فهرست مطالب

آفاق امنیت - پیاپی 49 (زمستان 1399)

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 49 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی محمدی مصیری* صفحات 5-28
    شهادت سپهبد قاسم سلیمانی، در 13 دی ماه 1398 به دست ارتش تروریستی امریکا، یکی از مهم ترین چالش های امنیت ملی در دهه چهارم انقلاب اسلامی ایران بود. ترور شهید سپهبد سلیمانی، عینی ترین تقابل فیزیکی و هستی شناختی انقلاب اسلامی ایران با امریکا بعد از بحران گروگان گیری به شمار می رود و عمق تعارضات هستی شناسانه و ایدیولوژیک بین دو گفتمان مقاومت به رهبری انقلاب اسلامی ایران و گفتمان لیبرال دموکراسی به رهبری امریکا را به خوبی در سطح بین المللی بازنمایی و بازتولید کرد. در این راستا، این پژوهش درصدد پاسخگویی به این سوال است که شهادت سپهبد قاسم سلیمانی به دست ارتش تروریستی امریکا چه تاثیری بر امنیت هستی شناختی انقلاب اسلامی ایران داشته است؟ فرضیه پژوهش بر این پاسخ استوار است که شهادت سپهبد سلیمانی باعث بازتولید امنیت هستی شناختی انقلاب اسلامی و تقویت و قطعیت یافتن مولفه های هستی بخش انقلاب اسلامی نظیر اسلام سیاسی، هویت سیاسی، امریکاستیزی و صهیونیسم ستیزی (استکبارستیزی)، شهادت طلبی و مقاومت شد. پژوهش از حیث نوع، بنیادی و از حیث رویکرد، توصیفی تحلیلی است. برای گردآوری داده ها از شیوه اسنادی و برای تحلیل داده ها از چهارچوب مفهومی و نظری امنیت هستی شناختی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: امریکا، امنیت هستی شناختی، انقلاب اسلامی، شهادت طلبی، قاسم سلیمانی، مقاومت، هویت سیاسی
  • بهزاد سیفی* صفحات 29-54
    توسعه و به کارگیری سامانه های رباتیک و افزایش استقلال آنها زمینه به کارگیری این تسلیحات را در مخاصمات مسلحانه فراهم کرده است. در این بین، وسایل بدون سرنشین خودکار، که بدون درنگ و بدون کنترل کاربر انسانی حمله به اهداف را انجام می دهد، در مورد مسئولیت کیفری فرد و رعایت حقوق بین المللی بشردوستانه نگرانی های جدی به وجود آورده است. در همین راستا برخی از سازمان های غیردولتی، خواستار ممنوعیت کامل توسعه، تولید و استفاده از تسلیحات خودکار هستند. این نوشته با تکیه بر مفهوم کنترل معنی دار انسان و تاکید بر حضور انسان در تمام مراحل، از ایجاد تا به کارگیری وسیله خودکار در زمان مخاصمه مسلحانه، سعی در حل چالش مسئولیت کیفری داشته است. بنابراین در صورت نقض قواعد بنیادین حقوق بشردوستانه، مسئولیت کیفری فردی و حتی مسئولیت مشترک تمام افراد مرتبط با آنها از قبیل برنامه نویس، طراح، رزمندگان و فرماندهان مطرح می شود. از این رو به کارگیری این نوع وسایل بدون کنترل و یا نظارت انسان ممنوع بوده و نمی توان به طورکامل نقش فرد را در به کارگیری وسایل خودکار،  انکار کرد. درنهایت مفهوم کنترل معنی دار انسان به برقراری پیوند فرد با این نوع وسایل منجر می شود، که در صورت وقوع نقض قواعد بنیادین حقوق بشردوستانه مسئولیت کیفری فرد مرتبط با این نوع وسایل محرز خواهد بود.
    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، وسائل بدون سرنشین خودکار، حقوق بشردوستانه، جنگ
  • امیرحسین وزیریان* صفحات 55-84

    در سال های اخیر مطرح شدن جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرت منطقه ای تاثیرگذار در غرب آسیا و نمایش قدرت در عراق، سوریه، لبنان و یمن نشان دهنده تحول در سیاست منطقه ای ایران نسبت به گذشته است. این نمایش قدرت علاوه بر افزایش توانمندی های نسبی و خلاء قدرت ناشی از تحولات ژیوپولیتیکی محیط پیرامونی، مرهون کنشگری منطقه ای نیروهای مستشاری ایران با محوریت نیروی قدس بوده است. هدف از این پژوهش تبیین این مسئله است که نیروهای مستشاری در سیاست منطقه ای ایران چه نقشی ایفا کرده و اقدامات آن چگونه بر قدرت و نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران تاثیر گذاشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که نیروی قدس به عنوان بازوی اجرایی نقش مهمی در جهت تحول سیاست های منطقه ای ایران ازطریق تحقق بخشیدن به نقش های سه گانه منطقه ای (رهبری، پاسداری و پشتیبانی) داشته و از طریق بهره گیری از نیروهای بومی مقاومت در پی گسترش نفوذ جمهوری اسلامی ایران بوده است. از این رو موفقیت نیروی قدس در ساماندهی یک بلوک سیاسی تحت عنوان محور مقاومت، رویارویی با داعش به عنوان مهمترین تهدید درون منطقه ای و جلوگیری از نفوذ و مداخله قدرت های فرامنطقه ای همچون امریکا، افزایش ضریب نفوذ و ارتقای جایگاه منطقه ای ایران را به همراه داشته است. ذکر این نکته ضروری است که روش به کار رفته در این نوشتار از نوع مطالعات تحلیلی توصیفی و داده ها و اطلاعات مورد نیاز نیز به روش منابع کتابخانه ای و اینترنتی گردآوری شده است.

    کلیدواژگان: نیروهای مستشاری، قدرت منطقه ای، نیروی قدس، محور مقاومت، گروه های مقاومت، داعش
  • امید وقوفی* صفحات 85-113
    از نگاه آینده پژوهی درک پیشران ها، رویدادها و روندهای موثر در شکل گیری آینده می تواند به شناسایی و تبیین آینده های بدیل کمک کند. کشور یمن در جنوب غرب آسیا واقع شده و از لحاظ راهبردی اهمیت ویژه ای دارد. شناخت سناریوهای آینده سیاسی یمن برای برنامه ریزی راهبردی جمهوری اسلامی ایران در این کشور بسیار ضروری است. این پژوهش به منظور مطالعه ای اکتشافی با هدف سناریونگاری آینده های بدیل سیاسی یمن تا افق 1408، به بررسی پیشران ها و بازیگران کلیدی پرداخته است. روش این پژوهش آمیخته و ترکیبی از روش های کمی و کیفی است که با استفاده از روش های آینده پژوهی مانند مرور منابع، پنل خبرگان، تحلیل آثار متقاطع متوازن و سناریونویسی و بهره برداری از نرم افزارهای سناریو ویزارد و اکسل تلاش کرده با تدوین سناریوها، آینده های سیاسی در یمن را تا سال 1408 تصویر نماید. در اجرای این طرح از 21 نفر از کارشناسان موضوع بهره گرفته شد. از میان 78 پیشران موثر بر آینده یمن، با نظر خبرگان سه پیشران کلیدی تعیین، و براساس خروجی نرم افزار سناریو ویزارد و تایید خبرگان شش سناریو مشخص شد؛ سپس داستان آنها تدوین و سناریوها در معرض آزمون «تونل باد» قرار گرفت. در ادامه علایم تحقق و اعتبارسنجی سناریو ها در پنل خبرگان مشخص شد. سناریوی شماره یک مطلوب ترین سناریو برای جمهوری اسلامی ایران معرفی شد. هم چنین بازیگران کلیدی تاثیرگذار شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: یمن، آینده پژوهی، سناریونگاری، پیشران، عدم قطعیت
  • هادی غلام نیا*، سعید پیرمحمدی صفحات 115-145
    در سال های اخیر روند انتقال موقعیت منطقه ای امارات از یک قدرت کوچک به بازیگری دارای نقش   منطقه ای ویژه با سرعت بیشتری طی شده است. این امر به طور همزمان از عوامل داخلی ازجمله روی کار آمدن نسل جدید رهبران عمل گرا و توسعه گرا و عوامل منطقه ای و بین المللی به ویژه روابط پنهانی ابوظبی با رژیم صهیونیستی، و تقویت اتحاد راهبردی با امریکا ناشی می شود. امارات طرح منطقه ای خود را در قالب تحرکات جدید در حوزه ژیوپولیتیکی غرب آسیا و شمال آفریقا سازمان دهی و تعقیب کرده است. محمد بن زاید به عنوان نماد نسل جدید رهبران امارات از زمان رسیدن به مسند قدرت نوعی تغییر در سیاست   منطقه ای امارات به وجود آورده است. امارات تحت ریاست محمد بن زاید سیاست خارجی مداخله گرایانه ای را در پیش گرفته که هدف آن طرح ابوظبی به عنوان یک قدرت منطقه ای است. پرسش اصلی پژوهش این است که الگوی ذهنی ادراکی محمد بن زاید چه تاثیراتی بر تحول سیاست منطقه ای امارات داشته است؟   یافته های مقاله بر مبنای گزاره های نظری واقع گرایی نوکلاسیک نشان می دهد که ادراک تهدیدآمیز محمد بن زاید از اسلام سیاسی که با سیطره ابوظبی بر سیاست امنیتی و اقتصادی امارات و به حاشیه رانده شدن دوبی، شارجه و فجیره همراه شده، ضمن شکل دهی به هویت و ترجیحات امارات زمینه ساز تلاش این امیرنشین برای ایفای نقش منطقه ای جدید و مبتنی بر حضور فعال در بحران های منطقه ای شده است. روش پژوهش در این مقاله از نوع تبیینی است و اطلاعات مورد نیاز نیز به روش کتابخانه ای و استفاده از منابع اینترنتی گردآوری می شود.
    کلیدواژگان: امارات متحده عربی، سیاست منطقه ای، محمد بن زاید، خاورمیانه، واقع گرایی نوکلاسیک
  • عبدالرضا عالیشاهی*، یونس فروزان، حمید سلیمانی سوچلمائی صفحات 147-169
    روابط اعراب و رژیم صهیونیستی را می توان از مهمترین مسایل امنیتی چند دهه اخیر جهان اسلام دانست. مسئله ای که ابتدا با اتحاد و ایتلاف اعراب علیه رژیم صهیونیستی همراه بود و حتی به جنگ های چندگانه منتهی شد؛ اما با شکست اعراب در این جنگ ها و نیز نبود رهبران کاریزماتیک همچون ناصر، در ادامه دامنه تنش ها به تدریج به سمت و سوی تنش زدایی و حتی برقراری روابط منجر شد. در این مقاله هدف بررسی و تجزیه و تحلیل ازسرگیری روابط دوباره میان امارات و رژیم صهیونیستی و تاثیر آن بر امنیت خلیج فارس است. یافته های مقاله با استفاده از نظریه موازنه تهدید و بهره گیری از روش تحلیلی توصیفی و منابع مکتوب و مجازی نشان می دهد که: 1. گسترش مرجعیت نظامی جمهوری اسلامی ایران در منطقه به ویژه در پساداعش 2. نبود وابستگی صرف به امریکا به ویژه در زمینه های نظامی و امنیتی 3. رقابت های شدید امیر دوبی و ابوظبی بر سر سیاستگذاری آینده امارات 4. مزایای اقتصادی صهیونیست ها از حضور در امارات (نفت، استفاده از پایگاه های نظامی امارات و فروش تسلیحات نظامی) 5. موفقیت ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا از دلایل شکل گیری ایتلاف راهبردی امارات و رژیم صهیونیستی است. پیامدهای این مسئله را می توان در چهار بعد کلان مورد مداقه قرارداد. نخست؛ عادی شدن تدریجی روابط سیاسی اعراب غرب آسیا با رژیم صهیونیستی؛ دوم تعمیق بحران ناامنی برای امارات متحده عربی؛ سوم؛ تشدید دامنه ناامنی ها برای جمهوری اسلامی ایران و چهارم نفوذ بحران ناامنی به مرزهای تمام کشورهای منطقه به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس.
    کلیدواژگان: امارات متحده عربی، رژیم صهیونیستی، توافق نامه همکاری، موازنه تهدید، جمهوری اسلامی ایران
  • میثم هادی پور*، محمدرضا حافظ نیا، حسین کرمی نژاد، مصیب قره بیگی صفحات 171-200

    مناطق ژیوپولیتیک پیرامونی، نقش ویژه ای در کسب و تامین منافع و امنیت ملی کشورها ایفا می کند. در همین پیوند، یکی از مهم ترین این مناطق، جنوب آسیا (شبه قاره هند) است. این منطقه در مجاورت آبهای اقیانوس هند قرار گرفته و با سه منطقه ژیوپولیتیک شرق و جنوب شرقی آسیا، آسیای مرکزی و غرب آسیا تلاقی دارد. در رابطه با ایران نیز، این منطقه از مهم ترین مناطق ژیوپولیتیک مجاور این کشور، به شمار می رود. ایران با کشور های این منطقه دارای اشتراکات عمیق فرهنگی و تاریخی از یکسو و  منافع اقتصادی و امنیتی از سوی دیگر است. درنتیجه، آنچه در جنوب آسیا رخ می دهد بر منافع و امنیت ملی ایران موثر است. مقاله پیش رو تلاش کرده است به بررسی چالش های اساسی ژیوپولیتیک این منطقه با تمرکز بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بپردازد. روش تحقیق پژوهش، توصیفی تحلیلی، شیوه گردآوری یافته ها، کتابخانه ای و میدانی، و چگونگی تجزیه و تحلیل داده ها، ترکیبی (کمی کیفی) است. یافته های میدانی و کتابخانه ای بیانگر این است که 15 متغیر و چالش در جنوب آسیا بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: ژئوپولیتیک، سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، جنوب آسیا، چالش
|
  • Ali Mohammadi Masiri * Pages 5-28
    The assassination  of General Qassem Soleimani on January 4, 2019 by the US terrorist army shaped one of the most critical national security challenges in the fourth decade of the Islamic Revolution of Iran. After the hostage crisis, the assassination of General Soleimani is regarded as the most objective physical and ontological confrontation between the Islamic Revolution of Iran and the United States. The profound ontological and ideological conflicts between resistance discourse, led by the Islamic Revolution of Iran, and the liberal discourse, led by the United States, was reproduced and manifested internationally. In this regard, this study is intended to find out the effects of General Qassem Soleimani’s martyrdom by the US terrorist army on the ontological security of the Islamic Revolution of Iran. The researcher hypothesizes that General Soleimani's martyrdom reproduced the ontological security of the Islamic Revolution and protected and confirmed the ontological components of the Islamic Revolution such as political Islam, political identity, anti-Americanism and anti-Zionism, anti-arrogance, martyrdom spirit and resistance. This basic research follows a descriptive-analytical method and employs documentary method for data collection. Documentary method was used for data collection and conceptual and anthological theoretical framework was used for data analysis.
    Keywords: America, Ontological security, the Islamic Revolution, martyrdom seeking, Qassem Soleimani, Resistance, political identity
  • Behzad Seifi * Pages 29-54
    The development and use of robotic systems and the enhancement of their independence have paved the way for their being used as weapons in armed conflicts. Meanwhile, the use of automatic UAVs, which are able to fight targets on time without human control, have raised serious concerns about individual criminal liability and compliance with international humanitarian law. In this respect, some NGOs have called for the entire banning of the development, production and use of such automatic weapons. Considering the concept of meaningful human control and emphasizing human presence in all stages, from manufacturing to the use of automatic devices for armed conflict, this study is aimed at solving the challenge of criminal responsibility. Therefore, in case of violation of the fundamentals of humanitarian law, individual criminal responsibility and even joint responsibility will be raised against the involved people such as the programmers, designers, combatants and commanders. Hence, the use of such devices without human control or supervision is prohibited, and the responsibilities of individuals in the use of automated devices cannot be denied at all. All in all, the issue of meaningful human control conveys that individuals must establish connection to this type of devices, and in case of violation of the fundamentals of humanitarian law, the criminal responsibility will be raised against people associated with this type of devices.
    Keywords: criminal liability, automatic UAVs, Humanitarian Law, War
  • AmirHussein Vazirian * Pages 55-84

    The emergence of the Islamic Republic of Iran as an influential regional power in the West Asia in recent years, and the demonstration of its power in Iraq, Syria, Lebanon and Yemen indicate a transformation in Iran's regional policy compared to the past. In addition to the increasing relative capabilities of the country and lack of solidarity in the geopolitical developments of the marginal regions, this show of power has occurred as a result of regional activities of the Iranian advisory forces centered on the Quds Force. This study is intended to explain the role of advisory forces in the regional policies of Iran and to explain how their activities have increased regional power and influence of the Islamic Republic of Iran. Findings indicated that the Quds Force, as practical arm of the Islamic Revolution, has played a vital role in transforming Iran's regional policies by actualization of the three regional roles (leadership, guarding and support). Quds Force has tried to expand the influence of the Islamic Republic of Iran by employing local resistance forces. In consequence, the success of the Quds Force in organizing a political bloc called the “the Axis of Resistance”, confrontation with ISIS as the most critical intra-regional threat, and inhibiting the influence and intervention of supra-regional powers such as the United States, have resulted in increasing Iran's influence and its regional position. It is worth mentioning that this is an analytical-descriptive research whose data were collected by library and internet resources.

    Keywords: Advisory Forces, Regional Power, Quds Force, axis of resistance, resistance groups, ISIL
  • Omid Woghoofi * Pages 85-113
    Understanding the drivers, events, and trends influencing the shaping of future, can help identify and explain alternative futures from a futurist perspective. Yemen is located in Southwest Asia and is of special strategic importance. Understanding the future political scenarios of Yemen is essentially important for the strategic planning of the Islamic Republic of Iran in this country. This exploratory research investigates key drivers and actors for exploring scenarios of the alternative political future of Yemen up to the horizon of 2029. This is a combined research applying quantitative and qualitative methods using futurist techniques such as review of literature, elite panel, analysis of cross referential and balanced works, scenario writing, and using Wizard and Excel software for designing the scenarios of the future of the political future of Yemen until 2029. 21 experts were referred to in the implementation of this study. Among the 78 drivers for Yemen's future, three key drivers were identified by experts, and six scenarios were identified based on the output of the Wizard software and expert confirmation. Then, the stories were written and the scenarios were subjected to the "wind tunnel" test. Afterwards, the significance of the realization and validation of the scenarios were identified in the expert panel. Scenario number one was selected as the most desirable one for the Islamic Republic of Iran. Key influential players for this scenarios were identified.
    Keywords: Yemen, Futures Study, scenario writing, Drivers, Uncertainty
  • Hadi Gholamnia *, Saeed Pirmohammadi Pages 115-145
    Mohammad Ben zayed has made some changes in the UAE's regional politics since taking Power.The UAE, led by Mohammed Ben zayed , has pursued an interventionist foreign policy aimed at promoting Abu Dhabi as a regional power.The main question of the present study is what changes have taken place in the UAE regional policy since the coming to power of Mohammed Benzayed?The findings of the article, based on the theoretical propositions of neoclassical realism, show that the fundamentals of UAE foreign policy, including changes in perceptions, perceptions, and in general interests, identities, and decision preferences, are changing. Recipients of the country's relative power at the regional level and in the international system have been a factor that has encouraged Abu Dhabi to play the role of a new region based on its active presence in regional crises.
    Keywords: United Arab Emirates, Regional policy, Mohammad Ben Zayed, Middle East, Neoclassical realism
  • Abdolreza Alishahi *, Younes Forouzan, Hamid Soleimani Souchelmaei Pages 147-169
    The findings of article, by using the theory of threat balance and the Descriptive analytical method and written and virtual sources, show the fragility of the political and security geopolitics of the UAE and Israel, especially after ISIS; failure in Libya, Yemen and the effort to find a strategic ally and Israel feel threatened by the Islamic Republic of Iran being as close as possible to the borders of the occupied territories); Second; Non-dependence on the United States alone, especially in the military and security fields; Intense rivalries between Amir Dubai and Abu Dhabi over the future kingdom of the UAE (Emir of Abu Dhabi's attempt to achieve the future kingdom of the UAE and avert the danger of political rivals), Fourth; The economic benefits of the Zionists include their presence in the UAE (oil, the use of UAE military bases and the sale of military weapons) and, ultimately, Trump's success in the US presidential election. The consequences of this problem can be examined in four major dimensions. First; The gradual normalization of the political relations of the Arabs of West Asia with Israel (collapse of the ugliness of the relations of the Arabs with Israel) Second; The escalation of insecurity for the Islamic Republic of Iran, the third infiltration of the insecurity crisis to the borders of all countries in the region, And finally the escalation of militarism and armed conflicts in the Persian Gulf.
    Keywords: UAE, Israel, Cooperation Agreement, Balance of Threats, Islamic republic of Iran
  • Meysam Hadipour *, Mohammadreza Hafeznia, Hossein Karaminezhad, Mosayeb Qara Beigi Pages 171-200

    The Peripheral geopolitical regions play a special role in the foreign policy of countries. One of the most important peripheral geopolitical regions is the South Asian. This erea is near to the Indian ocean and intersects with three geopolitical regions: East and Asian South East, Central Asia and West of Asia. اn relation to Iran, this region is one of the most important geopolitical regions. Iran has a deep cultural and historical connection with the drawers of this region and on the other hand, it has economic and security interests. As a result, what is happening in South Asia is affecting Iran's national interests and security. Therefore, the present article tries to examine the basic geopolitical challenges of this region by focusing on the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. The method of this research is descriptive-analytical, the method of collecting findings is library and field study and the method of data analysis is quantitative combination (Friedman test) and qualitative. Field and library findings indicate that there are 15 challenging variables in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in South Asia.

    Keywords: geopolitics, Foreign Policy, Iran, South Asia, challenge