* Pages 47-82

    the present study was conducted to study the lived experience of Disengaged and Connected families in dealing with quarantine during the prevalence of Covid-19. In order to conduct this qualitative research, among the students of Tabriz University, 11 Disengaged families and 5 Connected families were selected by targeted sampling method. The Family Adaptability and Correlation Scale (FACES-III) was used for screening. The main method of data collection was semi-structured interviews with open-ended questions, and the data were analyzed by Smith's method. The validity of the present study was rooted in the four axes of »Reliability, Transferability, Certification and Reliability«. Findings from family experiences in the seven main themes of »Information Umbrella«, »Support Strategies«, »Stress Increase Factors«, »Stress Reduction Factors«, »Family Conflict Factors«, »Family Conflict Resolution Strategies« and »Factors a Little attention was paid to Prevention points «and several subsets were summarized. In general, the results show that the family structure affects the responsibility and commitment of family members to crisis management, the prevalence of Covid-19 and home quarantine. There is less participation in Disengaged families and although Connected families have their own disadvantages for their members; That, Lack of individual independence is one of these cases, but in managing this crisis, they performed better than Disengaged families. It can be concluded that empathy and participation is one of the essential factors for overcoming these conditions effectively.

    Keywords: Lived experience, engaged families, connected families, quarantine, COVID-19
  • Hadi Salimi *, Kobra Hajializade, Mojtaba Ameri Siahoui, Parisa Behdost Pages 83-100

    COVID-19 creates stressful conditions and can affect marital and family relationships. Therefore this study was done aimed to investigate the role of Corona stress (CS) mediators in relationship between internet addiction (IA) and marital and family conflict and violence (MCV, FCV). The method of this study was descriptive and path analysis. The statistical population included all residents of Bandar Abbas in 2020, that 421 subject were selected using Random sampling method and were divided into married groups (229) and single (192). The data were collected online. Corona Stress Scale (CSS-18), Marital and Family Conflict and Violence Questionnaire and Internet Addiction Test (IAT) were used for gathering data. Data Analyzing was conducted with Pearson correlation, multiple regression, and path analysis and also SPSS-22 software and the Preacher and Hayes macro program. The results of the data analysis showed that IA and CS can explain 26.5% of MCV variance and 19.1% of FCV variance. IA can also explain 19.4% of CS variance in group of married people and 13.6% in group of single people. Also, the results of indirect effects showed that IA through CS has a 7.4% effect on MCV and 12.2% has an indirect effect on FCV. According to the findings of this study, the harmful use of the internet during the Corona period causes people to experience a level of stress, and this stress can enter the marital and family boundaries, resulting in marital and family conflicts and violence.

    Keywords: COVID-19, Internet addiction, stress, marital violence, Family Violence
  • Parvin Banoo Azim Oghlui Oskooi, Kiumars Farahbakhsh *, Omid Moradi Pages 101-139
    Aim

    Loss of an important family member is the biggest crisis that one has to face. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the experience of the research participants after mourning the death of a family member.

    Method

    This study used a descriptive phenomenological research approach to collect and analyze data.12 participants who had already experienced the death of a family member were selected using purposive sampling method. The participants attended in-depth interviews until data saturation was reached.

    Finding

    Data analysis revealed 4 themes and 14 subthemes for the phenomenon, including: Effective family fields with sub-themes: Emotional support and family companionship, family functioning and restructuring, how family moves through grief stages, continuity of family subsystems functioning, and deceased person's status in the family; effective personal fields with sub-themes: moderator Personality traits, beneficial or inappropriate use of language, impact on one's past experiences and post-traumatic growth; Effective attitudinal contexts with sub-themes Non-religious and secular attitudes to death, Religious and religious attitudes to death, Accepting or rejecting the reality of death; Effective cultural fields with sub-themes extended family support, mourning cultures.

    Conclution: 

    The findings of this study extend past literature on mourning in the family context. Also, the effective fields extracted from this study have a lot of practical implications for specialists and people involved in mourning.

    Keywords: mourning, Family, Lived experience, Phenomenology
  • Mahmood Borjali *, Zahra Asgari Rad Pages 141-162

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of Adler's theory of self-efficacy, life satisfaction and emotional adjustment in conflicting couples in Tehran. The research method was experimental and pre-test and post-test design with control group was used. The statistical population of this study is the conflicting couples of Tehran city. According to the population of conflicting couples in Tehran, their total number was 20,000. Using Cochran formula to select the sample size, 384 individuals were selected as the sample, and among them, the couples who scored lower in the questionnaires, 50 were selected as the main sample, divided into two groups of 25 people. The data were collected by self-efficacy questionnaire Sherer et al. (1982), Life satisfaction questionnaire Diner, Immunes, Larsen and Griffin (1985) and Goranfsky et al. (2001). To analyze the data, one-variable covariance analysis analysis was used. The results showed that Shanker's method based on Adler's theory of self-efficacy, life satisfaction and emotional regulation of conflicting couples in Tehran was significantly more effective than the control group (P <0.001). Therefore, considering the educational effectiveness of the encouragement method, these interventions can be used in family counseling and psychotherapy settings. Keywords: Teaching method of encouragement, self-efficacy, life satisfaction, emotional regulation and conflicting couples

    Keywords: Teaching method of encouragement, self-efficacy, Life Satisfaction, emotional regulation, conflicting couples
  • Mahvash Maazinezhad, Mokhtar Arefi *, Hasan Amiri Pages 163-186

    Intimate marital relationships are the most important predictor of life satisfaction. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of couples' education based on the approach of treatment based on acceptance and commitment and Imago therapy on couple conflict management. The statistical population of this study was the total number of couples referring to Avae Soroush Counseling Center in Kermanshah in 1397, among which 45 couples who had the criteria to enter the research were selected as a sample and available by sampling method. Therefore, 45 couples (husband and wife) were selected and, as a random appointment, were replaced by three groups (15 couples) of Imago therapy, act, and control. In 8 120-minute sessions, one of the experimental groups was exposed to training based on an approach based on acceptance and commitment, and the other group was exposed to training based on Imago therapy. Conflict management was measured by Questionnaire the (MCQ). Descriptive data were analyzed using standard mean and standard deviation and inferential analysis using multivariate analysis of covariance (Manquova) was analyzed by SPSS. The findings showed that in a significant level of 5%, couples 'training based on ACT and Imago therapy approach is effective in managing couples' conflict. The results also showed that couples 'education was more effective based on ACT approach in terms of family relationships and relatives and couples' education based on Imago therapy approach was more effective in emotional dimensions.

    Keywords: Marital conflict, Couple Training, Acceptance, Commitment Approach, Imago therapy Approach
  • Arezoo Shokri, Abdollah Shafiabadi *, Farideh Dokaneheeifard Pages 187-209

    The present study aimed at designing a structural model to predict job success through ego strength with due to the mediating role of marital satisfaction and self-esteem. The research method employed a correlation with structural equations. Research statistical population consists of married men and women workers in the East governorships of Tehran Province in 2018. Given that for the structural equation modeling studies 200 to 400 recommended individuals (Schumacher and Lumex, 2009), the sample size was considered to be 300 who were selected randomly using simple sampling. The questionnaires used in the study were Nabi job success, ENRICH Marital Satisfaction, Markstrom’s ego strength Markstrom et al., Eysenck Self-esteem that participants completed them. To test the hypotheses, the structural equations were used. Findings reported that ego strength is significantly positive predicting job success. Self-esteem is significantly positive mediating the relationship between ego strength and job success. Marital satisfaction is significantly positive mediating the relationship between ego strength and job success. Based on the obtained results, we can conclude that ego strength both directly and through the mediation of marital satisfaction and self-esteem can play a role in the level of job success.

    Keywords: job success, ego strength, Marital satisfaction, Self-esteem
  • Safura Amoosoltani, Fariba Yazdkhasti *, Hamidreza Oreyzi, Javad Abbasi Jondani Pages 211-236

    The purpose of the present study was to examine the effectiveness of psychodrama with the content of life skills on loneliness, happiness, affective relationships and parents’ social support in adolescents dependent on the cellphone. The design of this study was experimental and pretest-posttest and follow-up with the control group. The study population included female high school students in Khomeinishahr. The statistical sample of this study included 30 students dependent on the cellphone who were selected by cluster sampling and randomly assigned to two groups of 15 participants. To collect data. the scale of mobile dependence MPAI Lung (2007), Affective family climate of Hill Burn (1964), Parents' Social Support of Prosidano and Heller (1983), Happiness OHQ (1987), and UCLA Loneliness (1980) was used. The results of multivariate covariance analysis showed that sessions of psychodrama with the content of life skills were effective in reducing loneliness, increasing happiness, improving adolescent affective relationships and social support of their parents and these effects stayed stable in follow-up (p

    Keywords: psychodrama, dependence on cellphone, lonliness, Happiness, affective relationship, social support
  • Sadegh Hekmatiyan Fard *, Soran Rajabi, Faride Sadat Hoseini Pages 237-260

    The purpose of the present study was to investigate the extent effectiveness of EMDR on the anxiety Speech and academic self-efficacy in students with social anxiety. The method of this study was experimental design with pre and post-test design with control group. The sample of the study was 30 students with social anxiety that were selected by simple random sampling among the students of the Persian Gulf University. They were randomly divided into two experimental and control groups. Before and after the treatment, self-efficacy, anxiety Speech and social anxiety questionnaires were administered to the two groupsThe results of multivariate analysis of covariance showed that there is a significant difference between the mean post test scores of the experimental and control groups (p < 0.001), so that EMDR can reduce anxiety Speech, social anxiety and Improved academic self-efficacy. Therefore, we conclude that desensitization treatment through eye movement and reprocessing is effective in improving speech anxiety, academic self-efficacy and social anxiety.

    Keywords: eye movement desensitization, reprocessing, academic self-efficacy, Anxiety Speech, Social anxiety