فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 61 (بهمن 1399)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 61 (بهمن 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فروزان مرزبانی*، حسین پلونده صفحات 7-29

    مقاله حاضر به دنبال بررسی چشم‌انداز عضویت ایران در بریکس و تحلیل ظرفیت‌های آن در آینده مناسبات دو طرف بوده است. گروه بریکس مجموعه‌ای از اقتصادهای نوظهور شامل کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است که برای ایجاد جهانی چندقطبی و مقابله با تک‌‌قطبی‌گرایی آمریکا و همچنین شکل‌گیری یک اقتصاد قدرتمند در برابر آمریکا گردآمده‌اند، ایران نیز برای قرارگیری در کنار کشورهایی که دارای یک دیدگاه مشترک و هدف یکسان با  این کشور هستند، تلاش کرده و به دنبال همگرایی با این قدرت‌های اقتصادی نوظهور بوده است تا بتوانند به این اهداف یکسان دست یابند لذا در همین راستا مقاله حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال است که بریکس دربرگیرنده چه ظرفیت‌هایی برای عضویت احتمالی ایران در این سازمان خواهد بود؟ و برای پاسخگویی به سوال با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بهره‌گیری از نظریه موازنه نرم این فرضیه مطرح شده است که باتوجه به سناریوهای آینده بریکس که به دنبال تبدیل شدن به یک قدرت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مدنی فراتر از غرب است، عضویت احتمالی ایران در این سازمان می‌تواند ایران را در کنار این قدرت‌های برتر قرار دهد و حرکت به سوی توسعه سیاسی- اقتصادی را برای ایران فراهم کند.

    کلیدواژگان: بریکس، ایران، آمریکا، اقتصادهای نوظهور، موازنه نرم
  • آرش ملکی* صفحات 31-48

    حقوق بشر مجموعه‌ای از حقوق و آزادی‌های بنیادین است که به صرف انسان بودن و فارغ از هرگونه تبعیض به انسان تعلق می‌گیرد. مسئولیت تضمین و رعایت این حقوق بطورکلی برعهده دولت‌ها است. دولت‌ها می‌توانند با انجام اقداماتی پیشگیرانه، اجرای این مسئولیت را تسهیل نمایند. یکی از این اقدامات پیشگیرانه، آموزش همگانی حقوق بشر می‌باشد. افراد می‌توانند با تکیه بر آگاهی، حقوق بنیادین خود را مطالبه و از نقض آن جلوگیری نمایند. صلح، علاوه بر یک وضعیت استراتژیک، بعنوان یک حق بشری نیز شناسایی شده و در چارچوب فعالیت‌های کمیسیون حقوق بشر و مجمع عمومی ملل متحد، تکوین یافته است. لذا علاوه بر فقدان جنگ بیان موقعیتی است با ضرورت‌های سازنده، عادلانه و دموکراتیک. در این میان کشور افغانستان در زمره کشورهای در حال توسعه قرار می‌گیرد. گزارش‌های دوره‌ای جهانی شورای حقوق بشر ملل متحد، مبین پیشرفت دولت افغانستان در تضمین و رعایت حقوق بشر می‌باشد. بدون تردید اجرای طرح‌ها و برنامه‌های آموزش همگانی حقوق بشر در توسعه پیشرفت مذکور، موثر خواهد بود. باتوجه به مواجهه دولت افغانستان با چالش‌های متعددی همچون مخاصمات مسلحانه، تروریسم، تولید و ترانزیت مواد مخدر و مواردی از این دست، ارزیابی بهره‌مندی از تدبیر آموزش حقوق بشر در دستیابی و حفظ صلح در افغانستان قابل تامل به نظر می‌رسد. در این پژوهش ضمن بررسی شکلی و ماهوی فرآیند آموزش حقوق بشر، باتوجه به وضعیت خاص کشور افغانستان، پیشنهادهایی در راستای توسعه آموزش همگانی حقوق بشر در این کشور ارایه می‌شود.

    کلیدواژگان: آموزش حقوق بشر، آموزش و پرورش، افغانستان، حق بر صلح، شورای حقوق بشر
  • مسعود اخوان کاظمی، امید شکرانه ارزنقی* صفحات 49-66

    مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر انقلاب اسلامی بر بیداری کشورهای منطقه می‌باشد. هرچند باید بیان نمود که میزان تاثیرگذاری انقلاب اسلامی بر همه جوامع اسلامی یکسان و یکنواخت نبوده، بلکه باتوجه به اوضاع خاص هر منطقه و نیز قرابت‌های فکری، فرهنگی و جغرافیایی، درجه تاثیر آن متفاوت بوده است. هر اندازه که ملت ایران در نیل به اهداف انقلابی خود با ملت‌های دیگر وجه اشتراک داشته‌اند، به همان نسبت تاثیرپذیری از این انقلاب بیشتر بوده است. باتوجه به مطالب مذکور، سوالی که در این مقاله می‌توان بیان نمود این است که انقلاب اسلامی ایران چه تاثیری در بیداری اسلامی کشور‌های منطقه گذاشته است؟ که به روش توصیفی و تحلیلی این فرضیه را که انقلاب اسلامی ایران با داشتن ویژگی‌هایی از قبیل معنویت-گرایی در سیاست، مخالفت با رژیم‌های دیکتاتور و غیراسلامی، بازتولید فرهنگ مقاومت و روحیه شهادت‌طلبی، عدالت‌گرایی، تاکید بر وحدت، مردم‌گرایی، گسترش اسلام سیاسی و مواردی از قبیل باعث تاثیرگذاری بر کشور‌های منطقه گردید را مورد ارزیابی قرار می‌دهد. بطورکلی می‌توان بیان نمود که این انقلاب، کشورها و ملت‌های فراوانی را تحت تاثیر قرار داد و این تاثیرات که در قالب الگوسازی انقلاب اسلامی ظهور و بروز یافت، فرصت‌های جدیدی را پیش‌روی جنبش‌ها و جریان‌های مبارزه برای آزادی‌خواهی و استقلال قرار داد. انقلاب اسلامی تغییراتی در عرصه مفاهیم سیاسی و مباحث نظری ایجاد کرد و سبب شد ظرفیت‌های جدیدی در نظام بین‌الملل با الهام از آموزه‌های دینی ایجاد شود.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، امام خمینی، خاورمیانه
  • نعیمه شهدادنژاد*، افشین جعفری، عسکر جلالیان صفحات 67-90

    محیط‌زیست دریایی از اهمیت اقتصادی، اجتماعی و غیره برخوردار است و حفاظت از آن برای جامعه امروزی ضروری می‌باشد. حفاظت از محیط‌زیست دریایی منع برخی از رفتارهای آلوده کننده و تلاش در جهت بهبود و بهسازی محیط آلوده می‌باشد که یکی از راه‌های حفاظت تصویب مقررات داخلی و بین‌المللی می‌باشد. لذا با ارایه مفاهیم مرتبط و بیان اهمیت محیط‌زیست دریایی به معرفی و تحلیل کنوانسیون‌ها و معاهدات بین‌المللی و جرم‌انگاری آلوده کردن محیط‌زیست دریایی پرداخته شده است. از این‌رو، مقاله حاضر به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی این سوال می‌پردازد که مسئولیت دولت ساحلی در آلودگی زیست‌محیطی با تاکید بر اصل مشارکت در کنوانسیون حقوق دریاها چیست؟ مسئولیت آلوده کنندگان دریا در راستای محدودیت آن مدنظر قرار گرفته و آلوده کنندگان الزام به جبران خسارت مادی یا معنوی وارده بر تابعان حقوق بین‌الملل هستند. نتیجه اینکه با کنوانسیون‌های متعدد بین‌‌المللی جرمی با عنوان آلوده کردن محیط‌زیست دریایی وجود ندارد و در آنها صرفا به الزام دولت‌های متعاهد به جرم‌انگاری این عمل اکتفا شده است که در حقوق داخلی این جرم از دو طریق مواد نفتی و غیرنفتی صورت می‌پذیرد، که در مورد مواد نفتی قوانین کارآمدی وضع شده. اما در مورد مواد غیرنفتی قوانین بسیار ضعیفی تصویب شده است.

    کلیدواژگان: :محیط زیست، دریا، آلودگی، اسناد بین المللی، دولت ها
  • بهروز زارع* صفحات 91-105

    یکی از دغدغه‌های اصلی نظام‌های سیاسی که بر آن تاکید بسیار میشود حقوق ملت است که در حقیقت تمامی کشورهای جهان در تلاش هستند تا آن را سرلوحه قانون اساسی قرار دهند. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بعنوان عالی‌ترین سند حقوقی کشور، فصل سوم به دور از افراط و تفریط این مبحث محوری و اصلی نظام سیاسی مورد تاکید قرار گرفته است. بطورکلی میتوان گفت حقوق ملت مصرح در فصل سوم را در سه محور مساوات، امنیت و آزادی مطالعه کرد. باتوجه به اهمیت این موضوع، در مقاله حاضر به تبیین و بررسی حقوق ملت در قانون اساسی پرداخت میشود و ضمانت اجراهای موجود را مورد کنکاش قرار خواهیم داد. بطورکلی هدف از انجام این مقاله آگاهی رساندن به تمامی افراد جامعه درخصوص حقوق و تکالیف مربوط به آنها و ضمانت اجراهای موجود در این زمینه می‌باشد روش انجام پژوهش توصیفی- تحلیلی است و نتیجه پژوهش حکایت از آن دارد که همه افراد جامعه مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با یکدیگر برابر هستند و برابری حقوق و تکالیف و اجرای این حقوق بدون وجود ضمانت اجرا میسر نخواهد بود.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، حقوق مصرح ملت، برابری، امنیت، ضمانت اجرا
  • ترجمه: سید امیر پوراکبری نومندانی، محمد اکبری، منصور جوانمرد خطبه سرا صفحات 107-119

    این مقاله، مسایل و مطالعات اخیر در زمینه «بیانیه اثر جنایت بر روی بزه‌دیدگان» در کشورهای مختلف اروپایی را بررسی می‌کند. که آیا بیانیه اثر جنایت بر روی بزه‌دیده دارای اثر مثبت بر روی خط‌مشی‌های مرتبط با بزه‌دیدگان و اعمال آن در اروپا بوده است یا خیر؟ و چالش‌های تطابق آن با نظام حقوقی رومی-ژرمنی بعنوان ابزاری در کشورهایی با ساختار حقوقی انعطاف‌پذیر را بررسی می‌کند. نظام‌های دادرسی کیفری مورد بررسی امکان پیشنهاد بزه‌دیده در فرآیند دادرسی کیفری را برای تضمین جبران خسارت برای بزه‌دیده از مجرم فراهم می‌کنند. و  جبران خسارت بزه‌دیده از نظر قانونی در بسیاری از نظام‌های دادرسی کیفری کاملا تایید شده‌اند، همانطور که برنامه‌هایی مانند احکام جبران خسارت و مدعی خصوصی بیان می‌کنند. بویژه، مشکل تجربه‌ عاطفی و درونی آزار و اذیتی است که به آسانی اندازه‌گیری نمی‌شود و بین افراد نیز بسیار متفاوت خواهد بود که در این اثر به آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بزه دیدگان جرم، دادرسی کیفری، بیانیه اثر جنایت بر روی قربانی، همکاری و مشارکت قربان
  • مرتضی جوان سرند * صفحات 121-137

    اصلی‌ترین هدف متعاملین در انعقاد قرارداد اجرای مفاد قرارداد می‌باشد. در نتیجه هر قرارداد، طرفین تعهداتی را برعهده می‌گیرند که مکلف به ایفاء آن تعهدات هستند. البته که تعهدات باید در زمان و مکان مورد توافق و مقرر در قرارداد ایفاء گردند که این شرایط گاهی در قرارداد مشخص نشده است و یا نمی‌توان از متن قرارداد تشخیص داد در اینصورت با استناد به قانون حاکم بر قرارداد می‌توان زمان و مکان اجرای تعهدات را مشخص کرد. در پژوهش حاضر به بررسی زمان و مکان اجرای تعهدات قراردادی به صورت تطبیقی در حقوق ایران و اصول قراردادهای تجاری بین‌المللی پرداخته شده که باتوجه به این قوانین در برخی موارد بین تعهدات پولی و غیرپولی تفکیک قایل شده و در بعضی موارد دیگر هیچ اشاره‌ای به این مسئله نشده است که نشان از یکسان بودن قوانین نسبت به تعهدات پولی و غیرپولی دارد. اصول قراردادهای تجاری بین‌المللی درخصوص زمان ایفاء تعهدات قراردادی صراحتا به مسئله ایفاء تعهد پیش از موعد اشاره کرده و این در حالیست که قانون مدنی ایران اجرای پیش از موعد را مستقلا مورد بررسی قرار نداده اما باتوجه به برخی مواد می‌توان حکم قانون مدنی را در مورد این موضوع تشخیص داد.

    کلیدواژگان: تعهدات قراردادی، زمان و مکان، ایفاء تعهدات، قرارداد های تجاری بین المللی
|
  • Forouzan Marzbani*, Hossein Polvandeh Pages 7-29

    The present article seeks to examine the prospects of Iran's membership in the BRICS and to analyze its capabilities in the future of bilateral relations. The BRICS is a group of emerging economies including Brazil, Russia, India, China and South Africa, which have come together to create a multipolar world and counter US unipolarity, as well as to form a strong economy against the United States. Iran has also tried to stand by countries with which it has common visions and the goals, and it has sought to converge with these emerging economic powers in order to achieve the shared goals. Therefore, in this regard, the present article seeks to answer the question that what capacities will the BRICS present for Iran's possible membership in this organization? To answer the question, using the descriptive-analytical method and using the theory of soft balance, it is hypothesized that according to the future scenarios of the BRICS, which seeks to become a political, economic, social and civic power beyond the West, Iran's possible membership in this organization can put Iran next to these superior powers and provide a move towards political-economic development for Iran.

    Keywords: BRICS, Iran, USA, Emerging Economies, Soft Balance
  • Arash Maleki* Pages 31-48

    Human rights are a set of fundamental rights and freedoms that are granted to human beings without any discrimination and simply because they are human beings. Governments are generally responsible for guaranteeing and enforcing these rights. Governments can facilitate the implementation of this responsibility by taking precautionary measures. One of these preventive measures is universal human rights education. People can claim their fundamental rights and prevent them from being violated by relying on awareness. Peace, in addition to being a strategic situation, is also recognized as a human right and has developed within the framework of the activities of the UN General Assembly and the Human Rights Commission. Therefore, in addition to the absence of war, peace is an expression of a situation with constructive, fair and democratic necessities. Meanwhile, Afghanistan is one of the developing countries. The UN Human Rights Council's global reports show the Afghan government's progress in guaranteeing and enforcing human rights. There is no doubt that the implementation of public human rights education plans and programs will be effective in developing this progress. Given the Afghan government's exposure to a number of challenges, such as armed conflict, terrorism, drug production and transit, and the like, it is worth considering assessing the benefits of human rights education in achieving and maintaining peace in Afghanistan. In this study, while examining the form and substance of the human rights education process, suggestions are provided for the development of public human rights education in Afghanistan according to the specific situation of the country.

    Keywords: Human Rights Education, Education, Afghanistan, Human Rights Council
  • Masoud A. Kazemi, Omid Sh. Arzanghi* Pages 49-66

    The aim of this article is to investigate the impact of the Islamic Revolution of Iran on the awakening of the countries in the region. However, it should be noted that the impact of the Islamic Revolution of Iran on all Islamic societies has not been the same, but according to the specific situation of each location and intellectual, cultural and geographical affinities, the degree of impact has been different. The more the Iranian nation shared with other nations in achieving its revolutionary goals, the more they were influenced by that revolution. In view of the above, the question that can be asked in this article is what effect has the Islamic Revolution of Iran had on the Islamic awakening of the countries in the region? Using descriptive and analytical method, this article examines the hypothesis that the Islamic Revolution of Iran, with its characteristics such as spirituality in politics, opposition to dictatorial and non-Islamic regimes, reproduction of the culture of resistance and the spirit of martyrdom, reproduction of the culture of resistance and the spirit of martyrdom, justice, emphasis on unity, people-orientedness, and spread of political Islam, has influenced the countries of the region. In general, it can be said that this revolution had impacts on many countries and nations, and these impacts, which emerged in the form of modeling the Islamic Revolution, opened new opportunities for the movements and struggles for freedom and independence. The Islamic Revolution of Iran brought about changes in the field of political concepts and theoretical issues and created new capacities in the international system inspired by religious teachings.

    Keywords: Islamic Revolution Of Iran, Islamic Awakening, Imam Khomeini, Middle East
  • Naeemeh Shahdadnezhad*, Afshin Jafari, Askar Jalaliyan Pages 67-90

    The marine environment is of great economic, social and other importance and its protection is essential for today's society. Protecting the marine environment is the prevention of some polluting behaviors and efforts to improve and improve the polluted environment, which is one of the ways to protect the adoption of domestic and international regulations. Therefore, by presenting related concepts and expressing the importance of the marine environment, it has introduced and analyzed international conventions and treaties and criminalizes the pollution of the marine environment. In view of the above, the present dissertation examines in a descriptive-analytical manner the question of what is the responsibility of the coastal state in environmental pollution by emphasizing the principle of participation in the Convention on the Law of the Sea? The liability of marine polluters is considered to be limited, and polluters are required to pay compensation for material or moral damage to subjects of international law. The conclusion is that with numerous international conventions, there is no such thing as pollution of the marine environment, and in them only the obligation of the Contracting States to criminalize this act is sufficient. Non-oil takes place. Efficiency laws have been enacted for petroleum products. But very weak laws have been passed on non-petroleum products.

    Keywords: Environment, See, Pollution, International Instruments, States
  • Behruz Zare* Pages 91-105

    One of the main concerns of political systems which is highly emphasized is the rights of the nation, which in fact, all countries are trying to make it the headpiece of their constitution. In the third chapter of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, as the highest legal document of the country, this central issue of the political system has been emphasized far from extremism. In general, the rights of the nation authorized in the third chapter can be studied in the three axes of equality, security and freedom. Given the importance of the issue, in this article we will explain and examine the rights of the nation in the constitution and we will explore the existing guarantees of implementation. In general, the purpose of this article is to inform all members of society about their rights and duties and the guarantees of implementation in this field. The method of conducting this research is descriptive-analytical and the result of the research indicates that according to the Constitution of the Islamic Republic of Iran, all members of the society are equal, and that the equality of rights and duties and the implementation of these rights will not be possible without a guarantee of implementation.

    Keywords: Constitution, Rights Of The Nation, Equality, Security, Guarantee Of Implementati
  • Jo-Anne Wemmers Pages 107-119

    This article examines recent issues and studies in the field of "Victim Impact Statement" in various European countries. The article seeks to answer the question that if the Victim Impact Statement has had a positive effect on victim-related policies and their implementation in Europe. The challenges of its adapting to the Romano-Germanic legal system as a tool in countries with flexible legal structures are also examined. The reviewed criminal justice systems make it possible to offer the victim in the criminal proceedings process to ensure compensation for the victim from the offender. Compensation for victims is legally recognized in many criminal justice systems, as stated in programs such as compensation and private plaintiffs. In particular, the problem is the emotional and internal experience of harassment that is not easily measured and will vary greatly between individuals, which is addressed in this work.

    Keywords: Crime Victims, Criminal Justice, Victim Impact Statements, Victim Participation
  • Morteza J. Sarand* Pages 121-137

    The main purpose of the parties to the contract is to meet the provisions of the contract. As a result of any contract, the parties assume obligations that they are obliged to fulfill. Of course, the obligations must be fulfilled at the time and place agreed and stipulated in the contract, which sometimes are not specified in the contract or cannot be recognized from the text of the contract. In this case, the time and place of fulfillment of obligations can be determined by referring to the law governing the contract. In the present study, the time and place of the fulfillment of contractual obligations in Iranian law and the principles of international trade agreements have been studied comparatively. According to these laws, in some cases a distinction is made between monetary and non-monetary obligations, and in other cases, no reference is made to this issue, which indicates that the laws are the same for monetary and non-monetary obligations. The principles of international trade agreements regarding the time of the fulfillment of contractual obligations explicitly refer to the issue of early fulfillment of obligations, while the Iranian Civil Code does not independently consider early fulfillment, but the provisions of the Civil Code in this regard can be recognized by referring to some articles.

    Keywords: Contractual Obligations, Time, Place, Fulfillment Of Obligations, International Trade Agreements