فهرست مطالب

پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کاوس روحی برندق*، صالح حسن زاده صفحات 7-41

    ظهور ابتدایی پاره ای از آیات قرآن در موارد متعدد نشانگر آن است که حضرت موسی (ع) در دو مورد: 1) کشتن فرد قبطی؛ و 2) برخورد به ظاهر تحقیر آمیز با پیامبر الهی، برادر خود هارون (ع) به خشونت آمیزترین عمل ممکن دست زده است. این پژوهش که در روش گردآوری مطالب، کتابخانه ای است و در نحوه استناد داده ها، از شیوه اسنادی پیروی می‌کند و در تجزیه و تحلیل مطالب، روش آن تحلیل محتوایی از نوع توصیفی تحلیلی می‌باشد. پاسخ های مربوط به عملکرد خشونت آمیز حضرت موسی (ع) را گردآوری، تحلیل و بررسی و نقد نموده و در دیدگاه برگزیده به این نتیجه دست یافته است که در مساله قتل، فقط دو پاسخ به قصد دفاع از مظلوم خواه به صورت قتل غیر عمدی و یا قتل عمدی پاسخ موجه می باشند و در زمینه برخورد تحقیر آمیز تنها پاسخ موجه این است که حضرت موسی (ع) با این کار خود می‌خواست به‌صورت عملی، عواقب سوء بت پرستی را به نمایش بگذارد.

    کلیدواژگان: موسی (ع)، عملکرد خشونت آمیز، قرآن، قتل، هارون (ع)
  • آفاق کریمی*، مرتضی فتحی زاده، شاکر لوایی صفحات 43-70

    چگونگی رابطه میان انسان و خداوند یکی از دغدغه‌های مهم فلسفی، کلامی و عرفانی در جهان اسلام بوده است. فیلسوفان، متکلمان و عرفای مسلمان با توجه به رهنمودهای قرآن در این زمینه و نیز رویکردهای عقلانی خویش و تاثیرپذیری‌شان از برخی از اندیشه‌های فلسفه‌یونانی، کوشیده‌اند تا هریک به‌گونه‌ای متمایز و درعین‌حال بدون تعارض این رابطه را تبیین کنند. پژوهش کنونی به بررسی آرای دو اندیشمند برجسته از جریان‌های مذکور می‌پردازد. ابن‌سینا به نمایندگی از فیلسوفان مسلمان این رابطه را با الگوی عشق و ادراکات عقلی تبیین می‌کند و معتقد است آدمی با شهود و حب و کشش خویش به‌سوی خداوند، به مقامی می‌رسد که می‌تواند لذتی هم پای لذت فرشتگان کسب نماید. غزالی به‌ عنوان صوفی و عارف، رابطه میان انسان و خدا را در الگوی فنا و نابودی عرفانی و در چارچوب وحدت با خداوند تبیین می‌نماید. این رویکردهای دوگانه فلسفی و عرفانی دارای پیش‌فرض‌های هستی شناختی، انسان‌شناختی، معرفت‌شناختی و الهیاتی هستند.

    کلیدواژگان: عشق، فنا، ابن سینا، غزالی، ماهیت خداوند، ماهیت انسان
  • امیر شیرزاد* صفحات 71-95

    آیه شریفه ﴿لایسیل عما یفعل و هم یسیلون﴾ (انبیا /23) از جمله آیات قرآن است که محل بحث و نظر عالمان دینی قرار گرفته است. مهم ترین سوال در مواجهه با این آیه شریفه سوال از چرایی و دلیل مورد سوال واقع‌نشدن خدای تعالی است. ملاحظه آراء عمده در تبیین این آیه شریفه، حکایت از مبانی گوناگون کلامی، حکمی و عرفانی در پاسخ از پرسش مذکور دارد. برخی متکلمین، نفی پرسش از خداوند را به نفی وجوب و یا ترک فعل بر خدای متعال ارجاع داده اند و برخی دیگر ضمن قول به وجوب برخی از افعال بر خدای متعال، ابتناء فعل الهی بر حسن و حکمت را دلیل نفی پرسش از خدای متعال دانسته اند. برخی حکما نیز نفی پرسش از خداوند را به نفی غایت در فعل مطلق الهی و غایت اخیر در مخلوقات ارجاع داده اند. عرفا نیز با تکیه بر علم و سر وحجت الهی به تبیین شریفه لایسیل عما یفعل پرداخته اند. این مقاله در صدد است تا با تکیه بر یک شخصیت فکری از صاحبان آراء فوق (به ترتیب : غزالی، زمخشری، ملاصدرا و ابن عربی) به بررسی و نقد آراء پرداخته و سپس در نگاهی مجدد به آیه شریفه به تبیین آن در دو جایگاه متفاوت یعنی در ربط با آیات قبل و بعد، و نیز در ربط با سایر آیات مرتبط بپردازد.

    کلیدواژگان: لایسئل عما یفعل، حسن و حکمت، غایت، حجت بالغه، عبودیت و الوهیت
  • سید مصطفی حسینی صفحات 97-124

    بعد از مطرح‌شدن بحث اصلاح گری در دین، یک ‌دسته از جریان‌هایی که در جهان اسلام شکل گرفت، جریان سلفی‌گری بود. در ایران نیز برخی از نویسندگان و متفکران شیعه، تحت تاثیر سلفیان قرار گرفتند و با انعکاس اعتقاداتی مشابه باورهای سلفی گری، رفته رفته شاگردان و طرفدارانی پیدا کردند و جریان سلفی گری شیعه را در ایران شکل دادند. به غیر از تاثیر از سلفیان، عوامل دیگری نیز در شکل گیری این جریان در ایران نقش داشت؛ از جمله ضعف و انحطاط مسلمانان و پیشرفت غرب در علوم مادی و همکاری حاکمان وقت و عوامل غربی با آنان. یکی از ویژگی های مهم این جریان، تقابل اعتقادی آنان با شیعیان امامی است. آنان در ابتدا تنها شعار بازگشت به قرآن و صدر اسلام و لزوم وحدت را که منطبق با اعتقادات شیعیان امامی نیز بود، سر دادند؛ اما پس از مدتی، تفکرات ضد شیعی خود را بروز دادند و شروع به انکار عقاید شیعیان امامیه و خرافه نامیدن آن ها کردند؛ نظیر آنچه در امامت، عصمت و علم ایمه (ع)، شفاعت، زیارت قبور و رجعت می‌گویند. از دید آنان، این اعتقادات برخاسته از احادیث نادرست و مکر و نیرنگ علما و روحانیت شیعه است. مقاله حاضر به بررسی چگونگی شکل گیری این جریان و تقابلات اعتقادی آنان در برابر اعتقادات شیعه امامیه پرداخته است.

    کلیدواژگان: سلفی گری ایرانی، شیعیان امامیه، خرافات، امامت
  • سید صدرالدین طاهری موسوی، مریم خوشنویسان* صفحات 125-149

    مقاله حاضر به منظور ارایه گزارشی تطبیقی پیرامون حدوث عالم ماده، براساس آرای چهار فرقه کلامی اسلامی، معتزله، اشاعره، ماتریدیه و شیعه، به ضمیمه آرای ابن سینا، از فلاسفه اسلامی و موسس مکتب مشاء، گرد آمده است. ابتدا مقدماتی پیرامون معنی حدوث و نقطه مقابل آن، یعنی قدم و معنی عالم و پرسش های اصلی بیان شده، سپس پیشینه مسئله گزارش گردیده، آنگاه آرای سران فرقه های مذهبی اهل سنت، یعنی معتزله، اشاعره و ماتریدیه، با استناد مستقیم به گفتار یک تن از روسای هر یک از سه فرقه اهل سنت بیان شده، و از بزرگان شیعه، گفتار چندین تن بررسی گردیده است. سپس اشاراتی به رای ابن سینا در همین مسئله صورت گرفته و در نهایت، نتیجه به دست آمده این است که مسئله به پاسخ قانع‌کننده ای نمی رسد؛ به ناچار با الهام از گفته های فلاسفه راه حلی موقتی، بی آنکه آن راه حل، قطعی شمرده شود، برگزیده شد.

    کلیدواژگان: حدوث، قدم، حدوث زمانی، قدم زمانی، حدوث ذاتی، قدم ذاتی، عالم ماده
  • سید باقر حسینی کریمی صفحات 151-176

    مسئله تحقیق؛ رویکرد جریان های کلامی و فلسفی جهان اسلام در بهره گیری از عقل و رابطه میان آن و نقل، متفاوت بوده است. با توجه به اهمیت نظرات سید مرتضی و علامه طباطبایی در خصوص معنا، حجیت و رابطه عقل و نقل، سعی نمودیم به صورت تطبیقی این مسئله را از دیدگاه این دو بزرگوار بررسی نماییم. روش تحقیق؛ پژوهش حاضر با شیوه توصیفی و تحلیلی به بررسی عنوان این پژوهش تا رسیدن به نتیجه مطلوب پرداخته است. یافته های تحقیق؛ سید مرتضی، عقل را به معنای مجموعه علومی می داند که برای مکلف حاصل می‌شود. علامه، عقل را به ‌معنای قوه شناخت انسان، و از آن به حقیقت نفس انسان مدرک یاد می‌کند. از دیدگاه این دو بزرگوار، حجیت عقل ذاتی آن است و از منابع معرفت به شمار می رود. از دیدگاه ایشان، هر کدام از عقل و نقل، ضمن آن که دارای قلمرو خاص خود، می باشند ولی در موارد زیادی، موید یگدیگرند. ایشان در بحث تعارض عقل و نقل، دیدگاهی مشابه دارند.

    کلیدواژگان: سید مرتضی، علامه طباطبائی، معنا و جایگاه، عقل و نقل
  • زهره اخوان مقدم*، فرشته طاهری صفحات 177-204

    یکی از عالی‌ترین مفاهیم قرآنی که از سوی معصومان نیز مورد تایید قرار گرفته، مسئله «بداء» است. اگرچه «بداء» به معنای امکان تغییر مقدرات غیر حتمی خداوند بر اساس افعال اختیاری انسان و پاره‌ای حوادث و وقایع و شرایط ویژه، در میان عموم علمای متاخر شیعه پذیرفته شده؛ اما این مسئله در میان عالمان متقدم، از نظر مفهوم و ماهیت آن، با اختلاف‌هایی همراه بوده است. کلینی از جمله کسانی است که نظر او با نظر مشهور فعلی عالمان شیعه، کاملا هماهنگ می باشد. در این نوشتار، مستندات قرآنی باب بداء از کتاب کافی مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در ضمن آن، به تبیین درست این مسئله و به ویژه عدم تنافی این مسئله با علم علی الاطلاق خداوند، بر اساس روایات موجود در این کتاب، راستی آزمایی خواهد شد. کلینی؛ «بداء» را به معنای مشهور آن، با استناد به آیات مختلف از قرآن، پذیرفته و آن را جزء اعتقادات ضروری شیعه، بر شمرده است. طبق روایات کافی، ‌همه پیامبران الهی در طول تاریخ، امت خود را به این باور فراخوانده‌اند. همچنین این مسئله تنها در دایره قضای غیر محتوم خداوند، معنا پیدا می‌کند و علم الهی، هم قضای پیشین و هم قضای تغییر یافته در این پدیده را در بر دارد. بر این اساس، باور به مسئله بداء، هرگز به منزله اعتقاد به جهل و یا نقص پروردگار متعال نمی‌باشد.

    کلیدواژگان: عرضه به قرآن، بداء، نسخ، کافی، اختیار، علم خدا، قضا و قدر
  • محمد شعبان پورشش پلی صفحات 205-228

    خواجه نصیرالدین طوسی به‌عنوان یکی از متکلمان مشهور شیعه در قرن هفتم با نوشتن آثاری چون (تجرید الاعتقاد) که شیعه و سنی آن را شرح کرده اند؛ توانسته بر اساس قواعد کلامی و فلسفی از آرای شیعه به‌ویژه در مسئله امامت دفاع کند، وی بر متکلمان متاخر خود حتی در جهان تسنن نیز اثر گذاشت وآنان روش وی را الگو قرار داده و کتاب های مهمی را نگاشتند. این پژوهش در صدد است تا با رویکرد توصیفی- تحلیلی، آراء خواجه نصیر را در مبحث امامت به صورت تطبیقی در چهار اثر کلامیشان ارایه کند و در نهایت به این نتیجه دست یافته است که وی، امامت را به‌عنوان یک اصل اعتقادی و در مباحث مستقل مطرح نموده است و سعی کرده به این مباحث ساختار منطقی دهد و آنها را با شیوه ای تحلیلی- منطقی مورد پژوهش قرار دهد؛ در این راستا دلایل ایشان در دو حوزه عقلی و نقلی، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: خواجه نصیرالدین طوسی، ضرورت امامت، مولفه های امامت، وجود دائمی امام
  • سید محمدتقی موسوی کراماتی صفحات 229-281

    آیه مباهله، جزء نمایان ترین آیاتی است که از دیرباز در متن گفتگوهای کلامی فریقین رایج بوده است. متکلمان امامی بر آن بوده اند که در پرتو دلالت معنایی آیه مباهله، پشتوانه‌ای قرآنی برای بنیان های مرامی شیعه فراهم سازند. امامت، افضلیت امام و عصمت، از درخشان ترین دریافت هایی است که در پژوهش های کلامی شیعه از آن یاد شده است اما در مقابل، متکلمان اهل سنت به جز اثبات نبوت،سایر وجوه معنایی که شیعه بدان استناد می‌جوید؛ برنتابیده است و در پیمایش کلامی خویش،کوشیده است با رویکردی سلبی با ادله ای چون پیامبر، مقصود معنایی انفسنا،کودک‌بودن حسنین و ترجیح مفضول بر فاضل، دلالت آیه را در حد یک فضیلت ساده فرو کاهد. اما متکلمان امامی با بهره گیری از ادله عقلی، نقل های روایی، دریافت‌های تفسیری، قواعد ادبی و گزارش های تاریخی در جایگاه دفاع از دریافت های معنایی که از آیه مباهله دارند؛ آراء متکلمان عامه را به چالش کشیده‌اند که برآیند آن در اثبات افضلیت تابناک اهل بیت ظهوری روشن دارد.

    کلیدواژگان: آیه مباهله، افضلیت، امامت، عصمت، کودکی حسنین
  • ابوذر رجبی صفحات 255-281

    از روش‌های مطرح در فهم قرآن، روش تاویل است. اگرچه هم در رهیافت سمانتیکی و هم در رهیافت هرمنوتیکی از این روش استفاده می‌شود، ‌اما تفاوت‌های جدی میان این دو وجود دارد. متفکران و مفسران اسلامی که از رهیافت سمانتکی تبعیت می‌کنند، خود مواجهه یکسانی با روش تاویل ندارند. عده‌ای به نفی کلی آن و دسته‌ای به پذیرش حداکثری این روش نظر دارند. البته برخی نیز در حد میانه از روش اعتدالی در به‌کارگیری از آن در تفسیر و فهم قرآن بهره می‌گیرند. معتزله هم در مباحث کلامی و هم در مباحث تفسیری از روش تاویل فراوان بهره برده‌اند. از سوی اشاعره و امامیه به رویکرد آنان نقدهایی صورت گرفت. در میان متکلمان شیعی معاصر استاد جعفر سبحانی علاوه بر مباحث مستقل در حوزه تاویل به رویکرد دیگر متفکران اسلامی نیز نظر داشته و با نگاه انتقادی به تحلیل دیدگاه آنان می‌پردازد. از جمله این مواجهه با معتزله و رویکردشان در عرصه تاویل است. یافته اصلی تحقیق آن است که ایشان ضمن پذیرش اصل روش تاویل، اما افراط در آن را از آسیب‌های عرصه فهم دینی می‌دانند. در این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی به ضرورت و جایگاه تاویل نزد ایشان اشاره و مواجهه ایشان با تاویل اعتزالی را دنبال خواهیم کرد

    کلیدواژگان: تاویل، معتزله، تشبیه، تنزیه، استاد سبحانی
  • علیرضا شاه فضل قمصری صفحات 283-304

    هدف این مقاله بررسی تطبیقی دیدگاه های رشیدرضا در تفسیر المنار و علامه طباطبایی در المیزان پیرامون مسئله شفاعت در قرآن کریم می باشد. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی تطبیقی دیدگاه های این دو اندیشمند پرداخته ا ست. پیامد های به دست آمده عبارتند از اینکه رشیدرضا ضمن بررسی آیات مربوط به شفاعت معتقد است آیات قرآن دلالتی بر وجود شفاعت در قیامت ندارد و تنها نجات‌دهنده بشر، اعمال نیک او می‌باشد. به باور رشیدرضا بین آیات شفاعت هیچ گونه ناسازگاری وجود ندارد. ایشان با بیان استدلال عقلی بر نفی شفاعت می گوید: شفاعت نزد حاکمان دنیایی یا بر پایه جهل است یا بر پایه عدم عدالت و هر دو حالت در مورد خداوند منتفی است. علامه طباطبایی معتقد است آیات قرآن برای تبیین مسئله شفاعت کفایت می کند و با بررسی دقیق آیات قرآن می توان دیدگاه قرآن در این زمینه را استخراج نمود. اینکه در برخی از آیات به کلی شفاعت مردود شده دلیلش این است که خداوند می خواهد شفاعت استقلالی را نفی کند و آیاتی که دلالت بر وجود شفاعت با اذن الهی دارد وجود شفاعت را به‌صورت غیر استقلالی و با اراده خداوند اثبات می کند. از نظر علامه، شفاعت فرصتی برای رحمت گری خداوند در قیامت است و با شفاعت، نه جهلی از خدا بر طرف می شود و نه به خدا منفعتی می رسد. شفاعت علاوه بر اثر اخروی اثر دنیایی نیز دارد تا مردم به سمت شفیعان سوق داده شوند. نتیجه اینکه آیات قرآن بر مسئله شفاعت دلالت قطعی دارند و به صورت واضح بر اینکه شفاعت هم امکان عقلی دارد هم امکان وقوعی، تصریح می نمایند.

    کلیدواژگان: رشیدرضا، طباطبائی، شفاعت
  • حمید ملک مکان، فاطمه خان صنمی، شعبانعلی خان صنمی* صفحات 305-344

    توجه به معنای لغوی واژه رسول و نبی در قرآن، و اینکه چه موقع رسول خطاب شده اند؛ چه موقع نبی، نکته مهمی است که کمتر مورد توجه قرآن پژوهان قرار گرفته است. عده ای آن دو را هم معنا و گروهی حکم به تباین معنایی واژه رسول و نبی کرده اند. پژوهش حاضر دیدگاه فخر رازی و علامه طباطبایی را با استفاده از ابزار کتابخانه ای و روش توصیفی -تحلیلی مورد بررسی قرار داده است. فخر رازی، ملاک انتخاب نبی را تنها اصطفاء عبد، توسط خدا دانسته و نبی را بشری معرفی می کند که به واسطه وحی با سایر افراد متفاوت شود. از نظر فخر رازی چنین کسی هرگاه مامور به تبلیغ وحی شود، می شود رسول. او همچنین رابطه این دو را عموم و خصوص مطلق در نظر گرفته است. اما از نظر علامه طباطبایی، نبی شخصی است که برای مردم، آنچه مایه صلاح معاش و معادشان است بیان کند و رسول عبارت است از کسی که حامل رسالت خاصی باشد؛ مشتمل بر اتمام حجتی که به دنبال مخالفت با آن عذاب و هلاکت و امثال آن باشد. بنابراین رسالت از نظر علامه وصفی خاص و زاید بر نبوت است. بنابراین با توجه به تعریف فوق می توان گفت آنچه علامه «نبی» می داند از نظر فخر رازی «رسول» است.

    کلیدواژگان: نبی، رسول، فخر رازی، علامه طباطبائی، وحی
|
  • Kavous Roohi Barandagh *, Saleh Hasanzadeh Pages 7-41

    The initial appearance of some verses of the Qur'an in various cases indicates that Prophet Moses (PBUH) in two cases: 1) killing a Coptic person; And 2) the seemingly humiliating treatment of the divine prophet, his brother Aaron (PBUH), has committed the most violent act possible. The method of collecting the contents of is library research. In the way of citing the data, the method of documentation has been followed. In content analysis, the content analysis method of the descriptive-analytical type has been used. The answers related to the violent action of Prophet Moses (PBUH) have been collected, analyzed, examined, and criticized, and in the selected view, we have reached the conclusion that in the issue of murder, there are only two answers to defend the oppressed in the form of unintentional murder or premeditated murder is a justified answer, and in the context of humiliating treatment. the only justified answer is that Prophet Moses (PBUH) wanted to show the consequences of idolatry in a practical way.

    Keywords: Moses (PBUH), Violent Practice, Qur'an, Mrder, Aaron PBUH
  • Afagh Karimi*, Morteza Fathizadeh, Shaker Lavaei Pages 43-70

    The relationship between God and humans has been one of the important philosophical, theological, and mystical concerns in the Islamic world. Muslim philosophers, theologians, and mystics according to the guidelines of the Qur'an in this field as well as their rational approaches and their influence from Some of the ideas of Greek philosophy have tried to explain this relationship in a different and at the same time conflict-free way. The present study examines the views of two prominent thinkers of the above currents. Avicenna on behalf of the Muslim philosophers explains this relationship with the pattern of love and rational perceptions and believes that man with his intuition, love, and attraction to God reaches a position where he can enjoy the same pleasure as the angels. Ghazali as a Sufi and a mystic explains the relationship between God and humans in the pattern of mystical annihilation and destruction and the context of unity with God. These are dual approaches Philosophical and mystical have ontological, anthropological, epistemological, and theological presuppositions

    Keywords: Love, Fana, Avicenna, Qazali, God essence, Human essence
  • Amir Shirzad * Pages 71-95

    The holy verse: “He is not questioned about what He does, but they shall be questioned”, is one of the Quran’s verses that have been discussed by religious scholars. The most significant question regarding this verse is about the reason, God is not questioned. Considering some views concerning explaining this verse, shows different mystical, philosophical, and theological foundations for answering it. Some theologians believe that negating the question of God is referred to as negating the necessity or not acting by God. In some others meantime believing in the necessity of some acts upon God, relying on the divine act on wisdom is the reason for negating questioning God. Some philosophers argue that the negating question of God is led to negating the finality of divine acts. Mystics try to explain it by relying on divine mystery, knowledge, and proof. This paper by emphasizing some thinkers’ thoughts tries to argue that Mulla Sadra’s view is more justified, then tries to reread the verse in relevance with before and after verses

    Keywords: He is not questioned about what He does, Goodness Wisdom, End, Rational Proof, Obedience, Divinity
  • Seyed Mostafa Hosseini Pages 97-124

    When the question of reform in religion came into play, some currents of thought aimed at reforming religious affairs. One of these currents that took place in the Muslim world was the Salafist movement. In Iran, some influenced by Salafists emerged who had similar beliefs. Other factors contributed to the formation of this trend in Iran, including the weakness and decline of Muslims and the progress of the West in the material sciences and the cooperation of the rulers of the time and Western factors with them. Proponents of this movement initially chanted only the slogan of returning to the Qur'an and the beginning of Islam, but after a while, some Muslim beliefs, especially Shiites, saw differences between Muslims and the spread of superstitions, and they began to deny them. Like what they say in Imamate, infallibility, and science of the Imams, intercession, Visiting graves, and pilgrimage. Other important beliefs of the group include calling for unity and fighting against the clergy and the abandonment of many traditions. The present article investigates this process including its formation, beliefs, and introducing some of their personalities (Khorghani, Sanglji, Borghi, Ghalamdaran, and Tabataba'i).

    Keywords: Current, Reform of Religion, Return to the beginning of Islam, Salafism, Superstition
  • Seyed Sadreddin Taheri Moosavi, maryam khoshnevisan* Pages 125-149

    The current article has been compiled to explain comparatively the issue of the temporal contingency of the material world according to the views of four Islamic denominations, Mu'tazila, Ash'arites, Matradaiyeh, and Shiites, in addition to Avicenna, the Muslim philosopher and the founder of the philosophy of peripatetic. First, the article addresses a preliminary statement about the meaning of temporary contingency and its opposite, namely the eternality and meaning of the Universe, as expressed by the heads of Sunni religious denominations, the Mu'tazilites and the Ash'arites and Materidiyya, by directly referring to the sayings of the heads of these denominations, then, in this article, the theory of Avicenna has been explained, and finally, the authors have judged these theories. Among the results of this paper is that the theologian rule for the contingency of the universe is failed. The problem of the creation of matter from nothing makes a problem for both philosophers and theologians. And finally, it seems that the theory of eternality of the universe is more reasonable.

    Keywords: Temporal occurrence, Time step, Intrinsic Hadith, Inherent step, Intrinsic Essence, Inherent Essence, The Universe of Matter
  • seyyd bagher hoseini karimi Pages 151-176

    The approach of the theological and philosophical currents of the Islamic world in the use of reason and the relationship between it and narration has been different. Considering the importance of the opinions of Seyyed Morteza and Allameh Tabataba'i regarding the meaning, authority, and relationship between reason and narration, we tried to study this issue comparatively from the perspective of these two nobles. research

    method

    the present research has studied the title of this research descriptively and analytically until it reaches the desired result.

    research findings

    Seyyed Morteza considers reason to mean the set of sciences that is obtained for the oblige. Allameh refers to the intellect in the sense of human cognition, and the truth of the human soul as evidence. From the point of view of these two nobles, the authority of the intellect is inherent in it and is considered as a source of knowledge. From the point of view of these two, each of the intellect and narration, while having their own realm, but in many cases, confirm each other. They have a similar view on the discussion of the conflict between reason and narration.

    Keywords: Seyyed Morteza, Allameh Tabataba'i, Meaning Position, Reason Narration
  • Zohre Akhavan Moghadam*, Fereshteh Taheri Pages 177-204

    The current article has been compiled to explain comparatively the issue of the temporal contingency of the material world according to the views of four Islamic denominations, Mu'tazila, Ash'arites, Matradaiyeh, and Shiites, in addition to Avicenna, the Muslim philosopher and the founder of the philosophy of peripatetic. First, the article addresses a preliminary statement about the meaning of temporary contingency and its opposite, namely the eternality and meaning of the Universe, as expressed by the heads of Sunni religious denominations, the Mu'tazilites and the Ash'arites and Materidiyya, by directly referring to the sayings of the heads of these denominations, then, in this article, the theory of Avicenna has been explained, and finally, the authors have judged these theories. Among the results of this paper is that the theologian rule for the contingency of the universe is failed. The problem of the creation of matter from nothing makes a problem for both philosophers and theologians. And finally, it

    Keywords: Temporal occurrence, Time step, Intrinsic Hadith, Inherent step Intrinsic Essence, Inherent Essence, The Universe of Matter _
  • mohamad shabanpour Pages 205-228

    Khawaja Nasr ed-Din Tusi, as one of the famous Shiite theologians in the seventh century by writing such works as (Tajrid al-I'tiqad) described by the Shiites and Sunnis, has been able to defend Shitte beliefs, especially in the Imamate, by theological and philosophical rules, He influenced his later theologians even in the Sunni world and they modeled his method and wrote important books. This research aims to present Khawaja Nasr ed-Din's view of the Imamate in a descriptive-analytical approach and concludes that he has presented the Imamate as independent disciplines and has attempted to incorporate all the Imamate discourses into it. Included. Provides a rational structure and puts them into consideration. Analytical and Logical Approach In this study, the views of Nasr ed-Din are examined in two parts: logical, Qur'anic and narrative reasons.

    Keywords: Khawaja Nasr ed-Din Tusi, Necessity of Imamate, Components of Imamate, permanent existence of Imam, rational reasons, narrative reasons
  • Seyed MohammadTaghi Musavi Keramati Pages 229-281

    The verse of Mubahala is one of the most prominent verses that has long been common in the context of Shiite and Sunni theological conversations. Imami theologians have sought to provide Qur'anic support for the foundations of the Shiite ideology in the light of the semantic meaning of the verse of Mubahala. Imamate, the superiority of the Imam and infallibility is one of the most brilliant perceptions mentioned in Shiite theological research. On the other hand, Sunni theologians, apart from proving prophethood, have rejected other aspects of the meaning that Shiites cite, and in their theological research, they have tried to take a negative approach with arguments such as the Prophet, the semantic meaning of the soul, Hassanain were child, and the preferred preference on the virtuous, reduce the meaning of the verse to a simple virtue. But Imami theologians, using rational arguments, narrative quotations, interpretive perceptions, literary rules and historical reports, defend the semantic perceptions of the verse; They have challenged the views of popular theologians, the outcome of which is clear in proving the radiant superiority of the Ahl al-Bayt.

    Keywords: Verse of Mubahala, Superiority, Imamate, Infallibility, Hassanain's Childhood
  • Abuzar Rajabi* Pages 255-281

    One of the methods in understanding the Qur'an is the method of interpretation. Although this method is used in both the semantic and hermeneutic approaches, there are serious differences between the two. Islamic thinkers and commentators who follow the semantic approach do not face the same method of interpretation. Some view it as a general rejection and some as a maximum acceptance of this method. Of course, some also use the moderate method in using it in interpreting and understanding the Qur'an. The Muʿtazila have used the method of interpretation extensively in both theological and interpretive discussions. But the Ash'arites and Imamiyah criticized their approach. Among contemporary Shiite theologians, Ayatollah Jafar Sobhani, in addition to independent discussions in the field of interpretation, also considers the approach of other Islamic thinkers and analyzes their views with a perspective analysis. One of these encounters is with the Muʿtazila and their approach in the field of interpretation. The main finding of the research is that the Ayatollah Jafar Sobhani, while accepting the principle of the method of interpretation, but considers its excess as one of the harms in the field of religious understanding. In this research, in a descriptive-analytical method, we will point out the necessity and position of interpretation in them and follow their encounter with Muʿtazila interpretation

    Keywords: Interpretation, Religious Knowledge, Muʿtazila, Interpretive Method, Simile, Purification, Interpretation by Opinion, Master Sobhani
  • Alireza Shah Fazl Ghamsari * Pages 283-304

    The purpose of this article is a comparative study of Rashid Reza's views on the interpretation of Al-Manar and Allameh Tabataba'i in Al-Mizan on the issue of intercession in the Holy Qur’an. This article is a descriptive-analytical study of the views of these two thinkers. The consequences are that Rashid Reza, while examining the verses related to intercession, believes that the verses of the Qur'an do not indicate the existence of intercession on the Day of Resurrection and that the only savior of mankind is his good deeds. According to Rashid Reza, there is no inconsistency between the verses of intercession. Expressing a rational argument for the denial of intercession, he says: Intercession for the rulers of the world is either based on ignorance or based on injustice, and both cases about God are excluded. Allameh Tabataba'i believes that the verses of the Qur'an are sufficient to explain the issue of intercession and by carefully examining the verses of the Qur'an, one can derive the Qur'anic view in this regard. The reason why intercession is completely rejected in some verses is that God wants to deny independent intercession, and the verses that indicate the existence of intercession with God's permission prove the existence of intercession non-independently and by God's will. According to Allameh, intercession is an opportunity for God's mercy on the Day of Resurrection, and with intercession, neither ignorance of God will be removed nor will God benefit. In addition to the afterlife effect, intercession also has a worldly effect so that people are directed towards the intercessors. The conclusion is that the verses of the Qur'an have a definite implication on the issue of intercession and clearly state that intercession is both intellectually and incidentally possible

    Keywords: Rashid Reza, Allameh Tabataba'I, Intercession
  • Hamid malekmakan, fatemeh khansanami, shabanali khansanami* Pages 305-344

    Paying attention to the literal meaning of the word messenger and prophet in the Qur'an, and when they are addressed as messengers when they are prophets, is an important point that has received less attention from Quranic scholars. Some have interpreted both as meaningful and a group as a meaningful contrast between the words of the Prophet and the Messenger. The present study examines the views of Fakhr Razi and Allameh tabataba'i using library and descriptive-analytical methods. Fakhr Razi considers the criterion for choosing a prophet to be only the prayers of God by God and considers the prophet to mean a human being who is different from other people through revelation. According to Fakhr Razi, such a person becomes a messenger whenever he is commissioned to propagate revelation. He also considers the relationship between the two to be general and especially absolute. But according to Allameh Tabataba'i, the Prophet is a person who expresses to the people what is good for their livelihood and resurrection, and the Messenger is the one who carries a special mission, including the completion of a proof that seeks to oppose that torment and destruction and the like. Therefore, according to Allameh, the mission is a special and superfluous description of prophecy. Therefore, according to the above definition, it can be said that what Allameh knows as a "Prophet" is "Messenger" according to Fakhr Razi.

    Keywords: Prophet, Messenger, Fakhr Razi, Allameh Tabataba'i, Revelation