فهرست مطالب

راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیلا آندرواژ*، ابراهیم آلبو نعیمی، ایمان قاسمی همدانی، زهرا عطف صفحات 1-10

    صادرات یکی از متغیرهای اصلی تولید و درآمد ملی است. عملکرد صادرات نیز یکی از روش های اصلی برای تامین درآمد و استفاده از ظرفیت های سرمایه گذاری می باشد. هدف از این تحقیق تبیین نقش عملکرد کارآفرینی و قابلیت های بازاریابی صادراتی بر عملکرد صادرات با نقش تعدیل کننده رقابت ناکارآمد می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی مبتنی بر هدف بوده و از نظر گردآوری داده ها، مطالعه ای توصیفی است. جامعه ی آماری پژوهش کلیه ی مدیران ثابت و معاونان شرکت های صادرکننده پسته استان کرمان در سال 1398 به تعداد 280 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول گرجسی مورگان برابر با 162 نفر برآورد گردید. پس از تجزیه و تحلیل داده ها مشخص شد عملکرد کارآفرینانه و بازاریابی صادراتی بر عملکرد صادرات تاثیر معنی داری دارد. همچنین نقش تعدیل گر رقابت ناکارآمد در تاثیر بازاریابی صادراتی بر عملکرد صادرات اثبات گردید. لذا، پیشنهاد می گردد که مدیران شرکت های صادرکننده پسته در جهت افزایش سطح قابلیت های بازاریابی صادراتی تلاش کنند تا از این طریق زمینه برای افزایش همکاری و شناخت رقابت ناکارآمد فراهم شود.

    کلیدواژگان: رقابت ناکارآمد، عملکرد صادرات، عملکرد کارآفرینی، قابلیت های بازاریابی صادراتی پسته
  • رامین بشیرخداپرستی*، هوشمند باقری قره بلاغ صفحات 11-20

    گرایش کارآفرینانه یک ساختار با ارزشی ا ست برای درک چگونگی و چرایی برخی شرکت ها که قادرند به طور مرتب در طول زمان از طریق راه های جدید رشد کنند. هدف از پژوهش حاضر واکاوی نقش جهت گیری برند و گرایش کارآفرینانه بر عملکرد برند در شرکت های تولیدکننده مواد غذایی سبز است. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی و با روش پیمایشی انجام شد. تعداد نمونه در این مطالعه 94 نفر از کارکنان شرکت تولید کننده مواد غذایی سبز در شهر تهران است که به روش نمونه گیری کوکران انتخاب شدند. جمع آوری داده ها در پژوهش حاضر در دوره ی زمانی زمستان 1398 انجام شده است و به منظور تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری بهره گرفته شد. برای سنجش روایی از روایی همگرا و واگرا توسط نرم افزار بهره گرفته شد و به منظور برازش پایایی، آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت و ضریب آن برای تمام سازه های پژوهش بیشتر از 0/7 است. یافته های پژوهش نشان داد که جهت گیری برند و گرایش کارآفرینانه بر عملکرد برند تاثیر معنی داری دارد. همچنین، بین جهت گیری برند و گرایش کارآفرینانه تاثیر مثبت و معنی داری یافت شد. از آنجا که قلب گرایش کارآفرینانه، نوآوری است، شرکت های تولیدکننده ی مواد غذایی سبز بهتر قادر به ایجاد برندهای خلاقانه برای محصولات و خدمات خود و ارایه تصویری متفاوت از سازمان آنها در بازار هستند. از این رو، اتخاذ گرایش کارآفرینانه در شرکت های تولیدی موجب ارتقای برندسازی در آنان می گردد.

    کلیدواژگان: برندسازی، جهت گیری برند، کارآفرینی، مواد غذایی سبز
  • حمید کریمی*، پوریا عطایی صفحات 21-31

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل مهارت های کارآفرینانه دانشجویان رشته کشاورزی و منابع طبیعی انجام گردید. این مطالعه در بین دانشجویان دانشکده های کشاورزی، آب و خاک و منابع طبیعی دانشگاه زابل انجام شد. جامعه آماری 893 دانشجو و نمونه مورد مطالعه به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب 269 دانشجو بود. ابزار سنجش در این مطالعه پرسشنامه بود که روایی آن را متخصصان کارآفرینی تایید نمودند و برای بررسی پایایی آن نیز یک آزمون راهنما اجرا شد که تتای ترتیبی متغیرها بین 0/92-0/81 به دست آمد. در بررسی وضعیت موجود و مطلوب مهارت های کارآفرینانه نتایج نشان داد که مهارت تیم ‏سازی در اولویت نخست قرار دارد. همچنین، مهارت آشنایی با قوانین و مقررات حقوقی و تجاری در هر دو وضعیت موجود و مطلوب، اولویت آخر را کسب نمود. بیشترین شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب به ترتیب متعلق به مهارت های آشنایی با قوانین و مقررات حقوقی و تجارت، تهیه طرح کسب و کار و ارتباطات بود. پیشنهاد می گردد مهارت های کارآفرینانه به صورت یک فرآیند چندمرحله ای آموزش داده شود. به این صورت که هر مهارت کارآفرینی بخش بندی گردد و هر بخش به دو صورت نظری و سپس عملی آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، دانشجویان کشاورزی و منابع طبیعی، کارآفرینی، مهارت های کارآفرینانه
  • نوذر منفرد، مسعود یزدان پناه*، طاهره زبیدی، سیده بهار همایون صفحات 32-42

    چگونگی ترویج کارآفرینی در کشاورزی یک مسئله حیاتی در آموزش کشاورزی است. مطالعه حاضر دو مدل تیوری رفتاری برنامه ریزی شده و نظریه شناختی-اجتماعی را جهت پیش بینی قصد کارآفرینی در میان دانشجویان کشاورزی مورد برسی قرار داده است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل دانشجویان کارشناسی ورودی 96-1395 مرکز آموزش علمی- کاربردی علوم و صنایع شیلاتی خلیج فارس بوشهر بود. تعداد افراد جامعه مورد مطالعه 192 نفر بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 124 نفر با استفاده از روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. روایی پرسشنامه بر اساس نظر اعضای هیات علمی دانشگاه و پایایی پرسشنامه با استفاده از طرح پیش آزمون به حجم 30 نفر با استفاده از آزمون تتا اندازه گیری و تایید شد (0/89- 0/76). نتایج حاصل از مدل سازی معادله های ساختاری نشان داد در نظریه شناختی اجتماعی، انتظارات درک شده و عوامل ساختاری اجتماعی، تاثیری معنی دار، مثبت و مستقیم برای قصد کارآفرینانه دانشجویان دارد. افزون بر آن، در نظریه رفتار برنامه ریزی شده نیز نمایان شد که سازه های خودکارآمدی، هنجار اخلاقی و هویت تاثیر معنی دار و مثبت بر قصد کارآفرینی دارند، در حالی که سازه های کنترل، نگرش و هنجار ذهنی تاثیر مستقیمی بر قصدکارآفرینی ندارند. نگرش بر هنجار اخلاقی اثر مثبت و مستقیم و بر قصد اثری غیرمستقیم دارد. براساس یافته ها، دو مدل مورد بررسی قادر بودند بخش قابل توجهی از واریانس قصد کارآفرینی را تبیین کنند. تیوری شناختی اجتماعی می تواند 76 درصد از تغییرات قصد و تیوری رفتاری برنامه ریزی شده، 77 درصد از تغییرات قصد کارآفرینی کشاورزی را پیش بینی کند. بنابراین، براساس یافته ها، دو تیوری شناخت اجتماعی و رفتاربرنامه ریزی شده چارچوب های موثری برای تبیین قصد کارآفرینانه هستند و از این رو می توان از آن ها برای ترویج کارآفرینی در میان دانشجویان کشاورزی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، تئوری شناختی اجتماعی، کارآفرینی کشاورزی
  • معصومه فروزانی*، مصظفی مردانی صفحات 43-56

    گام آغازین برای برنامه ریزی در زمینه ی اشتغال و توسعه فعالیت های کارآفرینی در نواحی روستایی، شناسایی فرصت های شغلی در این مناطق می باشد. در همین راستا، این مطالعه پژوهشی با هدف شناسایی و رتبه بندی کسب و کارهای روستایی در سطح شهرستان دزفول انجام گردید. برای این منظور، از روش پژوهشی ترکیبی متوالی استفاده شد. بدین ترتیب که ابتدا زمینه های کسب و کار روستایی در منطقه مورد مطالعه شناسایی شدند. سپس، معیارهای انتخاب شغل در محیط های روستایی با استفاده از روش AHP اولویت بندی شد، در این بخش، 22 نفر از کارشناسان مدیریت جهاد کشاورزی، اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی و انجمن صنفی کشاورزی دزفول با انتخاب هدفمند مشارکت نمودند. در مرحله بعد، بر اساس نظرات 11 نفر از کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان دزفول که بر اساس نمونه گیری هدفمند، انتخاب شده بودند، مشاغل و زمینه های کسب و کارهای روستایی بر مبنای معیارهای انتخاب شغل و با استفاده از روش تاکسونومی عددی رتبه بندی شدند. ابزار مورد استفاده در این مرحله، پرسشنامه بود. یافته ها نشان داد که در میان معیارهای انتخاب شغل در مناطق روستایی، امنیت مسیر رفت و آمد با وزن 0/224، درآمد کافی با وزن 0/137، نیاز حرفه به دانش و تخصص با وزن 0/109، به ترتیب مهم ترین معیارها بودند. همچنین یافته های حاصل از تاکسونومی عددی نشان داد که شغل تولید و بسته بندی ورمی کمپوست درجه تقریبا مطلوب را کسب کرد. به طورکلی، نتایج حاکی از آن بود که از نظر کارشناسان، مشاغل مرتبط با کشاورزی و صنایع وابسته به آن امکان توسعه بیش تری در محیط های روستایی دزفول دارند و در مقابل، مشاغل مرتبط به حوزه ی دامداری امکان توسعه ی کمتری دارند.

    کلیدواژگان: دزفول، رتبه بندی مشاغل روستایی، کارآفرینی روستایی، معیارهای انتخاب شغل
  • ام البنی کرمی، مهسا فاطمی*، کورش رضایی مقدم، فاطمه بادزبان صفحات 57-66

    یکی از اصلی ترین زمینه های مشارکت زنان در جامعه روستایی ایجاد کسب وکارهای کوچک و ورود به کارآفرینی یا خوداشتغالی است. صندوق های اعتبارات خرد و صندوق کارآفرینی امید نقش به سزایی در تحقق این موضوع دارند. تحقیق حاضر با هدف بررسی فعالیت های بازاریابی زنان کارآفرین در شرکت مادرتخصصی حمایت از توسعه فعالیت های کشاورزی و کارآفرینی امید در استان فارس انجام شد. از روش پیمایش با نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. حجم نمونه 307 نفر برآورد شد و برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شد. به منظور مقایسه فعالیت های بازاریابی زنان کارآفرین در شرکت مادرتخصصی حمایت از توسعه فعالیت های کشاورزی و کارآفرینی امید از آزمون T-Test استفاده گردید. نتایج به دست آمده از مقایسه دو گروه نشان داد که زنان کارآفرین عضو شرکت های مادرتخصصی در آگاهی از روش های بازاریابی، آمیخته بازاریابی، استراتژی ها و عوامل محیطی دارای میانگین بالاتری نسبت به صندوق کارآفرینی امید هستند. همچنین، زنان عضو شرکت مادرتخصصی از نظر ویژگی های شخصیتی (توفیق طلبی، ریسک پذیری، خلاقیت و استقلال) وضعیت مطلوب تری نسبت به زنان در صندوق کارآفرینی امید دارند. در این راستا، به منظور بهبود فعالیت های بازاریابی زنان روستایی پیشنهادهایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: استان فارس، بازاریابی، زنان، شرکت مادرتخصصی حمایت از توسعه کشاورزی، صندوق کارآفرینی امید، کارآفرینی
  • مریم سلیمانی، آسیه فروزنده شهرکی* صفحات 67-77

    امروزه برای پیشرفت، تولید و توسعه نیاز به آموزش کارآفرینی در دانشگاه ها احساس می شود. در سال های اخیر، بیکاری فزاینده ی قشر دانش آموخته رشته های کشاورزی و منابع طبیعی نگرانی های زیادی را برای افراد و جامعه ایجاد کرده است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر آموزش کارآفرینی دانشجویان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه شهرکرد انجام شد. این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه ی دانشجویان ورودی دانشکده های کشاورزی، منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد در سال های تحصیلی 97-1393 بودند (2000=N). برای تعیین حجم نمونه آماری با استفاده فرمول کوکران 322 دانشجو به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط اساتید گروه مدیریت دانشگاه پیام نور خوانسار بررسی و تایید گردید. برای سنجش پایایی پرسشنامه از روش محاسبه ضرایب آلفای استفاده شد و ضریب آلفای کرونباخ (0/86-0/70=a) قابل قبول نشان داد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی و مدل یابی تحلیل مسیر با بهره گیری از نرم افزار Amos استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که یادگیری تجربی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، ریسک پذیری و ویژگی های کارآفرینی یادگیرنده به صورت مستقیم و همچنین به صورت غیرمستقیم بر آموزش کارآفرینی تاثیر می گذارند. بنابراین، دانشگاه ها باید بر اهمیت عوامل اثرگذار بر آموزش کارآفرینی توجه داشته باشند و از یادگیری تجربی و فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش کارآفرینی بیشتر بهره گیرند.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، ریسک پذیری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، ویژگی های کارآفرینی یادگیرنده، یادگیری تجربی
  • مرضیه مرادی، مصطفی احمدوند* صفحات 78-86

    گردشگری روستایی پتانسیل های فراوانی برای ایجاد کسب و کارهای کوچک دارد و قادر است به توسعه ی اشتغال در حوزه ی کشاورزی کمک کند. بر این اساس، هدف این پیمایش، شناسایی و دسته بندی اثرات گردشگری بر توسعه ی اشتغال کشاورزی زنان روستایی در دهستان کاکان در شهرستان بویراحمد بود. جامعه ی آماری تحقیق شامل زنان دو روستای هدف گردشگری در دهستان مذکور بود. برای این منظور، ابتدا زنان 15-64 سال شناسایی شدند (433 نفر)، آنگاه بر اساس جدول تعیین حجم نمونه ی بارتلت و همکاران، تعداد 165 زن روستایی به عنوان نمونه برآورد و به صورت متناسب در بین دو روستای هدف توزیع شدند. پرسشنامه مهم ترین ابزار جمع آوری داده ها در تحقیق حاضر بود. روایی صوری پرسشنامه توسط متخصصان مربوطه تایید شد و پایایی آن نیز  با انجام مطالعه ی راهنما و با محاسبه ی ضریب تتای ترتیبی (0/50=θ) تایید گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی بهره گرفته شد. بر اساس نتایج، بارزترین اثرات گردشگری بر اشتغال زایی کشاورزی زنان روستایی در شش  عامل دسته بندی شدند که این عوامل در مجموع 59/27 درصد از واریانس کل عامل ها را تبیین می نمایند. این شش عامل بر اساس محتوای گویه ها تحت عنوان های تولیدی، اقتصادی، سرمایه ای، خدماتی، رفاهی، و اجتماعی نام گذاری شدند. در میان این عوامل، بیشترین سهم مربوط به عامل تولیدی بود که این عامل 22/82 درصد از واریانس کل را تبیین نمود و کمترین اثر مربوط به عامل اجتماعی است که 47/4 درصد واریانس عامل ها را به خود اختصاص داد. در پایان، پیشنهاد می گردد در شورای اسلامی روستاهای هدف، دفاتر اشتغال و کارآفرینی گردشگری روستایی ایجاد گردد تا به توسعه ی اشتغال زنان روستایی به صورت هدفمند پرداخته شود.

    کلیدواژگان: اشتغال زایی کشاورزی زنان، بوم گردی روستایی، توسعه روستایی، دهستان کاکان، گردشگری روستایی
  • اکبر بهمنی، علیرضا زمانیان، فرشید اصلانی* صفحات 87-94

    ارتقای مشارکت زنان و دستیابی به اهداف برابری جنسیتی به گونه ای مطرح شده که پیشرفت و مشارکت زنان، محور اساسی توسعه ی پایدار را تشکیل داد. کارآفرینی یک راهبرد مناسب برای مبارزه با فقر و نگاه داشت ثروت در جوامع کم درآمد است. تحقیق حاضر به منظور تبیین نقش میانجی همدلی در ارتباط بین سرمایه های روان شناختی و کارآفرینی اجتماعی زنان روستای چوب بست انجام شد. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش زنان روستای چوب بست به تعداد 162 نفر در سال 1399 بودند. نمونه ها به روش سرشماری به تعداد 162 نفر انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه استاندارد بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین سرمایه ی روان شناختی و کارآفرینی اجتماعی زنان رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین، سرمایه ی روانشناختی بر کارآفرینی اجتماعی با نقش میانجی همدلی با ضریب 0/48 تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: زنان روستایی، سرمایه روان شناختی، کارآفرینی اجتماعی، همدلی
  • ساجده کریمی کندزی* صفحات 95-102

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر توسعه و بازسازی کبوترخانه های شرق اصفهان بر رونق کارآفرینی گردشگری بود. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و این پژوهش از نظر هدف، کاربردی-توسعه ای است. جامعه ی آماری پژوهش مشتمل بر متخصصان، مدیران، کارشناسان معماری و گردشگری در شرق اصفهان به تعداد 450 نفر بوده که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 207 نفر تعیین و نمونه گیری با استفاده از شیوه تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش مشتمل بر پرسشنامه محقق ساخته توسعه و بازسازی کبوترخانه ها با 17 سوال و رونق کارآفرینی گردشگری با 13 سوال بود. روایی پرسشنامه به شیوه صوری بوده که به تایید کارشناسان و اساتید رسیده و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ به میزان 0/79 مورد تایید واقع شد. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که به طور کلی توسعه و بازسازی کبوترخانه های شرق اصفهان بر رونق کارآفرینی گردشگری تاثیرگذار بود و بر این اساس جانمایی بر رونق کارآفرینی گردشگری با ضریب تاثیر 0/79 بیشترین تاثیر و کاربردی سازی کشاورزی بر رونق کارآفرینی گردشگری با ضریب تاثیر 0/22 کمترین تاثیر را دارا داشت. بر این اساس، محل قرارگیری کبوترخانه ها و یا ایجاد کبوترخانه جدید باید در محدوده ای باشد که در دسترس گردشگران قرار داشته و در کنار جاده اصلی، زمین کشاورزی، نزدیکی به خدمات رفاهی و... باشد.

    کلیدواژگان: بازسازی، توسعه، رونق کارآفرینی گردشگری، کبوترخانه، کشاورزی
  • عارفه پوروایی، محمدرضا محبوبی*، محمدشریف شریف زاده صفحات 103-115

    هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر قصد کارآفرینی دانشجویان در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بود. روش تحقیق، توصیفی بود. جامعه آماری 390 نفر از دانشجویان سال آخر کارشناسی در تمامی رشته های فعال دانشگاه بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب، 196 نفر از آنان به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بود که روایی آن با کسب نظر متخصصان دانشگاه تایید شد و پایایی آن برای بخش های مختلف پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بین 0/607 تا 0/903 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین پاسخگویان از نظر قصد کارآفرینی بر حسب جنسیت، شرکت در دوره های آموزش کارآفرینی، تجربه کاری و دارابودن شغل آزاد وجود دارد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد رابطه مثبت و معنی داری بین درآمد خانواده و سواد مادر با قصد کارآفرینی وجود دارد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد موثر ترین متغیرها بر قصدکارآفرینی، به ترتیب متغیر خودکارآمدی با اثر مستقیم 0/516، متغیر نگرش با اثر مستقیم 0/319 و متغیر دانش کارآفرینی با اثر غیرمستقیم 0/209، است.

    کلیدواژگان: دانش کارآفرینی، خودکارآمدی کارآفرینانه، نگرش کارآفرینانه، هنجارهای اجتماعی درک شده
  • حسن قلی زاده، قاسم نوروزی*، یاسر فیض آبادی صفحات 116-123

    بخش کشاورزی هم از نظر توسعه ی اقتصادی و هم از لحاظ توسعه ی اشتغال و کارآفرینی، از مهمترین بخش های کشور می باشد. این بخش در تعامل با سایر بخش ها بوده و متاثر از متغیرها و سیاست های کلان اقتصادی می باشد. در همین راستا، در این پژوهش سعی شد تا اثرات کوتاه مدت و بلندمدت سیاست های کلان اقتصادی دولت بر توسعه ی اشتغال بخش کشاورزی بررسی شود. متغیرهای کلان اقتصادی شامل نرخ تورم، نرخ ارز، حجم پول و مخارج دولت بود که در دوره ی زمانی 95-1370 مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین جهت بررسی آثار کوتاه مدت و بلند متغیرهای مذکور از رهیافت ARDL (رگرسیون خود توضیحی با وقفه های توزیعی) استفاده شد. یافته ها نشان داد در کوتاه مدت نرخ ارز و حجم نقدینگی تاثیر مثبت بر اشتغال بخش کشاورزی دارند درحالی که مخارج دولت و نرخ تورم اثرشان منفی است. در بلندمدت نیز وضعیت مشابه کوتاه مدت می باشد ولی با این تفاوت که کشش ها بزرگترند و این نیز تا حد زیادی منطقی می باشد، زیرا سیاست های اقتصادی علی الخصوص سیاست های پولی درنگ بیرونی بالاتری دارند. به عبارتی آثار آن در اقتصاد با وقفه ی زمانی و در یک دوره ی چندساله روی متغیرهای اقتصادی خود را نشان می دهد. لذا، براساس نتایج این تحقیق سیاست های دولت جهت افزایش اشتغال بخش کشاورزی باید شامل مهار تورم، مدیریت نرخ ارز، افزایش حجم نقدینگی و اعمال سیاست پولی انبساطی و هدایت نقدینگی برای سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و نیز اعمال سیاست های مالی انبساطی در قالب سرمایه گذاری دولت در امور زیر بنایی و تولیدی کشاورزی و همچنین سیاست های حمایتی باشد.

    کلیدواژگان: اشتغال روستایی، الگوی ARDL، توسعه ی اقتصادی، سیاست های کلان
|
  • Leila Andervagh*, Ebrahim Albo Naeimi, Iman Ghasemi Hamedani, Zahra Atf Pages 1-10

    Export is one of the main variables of production and national income. Export performance is also one of the other main ways to generate revenue and to use investmentchr('39')s capacities. The aim of this study is to explain the role of entrepreneurial performance and export marketing capabilities on export performance with the moderating role of inefficient competition. This research is purposed-based inbterms of application and is a descriptive_study in terms of data collection. The statistical population of the study is all fixed managers and deputies of pistachio exporting companies in Kerman province with 280 people in 2019. The sample size was estimated 162 using Morganchr('39')s Georgian table. After analyzing the data, it was found that entrepreneurial performance and export marketing had a significant effect on export performance. The moderating role of inefficient competition in the impact of export marketing on export performance has also been proven. Therefore, it is suggested that the managers of pistachio exporting companies try to increase the level of export marketing capabilities in the company to increase cooperation and recognize inefficient competition.

    Keywords: Entrepreneurial performance, Export performance, inefficient competition, Pistachio export marketing capabilities
  • Ramin Bashirkhodaparasti*, Hooshmand Bagheri Garbollagh Pages 11-20

    Entrepreneurial orientation is a valuable structure for understanding how and why some companies are able to grow regularly over time through new ways. The aim of this study is to Investigating the role of Brand Orientation and Entrepreneurship orientation on Brand Performance in Green food producers. This is an applied and descriptive study and has been performed by the survey method. The sample size in this study 94 employees of green food companies in Tehran who were selected by the Cochran sampling method. Data collection in the present study was done in the winter period of 1398 and in order to analyze the data, the structural equation modeling method was used. The validity of convergent and divergent validity was used by software, In order to fit the reliability, Cronbach alpha was used and its coefficient for all research structures is more than 0.7. The results show that brand orientation and entrepreneurship orientation have a significant effect on brand performance. There was also a positive and significant effect between brand orientation and entrepreneurial orientation. Because the heart of entrepreneurial orientation is innovation, green food companies are better able to create creative brands for their products and services and present a different image of their organization in the market. Therefore, adopting an entrepreneurial orientation in manufacturing companies promotes branding in them.

    Keywords: Branding, Brand Orientation, Entrepreneurship, Green Food
  • Hamid Karimi*, Pouria Ataei Pages 21-31

    The aim of this study was to analyze the entrepreneurial skills of Agricultural and Natural Resources students. The population was included 893 students of faculties of Agriculture, Water & Soil, and Natural Resources at University of Zabol and study sample was calculated 269 students using stratified random sampling. The data gathering instrument in this study was a questionnaire which its validity was confirmed by experts in the field of entrepreneurship and its reliability was confirmed through a pilot testing and Ordinal Theta was between 0.81 - 0.92. The results of the current and desired situations of the entrepreneurial skills showed that the team building skill is in ranked first. However, the skill of familiarity with the legal and commercial rules was ranked lowest in both the current and desired situations. The results showed that the deepest the gap between the desired and the current situation belongs to the skills of familiarity with the legal and commercial rules, writing a business plan, and communications, respectively. It recommended that the entrepreneurial skills should be taught as a multi-step process. In such a way that each entrepreneurial skill is segmented and each section should be taught both theoretically and then practically.

    Keywords: Agricultural, Natural Resources Students, Entrepreneurship, Entrepreneurship Education, Entrepreneurial Skills
  • Nozar Monfared, Masoud Yazdanpanah*, Tahereh Zobeidi, Seyede Bahar Homayoun Pages 32-42

    Entrepreneurship should be considered one of the necessities of the new millennium, an age known as the information society and the age of globalization. And it has important consequences such as the acquisition of emerging technologies and rapid changes in the field of human exchanges and fierce and brutal competition in the business world. This study examines two models of planned behavioral theory and cognitive-social theory to predict entrepreneurial intent among agricultural students. The statistical population of the present study included incoming undergraduate students in 2016-17, Bushehr Persian Gulf Fisheries Science and Technology Training Center. The number of people in the study population was 192. Using Krejcie and Morganchr('39')s table, the sample size was 124 people using a simple random sampling method. The validity of the questionnaire was confirmed based on the opinion of the faculty members of the university and the reliability of the questionnaire was measured and confirmed using a pre-test design of 30 people using theta test (0.76-0.89). The results of structural equations showed that in social cognitive theory, perceived expectations and perception of behavior have a significant, positive, and direct effect on studentschr('39') entrepreneurial intentions. In addition, in the theory of planned behavior, it was shown that the structures of self-efficacy, moral norm, and identity have a significant and positive effect on entrepreneurial intention. While the structures of control, attitude, and mental norm do not have a direct impact on entrepreneurial intention. Attitude has a positive and direct effect on the moral norm and an indirect effect on intention. Social cognitive theory can predict 76% of changes in intentions and planned behavioral theory predicts 77% of changes in agricultural entrepreneurial intentions.

    Keywords: Agricultural Entrepreneurship, Planned Behavior Theory, Social Cognitive Theory
  • Masoumeh Forouzani*, Mostafa Mardani Najafabadi Pages 43-56

    The first step in planning for employment and developing entrepreneurial activities in rural areas is to identify job opportunities in these areas. Accordingly, this research study based on the sequential mixed method was carried out to identify and make ranking of rural enterprises across Dezful County. At first, different opportunities for job creation in rural areas was identified; then job selection criteria in rural areas were prioritized using the AHP method. In this section, 22 experts who were purposefully selected from Jihad-e- Keshavarzi Administration, Cooperative, Labor and Social Welfare Office and Dezful’s Agricultural Union Association participated as contributors. At the next phase, rural occupations and enterprises, based on those prioritized job criteria, were ranked using numerical taxonomic method. For this stage, 11 experts who selected purposefully from Jihad-e- Keshavarzi Administration of Dezful County participated. Findings showed that route safety with a weight of 0.224, sufficient income with a weight of 0.137, and the need for professional knowledge and expertise with a weight of 0.109, respectively, were assigned as the important criteria for choosing a job in a rural environment. Also, the results of job classification revealed that production and packaging of vermicomposting obtained an almost optimal grade. The overall results, also, showed that, jobs related to agriculture and associated industries have more potential to develop in rural areas of the study area and in contrast, jobs related to livestock are less likely to develop.

    Keywords: Dezful, Job Selecting Criteria, Ranking of Rural Enterprises, Rural Entrepreneurship
  • Ommolbani Karami, Mahsa Fatemi*, Kurosh Rezaei Moghaddam, Fatemeh Badzaban Pages 57-66

    One of the main contexts of womenchr('39')s participation in rural society is the creation of small businesses and entrepreneurship or self-employment. Microfinance funds and the Omid Entrepreneurship Fund have played a significant role in this regard. The main aim of study was to analyze the marketing activities of women entrepreneurs in the Agricultural Development Specialized Holding Companies and Omid Entrepreneurship Fund in Fars province. This survey study was conducted using stratified random sampling method and 307 individuales were interviewed through questionnaires for data collection. The main comparisons between the two women groups were done using T-tests. Based on the results, women entrepreneurs who are the members of Specialized Holding Companies had higher mean in terms of marketing methods awareness, marketing mixes, strategies and environmental factors than the members of Omid Entrepreneurship Fund. The members of the Specialized Holding Companies also were in a better position than women in the Omid Entrepreneurship Fund in terms of personality traits (success, risk-taking, creativity, and independence). In this regard, some applicable suggestions were presented in oreder to improve the marketing activities of rural women.

    Keywords: Agricultural Development Specialized Holding Companies, Entrepreneurship, Marketing, Fars Province, Omid Entrepreneurship Fund, Rural Women
  • Maryam Soleimani, Asiye Forouzandeh Shahraki* Pages 67-77

    Today, entrepreneurship education is needed in universities for progress, production and development. In recent years, the growing unemployment of educated people in the fields of agriculture and natural resources has caused great concern for individuals and society. Therefore, the present study was conducted to investigate the factors affecting entrepreneurship education of agricultural and natural resources students at Shahrekord University. This research is a descriptive-correlational research. The statistical population of this study included all incoming students of the faculties of Agriculture, Natural Resources and Earth Sciences of Shahrekord University in the academic years 2014-18 (N = 2000). To determine the statistical sample size using Cochranchr('39')s formula, 322 students were selected as the sample. Data collection tool was a questionnaire whose validity was reviewed and confirmed by the professor of the management department of Payame Noor University of Khansar. To measure the reliability of the questionnaire, the method of calculating Cronbachchr('39')s alpha coefficients was calculated using SPSS software version 23 and showed an acceptable Cronbachchr('39')s alpha coefficient (a= 0.70-0.86). Inferential statistics and structural equations were used to analyze the data using Amos software. Findings showed that empirical learning, information and communication technology, risk-taking and entrepreneurial characteristics of the learner directly and indirectly affect entrepreneurship education. Therefore, universities should pay attention to the importance of factors affecting entrepreneurship education and make more use of experiential learning and information and communication technology in entrepreneurship education.

    Keywords: Entrepreneurship education, Experiential learning, Information, Communication Technology, Learning Entrepreneurship Characteristics, Risk taking
  • Marzieh Moradi, Mostafa Ahmadvand* Pages 78-86

    Rural tourism has a great potential for creating small businesses and can help develop employment. Accordingly, the purpose of this survey study was to identify the effects of tourism on the development of agriculture employment of rural women in Kakan district, Boyer-Ahmad county. The statistical population of the study included women from two villages targeted for tourism in the mentioned rural area. For this purpose, women aged 15-64 years were identified first (433 people), then according to the sampling table of Bartlett et al., 165 rural women were estimated as a sample and distributed proportionally among the two target villages. Questionnaire was the most important tool for data collection in the present study. The face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and its reliability was also confirmed by conducting a pilot study and calculating the Theta coefficient (θ = 0.50). Factor analysis was used to analyze the data. In this context, KMO test was first used to measure the internal consistency of items. Based on the obtained results, the most obvious effects of tourism on employment of rural women were classified into six factors, which explained 59.27% ​​of the total variance of the factors. These six factors were named: Productive, Economic, Capital, Service, Welfare, and Social factors. Among the categories, the largest effect was related to the productive factor which explains 22.82% of the total variance and the smallest effect is related to the Social factor, which is 4.47% of the effects. Finally, it is suggested to establish employment offices and rural tourism entrepreneurship in the Islamic Council of the target villages in order to develop the employment of rural women in a targeted manner.

    Keywords: Eco-village, Kakan village, Rural tourism, Rural development, Women's employment
  • Akbar Bahmani, Alireza Zamanian, Farshid Aslani* Pages 87-94

    Promoting womenchr('39')s participation and achieving the goals of gender equality have been proposed in such a way that womenchr('39')s progress and participation is the main axis of sustainable development. Entrepreneurship is a good strategy to fight poverty and maintain wealth in low-income societies. The present study was conducted to explain the mediating role of empathy in the relationship between psychological capital and social entrepreneurship of women in Choobast village. The research method is descriptive and correlational. The statistical population of the study was 162 people in Choobast village in 1399. Samples were selected by census by 162 people. The measuring tool is a standard questionnaire. Structural equation modeling was used to analyze the data. The results of data analysis showed that there is a significant relationship between psychological capital and womenchr('39')s social entrepreneurship. Also, psychological capital has a significant effect on social entrepreneurship with the mediating role of empathy with a coefficient of 0.48.

    Keywords: Empathy, Psychological Capital, Rural Women, Social Entrepreneurship
  • Sajedeh Karimi* Pages 95-102

    The purpose of this study is to investigate the effect of development and reconstruction of pigeon houses in East Isfahan on the prosperity of tourism entrepreneurship. The present study used a descriptive-analytical type. Also, this research is applied-developmental in terms of purpose. The statistical population of the study, including specialists, managers, architecture and tourism experts in the east of Isfahan, was 450 people, the sample size was determined based on Cochranchr('39')s formula of 207 people, and sampling was selected using available random sampling method. . The research tool includes a researcher-made questionnaire for the development and reconstruction of pigeon houses with 17 questions, and the tourism entrepreneurship boom with 13 questions. The validity of the questionnaire was formal, which was confirmed by experts and professors, and its reliability was confirmed by 0.79 based on Cronbachchr('39')s alpha. Data analysis, based on structural equation analysis, was performed in AMOS software. The results show that, in general, the development and reconstruction of pigeon houses in East Isfahan has had an impact on the prosperity of tourism entrepreneurship, and based on this location on the prosperity of tourism entrepreneurship, with an impact factor of 0.79, the most impact, and application Agriculture has the least impact on the prosperity of tourism entrepreneurship with an impact factor of 0.22. Accordingly, the location of pigeon houses, or the creation of new pigeon houses should be in an area that is accessible to tourists, and next to the main road, agricultural land, proximity to welfare services, and so on.

    Keywords: Agriculture, Development, Pigeon House, Reconstruction, Tourism Prosperity
  • Arefeh Pourvaei, MohammadReza Mahboobi*, MohammadSharif Sharifzadeh Pages 103-115

    The purpose of this study was investigating factors affecting studentschr('39') entrepreneurial intention in Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. The research method was descriptive. The statistical population was 390 final year undergraduate students in all active fields of the University. Using Krejcie and Morgan table and stratified random sampling method with assignment, 196 students were selected as the research sample. The data collection tool was a questionnaire whose validity was confirmed by the opinion of University specialists and its reliability for different parts of the questionnaire was obtained using Cronbachchr('39')s alpha coefficient between 0.607 and 0.903. SPSS software was used for data analysis. The results showed that there is a significant difference between the respondents in terms of entrepreneurial intention in terms of gender, participation in entrepreneurship training courses, work experience and having a freelance job. The results of correlation test showed that there is a positive and significant relationship between family income and motherchr('39')s literacy with entrepreneurial intention. The results of path analysis showed that the most effective variables on entrepreneurial intention were self-efficacy variable with direct effect of 0.516, attitude variable with direct effect of 0.319 and entrepreneurship knowledge variable with indirect effect of 0.209, respectively.

    Keywords: Entrepreneurship knowledge, Entrepreneurial attitude, Entrepreneurial self-efficacy, Perceived social norms
  • Hasan Gholizade, Ghsem Norouzi*, Yaser Feizabadi Pages 116-123

    Agricultural sector is one of the most important sectors of the country regarding both economic and employment development. This sector which is influenced by macroeconomic variables and policies interacts with other sectors importantly. In this regard, this study was conducted to investigate the short-term and long-term effects of government macroeconomic policies on the development of employment in the agricultural sector. Macroeconomic variables including inflation rate, exchange rate, money supply, and government expenditures were studied in the period between 1991 and 2016. Furthermore, ARDL (Autoregressive Distributed Lag) was used to investigate the short-term and long-term effects of these variables. Findings revealed that in the short-term, exchange rates and liquidity had positive effects on employment in the agricultural sector, while the effects of government spending and inflation rate were negative. The situation of the long-term effects was the same as the short term effects. But the difference was that the elasticities were greater, and this is logical, because economic policies, especially monetary policies, have higher external delays.  In other words, its effects on the economic variables will be revealed with a time interval and in a period of several years. Therefore, according to the results of the present study, the government policies to increase employment in the agricultural sector should include controlling inflation, managing exchange rates, increasing liquidity and expanding monetary policy and liquidity guidance for investment in the agricultural sector as well as applying expansionary fiscal policies in the form of government investment in the infrastructure affairs, agricultural production, and supportive policies.

    Keywords: ARDL model, Economic development, Macro policies, Rural employment