فهرست مطالب

آموزش و اخلاق در پرستاری - سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا شیخی چمان* صفحات 1-3
  • لیلی مصلی نژاد، شکوفه آتش پور، نوید کلانی* صفحات 5-11
    مقدمه

    با شیوع بیماری کروناویروس جدید، ابعاد مختلف زندگی انسان تحت تاثیر قرار گرفته است. دانشجویان رشته های علوم پزشکی که در آینده ای نه چندان دور باید به عنوان کادر درمان نظام سلامت خدمت کنند، نیاز مبرمی به دریافت آموزش های کیفی مناسب دارند. فاصله گذاری اجتماعی باعث شده است که شیوه آموزش بخش بزرگی از دروس این دانشجویان به روش مجازی تغییر شکل پیدا کند. برای اطمینان از کیفیت مناسب آموزش در دوره پاندمی، تعیین دقیق چالش ها و نیازهای دانشجویان رشته های علوم پزشکی اهمیت بالایی می یابد که در این مطالعه به بررسی آن به صورت کیفی پرداخته شد.

    روش کار

    این پژوهش یک تحقیق کیفی-تحلیلی است که بر روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جهرم و با هدف بررسی درک و درخواست دانشجویان از ابعاد مختلف اموزش مجازی انجام گردید. پس از جمع آوری اطلاعات دانشجویان رشته های مختلف به وسیله سوال باز پاسخ در سامانه نوید و شبکه های اجتماعی (واتساب)، نتایج مورد تحلیل کیفی قرار گرفت.

    یافته ها

    در تحقیق حاصر تعداد 550 دانشجوی رشته های مختلف علوم پزشکی در گروه ها و مقاطع  شرکت کردند. از تجزیه و تحلیل داده های به دست امده ، 5 بخش مختلف مشخص گردید. در بررسی بعد مزایای بیان شده توسط دانشجویان، 11 مورد با موضوعیت کلی رضایت از نحوه دسترسی آسان به مطالب شناسایی شد. در بررسی بعد معایب بیان شده توسط دانشجویان، 19 مورد بیان شد که غالبا مربوط به مشکلات ناشی از نبود زیرساخت تکنولوژی و حجم مطالب یا کمبود وقت دانشجویان بود. تقاضای دانشجویان جهت بهبود کیفی محتوای آموزشی دارای 20 پیشنهاد مختلف بود که نیازها و چالش های دانشجویان را مشخص کرد. سبک های یادگیری دانشجویان در ایام قرنطینه نیز دارای 8  مورد بود که تنوع دیده شده در گویه های آن نیاز به اختصاصی سازی آموزش بر اساس سبک یادگیری دانشجو را گوش زد می کند. بررسی ابعاد روانشناختی تجربه شده در آموزش در دوره کرونا منجر به شناسایی 8  بعد  منفی و 6 مورد از ابعاد مثبت گردید.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر با شناسایی نقاط قوت و چالش های آموزش الکترونیک، در دوران پاندمی کرونا ویروس به دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی جهرم کمک کرد. که در این راستا برنامه ریزی مناسبی در جهت یادگیری و آموزش دانشجویان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس جدید، آموزش پزشکی، آموزش مجازی، علوم پزشکی
  • مرضیه هلال بیرجندی*، مریم تولیت صفحات 12-19
    مقدمه

    دانشجویان اتاق عمل در محیط آموزش بالینی استرس بالایی دارند که بر یادگیری آنان تاثیر می گذارد. با توجه به اینکه کنترل استرس دانشجویان در محیط آموزش بالینی اتاق عمل از اهمیت خاصی برخوردار است؛ بنابراین هدف از این تحقیق بررسی تاثیرگذاری دانشجویان مقطع تیم آموزش بالینی (طرح پیرمنتورینگ) بر میزان استرس بالینی دانشجویان اتاق عمل می باشد.

    روش کار

    در این بررسی نیمه تجربی تاثیر اجرای طرح پییرمنتوریگ بر میزان استرس بالینی دانشجویان تکنولوژی اتاق عمل قبل و بعد از مداخله مورد بررسی قرار گرفت، از دانشجویان ترم 8 این رشته به عنوان دستیار آموزشی جهت آموزش به دانشجویان ترم 4 استفاده شد. در گروه کنترل آموزش مریی به شکل رایج بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه عوامل استرس زای آموزش بالینی محقق ساخته شامل 29 سوال بود که روایی و پایایی آن تایید شده بود. روایی محتوایی پرسشنامه توسط صاحب نظران مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن (86/0 r=) گزارش شده است. با استفاده از نرم افزار16 SPSS و آزمون های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون استنباطی (کای دو ، تی مستقل) تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کل عوامل استرس زای بالینی در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله، تفاوت معنی داری نداشت (783/0P=). اما میانگین نمره کل عوامل تنش زای بالینی گروه مداخله قبل از کارآموزی80/14 ± 10/66 بود که بعد از اجرای مداخله به 51/13 ± 00/59 کاهش یافت و آزمون آماری تی زوجی این اختلاف را معنی دار نشان داد (035/ 0P=).

     نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که رویکرد پییرمنتورینگ بر کاهش استرس بالینی دانشجویان اتاق عمل موثر می باشد. پیشنهاد می شود این روش در آموزش بالینی دانشجویان پیراپزشکی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: منتورینگ، همتا، آموزش بالینی، استرس، اتاق عمل
  • رضا کریمی جوهنی*، فریدون کریمی جوهنی، مریم حمداللهی میاندوآب، نرگس عباسی صفحات 20-25
    مقدمه

    سنگ بنای اجرای تمامی مراقبت های پرستاری، داشتن اخلاق حرفه ای می باشد. اخلاق پرستاری جزء ماهیت ذاتی حرفه پرستاری می باشد و رعایت آن همان انتظارات بیماران است. بنابراین این تحقیق با هدف بررسی موانع رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای در عملکرد پرستاری ازدیدگاه پرستاران بیمارستان امام خمینی(ره) در شهرستان سراب (1398) مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی - مقطعی در بیمارستان شهرستان سراب (1398) برروی 108 پرستار بالینی که به صورت نمونه گیری تصادفی و ساده انتخاب شده بودند، انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه که شامل: مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد تحقیقاتی موانع رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای از دیدگاه پرسنل محترم پرستاری می باشد که در سه زمینه مدیریتی، محیطی و فردی -مراقبتی بود. از نرم افزار SPSS   نسخه 24 برای تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد و و در این راستا از آمار توصیفی (شامل: فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) استفاده شد.

    یافته ها

    از دیدگاه پرستاران، مهمترین موانع در بعد مدیریتی، کمبود پرسنل با میانگین (05/35±1/4) و حمایت اخلاقی و حقوقی ناکافی مدیران ارشد از پرسنل پرستاری با میانگین (02/25±1/4)، در بعد محیطی، توقعات نابجای بیماران و همراهان ایشان از پرسنل پرستاری با میانگین (15/10±1/4) و ازدحام بخش با میانگین (22/87±1/3)، همچنین در بعد فردی-مراقبتی، عدم کفایت درآمد یا استراحت ناکافی در پرسنل پرستاری با میانگین (24/87±1/3) بودند.

    نتیجه گیری

    کمبود پرسنل و عدم کفایت درآمد یا استراحت ناکافی و توقعات نابجای بیماران و همراهان به عنوان جنبه های تاثیرگذار در رعایت نکردن اخلاق حرفه ای مشخص شدند. بنابراین امید است که مسیولین درمانی با دادن راهکارهای مناسب در جهت رفع موانع موجود بکوشند؛ تا شاهد رعایت اخلاق حرفه ای در نظام بهداشتی- درمانی به نحو بهتر باشیم.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، معیارهای اخلاقی، پرستاری
  • اکرم سادات سادات حسینی* صفحات 26-35
    مقدمه

    خبر بد موجب ایجاد واکنش هیجانی شدید، رفتار یا احساسی ناخوشایند در شنونده شده و نوع نگاه وی به خود یا آینده اش را تغییر می دهد. با توجه به اهمیت چگونگی دادن خبر بد به بیمار و خانواده وی و اثراتی که چگونگی انجام آن به جا می گذارد، این تحقیق در برگیرنده آن است که ضمن جمع بندی بررسی های قبلی با انجام پژوهش های چند وجهی و ارایه راهکاری بر مبنای فرهنگ و دستورات دینی به مدلی جهت بیان کردن خبر بد به بیماران بر اساس فرهنگ ایرانی و مذهب اسلام دست یابد.

    روش کار

    بررسی حاضر یک تحقیق هیبرید است که شامل: سه مرحله نظری، کار در عرصه و تحلیل نهایی است.

    یافته ها

    بر اساس پژوهش انجام شده، فرآیند دادن خبر بد بر اساس الگوی اسلامی- ایرانی با نام اختصاری «تات» به دست آمد که شامل سه مرحله می باشد: 1- مرحله تشکیل تیم، آماده سازی و هماهنگی 2- مرحله اطلاع رسانی 3- مرحله تعالی، برنامه ریزی برای آینده و پیگیری.

    نتیجه گیری

    بر اساس این مدل، در اطلاع رسانی به بیماران، سطح و نگرش مذهبی آنها باید مد نظر قرار گیرد. از طرفی خود مصیبت و بیماری می تواند فرد را با هر پیشینه ایمانی مستعد دستیابی به تعالی سازد. بر اساس این تفکر، محیط های درمانی و مراقبتی باید تسهیلات لازم برای طی مسیر تعالی و استفاده از حمایت ها و مراقبت های معنوی بر اساس تمایل و نیاز بیماران و خانواده هایشان  فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: خبر بد، اسلام، اخلاق پزشکی، تعالی
  • منصور تفویضی، الهام پرموز، محسن حجت، طاهره عبدیان، مهسا خرم کیش، ناصر حاتمی، نوید کلانی صفحات 36-42
    مقدمه

     بیماران، کلید آموزش سرپایی دانشجویان پزشکی در سراسر دنیا هستند و رضایت بیماران از خدمات دریافتی سبب افزایش مشارکت بیمار و بهبودی روند آموزش بالینی دانشجویان است. حضور دانشجویان نیز در کلینیک ها برای تقویت نقش آموزشی و اجتماعی آنان ضروری می باشد.  لذا هدف از انجام این مطالعه تبیین تجارب بیماران مراجعه کننده به درمانگاه های آموزشی  بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جهرم نسبت به حضور دانشجویان پزشکی بود.

    روش کار

     پژوهش حاضر یک مطالعه تحلیل محتواست. مشارکت کنندگان شامل 11 بیمار مراجعه کننده به کلینیک هنری و کلینیک امام رضا (ع) جهرم بودند. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام شد. مطالعه از اردیبهشت 97 تا خرداد 97 انجام شد. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار MAXQDA 10.0  انجام گرفت.

    نتایج

     از این مطالعه2 تم اصلی (حقوق بیمار و حقوق دانشجویان در زمینه یادگیری)، 8 طبقه اصلی (حریم خصوصی، طرح انطباق با جنس مخالف، قومیت و فرهنگ، رضایتمندی، ضرورت یادگیری دانشجویان، توجه به ویژگی های جسمی و روانی بیمار، مزیت حضور دانشجویان در مطب پزشک، آگاهی قبلی بیمار از روند درمان) و 30 طبقه فرعی می باشد که از مجموع 104 واحد معنایی بدست آمد.

    نتیجه گیری

     رعایت حقوق بیمار و دانشجو دو اصل مهم در آموزش بالینی می باشد که می بایست از منظر اخلاقی و حقوقی به آن توجه خاص گردد؛ این امر به پایه گذاری و تثبیت گفتمان حضور دانشجو در کنار پزشک معالج کمک شایانی خواهد کرد. لذا حضور دانشجو اگر با رعایت موارد ذکر شده باشد می توان به رضایت بیمار و دانشجو دست یافت.

    کلیدواژگان: درمانگاه های آموزشی، کارورزان، دانشجویان، بیماران
  • ملیحه داودی، عباس حیدری * صفحات 43-53
    زمینه و  هدف

     با توجه به معضلات اخلاقی شدید ناشی از شیوع کووید 19 و مراقبت‌های مربوط به آن، بررسی و تجزیه و تحلیل این تنش‌ها و معضلات اخلاقی مهم است. یک رویکرد مروری ممکن است بینش مهمی در مورد این چالش‌ها ارایه دهد. لذا این مطالعه با هدف جمع‌بندی معضلات و چالش‌های اخلاقی رایج و ظهوریافته در بحران پاندمی کووید 19 صورت پذیرفت.

    روش

    مطالعه مروری یکپارچه در پایگاه اطلاعاتیPubMed, Google Scholar ، Web Of Science وScopus ، براساس Mesh  و کلیدواژه های ذکرشده در مقالات مرتبط و بکارگیری عملگرهای منطقی(OR, NOT, AND)، در میان مطالعات منتشرشده از تاریخ 30 زانویه 2020 انجام شد. سپس نتایج از مرور متون واجد معیار ورود، استخراج گردید.

    یافته‌ها:

     فقدان مراقبت بیمارمحور و همدلانه، تبعیض، عدم توجه به استقلال بیماران و مراقبت خانواده‌محور، احساس فقدان مسئولیت‌پذیری، تعارض بین تعهد حرفه‌ای و مسئولیت‌های شخصی از رایج‌ترین معضلات اخلاقی است که منجر به آسیب اخلاقی، تبعات روانی- عاطفی، فشار اخلاقی، ناتوانی در سازگاری روانشناختی و ازدست‌دادن احترام بین فردی می‌گردد. با این حال مواجهه با این چالش‌ها قادر است مهارت‌ها، نوآوری و خلاقیت پرستاران را ارتقاء بخشد. استراتژی‌های خودمراقبتی، حمایت‌های ساختاری و مداخلات تخصصی می‌تواند پیامدهای منفی را تخفیف داده و پیامدهای مثبت را تقویت نماید.

    نتیجه‌گیری:

     پرستاران طی مراقبت از بیماران کووید 19، ممکن است در تبدیل تصمیمات اخلاقی به عمل اخلاقی دچار مشکل شوند. بنابراین، زمان آن رسیده در این زمان دشوار، برای مقابله با این چالش ها و حمایت از پرستاران، راهکارهای مقابله‌ای موثر در سطوح مختلف درنظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اخلاق پرستاری، کووید 19، پاندمیک، موضوعات اخلاقی
  • مهناز اناری، شایسته صالحی*، محسن شهریاری صفحات 54-62
    هدف و زمینه

    عملکرد اخلاقی یکی از مولفه های اصلی در ارایه مراقبت کل نگر و با کیفیت به مددجویان می باشد. لذا با توجه به اهمیت مساله اخلاق پرستاری ، مطالعه حاضر با هدف مقایسه عملکرد شغلی پرستاران مبتنی بر آیین اخلاق پرستاری در بخش های مراقبت ویژه و عمومی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش مقطعی بود. تعداد 160 نفر از پرستاران شاغل در بخش های ویژه و عمومی در بیمارستان های منتخب اصفهان به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار پرسشنامه سنجش عملکرد پرستاران به آیین اخلاق پرستاری با روایی و پایایی آن از قبل تعیین شده است. تجزیه و تحلیل داده‌های جمع آوری شده از طریق ابزار معتبر  آزمون تی مستقل، واریانس چند متغیره انجام شد.

    یافته ها

    بهترین عملکرد شغلی پرستاران در بخش های عمومی در مولفه های پرستار و جامعه ، پرستار و ارایه خدمات بالینی و ضعیف ترین عملکرد ، مولفه پرستار و آموزش و پژوهش بود. در بین پرستاران بخش های ویژه بهترین عملکرد شغلی پرستاران در مولفه های پرستار و ارایه خدمات بالینی و ضعیف ترین عملکرد ، مولفه پرستار و همکار بود. میانگین امتیاز عملکرد شغلی پرستاران بر آیین اخلاق پرستاری در بخش های مراقبت ویژه  بیشتر بود (001/0<p).

    نتیجه گیری

    عملکرد شغلی پرستاران مبتنی بر آیین اخلاق پرستاری در پرستاران بخش های مراقبت ویژه نسبت به پرستاران بخش عمومی در سطح بالا مشاهده شد. لذا پیشنهاد می شود پرستاران بخش های عمومی با کدهای اخلاق پرستاری بیشتر آشنا شوند.

    کلیدواژگان: عملکرد شغلی- ارزیابی عملکرد پرستاران، بخش های عمومی، مراقبت های ویژه
  • فروغ فاروقی، آمنه مسعودی، فروزان اکرمی، لیلا جویباری، اکرم ثناگو صفحات 63-67
    مقدمه

    رازداری، اصلی اخلاقی با پیشینه عمیق در تاریخ پزشکی است که می توان آن را تکلیف جامعه پزشکی بر حفظ اسراری دانست که به تناسب حرفه، در اختیار جامعه پزشکی قرار می گیرد. هدف از این  مطالعه ارایه گزارش یک مورد چالش تصمیم گیری اخلاقی در اصل رازداری مددجو باردار با اعتیاد به مواد مخدر است.

    معرفی مورد:

     مورد خانمی است 26 ساله که پس از انتقال به کمپ جهت ترک مواد مخدر، مشخص می شود باردار است بنابراین توسط خانواده به خانه باز می گردد و همسر اول وی به تصور این که فرزند متعلق به اوست، تکفل فرزند را بر عهده می گیرد. در مراجعه مادر به مرکز بهداشت، بارداری در هفته 15 تایید شد و مددجو اعتیاد به شیشه داشته است و از همکاران مرکز بهداشت درخواست داشته که به همسر وی اطلاع ندهند که این بارداری حاصل رابطه او با جوان دیگری است.

    نتیجه گیری

     چالش اخلاقی که در این مطالعه با آن مواجه هستیم، محرمانه نگهداشتن اسرار بیمار ضمن احترام به کرامت انسانی و حق بیمار بر مراقبت سلامت، بدون اعمال انگ و تبعیض مراقبت های معمول و خاص دوران بارداری با توجه به وضعیت بیمار به وی ارایه داده شد و در مواجهه با دوراهی رازداری و فریب همسر سابق بیمار، رعایت رازداری را اولی دانسته و آن را رعایت نمودند.

    کلیدواژگان: رازداری، چالش اخلاقی، مادر باردار، اعتیاد
  • علی اکبر آقایی نژاد، جواد گلیج، زهرا رویانی، زهرا سبزی، معصومه مهدوی فر صفحات 68-75
    مقدمه

    ارزش های حرفه ای پرستاری ، بخش عمده و مهم عملکرد حرفه ای را تشکیل می دهند. اگرچه پژوهش های زیادی در این خصوص انجام شده است، اما در منابع در دسترس، مطالعه ای که به بررسی ارزش های حرفه ای در اتاق های عمل پرداخته باشد، یافت نشد. لذا مطالعه ی حاضر با هدف بررسی درک پرستاران اتاق عمل از ارزش های حرفه ای انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی مقطعی که در سال 1396 انجام شد ، 110 شرکت کننده در پژوهش شامل پرستاران اتاق عمل از 7 مرکز آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گلستان بودند. داده ها با استفاده از مقیاس بازنگری شده ی ارزش های حرفهای پرستاری شانک و ویس جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS/18 با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره ی ارزش های حرفه ای61/14±05/103 بود. بیشترین بعد ارزش حرفه ای در بعد مراقبت با میانگین 39/5±33/38 و کمترین ارزش حرفه ای در بعد عدالت با میانگین 06/2±59/12 بود. همچنین در بررسی متغیرهای دموگرافیک، میانگین ارزش های حرفه ای در افراد با تحصیلات مختلف دارای تفاوت معناداری بود(05/0P<).

    نتیجه گیری

    به طور کلی این مطالعه نشان که پرستاران اتاق عمل به به ارزش های حرفه ای در امر مراقبت از بیمار اهمیت نسبتا زیادی می دهند. در برخی از ابعاد مانند بعد مراقبت این میزان بالا بود. اما در برخی از ابعاد مانند عدالت این میزان پایین بود که نیاز به حمایت بیشتری دارد، لذا توجه و تاکید بر آموزش تمام ابعاد ارزش های حرفه ای ضروری است.

    کلیدواژگان: ارزش های حرفه ای، اتاق عمل، درک
  • محمدامین ترابی*، ارکیده حامدی، سیده معصومه غمخواری صفحات 76-86
    زمینه و هدف

    ترس و اضطراب ناشی از ابتلای احتمالی به کووید-19، بار روانی زیاد و مخربی ایجاد نموده که می‌تواند منجر به ناهنجاری‌های روحی و روانی، عدم درست انجام دادن کارها، ارتباط بد با بیماران، عصبانیت و خشم، تضعیف سیستم ایمنی و کاهش توان بدن در مبارزه با بیماری‌ها در افراد جامعه من‌جمله تیم درمان(پرستاران، پزشکان و غیره) شود. به همین منظور، پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر اخلاق اسلامی بر نظام سلامت اداری با نقش میانجی سرمایه معنوی پرستاران در بیمارستان‌های شهر همدان انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه ی جمع آوری داده ها توصیفی-مقطعی است. جامعه آماری، شامل پرستاران بیمارستان‌های شهر همدان می باشد. ابزار جمع‌آوری داده‌ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد یوسف(2001)، هووی و فیلدمن(1996) و زوهر و مارشال(2004) بوده است.

    یافته‌ها

    مشخص شد که اخلاق اسلامی در بین پرستاران بیمارستان‌های شهر همدان، تاثیر مثبت و معناداری(59%=, b01/0p<) بر سلامت اداری دارد. همچنین سرمایه معنوی پرستاران، به‌صورت معنی‌داری بر سلامت اداری نیز تاثیر مثبتی دارد(83%=, b01/0p<) ، این در حالی است که سرمایه معنوی، نقش میانجی مثبتی بین اخلاق اسلامی و سلامت اداری ایفا می‌کند(63%=, b01/0p<).

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج حاضر از این پژوهش و بررسی وضعیت بحرانی موجود در سطح بیمارستان‌ها، مدیران بیمارستان‌ها و سرپرستارهای آنان بایستی با رعایت معیارهای لازم اخلاق اسلامی شامل رافت، بخشش، ازخودگذشتگی و ایثار، شفافیت، عدالت در توزیع پاداش، باعث تقویت بنیاد سلامت اداری در بیمارستان‌های سطح شهر همدان شوند. همچنین بایستی از سرمایه‌های معنوی که همان پرستارها هستند در راستای تقویت و توسعه موارد ذکرشده بین شبکه انسانی سازمان نمایند.

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، سلامت اداری، سرمایه معنوی، کرونا، پرستاران
|
  • Mohammadreza Sheikhy-Chaman* Pages 1-3
  • Leili Mosalanezhad, Shekofeh Atashpoor, Navid Kalani* Pages 5-11
    Introduction

    With the outbreak of new coronavirus disease, various aspects of human life have been affected. Medical students who are to serve as health care professionals in the not-so-far future are in dire need of adequate-quality education. Social distancing has transformed the teaching method of a large part of these studentschr('39') courses to a virtual way. To ensure the appropriate quality of education in the pandemic course, it is important to accurately determine the challenges and needs of medical students, which was studied qualitatively in this study.

    Methods and Materials

    This is a qualitative-analytical study that was conducted on students of Jahrom University of Medical Sciences with the aim of examining studentschr('39') perceptions and requests of different dimensions of virtual education. After collecting information of students of different fields by open-ended question and answer in Navid system and social networks (WhatsApp), the results were qualitatively analyzed.

    Results

    In the present study, 550 students of different fields of medical sciences participated in groups and stages. From the analysis of the obtained data, 5 different sections were identified. In the dimension study of the benefits expressed by the students, 11 cases were identified with the general theme of satisfaction with the easy access to the content. In the study of the disadvantages expressed by students, 19 cases were mentioned, which were often related to problems due to lack of technology infrastructure and volume of content or lack of studentschr('39') time. Studentschr('39') demand for quality improvement of educational content had 20 different requests that identified the needs and challenges of students. Studentschr('39') learning styles during the quarantine period also had 8 cases in which the diversity seen in its items shows the need to customize education based on the studentchr('39')s learning style. Examination of the psychological dimensions experienced in education in the corona course led to the identification of 8 negative dimensions and 6 positive dimensions.

    Conclusion

    The present study helped students at Jahrom University of  Medical Sciences by identifying the strengths and challenges of e-learning during the corona virus pandemic.

    Keywords: New coronavirus, Medical education, Virtual education, Medical sciences
  • Marzieh Helal Birjandi*, Maryam Tolyat Pages 12-19
    Introduction

    Operating room students in the clinical education environment have high-stress levels that affect their learning. Considering that student stress control is of particular importance in the operating room clinical education environment; therefore, the aim of this study was to investigate the effect of clinical education team students (Peer-Mentoring plan) on the level of clinical stress in operating room students.

    Methods & Materials

    In this quasi-experimental study, the effect of the Peer-Mentoring plan on the clinical stress of operating room students before and after the intervention was investigated. 8th-semester students of this field were used as teaching assistants to teach 4th-semester students. In the control group, trainerschr('39') education was being done in the common method. The data collection tool was a researcher-made clinical education stressors questionnaire consisting of 29 questions that its validity and reliability were confirmed. Data were analyzed using SPSS 16 software and descriptive statistical tests (mean and standard deviation) and inferential test (chi-square and independent t-test).

    Results

    The mean total score of clinical stressors in the control group before and after the intervention was not significantly different (P = 0.783). But the mean score of total clinical stressors in the intervention group before the internship was 66.10±14.80 which decreased to 59.00± 13.51 after the intervention and paired t-test showed a significant difference (P=0.035).  

    Conclusion

    The results showed that the Peer-Mentoring approach is effective in reducing the clinical stress of operating room students. It is suggested that this method be used in the clinical education of paramedical students.

    Keywords: Mentoring, Peer, Clinical Education, Stress, Operating Room
  • Reza Karimi Johani*, Ferydoun Karimi Johani, Maryam Hamdollahi Miandoab, Narges Abbasi Pages 20-25
    Introduction

    The cornerstone of all nursing care is professional ethics. Nursing ethics is the essence of nursing professionalism and its observance is the same as the expectations of the patients. Therefore, this study was conducted to investigate the barriers to professional ethics in nursing practice from the perspective of nurses at Imam Khomeini Hospital in Sarab (2018).

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 108 clinical nurses in Sarab city hospital in 2018 who were selected by simple random sampling. The data collection tools of the two questionnaires, which included demographic characteristics and a standard research questionnaire of the Barriers to observe standards of professional ethics from the perspective of nursing staff that had three areas: Management, environment, and personal care. SPSS software version 24 was used to analyze the data and in this regard, descriptive statistics (including: frequency, percentage, mean and standard deviation) were used.

    Results

    From the nurseschr('39') point of view, the most important obstacles in the managerial dimension are the shortage of staff with an average (4.1±35.05) and insufficient moral and legal support of senior managers of nursing staff with an average (4.1±25.02), in the environmental dimension. Abnormal expectations of patients and their companions from nursing staff with a mean (4.1±10.15) and crowded wards with an average (3.1±87.22), also in the individual-care dimension, there was insufficient income or insufficient rest in the nursing staff with an average (3.1±87.24).

    Conclusion

    Lack of staff, insufficient income or insufficient rest, and unreasonable expectations of patients and companions were identified as influential aspects in non-compliance with professional ethics. Therefore, it is hoped that the medical authorities will try to remove the existing barriers by providing appropriate solutions, to witness the observance of rights in systems valleys in a better way.

    Keywords: Professional ethics, ethical standards, nursing
  • Akram Sadat Sadat Hoseini* Pages 26-35
    Introduction

    Bad news can cause a strong emotional and stressful response, unpleasant feeling or behavior, it can change their attitude towards themselves or their futures. Given the importance of how to tell bad news to a patient or his/her family and its consequent effects, this study includes summarizing previous literature by conducting multidimensional research along with providing a solution for expressing bad news to patients based on Islamic religion and Iranian culture to achieve a model for this issue.

    Methods and Materials 

    This study is a hybrid study with three stages: theoretical, field work and final analysis.

    Results

    According to this study, a model for delivering bad news based on Islamic-Iranian culture had been developed, entitled “TAT”. This model consists of three stages: 1- Team formation, preparation, and coordination for delivering bad news; 2- Notification; 3- Transcending and planning for the future, and follow-up.

    Conclusion

    According to this model, when notifying patients, their religious attitudes and faith should be considered. Although, hardships and illnesses can make people think of transcendence, regardless of their faith level. Hence, care settings should facilitate this process of transcendence and application of spiritual support and care for patients and their families based on their wants and needs.

    Keywords: Bad News, Islam, Medical Ethics, Transcendences
  • Mansour Tafvizi, Elham Parmoz, Mohsen Hojat, Taher Abdian, Mahsa Khoramkish, Naser Hatami, Navid Kalani Pages 36-42
    Introduction

     Patients are the key to outpatient education of medical students around the world and patientschr('39') satisfaction with the services received increases patient participation and improves the process of clinical education of students. The presence of students in clinics is also necessary to strengthen their educational and social role. Therefore, the purpose of this study was to explain the experiences of patients referred to the teaching clinics of hospitals affiliated to Jahrom University of Medical Sciences in relation to the presence of medical students

    Methods

     The present study is a content analysis study. Participants included 11 patients referred to the Art Clinic and the Imam Reza (AS) Clinic in Jahrom. Purposeful sampling was performed. The study was conducted from May 2018 to June 2018. Data analysis was performed using MAXQDA 10.0 software

    Results

     From this study, 2 main themes (patient rights and students chr('39')rights in the field of learning), 8 main categories (privacy, heterosexual adaptation plan, ethnicity and culture, satisfaction, studentschr('39') learning needs, attention to the patientchr('39')s physical and mental characteristics, The advantage of studentschr('39') presence in the doctorchr('39')s office is the patientchr('39')s prior knowledge of the treatment process) and 30 sub-categories, which was obtained from a total of 104 semantic units

    Conclusion

     Observance of patient and student rights are two important principles in clinical education that should be given special attention from a moral and legal perspective; this will help to establish and establish the discourse of the studentchr('39')s presence with the treating physician. Therefore, the presence of the student can be achieved by satisfying the patient and the student if the mentioned items are observed.

    Keywords: Educational Clinics, Interns, Students, Patients
  • Malihe Davoudi, Abbas Heydari Pages 43-53
    Background and Aim

    Considering the severe ethical challenges caused by the outbreak of Quid 19 and related care, is important to study and analyze these tensions and ethical problems. A review approach may provide important insights into these challenges. Therefore, this study was conducted to summarize the common and emerging moral problems and challenges that emerged in the Covid 19 pandemic crisis.

    Method

    An integrative review study was conducted in PubMed, Google Scholar, Web Of Science, and Scopus databases, based on Mesh and keywords mentioned in related studies and the use of logical operators (OR, NOT, AND), among the studies published since January 30, 2020. Then the results were extracted.

    Results

    Lack of patient-centered and empathetic care, discrimination, lack of attention to patient independence and family-centered care, sense of lack of responsibility, a conflict between professional commitment and personal responsibilities are some of the most common ethical challenges that lead to moral damage, psychological-emotional consequences, moral stress, disability to psychological adjustment and loss of interpersonal respect. However, facing these challenges can enhance the skills, innovation, and creativity of nurses. Self-care strategies, structural support, and specialized interventions can mitigate negative outcomes and reinforce positive consequences.

    Conclusion

    Nurses may have difficulty translating ethical decisions into ethical practice while caring for Covid 19 patients. Therefore, it is time in this difficult time, to meet these challenges and support nurses, effective coping strategies at different levels be considered.

    Keywords: Nursing Ethics, Covid 19, Pandemic, Ethical Issues
  • Mahnaz Anari, Shayesteh Salehi *, Mohsen Shahriari Pages 54-62
    background and purpose

    Ethical performance is one of the main components in providing holistic and quality care to clients. Therefore, considering the importance of the issue of nursing ethics, the present study was conducted with the aim of comparing the job performance of nurses based on nursing ethics in intensive care and general care wards.

    Methods

    The present study was a cross-sectional method. A total of 160 nurses working in special and general wards in selected hospitals of Isfahan were selected by available methods. The instrument of the questionnaire for measuring the performance of nurses in the ritual of nursing ethics with its validity and reliability is pre-determined. Data were analyzed using valid independent t-test, multivariate variance.

    Results

    The best job performance of nurses in the public sector was in the components of nurse and society, nurse and clinical services and the weakest performance was the component of nurse and education and research. Among nurses in special wards, the best job performance of nurses was in the components of nurse and providing clinical services and the weakest performance was the component of nurse and colleague. The mean score of nurseschrjob performance on nursing ethics in intensive care units was higher (p <0.001). 

    Conclusion

    Nurseschr job performance based on nursing ethics was observed at a high level in intensive care unit nurses compared to general ward nurses. Therefore, it is suggested that public sector nurses become more familiar with the codes of nursing ethics.

    Keywords: Job Performance, Nurses' Performance Evaluation, General Wards, Intensive Care
  • Ameneh Masoodi, Forough Faroughi*, Foruzan Akrami, Laila Jouybari, Akram Sanagoo Pages 63-67

    introduction: 

    Confidentiality is a moral principle with a deep history in the history of medicine that can be considered as the duty of the medical community to maintain secrets that are provided to the medical community in accordance with the profession. The purpose of this study is to report a case of ethical decision challenge in the principle of confidentiality of a woman pregnant with drug addiction.

    Case Report: 

    The case is a 26-year-old woman who, after being transferred to a camp to quit drugs, is found to be pregnant, so she is returned home by her family, and her first husband, assuming that the child belongs to her, takes care of the child. Takes. At the motherchr(chr('39')39chr('39'))s visit to the health center, the pregnancy was confirmed at 15 weeks and the client was addicted to glass and asked the health center colleagues not to inform her husband that the pregnancy was the result of her relationship with another young man.

    Conclusion

    The ethical challenge we face in this study is to keep the patientchr(chr('39')39chr('39'))s secrets confidential while respecting human dignity and the patientchr(chr('39')39chr('39'))s right to health care, without stigma and discrimination of routine and special care during pregnancy according to the patientchr(chr('39')39chr('39'))s condition. Was given and in the face of the dilemma of secrecy and deception of the patientchr(chr('39')39chr('39'))s ex-wife, they considered the observance of secrecy as the first and observed it.

    Keywords: Confidentiality, Ethical Challenge, Pregnant Mother, Addiction
  • Ali Aghaeenezhad, Javad Goleij, Zahra Royani, Zahra Sabzi, Masoomeh Mahdavifar Pages 68-75

    Professional nursing values, the major form of professional practice. Although much research has been done in this regard, However, in the available sources, no study was found that examined the professional values in operating rooms. Therefore, the present study was conducted to investigate the operating room nurses perception of professional values.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study was done in 2017. 110 participants in the study included operating room nurses from 7 educational centers affiliated to Golestan University of Medical Science. Data were collected using the Shank and Weiss Nursing Value Scale. Data were analyzed using SPSS / 18 software using descriptive and inferential statistics.

    Results

    The mean score of professional values was 61/14±05/103. The highest professional value was in the care dimension with an average of 39/5±33/38 and the lowest professional value was in the justice dimension with an average of 06/2±59/12. Also, in the study of demographic variables, the mean of professional values in people with different educations was significantly different. (P<0.05).

    Conclusion

    This study shows that operating room nurses done great importance on professional values in patient care. In some dimensions, such as care, this rate was high. But in some dimensions, such as justice, it was so low that it needs more support, so it is necessary to pay attention and emphasize on teaching all aspects of professional values.

    Keywords: Professional values, operating department, perception
  • Mohammad Amin Torabi *, Orkideh Hamedi, Seyedeh masoumeh Ghamkhari Pages 76-86
    Background and Aim

    Fear and anxiety due to possible infection with Covid-19 have created a high and destructive psychological burden that can lead to mental disorders, poor performance, poor communication with patients, anger, and rage, weakened immune system. And reduce the bodyability to fight disease in people in the community, including the treatment team (nurses, doctors, etc.). For this purpose, the present study was conducted to investigate the effect of Islamic ethics on the administrative health system with the mediating role of nursesspiritual capital in hospitals in Hamadan.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-cross-sectional in terms of the data collection method. The statistical population includes nurses of hospitals in Hamadan. Data collection tool using Yousef (2001) standard questionnaire for four-dimensional Islamic ethics (precision work, humanitarian work, independence, and social utility), Howie and Fieldman (1996) questionnaire for office health with three dimensions (structural, cognitive, and relational). Zohar and Marshall (2004) had four dimensions for spiritual capital (spiritual value, morality, importance, and influence). Content validity, convergence, and divergence tests were used to assess validity and Cronbachalpha, factor loads, and combined reliability tests were used to assess the reliability of the questions.

    Results

    It was found that Islamic ethics among nurses of hospitals in Hamadan has a positive and significant effect (b= 59%, p <0.01) on administrative health. Also, the spiritual capital of nurses has a significant positive effect on administrative health (p > 0.01, b= 83%), while spiritual capital plays a positive mediating role between Islamic ethics and administrative health (p > 0.01, b= 63%).

    Conclusion

    It can be concluded that the basic components of Islamic ethics including trust in God, humility towards the people, honesty, and fulfillment of the covenant can create a spiritual correlation between organizational human resources including hospital nurses who are the basic element of medical staff and healthy nurses. Morality in the body of a hospital pursues transcendent and positive thoughts, and this positive and responsible sense prevents them from engaging in unhealthy administrative behaviors.

    Keywords: Islamic Ethics, Administrative Health, Spiritual Capital, Corona, Nurses