فهرست مطالب

نظارت و بازرسی - پیاپی 53 (پاییز 1399)

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 53 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا کولیوند*، حمید آزادی ریکنده، علی کریمی خوزانی صفحات 13-38
    مقاله حاضر به بررسی و تبیین پیامدهای بی اعتنایی سازمانی در ناجا پرداخته است. هدف این تحقیق، کاربردی، و روش آن توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تمام کارکنان پلیس پیشگیری فاتب هستند. روش نمونه گیری، تصادفی ساده است. در ابتدا به منظور تبیین پیامدهای بی اعتنایی سازمانی از منابع کتابخانه ای و پس از شناسایی این عوامل در بخش میدانی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه به وسیله استادان و خبرگان مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ عدد 95/0 به دست آمد که نشان از پایایی خوب پرسشنامه است. نتایج تحقیق نشان داد که بی اعتنایی سازمانی موجب بی اعتمادی سازمانی،  فرسودگی شغلی و گرایش به ترک خدمت می شود و بر عملکرد سازمانی، تعهد سازمانی و کیفیت زندگی کاری کارکنان تاثیر منفی دارد. از سوی دیگر، نتایج نشان داد که عوامل جمعیت شناختی (نظیر سن، سابقه، تحصیلات و جنسیت) کارکنان بر بی اعتنایی سازمانی کارکنان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: بی اعتنایی سازمانی، بی اعتمادی سازمانی، فرسودگی شغلی، گرایش به ترک خدمت، عملکرد سازمانی
  • وحید آرائی*، شعبان نجف پور صفحات 39-58

    رسانه ها با انعکاس اخبار گوناگون در خصوص فساد می توانند گام بزرگی در برجسته سازی این پدیده شوم ایفا نمایند و این اقدام رسانه ها می تواند توجهات مردم و مسیولین را متوجه مسایل این حوزه نموده و در صورت نیاز برای سیاستگذاری مورد توجه قرار گیرد. رویکرد نوینی که کشورهای مختلف در پیشگیری از فساد و ارتقای سلامت اداری اتخاذ نموده اند، رویکرد نظام ملی درستکاری است. رویکرد یاد شده بیان می دارد که برای سیاستگذاری مبارزه با فساد، تمامی بخش های جامعه باید در تعامل با یکدیگر در راستای درستکاری ملی به هم نزدیک شوند و موفقیت سیاست های مبارزه با فساد نیازمند ایتلاف و همکاری گسترده و نزدیک بخش های مختلف جامعه برای حمایت از آنها است. براساس این رویکرد بازیگران مختلفی (قوه مقننه، مجریه، قضاییه، جامعه مدنی، احزاب، آمبودزمان، پلیس، رسانه ها و...) در شناسایی مشکل فساد و نهایتا قرار گیری آن در دستورکار دولت و نهادهای سیاستگذار این حوزه و رفع آن دخیل هستند. یکی از این بازیگران رسانه ها هستند. از این رهگذر در مقاله پیش رو با روش تحلیل کیفی داده های موجود مبتنی بر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، به نقش و جایگاه رسانه ها در نظام ملی درستکاری پرداخته می شود. وجود آزادی اطلاعات و به رسمیت شناختن و حق دسترسی همگانی به آن، وجود آزادی مطبوعات و رسانه ها، عدم سانسور و خودسانسوری، استقلال ساختاری، محتوای، مالی و سیاسی رسانه های همگانی، و تامین استقلال حرفه روزنامه نگاری، به عنوان مهم ترین شاخص ها و مولفه های ستون رسانه در نظام ملی درستکاری بیان شده که فقدان آنها موانعی جدی بر سر راه رسانه در نظام ملی درستکاری محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، فساد، سیاستگذاری عمومی، نظام ملی درستکاری
  • جمال بیگی*، رضا قادری صفحات 59-80
    هدف این مقاله مشخص کردن عوامل درون سازمانی موثر بر رعایت حقوق شهروندی متهمان توسط کارکنان فرماندهی انتظامی شهرستان مراغه است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی، و ازنظر روش، پیمایشی است. جامعه آماری تمام کارکنان فرماندهی انتظامی شهرستان مراغه هستند. تعداد نمونه با استفاده از جدول مورگان 108 نفر و با شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. عوامل درون سازمانی به چهار بخش مدیریتی- سازمانی، فرهنگی- اجتماعی، تربیتی- آموزشی و نظارتی- حفاظتی تقسیم، و گویه ها بر اساس آنها تنظیم، و با استفاده از تحلیل داده های جمع آوری شده مشخص شد که عوامل درون سازمانی بر رعایت حقوق شهروندی متهمان تاثیر مستقیم دارد و بین آنها و رعایت حقوق شهروندی متهمان رابطه معناداری برقرار است. عوامل درون سازمانی به ترتیب اولویت از دیدگاه جامعه آماری، نظارتی- حفاظتی، تربیتی- آموزشی، مدیریتی- سازمانی و فرهنگی- اجتماعی رتبه بندی شد و در دیدگاه ها با توجه به سطح تحصیلات تفاوتی مشاهده نشد؛ اما با افزایش سن کارکنان، پاسخهای آنها به سمت عامل نظارتی- حفاظتی گرایش پیدا کرد. برای رعایت حقوق شهروندی متهمان، باید بر عواملی چون نهادهای نظارتی و نظارت های مردمی، عوامل آموزشی و فرهنگی و اجتماعی تمرکز کرد.
    کلیدواژگان: عوامل درون سازمانی، حقوق شهروندی متهم، پلیس و حقوق شهروندی متهمان
  • صیاد درویشی*، لطفعلی بختیاری، علی افراسیابی صفحات 81-100

    هدف این تحقیق شناخت معیارهای انتصاب فرماندهان و مدیران انتظامی در آموزه های مکتب شهید سلیمانی است. تحقیق بر اساس هدف، توسعه ای وکاربردی، و براساس روش، تبیینی- توصیفی، و بر اساس گردآوری داده ها در زمره تحقیقات کیفی و به روش دلفی است. جامعه آماری این تحقیق شامل خبرگان پلیس و اسناد مرتبط با مکتب شهید سلیمانی است. داده های شفاهی و کتبی به روش برهانی- تفسیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که معیارهای انتصاب فرماندهان و مدیران انتظامیبر پایه مکتب شهید سلیمانی را می توان در سه بعد شغلی- حرفه ای، اعتقادی- معنوی و اخلاقی- رفتاری، طبقه بندی کرد و از گذر بومی سازی و نهادینه کردن سبک فرماندهی این شهید والامقام در انتصاب فرماندهان و مدیران انتظامی، می توان ماموریتهای برقراری نظم را به شیوه ای انجام داد که به پذیرش و استقبال حداکثری افراد جامعه و احساس امنیت و نظم پایدار منتهی شود. نتایج حاکی است که پلیس برای تحقق اهداف خود در انتصاب فرماندهان و مدیران در تراز انقلاب اسلامی و مکتب شهید سلیمانی، باید فرایند انتصاب فرماندهان و مدیران انتظامی را بر اساس ویژگیهای شاخص ابعاد سبک فرماندهی مکتب شهید سلیمانی بازخوانی کند تا از این گذر بتوان از میان گزینه های انتصاب در مشاغل فرماندهی و مدیریت انتظامی، کارکنانی را منصوب کرد که بیشترین انطباق را با این معیارها داشته باشند.

    کلیدواژگان: انتصاب فرماندهان و مدیران انتظامی، معیارهای ارزشیابی و انتصاب، مکتب شهید سلیمانی
  • هاجر کرانی*، مرتضی مرادی صفحات 101-128

    پژوهش با هدف تحلیل رابطه باورهای اخلاقی با کیفیت زندگی کارکنان زندان کرمانشاه با نقش میانجی سبک زندگی اخلاق مدار انجام گرفت. روش تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی، و از لحاظ شیوه اجرا توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تمام کارکنان زندان کرمانشاه هستند. بر اساس  فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب  حجم نمونه 244 کارمند برآورد گردید. ابزارهای پژوهش شامل سه پرسشنامه باورهای اخلاقی، سبک زندگی اخلاق مدار نعمتی و همکاران (1399) و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) است. روایی صوری پرسشنامه ها از طریق اظهار نظر استاد راهنما تایید شد. ضریب پایایی محاسبه شده از طریق روش آلفای کرونباخ برای سنجش میزان پایایی به ترتیب برای باورهای اخلاقی 80/0، سبک زندگی اخلاق مدار 66/0، کیفیت زندگی کاری 82/0 و پایایی کل پرسشنامه ها 83/0 محاسبه شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد بین باورهای اخلاقی و سبک زندگی اخلاقی مدار (84/0) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین بین باورهای اخلاقی و کیفیت زندگی کاری (71/0) رابطه مثبت و معناداری در سطح 01/0 هست. بین متغیرهای سبک زندگی اخلاق مدار و کیفیت زندگی کاری(72/0) نیز رابطه مثبت و معناداری در سطح 01/0 وجود دارد. هم چنین نتایج نشان داد باورهای اخلاقی به شکل مستقیم و غیر مستقیم از طریق نقش میانجی سبک زندگی اخلاق مدار بر کیفیت زندگی کارکنان اثر دارد.

    کلیدواژگان: باورهای اخلاقی، سبک زندگی اخلاق مدار، کیفیت زندگی کارکنان
  • کلی هاین* ترجمه: احسان عارفی صفحات 129-151

    استفاده پلیس از زور یکی از مهمترین مسایل پلیس است که تحقیقات، پیوسته نشان می دهد که مقاومت متهمان در بازداشت، بهترین پیش بینی کننده استفاده یا عدم استفاده از زور است؛ با این حال، مقاومت به خودی خود کمتر مورد تحقیق قرار گرفته است. این مطالعه از برنامه نظارت بر مصرف مواد مخدر استرالیا [1](طولانی ترین بررسی چند جانبه مجرمان در این کشور) بر گرفته شده است. داده ها با استفاده از پسرفت استدلالی چند متغیره و چند سطحی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت تا عواملی را شناسایی و پیش بینی کند که باعث مقاومت متهمان هنگام بازداشت می شود که آیا مظنون به مقاومت در برابر دستگیری متهم شده است یا خیر. نتایج نشان داد که در حالی که مقاومت مظنون نسبتا کم بود، در شرایط خاص شیوع بیشتری داشت. عوامل مرتبط با ویژگیهای جمعیت شناختی مظنون، نوع جرم، متغیرهای زمانی/مکانی و منطقه تحت نظر پلیس همگی در این موضوع دخیل است که آیا مظنون به مقاومت در برابر دستگیری متهم شده است یا خیر. علاوه بر این، نتایج نشان داد که منطقه تحت نظر پلیس، قویترین عامل برای پیش بینی این نکته است که آیا مظنون به مقاومت در برابر بازداشت متهم می شود یا خیر. این یافته ها ماهیت پیچیده و چند وجهی برخوردهای پلیس- شهروند را برجسته می کند.

    کلیدواژگان: پلیس، نیروی قانون، مقاومت
|
  • Alireza Colivand *, Hamid Azadi, Ali Karimi Khozani Pages 13-38
    The purpose of this research is applied, and its method is descriptive-correlational. The participants in this study are all the police officers of the Preventive Division of Fateb. The sampling method is simple random sampling. Initially, in order to explain the consequences of organizational disregard, library resources were used and after identifying these factors in the field, a researcher-made questionnaire was used. The validity of the questionnaire was confirmed by professors and experts. To determine the reliability of the questionnaire Cronbach's alpha coefficient was used, the number 0.95 was obtained, which indicates the good reliability of the questionnaire. The results showed that organizational disregard causes organizational distrust, burnout and tendency to leave the service and has a negative effect on organizational performance, organizational commitment and quality of work life of employees. On the other hand, the results showed that demographic factors (such as age, history, education and gender) of employees affect the organizational disregard of employees.
    Keywords: organizational disregard, organizational distrust, burnout, tendency to leave the service, organizational performance, organizational commitment, quality of work life of employees
  • Vahid Araie *, Shaban Najafpour Pages 39-58

    The purpose of this article is to explain and analyze the role of the media in the fight against corruption with the approach of the national integrity system. The media can play a big role in highlighting corruption by covering various news items. This action can draw the attention of the people and officials to the issues in this area and if necessary, policy-makers can use the results of this area as well. The new approach taken by various countries in the fight against corruption and the promotion of the health of the administrative system is the national integrity system. According to this approach, all sections of society should interact with each other in line with national integrity. Various actors, including the mass media are involved in identifying and directing anti-corruption policies. The method of collecting information and data in this article is library and documentary studies and the information is analyzed analytically and inferentially. Findings and results showed that the existence of freedom of information and recognition and the right of public access to it, the existence of freedom of the press and media, to not censor and self-censoring, structural, content, financial and political independence of mass media and ensuring the independence of journalism are the most important indicators and factors of the media in the national system of integrity which their absence is a serious obstacle to the true role of the media in anti-corruption policy.

    Keywords: national integrity system, the role of the media in the fight against corruption, free media, disclosure of corruption, anti-corruption policy
  • Jamal Beigi *, Reza Ghaderi Pages 59-80
    The purpose of this article is to identify the factors within the organization affecting the observance of the citizenship rights of the people accused by the employees of the Maragheh police command center. This research is applied in terms of purpose, and geodesic in terms of method. The statistical population is all employees of the Maragheh police command center. The number of samples was 108 using Morgan table and random sampling method. Data analysis was performed using SPSS software. Intra-organizational factors are divided into four sections: managerial-organizational, cultural-social, educational- and supervisory-protective, and the items are adjusted based on them, and using the analysis of the collected data, it was determined that intra-organizational factors have a direct effect on the citizenship right of the suspects and there is a significant relationship between them. Intra-organizational factors were ranked based on the statistical perspective and they are: supervisory-protective, educational, managerial-organizational and cultural-social. No difference was observed in the views according to the level of education; but; with the increase of age factor of the employees, their responses tended towards the supervisory-protective factor. In order to respect the citizenship rights of the suspect, it is necessary to focus on factors such as supervisory bodies and public oversight, educational, cultural and social factors.
    Keywords: intra-organizational factors, Suspects’ citizenship right, Police
  • Sayyad Darvishi *, Lotf Ali Bakhtiyari, Ali Afrasyabi Pages 81-100

    The purpose of this research is to identify the criteria for appointing commanders and law enforcement managers based on martyr Soleimani School. This is a purposeful research which is developmental and applied, and based on method, explanatory-descriptive. Data collection is in the category of qualitative research and Delphi method. The statistical population of this research includes police experts and documents related to the school of Shahid Soleimani. Oral and written data were analyzed by argumentative-interpretive method. The findings show that the criteria for appointing commanders and law enforcement managers based on the school of martyr Soleimani can be divided into three dimensions: occupational-professional, doctrinal-spiritual and moral-behavioral and through the localization and institutionalization of the commanding style of this high-ranking martyr in the appointment of commanders and law enforcement officers, it is possible to carry out the order-establishing missions in a way that the most members of society accepts its methods. The results show that in order to achieve the goals in appointing commanders and managers at the level of the Islamic Revolution and martyr Soleimani’s school, the police should re-read the process of appointing commanders and law enforcement managers based on the characteristics of the martyr Soleimani’s school to choose the best candidate based on the martyr’s criteria.

    Keywords: Appointment of commanders, law enforcement managers, evaluation, appointment criteria, Shahid Soleimani School
  • Hajar Karani *, Morteza Moradi Pages 101-128

    The aim of this study was to analyze the relationship between ethical beliefs and quality of life of Kermanshah’s prison staff with the mediating role of ethical lifestyle. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of methodology. The statistical population is all employees of Kermanshah’s prison. Based on the Cochran formula and stratified random sampling method, the sample size of 244 employees was estimated. The research instruments include three questionnaires of ethical beliefs, ethical lifestyle of Nemati et al. (2020) and Walton’s Quality of Work Life (1973). Face validity of the study was confirmed by the doctoral advisor of this study. Reliability rate was calculated with Cronbach's alpha and was 0/80 for ethical beliefs, 0/66 for ethical lifestyle, 0/82 for quality of work life and 0.83 for the whole questionnaire, respectively. To analyze the data, two levels of descriptive statistics and inferential statistics were used. The study showed that there is a positive and significant relationship between moral beliefs and ethical lifestyle (0/84). There is also a positive and significant relationship between moral beliefs and quality of work life at the level of 0/01. There is a positive and significant relationship between ethical lifestyle variables. There is also a positive and significant relationship between quality and quality of work life (0.72) at the level of 0.01. Also, the results showed that ethical beliefs directly and indirectly affect the quality of life of employees through the mediating role of ethical lifestyle.

    Keywords: Ethical Beliefs, ethical lifestyle, quality of life of employees
  • Kelly Hine *, Ehsan Arefi Pages 129-151

    Police use of force is one of the most critical issues in policing with research consistently finding that the best predictor of force is suspect resistance. Yet, resistance itself is relatively rarely researched. This study drew from the Drug Use Monitoring in Australian (DUMA) program – Australia’s longest running cross-sectional survey of offenders. Data was analyzed using multivariate and multi-level logistic regression to identify factors that predict suspect resistance in terms of whether the suspect was charged with resisting arrest or not. Results showed that while suspect resistance was relatively rare, it was more common under specific situations. Factors relating to offender demographics, crime, temporal/situational, and policing district all contributed to whether suspects were charged with resisting arrest. Moreover, the results showed that the policing region was the strongest predictor of whether a detainee was charged with suspect resistance. These findings highlight the complex and multifaceted nature of police-citizen encounters.

    Keywords: Police, Law Enforcement, resist