فهرست مطالب

علوم جغرافیایی - پیاپی 33 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه علوم جغرافیایی
پیاپی 33 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابوالفضل قنبری، رباب نقی زاده*، نسرین عمرانی صفحات 1-11

    گردشگری صنعتی است که نیازمند شناخت و آگاهی کافی از مسایل و عوامل موثر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در هر منطقه است. بنابراین به عنوان فعالیتی اثرگذار بر تمامی ارکان توسعه، بیش از گذشته نیازمند مطالعه می باشد. در ادبیات گردشگری رضایت گردشگران از محصول گردشگری براساس ویژگی های دموگرافیکی و اجتماعی مورد بررسی و آنالیز قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه ارزیابی رضایت گردشگران شهرستان اردبیل از محصول گردشگری (جاذبه ها و تسهیلات) براساس ویژگی های دموگرافیکی و اجتماعی (سن، وضعیت تاهل، جنسیت، تحصیلات، اشتغال) می باشد. به منظور سنجش رضایت گردشگران از محصول گردشگری پرسشنامه به عنوان ابزار تحقیق وارد پژوهش شده است. سنجش روایی و پایایی پرسشنامه استوار بر روش اعتبار محتوا و آزمون آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS  نسخه 24 بوده است. مقدار آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه برابر85% بوده است که اعتبار قابل قبولی است. با لحاظ اینکه جامعه آماری این پژوهش گردشگران ورودی به شهرستان اردبیل در درتابستان سال 1395 به تعداد 400000 نفر می باشند که مطابق با فرمول کوکران 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد که گردشگران سطوح متفاوت رضایت را از محصول گردشگری شهرستان اردبیل بدست آوردند. همچنین نتایج پژوهش رابطه معناداری را بین ویژگی های دموگرافیکی- اجتماعی و وفاداری گردشگران نشان می دهد.

    کلیدواژگان: رضایت گردشگر، شهرستان اردبیل، وفاداری گردشگر، ویژگی های دموگرافیکی و اجتماعی
  • مهری السادات دلقندی *، رضا فاضل، فائزه السادات دلقندی صفحه 2

    صنعت توریسم جایگاه خاصی را در اقتصاد شهرها به خود اختصاص داده که نقش فعال و موثری را در ارتقای ساختار اقتصادی شهرها بازی می کند.گردشگری به واسطه تاثیرات مختلفی که بر جوامع اعم از نقاط شهری بر جای می گذارد، در صورت مدیریت بهینه و کارآمد می تواند زمینه های توسعه و پیشرفت جوامع میزبان را فراهم نماید و در صورت عدم مدیریت و بی توجهی نیز می تواند زمینه ساز بروز مسایل و چالش های متعدد در مناطق میزبان باشد که در این تحقیق مسایل اقتصادی مدنظر بوده است.امروزه با توجه به اهمیت همه جانبه ای که پایداری به عنوان پارادایم حاکم در موضوع توسعه بدست آورده است، پرداختن به توسعه پایدار امری ضروری می‌باشد.هم‌چنین، از توریسم به عنوان یکی از راهکارهای مهم، عامل اصلی محرک برای بازسازی و توسعه اقتصادی یاد شده است.لذا، هدف این مقاله، بررسی نقش اقتصادی گردشگری در توسعه پایدار شهرها می باشد. این مقاله به صورت مروری صورت گرفته و روش آن توصیفی-تبیینی می‌باشد. هم‌چنین، اطلاعات پژوهش به صورت اسنادی-کتابخانه‌ای گردآوری شده است .نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که گردشگری بر توسعه پایدار شهرها می‌تواند شامل اثرات مثبت و منفی  باشد که آن ها را در جهت بهبودی توسعه به کار برد، به طوری که  می توان  با برنامه ریزی و مدیریت صحیح بر روی موارد منفی، آن را به نقطه قوت تبدیل کرد. هم‌چنین، این صنعت از نظر برقراری پیوند با سایر بخش های اقتصادی، از بخش های پیشرو در اقتصاد محسوب می شود.، لذا می تواند از طریق عرضه، تقاضا و تولید، سایر بخش های اقتصادی را رونق بخشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، اقتصادی، توسعه پایدار، منطقه
  • علی المدرسی*، احمد میردهقان صفحات 12-20

    جذب سرمایه گذار به عنوان یکی از مهم ترین متغیرهای اقتصادی در شهرها مورد توجه است تا جایی که به دست گرفتن ابتکار عمل در این زمینه می تواند بخش عمده ای از اهداف اقتصادی شهرها را تحقق بخشد. در این میان عواملی وجود دارند که می توانند بر جذب سرمایه گذاری اثرگذار باشند. آگاهی از چگونگی اثرگذاری این متغیرها می تواند بر تصمیم گیری اقتصادی شهر در جذب سرمایه ها مفید واقع گردد. پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر تشویق سرمایه گذار جهت سرمایه گذاری در شهرداری اشکذر  پرداخته است. این تحقیق از نظر هدف، اکتشافی و از نظر روش، تلفیقی از روش های کیفی و کمی است. در مرحله اول از روش کیفی جهت جمع آوری اطلاعات از منابع مکتوب و الکترونیکی به صورت هدفمند در حوزه سرمایه گذاری استفاده شد و عوامل موثر بر تشویق سرمایه گذار شناسایی و در مرحله دوم تحقیق از پرسشنامه محقق ساخته مطابق با مدل AHP عوامل موثر وزن دهی شد. جامعه آماری تحقیق تعداد 30 نفر از کارشناسان و مدیران سرمایه گذاری در سطح شهرداری اشکذر در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که عوامل سیاسی و حکومتی تاثیرگذارترین عامل و عوامل منطقه ای کم تاثیرگذارترین عامل بودند.

    کلیدواژگان: سرمایه گذار، سرمایه گذاری، شهرداری اشکذر، مدل AHP
  • محمدحسین خدابخش چاخرلو، پرویز نوروزی ثانی*، کریم حسین زاده دلیر صفحات 22-32

    در دهه های اخیر شهرها به صورتی بی برنامه رشد کرده و محدوده های شهری در مدت کوتاهی به چندین برابر وسعت اولیه خود رسیده اند، توسعه آنها در قطعاتی مجزا، بدون برنامه ریزی، تنگ و جسته و گریخته بوده است که الگوی گسترش یا پراکنش افقی شهری از ویژگی های اصلی آنها شده است و موضوعی قابل توجه در میان برنامه ریزان و سیاست گذاران در سراسر جهان گشته است. شناخت الگوی توسعه کالبدی شهر به منظور هدایت آن در راستای توسعه پایدار شهری امری اساسی است. در این تحقیق سعی شده است تا نحوه رشد و توسعه شهر تبریز از سال 1351 تا 1392 با استفاده از تصاویر ماهواره ای به همراه آنتروپی شانون و متریک های فضایی مورد بررسی قرار گیرد. در این مدت مناطق شهری در سال 1351 از 3046 به 11697 هکتار در سال 1392 افزایش داشته است که 284 درصد رشد را نشان می دهد، همچنین میزان آنتروپی شانون در همه ی دوره ها افزایش داشته که در سال 1392  به بالاترین حد ممکن 01/4 رسیده است. نتایج متریک های فضایی نیز رشد پراکنده شهری تبریز را اثبات می کنند. در نتیجه شهر تبریز  نیاز به توجه ویژه و برنامه ریزی مناسب به منظور کاهش آسیب های ناشی از رشد پراکنده شهری دارد.

    کلیدواژگان: گسترش افقی شهر، سنجش از دور، آنتروپی شانون، متریک های فضایی، شهر تبریز
  • علیرضا پورشیخان، بهزاد درستکار ناوانی* صفحات 33-41

    به دنبال افزایش جمعیت شهرها، محدودیت در منابع و امکانات موجود رخ می نماید و برخورداری دوگانه ای در میان شهروندان ظاهر می شود، محرومیت در مقابل برخورداری. به دنبال این مساله رویکردهای عدالت محور در برنامه ریزی شهری مود توجه صاحبنظران قرار می گیرد. این رویکرد درصدد توزیع متوازن و متعادل فرصت ها و منابع در مناطق مختلف شهر و بین گروه های مختلف جمعیتی در شهرها می باشند و سعی در سازمان دهی فضای شهر بر پایه اصل عدالت دارند. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی می باشد. روش به کار گرفته شده در آن توصیفی- آنالیزی است که بر مطالعات اسنادی و میدانی استوار است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عدالت اجتماعی در سازمان فضایی شهر تبریز به انجام خواهد رسید که با بهره گیری از سه شاخص اجتماعی، اقتصادی و کالبدی و تکنبک موریس و ویلیامسون به سطح بندی مناطق 1و2و10 شهر تبریز می پردازد و در مرحله بعد با استفاده از آزمون های آماری همبستگی به آنالیز رابطه سطح اقتصادی اجتماعی مناطق با میزان برخورداری اقدام شده است.  نتایج این پژوهش بیانگر آن است که برخوردارترین منطقه، منطقه 2 می باشد و منطقه 10 محروم ترین منطقه به شمار می رود. ضریب اختلاف ویلیامسون نشانگر عدم تعادل در توزیع شاخص ها بین مناطق می باشد و آزمون همبستگی حکایت از برخورداری بیشتر در سایه شرایط اقتصادی- اجتماعی بالاتر است.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، ساختار فضایی، مدل موریس، مدل ویلیامسون، مناطق1، 2و10 شهر تبریز
  • علی اصغر عبداللهی، صادق کریمی، مرتضی حسن زاده* صفحات 42-55

    امروزه زیست پذیری شهری و کیفیت زندگی به عنوان کلیدی ترین مفهوم در برنامه ریزی شهری می باشد. در عین حال توسعه روز افزون جمعیت شهری موجب تخریب گسترده محیط زیست، نابرابری های اجتماعی-اقتصادی، نابرابری در توزیع و پراکندگی خدمات، آلودگی ها و غیره که کیفیت زندگی و به تبع آن زیست پذیری در شهرها را کاهش می دهد. بنابراین ضرورت و اهمیت بحث زیست پذیری و توسعه پایدار امروزه در شهرها کاملا نمایان است. هدف این پژوهش تحلیل زیست پذیری مناطق درون شهری کرمان است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی با هدف کاربردی می باشد. داده های مورد نیاز برای تحلیل با استفاده از پرسشنامه گردآوری که روایی آن بصورت صوری و پایایی آن با آلفای کرونباخ 841/0 به تایید رسیده است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل شهروندان مناطق شهر کرمان می باشد. در آخر شرایط زیست پذیری با توجه به شاخص های در نظر گرفته شده با بهره گیری از نرم افزارهای(ARCGIS, SPSS)، و آزمون های آماری، توکی، دانکن و تحلیل واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. برای وزن دهی به معیارها و زیر معیارها از تکنیک آنتروپی شانون، برای رتبه بندی مناطق از مدل های تصمیم گیریWASPAS, Fuzzy Electre ، استفاده گردید. نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان می دهد، تفاوت معناداری میان مناطق شهر کرمان به لحاظ برخورداری از شاخص های زیست پذیری وجود دارد؛ به طوری که آزمون دانکن و توکی این تفاوت معناداری را در چند سطح شناسایی کرده اند. در نهایت بر اساس تکنیک های رتبه بندی، به ترتیب منطقه 2، منطقه 1، منطقه 4 و منطقه 3 رتبه بندی شده اند. به طور کلی می توان گفت که بر اساس 4 شاخص پژوهش(اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی)، منطقه 2 شهر کرمان وضعیت مطلوب تری دارد. در مقابل منطقه 3 به لحاظ زیست پذیری شرایط نامطلوب تری نسبت به سایر مناطق دارا می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل، زیست پذیری، مناطق چهارگانه شهر کرمان، مدل های تصمیم گیری
  • محسن شکریانی*، نبی مرادپور، رسول صادقی صفحات 56-64

    عدالت فضایی در حوزه بهداشت و درمان یکی از مهمترین ابعاد توسعه پایدار است. توسعه‫پایدار نمی‫تواند بدون داشتن یک جمعیت سالم تحقق پیدا کند و از سوی دیگر، سلامت جمعیت نیز نمی‫تواند بدون  حفظ شود. از اینرو، هدف از این مقاله شناسایی الگوی توزیع فضایی امکانات و تسهیلات بهداشتی- درمانی در شهرستان های استان گلستان است. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی- تحلیلی و منبع داده ها، سالنامه آماری 1390  است. داده ها با استفاده از تکنیک های آماری نظیر تاپسیس، تحلیل خوشه، و همبستگی فضایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بیانگر توزیع فضایی نابرابر بین شهرستان های استان گلستان از نظر میزان توسعه بهداشتی- درمانی است؛ شهرستان گرگان بالاترین و شهرستان گمیشان پایین ترین سطح توسعه بهداشتی- درمانی دارد. فاصله با مرکز استان یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر نابرابری فضایی است. الگوی توزیع امکانات و خدمات بهداشتی درمانی استان گلستان دارای ساختار فضایی بوده و به شکل خوشه ای توزیع شده اند.

    کلیدواژگان: نابرابری فضایی، توسعه، خدمات بهداشتی- درمانی، تاپسیس، استان گلستان
  • مجتبی رفیعیان، اسماعیل پیری*، هاجر پیری صفحات 65-74

    هدف از این پژوهش تحلیل فضایی توزیع خدمات بهداشتی و درمانی در کشور و مقایسه سطح برخورداری 31 استان کشور از خدمات بهداشتی و درمانی می باشد.در این پژوهش روش تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر رویکرد حاکم بر جمع آوری اطلاعات و داده ها توصیفی-تحلیلی می باشد.داده های حاصل از نوع ثانویه و از داده های موجود در سالنامه آماری سال 1394 کشور استفاده گردید. برای وزن دهی به شاخص ها از فرایند تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار Expert Choice استفاده شد. برای تحلیل توزیع سطح برخورداری استان ها و رتبه بندی آن ها از مدل TOPSIS بهره گرفته شده است.درنهایت برای نشان دادن توزیع فضایی نتایج، اقدام به تولید نقشه در سیستم اطلاعات جغرافیایی گردید. نتیجه پژوهش نشان می دهد که به ترتیب استان های یزد، سمنان،فارس،ایلام،زنجان،مازندران،تهران،همدان،خراسان جنوبی و چهارمحال بختیاری و آذربایجان شرقی ده استان برتر کشور ازنظر سطح برخورداری از خدمات بهداشتی-درمانی می باشند ، و دیگر استان های کشور در رتبه های بعدی قرار دارند.نتیجه پژوهش حاکی از عدم توزیع متعادل و یکپارچه خدمات بهداشتی-درمانی در استان های مختلف کشور می باشد.

    کلیدواژگان: توزیع خدمات بهداشتی و درمانی، تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، TOPSIS، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)
  • مریم فخار اسفریزی*، امیر گندمکار صفحات 75-84

    شناخت ویژگی های اقلیمی واستفاده از توان های اقلیمی،یکی از مهم ترین عوامل بهینه سازی مصرف انرژی در معماری است. هدف این پژوهش تبین ویژگی های وعناصر اقلیمی خمینی شهر به منظور شناخت قابلیت ها وظرفیت های اقلیمی و ارایه راهکارهای عملی در معماری مناطق خشک است. روش تحقیق از نظر ماهیت از نوع کاربردی  واز نظر روش گرداوری اطلاعات از نوع اسنادی واز نظر روش تجزیه وتحلیل از نوع تحقیقات توصیفی - تحلیلی است. در این پژوهش با استفاده از داده های هواشناسی ایستگاه اصفهان (نزدیک ترین ایستگاه به خمینی شهر) نسبت به تحلیل عناصر دمایی، تابشی وپتانسیل باد خیزی با استفاده از نرم افزار کلایمت کانسولتنت  اقدام گردیده است. نتایج این مطالعه بیانگر وجود پتانسیل های مناسب در زمینه های تابشی، دمایی وباد وظرفیت های بدون استفاده در این زمینه ها است. که می تواند در طراحی وساخت وسازهای شهری وتولید انرژی های نو وتجدید پذیر مورد استفاد ه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انرژی پایدار، آسایش اقلیمی، طراحی اقلیمی، خمینی شهر
  • رامین صادقی نژاد*، مریم محمدزاده صفحات 85-94

    چشم اندازهای فرهنگی، در حکم آینه و کتاب هایی اند که با دیدن و مطالعه آنها، می توان به اطلاعات گران بهایی در زمینه های اجتماعی، تاریخی، جغرافیایی، زبان شناسی، سیاسی، فرهنگی، معماری و هنری حاکم بر روزگار تالیفشان دست یافت. سیوال اساسی این نوشته آن است که خاقانی، به عنوان یک شاعر، در تفسیر «ایوان مداین» - به عنوان باشکوه ترین و بزرگ ترین چشم انداز فرهنگی بازمانده از عصر ساسانیان- تا چه اندازه ای، موفق عمل کرده است؟ این مطالعه به روش اسنادی- تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای انجام پذیرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، خاقانی با باز نگری در این «آینه عبرت»، و بیان جنبه های قابل رویت و غیر قابل رویت این چشم انداز فرهنگی، اطلاعات با ارزش زیادی را برای مخاطبان شعرش بازگو کرده است. آشنایی با عناصر معماری بومی عصر ساسانی از جمله: بارگاه، دندانه های قصر، صفه، طاق، کوکبه، ایوان، میدان بنا، مقرنس یکی از نتایج حاصل از این پژوهش است. هدف این نوشته نشان دادن این مساله می باشد که قصیده ایوان مداین در حکم یک سند با اهمیت تاریخی در بحث چشم انداز فرهنگی و ادبیات یک همتای احساسی برای دانش عینی جغرافیا است.

    کلیدواژگان: ایوان مدائن، جغرافیای انسانی، چشم انداز فرهنگی، خاقانی شروانی، ساسانیان
  • نادر فلاح، امیر گندمکار*، علیرضا عباسی صفحات 95-107

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین تغییرات دما و الگوهای پیوند از دور در سرشاخه های رودخانه های مرزی غرب ایران صورت پذیرفته است. در این راستا از داده های دمای ماهانه ایستگاه های سنندج و مریوان و همچنین داده های الگوهای پیوند از دور NAO و ENSO طی دوره آماری 2016-1987 استفاده شد. جهت بررسی تغییرات دما از مدل لارس و جهت ارتباط سنجی ها از مدل رگرسیون استفاده شد. نتایج افزایش میانگین دمای حداقل در ایستگاه مریوان و سنندج در سناریوهای A2 و B1 و افزایش دمای حداکثر در تمامی ماه ها را نشان می دهد. بین دما و الگوهای پیوند از دور نیز همبستگی بالا مشاهده شد. این همبستگی در NAO منفی و در ENSO مثبت است. در ایستگاه سنندج سیگنال AO با دما همبستگی منفی دارد که نشان می دهد الگوهای پیوند از دور بر دمای منطقه تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، دما، پیوند از دور
  • زهرا صفایی پور، پاکزاد آزادخانی* صفحات 108-119

    قومیت به عنوان عاملی برای هویت یابی افراد، یک راحل سهل شناخته شده برای بیان یک هویت ملموس جمعی است که اعضا«ما»را به هم پیوند می دهد، زیرا بر تفاوت این اعضا از «آن ها» تاکید می کند. پیوندهای اجتماعی که در گذشته همگنی منطقه ای را در فضای سرزمین به وجود آورده بود، امروزه جایگاه و پایگاه خود را در درون شهرها پیدا کرده و شهرها و محله ها به کانون های هویت های قومی و فرهنگی تبدیل شده اند. وجود اقوام مختلف در سطح محله و شهرها می تواند به عنوان فرصتی مطرح شود واز پرتو گروه های قومی بهره های زیادی در امر توسعه پایدار شهری برده وگامی موثر در جهت شهری پویا برداشت. هدف از این تحقیق بررسی نقش قومیت در دستیابی به توسعه پایدار محله ای شهر ایلام می باشد. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری محلات سطح شهر وکارکنان شهرداری ایلام بود که تعداد 384نفر برای نمونه مورد نظر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده است. پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 8/90/0 مورد سنجش قرار گرفته است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل و spss استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان دهنده آن است که قومیت بر توسعه پایدار محله ای شهرایلام دارای تاثیر مثبت و معناداری می باشد. همچنین همکاری و تعامل مدیران شهری ومسولان با گروه های قومی، تمایل به همکاری اجتماعی و مشارکت مردم محلی بر توسعه پایداری محله ای شهر ایلام تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: قومیت، هویت قومی، توسعه پایدار شهری، پایداری محله ای، شهرایلام
|
  • Pages 1-11

    Tourism industry requires a good understanding of the issues and factors affecting the economic, social and cultural in each region. So as effective factor on all elements of development, more than ever is the need to study.In tourism literature, satisfaction with and loyalty to Tourism product, based on socio-demographics, have never been analyzed and discussed. The purpose of this study is to evaluate tourists satisfaction with and tourists loyalty (attractions and facilities) to Tourism product based on the socio-demographics (gender, age, education level, marital, and occupation). In order to assess the tourist satisfaction of the Ardebil County tourism product, questionnaire was used as survey instrument. The validity and reliability of the survey was based on content validity of Cronbach’s Alpha value in SPSS software Version 24, The amount of which is estimated 85%. On the whole, 384 questionnaires were distributed by sampling method among tourists in the summer of 2016 in the township of Ardebil. Results indicated that tourists experienced different levels of satisfaction with Tourism product Ardabil County, Results also showed that there was relationship between the sociodemographics and tourist’s loyalty.

    Keywords: Tourist satisfaction, Ardabil County, Tourist loyalty, Socio -demographic charact eris- tics
  • Page 2

    The tourism industry has a special place in the economy of cities, which plays an active and effective role in promoting the economic structure of cities. Due to the various effects of tourism on communities-including urban areas, in the case of optimal and efficient management-it can provide the grounds for the development and progress of host communities. On the other hand, in case of lack of management and negligence, it can cause many problems and challenges in the host regions, which in this study, economic issues have been considered. Today, given the all-encompassing importance of sustainability as the governing paradigm in development, it is necessary to address sustainable development. Also, tourism has been mentioned as one of the important strategies which can be the most important factors for economic reconstruction and development. Therefore, the purpose of this article was investigated the economic role of tourism in sustainable development of cities. This article was a review and its method was descriptive-explanatory. Also, research information has been collected in the form of documentary-libraries. The results of this study showed that tourism on the sustainable development of cities included positive and negative effects that can be used to improve development, so that with proper planning and management on the negative, it can become a strength. Also, this industry is one of the leading sectors in the economy in terms of establishing links with other economic sectors. Therefore, it can boost other economic sectors through supply, demand and production.

    Keywords: Tourism, Economic, Sustainable Development, Region
  • Pages 22-32

    In recent decades, cities have grown without a plan and Urban areas in a short time several times its original size have been. Development of discrete components, unplanned, sporadic tight are pattern or distribution of the urban landscape is a significant issue among policy makers around the world has become. Understanding the physical development of the city in order to lead in sustainable urban development is essential In this study, we tried to exami growth and development in Tabriz from 1972 to 2013 using satellite images with Shannon entropy and spatial metrics. In years 1972, 2003 and 2013 the overall accuracy of maps to cover the land use were 82%, 85% and 90%, respectively. the distribution of urban areas built of Tabriz tended to be more violated from 1972 to 2013 so that the maximum growth was experienced in 2013. During this period, the lowest and highest values of the Shannon entropy were 2.868 and 3.961 in 1972 and 2013 respectively. It shows that in 1972, urban areas built was distributed in a compact and homogeneous manner while it is seen a violated distribution in 2013. the city is needed to be managed under a comprehensive urban management design.

    Keywords: urban sprawl, remote sensing, Shannon entropy, spatial metrics, Tabriz
  • Pages 33-41

    As the population of cities increases, limitations on available resources and facilities occur, and dual enjoyment appears among citizens, deprivation for enjoyment. Following this issue, justice-oriented approaches in urban planning are the focus of experts. This approach seeks a balanced distribution of opportunities and resources in different areas of the city and between different population groups in cities and tries to organize the city space based on the principle of justice.The present study is applied in terms of purpose. The method used in it is descriptive-analytical which is based on documentary and field studies.The present study will be conducted with the aim of evaluating social justice in Tabriz Space Organization. Statistical tests of correlation have been performed to analyze the relationship between the socio-economic level of the regions and the level of enjoyment.The results of this study indicate that the most privileged region is region 2 and region 10 is the most deprived region. The Williamson difference coefficient indicates an imbalance in the distribution of indicators between regions, and the correlation test indicates greater enjoyment in the shadow of higher socio-economic conditions.

    Keywords: Social Justice, Spatial Structure, Morris Model, Williamson Model, Districts 1, 2, 10 of Tabriz
  • Pages 42-55

    Today, urban livability and quality of life is the concept key in urban planning.. At the same time urban population growing caused widespread environmental destruction, socio-economic disparities, inequalities in the distribution and dispersion of pollutants and services and so on that reduce the quality of life and livability in cities. Therefore, today the necessity and importance of livability and sustainable development in cities is quite apparent.. The purpose of this research is the Analysis of the livability of urban areas. The research method is descriptive-analytic purpose. The data required for analysis collected by using a questionnaire which its validity and reliability approved by Cronbach's alpha 0.841 formula.The study population includes is residents of Kerman areas. Finally, according to the index of viability conditions were analyzed by using of software (ARCGIS, SPSS), and statistical tests ks, Tukey and Duncan. For weighting the criteria and subcriteria of the Shannon entropy and for ranking the areas of multi-criteria decision-making models (WASPAS, Fuzzy Electre), was used. The results of the one-way analysis of variance showed a significant difference between regions regarding the biological markers of Kerman. So that Duncan and tukeys identified a significant difference in the levels. Finally, based on techniques rankings, respectively, Zone 2, Zone 1, Zone 4 and Zone 3 ranked In general we can say that on the basis of four criteria research, Region 2 Kerman is more desirable. And region 3 has adverse condition is than other areas.

    Keywords: Analysis, livability, quadruple areas of Kerman city, Decision Models
  • Pages 56-64

    The purpose of this study is analyze the spatial distribution of health services in the country Iran and compare the level of health services in 31 provinces of the country.In this research, the current approach is descriptiveanalytical and applied in terms of its purpose. The data are derived from the secondary type and from the data available in the statistical journal of 1394.Analytical Hierarchy Process (AHP) and Expert Choice software have been used to weig the indicators. The TOPSIS model has been used to analyze the distribution of the level of the provinces and their ranking.The results of this study showed that the provinces of Yazd, Semnan, Fars, Ilam, Zanjan, Mazandaran, Tehran, Hamedan, South Khorasan and Chahar mahal Bakhtiari and East Azarbaijan provinces were the highest in terms of level of health services, And the rest of the provinces are in the next ranks.The results of the research indicate that balanced health services are not distributed in different provinces of the country.

    Keywords: Distribution of Health Services, Analytical Hierarchy (AHP), TOPSIS, Geographic Information System (GIS)
  • Pages 65-74

    The purpose of this study is analyze the spatial distribution of health services in the country Iran and compare the level of health services in 31 provinces of the country.In this research, the current approach is descriptiveanalytical and applied in terms of its purpose. The data are derived from the secondary type and from the data available in the statistical journal of 1394.Analytical Hierarchy Process (AHP) and Expert Choice software have been used to weig the indicators. The TOPSIS model has been used to analyze the distribution of the level of the provinces and their ranking.The results of this study showed that the provinces of Yazd, Semnan, Fars, Ilam, Zanjan, Mazandaran, Tehran, Hamedan, South Khorasan and Chahar mahal Bakhtiari and East Azarbaijan provinces were the highest in terms of level of health services, And the rest of the provinces are in the next ranks.The results of the research indicate that balanced health services are not distributed in different provinces of the country.

    Keywords: Distribution of Health Services, Analytical Hierarchy (AHP), TOPSIS, Geographic Information System (GIS)
  • Pages 75-84

    Recognition of climatic characteristics and use of climatic capabilities is one of the most important factors in optimizing energy consumption in architecture. The purpose of this study is to explain the climatic features and elements of Khomeini Shahr in order to identify the capabilities and climatic capacities and provide practical solutions in the architecture of arid regions. In terms of nature, the research method is applied, in terms of data collection method, it is documentary, and in terms of analysis, it is descriptive-analytical. In this research, using meteorological data of Isfahan station (the station closest to Khomeini Shahr), the elements of temperature, radiation and wind potential have been analyzed using Climate Consultant software. The results of this study indicate the existence of appropriate potentials in the fields of radiation, temperature and wind and unused capacities in these fields. Which can be used in the design and construction of cities and the production of new and renewable energy.

    Keywords: Sustainable Energy, Climate Comfort, Climate Design, Khomeini Shahr
  • Pages 85-94

    Cultural Landscape are known as mirrors and books whose observation and study can help us reach invaluable information about social, historical, geographical, linguistic, political, cultural, architectural, and artistic issues dominating the historical period through which the authors have lived. The major question posed here is that how successfully has Khaghani, as aLandscape survived throughout Sasani era? The present study has been carried out using a documentaryanalytic method and using the library study method. Findings in this research showed that Khaghani has revealed some invaluable information for the audience of his poetry through reviewing this "reflexive mirror" and through statement of the observable and unobservable aspects and untold stories of history about this cultural Landscape. This study can introduce Khaghani as a cultural geography scholar and can represent "Eyvan-e-Madaen" as a cultural Landscape and can introduce the epic of "Eyvan-e-Madaen" as a very important historical document regarding cultural Landscape and can reflect literature as a sensitive phenomenon to realize geography.

    Keywords: Eyvan-e-Madaen, human geography, cultural Landscape, Khaghani-e-Shervani, Sasani era
  • Pages 95-107

    The purpose of this study was to investigate the relationship between temperature variations and tellecconection patterns in the branches of western Iranian rivers. In this regard, monthly temperature data of Sanandaj and Marivan stations as well as data from transplantation patterns of NAO and ENSO during the period of 1987- 2016 were used. Lars model was used to study temperature changes and regression model was used to evaluate the relationship. The results show an increase in the mean minimum temperature at Marivan and Sanandaj stations in A2 and B1 scenarios and an increase in maximum temperature in all months. There was also a high correlation between temperature and tellecconection patterns. This correlation is negative in NAO and positive in ENSO. At Sanandaj station, the AO signal is negatively correlated with temperature, indicating that tellecconection patterns have an effect on the temperature of the region.

    Keywords: climate change, temperature, tellecconection
  • Pages 108-119

    Familiarity was known as a factor to find identity of people and it is a simple solution to indicate a collective tangible identity that make connection between members of (we), because it has emphasize on differences between members from (their). Social connections that in past, create homogeneity in an area, today are in the cities and district and today cities and district are canons of identities of cultures and familiarities. Existence of various families in the cities and areas can be an opportunity and it can be used for constant development of cities and it can be used as an effective stage for having dynamic city. The aim of present research is investigating the role of familiarity in achieving constant development. The research method is descriptive – analyzing. The research sample is districts of Ilam city and was community employees, That number 384 of the desired sampling using method of is stratified sampling is chosen. its reliability was estimated by Alpha Cronbach 90/8% .To analyzing data LISREL and SPSS software were used. The findings of the present research indicated that familiarity has a positive an significant effect on constant development of Ilam city also cooperation and interaction of civic managers and head persons with these groups , cooperation of local people and social cooperation have significant and positive effect on constant development of Ilam city.

    Keywords: Ethni city, ethnical identity, Urban Sustainable Development, neighborhood Sustainability, Ilam city