فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی و بلاغی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امین نظری تریزی*، خاطره احمدی صفحات 11-23
    جریان سیال ذهن سبک نوینی در داستان نویسی است که نقش نویسنده در آن به حداقل ممکن می رسد و نویسندگانی مانند جیمز جویس، ویلیام فاکنر و ویرجینیا وولف در آثار خود از آن بهره گرفته اند. در داستان هایی که به این سبک نوشته می شوند نویسنده به جای توصیف وقایع، احساسات و افکار شخصیت ها را درست در لحظه وقوع به چنگ می آورد و با نمایش آن ها خواننده را در تجربیات ذهنی شخصیت ها سهیم می کند. علیاء انصاری نویسنده مسلمان عراقی در رمان خود با عنوان وتکلمت الحیاه برای به تصویر کشیدن روحیات پیچیده و گاهی ترسناک و غم-انگیز شخصیت های داستان و برای نفوذ به اعماق روان آن ها از این تکنیک کمک گرفته است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی شاخصه های تکنیک سیال ذهن در رمان وتکلمت الحیاه پرداخته است. یافته های پژوهش به این موضوع اشاره دارد که علیاء الانصاری با بکارگیری این سبک وظیفه انتقال داستان را به عهده تک گویی درونی شخصیت ها گذاشته و با این شیوه به خواننده اجازه داده تا مستقیم و بدون دخالت راوی در جریان افکار و احساسات قهرمان داستان قرار گیرد. همچنین با کمک تک گویی درونی و شخصیت پردازی و راهیابی به ذهن قهرمان و پدیده همزمانی و دیدگاه دانای کل محدود، توانسته شخصیت ها را به مخاطب معرفی کند. نویسنده در طرح داستان مرزهای زمان و مکان معمولی و منطقی را درنوردیده و خواننده تنها از طریق واگویه های شخصیت ها، می تواند به درک آن نایل آید.
    کلیدواژگان: تکنیک سیال ذهن، ادبیات معاصر عراق، علیاء انصاری، رمان وتکلمت الحیاه
  • ابوالفضل غنی زاده* صفحات 24-35

    «قیاس» به عنوان شیوه یا ابزار دانش اصول و منطق، برای اصدار یا ثبوت حکم در حوزه انتقال مفاهیم، شناخت و معرفت به کار گرفته می شود. مولوی در جای جای مثنوی با شیوه «قیاس اصولی» مخالفت شدید کرده و به کارگیری آن را خطای شناختی- ادراکی می داند؛ ولی عملا در داستانهای خود برای ثبوت و اثبات نظریه ها، نوع منطقی آن را مباح می داند هرچند، بر اساس شیوه منحصر به فردی که در نوع خطابه خود دارد، تناسب منطقی و نظم معهود آن را به هم می زند. این مقاله تناسب استدلال مولوی را در داستان تمثیلی «شیر و نخجیران» مورد نقد و بررسی قرار داده و در پایان به این نتیجه می رسد که مولوی با تعدد استنتاج، تناسب کامل علت مشترک میان کبرا و نتیجه را به هم می زند و گاهی در میانه داستان بفراخور شرایط به شیوه خطابی یا صوری، کبرا و صغرایی چیده و استتناج منطقی می کند و در این میان هرجا لازم ببیند تعدادی از ارکان قیاس را در دامنه تمثیل پوشیده و غایب نگه می دارد.

    کلیدواژگان: داستان، مولوی، مثنوی، استدلال، قیاس
  • مصطفی میردار رضایی*، مهسا اسلامی صفحات 36-46

    مفاهیم و مجموعه ها در منطق ارسطویی دارای دو عضو صفر و یک است که در اصطلاح به آن منطق دو ارزشی می گویند. اما بر اساس منطق فازی همان مفاهیم به مجموعه ای با بی نهایت عضو که دارای مقادیری از صفر تا یک هستند، تبدیل می شود؛ در واقع، این منطق به جای پرداختن به صفر و یک، از صفر تا یک را مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد و لذا آن چه در فاصله ی پرداختن صفر تا یک نمود می یابد، وجود و حضور مرزهای خاکستری، هم پوشان یا بینابین است که در منطق ارسطویی هیچ تعریفی ندارند. این اتفاق در جریان سنت بلاغت و خاصه در بحث انواع استعاره ها نیز افتاده است. استعاره ها بر اساس منطق دو ارزشی ارسطو، یا «مصرحه»اند، یا «مکنیه». یعنی یا این هستند، یا آن؛ حد وسطی وجود ندارد، اما بر اساس مولفه های منطق فازی می توان در بحث بررسی اجزای تصویرها به گونه ای استعاره دست یافت که در بین «مصرحه» و «مکنیه» جای می گیرند. این مطالعه که به روش مقایسه ای تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای نوشته شده است، بر اساس نظریه ی منطق فازی و غور در شعرهای منوچهری دامغانی به اثبات استعاره های دوسویه در تصویرهایی که این شاعر با واژه ی «ابر» آفریده است، بپردازد.

    کلیدواژگان: منطق فازی، استعاره ی مصرحه، استعاره ی مکنیه، استعاره ی دوسویه
  • ماندانا علیمی*، محمد مهدی نادری صفحات 47-62

    بخشی از سوره ی نمل به روایت حکومت و قلمرو وسیع حضرت سلیمان می پردازد. که جن، انس، پرندگان و باد، همه تحت فرمان وی درآمدند. با توجه به اهمیت نظریات نوین در فهم متون به روش توصیفی-تحلیلی انجام می گیرد. تحلیل گفتمان با رویکرد ها ،شاخه ها و نظرات متعدد و گوناگون می کوشد، روابط متقابل زبان و جامعه را گره گشایی کند؛ به بیانی دقیق تر تحلیل گفتمان با تکیه بر اشکال زبانی و نشانه ها، در ورای خود نوعی مفهوم ایدیولوژیک را با هدف عملکرد اجتماعی بازخوانی می کند؛ در واقع ایدیولوژی در پس متون را مورد واکاوی و کنکاش قرار می دهد، تحلیل گفتمان، متن را از جهت ملاک درونی و بیرونی بررسی می کند. نظریه تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف یکی از مشهورترین نظریات حوزه گفتمان کاوی است که،به بیان رابطه ، میان ملاک های درونی و برونی متن و قدرت تسلط جامعه ای را که اثر ادبی در آن شکل گرفته از طریق سه محور توصیف، تفسیر و تبیین مورد واکاوی قرار می دهد؛ بر این اساس، پژوهش حاضر در صدد است، داستان حضرت سلیمان را بر پایه ی نظریه ی گفتمان انتقادی فرکلاف در سطوح سه گانه تحلیل نماید. این پژوهش نشان می دهد که بیان سطح توصیف داستان اهمیت ویژه ای برخوردار است و در سطح تفسیر مشاهده می‎گردد که انسجام و پیوندی ناگسستنی وجود دارد و از جهت متن روایی و با نگاهی ایدیولوژی به داستان ارزش ویژه ای می بخشد

    کلیدواژگان: داستان سلیمان، گفتمان انتقادی، نظریه فرکلاف، بافت زبانی، بافت موقعیتی
  • وحید مبارک، سمیرا کنعانی* صفحات 63-85

    در دوران قاجار سفرنامه نویسی به عنوان یکی از انواع ادبی مورد توجه صاحبان قلم و ادیبان قرار گرفت. سفرنامه ها حاوی اطلاعات مختلف عصر خود هستند و سفرنامه نویسان حاصل دیده ها و شنیده های خود را بدون تکلف و کوشش برای لفظ پردازی به قلم درمی آوردند و هر سفرنامه، علاوه بر اطلاعات زبانی، بنا بر اهداف و شیوه ی نگارش خود حاوی اطلاعات تاریخی، سیاسی، جغرافیایی، مردم شناسی، اقتصادی و... نیز هست. یکی از سفرنامه های با ارزش و کمتر شناخته شده ی عصر قاجار، سفرنامه ی عهد حسام، نوشته ی محمود میرزا قاجار است که آگاهی های فراوانی از احوال و دوران فتحعلی شاه و دربار او دارد و اطلاعات فراوانی را از آن روزگار ارایه می دهد. در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، از این سفرنامه، بر مبنای سبک شناسی لایه ای به بررسی لایه های آوایی، واژگانی، نحوی، بلاغی و معنایی عهد حسام پرداخته شده است. یافته ها نشان می دهد، آنچه در این اثر برای نویسنده حایز اهمیت فراوان است و بیشتر از دیگر موارد، در راستای بیان آن تلاش کرده شده است، لایه ی معنایی کلام است و نویسنده برای رسیدن به این منظور، آگاهی هایی کامل از امورگوناگون؛ اماکن تاریخی، قلاع، پل ها، امامزادگان، بقاع متبرکه، وضعیت کشاورزی، اسامی ایلات و بزرگان آن ها، موقعیت جغرافیایی شهرها و... را ارایه کرده و به نمایش گذاشته است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی لایه ای، سفرنامه، عهد حسام، قاجار، محمود میرزا
  • سید محمود سیدصادقی*، آمنه کمالی صفحات 86-98
    فرهنگ عامه با عناصر متعدد خود، با زندگی و فرهنگ عمومی بشر، امتزاجی ناگسستنی دارد. شاعران و نویسندگان بزرگ به شکل های مختلف، آگاهانه و ناآگاهانه، از عناصر فرهنگ عامه برای تصویرآفرینی و یا انتقال اندیشه ها و اهداف خود به خوانندگان بهره می گیرند. طب القلوب نقشبندی، رساله ای است که محتوای ارزشمند و پرمایه ای را در زمینه پزشکی و طب در خود جای داده است. در این کتاب، اصطلاحات طبی فراوانی آمده است: نام داروها، اشاره های متعدد به اصول طبی قدیم، نام بیماری ها و غیره. نقشبندی این اصطلاحات را در بیشتر موارد به صورت تشبیه به کار برده تا پیام اخلاقی و عرفانی خود را بیان کند، والا منظورش تعلیم قواعد طبی نبوده است. کاربرد دقیق و بیان این اصطلاحات، نشان می دهد که نویسنده با علم طب، آشنایی داشته است؛ به طوری که اگر کسی با این اصطلاحات آشنایی نداشته باشد، در فهم و بیان بعضی از مطالب، دچار مشکل می گردد. حتی در دوره ما، هنوز برخی از این اعتقادات در حوزه پزشکی وجود دارد. نقشبندی همچنین از باورهای عامیانه ای که در طب و شیوه درمان بیماری ها وجود داشته، استفاده فراوانی کرده است. در این پژوهش با روش تحلیلی - توصیفی و با مراجعه به منابع نظری تحقیق، تلاش شده است تا پاره ای از باورهای عامیانه کتاب طب القلوب را با استناد به امهات منابع و مراجع طب سنتی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، اعتقادات و باورهای مردم، طب القلوب، آموزه های عرفانی، اصطلاحات پزشکی
|
  • Amin Nazariterizi *, Khatere Ahmadi Pages 11-23
    The Fluid flow is a new style in fiction that plays the role of the author in the least possible And writers like James Joyce, William Faulkner and Virginia Wolf have benefited from their works. In storie,s that are written in this style, the author will grab the characters and thoughts in the golden, instead of describing the events, and share the reader in the subjective experiences of characters. Alyaa Ansari The Iraqi Muslim author in his own novel is the title of the "va takallamat al-Hayat" for portraying the spirit of complex and sometimes frightening and tragic stories of fiction and to penetrate deep into their mental depths of this technique. ... This paper is a descriptive-analytic study to investigate the characteristics of the fluid technique of mind in the novel "va takallamat al-Hayat" And the results indicate that this style has come to the help of the story by the author to put the character in the process of transferring the stories into the same way, allowing the reader to be directly and without the narrator's involvement in the minds of the story's hero's thoughts and feelings. Also, with the help of internal and character-making and its personality and the mind of the champion and the concurrency phenomenon and a limited view of the whole, it has been able to introduce characters to the audience. The author in the story plan shows the boundaries of time and place of the ordinary and logical.
    Keywords: Fluid technique of mind, Contemporary literature in Iraq, Alyaa Ansari, The novel of va takalamat al-Hayat
  • Abolfazl Ghanizadeh* Pages 24-35

    'Analogy' is used as a means or means of knowledge of principles and logic to substantiate or affirm a sentence in the domain of conveying concepts, cognition, and knowledge. Rumi, instead of Mathnawi, strongly opposes the "principle of analogy" and regards its use as cognitive-perceptual error, but in his stories, in order to establish and prove theories, he considers it logical, albeit based on a unique method which In its kind of address, it disrupts its rational proportion and its perverse order. This article examines the appropriateness of Rumi's reasoning in the allegorical story of "Lion and Nakhjiran" and concludes that Rumi, with a great deal of inference, disrupts the full fit of the common cause between Cobra and the result, and sometimes in the middle of the story. In so doing the conditions make logical inference or formality, cobra and inferiority, and in the meantime keep, where necessary, a number of elements of the analogy in the scope of the allegory.

    Keywords: story, Rumi, Masnavi, reasoning, analogy
  • Mostafa Mirdar Rezaei *, Mahsa Eslami Pages 36-46

    Concepts and collections in Aristotelian logic contain two members of zero and one, which in the term call it two-value logic. But according to the fuzzy logic, the same concepts are converted into sets with an infinite number of members that have values ​​from zero to one; in fact, this logic instead of addressing zero and one, from zero to one, is case It analyzes and analyzes it, and so that in the distance from zero to one, there is the existence and presence of gray, interconnected, or intermediate boundaries that have no definition in Aristotle logic. This happened during the tradition of rhetoric and especially in the discussion of various metaphors. Metaphors are based on Aristotle's two-dimensional logic, or "Mrs.", or "Meknya". Mean or this, or there is no mediocrity, but based on the components of fuzzy logic, one can discuss the analysis of the components of the images in the form of metaphor between the "Moshara" and "Meknya" . This study, which was written using the analytical comparison method and using the library tool, based on the theory of fuzzy logic and Ghor in Manoochehri Damaghani's poems, proved the two-way metaphors in the images of the poet with the word Has created a "cloud".

    Keywords: Fuzzy logic, Metaphor, methane of Makkieh, two-way metaphor
  • Mandana Alimi *, MohamadMehdi Naderi Pages 47-62

    Part of the Surah Al-Naml narrates the government and the vast territory of Prophet Solomon in which Jinn, Anas, birds and wind all came under his command. Given the importance of modern theories in understanding texts, it is done in a descriptive-analytical way. Discourse analysis, with its various approaches and branches, seeks to unravel the interrelations of language and society; With a view to social functioning. Indeed, the ideology behind the texts is explored and analyzed; the discourse analysis of the text examines internal and external criteria. Theory of Critical Discourse Analysis Norman Farkloff is one of the most famous theories of discourse exploration, while attempting to express the relationship between the internal and external criteria of the text, explaining the power of a society in which literary work is formed through three axes: description, interpretation, and The explanation is to be analyzed; on the basis of this, the present study seeks to analyze the story of Solomon on the basis of the theory of critical discourse of Falklaf at three levels. This study shows that the expression of the level of narrative description is of particular importance, and at the level of interpretation, it is observed that there is an unbreakable cohesion and that the message is more valuable in terms of narrative and ideological context

    Keywords: Solomon's Story, Critical Discourse, Ferrakoff Theory, Linguistic Context, Situational Context
  • Vahid Mobarak, Samira Kanani * Pages 63-85

    A study of the stylistic characteristics of the Travelogue of Hussam's Aahd written by Mahmoud Mirza Qajar, Vahid mobarak Samira kanani AbstractDuring the Qajar period travel was considered as one of the literary owners. Travelogues contain the linguistic information of their era, and the travelogues have written their view and hearing without diligence and effort. Each travelogues contains historical, political, geographical, anthropological, economic and so on information, in addition to linguistic information, for purposes and manner of writing. One of the lesser known travelogues of the Qajar era is Hussam's Aahd written by Mahmoud Mirza Qajar, who was extensive knowledge of Fath Ali Shah and his court and linguistic and literary points And rich political, economic, historical and information etc. from that time. In this descriptive study, an analysis of this itinerary based on layered stylistics examines the phonetic, lexical, syntactic, rhetorical, and semantic layers of the Hussam's Aahd. The finding show that what is of great importance to the author in this work and has tried to express it is semantic layer of the word, and to this end complete knowledge of various things, historical sites, castles, bridges, imams, the blessed Baqa'ah present and and display the agricultural status, the names of the tribes and their elders, the geographical location of the cities, and so on.

    Keywords: Layer stylistics, travelogue, husam's Aahd, Qagar, Mahmoud mirza
  • Seyyed Mahmoud Seyed Sadeghi *, Ameneh Kamali Pages 86-98
    Public culture, with its many elements, is inextricably intertwined with human life and public culture. Great poets and writers, in various forms, consciously and unconsciously, use elements of popular culture to create images or convey their thoughts and goals to readers. Naqshbandi Heart Medicine is a treatise that contains valuable and rich content in medicine and medicine. In this book, there are many medical terms: the names of medicines, various references to old medical principles, the names of diseases, and so on. Naqshbandi used these terms in most cases as a metaphor to express his moral and mystical message, but he did not mean to teach medical rules. The careful use and expression of these terms shows that the author was familiar with the science of medicine, so that if one is not familiar with these terms, one will have difficulty in understanding and expressing some of the contents. Even in our time, there are still some of these beliefs in medicine. Naqshbandi has also made extensive use of popular beliefs in medicine and the treatment of diseases. In this research, with an analytical-descriptive method and by referring to the theoretical sources of research, an attempt has been made to analyze some of the popular beliefs of the book of Healing Medicine based on the sources and sources of traditional medicine.
    Keywords: popular culture, People's Beliefs, Beliefs, Heart Medicine, Mystical Teachings, Medical Terms