فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال بیست و هشتم شماره 6 (پیاپی 125، بهمن 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امید محمدیان*، عباس بهرام، فرهاد قدیری، رسول یاعلی، زهره مظاهری تیرانی صفحات 1-11

    مقدمه :

    شناسایی عوامل موثر بر عملکرد جسمانی و رشد مهارت های حرکتی کودکان می تواند اهمیت فراوانی در مشارکت در فعالیت بدنی، پیشگیری از اضافه وزن و چاقی و همچنین شناسایی و هدایت استعداد های برتر ورزشی کودکان داشته باشد؛ ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر ژنوتیپ های متفاوت ACE (I/D) و ACTN-3 (R/X)، بر بعضی از عوامل آمادگی جسمانی و عملکرد مهارت های حرکتی کودکان انجام شده است.  

    مواد و روش ها

    جامعه آماری این پژوهش، شامل همه کودکان پسر مدرسه ای 6 الی 8 ساله از شهر تهران بود که به شکل تصادفی خوشه ای، تعداد 50 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل آزمون های آمادگی جسمانی، آزمون مهارت های حرکتی درشت اولریخ- ویرایش سوم و استفاده از PCR برای تعیین پلی مورفیسم ژن ACE و ACTN-3 بود. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون t مستقل در سطح معناداری P<0.05 تحلیل شدند.

     یافته های پژوهش: 

    نتایج نشان داد که کودکان برخوردار از آلل D ژن ACE، (ژنوتیپ DD یا ID)، نسبت به کودکان دارای ژنوتیپ II (P<0.05) و کودکان برخوردار از آلل R ژن ACTN-3 (ژنوتیپ RR یا RX)، نسبت به کودکان دارای ژنوتیپ XX (P<0.05)، قدرت عضلانی بیشتری در دست و پا و همچنین سطح مهارت های حرکتی جابجایی بالاتری دارند؛ اما تفاوت معناداری در عملکرد مهارت های حرکتی توپی (P>0.05) مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    کودکان برخوردار از ژنوتیپ های DD یا ID ژن ACE و ژنوتیپ های RR یا RX ژن ACTN-3، سطح رشد جسمانی بالاتر و متعاقبا سطح بالاتری در اجرای مهارت های حرکتی جابجایی دارند و در صورت فراهم بودن شرایط محیطی مناسب، این افراد در آینده نیز، به اجرای مهارت های ورزشی در سطوح بالای عملکردی قادر خواهند بود.

    کلیدواژگان: ژنوتیپ، فنوتیپ، ژن ورزشی، آمادگی جسمانی، رشد حرکتی، کودکان
  • شهزاد طهماسبی بروجنی*، مینا احمدی کاکاوند، سید فردین قیصری، شهناز شهربانیان صفحات 12-22
    مقدمه

    فعالیت بدنی سبب افزایش سطوح سرمی فاکتور نروتروفین مشتق شده از مغز (BDNF) در بیماران مبتلا به MS می شود؛ اما تاکنون تاثیر یادگیری یک مهارت با استفاده از تصویرسازی ذهنی در الگوی پتلپ و مقایسه میزان اثربخشی آن با فعالیت بدنی، بر میزان سطوح این فاکتور بررسی نشده است؛ بنابراین، هدف از این مطالعه، مقایسه یادگیری یک مهارت از راه تصویرسازی پتلپ، تمرین فیزیکی و ترکیبی از این دو روش، بر میزان سطوح BDNF و عملکرد حافظه بیماران مبتلا به MS است.

    مواد و روش ها:

     30 نفر از زنان مبتلا به MS (میانگین سنی 02/3±5/37 و 0-2=EDSS) انتخاب و بر اساس نمرات حافظه کیم کاراد، به صورت همگن، در سه گروه 10 نفره تصویرسازی پتلپ، تمرین فیزیکی و گروه ترکیب تمرین فیزیکی و تصویرسازی پتلپ قرار گرفتند. حافظه بصری با استفاده از آزمون حافظه کیم کاراد و غلظت سرمی BDNF، با روش خون گیری ارزیابی شد. مدت مداخله برای همه گروه ها، سه جلسه 30 دقیقه ای در هفته (6 هفته) بود. پس از پایان دوره مداخله، پس آزمون انجام شد.

    یافته های پژوهش: 

    تحلیل واریانس یک راهه نشان داد گروه ترکیبی نسبت به تمرینات فیزیکی و تصویرسازی به تنهایی، سبب افزایش سطوح BDNF (به ترتیب 0.026=P و 0.0005≥P) شد؛ همچنین تمرینات تصویرسازی صرف، موجب بهبود عملکرد حافظه میان مدت و بلندمدت نسبت به تمرین بدنی (0.009=P و 0.034=P) گشت؛ اما تفاوت معنا داری با گروه ترکیبی (0.05≤P) نداشت.

    بحث و نتیجه گیری:

     ترکیبی از تمرین بدنی و تصویرسازی، در توان بخشی مبتلایان به MS موثر است و می تواند به عنوان یک روش غیردارویی استفاده شود.

    کلیدواژگان: تصویرسازی پتلپ، تمرین فیزیکی، فاکتور نروتروفین مشتق شده از مغز، حافظه، مالتیپل اسکلروزیس
  • زهرا صالحی آهنگر، معصومه حبیبیان* صفحات 23-32
    مقدمه

    نانوذرات به علت کوچک بودن اندازه شان، به راحتی در اندام های بدن تجمع می یابند؛ لذا با افزایش استفاده از نانوذرات، نگرانی درباره آثار جانبی آن ها نیز بیشتر می شود؛ بنابراین، در مطالعه حاضر تاثیر تمرین هوازی بر سطوح کلیوی آپلین و نیتریک اکسید (NO) بافت کلیه رت های مواجه شده با نانواکسید روی بررسی شد.

    مواد و روش ها: 

    در این پژوهش تجربی، 35 سر موش صحرایی ویستار نر با دامنه وزنی 150 -170 گرم، به طور تصادفی به گروه های کنترل، سالین، نانواکسید روی، تمرین و تمرین + نانواکسید روی تقسیم شدند. نانواکسید روی (1 میلی گرم/کیلوگرم) به صورت داخل صفاقی پنج روز در هفته، به گروه های نانواکسید روی و تمرین + نانواکسید روی تزریق شد. برنامه تمرین ورزشی شامل 4 هفته دویدن فزاینده روی نوار گردان (با سرعت 15 تا 18 متر /دقیقه، 25 تا 44 دقیقه/روز و 5 جلسه/ هفته) بود. دو روز پس از آخرین مداخله ها، رت ها معدوم شدند. بافت کلیه جدا و سطوح آپلین، NO و مالون دی آلدیید (MDA) اندازه گیری شد و از آنالیز واریانس یک راهه برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده گشت (0.05>P).

    یافته های پژوهش: 

    تیمار با نانواکسید روی، با افزایش معنا داری سطوح NO و MDA و کاهش سطوح کلیوی آپلین در مقایسه با گروه کنترل همراه بود. 4 هفته فعالیت ورزشی، به کاهش MDA در گروه های تمرین و تمرین + نانواکسید روی و افزایش آپلین در گروه تمرین منجر شد؛ همچنین ورزش هوازی به افزایش NO کلیوی در موش های سالم و کاهش سطوح آن در موش های تیمارشده با نانوذرات انجامید.

    بحث و نتیجه گیری:

     فعالیت ورزشی می تواند نقش محافظتی خود را در برابر آسیب کلیوی ناشی از نانواکسید روی، به واسطه کاهش استرس اکسایشی، افزایش آپلین و تعدیل سطوح NO در بافت کلیه اعمال کند.

    کلیدواژگان: آپلین، تمرین هوازی، نیتریک اکسید، نانواکسید روی، مالون دی آلدئید
  • مهرنوش صفرپور، محمدامین عدالت منش*، سید ابراهیم حسینی، محسن فروزان فر صفحات 33-46
    مقدمه

    نارسایی رحمی- جفتی (Uteroplacental Insufficiency; UPI)، از عوامل اصلی ایجاد محدودیت رشد داخل رحمی (Intra Uterine Growth Restriction; IUGR) است که سبب اختلال در تکامل سیستم عصبی نوزادان می شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر سینامیک اسید (Cinnamic Acid; CIN) بر اختلالات شناختی و سطح شاخص های پراکسیدانی و آنتی اکسیدانی در موش های صحرایی مدل UPI است.

    مواد و روش ها: 

    در این تحقیق تجربی، 30 سر موش صحرایی باردار نژاد ویستار، به صورت تصادفی، در 5 گروه کنترل، UPI+NS، UPI+CIN25mg/kg، UPI+CIN50mg/kg و UPI+CIN100 mg/kg قرار گرفتند. در روز 18 بارداری، جراحی انسداد شریان های رحمی قدامی برای القای UPI انجام شد. از روز 12 تا 18 بارداری، CIN با دوز های یادشده به صورت گاواژ، به موش های صحرایی خورانده شد. حافظه کاری، یادگیری اجتنابی و رفتارهای شبه اضطرابی به ترتیب توسط ماز Y، شاتل باکس و ماز صلیبی مرتفع، در یک ماهگی نوزادان تجزیه وتحلیل شدند؛ همچنین فعالیت آنزیم های کاتالاز (CAT)، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (TAC) و مالون دی آلدیید (MDA) سرمی سنجیده گردید.

    یافته های پژوهش:

     کاهش معنا دار حافظه اجتنابی و افزایش سطح اضطراب به همراه افزایش سطوح MDA و کاهش CAT و TAC، در گروه UPI+NS نسبت به گروه کنترل دیده شد (0.05>P)، درحالی که در گروه های تیماری، افزایش معنا دار حافظه اجتنابی، افزایش سطوح TAC و CAT و کاهش MDA، نسبت به گروه UPI+NS دیده شد (0.05>P).

    بحث و نتیجه گیری: 

    UPI سبب کاهش شاخص های آنتی اکسیدانی و افزایش MDA می گردد. از سویی، CIN سبب افزایش شاخص های آنتی اکسیدانی و کاهش پراکسیداسیون لیپیدی می شود؛ همچنین CIN از اختلالات شناختی ناشی از نارسایی رحمی-جفتی در موش های صحرایی جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: سینامیک اسید، نارسایی رحمی- جفتی، استرس اکسیداتیو، موش صحرایی
  • مصطفی شنبه زاده، هادی کاظمی آرپناهی*، رئوف نوپور، حمیده حقیری، فاطمه مباشری، زینب بازوند نژاد صفحات 47-61

    مقدمه :

    مدیریت و کنترل بیماری های مشمول گزارش چالش برانگیز است؛ زیرا این بیماری ها شامل طیف وسیعی از بیماری های عفونی می شوند که نیازمند گزارش دهی صحیح و به موقع هستند؛ ازاین رو به منظور غلبه بر این محدودیت ها، وجود یک سیستم اطلاعات منسجم در سطوح مختلف با استفاده از اصول معماری دقیق، برای مدیریت موثر داده های بیماری ضروری است؛ بنابراین، هدف مطالعه حاضر ، شناسایی الزامات اصلی معماری داده ای موردنیاز برای مدیریت موثر و بهینه بیماری کووید-19 و طراحی الگوی معماری داده نظام مراقبتی آن است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک بررسی مروری از نوع نظام مند بود که در سال 2020، به واسطه جستجوی جامع در منابع اینترنتی و پایگاه های اطلاعاتی انجام شد. جستجو در پنج پایگاه داده منتخب شامل Web of Science، Science direct، Scopus، PubMed و موتور جستجوی Google scholar، به منظور شناسایی معیارهای طراحی معماری داده بیماری کووید-19 از راه تعریف فرمول جستجو، اعمال معیارهای ورود و خروج، تنظیم فیلترهای جستجویی و سپس شناسایی مقالات مرتبط صورت گرفت؛ سپس موارد معرف اجزای معماری داده بیماری کووید-19 از مقالات استخراج و در کلاس های مطلوب جایگذاری شدند. درنهایت، از نتایج به دست آمده، الگوی معماری سیستم نظارتی بیماری بصری سازی شد.

    یافته های پژوهش:

     از مجموع 398 مطالعه بازیابی شده، تعداد 27 مقاله معیارهای ورود به مطالعه را برآورده ساختند. یافته های به دست آمده از بررسی مقالات انتخابی، در پنج کلاس اصلی شامل موارد سازمان های درگیر در مدیریت داده (تولیدکننده داده، استفاده کننده داده و تصمیم گیران)، منابع داده ای، الزامات اطلاعاتی (شامل 11 کلاس اطلاعاتی و 97 عنصر اطلاعاتی)، استانداردها (محتوا و ساختار) و معیارهای کنترل کیفیت داده دسته بندی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    راه اندازی معماری داده سفارشی، برای مدیریت بیماری کووید-19 می تواند ظرفیت نظام های بهداشتی درمانی در پیشگیری از همه گیری گسترده این بیماری و ارتقای کیفیت درمان، به واسطه بهبود نظارت های بهداشتی به موقع و اثربخش، بررسی های همه گیرشناسی دقیق، کمک به تصمیم گیری های بالینی و سیاست گذاری های بهداشتی را ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: بیماری های مشمول گزارش، معماری داده، کووید-19، سیستم اطلاعات و سیستم مراقبت
  • لیلا کهن*، فاطمه زارعی، ابراهیم مقیمی سارانی صفحات 62-69
    مقدمه

    اختلال دوقطبی نوعی اختلال دوفازی از در دسترس بودن انرژی است که نشان دهنده افزایش تنفس میتوکندریایی در فاز شیدایی، در مقایسه با کاهش عملکرد میتوکندری در فاز افسردگی بیماری است. نقص در عملکرد میتوکندری، به افزایش بیش ازحد گونه های فعال اکسیژن (ROS) منجر می شود. پروتئین های UCP-2 به عنوان تنظیم کننده های ROS در سلول عمل می کنند. هدف از این مطالعه، بررسی همراهی واریانت ژنتیکی 45bp ins/del در ژن UCP-2 با استعداد ابتلا به اختلال دوقطبی است.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه مورد-شاهدی، بر روی 205 فرد مبتلا به اختلال دوقطبی و 200 فرد سالم به عنوان گروه کنترل انجام گرفت. پس از استخراج DNA از نمونه های خون محیطی، تعیین ژنوتیپ به وسیله روش PCR انجام شد؛ همچنین آنالیز رگرسیون لجستیک برای مقایسه فراوانی آللی و ژنوتیپ ها میان گروه کنترل و بیمار استفاده گردید.

    یافته های پژوهش: 

    ارتباط معنا داری میان ژنوتیپ های ID(P˂0.001، 95% CI=0.27-0.64، OR=0.42) و II (P=0.006، 95% CI=0.20-0.77، OR=0.39) و استعداد ابتلا به اختلال دوقطبی وجود داشت. آنالیز داده ها نشان داد که آلل I اثر حفاظتی بر ابتلا به اختلال دوقطبی دارد (P˂0.001، 95% CI=0.42-0.75، OR=0.56).

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه، برای نخستین بار، همراهی میان واریانت ژنتیکی UCP-2 45bp ins/del و اختلال دوقطبی بررسی شد. نتایج نشان داد که واریانت ژنتیکی 45bp ins/del در ژن UCP-2 با اختلال دوقطبی همراهی دارد. مطالعات بیشتر در جمعیت های نژادی مختلف، برای تایید نتیجه مطالعه حاضر لازم است.

    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، UCP-2، واریانت ژنتیکی، میتوکندری
  • راضیه آیتی، نادیا طائفی نصر آبادی*، زهره مومنی، شاپور رضا شجاعی صفحات 70-76
    مقدمه

    تریکوموناس واژینالیس شایع ترین عفونت مقاربتی غیرویروسی (STI) در جهان محسوب می شود و منبع مهمی برای عارضه تولیدمثلی و افزایش ریسک انتقال HIV است؛ بنابراین، به عنوان یک مشکل مهم بهداشتی مطرح است. هدف از این مطالعه، تعیین ویژگی های ملکولی و فیلوژنتیکی تریکوموناس واژینالیس در زنان استان البرز است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه، 50 نمونه مثبت تریکوموناس واژینالیس از ترشحات واژن جمع آوری و پس از جداسازی انگل با استفاده از محیط کشت و استخراج DNA، واکنش PCR بر روی ژن ITS1/5.8S/ITS2 انجام شد. از موارد مثبت جداشده، 10 نمونه برای توالی یابی ارسال گردید.

    یافته های پژوهش: 

    همه 50 نمونه با روش گسترش مرطوب، محیط کشت و PCR مثبت شدند. بر اساس نتایج مشاهده شده، اندازه قطعات تکثیر این ژن bp 372 بود. نتایج به دست آمده از این مطالعه، با استفاده از درخت فیلوژنتیکی و همبستگی (NJ) تجزیه وتحلیل و موتاسیون های احتمالی بررسی شدند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که ژن ITS1/5.8S/ITS2 جداشده از این نمونه ها، با توالی های موجود در بانک ژن، بیش از 99 درصد شباهت ژنتیکی دارد. توالی ژن S rRNA8/5 و نواحی اطراف آن ITS1 و ITS2 ، پلی مورفیسم بودن این ژن را اندک نشان داد.

    کلیدواژگان: آنالیز فیلوژنتیکی، تریکوموناس واژینالیس، ژن ITS1، 5.8S، ITS2، کرج
  • بهمن فاضلی نسب* صفحات 77-96
    مقدمه

    کروناویروس ها جزء ویروس های پوشش دار با منشا جانوری هستند که علاوه بر بیماری تنفسی و گوارشی، در بیماری های عصبی نیز دیده شده اند؛ همچنین برخی از گونه های آن سبب نفریت گشته و یا در بیماران مبتلا به ام اس و هپاتیت موش نیز دیده شده اند؛ اما در مجموع، مهم ترین تاثیر کروناویروس ها بر سیستم تنفسی و گوارشی است. هدف از تحقیق حاضر مقایسه ژنوم ویروس SARS-CoV-2 با سایر ویروس های خانواده کروناویروس، بررسی احتمال ساختگی بودن آن و درنهایت، ارزیابی تاثیر لینالول و تیمول بر فعالیت نداشتن پروتئین orf1ab ویروس SARS-CoV-2 است.

    مواد و روش ها: 

    توالی ژنوم ویروس های خانواده Coronaviridae از پایگاه NCBI تهیه و پس از هم ردیف شدن، تعداد جهش ها، تنوع نوکلیوتیدی، تعداد جایگاه هایی که در آن ها جایگزینی مشابه اتفاق افتاده، خوشه بندی، تعیین شباهت و فاصله ژنتیکی و شاخص dN/dS ارزیابی شد. ساختار سه بعدی پروتئین orf1ab پیش بینی و دقت الگوی پیش بینی شده بررسی گردید. موتیف و دومین های حفاظت شده برای ژن orf1ab در همه ویروس های خانواده Coronaviridae و همچنین دومین های غشایی، سیتوپلاسمی و کینازی در orf1ab ویروس SARS-CoV-2 بررسی شد. برای داکینگ مولکولی، از لینالول (مهم ترین ماده تشنه داری Scrophularia striata) گیاه مدل یعنی آرابیدوپسیس و تیمول (Thymol) (مهم ترین ماده زنیان) برای فعالیت نداشتن پروتئین orf1ab کروناویروس SARS-CoV-2 استفاده گردید.

    یافته های پژوهش:

     ویروس SARS-CoV-2، 11 دومین حفاظت شده و از سویی، 11 ژن دارد. حضور دومین های NSP13 super family و SUD-M super family در ژنوم ویروس SARS-CoV-2، نشان دهنده توانایی و تلاش این ویروس برای پایداری بیشتر در محیط است. بر اساس مقدار عددی شاخص های dN/dS (036/1) و Tajima s D (39/4) برای orf1ab، شیب تغییرات در طول تکامل برای ژن orf1ab بسیار کند و عدم انتخاب جهت دار در تغییرات ویروس ها است. بر اساس بیشترین اثر متقابل میان پروتئین لینالول و پروتئین orf1ab (0/41-) و بیشترین دقت (172/0) و بر اساس کمترین سطح انرژی (Kcal/mol23/6-ΔG=) و بهترین ترکیب (Kcal/mol18/1340-Full Fitness=) میان ماده فیتوشیمیایی تیمول و پروتئین orf1ab، نتایج داکینگ مولکولی نشان داد که هم پروتئین لینالول و هم ماده تیمول بر پروتئین orf1ab پیوند گردیده و مانع فعالیت آن خواهند شد.

    بحث و نتیجه گیری:

     لینالول و تیمول بر فعالیت نداشتن پروتئین orf1ab ویروس SARS-CoV-2 موثر بوده اند، هرچند برای اثبات این قضایا، باید تست بالینی خاصیت درمانی لینالول و تیمول انجام و در صورت تایید، استفاده از آن پیشنهاد شود. ضمنا با بررسی شاخص dN/dS، شاخص D و ارزیابی سینگلتن ها، دومین ها و مناطق حفاظت شده همه ویروس ها مشخص شد که ویروس SARS-CoV-2 نمی تواند ساختگی باشد.

    کلیدواژگان: زنیان، تشنه داری، آویشن، کووید19
  • مژگان بشیری، زهرا جلیلی*، داود شجاعی زاده صفحات 97-106
    مقدمه

    مصرف مواد مخدر و روان گردان، آثار نامطلوب و ویرانگری بر جسم و روح انسان دارد و سبب افزایش ناامنی خانوادگی و اجتماعی شده است. با توجه به اینکه درمان اعتیاد دشوار است، همواره بر پیشگیری تاکید می شود؛ به همین علت، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده، در پیشگیری از سوء مصرف مواد روان گردان در دانش آموزان دختر دبیرستان های شهر ایلام در سال 1397-1396 انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش، مطالعه ای RCT در سال تحصیلی 1397-1396 است که در آن، 120 نفر از دانش آموزان به طور تصادفی، در گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود که پس از تایید روایی و پایایی، در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون از آن استفاده گردید. محتوای آموزشی بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده و نتیجه تجزیه وتحلیل داده های اولیه، طراحی و در 5 جلسه مداخله اجرا شد. پس آزمون یک ماه بعد از اجرای آموزش ها انجام و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS vol.22، با آزمون های آماری شایپرو ویلک، آزمون t مستقل و زوجی تحلیل شدند.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج آزمون های تحلیل کوواریانس و آزمون تی زوجی نشان داد مداخله آموزشی بر ارتقای آگاهی نسبت به رفتار دانش آموزان شهر ایلام درباره پیشگیری از سوءمصرف مواد روان گردان، در سطح خطای کمتر از 1 درصد موثر بوده است؛ مداخله آموزشی بر ارتقای نگرش نسبت به رفتار دانش آموزان شهر ایلام درباره پیشگیری از سوءمصرف مواد روان گردان، در سطح خطای کمتر از 1% تاثیر دارد؛ همچنین در سطح خطای کمتر از 1 درصد، مداخله آموزشی بر ارتقای هنجارهای انتزاعی، ارتقای قصد رفتاری دانش آموزان شهر ایلام درباره پیشگیری از سوءمصرف و ارتقای قصد رفتاری دانش آموزان شهر ایلام درباره پیشگیری از سوءمصرف مواد روان گردان، در سطح خطای کمتر از 1 درصد موثر بوده است.

    بحث و نتیجه گیری:

     مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده، بر رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف مواد روان گردان در گروه مداخله موثر است. استفاده از فن های آموزشی با تکیه بر الگوهای تغییر رفتار، آموزش مهارت های زندگی و توانمندسازی دانش آموزان، به منظور پیشگیری از اعتیاد و سوءمصرف مواد، به مسیولان آموزش وپرورش و سایر نهادهای ذی ربط توصیه می‏شود.

    کلیدواژگان: پیشگیری، سوء مصرف مواد روان گردان، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، دانش آموز دختر
  • شهریار سعیدیان*، ژیلا زارعی صفحات 107-118
    مقدمه

    زنجبیل (Zingiber Officinale) گیاهی است که امروزه به فراوانی در جهان مورد استفاده قرار می گیرد. در این تحقیق، تاثیر عصاره زنجبیل بر میزان آنزیم های کبدی، پارامترهای بیوشیمیایی و تغییرات بافتی در رت های نژاد ویستار تحت تاثیر ایزونیازید و کیتوزان بررسی شد.

    مواد و روش ها

    گیاه زنجبیل و زنجبیل تیمار با کیتوزان پس از خشک کردن، عصاره گیری شده و با کمک روتاری، اتانل از عصاره جدا گردید. از 60 سر رت آزمایشگاهی بزرگ نژاد ویستار نر بالغ استفاده شد. عصاره خوراکی زنجبیل و تیمار کیتوزان برای القاء اثر اکسیداتیو ایزونیازید به صورت گاواژ استفاده شد. برای مقایسه اثرات آنتی اکسیدانی زنجبیل و زنجبیل تیمار شده با کیتوزان از روش DPPH (ماده 2،2-دی فنیل 1-پیکریل هیدرازیل) استفاده گردید.

    یافته های پژوهش: 

    سطح سرمی آنزیم های ALT، ALP و AST و نیز کلسترول، تری گلیسیرید و گلوکز در گروه های 4(دریافت کننده 200 میلی گرم بر دسی لیتر ایزونیازید) و گروه 5 (دریافت کننده 200 میلی گرم بر دسی لیتر ایزونیازید و زنجبیل) نسبت به گروه شاهد افزایش قابل توجهی نشان داد. در حالی که در گروه های 2 (دریافت کننده 200 میلی گرم بر دسی لیتر زنجبیل) و گروه 3 (دریافت کننده 200 میلی گرم بر دسی لیتر زنجبیل تیمار شده با کیتوزان) کاهش قابل ملاحظه ای داشت. میزان آنزیم ها و پارامترهای اندازه گیری شده در گروه 6 (دریافت کننده ایزونیازید و زنجبیل تیمار شده با کیتوزان) کاهش داشت هر چند این کاهش قابل توجه نبود.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، زنجبیل و زنجبیل تیمار شده با کیتوزان می توانند گلوکز خون را کاسته و پروفایل چربی کبدی را اصلاح نمایند. اثرات آنتی اکسیدانی عصاره زنجبیل تیمار شده با کیتوزان در مقایسه با زنجبیل بالاتر بود که حکایت از اثر مثبت تیمار کیتوزان بر میزان آنتی اکسیدان های زنجبیل دارد.

    کلیدواژگان: زنجبیل، کیتوزان، پارامترهای بیوشیمیایی، رت ویستار، DPPH
|
  • Omid Mohammadian*, Abbas Bahram, Farhad Ghadiri, Rasool Yaali, Zohre Mazaheri Tayarani Pages 1-11
    Introduction

    The identification of the factors affecting the physical performance and development of childrenchr('39')s motor skills can be of great importance in participating in physical activities, preventing overweight and obesity, as well as identifying and guiding the top talented children in sport. Therefore, this study aimed to investigate the effect of different ACE (I/D) and ACTN-3 (R/X) genotypes on some factors of physical fitness and motor skill performance in children.

    Materials & Methods

    The statistical population of this study included 6-8-year-old school children in Tehran, Iran. In total, 50 cases were selected randomly using the cluster-sampling method. The data were collected using the Physical Fitness Test, Test of Gross Motor Development-Third Edition (TGMD-3), and PCR for the determination of ACE and ACTN-3 polymorphism. Furthermore, a one-way analysis of variance and independent t-test were used to analyze the study data. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Findings

    The results showed that children carrying allele D of ACE gene, (DD or ID genotype), compared to those with II genotype (P<0.05), and the cases carrying the allele R of ACTN-3 gene (RR or RX genotype), compared to those with XX genotype (P<0.05) had more muscular strength in hand and foot, as well as higher levels of locomotor skills. However, no significant difference was observed regarding the performance of ball motor skills (P>0.05).

    Discussions & Conclusions

    According to the results of the study, it can be said that the children carrying DD or ID genotype of ACE and RR or RX genotype of ACTN-3 had a higher level of physical development and consequently higher levels of locomotor skill performance. Therefore, if they are provided with desirable environmental conditions, they will be able to do sport skills accompanied by higher levels of performance.

    Keywords: Children, Genotype, Motor development, Phenotype, Physical fitness, Sport gene
  • Shahzad Tahmasebi Boroujeni*, Mina Ahmadi Kakavandi, Seyyed Fardin Qeysari, Shahnaz Shahrbanian Pages 12-22
    Introduction

    Physical activity increases serum levels of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) in patients with Multiple Sclerosis (MS); however, the effect of learning a skill using mental imagery in the PETTLEP model and comparing its effectiveness with physical activity in the levels of this factor has not been investigated so far. This study aimed to compare the learning of a skill through PETTLEP imagery and physical training. Moreover, it was attempted to investigate the effect of the combination of these two methods on BDNF levels and memory function in MS patients.

    Materials & Methods

    In total, 30 women with MS and a mean age of 37.5±3.02 years Expanded Disability Status Scale (EDSS)=0-2 were included in this study. Based on Kim Karad visual memory test scores, they were divided into three homogeneous groups of 10 subjects per group. The groups included PETTLEP imagery, physical activity, and combined physical training and PETTLEP imagery. Before the intervention, visual memory was assessed using the Kim Karad visual memory test, and BDNF serum concentration by blood sampling method. The groups were subjected to three 30-min sessions weekly (for six weeks). After the intervention, the research variables were reevaluated at the posttest stage. 

    Findings

    The result of one-way ANOVA showed that the combination of PETTLEP imagery exercises and physical training, compared to physical training and imagery alone, increased BDNF levels (P=0.026 and P≤0.0005, respectively). However, imagery training improved memory performance in the short term and long-term memory, compared to physical training (P=0.009 and P=0.034) or combined exercise (P≥0.05).

    Discussions & Conclusions

    Combination of physical training and imagery is effective in the rehabilitation of MS patients, and it can be used as a non-pharmacological method in this regard.

    Keywords: Brain-derived neurotrophic factor, Memory, Multiple sclerosis, PETTLEP imagery, Physical activity
  • Zahra Salleh Ahangar, Masoumeh Habibian* Pages 23-32
    Introduction

    Nanoparticles accumulate easily in the organs of the body due to their small size. Therefore, an increase in the use of nanoparticles leads to more concerns about their side effects. Accordingly, the present study was conducted to investigate the effect of aerobic exercise on the renal Apelin and Nitric Oxide (NO) levels in male rats exposed to zinc oxide nanoparticles.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 35 male Wistar rats with a weight range of 150-170 g were randomly divided into five groups of seven animals per group. The groups included control, salin, zinc oxide nano, exercise, and exercise+zinc oxide nano. The zinc oxide nano (1mg/kg) was administered intraperitoneally 5 times/week to the exercise and exercise+zinc oxide nano groups. The exercise program consisted of progressive running on a treadmill (speed from 15 to 18 m/min, 25 to 44 min/day, five times per week for four weeks). The rats were euthanized two days after the last intervention. The kidney tissues were removed and homogenized to measure the levels of Apelin, NO, and Malondialdehyde (MDA). The data were analyzed through a one-way ANOVA test (P<0.05).

    Findings

    The results indicated that the zinc oxide nano administration significantly increased renal MDA as well as NO and significantly decreased Apelin, compared to the control group. Moreover, the 4-week exercise training was associated with a significant decrease in the renal MDA in exercise and exercise+zinc oxide nano groups and a significant increase in Apelin levels in the exercise group. Exercise also induced a significant increase in the tissue NO levels in the healthy rats; however, it reduced NO level in the kidney of rats exposed to zinc oxide nano.

    Discussions & Conclusions

    It seems that regular exercise can exert its protective role against zinc oxide nanoparticle-induced renal injury by reducing oxidative stress, increasing Apelin, and modifying NO levels in the kidney tissue.

    Keywords: Apelin, Aerobic exercise, Kidney, Malondialdehyde, Nitric oxide, Nano zinc oxide
  • Mehrnush Safarpour, MohammadAmin Edalatmanesh*, Seyed Ebrahim Hossini, Mohsen Forouzanfar Pages 33-46
    Introduction

    Uteroplacental Insufficiency (UPI) is one of the main causes of Intra Uterine Growth Restriction (IUGR) that causes neurodevelopmental disorders in neonates. This study aimed to evaluate the effect of Cinnamic Acid (CIN) on cognitive impairments and the levels of peroxidation and antioxidant enzymes in UPI rats.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 30 pregnant Wistar rats were randomly divided into five groups of control, UPI+NS, UPI+CIN25 mg/kg, UPI+CIN50 mg/kg, and UPI+CIN100 mg/kg. On the 18th day of pregnancy, anterior uterine artery occlusion surgery was performed to induce UPI. From the 12th to the 18th day of pregnancy, the rats received CIN based on the identified doses by gavage. Working memory, avoidance learning, and anxiety-like behaviors were analyzed using the Y-maze, shuttle box, and elevated plus maze when the neonates were 1 month old, respectively. Moreover, the catalase enzyme (CAT) activity, total antioxidant capacity (TAC), and serum content of malondialdehyde (MDA) were measured in this study.

    Findings

    There was a significant decrease in avoidance memory, as well as CAT and TAC along with an increase in anxiety levels and MDA in the UPI+NS, group, compared to the control group (P<0.05). On the other hand, the treatment groups revealed a significant increase in avoidance memory, as well as TAC and CAT levels along with a decrease in the MDA, compared to the UPI+NS group (P<0.05).

    Discussions & Conclusions

    The UPI decreased antioxidant enzymes and increased MDA. On the other hand, the CIN increased antioxidant enzymes and decreased lipid peroxidation. Moreover, the CIN prevented cognitive impairment due to UPI in rats.

    Keywords: Cinnamic acid, Oxidative stress, Rat, Uteroplacental insufficiency
  • Mostafa Shanbehzadeh, Hadi Kazemi Arpanahi*, Raoof Nopour, Hamideh Haghiri, Fatemeh Mobasheri, Zeinab Bazvand Nezhad Pages 47-61
    Introduction

    Management and control of reportable diseases are challenging because these diseases include a large spectrum of infectious conditions that need accurate, precise, and timely reporting. To deal with this problem, an integrated surveillance system using the set of core data architecture principles is crucial to ensure the effective management of data. Therefore, this study aimed to identify the core data architecture requirements for effective management of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), followed by designing a data architecture model.

    Materials & Methods

    This systematic review was conducted in 2020 through searching five databases, including PubMed, Web of Science, Science Direct, and Scopus M, as well as Google scholar search engine to identify metrics for COVID-19 data architecture designing. Moreover, the search formula definition, implication of inclusion and exclusion criteria, search filtering adjustment, and related study identification were performed in this study. Subsequently, the cases identifying the architecture data of the COVID-19 component were systematically extracted and categorized in suitable classes. Finally, the management system of the architecture model of the patient was visualized in this study.

    Findings

    Out of 398 identified studies, 27 articles met the inclusion criteria. The obtained data were categorized into five classes, including organizations involved in data management (data producer, data users, and decision-makers), data sources, information requirements (11 information classes and 77 data elements), standards (semantic and syntactic), and control quality criteria of the data.

    Discussions & Conclusions

    Implementation of customized data architecture for COVID-19 can increase the potential of the health care systems to prevent the high prevalence of this disease and improve the quality of care through timely and effective health monitoring, accurate epidemiological investigations, clinical decision supports, and health-care policymaking.

    Keywords: COVID-19, Data architecture, Information system, Reportable diseases, Surveillance system
  • Leila Kohan*, Fateme Zarei, Ebrahim Moghimi Sarani Pages 62-69
    Introduction

    Bipolar disorder is a type biphasic disorder of energy availability that indicates increased mitochondrial respiration in episodes of mania, compared to decreased mitochondrial function in the depressive phase of the illness. Mitochondrial dysfunction may lead to an excessive increase in reactive oxygen species (ROS). The UCP-2 proteins act as regulators of ROS in the cell. This study aimed to investigate the association of UCP-2 45bp ins/del genetic variant with susceptibility to bipolar disorder.

    Materials & Methods

    This case-control study was performed on 205 subjects with bipolar disorder and 200 healthy subjects as a control group. After extraction of DNA from peripheral blood samples, genotype determination was performed using the PCR method. Moreover, the logistic regression analysis was used for the comparison of genotypes and allele frequencies between case and control groups.

    Findings

    There was a significant association between ID (OR=0.42; 95% CI= 0.27-0.64; P<0.001) and II (OR=0.39; 95% CI=0.20-0.77; P=0.006) genotypes with bipolar disorder. Data analysis showed I allele had a protective effect on susceptibility to bipolar disorder (OR=0.56; 95% CI=0.42-0.75; P<0.001).

    Discussions & Conclusions

    This study investigated, for the first time, the association between UCP-2 45bp ins/del genetic variant and bipolar disorder. The results showed UCP-2 45bp ins/del genetic variant was associated with bipolar disorder; however, more studies are required to be conducted in different ethnicities to confirm these results.

    Keywords: Bipolar disorder, Genetic variant, Mitochondria, UCP-2
  • Razieh Ayati, Nadia Taiefi Nasr Abadi*, Zohreh Momeni, Shapour Reza Shojaei Pages 70-76
    Introduction

    Trichomonas Vaginalis is the most common nonviral sexually transmitted infection in the world. Moreover, it is an important source of reproductive complications and increased risk of HIV transmission, Therefore, it is considered a public health issue. This study aimed to determine the molecular and phylogenetic characteristics of Trichomonas Vaginalis among women in Alborz Province, Iran.

    Materials & Methods

    In this study, 50 positive samples of Trichomonas Vaginalis were collected from vaginal discharge, and after isolating the parasite using the culture medium and extracting DNA, the PCR was performed on the ITS1/5.8S/ITS2 gene. Out of the isolated positive cases, 10 samples were sent for sequencing.

    Findings

    All 50 samples were positive using the wet spread method, culture medium, and PCR. Based on the observed results, the size of the proliferative product of this gene was 372 base pairs. The results of this study were analyzed using phylogenetic tree and neighbor-joining. Furthermore, the possible mutations were investigated in this study.

    Discussions & Conclusions

    The results of this study showed that the ITS1/5.8S/ITS2 gene isolated from these samples was more than 99% similar to the sequences in the gene bank. The sequence of the 5/8SrRNA gene and its surrounding areas of ITS1 and ITS2 showed the low polymorphism of this gene.

    Keywords: ITS1, 5.8S, ITS2 gene, Karaj, Phylogenetic analysis, Trichomonas vaginalis
  • Bahman Fazeli Nasab* Pages 77-96
    Introduction

    Coronaviruses are animal-derived enveloped viruses that in addition to respiratory and digestive diseases have also been found in neurological diseases, some of which have caused nephritis or have been observed in patients with Multiple Sclerosis and mouse hepatitis. However, in general, the most important effect of coronaviruses is on the respiratory and digestive systems. This study aimed to compare the genome of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-28) with that of other viruses of the coronavirus family. Moreover, it was attempted to investigate the possibility of its falsification and finally evaluate the effect of linalool and thymol on the inactivity of the orf1ab protein of SARS-CoV-2.

    Materials & Methods

    The Coronaviridae family virus genome sequence was obtained from the NCBI database. After alignment, the number of mutations, nucleotide diversity, number of sites in which the same substitution occurred, clustering, similarity and genetic distance, as well as dN/dS index were evaluated in this study. The three-dimensional structure of the orf1ab protein prediction and the accuracy of the predicted model was also investigated. Furthermore, this study examined the motif and the domains conserved for the orf1ab gene in all viruses of the Coronaviridae family, as well as the membrane, cytoplasm, and kinase domains in the orf1ab virus of SARS-CoV-2. Regarding the molecular docking, linalool (the most important thirst-suppressing substance of Scrophularia striata) of the model plant (i.e., araboidopsis) and thymol (the most important ingredient of Trachyspermum ammi L.) were used to prevent the inactivation of the orf1ab protein of SARS-CoV-2.Ethics code: IR.UOZ.REC.1399.003

    Findings

    The SARS-CoV-2 virus has 11 conserved domains and 11 genes. The presence of the NSP13 superfamily and SUD-M superfamily in the SARS-CoV-2 virus genome indicate the ability and effort of this virus to be more stable in the environment. Based on the numerical value of dN/dS (1.036) and Tajima´s D (4.39) for orf1ab, the slope of the changes during evolution for the orf1ab gene is very slow, and there is no choice of direction in virus changes. Based on the highest interaction between linalool protein and orf1ab protein (-41.0), the highest accuracy (0.172), lowest energy level (ΔG=-6.23Kcal/mol), and the best combination (Full Fitness=-1340.18 Kcal/mol) between thymol phytochemical and orf1ab protein, molecular docking results showed that both linalool protein and thymol substance bound to orf1ab protein and inhibited its activity.

    Discussions & Conclusions

    Linalol and thymol affected the inactivity of the orf1ab protein in the SARS-CoV-2 virus. However, clinical trials on linalool and thymol should be performed to confirm these hypotheses. If the hypothesis approves, it is suggested to use them in this regard. In addition, by examining the dN/dS indices, as well as evaluating the singletons, domains, and conserved areas of all viruses, it was found that the SARS-CoV-2 virus could not be purposefully manipulated.

    Keywords: Carum copticum, COVID-19, Scrophularia striata, Zataria multiflora
  • Mojgan Bashiri, Zahra Jalili*, Davoud Shojaeizadeh Pages 97-106
    Introduction

    Drug and psychotropic use have undesirable and devastating effects on the human body and soul that lead to an increase in family and social insecurity. Due to the difficulty of treatment, addiction prevention is always emphasized in the studies. Therefore, the present study aimed to determine the effect of educational intervention based on the theory of planning behavior on the prevention of psychotropic abuse among female high school students in Ilam, Iran, during 2018.

    Materials & Methods

    This randomized controlled trial was conducted on 120 students who were randomly assigned to intervention and control groups in the academic year of 2018-19. The data were collected through a researcher-made questionnaire based on the theory of planned behavior, which was used after the confirmation of validity and reliability at pretest and posttest. The educational content was designed based on the theory of planned behavior, and the outcome of the preliminary data was analyzed and administered in five sessions of intervention. The posttest was performed one month after the training, and the data were analyzed using SPSS software (version 22) through the Shapiro-Wilk test, independent t-test, and paired t-test.

    Findings

    The results of covariance analysis and paired t-test showed the significance of the educational intervention in raising the awareness about the behavior of students in Ilam regarding the prevention of psychotropic abuse at an error level of less than 1%. Moreover, the educational intervention was effective in promoting abstract norms and the behavioral intention of students in Ilam, Iran, regarding the prevention of psychotropic abuse at an error level of less than 1%.

    Discussions & Conclusions

    Educational intervention based on the theory of planned behavior has effects on the prevention of psychoactive substance abuse in the intervention group. Therefore, it is recommended that education officials and other relevant institutions make use of educational techniques based on the behavior change patterns, life skills training, and student empowerment in order to prevent addiction.

    Keywords: Female students, Prevention, Planned behavioral theory, Psychotropic substance abuse
  • Shahriar Saeidian*, Zhila Zareie Pages 107-118
    Introduction

    Ginger (Zingiber Officinale) is a plant that is used widely across the world. This study investigated the effect of ginger (Zingiber Officinale) extract on the levels of liver enzymes, biochemical parameters, and histological changes among Wistar rats in the presence of chitosan and isoniazid.

    Materials & Methods

    The extract of the ginger plant and ginger treated with chitosan was taken after being dried. Subsequently, the ethanol solvent was removed from the extract using rotary equipment. In total, 60 adult males white Wistar rats were utilized in this study. Oral extract of ginger and ginger treated with chitosan was used as gavage for the induction of oxidative effect. The DPPH (2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) method was also used to compare the antioxidant effects of ginger and ginger treated with chitosan.

    Findings

    The serum levels of AST, ALT, and ALP enzymes, cholesterol, glucose, and triglyceride increased significantly in the experimental groups of 4 (received 200mg/dl isoniazid) and 5 (received 200mg/dl isoniazid and ginger), compared to the control group. On the other hand, the levels of these parameters decreased significantly in the experimental groups of 2 (received 200mg/dl ginger) and 3 (received 200mg/dl gingers treated by chitosan). Furthermore, the levels of these parameters decreased in the experimental groups of 6 (received 200mg/dl isoniazid and gingers treated by chitosan); however, it was not statistically significant.

    Discussions & Conclusions

    According to the findings, ginger and ginger treated with chitosan can reduce blood glucose and improves hepatic lipid profile. Moreover, the antioxidant effects of ginger extract treated with chitosan were more effective, compared to the ginger, which indicates a positive effect of chitosan treatment on the amountnumber of ginger antioxidants.

    Keywords: Chitosan, DPPH, Serum biochemical parameters, Wistar rat, Zingiber officinale