فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 101 (بهار 1399)

نشریه قضاوت
پیاپی 101 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن محسنی* صفحات 1-19
    شخصی که خودروی هیوندای سانتافه خود را نزد شرکت آ.م. گارانتی نموده، وقتی با آتش سوزی موتور آن هم در حالی که فقط 1600 کیلومتر پیمایش داشت مواجه می‏ شود، برای تغییر موتور و تعمیرات اقداماتی انجام می‏ دهد و برای دریافت بخشی از خسارات به شرکت مرقوم مراجعه می‏ کند. او به هر دلیل سرانجام به «هیات حل اختلاف» موضوع تبصره 2 ماده 3 قانون حمایت از مصرف ‏کنندگان خودرو متوسل می ‏شود. این هیات رایی به سود وی صادر می کند. آن شرکت در دادگاه عمومی نسبت به این رای اعتراض می‏ کند و اساسا اعتراض خود را بر این استدلال استوار می ‏نماید که هیات بدون توافق طرفین اختلاف یا دست کم موافقت شرکت به عنوان یکی از طرفین، به پرونده رسیدگی کرده، پس صلاحیت حل  و فصل اختلاف ندارد؛ از این رو رای شایسته نقض است. این ایراد در شعبه 191 دادگاه عمومی حقوقی تهران مردود اعلام می‏ شود، ولی در شعبه پنجم دیوان عالی کشور مقبول شده و رای دادگاه عمومی بر این بنیاد نقض می‏ شود. با این وصف، شعبه 229 دادگاه عمومی حقوقی در مقام شعبه هم عرض، رسیدگی می نماید و بر همان اندیشه که به چنین توافق یا درخواست مشترکی نیاز نیست، تاکید و اصرار می‏ کند. این  بار شعبه پنجم دیوان عالی کشور، هنگامی که استدلال‏ های خوب شعبه دادگاه عمومی را می ‏بیند، از رای پیشین خود عدول کرده، رای آن شعبه را استوار می‏ کند. این رفت و برگشت پرونده چند امر مهم را هویدا نمود: استقلال قضایی و ارزش آزادی دادرس، همزادی آزادی و استقلال در سامانه حقوق آیینیک، نقش هدف و فلسفه قانون در رفع تردیدهای اجرایی، توجه شایسته به راهکار حل  و فصل اختلافات و مرجع قضایی یا زیر نظر قضایی به شمار آمدن هیات حل اختلاف.
    کلیدواژگان: مصرف‏کننده، خودرو، فرایند حل اختلاف، طرفین
  • فرشته گروئی* صفحات 21-42
    نقد احکام قضایی از این جهت ارزشمند است که بر شیوه تفکر و تفسیر سایر قضات و حقوقدانان در موضوعات مشابه تاثیر می گذارد و همین طور موجب غنای علمی آراء خواهد شد. این پرونده بخشی از پرونده کیفری معروف به اختلاس سه هزار میلیاردی است که هم اوصاف شکلی رای به  طور کامل مورد توجه قرار گرفته است و هم از نظر ماهوی حایز اهمیت بسیار است. محور اصلی بحث در این پژوهش تاثیر تقلب و عدم مشروعیت در رابطه پایه بر اعتبار اسنادی است. دادرس در این پرونده اصل استقلال اعتبار اسنادی را تبیین نموده و صراحتا علاوه بر استثنای تقلب، برای اولین  بار در رویه قضایی ایران استثنای دیگری به نام عدم مشروعیت را نیز پذیرفته اند. همچنین صادرکننده رای برای اشخاص ثالث با حسن نیت در برابر این استثنایات، مصونیت قایل شده و از ایشان حمایت نموده است که از این حیث جایگاه نظام حقوقی ایران هم ردیف نظام حقوقی ایالات متحده امریکا قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اعتبار اسنادی، اصل استقلال، تقلب، عدم مشروعیت، شخص ثالث با حسن نیت
  • سید باقر میرعباسی، حمیدرضا اکبرپور*، مجید اکبرپور صفحات 43-62

    سازمان بین‏ المللی دریانوردی (ایمو) سازمان صلاحیت ‏دار در زمینه تدوین مقررات و استانداردهای‏ بین‏ المللی دریانوردی شناخته شده است. یکی از مشکلات اساسی، عدم توانمندی دولت‏ ها در زمینه اجرای این مقررات‏ صادره بود. این پژوهش در پی بررسی نقش ایمو در زمینه توانمندسازی دولت‏ های عضو در جهت اجرای مقررات و با استفاده از نهادهای آموزشی وابسته به سازمان است. بر همین مبنا، روش توصیفی استقرایی به عنوان روش غالب این مقاله انتخاب شده است.ایمو با توجه به نقش آموزش در توانمندسازی دولت‏ های مستاصل از اجرای مقررات و قوانین دریایی، اقدام به صدور یک  سری دستورالعمل ‏هایی کرد که این دولت‏ ها را تقویت می‏ کرد. اما مهم‏ ترین بسترهای آموزشی ایمو در ابزارهایی نمود پیدا می‏ کند که به عنوان نهاد‏های وابسته آموزشی این سازمان تشکیل شد ه اند و شامل دانشگاه جهانی دریانوردی، موسسه بین المللی حقوق دریایی و آکادمی بین المللی ایمنی، امنیت و محیط زیست دریایی می‏ شود. این نهادها با برپایی دوره‏ های کوتاه ‏مدت یا مقاطع دانشگاهی در سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در ارتباط با علوم دریایی، سعی در توانمندسازی دولت‏ ها به ویژه کشورهای در حال توسعه داشته‏ اند. ماحصل کار این نهاد‏های آموزشی تربیت متخصصان بوده است که بیشتر آنان در سطوح عالی کشورهای خود در پیشبرد اهداف عالی ایمو مشارکت داشته ‏اند.

    کلیدواژگان: سازمان بین‏المللی دریانوردی، دانشگاه جهانی دریانوردی، موسسه بین ‏المللی حقوق دریایی، آکادمی بین المللی ایمنی، امنیت و محیط زیست دریایی
  • وحید بذار* صفحات 63-83
    در 14 تیر ماه 1398 (4 ژوییه 2019)، نیروی دریایی بریتانیا کشتی «گریس 1» را که حامل 2.1 میلیون بشکه نفت ایران بود، با این ادعا که به  واسطه ورود به دریای سرزمینی جبل الطارق، وارد مرزهای اتحادیه اروپا شده و با انتقال نفت به سوریه، دستورالعمل تحریمی اتحادیه اروپا را نقض کرده است، توقیف می کند. تنگه جبل الطارق شش مایل دریای سرزمینی دارد که نسبت به سه مایل آن، ادعای دریای سرزمینی جبل الطارق مطرح است. همچنین، با توجه به شرایط این منطقه، حق عبور ترانزیت در آن برقرار است. علی رغم ادعای بریتانیا در خصوص مکان توقیف کشتی، بعید به نظر می رسد که با اینکه کشتی «گریس 1» می توانست از منطقه ای به جز دریای سرزمینی ادعایی جبل الطارق عبور کند، ترجیح دهد تا با وجود جو منفی موجود در جامعه بین المللی علیه ایران  از دریای سرزمینی ادعایی جبل الطارق عبور کند. بنابراین بریتانیا با توقیف کشتی «گریس 1» در خارج از مرزهای اتحادیه اروپا که قطعا دستورالعمل های آن قابلیت اجرا ندارند، یک عمل متخلفانه بین المللی انجام داده است که موجبات مسئولیت بین المللی این دولت را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: گریس 1، جبل الطارق، اتحادیه اروپا، توقیف کشتی، تحریم
  • سید محمدتقی علوی، بهزاد آهنگری*، مهسا دهینی صفحات 85-101
    امروزه اهمیت جایگاه داوری به عنوان یکی از شیوه های اصلی حل  و فصل اختلافات طرفین قرارداد در تجارت بین الملل امری انکارناپذیر است. پندار رویه داوری بین المللی این است که مقررات موضوعه‏ تا حدود زیادی عادلانه و منصفانه است، اما به دلایلی نظیر توسعه روزافزون روابط بین المللی و تنوع اوضاع و احوال محیط بر آن ها، شاید نتوان همواره راه  حل ناشی از اعمال دقیق مقررات موضوعه را برای دعاوی مطروحه منصفانه تشخیص داد. بنابراین درجه ‏ای از انعطاف‏ پذیری در نظام حل  و فصل اختلافات بین المللی ضروری می‏ نماید و به نظر می ‏رسد دستیابی به این مهم بدون استفاده از اصل انصاف میسر نباشد. رعایت انصاف پایه‏ ای است برای صدور رای توسط مرجع بین المللی و به عنوان وسیله‏ ای برای تکمیل قواعد حقوقی، معاهدات و عرف که معمولا از آنها برای تصمیم گیری استفاده می‏ گردد، اما یک پرونده فقط با رضایت طرفین دعوای مطرح شده می‏ تواند بر اساس عدل و انصاف حل  و فصل شود. در مواردی که داور بر اساس عدل و انصاف اتخاذ تصمیم می نماید، باید از اعمال بخشی از مفاد قرارداد یا قاعده حقوقی حاکم که نتیجه ناعادلانه به بار می ‏آورد، خودداری کند. در این نوع داوری، داور مکلف به اجرای مر قانون نیست، بلکه ممکن است در اعمال انصاف، از آن عدول کند.
    کلیدواژگان: داوری، انصاف، تجاری، بین المللی
  • نوربخش ریاحی* صفحات 103-125
    نظم عمومی از اصطلاحات رایج نظام های حقوقیغرب بوده و هدف آن از یک  سو سامان بخشی به زندگی اجتماعی از طریق صیانت از حقوق و آزادی های شهروندان و از سوی دیگر حفظ اقتدار دولت ها به منظور تحدید عمل حقوق و آزادی های شهروندان بوده است. از این رو در تعارض آزادی ها و اقتدار دولت ها، تبیین تیورینظم عمومی و شناسایی چالش های احتمالی نظم عمومی امری ضروری است. حال پرسش اصلی این است که آیا نظم عمومی داخلی در حقوق ایران متضمن حقوق و آزادی های شهروندیو یک تیوری منسجم حقوقی است؟این تحقیق به روش توصیفی  تحلیلی بر این فرضیه استوار است که نظم عمومیداخلی در ایران مفهومی سطحی و سیال است و دارای معانی، مبانی، منابع، عناصر و موارد گنگ و متغیر است. در نتیجه، نظم عمومی، حقوق و آزادی های شهروندی را با ابهام مفهومی پردامنه ای مواجه می سازد. لذا یافته تحقیق، حذف واژه نظم عمومی از لسان حقوقی است.
    کلیدواژگان: آزادی های عمومی، حقوق شهروندی، حکومت، نظم عمومی
  • محمدرضا زندی، عدنان عمرانی فر*، شادی شریفی نیا صفحات 127-151
    در تاریخ 1396/4/24 طفلی به نام بنیتا در جریان یک سرقت ربوده شد. تلاش ها برای پیدا کردن این کودک به  طور مستمر ادامه داشت و این در حالی بود که این طفل هشت  ماهه قادر به محافظت از خود نبود؛ تا اینکه جسد بی جان این کودک در منطقه پاکدشت تهران و داخل ماشین ربوده شده پیدا شد. ظرف مدت کوتاهی مرتکبان این جنایت دستگیر شدند. این موضوع بازتاب زیادی در رسانه ها داشت. عده ای از حقوقدانان قتل بنیتا را عمدی و عده ای آن را شبه  عمد تلقی کردند و بحث ها و تفسیرهای عدیده ای پیرامون این موضوع بین حقوقدانان به  وجود آمد. مقاله حاضر با روش بررسی موضوعات و تحلیل آن (توصیفی تحلیلی) به این نتیجه می رسد که عدم توجه به مقوله اصلاح و بازپروی و حالت خطرناک زندانیان و همچنین عدم رویکرد علمی دستگاه عدالت کیفری به موضوع خنثی سازی زندانیان بعد از آزادی، می تواند باعث این دسته از جنایت ها گردد و در مورد نوع قتل، حسب اظهارات و اقاریر متهمان صرف نظر از رسانه ای شدن جنایت و تاثیر آن بر تصمیم قضات عقیده بر شبه  عمد بودن جنایت (بند الف ماده 291 ق.م.ا) می باشد.
    کلیدواژگان: مجرم، درمان بعد زندان، حالت خطرناک، قتل شبه عمد
|
  • Hassan Mohseni * Pages 1-19
    A man guaranteed his Hyundai Santa fe before Assan Motor. The car’s motor buried in 1600 km trip navigation. He tried to referring his case to the Conflict Resolution Board which is provided by in Law of Vehicle Consumer Protection 2007. The board held damages verses Assan Motor Co. but the company filed a case before Tribunal of Tehran for annulling that judgment by this ground that the parties should referring the case by their mutual agreement mot by ex-part demand of each party. 5th chamber of Supreme court has accepted the plaintiff’s argument once but the lower courts resist in his opinion and finally the Court has given up his opinion and seyed that each parties can refer his case by his unilateral demand because of the foundations and philosophy of that mentioned Law. The Judgment of Supreme Court is well grounded and is in accordance with the need of consumers.
    Keywords: Consumer, Vehicle, Board of Conflict Resolution, Parties
  • Fereshteh Goroui * Pages 21-42
    Critique of judicial Sentences is valuable because it affects the thinking and interpretation of other judges and jurists on similar issues and will also enrich the scientific opinions. This case is a branch of the criminal case known as the embezzlement of three trillion, which is both innovative in form and very important in substance. The main focus of this study is the effect of fraud and illegality in basic relationships on documentary credit. In this case, the court explained the principle of the independence of documentary credit and explicitly accepted, in addition to the exception of fraud, for the first time in Iranian judicial practice, another exception called illegality. The Honorable Judge has also, in good faith, granted immunity to third parties against these exceptions and has supported them, in that the position of the Iranian legal system is on a par with that of the United States legal system.
    Keywords: Documentary Credit, Principle of Autonomy, fraud, Illegality, Good Faith third Party
  • Seyed Bagher Mir Abbasi, Hamidreza Akbarpour *, Majid Akbarpour Pages 43-62

    International Maritime Organization (IMO) is the supreme authority of making and passing international maritime regulations and standards. However, the member states have always had problems in enforcing these regulations. Employing a descriptive-inductive method, this paper aimed to examine the IMO’s role in empowering the member states to enforce regulations through its affiliated educational bodies. Considering the role of education in empowering the states facing such problems, IMO created a number of support guidelines to assist the member states in enforcing maritime laws and regulations. Still, IMO’s most important educational foundations are realized in its affiliated educational bodies, namely World Maritime University (WMU), International Maritime Law Institute (IMLI), and International Maritime Safety, Security, and Environment Academy (IMSSEA). Holding short-term courses and offering Bachelor’s, Master’s, and PhD programs in maritime science, these institutions aim to empower the member states, especially the developing ones. The outcome of these efforts was the nurturing of experts who serve in high positions in their countries to pursue the ultimate goals of IMO.

    Keywords: International Maritime Organization, World Maritime University, International Maritime Law Institute, International Maritime Safety, Security, Environment Academy
  • Vahid Bazzar * Pages 63-83
    On July 4, 2019, the British Navy seized “Grace I”, carrying 2.1 million barrels of Iranian oil, by claiming it entered the European Union’s borders by crossing the Gibraltar Territorial Sea and violating the EU sanctions by transporting oil to Syria. The Strait of Gibraltar has 6 miles of the territorial sea, of which 3 miles claim the Gibraltar territorial sea. Also, there is a right of transit passage in the area. In spite of the announcement of the UK on the place of seizure, it is unlikely that “Grace I” would prefer to cross the Gibraltar territorial sea, despite the negative atmosphere against Iran in the international community, though she could have crossed the area which is beyond Gibraltar territorial sea. Therefore, the UK has committed an internationally wrongful act by seizing the "Grace I" outside the EU's borders where EU regulations are certainly not applicable, which provides international responsibility for this state.
    Keywords: Grace I, Gibraltar, European Union, Seizure of Vessel, sanction
  • Seyed Mohammadtaghi Alavi, Behzad Ahangari *, Mahsa Dehini Pages 85-101
    Today, the importance of arbitration as one of the main methods of resolving disputes between the parties to the contract in international trade is undeniable. Assumption is that international arbitration precedent and international regulation, including contractual and common law are to a large extent just and fair. But for reason such as increasing complexity and diversity of international disputes circumstances they might not always be the solution to disputes arising from unfair practices identified strict regulations. So a degree of flexibility in the system is necessary to resolve international disputes and to achieve it seems not possible without justice. Observe equity basis by reference to the verdict of the international and as a means of alternative legal rules, treaties and conventions which are commonly used for decision making, is. But a case can be made only with the consent of the parties to be settled on the basis of equity.in cases where the judge decides based on equity instead of applying the Provisions of the contract or governing legal rule, the result would be unfair to burden, to avoid. In this type of arbitration, the arbitrator is not required to run the center may impose fairness, it does not deviation internationally accepted principle that the judgments can judge the fairness vote only when the parties have agreed on this issue.
    Keywords: Arbitration, equity, Commercial, International
  • Nourbakhsh Riahi * Pages 103-125
    Public order is a common term in Western legal systems and aims to regulate social life on the one hand by protecting the rights and freedoms of citizens and on the other hand to maintain the authority of governments to restrict the practice of citizens' rights and freedoms. Therefore, in the conflict between the freedoms and the authority of states, it is necessary to explain the theory of public order and identify the possible challenges of public order. Now the main question is whether the internal public order in Iranian law guarantees civil rights and freedoms and a coherent legal theory? This research is based on a descriptive-analytical method on the hypothesis that internal public order in Iran is a superficial and fluid concept and has vague and variable meanings, principles, sources, elements and items. As a result, public order, civil rights and freedoms are confronted with a broad conceptual ambiguity. Therefore, the research finding is the removal of the word public order from the legal language.
    Keywords: Public Freedoms, Civil rights, Government, Public Order
  • Mohammadreza Zandi, Adnan Omranifar *, Shadi Sharifinia Pages 127-151
    On 2017/ 17/ 7, a child named Benita was abducted during a robbery. Efforts to find the child continued unabated, and the eight-month-old was unable to protect himself until Cook's lifeless body was found inside a stolen car in Tehran's Pakdasht district. The perpetrators of this crime were arrested within a short period of time, and eventually this issue caused a great deal of media coverage. Some jurists considered Benita's murder to be intentional and some to call it quasi-intentional, and there were many discussions and interpretations on the subject. The present article concludes by examining the issues and its analysis (descriptive-analytical) that the lack of attention to the issue of correction and rehabilitation and the dangerous condition of prisoners and also the lack of scientific approach to criminal neutralization of prisoners after release can cause these crimes And about the type of murder; According to the statements and confessions of the defendants; Irrespective of the media coverage of the crime and its impact on the judges' decision, the opinion is that the crime was intentional (paragraph A of Article 291).
    Keywords: offender, post-prison treatment, dangerous condition, quasi-premeditated murder