فهرست مطالب

مجله کاشان شناسی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 24، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا جیحانی*، محمد مشهدی نوش آبادی، حانیه اویسی، آذین زیلوچیان صفحات 3-38

    بقعه امامزاده هارون بن موسی بن جعفر (ع) معروف به زیارتگاه پنجه شاه، در محله ای به همین نام در خیابان باباافضل کاشان واقع شده است. این بقعه در گذشته بخشی از مرکز محله پنجه شاه را تشکیل می داده است؛ مرکز محله ای که علاوه بر بقعه، عناصری چون آب انبار، کاروان سرا، عصارخانه، حمام آقاشاه، گذر یا بازارچه، مسجد و گورستان قدیمی را نیز شامل می شده است. مجموعه مرکز محله در سال 1380 و با شماره 5937 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. قدیمی ترین تاریخی که در بنای بقعه دیده می شود، به سال 956ق بازمی گردد که بر دو قطعه کاشی محراب مانند نقش بسته و نشان از پیشینه کهن این محدوده شهری دارد. این مرکز شهری به دلیل احداث خیابان باباافضل و دگرگونی های ناشی از توسعه نامتوازن شهری دچار آسیب های جدی شده است؛ از جمله پاره ای از عناصر کهن مجموعه تخریب شده اند. در حال حاضر، بخش های باقی مانده نیز در وضعیت نابسامانی قرار دارند. این تغییرات، نقش مرکز محله در بستر شهری امروزی را مخدوش و درک وضعیت اصیل آن را نیز دشوار کرده است. هدف این مقاله، بازیابی آخرین وضعیت اصیل این مرکز شهری پیش از مداخلات دهه های اخیر است و مقاله در پی پاسخ دادن به این پرسش است که پیش از دگرگونی های وسیع ناشی از ساخت خیابان، مجموعه مرکز محله پنجه شاه چه طرح و ترکیبی داشته است. آگاهی از این وضعیت، درک ما را از یک مرکز محله کهن کاشان افزایش می دهد و امکان مطالعات تکمیلی در جهت حفاظت از ارزش های شهری این محدوده و مرمت آن را فراهم می کند. در این مقاله با روشی توصیفی تاریخی، عناصر و شواهد شهری و همچنین منابع مکتوب مطالعه و بررسی می شوند و از مقایسه آن ها با تصویرهای باقی مانده تلاش می شود طرح اولیه مرکز شهری یادشده بازیابی و ترسیم شود. مطالعات صورت گرفته نشان می دهد بنای اولیه و اصلی بقعه در درون گورستانی قدیمی شکل گرفته است. در دوره صفویه و قاجار، مجموعه مرکز محله و عناصر شهری آن تکمیل شده و این وضعیت تا ابتدای دهه 1330 باقی مانده است. پس از تغییرات و توسعه های شهری سده اخیر، گورستان به تدریج به بخش کوچکی در جوار بقعه تقلیل یافته و بخش هایی از مرکز محله نیز تخریب شده و یا راه زوال را پیش گرفته اند.

    کلیدواژگان: شهر تاریخی، کاشان، مرکز محله پنجه شاه، بقعه هارون بن موسی(ع)
  • محمدرضا مهدیزاده* صفحات 39-62
    این مقاله به اهمیت فرهنگی و اسطوره ای بخش کوهستانی کاشان و در راس آن، کوه و منطقه اردهار می پردازد. مدعای اصلی آن کم پیدایی اهمیت و تاریخ این ناحیه در دوره معاصر، در قیاس و در سایه پرداخت بیشتر غربیان سیاح به بخش دشت و موضع رو به اصفهان کاشان (گرم قاسان کهن) و ضرورت مطالعه بیشتر و خاصه واکاوی تقدس انتساب یافته به این ناحیه است. لذا بررسی عناصر آیینی، اسطوره ای و بقایای آثار باستانی به جامانده در تعدادی از نقاط پیرامون اردهار و اطرافش مانند نیاسر، قالهر و باریکرسب، روش تحلیل این مقاله است. در ادامه، فرض وجود نگرش و بن مایه های فرشگردانه و پیشامزدایی و ایزدان طبیعی خاصه اشه، مهر و ناهید طرح می شود. سرانجام تداوم و بازآفرینی نگاه و تلقی ساکنان کهن منطقه به آن ها در ادیان جدید و همچنین کانونی شدن و مرکزیت و هاله قدسی کوه اردهار در ارتباط با اسطوره های ایران بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: اردهار، قالهر، نیاسر، اشه، باریکرسب، قدسی-اسطوره ای
  • اسماعیل نصری، احمد صالحی کاخکی*، نادر شایگان فر صفحات 63-82

    در نیمه دوم سده ششم هجری قمری/ دوازدهم میلادی هم زمان با اوج گیری هنر و صنعت سفال سازی زرین فام، اشعار فارسی و کتیبه نویسی جایگاه مهمی در آرایش ظروف زرین فام ایفا می کند و هنرمندان سفالگر ضمن ترسیم انواع اشکال تزیینی، اشعار و نقوش نوشتاری را بر روی ظروف طراحی کرده اند. اشعار و نوشته ها که پیوندی نزدیک با ذوق و سلیقه شخصی، فرهنگ و ادبیات زمان خود دارند، نقش مهمی در طراحی ظروف زرین فام کاشان داشته اند که در مطالعات باستان شناسی کمتر بدان توجه و پرداخته شده است. مطالعه و بررسی این اشعار که بر مبنای ادبیات زمان خود ایجاد شده، افزون بر زیبایی، از جنبه ادبی و فرهنگی نیز حایز اهمیت است. در مقاله پیش رو به منظور شناخت هرچه بهتر مفاهیم، اشعار و کتیبه های سفالینه های زرین فام دوران سلجوقی و ایلخانی منسوب به کاشان، به مطالعه هشت نمونه از سفالینه های زرین فام این سده ها که در موزه آبگینه و سفالینه های ایران نگهداری می شوند پرداخته شده است. پرسش های تحقیق حاضر عبارت اند از: 1. آیا ارتباطی میان محتوای اشعار و کتیبه ها با نوع تزیینات آن ها وجود دارد؟ 2. محتوای غالب این نوشته ها کدام است؟ با پاسخ به این پرسش ها گامی در راستای اهداف مقاله که بررسی تعامل و پیوستگی شعرنویسی، با سفال زرین فام سده های میانی کاشان و دسته بندی محتوایی اشعار و کتیبه های آن هاست برداشته شده است. نتایج این پژوهش که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بر اساس منابع مکتوب انجام شده، حاکی از آن است که نوشتار نقش اساسی در تزیین بخشی از ظروف زرین فام کاشان داشته است. همچنین کتیبه ها و اشعار سفالینه های مورد مطالعه حاوی جملات دعایی برای صاحب ظرف و اغلب دارای محتوایی عاشقانه ا ند.

    کلیدواژگان: کاشان، سفال زرین فام، شعرنویسی، دوران سلجوقی و ایلخانی، موزه آبگینه
  • رضا شجری*، الهام عربشاهی کاشی صفحات 83-110

    وقف یکی از سنت های نیکو در دین مبین اسلام است که ثمره های اجتماعی و رفاهی آن می تواند زمینه حیات بهتر را برای نسل های آینده فراهم کند. وقف کارکردهای فراوانی در زمینه های مذهبی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، حقوقی و... دارد که مهم ترین آن ها، فقرزدایی از سطح جامعه، تعدیل ثروت و کنترل آن است، و در یک کلمه باعث ایجاد عدالت اجتماعی می شود. بررسی ابعاد وقف و تحلیل اجزای ساختاری وقف نامه های کشف شده سبب می شود تا نقش های گوناگون سنت وقف در جامعه مشخص شود. در این پژوهش سعی شده وقف نامه خواجه حاجی معزالدین معروف به «خواجه ملک» فرزند حاج آقا علی از اعیان و خیرین مشهور طاهرآباد در قرن یازدهم هجری، از حیث ساختار و محتوا، تحلیل و بررسی شود و ابعاد گوناگون و کارکردهای آن در شمار سند حقوقی و مادی، از جهات گوناگون فرهنگی، اجتماعی، مذهبی، سیاسی، زبانی و ادبی، تاریخی و... معرفی و تبیین شده، ارزش های مذکور در مجال این مقاله، بازنمایی شود. در واقع، شناخت آداب ورسوم اجتماعی هر عصر و سنت های جاری در آن دوره (آشنایی با سنت وقف و شیوه آن، هدف و ساختار وقف نامه ها)، شناسایی برخی از واقعیات و حقایق تاریخی، آشنایی با مختصات زبانی و ادبی هر دوره به دور از هر گونه تحریف و تبدیل، و شناخت گوشه هایی از زندگی واقف، از مهم ترین دستاوردهای تحلیل و بررسی ساختار وقف نامه هاست که بدین وسیله نه تنها می توان از آثار نیک و موقوفات باارزش خیران ارجمند، یاد کرد بلکه می توان سنت حسنه وقف را به عنوان سنتی ماندگار در جامعه، پویا کرد.

    کلیدواژگان: وقف، ساختار و محتوا، خواجه ملک، طاهرآباد کاشان
  • امیرحسین مدنی* صفحات 111-130

    افضل الدین کاشانی از فیلسوفان بزرگ ایران در قرون ششم و هفتم هجری است که درست همچون سهروردی، با پیوند میان فلسفه و شهود، منظومه ای حکمی فلسفی خلق کرد که تنها بر پایه خرد خشک و مجرد فلسفی استوار نبود، بلکه مبتنی بر «آگاهی و خرد روشنی و بیداری» بود و دقیقا از درون چنین منظومه ای، تاکید فراوان به «خودشناسی» و روشنگری در باب ماهیت خویشتن آدمی، خلق شد. میراث فکری و رساله های به جای مانده از بابا افضل از جهات متعدد دارای اهمیت و قابل مطالعه است؛ از جمله وسعت و گستردگی دانش و اطلاعات او در حوزه های فلسفه اسلامی، فلسفه یونانی، ادب، اخلاق، فلسفه سیاسی، آموزه های عرفانی و حتی فرهنگ ایران باستان؛ زبان ساده، صریح و عاری از مفاهیم و اصطلاحات پیچیده و انتزاعی عصر و استفاده از لغات و برابر نهاد های پارسی در مقابل واژگان تازی؛ توجه فراوان به شیوه درست اندیشیدن و مبانی حکمت و کاربست گستره تام فضایل و اخلاق نیک در زندگی. نگارنده در این مقاله کوشیده است با تکیه بر مصنفات باباافضل، به تحلیل سه بن مایه «آگاهی، خرد و دانش» از دید این حکیم کاشانی بپردازد و نشان دهد که این سه فرهنگ واژه، ضمن ملازمه و ارتباط تنگاتنگی که با یکدیگر دارند، با عناصری چون غفلت و تیرگی و مردگی در تقابل کامل اند. نتیجه تحقیق نشان می دهد که در مصنفات، «حکمت و فضیلت» دو روی یک سکه اند که به «حقیقت» ختم می شوند.

    کلیدواژگان: بابا افضل کاشانی، مصنفات، آگاهی، خرد، دانش
  • امیدرضا پیغمبری* صفحات 131-152

    در طریقت های صوفیانه همواره موضوع «اقرب طرق» مطرح بوده است؛ برای مثال نجم الدین کبری «طریق شطار» و ابن عربی «وجهخاص» را «اقرب طرق الی الله» معرفی کرده اند. حسین خوارزمی و بعضی از شارحان کبروی مسلک فصوص، «وجه خاص» یا «قرب بدون واسطه» را همان «طریق شطار» دانسته اند. اما بعضی از محققان، این نظر را نپذیرفته و طریق «شطار» را امری مربوط به عرفان عملی خراسان، و «وجه خاص» را مفهومی مرتبط با عرفان نظری مکتب ابن عربی دانسته اند. مقاله پیش رو این موضوع را با بهره مندی از فتوتنامه عبدالرزاق کاشانی مورد بازبینی قرار داده است؛ زیرا کاشانی، برخلاف بعضی از شارحان صرف عرفان نظری، در تصوف عملی نیز سلوک داشته و دست ارادت به عبدالصمد نطنزی و بعضی دیگر از مشایخ بزرگ وقت داده است، و همان گونه که ابن الفوطی و دیگران، ایشان را «من العالمین العاملین» نامیده اند، جامع علم و عمل بوده است. کاشانی در فتوت نامه اش، به جای واژه «شطار»، از واژه «فتوت» به معنی «ظهور نور فطرت» و در معنای ضمنی «وجه خاص» استفاده کرده است. تحقیقات نشان می دهد که این اندیشه از طریق قیصری، شاگرد مشهور کاشانی، به خوارزمی و دیگران انتقال یافته است. مفهوم «وجه خاص» را می توان «وقفه» یا «ارتباط بی واسطه» در اندیشه عبدالجبار نفری داست. در نگاه این عارف گمنام، «واقفان» به «قرب وریدی» از «طریق سر» راه یافته اند؛ که بعدها، ابن عربی «وقفه» را با اصطلاح «وجه خاص» به عنوان نزدیک ترین راه ارتباط حق با بنده از طریق عین ثابت، مورد شرح و بررسی قرار داده است. این مقاله بر آن است تا بیان کند «وجه خاص ابن عربی» در شرح «واقفان» و «ملامتیان»، با «اهل فتوت کاشانی» و «طریق شطار نجم کبری» قابل انطباق می باشد.

    کلیدواژگان: عبدالرزاق کاشانی، فتوت نامه، فتوت صوفیانه، طریق شطار، وجه خاص، وقفه
  • محمد سبحانی نیا* صفحات 153-168

    نهج البلاغه پس از قرآن کریم، ارزشمندترین کتاب هدایت و انسان سازی است که در جای جای آن، انعکاس آیات آسمانی قرآن مشهود است. امام علی (ع) در نهج البلاغه که گزیده ای از سخنان آن حضرت است، به طور صریح به آیات قرآن کریم استشهاد کرده و یا اقتباس نموده است. یکی از پراهمیت ترین گونه های اقتباس، اقتباس مفهومی یا استنباطی است که نقش اساسی در تفسیر آیات قرآن و رازگشایی از مضامین والای آن دارد. قطب راوندی با اشرافی که بر معانی قرآن داشت، توانست در کتاب منهاج البراعه، در مواردی که ذکری صریح از قرآن نبوده، اقتباس های نهج البلاغه از قرآن را مشخص کند. ایشان با این پژوهش ارزنده نشان می دهد کلام امام علی (ع) نه تنها از نظر فصاحت و بلاغت، بلکه از نظر معنا و حقایق نیز برخاسته از قرآن کریم است. این جستار تلاشی است برای شناساندن این مواضع که با روش توصیفی تحلیلی انجام پذیرفته است.

    کلیدواژگان: قطب راوندی، منهاج البراعه، نهج البلاغه، اقتباس، قرآن
|
  • Hamidreza Jayhani *, Mohammad Mashhadi Nooshabadi -, Hanieh Oveisi, Azin Zilochian Pages 3-38

    The tomb of Imam Zadeh Haroon ibn Musa ibn Jaffar PBUH, known as the shrine of Panjeh Shah, is located in a neighborhood of the same name on Baba Afzal Street in Kashan. This tomb used to be part of the Panjeh Shah Neighborhood center. In addition to the tomb, the center of this neighborhood used to be consisted of the reservoir, caravanserai, oil mill, Agha-Shah Bath, passages and malls, mosque, and the old cemetery. The neighborhood center's complex was registered under the number of 5937 on the Iran national heritage list in 2001. The oldest date that can be seen on the construction of the tomb dates back to 956 A.H (1549 A.D), which is engraved on two pieces of altar tiles and shows the old history of this urban area. This urban center has suffered severe damage due to the construction of Baba Afzal Street and the changes caused by unbalanced urban development, and some of the old elements of the complex have been destroyed. Currently, the remaining sections are also in a messy condition. These changes have distorted the neighborhood center's role in today's urban area and made it difficult to understand its original condition. The purpose of this article is to retrieve the last original condition of this urban center before the interventions of recent decades, and the article seeks to answer the question of what plan and layout Panjeh Shah Neighborhood center complex had before the extensive changes resulting from the construction of the street. Awareness about this situation will increase our understanding of one of Kashan's historic neighborhood centers and prepare the grounds for additional studies on protecting this area's urban values ​​and restoration. In this article, with a descriptive-historical method, urban clues and architectural elements, as well as written sources, are studied and analyzed and by comparing them with the remaining images, an attempt is made to retrieve and draw the abovementioned urban center's initial layout. Studies show that the original building of the tomb was formed inside the old cemetery. In the Safavid and Qajar periods, the neighborhood center's complex and surrounding architectural elements and urban elements were completed, and this situation remained until the beginning of the 1950s. After urban changes in the last century, the cemetery was gradually reduced to a small part near the tomb and parts of the neighborhood has also been destroyed or decayed

    Keywords: : Historic city, Kashan, Panjeh Shah Neighborhood center, The tomb of Imam Zadeh Haroon ibn Musa PBUH
  • Mohamadreza Mehdizadeh * Pages 39-62
    The following article is dedicated to the cultural and mythical significance of the mountainous areas of Kashan, especially the mountain and area of Ardehar, and its main claim is on the neglected importance and history of this area in comparison with the area on the other side of Kashan, which leads to Isfahan and used to be called "Garm Qasan", due to the lack of attention from western tourists. It also tends to show that, studying this area and its attributed sacredness is necessary. Therefore, this article analyzes this subject with studying mythical elements, rituals, and the historical remains in some areas close to Ardehar such as Niyasar, Qalhar, and Barikarsab. Then, this article presents the assumption, that an approach toward "Farashokereti", "Pre-Mazdayasna" religions and its divinities of Anahita and Mitra. In the end, the consistency and recreation of the ancient local inhabitants of this area’s views in the new religions and also the holiness of Ardehar mountain and its connection with Iranian mythology is analyzed.
    Keywords: Ardehar, Qalhar, Niyasar, Asha, Barikarsab, Holy-Mythical
  • Esmaiel Nasri, Ahmad Salehi Kakhaki *, Nader Shyeghanfar Pages 63-82

    In the second half of sixth century (A.H) and twelfth century (A.D), Zarrin-Fam pottery reached the pinnacle of its craft. In this era of pottery, Persian poems and epigraphy played an important role in Zarrin-Fam potteries; therefore, potters have decorated their works with poems and inscriptions alongside other decorative pictures. Poems and inscriptions, which have a close relationship with the artist’s personal taste, and sense and the culture and, literature of its time, have an important role in Zarrin-Fam pottery’s design, which is mostly neglected in archeological studies. Studying and analyzing these poems, which are based on the literature of its period, have literary and cultural importance, in addition to their beauty. This article studies eight cases of Zarrin-Fam potteries from Saljuk and Ilkhanate era, which are held in the Glassware and Ceramic Museum of Iran, in order to get a better understanding about the contents, poems, and epigraphs of these potteries. Two questions are presented in this study; one, is there a relationship between the content of these poems and epigraphs and the decoration of potteries, and two, what is the general content of these inscriptions. Answering these questions brings us one step closer to the objectives of this article, which are analyzing the relationship and consistency of these inscriptions with Zarrin-Fam pottery in middle-ages of Kashan, and categorizing the contents of these poems and epigraphs. This study uses a descriptive – analytical approach and written sources. The findings show, that inscriptions had a major role in the decoration of Zarrin-Fam pottery of Kashan; also, that epigraphs and poems on these potteries contain prayers for the owner, and are usually romantic in nature

    Keywords: Kashan, Zarrin-Fam pottery, Poem writing, Saljuk, Ilkhanate era, Glassware museum
  • Reza Shajari *, Elham Arabshahi Kashi Pages 83-110

    Waqf is an Islamic tradition. It’s sociological outcome and the welfare it provides, can prepare the grounds for a better life for future generations. Waqf has many functions in religious, cultural, sociological, economical, and legal aspects. Its most important function is eradicating poverty from the society, and adjusting and controlling the wealth. In other words, Waqf forms social justice. Analyzing aspects of Waqf and the components of discovered deeds of endowment, identifies roles of this tradition in the society. This study attempts to analyze the deed of endowment written by Haj Moez al-Din, also known as Khaje Malek, on the level of form and meaning, in order to find and demonstrate its various functions and aspects as a legal and physical document. This document is analyzed from cultural, social, religious, political, historical, and linguistic point of view. Khaje Malek was the son of Haj Ali, one of the famous nobles and benefactors of 11th century (A.H) in Taher-Abad. In fact, gaining information about the customs and traditions of each era (learning about Waqf, its way and goal, and the structure of deeds of endowment), historical facts and events, language and literature (without any changes or distortions), and the life of benefactors are some the most important benefits of analyzing the structure of deeds of endowment. These analyses can serve not only as a remembrance of the great endowments made by amazing benefactors, but also as a revitalizer of Waqf as a good tradition in the society.

    Keywords: Deed of Endowment, Form, Meaning, Khaje Malek, Taher-Abad, Kashan
  • AmirHossien Madani * Pages 111-130

    Afzal al-Din Kashani is one of the great philosophers of Iran in the sixth and seventh centuries (A.H) who, just like Suhrawardi, created a philosophical system with connecting philosophy and intuition, which was not based only on abstract wisdom and pure philosophy, but also on "enlightened vigilance and wisdom”. It was precisely from such a system that a strong emphasis on "self-knowledge" and enlightenment about the nature of self as a human was created. The intellectual heritage and treatises of Baba Afzal are important and worthy of studying in many ways; Including: the extent of his knowledge and information in different fields of Islamic philosophy, Greek philosophy, literature, ethics, political philosophy, mystical teachings and even antient Iranian culture ; Simple language, explicit and free from complex and abstract metaphors and concepts of the era, and the use of Persian words and equivalents instead of Arabic ones; Paying close attention to the right way of thinking and the fundamentals of wisdom and the full application of virtues and good morals in life. this article tries to analyze the three motifs of "vigilance, wisdom and knowledge" from Baba Afzal’s point of view, based on his writings; and to show that these three terms, while being closely related to each other, are in complete contrast with elements such as negligence, obscurity, and death. The result of this research shows that in Kashani’s work, "wisdom and virtue" are two sides of the same coin which lead to "truth".

    Keywords: Baba Afzal Kashani, Works, Vigilance, Wisdom, Knowledge
  • OMIDREZA PEYGHAMBARI * Pages 131-152

    In Sufi ways the idea of "closest path" has always received much attention; for instance, Najm al-Din Kobra’s "Shottar path" and Ibn Arabi’s Special-Mode path" have been respectively introduced by them as the "closest path to God”. Hossein Kharazmi and some other followers of Kebrooyeh, consider the main motifs of "Special-Mode path", also called "the path without mediator" and "Shottar path" to be the same. However, some researchers have not accepted this idea and consider "Shottar path" as a part of practical gnosis of Khorasan, but consider "Special-Mode path" as a part of theoretical gnosis of Ibn Arabi’s ideology. This article attempts to review this issue using Abd al-Razzaq Kashani’s Futowat-Name; because Kashani has had knowledge about practical gnosis as well as theoretical one, unlike some other mystics, and has followed the likes of Abd al-Samad Natanzi. He is a man of word and practice, and was called "the wisest of sages" by Ibn al-Futi. In his book, Kashani used the word "Futowat", meaning "the enlightenment of human nature" instead of "Shottar" and used "Special-Mode" in its connotative meaning. Findings show that this idea was transferred to Kharazmi and others by Gheysari, one of the famous students of Kashani. The concept of "Special-Mode" can be equivalent of "Waqfe" or "direct connection" in the ideology of Abd al-Jabbar Nafari. In the eye of this anonymous mystic, "Waqifs" have achieved "Varidi Qurb" through "the way of secrets". Later, Ibn Arabi describes "Waqfe" with the term "Special-Mode" as the closest way of connection between God and his servants in a stable way. This article attempts to say that "Ibn Arabi’s Special-Mode" in the description of "Waqifs" and "Malamatiyyas" is in accord with "people of Futowat" in Kashani’s ideology and "Shettar path" in Najm Kobra’s ideology

    Keywords: Abd al-Razzaq Kashani, Futowat-Name, Sufi Futowat, Shottar path, Special-Mode path, Waqfe
  • Mohammad Sobhaninia * Pages 153-168

    After the holy Quran, Nahj al-Balagha is the most valuable source of guidance, which is repleted with the notions of Quran. Imam Ali PBUH has utilized Quran’s verses, whether directly or indirectly, in his words such as Nahj al-Balagha, which is an anthology of Imam’s words. Conceptual or deductive adaptation, is a way of quoting, which has an important role in interpreting Quran’s verses and deciphering its sublime meaning. In his book Minhaj al-Bara’a, Qutb Rawandi was able to pin point Nahj al-Balagha’s adaptations of Quran, in cases of indirect quotations, with his great command on Quran. His great work shows that Imam Ali’s PBUH words are derived from Quran, in both eloquence and meaning. This article uses a descriptive – analytical approach in an attempt to present Rawandi’s comments.

    Keywords: Qutb Rawandi, Minhaj al-Bara’a, Nahj al-Balagha, Adaptation, Quran