فهرست مطالب

نشریه تئاتر
سال هفتم شماره 81 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر سید مصطفی مختاباد صفحات 9-11
  • لیلا سروندی*، شمس الملوک مصطفوی، اسماعیل شفیعی صفحات 14-30

    موریس مرلوپونتی در پدیدارشناسی خود ضمن نقد دیدگاه فالسفه عقلباور و تجربه گرا »ادراک حسی« را در اولویت قرارمیدهد و تاکید میکند که ادراک حسی، تقویم یافته توسط اندیشه یا قابل تحویل به آن و امری درونی و ذهنی نیست. »ادراک« در ارتباط با ابژه، مکان، رخدادها، جهانی که در آن زیست میکنیم و با وجود بدنهای ما پدید می آید. ازاینرو اجراهای هنری مارینا آبراموویچ که براساس تجربه های مبتنی بر بدن در مکان و زمان شکل میگیرد، موقعیت هایی ایجاد میکند که مقهوم تجربه و فهم جنبه هایی از »ادراک حس« موریس مرلوپونتی است. هدف این پژوهش، تبیین تفکر »ادراک حسی« موریس مرلوپونتی در اجراهای مارینا آبراموویچ است و در پاسخ به این پرسش که »ادراک حسی« چه نقشی در شکلگیری این اجراها دارد؟ این نتیجه حاصل میشود که اجراهای او نمایش ذهن یا تخیل نیست بلکه ارتباط آنی و دریافتهایی ساده از حواسی است که با به کارگیری خالقانه ی زمان و مکان، همچون سایر پدیدارها قابلیت ظهور و در جهان بودن مییابند. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی بوده و در آن از منابع کتابخانه ای و پایگاه های معتبر اینترنتی جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است.

    کلیدواژگان: موریس مرلوپونتی، مارینا آبراموویچ، ادراک حسی، هنر اجرا، زمان، مکان
  • مهدی شاه رضا، مهدی حامدسقایان* صفحات 32-51

    کنستانتین استانیسالوسکی (19381863) نظریه پرداز و مبدع سیستم بازیگری، در زمینه اپرا نیز صاحبنظر و دارای تالیفات و دستاوردهایی است. اپرادرامی است کهبراساس موسیقی تنظیم شده و به اجرا در میآید و از قطعه های آوازی تشکیل شدهاست. استفاده از سیستم استانیسالوسکی در آموزش بازیگری اپرا و هدایت خواننده بازیگران، نقطه عطفی در تاریخ اپرا در روسیه و در جهان محسوب میشود. تا قبل از آن خوانندگان، تنها نقش خود را صرفا از جنبهی موسیقی، تمرین و اجرا میکردند، اما استانیسالوسکی با تعبیر خواننده بازیگر، آموزش مهارتهای بازیگری را به اپرا افزود. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی صورت گرفته، به این پرسش اساسی پرداخته میشود که استانیسالوسکی چگونه از آموزه های سیستم بازیگری خود برای تعلیم و هدایت بازیگران اپرا بهره گرفت و نظرات اجرایی او چه تاثیراتی بر شیوه های بازیگری اپرا بر جای گذاشت؟ مسیلهای که تاکنون در کشورمان به آن پرداخته نشدهاست. فرضیه اصلی در این مقاله آن است که سیستم استانیسالوسکی قواعد و اصول مشخصی پیرامون آموزش خواننده بازیگران اپرا داشته که از مرحله کار روی خود، تا کار روی نقش، و ایفای نقش روی صحنه قابل دسته بندی و تحلیل است. در نتیجه گیری مقاله بر این نکته تاکید شده است که استانیسالوسکی با استفاده از سیستم بازیگری خود و با توجه به فعالیت گستردهاش در زمینه اپرا، تحولی فنی و خالقه در اپرای روسیه پدید آورد، به طوری که نسلی از خوانندگان اپرا در این کشور، آموزه های او را به کاربسته و براساس اصول سیستم، معیارهای تازهای از بازیگری اپرا را معرفی نمودند.

    کلیدواژگان: اپرا، تئاتر روسیه، سیستم استانیسالوسکی، خواننده بازیگر، اپرانامه، آواز
  • نبی الله گیاهچی، شهاب الدین عادل * صفحات 54-77

    ین پژوهش دربارهی جوهره، ضرورت و اهمیت هنر تیاتر است و در جستوجوی مناسبات پرباری که میان تیاتر اصیل و بافت زندگانی اجتماعی پویا و خالق وجوددارد، به آن ویژگی مهمی میپردازد که شاید در آغاز به شکلی فطری و ناخودآگاه، متاثر از نیازهای انسان و جامعه، هستی یافته، اما آرای متفکران در طول هزاره ها، آن را کشف و آشکار و تقویت کردهاست. نیرویی که موجب ماندگاری تیاتر در طول قرون و هزاره ها شده و علیرغم پیدایی ده ها دستآورد جدید و بهظاهر مشابه، که ظهور هر کدام، پایان تیاتر به نظر میرسید، موجب شده تا تیاتر همچنان قدرتمندانه و موثر استمرار یابد. پرسش اصلی تحقیق این است که »تعاریف و مختصاتی که در تشخیص تیاتر ناب، میتواند سره را از ناسره منفک کند، کدام است؟« همچنین به دنبال مطالعه در پی پاسخ به این سوال مهم هستیم که »چگونه در طول تاریخ، علیرغم آنکه تیاتر از هر نوع قاعدهمندی و چهارچوب محدودکننده میگریزد، با انواعی از نمایشهایی که خود را به عنوان تیاتر وانمود کرده اند، مخالفت و از جوهر تیاتر مراقبت شدهاست؟« تیاتری که در انطباق و سازگاری با هر آنچه نوپدید بوده یا حتی از پی خواهد آمد، اشکال و رنگهای تازهای مییابد، به شکلی که هرگز به ثبات و تکرار تن در نداده و همواره با تحولگرایی مدام و بیپایان، در جستوجوی تحقق مفاهیم نوشوندهی عدالت و آزادی است.

    کلیدواژگان: تئاتر، جوهر تئاتر، ضرورت تئاتر، تراژدی، آزادی
  • راضیه جلیلی سچه گانی صفحات 80-96

    لوطیها وگروه های برآمده از آنها همچون التها، جاهلها، داشمشدیها و لمپنها اقشاری از جامعه هستند که در شکلگیری بسیاری از وقایع مهم سیاسی و اجتماعی کشور، نقش مهمی داشتند. لوطیها که خود قشر تنزل یافته ی فتیان، عیارها و شاطرها هستند، آداب و رسوب و فرهنگ خاصی دارند که آنها را از سایر اقشار جامعه جدا میکند. با توجه به اینکه نویسندگان در هر دورهای برای خلق آثار خود و شخصیتپردازی در این آثار از ویژگیهای افراد جامعه ی زمان خود بهره میبرند، در نتیجه در بسیاری از داستانها و نمایشنامه ها، نویسندگان به بازنمایی ویژگیهای گروه هایی که بیشترین تاثیر را بر وقایع جامعه ی زمانهی خود داشتهاند میپردازند. اسماعیل خلج از مهمترین نمایشنامه نویسان دوران معاصر است که در آثار خود به بازنمایی ویژگیهای شخصیتی این دو گروه پرداخته است. بر پایه ی این اطلاعات، فرضیه ی پژوهش این است که با توجه به تاثیری که لمپنها به پشتوانه ی برخی از ویژگیهای خود نظیر بی بندوباری، ساده لوحی، قلدری و لوطیها به پشتوانهی مورد احترام بودن در بسیاری از وقایع اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جامعه در دهه های 40 و 50 داشته اند، در نتیجه اسماعیل خلج که شخصیتهای اصلی خود را از میان اقشار فرودست جامعه از نظر اجتماعی و گاه فرهنگی برمیگزید، اغلب به نوع زیست این گروه از افراد توجه داشته و در شخصیت پردازی این افراد به ویژگیهای بارزتر آنها که سبب تاثیر بیشتر بر جامعه شده، پرداخته است. نگارنده با درنظر گرفتن این فرضیه به بررسی نمایشنامه هایی از اسماعیل خلج که این ویژگیها در آنها چشمگیرتر بود، پرداخته و به سوالهای اصلی این پژوهش یعنی دلیل بازنمایی ویژگی های این دو قشر در آثار وی و نیز پررنگ بودن برخی از ویژگیهای آنها نظیر پاتوغ نشینی، رقابت، پااندازی و... در این آثار پاسخ داده و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و جمع آوری اطالعات به شیوه ی کتابخانه ای به این نتیجه رسیده است که باتوجه به اینکه افراد صاحب قدرت جامعه با سواستفاده از ساده لوحی اغلب این افراد و با تحت تاثیر قراردادن حساسیت های آنها نظیر مدعی بودن در وطنپرستی و نیز نفوذ در آنها از طریق ویژگیهای بارزشان باعث تاثیر متفاوت آنها بر وقایع مهم جامعه شدند؛ درنتیجه نویسندگان آن دوره برای نمایش مشکلات جامعه ی زمان خود به بازنمایی این افراد و ویژگیهایشان پرداخته اند.

    کلیدواژگان: لوطیگری، لمپنیسم، ادبیات نمایشی، نمایشنامه، اسماعیل خلج
  • غلامرضا عباسی، سید مصطفی مختاباد * صفحات 98-118

    کمدی، طنز، مضحکه یا به طورکلی شوخی، بدیل تراژدی است. اگر تراژدی جهان را جوالنگاه قدرتهای شکست ناپذیر خدایان و تقدیر در مبارزه با بزرگان و برگزیدگان اجتماع میداند، کمدی با به سخره گرفتن قدرت، انسان عامی و تحقیرشده را پیروز معرکه ی قدرتمندانی میکند که در غیاب او، اما برای تعیین سرنوشت او، برپا شدهاست. هرکجا گریستن بر سرنوشت تراژیک بشر کفاف نمیدهد، شوخی این وظیفه را از طریق خنداندن به عهده میگیرد. بیهوده نیست که شکلکهای تیپیک تیاتر به شکل دو چهره ی خندان و گریان نشانداده میشوند. تراژدی و کمدی دو جنبه ی متضاد اما به هم پیوسته اند که از همان ابتدای تاریخ، تیاتر را تعریف کردهاند. قهرمان کمدی برخالف تراژدی، تقدیر و سرنوشتسازان را با حیله و طراری و گاه حماقت از سر راه برمیدارد. سالح تیاتر اپیک در این مبارزهی نوین، نه خلسه و وادادگی تماشاگر، بلکه برعکس برانگیختن هوشیاری و دانایی او در آگاهی مداوم از صحنه ی تیاتر به عنوان صحنه تیاتر و نه بازسازی واقعیت بر صحنه ناشی میشود. تیاتر اپیک به تماشاگر به عنوان همکار در کشف واقعیت از طریق بازی و نمایش مینگرد و به همین دلیل تراژدی از طریق محتوا و فرم مورد هجوم طنز قرارمیگیرد تا به جای ترس از تقدیر، تفکر انسانی از وضعیت تقدیریاش و راه های مقابله با آن آگاه شود. در این مقاله خواهیم دید که نمایشنامه ی دایره ی گچی قفقازی به مثابه ی تیاتر نو و درهم شکنندهی معیارهای ارسطویی در تیاتر کهن، چگونه از عناصر کمیک) مضحکه و کمدی  در ساختار خود سود جسته است تا بتواند از ویژگی هایی از قبیل کاتارسیس و پیرنگ مستحکم ارسطویی فراتر رفته و نمایش را به وسیله ی آگاهی تماشاگر از موقعیت خود در جهان مدرن تبدیل کند. بنابراین پرسش اصلی این تحقیق آن است که در نمایشنامه ی دایره ی گچی قفقازی چگونه از مولفه های کمدی برای آگاهی بخشی تماشاگر سود میجوید؟ همچنین پرسش های اساسی دیگر تحقیق عبارتند از: آیا بین بسامد ارکان شوخی (کمدی و مضحکه) در نمایش دایرهی گچی قفقازی با بسامد عناصر ارسطویی و اپیک، ارتباط مستقیم وجوددارد؟ آیا عمق شوخیها با عناصر ارسطویی یا اپیکی ارتباط معنا داری دارد؟ براین اساس فرضیه ی تحقیق این است که برشت در این نمایشنامه توانسته است از مولفه ها و عناصر کمدی برای تشخیص درست مخاطب در موقعیت واقعی خود در جهان به درستی سود جسته و از این طریق آگاهی مخاطب را نسبت به وضعیت و جایگاهش در جهان توسعه بخشد.

    کلیدواژگان: کمدی، مضحکه، تئاتر اپیک، دایرهی گچی قفقازی
  • غلامرضا کارگر شورکی، ابوالقاسم عاصی*، علی محمد مزیدی شرف آبادی صفحات 120-137

    تعزیه یکی از مهمترین شکلهای نمایش ایرانی است. تعزیه در شهرها و مناطق مختلف ایران تفاوتهایی در شیوه و شکل اجرا دارد و در شهر میبد نیز به شکل سنتی اجرا میشود و در طول همه ی این سالها به عنوان یک هنر اجرایی همواره در ارتباط تنگاتنگ با مردم بوده و بخشی از فرهنگ عمومی مردم این منطقه به شمار می آید. این پژوهش باتوجه به اهمیت اجرای تعزیه در میبد و با تمرکز بر مشخصه های ویژه ی آن در این منطقه به مطالعه ی شکل و فرم تعزیه در این شهر میپردازد. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه ی مشخصه ها و ویژگی های تعزیه ی میبد، به عنوان یک رسانه ی مذهبی و ثبت ویژگیهای منحصربه فرد آن در میان شیوه های دیگر اجرای تعزیه در نقاط دیگر ایران است. برایناساس حفظ جنبه های ساختاری و تاکید و توجه بر عناصر محتوایی و نیز رویکرد ارتباطی تعزیه با مردم که به طور مستقیم با اعتقادات آیینی و مذهبی مردم میبد مربوط میشود، به طور جدی مورد توجه قرارگرفته است. تحقیق حاضر برپایه ی این فرضیه شکل میگیرد که: »حیات تعزیه ی ایرانی به واسطه ی پشتوانه های اعتقادی دینی و سنتی مردم وابسته به عوامل سنتی، فرهنگی و اعتقادی است و فاصله گرفتن از این گسترهی مردمی میتواند در کیفیت اجرا و نیز میزان استقبال از آن تاثیرگذار باشد«. بنابراین در این پژوهش بهدنبال پاسخ به این پرسش اصلی هستیم که: »چه ویژگیهای شاخصی در اجرا و ارتباط تعزیه ی میبد باعث بقا این شیوهی نمایشی در این شهر بوده است؟« و »آیا قطع ارتباط پشتوانه های سنتی و فرهنگی باعث از بین رفتن جایگاه مردمی تعزیه خواهد شد؟« برای یافتن این پرسشها، تعزیهی میبد با سابقه ی طولانی اجرا و به واسطه ی استقبال گسترده مردم از آن مورد مطالعه قرارمیگیرد و براساس یافته ها در پی آن خواهم بود تا ضمن ارزیابی و تمرکز بر ویژگیهای تعزیه میبد و مشخصه ی فرهنگی و اجتماعی این زیست بوم، شاخصه های مهم میان گذشته ی تعزیه و احتمالات قابل پیشبینی درباره ی آینده ی این هنر نمایشی ایرانی را مورد شناخت قراردهم.

    کلیدواژگان: تعزیه، رسانه ی مذهبی، آینده پژوهی، سنت، میبد، عزاداری
|
  • Dr. Seyyed Mostafa Mokhtabad Pages 9-11
  • Leila Sarvandi, Shamsolmolok Mostafavi, Esmaeel Shafiee Pages 14-30

    The French phenomenological philosopher Maurice Merleau-Ponty, by emphasizing the priority of sensory perception, seeks to find and describe the subject’s relationship to the world in which he exists. For him, perception is related to the object, place, events, world in which we live and despite Our bodies emerge. According to him, perception is a secret in the depths and angles of the body, which, by appearing in every body, creates faces that are the basis of any human experience and understanding. The purpose of this study is to explain the sensory perception in the formation of Marina Abramovich’s performances from the perspective of Maurice Merleau-Ponty and to answer the question of what role sensory perception plays in the formation of her performances. One of the most important achievements of this research is that Abramovich developed the concept of sensory perception by using her body, place and time creatively, and subsequently formed her artistic performances by changing the level of consciousness. This research is a descriptive-analytical method and library resources and valid Internet databases have been used to collect data.

    Keywords: Maurice Merleau-Ponty, Marina Abramovich, SensoryPerception, Performing Arts, Time, Place
  • Mahdi Shahreza, Mahdi Hamed Saghaian Pages 32-51

    An operatic form of theatricality in which music provides theatrical effects and is a mixture of music and drama, and opera artists must be proficient in both parts in order to create works of art. Constantine Stanislavsky (1863-1938) Theorist, the inventor of the acting system, was also an expert in the field of opera and had important writings and achievements. Since 1921, he has taken charge of the reconstruction of opera art and the management of its opera house in Moscow, providing training and transformation in the direction and direction of Russian opera. His teachings to opera singer-actors on the basis of his acting system led to new standards and attributes in opera art. In this descriptive-analytical study using library and Internet resources, the basic question of how Stanislavsky utilized his acting system’s teachings to guide and direct opera actors was discussed. How did his performance in the field of opera influence the ways in which opera was played? The main hypothesis in this paper is that the Stanislavsky system has certain rules and principles regarding opera singer-training that can be categorized and analyzed from stage work to role play, and stage play. It is also emphasized that Stanislavsky has made remarkable achievements in his opera system and has made significant technical and creative breakthroughs in the Russian opera, utilizing his extensive opera work and producing a significant generation of readers. In this country, Opera doctrines, and based on system principles, have introduced new standards of opera acting.

    Keywords: Opera, Russian Theater, Stanislavski’s System, Singer-Actor, Libretto, Song
  • Nabiallah Giyahchi, Shahabeddin Adel, Esmail BaniArdalan Pages 54-77

    article focuses on the importance of theatre by exhibiting the meaningful relations between the theatre as a pure form of art and a conscious and creative society. Although such relations may have been grown organically from the needs of the society at first, throughout history, they have been discovered, analyzed, and developed by various scholars and philosophers. In another historic view, one can realize how the appearance of several different yet relatively similar “commercialized art forms”—or one may call it entertainment models—seem to move theatre into a precarious situation within the society. After tracing the differences between various performance forms which are all perceived as “Theater” I will discuss the causes of such diversity and deviation. In the search for the roots of theatre, this article will define tragedy as a representative of the interplay between traditionalism and modernism while reflecting on how tragedy stands against essentialism and rejects the existing hierarchical system within the society through challenging its values. Inside our encounter with theatre, we as humans are positioned in a contrasting world that includes two sides, one is dead and the other one is unable to be born, and theater is the conflict between these two organic energies. It is the tension between creativity and regulations, liberty and barring liberty, dream, and prohibiting dream. Just like magic which is a revolt against the holy, theatre is a revolt against the dominant system, which works as a permanent revolution that constantly destroys and reconstitutes structures and forms. Moreover, it is similar to the people’s real issue with “musts” and regulations, which are against freedom. Fine arts make the world talk more directly to us. We observe the world in the way that arts teach us, and finally, nature will turn to art as the human turns to be the people that dramatists have in their minds. This is why awareness of such issues is not only crucial for the artists but also for anybody who seeks peace for the society, which can help to improve theatre in order for it to play its effective and expected role.

    Keywords: Creative Theatre, The essence of theatre, The necessity oftheatre, Tragedy, freedom
  • Raziyeh Jalili Sechegani Pages 80-96

    The Revelers (Lootiha) and all its other branches like Lat-ha, Jahel-ha and Lumpens and Dash Mashdi-ha are a social group that had considerable role in the political and social processes in the country. Looti-ha which are a degraded stratum of Fattiyan, Ayýar-ha and Shater-ha, have special traditions and culture that separate them from other social stratums. Whereas authors utilize the traits of people of the era to create their opuses, so most of fictions and dramas try to present the characteristics of those people who contribute on community events in their era. Esmaeil Khalaj is one of the most important cotemporary playwrights of our day who represents Revelers and Lumpens traits in his works. Based on this information, the research hypothesis is that whereas Lumpens were bully, profligate, naive and racketeer and revellers were respected by people, so they contribute on a lot of community events in the 40s and 50s. Hence Esmaeil Khalaj who has chosen the main characters of his plays from those people of low social and cultural class in society and usually regarded their life style and those characteristics of them which were effective in society. Considering this hypothesis, the researcher proceeded to investigate Esmaeil Khalaj’s drama in which these traits are prominent and answered the basic questions of the survey. The questions are: why has Khalaj proceeded to represent revelers and Lumpens traits, And extended some traits of these people such as having hangout, being competitive, procuration and etc. in his works? The researcher used analytical-descriptive method for this survey and collecting data by using library technique. Based on this research, we can get this result whereas the influential people in the society abused the naivety of these people by arousing their traits such as being claimant and patriot, it caused their different impact on important events in society. So the authors proceed to represent the personal characteristics of this group of people to state the difficulties of the society of their period.

    Keywords: Revelers, Lumpenism, Dramatic literature, Drama, Esmaeil Khalaj
  • Gholamreza Abbasi, Seyedmostafa Mokhtabad, Mohammadreza Sharifzadeh Pages 98-118

    Comedy, humor or joke in general is an alternative to tragedy. If the tragedy sees the world as the cradle of the invincible powers of the gods and destiny in the struggle against the elders and the favorites of society, by mocking the power, comedy helps the common and humiliated man to win in the battle held by the powers in his absence, but to determine his destiny. Wherever crying does not suffice for the tragic fate of mankind, humor accepts the responsibility by making them laugh. It is not in vain that typical theatrical emoticons are shown in the form of two smiling and crying faces. Tragedy and comedy are two contrasting but interconnected aspects that have defined the theater since the beginning of history. The protagonist of the comedy, unlike the tragedy, removes the destiny and fate-makers by trickery - and sometimes stupidity. The weapon of epic theater in this new struggle is not the ecstasy and commitment of the spectator, but rather the arousal of his consciousness and knowledge in the constant awareness of the theater stage as a theater stage and not the reconstruction of reality on stage. Epic theater looks at the spectator as a partner in discovering the reality through play and show, and therefore tragedy is attacked by humor through content and form, so that instead of fearing the fate, human thought becomes aware of its fate and ways to deal with it. In this article, we will see how the play “Caucasian Chalk Circle”, as a new theater and breaking the Aristotelian standards in the old theater, has used comic elements (humor and comedy) in its structure to be able to use features such as catharsis and Go beyond the strong Aristotelian plot and transform the play by the spectator’s awareness of his position in the modern world.

    Keywords: Comedy, Ridiculous, Epic Theater, Caucasian ChalkCircle
  • GholamrezaKargarShouroki, Abolghasem Asi, Ali Mohammad Mazidi Sharafabadi Pages 120-137

    is one of the most important forms of Iranian drama. Taziyeh in different cities and regions of Iran has differences in performing method and form and is performed in a traditional way in Meybod city and during all these years as a performing art has always been in close contact with the people and is a part of the general culture of these people. Due to the importance of Taziyeh in Meybod and focusing on its special features in this region, this study investigates the form of Taziyeh in this city. The purpose of this study is to study the characteristics and features of taziyeh in Meybod, as a religious media and to record its unique features among other methods of performing taziyeh in other parts of Iran. Therefore, the basis of preserving the structural aspects and emphasizing and paying attention to the content elements as well as the communicative approach of taziyeh with the people, which is directly related to the religious beliefs of people, has been seriously considered. The present study is based on this hypothesis that: “The life of Iranian taziyeh is depended on traditional, cultural and religious belief of people. due to the religious and traditional beliefs of the people, and ignoring this popular range can affect the quality of performance and its acceptance.” “. Therefore, in this study, we seek to answer the main question: “What outstanding features in the performance and communication of taziyeh in Meybod have caused the survival of this theatrical style in this city?” And “Will the disconnection of traditional and cultural backgrounds destroy the popular position of Taziyeh?” To find the answer of these questions, Taziyeh in Meybod is studied with a long history and it is widely accepted by the people.Based on the findings, I will seek to evaluate and focus on the characteristics of taziyeh and the cultural and social characteristics of this ecosystem. Recognize, the important features between the past of Taziyeh and the predictable possibilities about the future of this Iranian performing art.

    Keywords: Taziyeh, Religious Media, Futurology, Tradition, Meybod, Mourning