فهرست مطالب

فصلنامه شیعه پژوهی
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید وحید کاشانی*، عسکری سلیمانی امیری صفحات 7-33
    هدف این پژوهش امکان سنجی تعریف وجود خدا از منظر فلاسفه صاحب مکتب و تاثیرگذار در جهان اسلام، یعنی ابن سینا، سهروردی و ملاصدرا است. روش این پژوهش، کتاب خانه ای و رویکردش تحلیلی، توصیفی و تطبیقی است. بعد از بررسی و تحلیل دیدگاه ها و راهکارهای مطرح شده به این نتیجه رسیدیم که: 1. خدا تعریف پذیر است؛ 2. خدا از طریق تعاریف حدی حقیقی تعریف ناپذیر است؛ 3. خدا را از طریق لوازم عقلی می توان تعریف کرد. تعریف به لوازم عقلی از نوع تعریف رسمی است و به دلیل اشتمال لوازم قریب شیء کارکرد حد حقیقی را دارد. با این تبیین نظریه تعریف پذیری وجود خدا با قاعده «الواجب لاحد له» تعارضی نخواهد داشت؛ زیرا مفاد قاعده، خدا را از طریق تعاریف حدی ماهوی حقیقی تعریف ناپذیر می داند، ولی با پذیرش تعریف به لوازم عقلی این تعارض حل خواهد شد.
    کلیدواژگان: تعریف پذیری، تعریف ناپذیری، «الواجب لاحد له»، تعریف به لوازم عقلی، ابن سینا، سهروردی، ملاصدرا
  • سید مسلم رحیم زاده*، محمد میرزایی صفحات 35-67

    فهم تعابیر و اسامی مبهم قرآن از عصر نزول تاکنون محل توجه عالمان تفسیر و علوم قرآنی بوده است. تعبیر «النبا العظیم» در سوره نبا یکی از مصادیق مبهم قرآنی است که در تراث مکتوب اسلامی به استناد منابع روایی، قرآنی، اقوال صحابه و تابعان در علوم گوناگون اسلامی محل توجه دانشمندان قرار گرفته است. در علم کلام و تفسیر، به ترتیب، از آن سو که با ولایت و پیامدهایش پیوند دارد و تعیین مصداق و بلکه مصداق اکمل آن به حل تنافی و جمع اقوال و نظریات می انجامد دامنه بحث گسترده است. علی j به عنوان مصداق اکمل تعبیر مذکور، فرضیه ای است که علاوه بر بررسی سندی و محتوایی روایات و پاسخ برخی اشکالات، برای اثباتش از روش تفسیر قرآن به قرآن و وجود رابطه زبان شناختی میان مفهوم و مصداق «نبا عظیم» استفاده شده است. در بدو امر با الهام گرفتن از روایات، احتمالی قابل دفاع مبنی بر اکملیت حضرت علی j برداشت کرده ایم، و سپس با مشخص کردن ملاک ها از سیاق سوره نبا و یافتن مصادیق موید به تاریخ و تطبیق آنان، به بارزترین مصداق آن دست یافته ایم.

    کلیدواژگان: قرآن، نبا عظیم، جری و تطبیق، مصداق اکمل، علی علیه السلام
  • زهره اخوان مقدم*، علی باجی صفحات 69-93
    یکی از فضایل مشهور حضرت علی j حدیث سد الابواب است که پیامبر (ص) دستور فرمود همه درها به سوی مسجد ایشان بسته شود، غیر از باب خانه علی j. در برخی نقل های این حدیث، به علت این امر هم تصریح شده که «لزوم تطهیر مسجد از آلودگی ها» است، و نشان می دهد که حضرت علی j  از هر گونه آلودگی باطنی مبرا است. در مقابل این فضیلت، روایتی در کتب اهل سنت ذکر شده که پیامبر اجازه داده اند ابوبکر نیز خوخه (دریچه/پنجره) ای به سوی مسجد داشته باشد. عالمان عامه از این روایت، اشاره به خلافت و جانشینی ابوبکر را برداشت کرده اند. مقاله حاضر پس از نقل آرای اهل سنت در هر دو روایت، صرف نظر از اشکال های سندی و متنی روایت خوخه، تناقض ها و دوگانگی ها را در برداشت روشن کرده، و به دنبال کسب پاسخ این پرسش از عالمان اهل سنت است که: «چرا حدیث سد الابواب که عالمان شیعه و اهل سنت آن را صحیح بلکه متواتر شمرده اند، چنین اشاره ای به خلافت امام علی j  ندارد؟». روش گردآوری مطالب در این مقاله کتاب خانه ای، و پردازش آنها توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: فقه الحدیث، کلام شیعه، حدیث سد الابواب، حضرت علی ، خلافت، خوخه
  • علی آقانوری، محسن والی زاده* صفحات 95-118
    دوره فاطمیان از دوره های برجسته تاریخ اسلام است که با توجه به گستره زمانی و وسعت قلمرو حکومتی سزاوار تحقیقات جدی و جدید است. حکومت دویست ساله شان بر مصر و تاثیرگذاری شان بر تمدن اسلامی به خودی خود کافی است که آنها را شایسته چنین امعان نظری کند. تحقیق حاضر با هدف شناخت اقدامات عملی فاطمیان مصر در راستای کمک به ایجاد تمدن اسلامی انجام شده است. بدین منظور اقدامات عملی خلفای فاطمی، که از مظاهر تمدن ساز محسوب می شود، نظیر مناسبات ایشان با قدرت های همجوار، ساخت و ایجاد مراکز علمی و کتاب خانه ها، تشکیل کرسی های علمی در قالب دارالحکمه ها و دارالعلم ها و فعالیت های دیگر نظیر ترجمه و تالیف کتب بررسی شده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی با استناد به منابع تاریخی و دست اول بر این نکته نیز تاکید می کند که فاطمیان در دوره حکومت بر مصر توانستند به دلیل اقتضایات سیاسی اجتماعی در جهت آرمان های آزادی خواهانه شان و در راستای کمک به تمدن سازی مسلمانان سیاست تسامح گرایانه ای را در پیش بگیرند. اتخاذ این رویکرد و سیاست تساهل و تسامح در برابر ادیان و مذاهب دیگر به میزان چشمگیری در شکل گیری تمدن اسلامی قرون سوم و چهارم، که از آن به دوران طلایی تمدن اسلامی یاد می شود، تاثیرگذار بوده و چون مناسبات این دولت با دولت های همجوار و هم زمان در این تاثیر گذاری و نقش آنان در شکوفایی فرهنگ و تمدن و رواداری مذهبی تاثیر داشته است، این محور نیز در آغاز نوشتار بررسی می شود.
    کلیدواژگان: فاطمیان، تمدن اسلامی، اهل سنت، عباسیان، تساهل و تسامح، رواداری مذهبی، فرهنگ
  • مریم اسماعیلی*، علی موحدیان عطار، محمدحسین ایراندوست، محمد غفوری نژاد صفحات 119-142

    ایمه اطهار b، حاملان اسرار الاهی اند که به دلیل اختلاف ظرفیت انسان ها، به کتمانشان سفارش شده اند. در متون روایی، توصیه هایی درباره لزوم تقیه، کتمان و اشارت هایی در بهره گیری از ایماء، اشاره و رمزگویی در باب مسایل دینی دیده می شود. در آموزه های ایمهb ، تاکید بلیغ بر کاربرد این روش ها در تعامل علمی و دینی با دیگران و نیز التزام به طبقه بندی حقایق، به وقت تبیین تعلیمات دینی وجود دارد. این نوشتار سخنان اهل بیت b درباره این اصل را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که امامان شیعه برای حفظ و طبقه بندی اسرار و معارف دینی و در نتیجه برای محافظت از جامعه ایمانی، اصل کتمان سر را مطرح کرده اند. کتمان سر، اصلی راهبردی است که به منظور حفاظت از ایمان مخاطب و احتراز از آسیب به اعتقاد آنها در مقابل معارفی که ظرفیت درک آن را ندارند، تحقق یافته است؛ به گونه ای که مراقبت نکردن از این اصل نتایج جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: کتمان سر، تشیع، تقیه، اسرار الاهی، اهل بیت (ع)
  • مجید ابراهیمیان کپورچال*، محمد جاودان، محمدحسن محمدی مظفر صفحات 143-165

    با آغاز نزول قرآن، در جامعه اسلامی عده ای به نام «قراء» مطرح شدند. قراء نقش اساسی در تبلیغ، ترویج و تبیین قرآن و اسلام در جوامع اسلامی داشتند. بنابراین، شناخت قراء، نقش آنان و گرایش مذهبی و اعتقادی شان مهم است. در سده چهارم، قرایت های قراء سبعه برگزیده شد و قراء عشره و اربعه عشر نیز در سال های بعد افزوده شدند. در واقع، تا عصر حاضر، قراء و قرایات چهارده گانه در میان جوامع اسلامی مشهور و متداول بوده است. بنا بر ملاک هایی از این دست می توان به شیعه بودن افراد پی برد: ذکر نام در کتب تاریخی رجالی به عنوان شیعه، ارتباط با ایمه b و تجلیل ایمه b از ایشان، مخالفت با بنی امیه و بنی عباس و نقل روایات فضایل ایمه b. از میان قاریان چهارده گانه پنج نفر از آنها شیعه هستند. از نتایج این پژوهش اینکه نقش مهم قاریان شیعی را در قرایت قرآن در جهان اسلام نمی توان منکر شد. از این رو پژوهش پیش رو گرایش مذهبی قراء چهارده گانه را بررسی می کند. محور اصلی پژوهش بررسی گونه تشیع قراء شیعی در میان قاریان چهارده گانه است که نوآوری این تحقیق نیز محسوب می شود.

    کلیدواژگان: قرآن، شیعه، قرائت، قراء چهارده گانه
|
  • Seyyed Wahid Kashani *, Asgari Soleymani Amiri Pages 7-33
    The paper aims to evaluate the possibility of defining the existence of God from the perspective of four philosophers who have a school and are influential in the Islamic world; Ibn Sina, Sheikh Ishraq Suhrawardi, Sadr al-Muta'allehin Shirazi and Allameh Tabatabai have been done with a library method with an analytical, descriptive and comparative approach.After analyzing the views and solutions presented, we came to the conclusion that, firstly, God is definable, and secondly, God is indefinable through the definition of true limit, but God is definable through rational means. The definition of rational devices is of the official definition type and has a real limit due to its use on near-object objects.With this explanation, the theory of the definiteness of God's existence will not conflict with the rule of "al-Wajib al-Lahd al-Lah"; Because the provisions of the rule consider God to be indefinable through definitions of a true essential limit, but by accepting the definition to the rational means, this conflict will be resolved.
    Keywords: Definability, Indefinability, Al-Wajeb La Hadda Lah, Definition through Rational Concomitants, Ibn Sina, Suhrewardi, Mulla Sadra
  • Seyyed Moslem Rahimzadeh *, Mohammad Mirzaei Pages 35-67

    Understanding the ambiguous expressions and names in the Quran has been the focus of scholars of Quranic exegesis and sciences since the time of Quran's revelation. The expression of "The Great New" in Surah Al-Naba is one of the vague examples of the Quran which has been considered by scholars in the written Islamic heritage based on Quranic-narrative sources, the sayings of the Companions and Followers in various Islamic sciences. In theology and exegesis, respectively, since it is related to the guardianship and its consequences, and determining its instance, but also its complete instance, leads to resolving the contradiction and aggregation of sayings and theories, there is a wide scope of discussion.Ali (AS) as a complete example of the above expression is a hypothesis that in order to prove it, in addition to content review, examining the chain of transmitters and answering some problems, the method of interpretation of the Quran by the Quran and the existence of a linguistic relationship between the concept and example of "Great News" has been used. The findings of the research, first, using the narrations, inferred defensible possibility based on the completeness of Imam Ali (AS), and then by specifying the criteria from the context of Surah Naba and finding examples confirming the history and matching them, achieved the most obvious example.

    Keywords: Quran, Great News, Jary & Tatbigh, Complete Example, Ali (As)
  • Zohre Akhavanmoghaddam *, Ali Baji Pages 69-93
    One of the famous virtues of Imam Ali (AS) is the hadith of Sadd al-Abwab, in which the Prophet (S) ordered all doors to be closed to his mosque, except the door of Ali's (AS) house. In some versions of this hadith, it is stated that the reason was the necessity of keeping the mosque purified from impurities, and in turn it shows that Imam Ali (AS) was free from any internal impurities. In contrast to this virtue, according to a narration in Sunni books, the Prophet allowed Abu Bakr to have a Khokhah (window) to the mosque. From this narration, Sunni scholars have taken the reference to the caliphate and the succession of Abu Bakr. The present article, after quoting the views of the Sunnis about both narrations, regardless of the deficiencies related to the text and the chain of narrators of the hadith Khokhah, shows the contradictions and dualities in interpretations, and seeks to answer the following question from the Sunni scholars; Why does the hadith of Sadd al-Abwab, which is considered correct and even motawater (successive) by both the Shiite and Sunni scholars, not refer to the caliphate of Imam Ali (AS)? The method of collecting materials in this research is library-based, and information processing is descriptive-analytical.
    Keywords: Hadith Comprehension, Shiite theology, Hadith of Sadd al-Abwab, Imam Ali (AS), Caliphate, Khokhah
  • Ali Aqanuri, Mohsen Walizadeh * Pages 95-118
    The Fatimid period is one of the prominent periods in the history of Islam, which deserves serious and new research due to the time span and the vastness of their government. Their two-hundred-year rule over Egypt and their influence on Islamic civilization is enough in itself to make them worthy of such attention. The present study aims to recognize the practical actions of the Egyptian Fatimids in order to help create Islamic civilization. For this purpose, the practical actions of the Fatimid caliphs, which are considered manifestations of civilization, such as their relations with neighboring powers, the construction of scientific centers and libraries, the establishment of scientific chairs in the form of seminaries and other activities such as translating and writing books have been studied. Using a descriptive-analytical method based on historical and first-hand sources, the present study emphasize that the Fatimids during the rule over Egypt were able to pursue a tolerant policy due to political and social circumstances in pursuit of their freedom-seeking ideals and to help Muslim civilization. The adoption of this approach and the policy of tolerance towards other religions and denominations has been significantly effective in the formation of Islamic civilization in the third and fourth centuries, which is called the golden age of Islamic civilization. And because the relations of this government with neighboring and contemporary governments have contributed to flourishing the religious culture, civilization and tolerance, this issue is also examined at the beginning of the article.
    Keywords: Fatimids, Islamic Civilization, Sunnis, Abbasids, tolerance, Religious Broad-mindedness, culture
  • Maryam Esma‘Ili *, Ali Mowahediyan Attar, MohammadHoseyn Irandust, Mohammad Ghafurinejad Pages 119-142

    The Pure Imams (AS) are the bearers of the divine secrets that have been ordered to be hidden due to the differences in the capacity of individuals. In the narrative texts, there are recommendations about the necessity of taghiyyah (precautionary dissimulation) and concealment, and also there are allusions to the use of hints, gestures and cryptography on religious issues. In the teachings of the Imams (AS), there is a strong emphasis on the application of these methods in scientific and religious interaction with others, as well as the obligation to classify facts at the time of explaining religious teachings. This article examined the words of Ahl al-Bayt (AS) (The Household of the Prophet) about this principle and has come to the conclusion that the Shiite Imams have introduced the principle of concealment of secrets in order to preserve and classify religious secrets and teachings and thus to protect the religious community. Secrecy is the core of a strategy designed to protect the audience's faith and to avoid harming their beliefs in the face of teachings they do not have the capacity to understand; in such a way that not taking care of this principle will have irreparable consequences.

    Keywords: Secrecy, Shiism, Taqiyyah (Precautionary Dissimulation), Divine Secrets, Ahl al-Bayt (AS) (The Household of the Prophet)
  • Majid Ebrahimiyan Kapurchal *, Mohammad Jawdan, MohammadHasan Mohammadi Mozaffar Pages 143-165

    With the beginning of the revelation of the Quran, some people were called "reciters" in the Islamic society. The reciters played a key role in propagating, disseminating and explaining the Quran and Islam in Islamic societies. Therefore, it is important to know the reciters, their role, and their religious orientation. In the fourth century, the recitations of the seven reciters were chosen, then ten and fourteen reciters were added in the following years. In fact, up to the present day, the reciters and the fourteen recitations have been popular and common among Islamic societies. It can be understood that people are Shia according to the following criteria: mentioning one's name in the historical-rejali books as a Shiite, communication with the Imams (AS) and being praised by them, opposing the Umayyads and the Abbasids as well as quoting the narrations on the virtues of the Imams (AS). Five of the fourteen reciters are Shia. One of the results of this study is that the important role of the Shiite reciters in the Quran recitation in the Islamic world cannot be denied. The present study, therefore, examines the religious orientation of the fourteen reciters. The main focus of the research is the typology of the Shiite reciters' belief among the fourteen reciters, which is also considered the innovation of this study.

    Keywords: Quran, Shiism, Recitation, Fourteen Reciters