فهرست مطالب

جامعه شناسی اقتصادی و توسعه - سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه جامعه شناسی اقتصادی و توسعه
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهروز صادقی عمروآبادی*، علی بوداقی صفحات 1-24
    مشارکت اقتصادی زنان از مهم ترین اجزای توسعه پایدار می باشد. نرخ مشارکت اقتصادی زنان در ایران در مقایسه با کشورهای توسعه یافته بسیار پایین می باشد. طبق گزارش مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، استان خوزستان با نرخ مشارکت 7/9 درصد در سال 1397 شمسی، بیست و هفتمین استان میان 31 استان کشور است. مشارکت اقتصادی زنان مثل سایر پدیده ها متاثر از عوامل عدیده ای می باشد. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر مشارکت اقتصادی زنان استان خوزستان می باشد. در این مطالعه از روش مدل سازی ساختاری تفسیری از طریق نرم افزار Mic Mac استفاده گردید. این مطالعه مبتنی بر نظر خبرگان در سال 1398 در استان خوزستان انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که به ترتیب، سرمایه ی اجتماعی (رتبه ی اول)، نگرش جامعه نسبت به کار کردن زنان و مردسالاری(رتبه ی دوم) و تحصیلات و آگاهی زنان (رتبه ی سوم) در مقایسه با سایر متغیرهای وارد شده در مدل (قوانین و مقررات، نرخ بیکاری زنان و مردان و کل اقتصاد، مهارت های فنی و حرفه ای زنان، نرخ باروری و بعد خانوار، تورم و بی ثباتی اقتصادی، امنیت اجتماعی و روانی در جامعه و عملکرد رسانه ها) نقش مهمی در مشارکت اقتصادی زنان استان خوزستان دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت اقتصادی زنان، مردسالاری، سرمایه ی اجتماعی، تحصیلات
  • مهران سهراب زاده، محسن نیازی، سمیه میری* صفحات 25-52
    فرهنگ شهروندی مجموعه ای از ارزش ها، نگرش ها و قوانین مشترک بنیادی است که مشارکت فعال شهروندان را با رعایت احترام به ارزش های دموکراتیک شهروندی و مسئولیت پذیری عام گرایانه به دنبال دارد؛ به گونه ای که شکل دهنده به سبک زندگی و هادی تعاملات او با دیگران است. هدف از پژوهش حاضر نیز بررسی مطالعات انجام شده پیرامون فرهنگ شهروندی با استفاده از رویکرد استقرایی فراترکیب کیفی است. این روش، در این پژوهش شامل گام های هفت گانه ای است، که به ارزیابی وتحلیل نظام مند نتایج و یافته های مطالعات پیشین می پردازد. فراترکیب این امکان را برای پژوهش گر فراهم می سازد تا به شیوه ی ساختارمندی از یافته های استخراج شده از مطالعات کیفی مرتبط با موضوع تحقیق، برای ایجاد یافته های جامع و تفسیری استفاده نماید. به همین دلیل نتایج پژوهش های پیشین ازمنابع داخلی طی سال-های1390 تا 1398 و منابع خارجی طی سال های2010 تا 2020 جمع اوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. از بین 140 مقاله مستخرج، 49 مقاله برای تجزیه و تحلیل نهایی انتخاب شده است. نظریه های استفاده شده در این تحقیق با توجه به نوع روش تحقیق استفاده از نظریه های مختلفی است، که با استفاده از این نظریات و پژوهش های صورت گرفته در این حوزه، می توان به نظریه های وبر، پارسونر، مارشال، ترنر و گیدنز اشاره کرد. نتایج پژوهش با توجه به بررسی مقالات متعدد استخراج شده به 49 کد منجر شد، که می توان از مهم ترین مولفه ها با توجه به تکرارشان به: مسئولیت پذیری اجتماعی، قانون مداری، عام گرایی، مشارکت اجتماعی و... نام برد. با بررسی و ادغام یافته های اولیه در این پژوهش، پس از رفت و برگشت میان زمینه های فرعی، 7 زمینه ی اصلی به دست آمد، که این ابعاد شامل: داشتن نگرش دموکراتیک، ابعاد سیاسی فرهنگ شهروندی، ابعاد اجتماعی فرهنگی فرهنگ شهروندی، ابعاد فردی فرهنگ شهروندی، ابعاد اخلاقی فرهنگ شهروندی، ابعاد توسعه ای فرهنگ شهروندی می باشد.
    کلیدواژگان: فرهنگ شهروندی، داشتن نگرش دموکراتیک، ابعاد سیاسی، ابعاد اجتماعی فرهنگی، ابعاد توسعه ای
  • محمدرضا منفرد، نوروز هاشم زهی*، عالیه شکربیگی صفحات 53-77
    هدف این تحقیق بررسی وضعیت سلامت اجتماعی و عوامل جامعه شناختی مرتبط با آن در بین شهروندان استان ایلام می باشد. بدین منظور از نظریه های دورکیم، مرتون، مارکس، گیدنز، آمارتیاسن و ویلز استفاده گردیده و متغیر های استخراج شده عبارتند ازحمایت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، پایگاه اقتصادی اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی و دینداری. روش پژوهش پیمایشی است. جامعه آماری شامل شهروندان بالای 20 سال استان ایلام و حجم نمونه آماری 388 نفر است. شیوه نمونه گیری از نوع خوشه ای چند مرحله ای است که در آن از همه شهرهای استان نمونه گیری شده است. از پرسشنامه برای جمع آوری داده ها و اطلاعات استفاده شده است. نتایج توصیفی تحقیق نشان می دهد که میانگین سلامت اجتماعی شهروندان برابر با 81/59 (در حد بالا) می باشد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نیز نشان داده است که از بین متغیرهای مستقل فقط تاثیر متغیرهای دینداری و حمایت اجتماعی معنی دار است. میزان این تاثیر به ترتیب 20/. و 16/. است. این متغیرها 8 درصد واریانس سلامت اجتماعی را تبیین می کنند. همچنین، تحلیل داده ها نشان داد که گروه های جنسی، سنی و تحصیلی در همه ابعاد سلامت اجتماعی باهم متفاوت نیستند. گروه های جنسی به لحاظ شکوفایی اجتماعی و انطباق اجتماعی، گروه های سنی به لحاظ انسجام اجتماعی و گروه های تحصیلی به لحاظ سهمداشت اجتماعی با یکدیگر متفاوت هستند.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، شهروندان، استان ایلام، حمایت اجتماعی، دینداری
  • جعفر بیک زاد*، بابک مصطفائی، حسین نوری صفحات 79-98
    در محیط پر تلاطم و متغیر امروزی چیزی که می تواند سازمان ها را نسبت به سایر سازمان ها در شرایط مطلوب تری نگه دارد، توجه به بهره وری در سازمان است بهره وری در دانشگاه دغدغه بسیار مهم برای مدیران تبدیل شده است. زیرا اساسی ترین محرک در رسیدن به نتایج رضایت بخش محسوب می شود. در این بین معنویت در محیط کار به عنوان بستری برای دستیابی به بهره وری تاثیر گذار است. در پژوهش حاضر، تاثیر معنویت در محیط کار بر بهره وری سازمانی با نقش واسطه ای سرمایه اجتماعی و پایبندی به رفتارهای اخلاقی در دانشگاه تبریز مورد بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش مورد استفاده توصیفی و همبستگی بوده و جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان دانشگاه تبریز است که تعداد آنها 295 می باشد، حجم نمونه آماری با استفاده از رابطه کوکران 167 بدست آمده است. اعتبارسنحی ابزار گردآوری داده ها، به وسیله روایی محتوایی و برای برآورد پایایی آنها از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است. همچنین برای آزمون فرضیه های تحقیق از نرم افزارهای spss و lisrel استفاده شد. یافته پژوهش نشان داد که فرضیه های تحقیق تایید شده و معنویت در محیط کار از طریق سرمایه اجتماعی و پایبندی به رفتارهای اخلاقی بر بهره وری سازمانی تاثیر غیرمستقیم داشته است.
    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، سرمایه اجتماعی، پایبندی به رفتارهای اخلاقی، بهره وری سازمانی
  • علی نظری شیخ احمد، سروش فتحی*، مصطفی ازکیا صفحات 99-129

    فرهنگ به عنوان عامل بنیادین در شکل گیری کسب و کارها و همچنین تاثیر آن بر تسهیل فرایند های تولید از اهمیت قابل توجهی در مطالعات علمی برخوردار بوده است. در این تحقیق تلاش شد تاثیر مولفه های فرهنگی کسب وکار بر عملکرد واحدهای صنعتی استان اردبیل مورد بررسی قرار گیرد. مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش پیمایشی است. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی کارآفرینان فعال در بخش صنعتی استان اردبیل بوده اند. حداقل حجم نمونه برای تکمیل پرسشنامه های این پژوهش 184 نفر از کارآفرینان در نظر گرفته شده و به روش تصادفی انتخاب گردید و پرسشنامه در میان آنان توزیع گردید. روایی ابزار تحقیق با استفاده از مدل تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و SMART PLS با روش آمار توصیفی و مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. یافته ها نشان داد که مولفه های فرهنگی کسب وکار تاثیر مثبتی بر عملکرد تولیدی- تجاری واحدهای صنعتی دارد. همچنین یافته های تحقیق حاکی از آن است که مولفه های فاصله از قدرت پایین، فردگرایی، اجتناب از عدم اطمینان پایین، جهت گیری بلندمت و مردگرایی تاثیر مثبتی بر عملکرد تولیدی- تجاری واحد های صنعتی دارد.

    کلیدواژگان: مولفه های فرهنگی کسب وکار، عملکرد تولیدی-تجاری، واحدهای صنعتی
  • مرتضی صفری*، مصطفی جعفری صفحات 131-159
    با توجه به اهمیت ارتباطات و رسانه ها در توسعه، هدف اصلی این تحقیق آگاهی از دیدگاه های گروه های برگزیده شهروندان درباره ظرفیتها، سیاستها و میزان موفقیت رسانه های محلی در ابعاد مختلف توسعه و نیز نقاط ضعف و قوت رسانه های محلی در مقایسه با رسانه های سراسری و بین المللی در ارتباط با توسعه است. بدین منظور دیدگاه های 10 گروه از شهروندان استان زنجان که با توجه به جایگاه و تاثیرگذاری آنها به مثابه رهبران فکری و گروه های مرجع استان به شمار می روند با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند مورد مطالعه قرار گرفته است. تعداد مصاحبه شوندگان از هر گروه، سه نفر، با استفاده از نمونه گیری هدفمند(در مجموع 30 نفر) انتخاب شده و پاسخ ها با استفاده از روش تحلیل مضمون کدگذاری و مفهوم پردازی شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد میزان شناخت گروه های مذکور از رسانه های محلی استان و تولیدات آنها اندک بوده و این رسانه ها نتوانسته اند موفقیت چندانی در جذب مخاطبان نخبه به دست آورند. علاوه بر آن، اغلب مشارکت کنندگان در تحقیق اعتقاد دارند که رسانه های محلی در ابعاد مختلف توسعه استانی به دلایل مختلف دچار ضعفهایی جدی از جمله عدم تاثیرگذاری و جریان سازی هستند. همچنین این رسانه ها در مقایسه با نمونه های مشابه داخلی و خارجی دچار مشکلاتی چون ضعف در منابع مالی و تجهیزات، کیفیت تولیدات، جذب مخاطب و تاثیرگذاری بوده و از مزیت های راهبردی محلی بودن، انطباق فرهنگی، هزینه تولید کم و اعتماد مخاطبان باید بهره برداری بیشتری داشته باشند. راهبرد اصلی پیشنهادی آن است که برای بهره مندی از ظرفیتهای ارتباطات برای توسعه در ابتدا باید توسعه ارتباطات، مبتنی بر شاخصهای مختلف اعم از زیرساختها، رویه ها، منابع مالی، کیفیت تولیدات، جذب مخاطب و تاثیرگذاری در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارتباطات توسعه، رسانه، توسعه، رسانه های محلی، گروه های برگزیده
  • مهدی نایه در*، زهرا فلک الدین، سعید ملک الساداتی صفحات 161-182

    این مطالعه باهدف کاوش برساخت اجتماعی ناکامی اقتصادی و چگونگی تفسیر و فهم آن از دیدگاه صاحبان بنگاه های کوچک و متوسط مستقر در شهرک صنعتی کاشمر واقع در استان خراسان رضوی است. داده ها از طریق مشاهده، مصاحبه عمیق و مصاحبه گروهی گردآوری شده و برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش گرندد تیوری استفاده شده است. مشارکت کنندگان در تحقیق را 12 نفر از صاحبان بنگاه ها که به شیوه نمونه گیری نظری با حداکثر نوسان انتخاب شده اند. نتایج پژوهش نشان داد که نوسانات بازار ارز، موانع نظام بانکی و اختلافات شرکا از شرایط اصلی ناکامی اقتصادی هستند و مدیریت سنتی، پایین بودن سطح تخصص نیرو و ماهیت تقلیدی حاکم بر صنعت بسترهای لازم ناکامی اقتصادی را فراهم می کنند. همچنین دولت، نظام بروکراسی، فرهنگ ضد سرمایه دار و بستر اجتماعی به عنوان شرایط زمینه ساز ناکامی اقتصادی عمل می کنند. نتایج پژوهش نشان داد که ناکامی علاوه بر بعد اقتصادی، به دلیل پیوند نزدیک آن با منزلت و اعتبار اجتماعی افراد دارای معانی خاص اجتماعی نیز هست.

    کلیدواژگان: بنگاه های صنعتی کوچک و متوسط، ناکامی اقتصادی، کارآفرینی، عمر بنگاه، اقتصاد ایران
  • صفر حیاتی* صفحات 183-217
    یکی از اهداف اساسی توسعه، دستیابی به رفاه اجتماعی همگانی بوده و نشاط اجتماعی از مولفه های رفاه اجتماعی و مفاهیم محوری توسعه پایدار به شمار می رود و تاثیر زیادی بر رضایت مندی و اعتماد و امید افراد جامعه دارد. تحقق توسعه نیازمند مقدمات و زمینه هایی مانند کیفیت زندگی، رضایت مندی، امنیت اجتماعی، سلامت، رفتارهای جمعی و فراغت از جمله شاخص های شادی و نشاط اجتماعی است. هدف کلی مطالعه حاضر رابطه سبک هویت دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز با میزان نشاط اجتماعی آنان بوده است که با روش توصیفی- همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل حدود 29000 نفر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 380 نفر به عنوان حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم نمونه انتخاب شد. ابزار مورد استفاده در این مطالعه پرسشنامه های استاندارد سبک های هویت بروزنسکی(ISI - 6G)، (1992) و پرسشنامه شادکامی (نشاط اجتماعی) آکسفورد (1989) بود. اعتبار ابزار به صورت صوری و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. مقدار آلفای پرسشنامه نشاط اجتماعی 86/0 و سبک های هویت در سبک اطلاعاتی 68/0 سبک هنجاری 67/0 و سبک سردرگم- اجتنابی 71/0، به دست آمد. بر اساس نتایج پژوهش بین متغیرهای سبک هویت و مولفه های آن، جنسیت، وضعیت تاهل، مقطع تحصیلی و میزان نشاط اجتماعی دانشجویان رابطه معناداری به دست آمد. نشاط اجتماعی دانشجویان با متغیرهای مقطع تحصیلی و گروه سنی آنان رابطه معناداری دارد.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، رفاه اجتماعی، هویت، نشاط اجتماعی، سبک های هویت
  • کمال کوهی* صفحات 219-244

    امنیت غذایی یکی از فاکتورهای اصلی تامین کننده سلامت فردی و اجتماعی بوده و ضامن توسعه و پیشرفت جامعه محسوب می شود. امنیت غذایی از چنان اهمیتی برخوردار است که بانک جهانی و فایو هدف توسعه هزاره سوم را امنیت غذایی معرفی نموده است. در همین راستا،تحقیق حاضر می کوشد نقش متغیرهای جمعیتی در ناامنی غذایی خانوارهای شهر تبریز را مورد مطالعه قرار دهد. تحقیق به روش پیمایشی انجام شده و جامعه آماری پژوهش را سرپرستان خانوارهای شهر تبریز تشکیل دادند که تعداد آنها بالغ بر 378329 خانوار بود. از این تعداد، 426 خانوار بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. همچنین، برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار spss نسخه 22 استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که از هر 100 خانوار تبریزی تقریبا 4/10 خانوار دچار ناامنی غذایی هستند.از این میزان نیز 1/6 درصد در طول سال دچار ناامنی غذایی هستند. همچنین، نتایج نشان داد که با افزایش سن و شاخص توده بدنی از میزان ناامنی غذایی کاسته می شود، اما با بالا رفتن بعد خانوار ناامنی غذایی نیز روند صعودی را طی می کند. ناامنی غذایی در میان زنان و سرپرستان خانوار با محل تولد روستایی به طور معنی داری بیشتر از مردان و سرپرستان خانوار با محل تولد شهری بوده است. وضعیت ناامنی غذایی سرپرستان شاغلین، دارای تحصیلات بالا و مسکن سازمانی و شخصی در مقایسه با سرپرستان بیکار، دارای تحصیلات اندک و بیسواد و مسکن اجاره ای به طور معنی داری کمتر است. پس سن، شاخص توده بدنی، بعد خانوار، جنسیت، محل تولد، وضعیت تحصیلات، اشتغال و مسکن سرپرستان خانوارها تعیین کننده های جمعیتی میزان ناامنی غذایی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، متغیرهای جمعیتی، سرپرستان خانوارهای شهری، ناامنی غذایی، شهر تبریز
  • باقر ساروخانی، عبدالرضا ادهمی، حیدر محمدزاده* صفحات 245-270

    یکی از عوامل اصلی رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه اجتماعی است. سرمایه ای که زیربنای توسعه فرهنگی، اقتصادی، سیاسی یک شهر و حتی یک کشور است. این پژوهش با هدف ترسیم مدل سرمایه اجتماعی برای تحقق اهداف توسعه اقتصادی مناطق آزاد به انجام رسیده است؛ روش پژوهش کیفی و با استفاده از نظریه داده بنیاد می باشد؛ تکنیک جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق و روش نمونه گیری، نمونه گیری هدفمند می باشد که تا مرحله اشباع نظری جمع-آوری داده ها ادامه یافته است. جامعه آماری پژوهش کارشناسان فعلی وسابق منطقه آزادارس می باشند که از بین آنان، 15 نفر به عنوان مطلع کلیدی انتخاب و با آنان مصاحبه شد. نتایج پژوهش حاکی از این است که از جمله شرایط مداخله گر موثر در توسعه اقتصادی منطقه آزاد ارس بر پایه سرمایه اجتماعی می توان به مواردی مانند عوامل اجتماعی و فرهنگی، عوامل سیاسی و دولتی و برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی اشاره کرد؛ استراتژی های مربوط به سرمایه اجتماعی که در توسعه اقتصادی منطقه آزاد ارس از دید پاسخگویان حایز اهمیت می باشند عبارتند از: اعتمادسازی، آموزش و آگاهی، شبکه سازی و گسترش روابط اجتماعی و مشارکت مدنی که نظارت راهبردی به عنوان مقوله مهم و موثر در این زمینه مطرح می باشد؛ در بررسی پیامدهای توسعه اقتصادی منطقه آزاد با در نظر گرفتن نقش سرمایه اجتماعی پاسخگویان به مواردی مانند افزایش تولید داخلی، افزایش میزان اشتغال و افزایش ظرفیت داخلی با تاکید بر منابع انسانی اشاره داشته اند. در نهایت در بررسی راهبردهای موثر نیز، توجه به مقوله عوامل سیاسی و دولتی به عنوان راهبرد موثر در توسعه اقتصادی منطقه آزاد ارس مطرح شده است.

    کلیدواژگان: منطقه آزاد ارس، سرمایه اجتماعی، نظریه داده بنیاد، توسعه، مشارکت مدنی
  • بیاض کریم زاده، بابک پورقهرمانی*، جمال بیگی صفحات 271-295
    شکل گیری فناوری های نوین مشکل زمان و مکان را کم رنگ کرده و تعاملات جدیدی را بوجودآورده است. رشد نامتوازن در این عرصه، جامعه ایران را با روند رو به رشد بزهکاری سایبری روبرو کرده است. با توجه براینکه سرمایه اجتماعی و فرهنگی از زمینه های توانایی بخش برای تغییر مولفه های نامطلوب این نوآوری برخوردار می باشد. لذا ارتقاء آن یک نیاز و ضرورت محسوب می گردد. هدف پژوهش بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی - فرهنگی با بزهکاری سایبری است. پژوهش حاضر با روش پیمایشی در بین شهروندان 19 تا 60 ساله تبریزی با تحصیلات دیپلم و بالاتر در سال 1399 و نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. یافته ها نشان داد، گرایش به بزهکاری سایبری در بین مردان بیشتر از زنان است. همبستگی چندگانه معادل 256/0 و متغیرهای مستقل به طور همزمان 465/0 با گرایش به بزهکاری سایبری ارتباط دارند و 28/0 درصد از تغییرات گرایش به بزهکاری سایبری پاسخگویان توسط متغیر های اعتماد نهادی، انسجام اجتماعی، دینداری، سواد رسانه ای، فرسایش سرمایه اجتماعی خانوادگی و حمایت اجتماعی تبیین شده است. بنابراین تدابیر خانواده محور، نشاط ملی و رضایتمندی، شفافیت در عملکرد کارگزاران، درونی کردن باورهای دینی و... در کاهش بزهکاری سایبری ثمربخش خواهد شد.
    کلیدواژگان: بزهکاری سایبری، سرمایه اجتماعی، فضای سایبر
  • مجتبی میرزایی*، غلامرضا صدیق اورعی، مهدی کرمانی، احمدرضا اصغرپور صفحات 297-320
    مواجهه با بروز بحرانها در سده های اخیر برای تمام کشورها امری گریز ناپذیر بوده است. و در این راستا کنش ها و استراتژی های متنوعی در سطوح مختلف از سوی بازیگران متفاوت قابل مشاهده است. بررسی این نوع کنش ها و استراتژیها به وضوح در امر مدیریت و برنامه ریزی جهت مقابله با بروز بحرانها موثر خواهد بود. تحقیق حاضر نیز با هدف جمع بندی استراتژی های صورت گرفته در مواجهه با بحران گام برداشته است. برای انجام این مطالعه روش فراتحلیل یا تحلیل تحلیل ها مورد استفاده قرار گرفت. در این مطالعه کلیه مقالاتی که پیش از سال 1399 یا 2020 منتشر شده بودند از پایگاه های معتبر فارسی زبان و انگلیسی زبان جمع آوری گردید. در نهایت نیز از تعداد کثیر مقالات مورد بررسی 3 مقاله فارسی و 18 مقاله انگلیسی زبان برای تحلیل نهایی انتخاب و جمع آوری گردید. در نهایت نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین اثرگذاری بروز بحرانها در حوزه اقتصادی است. به عبارتی اولین ضربه بحرانها به جنبه اقتصادی زندگی مردم برخورد می کند و از این ناحیه زوایای دیگر زندگی اجتماعی را تحت تاثیر خود قرار می دهد. نتایج حاکی از این بود که برای برون رفت از بحران، در استراتژی های دولتی رایجترین امر ایجاد اشتغال، پرداخت یارانه نقدی و حمایت معیشتی و حمایتهای اجتماعی، آموزشی و بهداشتی است. و در بخش استراتژی های خانوار رایجترین آنها کاهش هزینه های مصرفی خانوار، تنوع معیشتی یا تغییر شغل، درخاست کمک از شبکه اجتماعی و مدنی و در نهایت مهاجرت و چند شغله شدن است.
    کلیدواژگان: بحران، استراتژی های مقابله، کاهش هزینه های مصرفی خانوار، استراتژی های خانوار
|
  • Mehran Sohrab Zadeh, Mohsen Niazi Pages 25-52
    Citizenship culture is a set of common values, attitudes and fundamental laws that lead to the active participation of citizens while respecting the democratic values of citizenship and universal responsibility; in a way that, it shapes their lifestyle and guides their interactions with others. The purpose of the present study is to review the studies conducted on citizenship culture using a qualitative Meta synthesis inductive approach. In this research, this method includes seven steps, which systematically evaluate and analyze the results and findings of previous studies. Meta-combination allows the researcher to use the findings of qualitative studies related to the research topic in a structured way to create comprehensive and interpretive findings. For this reason, the results of previous research from domestic sources during the years 1390 to 1398 and foreign sources during the years 2010 to 2020 have been collected and analyzed. Out of 140 extracted articles, 49 articles have been selected for final analysis. The theories used in this research was based on different theories according to the type of research method, using these theories and researches in this field, we can point out Weber, Parsons, Marshall, Turner and Giddens theories. The results of the research led to 49 codes according to the review of numerous extracted articles, which can be considered as one of the most important components according to their repetition: social responsibility, law commitment, universality, and social participation and so on. After reviewing and integrating the initial findings in this study, after going back and forth between sub-fields, 7 main fields were obtained, which include having a democratic attitude, political dimensions of citizenship culture, socio-cultural dimensions of citizenship culture, individual dimensions of citizenship culture, the moral dimensions of citizenship culture, the developmental dimensions of citizenship culture.
    Keywords: Citizenship Culture, having a democratic attitude, political dimensions, socio-cultural dimensions, developmental dimensions
  • Mohammadreza Monfared, Noruz Hashemzehi *, Alieh Shekarbeagi Pages 53-77
    The purpose of this study is to investigate the social well-being status and related sociological factors among the citizens of Ilam province. For this purpose, the theories of Durkheim, Merton, Marx, Giddens, Amartyasen and Wales were used and the extracted variables include social support, social trust, socio-economic status, virtual social networks and religiosity. The research method is survey. The statistical population includes citizens over 20 years of age in Ilam province and the statistical sample size is 388 people. The sampling method is a multi-stage cluster in which samples are taken from all cities of the province. A questionnaire was used to collect data and information. The descriptive results of the research show that the average social well-being of citizens is 59.81 (high). The results of stepwise regression analysis have also shown that among the independent variables, only the effect of religiosity and social support variables is significant. The magnitude of this effect is ./20 and ./16. These variables explain %8 of the variance in social health. Also, data analysis showed that gender, age and educational groups are not different in all aspects of social health. Gender groups differ in terms of social flourishing and social adaptation, age groups in terms of social cohesion, and educational groups in terms of social inclusion.
    Keywords: social well-being, citizens, Ilam Province, Social Support, Religiosity
  • Jafar Beikzad *, Babak Mostafaie, Hossein Nori Pages 79-98
    In today's turbulent and changing environment, what can keep organizations in better conditions than other organizations is to pay attention to productivity in the organization. Productivity in the university has become a very important concern for managers. Because it is the most basic motivator in achieving satisfactory results .In the meantime, spirituality in the workplace is effective as a platform for achieving productivity. The purpose of this study is to investigate the model of the impact of spirituality in the workplace on organizational productivity with the mediating role of social capital and adherence to ethical behaviors in the University of Tabriz.This research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive method and correlation. The statistical population of the study is the staff of Tabriz University, whose number is 295 people. The statistical sample size was estimated to be 167 people using the Cochran relation and was selected by stratified random sampling. The data collection tool is a standard questionnaire. To analyze the statistical data of the matrix correlation test, simultaneous regression and structural model were performed in SPss and Lisrel software.The research findings showed that the confirmed research hypotheses and spirituality in the workplace through social capital and adherence to ethical behaviors have an indirect effect on organizational productivity.
    Keywords: Spirituality in the workplace, Social Capital, adherence to ethical behaviors, organizational productivity
  • Ali Nazari Sheikhahmad, Fathi Soroush *, Mostafa Azkia Pages 99-129

    Culture as a fundamental factor in the formation of businesses and also its impact on facilitating production processes has been of considerable importance in scientific studies. In this study, an attempt was made to investigate the effect of the components of the cultural business environment on the performance of industrial units in Ardabil province. The present study terms of method is survey study. The statistical population of this study was all entrepreneurs active in the industrial sector of Ardabil province. The minimum sample size for completing the questionnaires of this research was 184 entrepreneurs and was randomly selected and the questionnaire was distributed among them. The validity of the research instrument was calculated using the confirmatory factor analysis model and its reliability was calculated using Cronbach's alpha. Data analysis was performed using SPSS and SMART PLS software using descriptive statistics and structural equation modeling. Findings showed that the cultural components of business has a significant and positive effect on the productive-commercial performance of industrial units. The findings also showed that the components of low power distance, individualism, low uncertainty avoidance, long-term orientation and masculinity have a significant effect on the productive-commercial performance of industrial units.

    Keywords: business cultural components, production-commercial performance, industrial units
  • Morteza Safari *, Mostafa Jaefari Pages 131-159
    Local media and development; Case study of Zanjan province Abstract: Though to the importance of communications and media in development, the main purpose of this study is to understand the standpoints of selected groups of citizens about the capacities, policies and success rate of local media in various dimensions of development and the strengths and weaknesses of local media٫ compared to national and international ones about the development. To achieve the goals٫ standpoints of 10 groups of citizens of Zanjan province, who are considered as intellectual leaders and reference groups of the province due to their position and influence, have been studied by semi-structured questionnaire. The number of adjectives from each group was three and their total number was 30 and the answers were coded and conceptualized using thematic analysis method. The research findings indicated that the level of knowledge of the mentioned groups about the local media of the province and their productions is low and these media have not been able to achieve much success in attracting elite audiences. In addition, most research participants believe that local media have serious weaknesses in various aspects of provincial development for various reasons, including ineffectiveness and mainstreaming. Also, compared to similar domestic and foreign examples, these media have problems such as weaknesses in financial resources and equipments, product quality, audience attraction and effectiveness and these media should make more utilization of the strategic advantages of being local, cultural adaptation, low production costs, and audience trust. The main proposed strategy is that in order to benefit from the communication capacities for development, first the development of communications should be based on various indicators including infrastructure, procedures, financial resources, product quality, audience attraction and impact on the agenda.
    Keywords: Development Communication, Media, Development .Local Media, Selected Groups
  • mehdi naydar* Pages 161-182

    This study aims to explore the social construction of economic frustration and how to interpret and understand it from the perspective of small and medium enterprises located in Kashmar industrial town located in Khorasan Razavi province. Data were collected through observation, in-depth interviews and group interviews, and grounded theory method was used to analyze the data. Participants in the study were 12 business owners who were selected by theoretical sampling with maximum volatility. The results showed that foreign exchange market fluctuations, banking system barriers and partners' differences are the main conditions of economic frustration and traditional management, low level of expertise and the imitative nature of the industry provide the necessary grounds for economic failure. The government, the bureaucracy, the anti-capitalist culture, and the social context also act as preconditions for economic frustration .The results showed that frustration in addition to the economic dimension, due to its close relationship with the status and social prestige of people with special social meanings.

    Keywords: Small, Medium-sized Enterprises (SMEs), economic frustration, Entrepreneurship, Firm age, Iran's economy
  • Safar Hayati * Pages 183-217
    One of the main goals of development is to achieve public social welfare and social vitality is one of the components of social welfare and central concepts of sustainable development and has a great impact on satisfaction and trust and hope of people in society. The aim of this study was to study the relationship between students' identity style and their social vitality, which was done by descriptive-correlation method. The statistical population of the study included about 23,000 students of the Islamic Azad University of Tabriz. Using the Cochran's formula, 380 people were selected as the sample size using the stratified sampling method appropriate to the sample size. The instruments used in this study were the standard questionnaires of Brozensky Identity Styles (ISI-6G) (1992) and the Oxford Happiness Questionnaire (1989). The validity of the instrument was formally confirmed and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha. The alpha value of the social vitality questionnaire was 0.86 and the identity styles in the information style were 0.68, the normative style was 0.67 and the confused, avoidance style was 0.71. Based on the research results, a significant relationship was obtained between the variables of identity style and its components, gender, marital status, educational level and the level of social vitality of students. Students' social vitality has a significant relationship with the variables of educational level and their age group.
    Keywords: Human development, social welfare, identity, social vitality, identity styles
  • kamal koohi* Pages 219-244

    Food security is one of the main factors providing individual, social health and food security is a guarantor of the development and advancement of society. Food security is so important that the World Bank and FAO have introduced food security as a goal of the third millennium development. In this context, this paper aims to Study of the role of demographic variables in food insecurity on Tabriz households. The research method was survey and the study population includes the heads of households in the Tabriz city, that is approximately 378,329 households. of the entire statistical society, 426 households were selected based on multi-stage random cluster sampling and techniques of data collection was a questionnaire. the data collected for analysis SPSS version 22 software was used. Findings show that about every 100 households in Tabriz, nearly 10.4 households are suffering from food insecurity. of this amount, 6.1% of the during year is suffering from food insecurity .also, the results showed that with the increase in age and body weight index, the level of food insecurity was reduced, but food insecurity will increase with increasing number of household members. food insecurity among women and head of household with a place of rural birth was significantly higher than that of men and head of household with a place of urban birth. food insecurity in between occupational household caretakers, high education and institutional and personal housing is significantly lower compared to unemployed, low educated, illiterate and rental housing. therefore, age, body mass index, household size, gender, place of birth, education status, occupation and housing of households are the determinants of population on rate of food insecurity.

    Keywords: Food security, demographic variables, Head of household, food insecurity
  • Bagher Saroukhani, Abdolreza Adhami, Heidar Mohammadzadeh * Pages 245-270

    One of the main factors of economic growth and development is social capital. Capital that underlies the cultural, economic, political development of a city and even a country. This study was conducted with the aim of drawing a social capital model to achieve the goals of economic development of free zones; The research method is qualitative and using data theory; Data collection technique is in-depth interview and sampling method is purposeful sampling which has continued until the stage of theoretical saturation of data collection. The statistical population of the study is the current and former experts of Aras region, from which 15 people were selected as key informants and interviewed. The results indicate that among the effective intervening conditions in the economic development of Aras Free Zone based on social capital, we can mention such things as social and cultural factors, political and governmental factors, and educational and information programs. ; Strategies related to social capital that are important in the economic development of Aras Free Zone from the respondents' point of view are: trust building, education and awareness, networking and expansion of social relations and civic participation, with strategic oversight as an important and effective category. In this context; In examining the consequences of economic development of the free zone, considering the role of social capital, the respondents have mentioned issues such as increasing domestic production, increasing employment and increasing domestic capacity with emphasis on human resources. Finally, in the study of effective strategies, attention to the category of political and governmental factors has been proposed as an effective strategy in the economic development of the Aras Free Zone.

    Keywords: Social Capital, Economic development, Grounded Theory .civic participation. Free Aras zone
  • Bayaz Karimzadeh, Babak Pourghahramani *, Jamal Beigi Pages 271-295
    The emergence of new technologies has alleviated the problem of time and space and created new interactions. Unbalanced growth in this field has confronted the Iranian society with the growing trend of Cyber delinquency. Given that social and cultural capital has the potential to change the undesirable components of this innovation. Therefore, its promotion is a need and necessity. The purpose of this study is to investigate the relationship between socio-cultural capital and Cyber delinquency. The present study was selected by survey method among citizens of Tabriz aged 91 to 60 years with diploma and higher education in 1399 and multi-stage cluster sampling. The findings showed that men are more prone to Cyber delinquency than women. Multiple correlations equal to 0.256 and simultaneously independent variables are related to the tendency to Cyber delinquency and 0.28% of the changes in the tendency to Cyber delinquency of respondents by the variables of institutional trust, social cohesion, religiosity, media literacy, erosion Family social capital and social support are explained. Therefore, family-oriented measures, national vitality and satisfaction, transparency in the performance of agents, internalization of religious beliefs, etc. will be fruitful in reducing Cyber delinquency
    Keywords: Cyber delinquency, Social Capital, Cultural Capital
  • Mojtaba Mirzaie *, Gholamreza Sedighuraee, Mehdi Kermani, Ahmadreza Asgharpourmasouleh Pages 297-320
    Facing crises in recent centuries has been inevitable for all countries. And in this regard, various actions and strategies can be seen at different levels by different actors. Examining these types of actions and strategies will clearly be effective in managing and planning to deal with crises. The present study also aims to summarize the strategies adopted in the face of crisis. For this study, meta-analysis or analysis method was used. In this study, all articles that were published before 1399 or 2020 were collected from reputable Persian and English language databases. Finally, from the large number of reviewed articles, 3 Persian articles and 18 English language articles were selected and collected for final analysis. Finally, the results of the study showed that the greatest impact of crises is in the economic field. In other words, the first blow of crises affects the economic aspect of people's lives, and from this area, it affects other aspects of social life. The results showed that to get out of the crisis, the most common in government strategies are job creation, cash subsidies and livelihood support, and social, educational and health support. And in the area of ​​household strategies, the most common of these are reducing household consumption costs, diversifying livelihoods or changing jobs, seeking help from the social and civic network, and finally migrating and becoming more employed.
    Keywords: Crisis, coping strategies, reducing household consumption costs, household strategies