فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 64 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم نقوی صفحات 439-452

    ظهور ویروس جدید موسوم به کووید-19 به یک پاندمی در جهان منجر شده و اکثر کشورها دستورالعمل های سخت گیرانه بهداشتی از جمله قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی را اجرا کردند. هدف از مطالعه حاضر، درک چگونگی تجربه فاصله گذاری اجتماعی و خانه نشینی از دیدگاه سالمندان بود. روش پژوهش، کیفی از نوع تحلیل مضمون بود و به این منظور با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی با 19 فرد بین 65 تا 85 سال مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت. به منظور رعایت پروتکل های بهداشتی مصاحبه ها به صورت تلفنی انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون براون و کلارک تحلیل و سه مضمون اصلی شامل نعمت ها، تهدیدها و راهکارها استخراج شد. بر اساس یافته ها سالمندان ترکیبی از هیجانات مثبت و منفی را طی دوران خانه نشینی تجربه کرده و هم چنین به نظر می رسد خردمندی دوران سالمندی به آن ها به منظور استفاده/خلق راهکارهای مقابله ای به منظور گذران این دوران کمک کرده است. با توجه به این که حفظ روابط اجتماعی برای اکثر مصاحبه شوندگان نکته ای حیاتی به شمار می رفت، لازم است خانواده ها با گفت وگوی صحیح و بدون پنهان کاری شرایط پیش آمده را توضیح داده و در کنار رعایت دستورالعمل های بهداشتی زمینه های گوناگون امکان حفظ ارتباط اجتماعی را برای سالمندان فراهم سازند.

    کلیدواژگان: کووید 19، سارس-کوو-2، پاندمی، سالمندان، تحلیل مضمون
  • رقیه هاتفی مستقیم، دکتر فهیمه باب الحوائجی، دکتر نجلا حریری، دکتر ملوک السادات حسینی بهشتی صفحات 453-472

    این پژوهش با هدف طراحی هستان نگاری «تحکیم خانواده، با استخراج مفاهیم و روابط بین آنها از منابع دانش حوزه مطالعات زنان (گرایش علوم اجتماعی) در ایران انجام شد.  پژوهش از نظر هدف کاربردی است و از روش تحلیل حوزه (رویکرد آشولد و گرونینگر) و هم چنین از روش دلفی برای تایید مفاهیم و تایید نهایی هستان نگاری استفاده شد. از جامعه آماری، شامل 792 کتاب و 2144 مقاله علمی پژوهشی، تعداد 9295 مفهوم عینی و ضمنی استخراج شد و پس از دسته بندی، استانداردسازی و سپس نظرسنجی مفاهیم طی پالایش دلفی، نخستین مدل مفهومی حوزه «تحکیم خانواده» شکل گرفت. این مدل شامل یک هسته مفهومی، 3 مفهوم، 9 مقوله، 24 زیرمقوله و 66 زیرمفهوم بود. درخت هستان نگاری با ایجاد روابط بر مبنای وزن کلمات کلیدی، با یک هسته مفهومی، دو رده اصلی، 110 رده فرعی و 199 زیررده ایجاد شد و در مجموع با 212 رابطه سلسله مراتبی و ویژگی شیء، روابط معنایی بین مفاهیم برقرار شد. این مصنوع در نرم افزار 5.5 protégé اجرا شد و با افزونه های OntoGraf، OWLViz و VOWL قابل نمایش شد. هستان نگاری FamilyOnto به عنوان یک سند راهبردی در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های آینده مدل سازی مفهومی حوزه مطالعات زنان تاثیرگذار است، هم چنین، به عنوان ابزاری برای ذخیره و بازیابی معنایی موثر کاربران و در تعاملات پژوهشی متخصصان حوزه، مفید است.

    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، تحکیم خانواده، مدل سازی مفهومی، مطالعات زنان در ایران، هستان نگاری
  • ملیحه علی مندگاری، مژگان کریمی کریمی، حجیه بی بی رازقی نصرآباد صفحات 473-492

    ناباروری در ایران با توجه به بستر فرهنگی و اجتماعی جامعه، تاثیرات عمیقی بر بسیاری از جنبه های زندگی افراد نابارور دارد. در این مطالعه با اتخاذ رویکرد کیفی و روش تحلیل پدیدارشناختی، ابعادی از تجربه ناباروری و راهبردهای کنار آمدن با آن در زنان و مردان مراجعه کننده به پژوهشکده علوم تولید مثل یزد واکاوی می شود.  مشارکت کنندگان در این پژوهش 32 زن و مرد نابارور هستند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. از تحلیل مصاحبه ها دو تم «ناباروری مساله محوری و نیازمند حمایت همه جانبه» و «ناباروری رویدادی منفی در چرخه زندگی و تا حدودی قابل پذیرش و کم اهمیت» به ترتیب برای زنان و مردان نابارور استخراج شد. بر اساس یافته ها، فرزندآوری جلوه ای از هویت زنانگی و مردانگی تلقی می شود. برای زنان محیط خانه توام با سکوت، ترس و نگرانی، محیط خانواده همسر تنش زا و آزاردهنده است. زنان همواره پیشتاز درمان هستند و بر تکرار آن پافشاری می کنند و با پذیرش ناباروری به مثابه مساله، جست وجوی مداوم درمان، تقدیرگرایی، حضور در محیط های کودک محور و توجه به کودکان تلاش می کنند با شرایط ناباروری کنار بیایند. مردان فرزندان را به عنوان بخشی از هویت خود و تداوم نسل و نام خانواده می پندارند. اغلب جست وجوی درمان برایشان ناخوشایند است. برای رهایی از پیامدهای ناباروری راهبردهایی نظیر انکار ، کم اهمیت جلوه دادن ناباروری، بی توجهی به نظر دیگران، تمرکز بر کار و فعالیت را به کار می بندند. این مطالعه نشان داد که علاوه بر جنبه های درمانی و پزشکی ناباروری، جنبه های مختلف عاطفی، اجتماعی، فرهنگی، ارتباطی، شناختی و اقتصادی ناباروی نیز نیازمند توجه است.

    کلیدواژگان: ناباروری، کنار آمدن، تجربه زیسته
  • ماندانا پیریائی، علیرضا کاکاوند، محمدرضا جلالی صفحات 493-511

    وجود فرزند با اختلال نقص توجه بیش فعالی در خانواده عملکرد خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ادراک انصاف، حمایت اجتماعی ادراک شده و بخشش در مادران کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه بیش فعالی و مادران دارای کودکان عادی انجام گرفت.  نمونه 100 نفر (50 نفر برای گروه با اختلال نقص توجه بیش فعالی که به شیوه نمونه گیری هدفمند و 50 نفر گروه عادی که به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند) از بین مادران کودکان دارای اختلال نقص توجه بیش فعالی و عادی سنین 12-7 سال مناطق 4 و 8 شهر تهران که در نیم سال دوم تحصیلی 98-97 در حال تحصیل بودند، انتخاب شدند. ابزارهای ادراک انصاف پری، حمایت اجتماعی و بخشش در اختیار آن ها قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین حمایت اجتماعی و بخشش مادران دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (p <0.05). بین ادراک انصاف این دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد. با توجه به پایین تر بودن سطوح بخشش و حمایت اجتماعی ادراک شده در مادران کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه بیش فعالی نسبت به مادران کودکان عادی، این موضوع می تواند ناشی از اثرات سوء، مبنی بر داشتن کودک دارای این اختلال باشد.

    کلیدواژگان: ادراک انصاف، بخشش، حمایت اجتماعی ادراک شده، مادران کودکان مبتلا به نقص توجه بیش فعالی و عادی
  • محمد باباپور، غنچه راهب، کیانوش عبدی صفحات 513-532

    در شرایط اشتغال اقماری، دوری متناوب دو هفته ای شاغل از خانواده موجب پیدایش گونه خاص و چالش برانگیزی از زندگی خانوادگی می گردد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تدوین راهبردهای مددکاری اجتماعی و مشاوره با توجه به ابهام در چگونگی ارایه خدمات مذکور به این نوع خانواده ها انجام گرفت. روش این پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوا و بحث گروهی متمرکز است که از طریق نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه 29 نفر شامل کارکنان اقماری، همسران، کارشناسان خانواده و مدیران انتخاب و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته داده ها تا اشباع نظری جمع آوری شد.سپس داده ها بصورت کلمه به کلمه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها منجر به پیدایش سه طبقه اصلی انتزاعی شد که دربرگیرنده توانمندسازی فردی، تحکیم پویایی خانواده و گسترش شبکه های حمایتی بوده و در مجموع از 10 زیرطبقه تشکیل شده اند؛ در نتیجه استفاده از  این راهبردها درقالب نقشهای حرفه ای مددکاری اجتماعی و مشاوره  از قبیل آموزش، مشاوره، مداخله و حمایت های نهادی و غیر نهادی جهت حفظ سلامت خانواده و سازگاری مناسب آنها با شرایط خاص خودشان، می تواند مفید و راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: خانواده، مددکاری اجتماعی، کار اقماری، مطالعه کیفی
  • فاطمه زین الدینی، محمد روشن صفحات 533-545

    شرایط پیش آمده ناشی از ویروس کرونا به گونه ای تمام جهان، افراد و روابط آن ها را دچار دگرگونی کرده و تحت تاثیر قرار داده است. این شرایط بر توافقات حقوقی افراد نیز تاثیرگذار بوده است؛ به عنوان نمونه توافقات والدین کودکانی که به دلایلی از قبیل طلاق جدا از یکدیگر زندگی می کنند، تحت تاثیر این شرایط قرار گرفته است.  در مواردی حق ملاقات والدی که به موجب حکم دادگاه باید روز یا روزهایی از هفته کودک را ملاقات کند، مورد بازنگری قرار گرفته یا در صورتی که حضانت کننده، مانع ملاقات طفل با اشخاص ذی حق شود و به دلایل موجه و امکان ورود ضرر به کودک از اعمال حقی ممانعت کند، حکم به مجازات وی نشده است. با توجه به لازمه دو نهی منتج از قواعد لاضرر، نهی از عروض در تهلکه و بر اساس اصل 40 قانون اساسی چون اعمال این حق موجبات ورود ضرر به غیر را فراهم و تمهید می کند و محتمل نیز قوی است، بنابراین حکم به الغای موقت این حضانت یا ملاقات حسب اقتضا خواهد شد. ملاک برهم زدن توافقات والدین و اشخاص ذی حق، بر اساس قانون داخلی و برخی از کشورهای مورد مطالعه هم چون استرالیا، کانادا و ایرلند؛ به مخاطره افتادن سلامت جسمی، امکان ورود ضرر و نهایتا حفظ مصالح کودکان است. این موارد موضوعاتی است که به دادگاه و حضانت کننده اجازه می دهد تا برای دوره ای محدود شخص ذی حق؛ اعم از والدین یا سایر اقربا از ملاقات با کودکان محروم شده و استنکاف حاضن موجبات مسئولیت مدنی و کیفری برای وی نباشد. از دیگر مشکلات مربوط به دعاوی حضانت و حق ملاقات در ایام شیوع کرونا،</strong> قرنطینه سازی و تعطیلی اماکن عمومی و ادارات، روش های دسترسی به دادگاه ها و حضور در جلسات دادرسی و آگاهی از این روند بوده که در این مقاله به آن ها پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، حقوق خانواده، حضانت، حق ملاقات، ضرر، سلامت جسمی
  • حسین ملتفت، مصیب محبی، داود شهپری، فاطمه هاشمی صفحات 547-568

    با توجه به افزایش آمار طلاق در کشور طی سال های اخیر، مقاله پیش رو بر آن است تا با رویکرد توصیقی تحلیلی و با استفاده از روش تحلیل ثانویه، وضعیت طلاق در ایران و روند آن طی دوره 1393-1383 را مورد بررسی قرار دهد. بدین منظور از منابع موجود شامل داده های سرشماری، سازمان ثبت احوال و نمونه سرشماری 1390 برای زنان 64-15 ساله استفاده شده است.  یافته ها نشان داد نسبت طلاق به ازدواج در کل کشور در سال 1383، 10.21 بوده که طی یک روند افزایشی در سال 1393 به 22.58 رسیده است. هم چنین یافته های حاصل از مطالعه الگوهای سنی و جنسی نیز نشان داد در سال 1393، زنان سنین 20 تا 35 ساله و مردان سنین 25 تا 40 ساله در معرض خطر بیشتری برای طلاق بودند. شاخص میانگین طول مدت زندگی، افزایش یک سال دوام زندگی مشترک در سال 1393 در مقایسه با سال 1383 را نشان داد. عوامل اجتماعی اقتصادی و افزایش شاخص هایی مانند سطح تحصیلات زنان و استقلال آن ها، سن ازدواج، شهرنشینی و تراکم جمعیت و میزان بیکاری، خصوصا مردان و جوانان در تعامل با ساختار سنی و هم چنین تغییرات فرهنگی نقش مهمی در روند رو به تزاید طلاق در طول یک دهه اخیر ایفا کرده اند.

    کلیدواژگان: طلاق، مسائل اجتماعی، تغییر خانواده
|
  • Azam Naghavi Pages 439-452

    The emergence of a new disease called COVID-19 has led to a worldwide pan-demic, and most countries have implem-ented strict health guidelines, including quarantine and social distancing. The aim of the present study is to understand the experience of social distancing and staying at home laws from the perspective of the elderly. A qualitative thematic analysis method was employed, and semi-structured interviews were conducted using snowball sampling with 19 individ-uals between 65 and 85 years of age.
     
    In order to observe the health protocols, the interviews were conducted by telep-hone. Data were analyzed using the Braun and Clark thematic analysis method, and three main themes including Blessings, Threats and Strategies were extracted. According to the findings, participants have experienced a combination of po-sitive and negative emotions during their stay at home, and it seems that the wisdom of old age has helped them to use/create coping strategies to overcome their pro-blems. Given that maintaining social relationships is critical for most people of this age, families need to be able to explain the situation in a proper and clear manner, and to provide a variety of opportunities of social relationship for the elderly while following health guidelines.

    Keywords: Covid-19, SARS-Cov-2, Pandemic, Older adults, Thematic Analysis
  • Roghieh Hatefi MostaghimIslamic Pages 453-472

    The present research aims to design an Ontology of Family Consolidation domain based on Women's Studies resources in Iran (books and articles) which were published during the years 1995-2018.  
    It was done by extracting the concepts and their relationships and properties from knowledge resources. This applied research was done by mixed methods (qualitative and quantitative combination), with Delphi and Domain analysis approaches by reviewing the subjects of 792 books and 1142 articles. Concepts were evaluated by Delphi method through interviews and questionnaires with 11 ex-perts. Finally, 1 conceptual core, 3 conce-pts, 9 categories, 24 subcategories and 66 sub-concepts were extracted. The made-artifact of this research has 1 conceptual core (super class) called "Family Conso-lidation", two main classes called "Family Consolidation Factors" and "Family Consolidation Results". It contains also 110 classes, 199 subclasses, along with 54 hierarchical relationships. In total 212 semantic properties were identified among the concepts. The present research has been done through protégé ontology management software (Beta 5. 5 edition) and because of software capability it can edit, upgrade and expand. This ontology has been created with the aim to support researchers in exploring knowledge and to retrieve more information from the domain of Women's Studies in Iran.

    Keywords: Family Consolidation, Information Retrieval, Ontology, Women's Studies in Iran
  • Maliheh Alimondegari, mozhgan karimi, Hajiieh Bibi Razeghi Nasrabad Pages 473-492

    Due to the cultural and social context of Iranian society, infertility has profound effects on many aspects of people suffe-ring from this condition. In this study, by adopting a qualitative approach and phen-omenological analysis method, dimen-sions of infertility experience and coping strategies in women and men referred to Yazd Reproductive Sciences Institute are analyzed. 
    Participants in this study are 32 infertile men and women who were selected by purposive sampling. In this study, two main themes of "infertility is a central issue and needs comprehensive support" and "infertility is a negative event in the life cycle and somewhat acceptable and insignificant" for infertile men and women, respectively, were analyzed by conducting interviews and analyzing them afterward. According to the findings childbearing is considered a manifestation of gender identity. For women, the home environment is full of silence, fear and worry, the husband's family environment is stressful and frustrating. They are always at the forefront of treatment and insist on repeating it. By accepting infert-ility as a problem, constantly seeking tr-eatment, appreciation, being in child-centered environments, and paying attent-ion to children, they try to cope with it. Men consider children as part of their identity and the continuity of generation and family name. Seeking treatment is often unpleasant for them. To get rid of the consequences of infertility, they use strategies such as denial, downplaying infertility, ignoring the opinions of others, and focusing on work and activity. This study showed that in addition to the therapeutic and medical aspects of infertility, various emotional, social, cult-ural, communication, cognitive and eco-nomic aspects of infertility also need attention.

    Keywords: lived experience, infertility, Adaptation Strategies, Yazd Reproductive Sciences Institute
  • Mandana Piryaei, Alireza Kakavand, Mohammadreza Jalali Pages 493-511

    The presence of a child with Attention Deficit-Hyperactivity Disorder-ADHD- in a family can affect the performance of family. The aim of this study is to compare perception of equity, perceived social support and forgiveness in mothers of children with ADHD and mothers of healthy children.
     
    A sample of 100 people (50 for the group with ADHD was selected by purposive sampling and 50 healthy group by multi-stage cluster sampling among mothers of children with ADHD and healthy ages 7-12 years old, 4th and 8th districts of Tehran, who were studying in the second half of the 97-98 academic year, were selected. Then, Perry Perception of equity measure, the Zimet social support questionnaire, and the Rye forgiveness questionnaire were used. The results showed that there is a significant difference between social support and forgiveness of mothers in the two groups (p<0.05), but none in the perception of equity. Due to the lower levels of forgiveness and perceived social support in mothers of children with ADHD than mothers of healthy Children, this could be due to the adverse effects of having a child with the disorder.

    Keywords: Forgiveness, Mothers of ADHD, Normal Children, Perception of Equity, Perceived Social Support
  • Mohammad Babapour, GHoncheh . Raheb, Kianoush Abdi Pages 513-532

    In the case of intermittent employment, a two-week periodic work away from family, creates specific and challenging type of family life. Therefore, the present study aims to develop strategies of social work and counseling regarding the ambi-guity on how to provide these services to these kinds of families. 
    The method of this research is qualitative in the form of content analysis and focus group discussion and 29 people were selected through purposeful and voluntary sampling including intermittent staff, spouses, family experts and managers; data were collected to theoretical saturati-on using semi-structured interviews, then the data analysis led to the appearance of the three main abstract categories that includes individual empowerment, conso-lidation of family dynamics and expansion of support networks, consisting of a total of 10 subcategories. Results show, these strategies can be helpful in guiding the roles of professional social assistance and counseling such as education, counseling, intervention, and institutional and non-institutional support to maintain family health and adapt to their specific circu-mstances.

    Keywords: Family, Social Work, Inter-mittent Work
  • Fateme Zeynodini, Dr Mohammad Roshan Pages 533-545

    The COVID-19 crisis has a major impact on the life of people around the world. People, their relations, their jobs and all other aspects of life have experienced change during COVID pandemic. The pandemic situation also affects the exis-ting legal agreements such as co-parent-ing. Many countries issued stay-at-home orders which limited contact between people and their family and friends. 
    This order has a great impact on families who follow court orders on co-parenting and access to the children. The COVID restrictions have created confusion and distress for them about their rights and responsibilities. The study of legal decisions in Iran and also some countries such as Australia, Canada, and Ireland show that the current COVID restrictions cannot be used as an excuse to breach the legal agreement. The existing court orders remain in place and must be respected as much as possible. However, parents may modify the existing court orders according to the situation and taking into account the best interests of the child while there is a “reasonable excuse”. Some legal princ-iples such as the principle of “no harm and no loss” and the principle of “avoiding hardship” and the article 40 of Iranian Constitution which explains that the exercise of any one’s right cannot be in a manner that harms others. Therefore, if the decision to any change in access or custo-dy is made based on preventing any kind of loss or harm to children which is reasonably probable, there is no civil liability nor criminal one for the breach of legal agreement. This article examines some family law issues which have been litigated  regularly during COVID pande-mic such as the custody and access during COVID, lock-down and quarantine and access to the courts, and different ways to inform people about their legal rights and responsibilities and any modification to them during COVID-19.

    Keywords: Coronavirus, Family Law, custody, Right to access, Harm
  • Hossein Moltafet Pages 547-568

    Considering the increase in the number of divorces in Iran in recent years, this article aims to examine the situation of divorce in this country and its trend during the period 2005-2015 with a descriptive-analytical approach and using the secondary analysis method. 
    For this purpose, existing resources inc-luding census data, registry organization and census sample of 2012 for 15-64-year-old women have been used. The findings showed that the ratio of divorce to marriage in Iran was 10.21 in 2005 and during an incremental period reaching 22.58 in 2015. Also, findings from the study of age and sex patterns showed that in 2015, women between the ages of 20 and 35 and men aged 25 to 40 had a greater risk of divorce The mean life expectancy index showed an increase in one year of cohabitation life expectancy in 2015 compared to 2005. Socio-economic factors and the increase of indicators such as the level of women's education and their independence, the age of marriage, urbanization and population density, and the rate of unemployment, especially men and youth, in interacting with age structure as well as cultural change, have played an important role in the increasing process of divorce during the current decade.

    Keywords: family change, Divorce, social issues