فهرست مطالب

پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی - پیاپی 49 (زمستان 1399)

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت اسلامی
پیاپی 49 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی دارایی*، سیاوش نصرت پناه، غلامحسین رضایت، سید محمدرضا حسینی نژاد ماهانی صفحات 5-38

    احصای شایستگی های استادان و مربیان ازجمله مباحث مهم و حیاتی در نظام تعلیم وتربیت است. پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی و از نوع توسعه ای است که با هدف دستیابی به الگوی شایستگی های استادان و مربیان مبتنی بر بیانات امامین انقلاب اسلامی اجرا شده است. برای نیل به این هدف، مباحث نظری و پژوهش های انجام شده مرتبط مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته و درادامه با استفاده از روش نظریه داده بنیاد طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مفاهیم و مقوله ها از درون داده ها احصا و بعد از انجام چند مرحله مفهوم سازی در سطوح مختلف انتزاع و تعریف ارتباط مقوله ها با پدیده محوری و ترکیب نظری آنها، الگوی نظری ارایه شده است. به منظور افزایش دقت و اعتباریابی نتایج به دست آمده، نقطه نظرات 12 نفر از مدیران سطوح راهبردی و اعضای هییت علمی در نظام تعلیم وتربیت که در حوزه استادان و مربیان  به صورت مستقیم مسئولیت دارند، ازطریق پرسشنامه محقق ساخته اخذ و نتایج مربوط ازطریق آزمون های کولموگروف اسمرنوف یا (K-S)، فریدمن، پارامتری و تی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است و درنهایت ابعاد، مولفه ها و رتبه بندی آنها درقالب جداول مربوط ارایه شده است.در این تحقیق با منطق نظریه داده بنیاد تعداد 351 سند تمام خوانی و براساس این اسناد تعداد 1131 گزاره نظری به دست آمده است، درادامه با مطالعات رفت و برگشتی تعداد 87 کد باز شناسایی و سپس این کدها براساس محور های مشترک درقالب 8 کد محوری دانش، توانایی، مهارت، نگرش، بینش، ویژگی های شخصیتی، ویژگی های اخلاقی و اعتبار دسته بندی و درنهایت کد های محوری حول کد انتخابی یا پدیده محوری شایستگی های استادان و مربیان الگوی مفهومی تحقیق را ساخته اند.

    کلیدواژگان: شایستگی ها، استادان و مربیان، بیانات امام خمینی(ره)، بیانات مقام معظم رهبری(مدظله)
  • شبنم سالار*، مسعود صفایی مقدم، محمد شفیق اسکی، رضا شیخه صفحات 39-62

    هدف این پژوهش، بررسی تطبیقی ایده دانش فضیلت بنیان در اندیشه اسلام و غرب و کاربردهای تربیتی آن است. جنس پژوهش کیفی و نوع آن  تحلیلی تطبیقی است. دراین راستا نخست دو مفهوم دانش و فضیلت مورد تحلیل قرار گرفت و سپس نسبت میان آنها بررسی شد. از تحلیل و بررسی ها به دست آمد که  این ایده درصورتی در صحیح ترین معنای خود به کار می رود که جوهر اصلی آن که همانا فضیلت و فضیلت گرایی است، به عنوان روح اصلی دانش، تمامی فعالیت های دانشی را تحت پوشش و حمایت خود داشته باشد. در بخش دوم مقاله به مقایسه تطبیقی میان ایده دانش فضیلت بنیان در اندیشه اسلامی و اندیشه غربی پرداخته شد. تطبیق صورت گرفته نشان می دهد که ایده دانش فضیلت بنیان در غرب برخلاف اسلام با کاستی های مواجه است؛ زیرا، در جهان بینی اسلامی، اصل توحید سبب شده است که قرب الی الله هدف غایی ایده دانش فضیلت بنیان در اسلام شناخته شود. درنهایت، کاربرد اخلاقی دانش، درک جنبه ارزشی دانش، کاربرد عملی و فناورانه دانش و کسب علم نافع به عنوان کاربردهای تربیتی ایده دانش فضیلت بنیان شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: دانش، فضیلت، دانش فضیلت بنیان، کاربردهای تربیتی، روش تحلیلی تطبیقی
  • مرضیه کهنوجی*، غالب قدیری صفحات 63-83

    هدف اصلی این تحقیق، بررسی نقش تربیتی آموزش محتوای فقه حقوق خانواده بر تفکر تاملی دانشجویان دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان بوده است. پژوهش حاضر، تحقیقی شبه آزمایشی است که جهت دسترسی به اهداف، از طرح پیش آزمون پس آزمون باگروه گواه استفاده شد. جامعه آماری، شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان در نیمسال دوم 98 97 بود. نمونه انتخاب شده به پرسشنامه تفکر تاملی کمبر[1] و همکاران پاسخ دادند. با درنظرگرفتن نمره بین 65 52 درآزمون، تعداد 120 نفر شرایط ورود به تحقیق را پیدا کردند. با استفاده از روش انتخاب به شیوه تصادفی ساده ؛40 نفر انتخاب شدند که به دو گروه 20 نفری (آزمایش و گواه) تقسیم شدند و گروه آزمایش، 14جلسه تحت آموزش محتوای درس فقه حقوق خانواده قرار گرفتند. پس از اتمام آموزش، مجددا آزمون گرفته شد. تجزیه وتحلیل داده ها در سطح توصیفی و استنباطی انجام گرفته است. بین نتایج پیش آزمون و پس آزمون به لحاظ میانگین نمرات خرده مقیاس های تفکر تاملی  و درنهایت تفکر تاملی؛ تفاوت معنی داری وجود داشت. شیوه مناسب تدریس و محتوای مناسب، از عوامل مهم تاثیرگذار بر رشد مهارت تفکر تاملی  است. ارایه محتوای درس فقه حقوق خانواده تاثیر معنی داری بر افزایش مهارت های تفکر تاملی (مولفه های فهمیدن و تفکر انتقادی) دانشجویان دارد. [1].Kember

    کلیدواژگان: تربیت، فقه حقوق خانواده، تفکر تاملی
  • مهدی رضایی* صفحات 85-119

    روش استنتاج ضرورت عقلی در پژوهش های فلسفی تعلیم وتربیت اسلامی از با ارزش ترین موضوعاتی است که کانون آگاهی برخی از پژوهشگران این گستره از علوم انسانی قرار گرفته است؛ نوشتار پیش رو بر پایه این پرسش که در استنتاج مدلول های تربیتی از مبانی فلسفی در فلسفه تعلیم وتربیت اسلامی از چه نوع روشی و چگونه می توان بهره برد؟ و با هدف بررسی و تبیین روش پژوهش استنتاجی ضرورت عقلی در استنتاج مدلول های تربیتی از مبانی و گزاره های فلسفی و دینی نگاشته شده است. نویسنده در این نوشتار از روش توصیفی تحلیلی و استنتاجی  با به کارگیری منابع کتابخانه ای[1] در توصیف مفاهیم، تحلیل و تبیین مسئله بهره جسته است. نگارنده مقاله این گونه نتیجه می گیرد که روش استنتاجی ضرورت عقلی[2] در مقایسه با قیاس منطقی با ضریب اطمینان بیشتری می تواند در استنتاج مدلول های تربیتی مورد بهره برداری قرار گیرد. فیلسوف تربیتی می تواند در استنتاج مدلول های تربیتی از مبانی متافیزیکی و هستی شناختی، شناخت شناختی، ارزش شناختی، انسان شناختی و الهیاتی بهره جوید. همچنین استنتاج مدلول های تربیتی نیز بر پایه رابطه ضروری میان مبانی و مولفه های تربیتی بر پایه فرمان عقل به چنین ضرورتی است. [1]. در این نوشتار از منابع فلسفه تعلیم وتربیت اسلامی و غربی، حکمت متعالیه، فلسفه اسلامی و روش شناسی پژوهش در فلسفه تعلیم وتربیت استفاده شده است. [2]. در این نوشتار منظور از روش استنتاجی ضروت بالقیاس الی الغیر همان روش استنتاجی ضرورت عقلی است.

    کلیدواژگان: روش شناسی پژوهش، تربیت، روش استنتاجی، مدلول های تربیتی، ضرورت عقل
  • سجاد فرخی پور*، احسان مصطفی پور، مسعود شیبک، هادی خوشنودی صفحات 121-139

    با گذار به پسامدرن، مرزهای مفهومی بسیاری از مبانی عقیدتی و فرهنگی ازبین رفته است و برهمین اساس، مفاهیم بنیادینی همانند هویت و جهان بینی در نظام های عقیدتی و فرهنگ های بومی با چالش جدی مواجه شده است. دراین میان، یکی از جنبه های مهم جهانی سازی و کالایی سازی معرفت شناختی  که بر ساخت هویت و جهان بینی و نظام عقیدتی بومی تاثیر می گذارد، آموزش زبان های خارجی است. ازآنجاکه مبانی معرفت شناختی انقلاب اسلامی و اسلام در تضاد با معرفت شناختی کشورهای معیار زبان قرار دارد، این چالش در کشور ما شدیدتر و لزوم گسست شناخت شناسی از مبانی امپریالیستی غربی در آموزش زبان خارجی جدی تر به نظر می رسد. نظربه اینکه درجهت این گسست و بومی سازی این آموزش ها در کشور تقریبا هیچ اقدام واقعی در سطح کلان انجام نگرفته است، مطالعه حاضر تلاشی است تا با روش سندپژوهی و بررسی جریان های نظری جهانی بومی سازی آموزش زبان در دیگر کشورها، یک قالب کار بومی برای بومی سازی جریان تولید دانش، روش تدریس، برنامه ریزی آموزشی و تولید محتوا ارایه نماید. نتایج حاکی از آن است که در ابعاد اصطلاح شناسی های آموزشی، تولید دانش، روش شناسی، فرهنگ پذیری زبانی و طراحی سیلابس، نیازمند تغییرات بنیادین در آموزش زبان های خارجی هستیم. درهمین راستا، با درنظرگرفتن دغدغه های کلان نظام و منویات مقام معظم رهبری، راهبردهایی در این زمینه ارایه شده است. نتایج این تحقیق برای تصمیم سازان آموزشی و فرهنگی، آموزش عالی کشور، آموزش وپروش و محققان در زمینه آموزش زبان و تربیت معلم کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: آموزش زبان، اپیستم (معرفت، شناخت)، پساروش، جهانی بومی سازی، نظام عقیدتی، هویت
  • محسن دیبایی صابر* صفحات 141-154

    پ‍ژوه‍ش ح‍اض‍ر با هدف تبیین مولفه های حقوق بشر و تحلیل جایگاه آن در اسناد بالادستی آموزش وپرورش ایران انجام شد. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی شامل تحلیل اسنادی و تحلیل محتواست. جامعه پژوهشی، شامل دو بخش؛ متون مرتبط با حقوق بشر و محتوای چهار سند بالادستی نظام آموزش وپرورش است که باتوجه به ماهیت موضوع، از نمونه گیری صرف نظر شده و کل جامعه آماری مورد بررسی و تحلیل واقع شده است. ابزارهای اندازه گیری، فرم فیش برداری و نیز سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته بوده است. داده های اسنادی به شیوه کیفی و داده های تحلیل محتوی با استفاده از شاخص های توصیفی در فرایند تحلیلی آنتروپی شانون مورد بررسی قرار گرفته است. ی‍اف‍ت‍ه ه‍ای پ‍ژوه‍ش بیانگر آن است که: 1. چارچوب مفهومی حقوق بشر را می توان در سه حقوق اساسی، حقوق مدنی و سیاسی و حقوق اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی تدوین نمود. 2. درم‍ج‍م‍وع 364 مرتبه به مولفه های حقوق بشر توجه شده که میزان تراکم آن در مولفه حقوق اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی با 53/36 درصد زیاد و در مولفه حقوق مدنی و سیاسی با 21/30 درصد بسیار کم است. 3. بین اسناد موردبررسی، بیشترین ضریب اهمیت به سند تحول بنیادین (542/0) و کم ترین ضریب اهمیت مربوط به سند برنامه درسی ملی (202/0) است.

    کلیدواژگان: آموزش وپرورش، اسناد بالادستی، حقوق بشر، تحلیل محتوا
  • زینب نیرومند، علی محبی*، نجمه وکیلی صفحات 155-179

    باتوجه به اینکه ما در جامعه ای با اصول و قواعد دینی زندگی می کنیم، آشنایی با اهداف تربیت دینی و خصوصا ازمنظر دین مبین اسلام، از ضرورت های قابل توجه تربیت صحیح افراد به سوی مسیر سعادت است. ازآنجاکه بخش بزرگی از تربیت، در مدارس اتفاق می افتد، مربی باید با اهداف تربیت دینی آشنا باشد و لذا با شناخت اهداف تربیت دینی می توان گامی درست درجهت آموزش دانش آموزان برداشت. پژوهش حاضر به منظور بررسی اهداف تربیت دینی نوجوانان با رو یکرد نشاط آوری، انجام شده است که ازنظر ‏هدف کاربردی و ازنظر روش، تحلیل محتوای کیفی است. جامعه آماری قرآن و روایات (شامل کتاب های منبع در زمینه ‏حدیث و روایت) و استفاده از دیدگاه اندیشمندان در رابطه با تربیت دینی است. در این تحقیق ابتدا داده های موردنیاز از بررسی متون اسلامی استخراج شد. سپس تحلیل داده ها ‏در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفته و در مراحل بعد مقوله بندی، یکپارچه سازی و پالایش انجام شده ‏و مقوله مرکزی به نام « اهداف تربیت دینی نشاط آور» حاصل شد. ‏یافته های تحقیق حاکی از آن ‏ است که مهم ترین اهداف  واسطه ای تربیت دینی با رویکرد نشاط آوری  عبارتند از: اهداف ‏اعتقادی شامل: تقویت روحیه حقیقت جویی، خداشناسی وتقویت ایمان به خدا، اهداف اخلاقی شامل: خودشناسی، خودباوری ‏و خودسازی و اهداف علمی و آموزشی شامل: تقویت روحیه تعقل، تفکر و تحقیق، پرورش روحیه مشارکت و همکاری، پرورش ‏روحیه تعلیم وتربیت مستمر و روحیه کتابخوانی و مطالعه که همگی درراستای تحقق هدف غایی که قرب الهی است، انجام ‏می شود.

    کلیدواژگان: تربیت، تربیت دینی، نشاط آوری، اهداف غایی، اهداف واسطه ای
  • محمد نوبخت*، زهره اسماعیلی، حمید ملکی صفحات 181-203

    امروزه تربیت معنوی به عنوان یکی از انواع تربیت مورد اقبال رویکردهای دینی و غیردینی تربیت است. پژوهش حاضر با هدف مطالعه سبک زندگی انسان معنوی از دیدگاه اسلام انجام شد. جامعه آماری شامل تحقیقات، مقالات، پایان نامه ها و کتاب هایی درخصوص مبانی ارزش شناسی و تربیت معنوی است که از بین آنها، پژوهش هایی که با هدف تحقیق تناسب داشت، به عنوان نمونه انتخاب شد. برای گردآوری داده ها با استفاده از روش سندکاوی به مطالعه کتاب ها، مدارک، اسناد، پایگاه ها، مقاله ها و پژوهش های دردسترس پژوهشگر که به بررسی مفاهیم ارزش شناسی و تربیت معنوی اعم از پژوهش های اسلامی و غیراسلامی پرداخته شد و سپس داده ها، استنباط و تفسیر شد. هر مبنای تربیتی از یک مبنای فلسفی متاثر است؛ یافته های پژوهش حاکی از آن است که زندگی انسان معنوی معطوف به عشق، مشارکت و زایایی و سازندگی خلاقانه است، نه متمرکز بر مالکیت مادی، قدرت، و سلطه. براساس این یافته پیشنهاد می شود که این نوع تربیت دراختیار مربیان و دست اندرکاران تعلیم وتربیت برای اجرای آن در مدارس و در سطوح مختلف تحصیلی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزش شناسی، انسان معنوی، سبک زندگی انسان معنوی اسلامی
  • پروین میرزاپور تیزخراب، ادریس اسلامی*، کمال آفانی صفحات 205-232
    هدف اصلی پژوهش حاضر، مطالعه و شناسایی رویکرد تربیت اخلاقی طرح کرامت در مدرسه است. برای دستیابی به این هدف، از سه روش کاوشگری فلسفی انتقادی، تحلیل مفهومی و تحلیلی تطبیقی استفاده شده است. پژوهش حاضر، حاوی دو قسمت عمده است؛ در بخش نخست، به بیان رویکردهای مهم تربیت اخلاقی ازحیث مبانی، اهداف و روش و ارزیابی آنها پرداخته می شود. بخش دوم، ناظر به مقایسه طرح کرامت با هر کدام از این رویکردها و شناسایی رویکرد تربیت اخلاقی حاکم بر آن است. یافته اصلی این مطالعه نشان می دهد که در زمینه مبانی، اهداف و روش ها، طرح کرامت در مدرسه با مبانی، اهداف و روش های دو رویکرد تربیت منش و رویکرد دینی اسلامی به تربیت اخلاقی قابل انطباق است. همچنین، مطالعه حاضر، امکان قراردادن دو رویکرد تربیت منش و رویکرد دینی اسلامی در ترکیبی سازوار را اثبات کرده است.
    کلیدواژگان: طرح کرامت، تربیت اخلاقی، رویکرد تربیت منش، رویکرد دینی، رویکرد منش دینی
|
  • Ali Daraei *, Siavash Nosratpanah, Gholam Hussein Rezayat, Mohammad Reza Hosseininejad Mahani Pages 5-38

    Identifying the competencies of the professors and trainers is an important and vital concern in the education system. This qualitative and developmental research is carried out with the purpose of designing the model of competencies of professors and trainers based on the speeches of the Imams of the Islamic Revolution. To achieve this goal, theoretical issues and the related researches were studied. Afterwards, the concepts and categories were derived from the data through the grounded method and three stages of open, axial and selective coding. After several steps of conceptualization at different levels of abstraction and definition, the relationship between categories and the central phenomenon and their theoretical combination were clarified, and a theoretical model was presented. In order to prove higher accuracy and validation of the obtained results, the viewpoints of 12 managers at strategic level and the faculty members in the education system, directly responsible for the issues of professors and trainers, were obtained through a researcher-made questionnaire. The results were analyzed by the Kolmogorov-Smirnov tests, Friedman test, Parametric and t-test. Finally, the dimensions and components and rankings were presented in the form of proper tables. In this research, according to grounded theory logic, 351 documents were read completely. Based on these documents, 1131 theoretical propositions were obtained. Afterwards, as a result of the go and return studies, 87 codes were recognized which were classified in eight categories including, knowledge, capability, skill, attitude, insight, personality traits, moral characteristics, and validity. Finally, the central codes cycling the chosen codes, or the central phenomenon of the competencies of the professors and educators, formed the conceptual model of the research.

    Keywords: competencies, Professors, trainers, speeches by Imam Khomeini, speeches by the Supreme Leader
  • Shabnam Salar *, Masood Safaei Moghaddam, Muhaamad Shafigh Aski, Reza Sheikheh Pages 39-62

    The purpose of this study is to have a comparative study on the idea of ​​virtue-oriented knowledge in Islamic and Western thoughts and their educational applications. The researchers of this analytical-comparative research first clarified two concepts of knowledge and virtue and then explained their relations. The results signified that this idea can only develop precisely when it accompanies its main essence, virtue and virtuosity, as the main spirit of knowledge in support of all knowledge activities. In the second phase of the research, a comparative study was held between the idea of ​​virtue-based knowledge in Islamic and Western thoughts. The comparison indicated that the idea of ​​ virtue-based knowledge of people in the West, unlike that of Islam, suffers from shortcomings. In the Islamic worldview, the principle of monotheism leads to intimacy to God as its ultimate goal. To conclude, the ethical application of knowledge, recognizing the value orientation aspect of knowledge, practical and technological application of knowledge, and the acquisition of beneficial knowledge were identified as educational applications of the idea of ​​virtue oriented knowledge.

    Keywords: knowledge, virtue, virtue-based knowledge, Educational Applications, analytical-comparative method
  • Marzieh Kahnooji *, Ghaleb Ghadiri Pages 63-83

    The main purpose of this study is to investigate the educational role of teaching the family law jurisprudence materials on the reflective thinking of students at Valiasr University of Rafsanjan. This is a quasi-experimental study which employs a pretest-posttest design through experimental and control groups to achieve the objectives. The statistical population includes all undergraduate students of Valiasr University of Rafsanjan in the second semester of 2018-2019. The selected sample responded to the reflective thinking questionnaire of Kember et al. Gaining a score of 52-65 in the test, 120 people were found qualified to enter the study. Using simple random sampling method, the researchers selected 40 people and divided them into two groups of 20 members (constituting the experimental and control groups). The experimental group underwent 14 sessions of teaching the material of family law jurisprudence. By completion of the teaching sessions, the researchers repeated the test once more. Data analysis was performed at descriptive and inferential levels. There was a significant difference between the results of pretest and posttest in terms of the mean scores of the subscales of reflective thinking and the final reflective thinking. Proper teaching method and appropriate materials are important factors influencing the development of reflective thinking skills. Teaching the family law jurisprudence materials had a significant effect on increasing students' reflective thinking skills (the constituents of comprehension and critical thinking).

    Keywords: training, jurisprudence of family law, Reflective Thinking
  • Mahdi Rezaei * Pages 85-119

    The inferential method of rational necessity is a valuable issue in the philosophical researches on Islamic education which has been focused by some researchers in this field of humanities. This study is intended to concentrate on the question of how the educational inferences can be derived from philosophical foundations in the philosophy of Islamic education. This study is aimed at investigating and explaining inferential method researches on the rational necessity from educational indications of philosophical and religious principles and propositions. In this research, the author has applied descriptive-analytical and inferential methods through library resources in the description of concepts, analysis and explanation of the problem. The researcher concluded that the inferential method of rational necessity can be used in inferring educational indications with more confidence than logical analogy. The educational philosopher can make use of metaphysical, ontological, cognitive, axiological, anthropological, and theological principles in inferring educational indicators. Moreover, the inference of educational indicators is based on the necessary relationship between the educational principles and components based on the command of reason to such necessity.

    Keywords: Research methodology, training, inferential method, educational indicators, rational necessity
  • Sajjad Farrokhipoor *, Ehsan Mostafapoor, Masoud Shibak, Hadi Khoshnoodi Pages 121-139

    Moving into the postmodernism era, the conceptual boundaries of many ideological and cultural foundations have been disrupted.  Accordingly, fundamental concepts such as identity and worldview in indigenous belief systems and cultures have been deeply challenged. In the meantime, teaching foreign languages, has occupied an important aspect of epistemological globalization and commodification that deeply affects the nature of identity and worldview and indigenous ideological system. Since the epistemological foundations of the Islamic Revolution and that of Islam are in conflict with the epistemological foundations of the native language countries, this challenge seems more acute in Iran and the need for a cognitive separation from the Western imperialist bases of foreign language teaching is felt more critical. Considering the fact that almost no real measure has ever been taken to address this phenomenon, and for the localization of foreign language teaching in the country, this study is intended to make an attempt for its localization through documentary research and the study the global theoretical currents, localization of language teaching and material preparation, arrangement for knowledge development, teaching methodology, and educational planning in other countries. The results indicated that in the fields of educational terminology, knowledge development, methodology, linguistic acculturation and syllabus design, there is a need for fundamental changes in foreign language teaching. In this regard, strategies must be proposed considering the major concerns of the state and the decrees of the Supreme Leader. The results of this research can be employed by educational, cultural, and higher educational the decision makers, and researchers in the field of language teaching and teacher training.

    Keywords: Language Teaching, epistemology (knowledge, cognition), Post Method, Globalization, Glocalization, ideological system, Identity
  • Mohsen Dibaei Saber * Pages 141-154

    This study is conducted for explaining the constituents of human rights and analyzing its place in the upstream documents of education in Iranian. This is a descriptive-analytical research including documentary analysis and content analysis. The research community consists of two sections including the texts related to human rights and the content of the four upstream documents of the education system. According to the nature of the issue, the entire statistical community was studied and analyzed without making a sample. Measurement tools included note taking as well as content analysis checklist developed by the researcher. The documentary data were analyzed by qualitative method. The data derived from content analysis were analyzed through descriptive indicators in Shannon entropy analysis process. The research results indicated that: 1. The conceptual framework of human rights can be formulated in three basic rights including civil and political, social and economic, and cultural rights. 2. The constituents of human rights have been considered 364 times totally, the density of which is very high in the social, cultural and economic rights (36.53 percent), and very low in the civil and political rights (30.21 percent). 3. The highest coefficient of importance related to the document of fundamental transformation document (0.542), and the lowest coefficient of importance related to the document of national curriculum (0.202).

    Keywords: education, the upstream documents, human rights, content analysis
  • Zeinab Niroomand, Ali Mohebbi *, Najmeh Vakili Pages 155-179

    Bearing in mind the fact that we live in a society which follows religious principles and rules, the recognition of the goals of religious education, especially from the viewpoint of Islam, is a significant necessity of educating people properly towards the path of prosperity. Since a great part of education takes place in schools, the educator have to be familiar with the goals of religious education, by recognizing that they can follow the right path towards educating the learners. This study is aimed at investigating the goals of religious education of adolescents through enjoyable approach. In terms of purpose, this is a practical research which follows a qualitative content analysis method. Its statistical population includes the Holy Qur'an and narrations (source books containing hadiths and narrations), and the views of scholars of religious education fields. First, the researchers derived the data by reviewing the Islamic texts. Then, they performed data analysis in three open, axial and selective coding stages, and in the next stages, they made categorization, integration and refinement of the codes resulting in the central category of “the goals of an enjoyable religious education”. The findings indicated that the most important mediating goals of religious enjoyable education containing reinforcement of the spirit of truth-seeking, theism and enhancing  faith in God; moral goals including self-knowledge, self-knowledge and self-purification; scientific and educational goals containing reinforcement of the spirit of rationality, thinking and research, training the spirit of contribution and cooperation, raising  the spirit of constant education and the spirit of book reading, all of which are in line with the goals of achieving the ultimate objective of intimacy to God.

    Keywords: training, religious training, enjoyable approach, ultimate objctives, intermediate goals
  • Mohammad Nowbakht *, Zohreh Esmaili, Hamid Maleki Pages 181-203

    Spiritual training is now regarded as a type of training by religious and non-religious approaches. This study is aimed at investigating the lifestyle of spiritual people from Islamic point of view. The statistical population includes researches, articles, dissertations and books related to the foundations of axiology and spiritual education, from which the sources referring to the purpose of this research were selected as the sample. Using document mining method, the researchers reviewed all available books, documents, databases, and articles assessing the concepts of evaluation and spiritual education, including Islamic and non-Islamic researches, for data collection. The data were then analyzed through inferential and interpretive methods. Any educational foundation is influenced by a philosophical foundation. The research findings indicated that the spiritual people’s lifestyles are concentrated to love, participation and generating, and creative construction. It is not based on material ownership, power, and domination. Based on these findings, it is suggested that this type of training be made available to educators and educational administrators for implementation in schools at different levels of education.

    Keywords: Axiology, spiritual people, Islamic spiritual people lifestyle
  • Parvin Mirzapor Tizkharab, Edris Eslami *, Kamal Afani Pages 205-232
    The main purpose of this study is to investigate and the moral educational approach of the dignity plan at schools. To achieve this goal, three methods of critical philosophical exploration, conceptual analysis, and comparative analysis are employed. This study contains two main stages. Firstly, the main approaches of moral education containing the principles, goals, methods, and evaluations are discussed. The second stages involves a comparison of the dignity plan with regard to each of these approaches, and an identification of the moral education approach governing it. The finding of this study revealed that the dignity plan in schools is comparable with the principles, goals and methods of the two approaches of training-based and the religious-Islamic approaches to moral education. Moreover, the results showed that there is a possibility of placing these two approaches in a harmonious combination.
    Keywords: Dignity plan, moral education, training-based approach, religious approach, religious characteristics approach