فهرست مطالب

طب پیشگیری - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1399)

مجله طب پیشگیری
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی زارع، موسی سلیمانی احمدی، تیمور آقاملایی، عبدالحسین مدنی، مهدی حسنی آزاد، فاطمه زارع، مرضیه خادمیان، محمدرضا زارع، هادی اسحقی ثانی، مهدی بهجتی اردکانی* صفحات 1-10
    هدف

    امروزه مهم ترین اولویت بهداشتی جامعه بشری بیماری کووید-19 می باشد. باتوجه عدم قطعیت درمان و واکسیناسیون این بیماری، مهم ترین راه کنترل، اقدامات پیشگیرانه می باشد. این مطالعه با هدف بررسی آگاهی و عملکرد کارکنان استان هرمزگان در رابطه با پیشگیری از ابتلا به کووید-19 انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی، نمونه مورد مطالعه شامل 406 نفر از کارکنان استان هرمزگان بود. روش نمونه گیری نمونه گیری در دسترس می باشد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته، روا، پایا و دو بخشی بود. بخش اول حاوی اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم شامل پرسشنامه آگاهی و رفتار بود. پرسشنامه از طریق رسانه های اجتماعی در اختیار جامعه هدف قرار گرفته و داده ها جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (آزمون های ANOVA، آزمون تی مستقل و آنالیز رگرسیون چندگانه) تجزیه وتحلیل شدند.

    نتایج

    در این پژوهش 78/6 درصد کارکنان به سوالات آگاهی از علایم، انتقال و پیشگیری از کرونا پاسخ صحیح دادند. میانگین امتیاز رفتار کارکنان در استان هرمزگان 3/84±32/70 می باشد که فقط 56 درصد رفتار مناسب داشتند. نتایج حاصل از بررسی رفتار نشان داد که میانگین امتیاز رفتار در زنان و مردان به ترتیب 3/51±33/51 و 3/95±31/96 می باشد که به لحاظ آماری اختلاف معناداری با یکدیگر دارند (0/001⩽P-Value). براساس نتایج آنالیز رگرسیون چندگانه، آگاهی، ورزش و جنسیت به طور معنا داری پیشبینی کننده رفتار کارکنان تلقی می شوند (0/05<P-Value).

    نتیجه گیری

    از آنجایی که ارتقای آگاهی و افزایش فعالیت های بدنی پایبندی افراد به رعایت رفتارهای بهداشتی پیشگیری کننده از کرونا را افزایش می دهد، بنابراین اطلاع رسانی جامع، برگزاری دوره های آموزشی و برنامه ریزی و ترغیب کارکنان برای فعالیت فیزیکی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، رفتار، کووید-19، همه گیری
  • محمدحسن دشتی خویدکی*، امیرعباس مینایی فر، هادی قائدی، حمیدرضا فلاح نژادتفتی صفحات 11-21
    هدف

    بیماری های قلبی- عروقی در بین بیماری های غیرواگیر از مهم ترین علل اصلی مرگ ومیر در سراسر جهان هستند. فعالیت ورزشی با تاثیرگذاری بر فاکتورهای هماتولیزیکی و نیم رخ چربی می تواند احتمال ابتلا و عوارض بیماری های قلبی- عروقی را کاهش دهد. این پژوهش به مقایسه فاکتورهای هماتولوژیکی و پروفایل های چربی در بین کارگران مرد فعال و غیرفعال می پردازد.

    روش ها

    مطالعه حاضر مقطعی و از نوع مورد- شاهدی بود. تعداد 82 نفر از افراد شاغل در کارخانه سیمان مهریز که شرایط حضور در مطالعه را داشتند، براساس روش نمونه گیری در دسترس در مطالعه انتخاب شدند. از این تعداد، براساس پرسشنامه فعالیت بدنی Beck، تعداد 48 نفر در گروه غیرفعال و34 نفر در گروه فعال قرار گرفتند. بعد از گذشت 12 ساعت از آخرین وعده غذایی، مقدار 10 میلی لیتر خون سیاهرگی برای بررسی متغیرهای هماتولیژیکی (گلبول های قرمز خون، هماتوکریت، هموگلوبین، گلبول های سفید خون) و نیم رخ چربی (کلسترول، تری گلیسرید، لیپوپروتیین پرچگال و کم چگال) از کارگران گرفته شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی مستقل تجزیه وتحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد گلبول های قرمز خون، هماتوکریت و هموگلوبین بطور معنا داری در گروه فعال نسبت به گروه غیرفعال بیشتر بود (0/05P-Value≤). همچنین سطح تری گلیسرید در گروه غیرفعال بطور معناداری بیشتر از سطح آن در گروه فعال بود (0/05P-Value≤) ولی سطح کلسترول، لیپوپروتیین پرچگال و لیپوپروتیین کم چگال در بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که کارگران می توانند با فعالیت بدنی نتایج مطلوبی را در بهبود متغیرهای هماتولوژیک و پروفایل چربی داشته باشند، بهتر است ساعاتی را برای ورزش منظم در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، خون، لیپید
  • سکینه شکوهیان*، امید رحمانیان، ولی علیپور، معصومه چمک، آسیه رحمانیا صفحات 22-35
    هدف

    بیس فنل A از آلاینده های آب بوده که مختل کننده غدد درون ریز و مقاوم به تجزیه بیولوژیکی می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی عملکرد فرایند فوتوکاتالیستی در حضور نور مریی با استفاده از کاتالیست Fe2O3/ZnO جهت تجزیه BPA از آب آلوده بوده است.

    روش ها

    مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت ناپیوسته بر روی نمونه های آب آلوده ساخته شده در آزمایشگاه انجام شد. در این مطالعه از کاتالیست Fe2O3/ZnO در حضور نور مریی به منظور تجزیه بیس فنل A استفاده شد و تاثیر پارامترهایی مانند pH محلول، دوز کاتالیست، غلظت بیس فنل A و رادیکال خواری بر کارایی حذف بررسی گردید. کینتیک تجزیه و مشخصات کاتالیست توسط آنالیزهای XRD، SEM، DRS، EDX و BET مطالعه شد.

    نتایج

    آنالیز BET نشان داد مساحت سطح Fe2O3/ZnO برابر با  15/86m2/g و باندگپ هم eV 2/7 می باشد. بالاترین راندمان حذف BPA در pH خنثی بدست آمد که با توجه به تفسیر pKa و pHpzc منطقی است. با افزایش دوز کاتالیست تا 0/04 گرم بر لیتر راندمان حذف افزایش و این دوز بهینه انتخاب شد. با افزایش غلظت BPA راندمان حذف کاهش یافت. کینتیک تجزیه BPA از شبه درجه اول تبعیت نموده و با افزایش غلظت از mg/l 10 به 100، ثابت تجزیه از -1min  0/0212 به 0/0022 کاهش یافت. تست رادیکال خواری موید نقش رادیکال هیدروکسیل (HO●) و حفره (+h)، در تجزیه BPA بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به راندمان بالای فرایند فوتوکاتالیستی Fe2O3/ZnO در حضور نور مریی، کاربرد آن برای تجزیه ترکیبات مقاوم از آب های آلوده پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: بیس فنل A، فوتوکاتالیست، نور مرئی، رادیکال هیدروکسیل
  • سیده خدیجه حسینی، عیسی محمدی زیدی، حمزه علی جمالی* صفحات 36-47
    هدف

    باتری های خانگی، در صورت عدم بازیافت، یکی از منابع آلودگی محیط زیست می باشند. آموزش می تواند باعث تغییر رفتار بازیافت آن ها شود. هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش بر بازیافت باتری در بین زنان خانه دار بود.

    روش ها 

    در این مطالعه نیمه تجربی شاهددار تصادفی، 120 نفر از زنان خانه دار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی کرج با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی به طور مساوی در دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. مداخله آموزشی شامل 10 جلسه یک ساعتی آموزش مبتنی بر متغیرهای روانشناختی و به شیوه گروهی شامل مواد تشکیل دهنده باتری ها، خطرات آن ها، روش های جداسازی و بازیافت بود. داده ها در دو مقطع پایه و 3 ماه بعد از آموزش با استفاده از پرسشنامه ای محقق ساخته روا و پایا گردآوری شد. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون های کای اسکویر، تی مستقل و زوجی، آنالیز کوواریانس تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین سنی شرکت کنندگان 4/63±35 سال بود. حدود 70 درصد تحصیلات دبیرستان و دانشگاهی داشتند. بعد از مداخله آموزشی، در دو گروه مداخله و کنترل از نظر متغیرهای آگاهی، نگرش ، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده و قصد رفتاری اختلاف معناداری مشاهده شد (0/05>P-Value). میانگین رفتار بازیافت باتری در گروه تجربی به طور معناداری بعد از مداخله آموزشی بهبود یافت (0/001>P-Value).

    نتیجه گیری

    میزان آگاهی، نگرش و همکاری در جداسازی باتری بعد از آموزش افزایش داشت. بنابراین آموزش های مستمر در زمینه بازیافت باتری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، رفتار، نگرش، بازیافت
  • مقصود نبیل پور، علیرضا آقابابا*، رقیه افرونده صفحات 48-55
    هدف

    امروزه اغلب ورزشکاران از مواد تقویت کننده عملکرد (هر نوع اقدام تغذیه ای، فیزیکی، مکانیکی، روانشناختی یا دارویی) به دلایل مختلف از جمله افزایش توانایی خود در انجام فعالیت بدنی و بهبود عملکرد استفاده می کنند. عمده دلیل استفاده از این مواد به نگرش مثبت آن نسبت داده شده است که شامل دو گروه مواد مجاز و غیرمجاز هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی نگرش ضمنی و آشکار دانشجویان ورزشکار مرد ایران نسبت به مواد ارتقاءدهنده عملکرد بود.

    روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی، تحلیلی است. جامعه آماری تمامی دانشجویان ورزشکار استان تهران بودند. تعداد 64 نفر به عنوان نمونه برحسب نمونه های در دسترس که تمایل به همکاری داشتند، انتخاب شدند. برای بررسی نگرش دانشجویان از آزمون تصاویر مبتنی بر دوپینگ استاندارد با کمک رایانه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد دانشجویان ورزشکار نگرش مثبتی به مکمل های غذایی در هر دو نگرش آشکار و ضمنی دارند. با این حال نسبت به مواد دوپینگی نگرش آشکار منفی اما نگرش ضمنی مثبتی داشتند(0/05<P-Value). همچنین بین نگرش ضمنی و آشکار دانشجویان به دوپینگ اختلاف معناداری وجود داشت (0/05<P-Value). اما اختلافی در نگرش ضمنی و آشکار نسبت به مکمل های غذایی مجاز دیده نشد.

    نتیجه گیری

    استفاده از نگرش ضمنی می تواند به عنوان یک رویکرد جدید در پیشگیری از دوپینگ و پیامدهای ناخواسته آن در بین ورزشکاران نخبه و حتی ورزشکاران غیرحرفه ای مد نظر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: ضمنی، نگرش، آشکار، دوپینگ، مکمل غذایی
  • شیوا کوهی کمالی*، شیدا سوداگر، حمید پورشریفی، حسن عشایری صفحات 56-67
    هدف

    سازگاری در روابط جنسی زوجین یکی از مهم ترین علل خوشبختی و موفقیت در زندگی زناشویی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رضایت جنسی زنان نابارور انجام شد.

    روش ها

    پژوهش کاربردی حاضر به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش کلیه زنان نابارور مراجعه کننده به 6 مرکز ناباروری شهر اصفهان در سال 1399-1398 بودند که تعداد 40 نفر از آنان به عنوان گروه نمونه به روش در دسترس انتخاب و سپس به روش کاملا تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. با توجه به کاربست مداخله آموزشی، گروه آزمایش در معرض 9 جلسه آموزش مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد قرار گرفت و در سه مرحله پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری از طریق پرسشنامه رضایت زناشویی هادسون-هریسون مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل آمیخته با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    نتایج

    میانگین رضایت جنسی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری افزایش یافته و این در حالی است که نوسان محسوسی در گروه کنترل در مراحل سه گانه مشاهده نمی شود. نتایج تحلیل آمیخته نیز نشان داد که اثر تعاملی گروه× زمان بر رضایت جنسی معنادار است (0/001= P- Value، 10/71=F) و اجرای متغیر مستقل منجر به افزایش رضایت جنسی در گروه آزمایش شده است.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش و بهبود رضایت جنسی و زناشویی در زنان نابارور می شود.

    کلیدواژگان: زندگی زناشویی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رضایت جنسی، ناباروری
  • سید مسلم عابدینی، ساناز کریم پور*، مرتضی پارسا، فاطمه مقصودی صفحات 68-76
    هدف

    مطالعه حاضر به بررسی اثر صدا بر میزان فشارخون و ضربان قلب کارکنان یکی از صنایع نفت و گاز استان خوزستان می پردازد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به شیوه سرشماری در سال 1398 بر روی 60 نفر از کارکنان یکی از صنایع نفت و گاز در واحدهای اداری، انبار و عملیات انجام شد. از پرسشنامه دموگرافیک و دستگاه فشارسنج Beurer مدل BC16 و صداسنج مدل TES1358 برای جمع آوری داده ها استفاده شد. فشارخون و تعداد ضربان قلب قبل از کار، هنگام کار و بعد از کار اندازگیری شد. داده ها در نرم افزار SPSS و به کمک آزمون های آماری آنووا و تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    میزان مواجهه شغلی کارکنان اداری، انبار و عملیات به ترتیب 60-50 ، 85-75 و 95-85 دسی بل و تعداد ضربان قلب به ترتیب 79/38، 82/12 و 85/73 ضربه در دقیقه بود. میانگین ضربان قلب کارکنان واحد عملیات قبل از مواجهه با صدا 3/58±82/29 و بعد از مواجهه 1/92±85/73 شد که تفاوت آن ها از لحاظ آماری معنادار بود  (0/001>P-Value). میانگین فشارخون کارگرانی که در معرض صدا بودند در مقایسه با گرانی که در معرض صدا نبودند به طور معنا داری بالاتر بود (0/001 >P-Value). تعداد ضربان قلب کارکنان عملیات در مقایسه با سایر کارگران مورد مطالعه بالاتر بود (0/001>P-Value).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر صدا بر فشارخون و ضربان قلب و ارتباط مستقیم این پارامترها با بیماری های قلبی- عروقی، می توان ادعا کرد که صدا یکی از ریسک فاکتورهای تشدیدکننده بیماری های قلبی عروقی می باشد.

    کلیدواژگان: صدا، فشارخون، ضربان قلب
  • محمود حسین پورکوهشایی، کبری حاجعلی زاده، مریم کلهرنیاگلکار صفحات 77-90
    هدف

     هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی های روان شناختی، سبک های مقابله ای و کیفیت زندگی و ادراک بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش‌ها: 

    تحقیق کاربردی حاضر از نوع  شبه‌آزمایشی پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز درمانی و انجمن دیابت شهر تهران بود. نمونه گیری به‌صورت داوطلبانه در دسترس بود افراد پس از انتخاب، به‌صورت تصادفی ساده در دو گروه درمان پذیرش و تعهد (20=n)، و گروه کنترل (20=n) جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه‌های کیفیت زندگی، پاسخ‌های مقابله، ادراک بیماری، مقیاس پریشانی روان شناختی جمع آوری شد. درمان بر مبنای پذیرش و تعهد (9 جلسه 90 دقیقه ای به‌صورت هفتگی) در گروه مداخله اجرا شد. داده ها با نرم‌افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

     بین دو گروه مداخله و کنترل در زمینه‌های پریشانی روان شناختی، تصویر بدنی و باورهای اختلال خوردن تفاوت معناداری وجود دارد (0/05>P-Value) میانگین پریشانی روان شناختی، سبک های مقابله ای هیجان‌مدار و توجه‌گردانی در گروه مداخله در پس آزمون پایین تر از گروه کنترل بود (0/01>P-Value). همچنین میانگین سبک های مقابله ای مساله مدار، سرگرمی اجتماعی، کیفیت زندگی و ادراک از بیماری در گروه مداخله در پس آزمون بالاتر از گروه  کنترل بود (0/01>P-Value).

    نتیجه‌گیری: 

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معناداری بر پریشانی روان شناختی، سبک های مقابله ای، کیفیت زندگی و ادراک بیماری دارد بنابراین به‌منظور کاهش مشکلات روانی اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی در بیماران دیابتی نوع 2 پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: پریشانی روان شناختی، سبک های مقابله ای، کیفیت زندگی، دیابت
|
  • Mehdi Zare, Moussa Soleimani Ahmadi, Teamur Aghamolaei, Abdolhossain Madani, Mehdi Hasani Azad, Fatemeh Zare, Marzieh Khademian, Mohammad Reza Zare, Hadi Eshaghi Sani, Mehdi Behjati Ardakani* Pages 1-10
    Introduction

    Currently, the most important health priority of the whole world is COVID-19. Due to the lack of an effective treatment and vaccine for COVID-19, it is important to seriously focus of the prevention.The aim of this study was to investigate the Knowledge and practice of Hormozgan province workers regarding the protection against COVID-19.

    Methods

    In this cross-sectional study, the study sample included 406 workers working in the Hormozgan province who were selected through an available sampling method. The instrument used in this study was a two-part, valid, and reliable questionnaire. The first part contained demographic information and the second part included a questionnaire about knowledge and behavior regarding COVID-19. The questionnaire was provided to the participants through social media and the required data were collected. Data were analyzed using SPSS software and ANOVA, independent t-test, and multiple regression analysis.

    Results

    Regarding the COVID-19 symptoms and prevention, 78.6% of workers answered the questions correctly. The average score of workers’ behavior was 32.70±3.84, which indicates only 56% of the participants had appropriate behavior. The results of the study showed that the mean scores of behavior in men and women were 33.51±3.51 and 31.96±3.95, respectively, which are significantly different (P-Value≤0.001). Based on the results of multiple regression analysis, knowledge, exercise, and gender were predictors of workers’ behavior (P-Value<0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, improving the awareness of workers about COVID-19 and increasing their physical activity, result in more preventive behaviors against this disease. Therefore, raising their awareness through education and also planning and encouraging them for regular physical activity is recommended.

    Keywords: Knowledge, Practice, COVID-19, Pandemic
  • Mohammad Hassan Dashty Khavidaki*, Amir Abbas Minaeifar, Hadi Ghaedi, Hamid Reza Fallahnejad Tafti Pages 11-21
    Introduction

    Among the non-communicable diseases, cardiovascular diseases are among the most important causes of death, worldwide. Exercise, by modulating hematological factors and fat profile can reduce the risk of cardiovascular disease and their complications. This study compares the hematological factors and fat profiles between active and inactive male workers.

    Methods

    To conduct this cross sectional and case-control study, a total of 82 workers from Mehriz Cement Factory were selected based on the available sampling method. According to Beck questionnaire, 48 workers assigned to the inactive and 34 workers assigned to the active group. After 12 hours from the last meal, 10 ml of venous blood of the workers was taken to analyze for hematologic variables (red blood cells, hematocrit, hemoglobin, white blood cells) and fat profile (Cholesterol, Triglyceride, HDL and LDL). To analyze the data, SPSS  software and independent t-test was used.

    Result

    The results showed that red blood cells, hematocrit, and hemoglobin were significantly higher in the active group than the inactive group (P-Value≤0.05). In addition, compared to the active group, triglyceride level in the inactive group was significantly higher (P-Value≤0.05), but the levels of cholesterol, high-density lipoprotein and low-density lipoprotein were not significantly different between the two groups.

    Conclusion

    Since physical activity can improve hematological factors and fat profile, workers are recommended to take benefits from regular exercise.

    Keywords: Exercise, Blood, Lipids
  • Sakine Shekoohiyan*, Omid Rahmanian, Vali Alipour, Masoumeh Chamack, Asieh Rahmania Pages 22-35
    Introduction

    Bisphenol A (BPA) is one of the pollutants of water resources that disrupts the endocrine glands and is resistant to biodegradation. This study aimed to evaluate the performance of photocatalytic process using Fe2O3/ZnO in the presence of visible light for degradation of BPA in contaminated water.

    Methods

    A descriptive-analytical study in batch mode was performed on synthetic contaminated water samples made in the laboratory. In this study Fe2O3/ZnO catalyst was used to decompose BPA in the presence of visible light. Moreover, the effect of some parameters such as solution pH, catalyst dose, BPA concentration, and radical scavengers on removal efficiency was investigated. The catalystchr('39')s decomposition kinetics and surface properties were also determined using XRD, SEM, DRS, EDX, and BET techniques.

    Results

    BET analysis showed that the Fe2O3/ZnO catalystchr('39')s surface area was 15.86 m2/g, and the band-gap was 2.7 eV. The highest BPA removal efficiency was obtained at neutral pH, which, considering the interpretation of pKa of BPA and pHpzc of catalyst, seems reasonable. Moreover, with increasing the catalyst dose to 0.04 g/L, BPA removal efficiency increased, and this catalyst dose was selected as the optimum dose. The removal efficiency of BPA was decreased with increasing the initial concentration of BPA. The photo-degradation of BPA fits pseudo-first-order degradation kinetics, and by increasing the initial concentration of BPA from 10 to 100 mg/L, the kobs decreased from 0.012 min-1 to 0.0022 min-1. Radical scavenger tests showed that hydroxyl radical (HO●) and generated holes (h+) play the main role in the degradation of BPA.

    Conclusion

    Considering the high photocatalytic performance of the Fe2O3/ZnO in the presence of visible light, it is recommended for the decomposition of persistant organic compounds in contaminated water.

    Keywords: Bisphenol A, Photocatalyst, Visible Light, Hydroxyl Radical
  • Seyedeh Khadijeh Hosseini, Easa Mohammadi Zeidi, Hamzeh Ali Jamali* Pages 36-47
    Introduction

    Household batteries, if not recycled, are one of the sources of environmental pollution.Educational intervention can change the behavior for recycling these batteries. The aim of this study was to determine the effect of education on battery recycling among housewives.

    Methods

    In this randomized quasi-experimental study, using random sampling, 120 housewives referring to health centers in Karaj city were selected and were equally divided into intervention and control groups.The educational intervention program consisted of 10 one-hour sessions of group training about battery components and their risks, separation methods, and disposal. Data were collected before and three months after the educational intervention using a valid and reliable researcher-made questionnaire. Data were analyzed using SPSS software version 25 and Chi-square, independent t-test, paired t-test and analysis of covariance.

    Results

    The mean age of participants was 35 ± 4. 63 years and about 70% had high school and university education. Covariance analysis showed that, after the educational intervention, there is a significant difference between the intervention and control groups in terms of knowledge, attitude, abstract norms, perceived behavioral control, and behavioral intention variables (P-value <0.05). Also, the average battery recycling behavior in housewives of the intervention group improved significantly after the educational intervention (P-Value <0.001).

    Conclusion

    The level of knowledge, attitude, and practice for battery recycling increased after the educational intervention. Therefore, continuous training for battery recycling is recommended.

    Keywords: Education, Behavior, Attitude, Recycling
  • Maghsoud Nabilpour, Aliraza Agababa*, Roghayeh Afroundeh Pages 48-55
    Introduction

    Nowdays athletes use performance-enhancing substances (any type of nutritional, physical, mechanical, psychological, or pharmacological action) for a variety of reasons, including increasing their ability to perform physical activity and improve performance. The main reason for using these substances is attributed to the positive attitude towards them. These substances are categorized into authorized and unauthorized substances. The aim of this study was to investigate the implicit and explicit attitudes of Iranian male athlete students toward performance-enhancing substances.

    Methods

    This research was of descriptive-analytical type. The statistical population were athelete students in the Tehran province. A total of 64 subjects were selected based on the available sampling method. To test the studentschr('39') attitudes, a standard doping-based image test was used. Data analysis was performed using SPSS version 20 software.

    Results

    The results showed that athlete students had a positive attitude towards dietary supplements in both explicit and implicit attitudes. However, they had a negative explicit attitude towards doping but a positive implicit attitude toward it (p- value <0.05). There was also a significant difference between the studentschr('39') implicit and explicit attitudes toward doping (p- value <0.05). But there was no difference in implicit and explicit attitudes towards permitted dietary supplements.

    Conclusion

    The use of implicit attitudes can be considered as a new approach in preventing doping and its side effects among professional and even non-professional athletes.

    Keywords: Implicit, Explicit, Attitude, Doping, Supplement
  • Shiva Koohi Kamali*, Sheida Sodagar, Hamid Poursharifi, Hasan Ashayeri Pages 56-67
    Introduction

    Desirable sexual relations of couples is one of the most important causes of happiness and success in married life. The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment based therapy on sexual satisfaction of infertile women.

    Methods

    This applied research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The study population included all infertile women referred to 6 infertility centers in Isfahan in 2019-2020, out of whom, 40 women were selected by the available sampling method and then randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group was exposed to 9 training sessions based on acceptance and commitment therapy and were evaluated in three stages of pre-test, post-test, and follow-up using the Hudson-Harrison Marital Satisfaction Questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software version 26 and using repeated measures mixed analysis test.

    Results

    The results showed that the mean of sexual satisfaction in the experimental group increased compared to the control group in the post-test and follow-up stages (P-Value<0.05). However, no significant difference was observed in the sexual satisfaction of control group in the three stages. The results of mixed analysis also showed that the interaction effect of time × group on sexual satisfaction was statistically significant (P-Value=0.001, F=10.71) and the implementation of the independent variable led to an increase in sexual satisfaction in the experimental group.

    Conclusion

    Acceptance and commitment based therapy is effective in increasing and improving the quality of life and sexual satisfaction in infertile women.

    Keywords: Married Life, Acceptance, Commitment Based Therapy, Sexual Satisfaction, Infertile
  • Seyed Moslem Abedini, Sanaz Karimpour*, Morteza Parsa, Fatemeh Maghsoudi Pages 68-76
    Introduction

    The present study investigated the effect of noise on blood pressure and heart rate of workers in an oil and gas industry in Khuzestan province.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 60 employees of one of the oil and gas industries who worked in administrative, warehouses, and operation units. A demographic questionnaire, a Beurer blood pressure monitor (BC16), and a sound level meter (TES1358) were used for data collection. Blood pressure and heart rate were measured before, during, and after the work. ANOVA and Paired Sample Test were used for data analysis in SPSS software.

    Results

    Occupational exposure of administrative, warehouse, and operation unit workers to noise were 50-60, 85-75 and 95-85 dBA, and their heart rate was 79.38, 82.12, and 85.73 beats per minute (BPM), respectively. Before exposure to noise the mean heart rate of workers in the operation unit was 82.29±3.58 BPM and after exposure it was 85.73±1.92 BPM, and the difference was statistically significant (P-Value<0.001). The mean blood pressure of exposed to noise workers was significantly higher than that of non-exposed to noise workers (P-Value<0.001). The heart rate of operation unit workers was significantly higher, compared to other studied workers (P-Value<0.001).

    Conclusion

    Considering the effect of noise on blood pressure and heart rate and the direct relationship between these parameters and cardiovascular diseases, it can be claimed that noise is one of the risk factors of cardiovascular diseases.

    Keywords: Noise, Blood Pressure, Heart Rate
  • Mahmoud Hosseinpour Kohshahi, Kobra Hajializadeh, Maryam Kalhernia Golkar Pages 77-90
    Introduction

     The aim of this study was to compare the effect of acceptance and commitment-based therapy on psychological distress, coping styles, and quality of life and perception of patients with type 2 diabetes.

    Methods

     The present study was an applied research and in terms of research methodology, it was of pre-test post-test quasi-experimental type with the control group. The statistical population of the study included patients with type 2 diabetes who referred to medical centers and the Diabetes Association of Tehran in the age range of 30 to 60 years. An available sampling method was used to select the participants and they were randomly assigned to two groups of acceptance and commitment based therapy (n=20) and control group (n=20). Data were collected using Quality of Life Questionnaire, Conflict Response Questionnaire, Disease Perception Questionnaire and Psychological Distress Scale. Acceptance and commitment therapy (9 sessions of 90 minutes per week) was performed in the intervention group. Data were analyzed using SPSS software.

    Results

     The results showed that there was a statistically significant difference between the intervention and control groups in terms of psychological distress, body image, and eating disorders (P-Value<0.05). The mean scores of psychological distress, emotion-oriented coping styles, and attention-grabbing in the intervention group in the post-test were lower than the control group (P-Value<0.01). Also, the mean scores of problem-solving coping styles, social entertainment, quality of life, and perception of the disease in the intervention group in the post-test, were higher than those of the control group (P-Value<0.01).

    Conclusion

     Commitment treatment based therapy had a significant effect on psychological distress, coping styles, quality of life, and disease perception in the intervention group and this therapeutic method is proposed for reducing the psychological disorders and improving the quality of life in type 2 diabetes patients.

    Keywords: Psychological Distress, Coping Styles, Quality of Life, Diabetes