فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 60 (زمستان 1399)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 60 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ابوالقاسم یعقوبی*، خسرو رشید، سمیرا فرزین صفحات 1-17

    این پژوهش با هدف شناسایی برخی عوامل فردی و اجتماعی بازدارنده ی هیجان های پیشرفت دانشجویان تحصیلات تکمیلی انجام شد. جامعه پژوهش تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 99-1398 بودند. حجم نمونه 400 تن (224 دختر و 176 پسر) بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین 14 دانشکده موجود، 7 دانشکده با نام های ادبیات و علوم انسانی، اقتصاد- مدیریت و علوم اجتماعی، علوم تربیتی و روان شناسی، حقوق و علوم سیاسی، مهندسی مکانیک، مهندسی برق و کامپیوتر، و مهندسی مواد و عمران انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های کنترل تحصیلی ادراک شده پری، لادکیج، پکران و پلتییر (2001)، ارزیابی شناختی استرس تحصیلی پی کاک و لانگ (1990)، انتظار-ارزش- هزینه- سود رشید و دلفان (1398)، حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت، دهلم، زیمت و فارلی (1988) و هیجان های پیشرفت پکران (2005) سود برده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشانگر نقش معنادار کنترل تحصیلی ادراک شده، ارزیابی شناختی (به غیر از مولفه تهدید)، هزینه- سود ادراک شده، و حمایت اجتماعی ادراک شده (به غیر از مولفه حمایت دوستان) در پیش بینی هیجان های پیشرفت منفی دانشجویان بود. بر پایه یافته ها پیشنهاد می شود کادر آموزشی دانشگاه ها در کنار آموزش، با شناخت و دستکاری ارزیابی های شناختی معیوب دانشجویان و تبدیل آنها به ارزیابی های کارآمد، طراحی محیط های یادگیری و اجتماعی (به ویژه خانواده) حمایت کننده همراه با برقراری تعامل مثبت، آشناسازی دانشجویان با سود تحصیل همانند آموزش کارآفرینی، در سازگاری هیجانی بهتر دانشجویان و نیز کاهش هیجانهای منفی آنها نقش موثری داشته باشند.

    کلیدواژگان: کنترل تحصیلی ادراک شده، ارزیابی شناختی، هزینه- سود، حمایت اجتماعی، هیجان های پیشرفت
  • فاطمه محمدی یوزباش کندی*، شعله لیوارجانی، داوود حسینی نسب صفحات 18-31

     پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی خودآگاهی هیجانی در رابطه بین حس انسجام و خوددلسوزی با بهزیستی تحصیلی در دانشجویان انجام شد. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای تعداد 350 دانشجو از بین دانشجویان کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه حس انسجام آنتونوسکی، پرسشنامه خوددلسوزی نف، پرسشنامه خودآگاهی هیجانی گرنت و همکاران، فهرست مشغولیت تحصیلی سالملا-آرو و آپادیا و سیاهه فرسودگی تحصیلی سالملا-آرو را تکمیل کردند. به منظور آزمون الگوی اثرات مستقیم و غیرمستقیم از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده گردید. یافته ها نشان داد داده ها برازش مناسبی با مدل دارد. اثر مستقیم حس انسجام و خودآگاهی هیجانی بر بهزیستی تحصیلی معنادار بود اما اثر مستقیم خوددلسوزی بر بهزیستی تحصیلی معنادار نبود. همچنین اثر مستقیم حس انسجام و خوددلسوزی بر خودآگاهی هیجانی معنادار بود. اثر غیرمستقیم حس انسجام و خوددلسوزی از طریق خودآگاهی هیجانی بر بهزیستی تحصیلی معنادار بود. یافته های پژوهش نشان داد که حس انسجام و خودآگاهی هیجانی به طور معناداری می توانند بهزیستی تحصیلی را پیش بینی نمایند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که خودآگاهی هیجانی بین حس انسجام و خوددلسوزی با بهزیستی تحصیلی دارای نقش میانجی می باشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، خودآگاهی هیجانی، حس انسجام، خوددلسوزی
  • سید صمد حسینی*، یونس نیکخواه تکمه داش، ناصر صنوبر صفحات 32-43

    هدف این پژوهش، تعیین رابطه رهبری تحول گرا و سرمایه روان شناختی با رضایت شغلی باتوجه به اثرات میانجی مشارکت کاری در پرستاران بیمارستان های شهر تبریز بود. این پژوهش، باتوجه به اهداف از نوع پژوهش های بنیادی همبستگی بود. درراستای هدف پژوهش، از جامعه پرستاران بیمارستان های شهر تبریز، تعداد 302 نفر به شیوه هدفمند انتخاب شدتد. برای اندازه گیری رهبری تحول گرا از پرسشنامه بویل و همکاران (2018)  و برای سنجش مشارکت کاری از پرسشنامه دای و همکاران (2019) و برای سنجش سرمایه روان شناختی از پرسشنامه کیم و همکاران (2018) و برای سنجش رضایت شغلی از پرسشنامه ینسن و همکاران (2017) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Smart PLS استفاده شد. یافته ها نشان داد مشارکت کاری قادر است رابطه رهبری تحول گرا و سرمایه روان شناختی با رضایت شغلی را بطور معنی دار میانجیگری کند، به نحوی که رهبری تحول گرا سرمایه روان شناختی با مشارکت کاری رابطه مثبت داشته و این متغیر نیز با رضایت شغلی دارای رابطه مثبت بود. این یافته ها دارای تلویحات عملی بوده مه به تفصیل مورد بحث واقع شده اند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، سرمایه روان شناختی، مشارکت کاری، رضایت شغلی، پرستار
  • ماشاالله یزدی*، مجید صفاری نیا، حسین زارع صفحات 44-61

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر کیفیت زندگی و درمان مبتنی بر تنظیم هیجان بر بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی بود که به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مبتلایان به دیابت نوع دو شهر دبی که در بهار و تابستان 1397 جهت طی کردن مراحل درمانی به بیمارستان ایرانی شهر دبی مراجعه کرده بودند. در زمینه اهداف پژوهش، 45 نفر از بیماران به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر کدام 15 نفر) قرار گرفتند. برنامه مداخله ای گروه های آزمایش در 8 جلسه 120 دقیقه ای انجام شد. گروه کنترل در این مدت مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف (1980) و پرسشنامه سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت واکر (1987) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره (آنکوا) تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان دادند که درمان مبتنی بر کیفیت زندگی و درمان مبتنی بر تنظیم هیجان بر بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو موثر است؛ اما از نظر ارجحیت، برتری درمان خاصی نسبت به دیگری در این مطالعه دیده نشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر کیفیت زندگی، درمان مبتنی بر تنظیم هیجان، بهزیستی روان شناختی، دیابت نوع دو
  • معصومه شفیعی، فاطمه رضایی*، مسعود صادقی صفحات 62-75

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان تدوینی اجتناب متضاد و درمان شناختی-رفتاری هیجان مدار بر کنترل عاطفی در زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انجام گرفت. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه انجام گرفت. نمونه آماری شامل 45 زن مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود که به صورت در دسترس در سال 1398 انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه جایگزین شدند، درمان تدوینی و درمان شناختی-رفتاری هیجان مدار هر کدام به طور جداگانه در 12 جلسه 90 دقیقه ای برگزار شد و برای گروه گواه هیچ گونه آموزشی اعمال نشد و ابزار این پژوهش مقیاس کنترل عاطفی ویلامز و همکاران (1998)بود که شرکت کنندگان در پیش آزمون و پس آزمون به سوالات آن پاسخ دادند و از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد که درمان تدوینی اجتناب متضاد و درمان شناختی-رفتاری هیجان مدار باعث بهبود کنترل عاطفی در زنان مبتلا به این اختلال می شوند (01/0>p). و درصد بهبودی آن بیشتر از آزمودنی های گروه گواه می باشد (01/0>p). ولی دو گروه آزمایشی تفاوت معناداری با هم نداشتند (05/0< p). درمان تدوینی اجتناب متضاد و درمان شناختی رفتاری هیجان مدار موجب بهبود کنترل عاطفی زنان مبتلا به این اختلال می شود، درمان تدوینی متمرکز بر تجربه ی فیزیولوژیکی و هیجانی مراجعه است تا مراجعه بتواند با تجربه ی تقابل هیجانی مواجهه شود، که این ممکن است یکی از علل زیربنایی این اختلال باشد اثربخشی این درمان ممکن است در اختلالات روانی که زیربنایی هیجانی دارند، نیز موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: درمان اجتناب متضاد، درمان شناختی رفتاری هیجان مدار، کنترل عاطفی، اختلال اضطراب فراگیر
  • محمدنبی صالحی، سارا آزادی*، محمود عباسی نیا صفحات 76-87

    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری بر باورهای خودکارآمدی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر ایلام بود.روش پژوهش آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود.  جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر دبیرستانی مقطع متوسطه شهر ایلام در سال 97-1396 بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای، 30 نفر انتخاب، و به صورت  تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند که هر گروه را 15 نفر تشکیل دادند. ابزارهای مورد استفاده مقیاس خودکارآمدی شرر(GSES) و مقیاس سازگاری تحصیلی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و با شاخص های توصیفی و روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل در خودکارآمدی (001/0>p , 53/191=F) و سازگاری تحصیلی (002/0>p , 12/21=F) وجود داشت. در واقع، مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری باعث افزایش خودکارآمدی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان می شود. می توانگفتکهدربرنامهمدیریتاسترس،مهارت هایآرمیدگی، ابرازگری و... آموزش داده می شود که باعث افزایش احساس کنترل، خودکارآمدی و سازگاری و حمایت اجتماعی می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری، خودکارآمدی، سازگاری تحصیلی، دانش آموزان
  • فرناز هویدا*، یوسف ادیب صفحات 77-87

    هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین نقش مولفه های مهارت های فراشناختیو نگرش به درس ریاضی در پیش بینی مدیریت تکالیف دانش آموزان دختر پایه اول متوسطه شهرستان ارومیه در سال تحصیلی 94- 93 بود. طرح پژوهشی توصیفی - همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع اول متوسطه به تعداد 4852  نفر  بود. حجم نمونه 358 نفر بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از سه ابزار اندازه گیری (پرسشنامه حالت  فراشناخت انیل و عابدی، پرسشنامه نگرش به درس ریاضی نیومن و پرسش نامه مدیریت تکالیف خو) استفاده گردید. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین مولفه های فراشناخت  شامل مولفه آگاهی و کنترل ونظارت، بطور مثبت مدیریت تکالیف درسی را تبیین می کند ()و می توان نتیجه گرفت که آگاهی، قوی ترین متغیری است که توانایی پیش بینی و تبیین مدیریت تکالیف را دارد و دومین متغیر پیش بینی کننده،متغیر کنترل ونظارت است.

    کلیدواژگان: مولفه های مهارت های فراشناختی، نگرش به درس ریاضی، مدیریت تکالیف
  • مریم مردانی*، نجمه حمید صفحات 88-100

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر درمان شناختی رفتاری بر ترس از زایمان و علت های ترس در زنان باردار که اولین زایمان را دارند، بود. جامعه آماری شامل 50 نفر از زنان نخست زا بود که به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و در دو گروه 25 نفری آزمایشی و گواه به صورت تصادفی قرار گرفتند. زمان مداخله در ماه سوم بارداری گروه نمونه بود. 9 جلسه 90 دقیقه ای درمان شناختی رفتاری توسط پژوهشگر بر روی گروه آزمایش اجرا شد و گروه گواه هیچ اقدام خاصی را دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های ترس از زایمان هارمن (1988) و علل ترس از زایمان هارمن (1988) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین گروه آزمایشی و گروه گواه برای هر دو متغیر ترس از زایمان و علت های ترس از زایمانتفاوت معنی دار وجود دارد (001/0≥p). به علاوه زیرمجموعه درد بیشترین کاهش را داشته است و زیرمجموعه زایمان زودرس کمترین کاهش را داشته است. نتایج حاکی از آن است که درمان شناختی رفتاری بر کاهش ترس از زایمان و علل آن اثربخش است. آموزش های روانی هر چند کوچک درخصوص زنان باردار می تواند آرامش های بزرگی را رقم بزند. پایین آمدن نرخ مشکلات روان شناختی زنان باردار چون ترس و اضطراب آن ها می تواند در کنترل آن ها بر هیجانات و نگرش هایشان و در نهایت بر سلامت روان آن ها تاثیر افزایشی داشته باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، ترس از زایمان، علل ترس از زایمان، زنان نخست زا
  • مسیب یارمحمدی واصل*، مرضیه رضایی والا صفحات 101-114

    هدف پژوهش مطالعه تاثیر آموزش شفقت به خود بر صمیمیت زناشویی و خرسندی زناشویی در زنان متاهل بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی بود، جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل دانشگاه بوعلی سینای همدان بود، نمونه آماری پژوهش40 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت آموزش مبتنی بر شفقت به خود قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخله دریافت نکرد. در این پژوهش داده ها با استفاده از پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ (1989)، پرسشنامه صمیمیت زناشویی باگاروزی (2001) بدست آمد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیره تحلیل شدند، یافته ها نشان داد که آموزش مبتنی بر شفقت به خود بر افزایش میزان صمیمیت زناشویی، مولفه های صمیمیت روانی، صمیمیت عاطفی، صمیمیت جنسی، صمیمیت بدنی و صمیمیت اجتماعی موثر بود. همچنین آموزش مبتنی بر شفقت به خود بر افزایش میزان خرسندی زناشویی و مولفه های ارتباط زناشویی، ازدواج و فرزندان، اقوام و آشنایان، جهت گیری مذهبی موثر بود. بنابراین آموزش مبتنی بر شفقت به خود، موجب افزایش میزان صمیمیت زناشویی و خرسندی زناشویی می شود.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، صمیمیت زناشویی، خرسندی زناشویی
  • وحدت آقاجانی، عسگر پاک مرام*، رسول عبدی، محمد نریمانی صفحات 115-130

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی خودکارآمدی در رابطه تیپ های رفتاری و تصمیمات سرمایه گذاری سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تیپ رفتاری میشل ام. پامپیان (2012)، پرسش نامه خودکارآمدی شوآرزو جرسالم  (1995) و پرسش نامه تصمیمات سرمایه گذاری محقق ساخته استفاده گردید. جامعه آماری شامل کلیه سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران بود که از این بین براساس نمونه گیری در دسترس 350 نفر انتخاب شدند. با توزیع 350 پرسشنامه، تعداد 320 پرسشنامه از بین نمونه آماری جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. پس از بررسی برازش مدل ، نتایج نشان داد که تیپ های رفتاری تغییر گریز، انباشتگر، مستقل و دنباله رو تاثیر معناداری بر خودکارآمدی و تصمیمات سرمایه گذاران دارند و همچنین تاثیر خودکارآمدی بر تصمیمات سرمایه گذاران نیز تایید شد و در نتیجه مشخص گردید که نقش میانجی خودکارآمدی در رابطه بین تیپ رفتاری و تصمیمات سرمایه گذاری سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران مورد تایید است.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تیپ های رفتاری، تصمیمات سرمایه گذاری، بورس اوراق بهادار
  • سجاد خورسند خطیبانی*، مهناز خسروجاوید، عباس ابوالقاسمی صفحات 131-148

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی قلدری براساس ویژگی های شخصیتی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و تحمل پریشانی در دانش آموزان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی با هدف پیش بینی عضویت گروهی طراحی شده بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم، شهر خشکبیجار در سال تحصیلی 98-97 بود. از میان آنها 200نفر باروش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس قلدری ایلی نویز (2001)، پرسشنامه ی شخصیتی هگزاکو اشتون و لی (2001)، پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (2006) و مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل تابع تشخیص گام به گام استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد در بین مولفه های ویژگی های شخصیتی، توافق پذیری، باوجدانی و صداقت - تواضع و در بین مولفه های راهبرد تنظیم شناختی هیجان، سرزنش خود، سرزنش دیگران و تمرکز بر نشخوار فکری و همچنین در بین مولفه های تحمل پریشانی، ارزیابی، تنظیم و جذب به ترتیب بیشترین سهم را بر روی تابع تشخیص و قدرت تمیز بین طبقات را داشتند. پیش‬بینی عضویت گروهی برای طبقه بندی صحیح دانش آموزان در ویژگی های شخصیتی 5/64 %، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان 63% و برای تحمل پریشانی 5/64 % بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت، قلدری در دانش آموزان بیشتر به عنوان ابزاری برای دست یابی به اهدافی خاص و برای رهایی از افکار و هیجان های پریشان کننده صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: قلدری، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، تحمل پریشانی، ویژگی های شخصیتی
  • نسیم شاه سیاه، یاسر رضاپور میرصالح*، محمدهادی صافی صفحات 149-169

    چکیده این پژوهش با هدف بررسی الگوی ساختاری روابط ذهن آگاهی، خودتعیین گری، شفقت به خود و ناگویی هیجانی در دانش آموزان دارای سابقه خودزنی انجام شد. پژوهش حاضر، از نوع همبستگی بود که به روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه فولادشهر در سال 99-1398 بود. از بین جامعه، نمونه ای به اندازه 91 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به پرسشنامه های ذهن آگاهی فرایبورگ، شفقت به خود ریس و همکاران، خودتعیین گری ایلاردی، لیون، کسر و رایان و ناگویی هیجانی بگبی، پارکر و تیلور پاسخ دادند. داده ها با  معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که ذهن آگاهی بر شفقت به خود و خودتعیین گری تاثیر مستقیم مثبت و بر ناگویی هیجانی تاثیرمستقیم منفی داشت (01/0>p). خودتعیین گری نیز بر شفقت به خود تاثیر مستقیم مثبت و بر ناگویی هیجانی تاثیر مستقیم منفی داشت (01/0>p). با این وجود، بررسی روابط غیرمستقیم نشان داد که ذهن آگاهی بطور غیرمستقیم ازطریق افزایش خودتعیین گری منجر به کاهش ناگویی هیجانی و افزایش شفقت به خود در نوجوانان دختر دارای سابقه خودزنی می شود (01/0>p). بنابراین می توان نتیجه گرفت که خودتعیین گری در رابطه بین ذهن آگاهی و شفقت خود و همچنین در رابطه بین ذهن آگاهی و  ناگویی هیجانی در دانش آموزان دارای سابقه خودزنی نقش میانجی معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: خود زنی، خود تعیین گری، ذهن آگاهی، ناگویی هیجانی، شفقت به خود
  • حسن بلند* صفحات 170-186

    فردریک پرز توانست با جدایی از روانکاوی، شیوه ای نو برمبنای افزایش آگاهی، باشیدن در اینجا و اکنون، پذیرش مسئولیت خود، اعتماد به فرآیند خودتنظیمی ارگانیسمی برای گذار از حمایت محیطی به خودحمایت گری، بنیاد بگذارد. او و هوادارانش (گشتالت درمانگران کرانه ی غربی) در وهله ی اول رویکرد گشتالت را سبکی برای زیستن می دانستند و سپس شیوه ای برای روان درمانی اما همسرش لورا پرز (اصلی ترین چهره ی گشتالت درمانی معاصر) و یارانش (کرانه ی شرقی) تلاش می کنند گشتالت درمانی را حتی الامکان در جلسات مشاوره نگاه دارند و آن را مانند سایر شیوه های روان درمانی تحت نظم و انضباط حرفه ای قرار دهند. از سوی دیگر اهمیت و ترجیحی که پرز و لورا ، هرکدام برای ناکامی و ارتباط قایل هستند، متفاوت است. گشتالت درمانی معاصر بر سه ستون پدیدارشناسی هوسرل، نظریه ی میدانی لوین و رویکرد گفتاشنودی بوبر استوار است. در این نگاشته ضمن بیانی از این سه بنیاد و نیز »دیگرانگی» امانویل لویناس، اصول چهارگانه رویکرد گفتاشنودی گشتالت درمانی معاصر (دیگرانگی، حضور، پذیرش و پای بندی) معرفی می شود.

    کلیدواژگان: گشتالت درمانی، درمانهای وجودی، رویکرد گفتاشنودی، دیگرانگی
|
  • Abolghasem Yaghoobi *, Khosro Rashid, Samira Farzin Pages 1-17

    The purpose of this study was to identify some personal and social inhibiting factors of academic emotions in graduate students. The target population included all graduate students of Shiraz University in 2019-2020 academic year.Therefor using convenience sampling ,  400 subjects (224 female and 174 males),were selected among the 14  faculties including faculty of literature  and humanities, economics-management and social sciences, educational sciences and psychology, law and political science, mechanical engineering, electrical and computer engineering, and materials and civil engineering . Data were collected using Perry, Ladkage, Pekran & Plethier (2001) Perceived Academic Control, Peacock & Wong (1990) Cognitive Appraisal of Academic Stress, Rashid & Delfan (2019) Expectancy-Value-Cost-Benefit Questionnaire, and Zimet, Dahlem, Zimet, & Farley (1988) Perceived Social Support, and Pekrun (2005) Achievement Emotions Questionnaire. Data were analyzed using multiple regression method. Findings show that Perceived Academic Control, Cognitive Appraisal (except for threat component), Perceived Cost-Benefit, and Perceived Social Support (except for friend support component) had significant role in predicting negative achievement emotions. Consequently, It's suggested that educational systems  recognize and manipulate students' defective cognitive appraisal and turn them into effective assessments, design learning and social environments (especially family) along with establishing positive interaction, familiarize students with the advanties of education, such as entrepreneurship education, play an effective role in better emotional adjustment of students and also reducing their negative emotions.

    Keywords: Perceived Academic Control, Cognitive Appraisal, Perceived Cost-Benefit, Perceived social support, Achievement Emotions
  • Fatemeh Mohammadi Youzbashkandi *, Sholeh Livarjani, Davoud Hoseini Nasab Pages 18-31

    Abstract The purpose of this study was to determine the role of mediator of emotional self-awareness in the relationship between sense of coherence and self-compassion with academic well-being in students. The present study was correlational. Using a multi-stage random sampling, 350 students were selected among undergraduate students of Tabriz University of Medical Sciences. The participants completed the questionnaires of sense of coherence by Antonovsky, self-compassion by Neff, emotional self-awareness by Grant et al, academic burnout inventory by Salmela-Aro et al, and schoolwork engagement inventory by Salmela-Aro & Upadya. In order to test the direct and indirect effects model, structural equation modeling was used. The findings indicated that the data fit the model well. The direct effect of sense of coherence and emotional self-awareness on academic well-being was significant. But the direct effect of self-compassion on academic well-being wasn't significant. Also the direct effect of sense of coherence and self-compassion on emotional self-awareness was significant. Indirect effect of sense of coherence and self-compassion with mediating role of emotional self-awareness on academic well-being was significant.  findings of the study showed that  sense of coherence and emotional self-awareness could significantly predict academic well-being. Consequntly , it can be concluded that emotional self-awareness had a mediating role between sense of coherence and self-compassion with well-being.

    Keywords: Academic Well-being, emotional self-awareness, Sense of coherence, self-compassion
  • Seyed Samad Hosseini *, Younes Nikkhah Tekmedash, Naser Sanoubar Pages 32-43

    The aim of this study was to determine the relationship between transformational leadership, psychological capital and job satisfaction regarding the mediating effects of work engagement among nurses in Tabriz hospitals. This study was conducted with a correlational method. Therefore, 302 people from the population of nurses in Tabriz hospitals were selected by purposeful method. Data were collected by Boyle et al.'s (2018) transformational leadership questionnaire, Dai et al.'s (2019) work engagement Scale, Kim et al.'s (2018) psychological capital inventory as well as Jensen et al.'s (2017) job satisfaction scale. Data were analyzed by structural equation modeling in Smart PLS software. Findings showed that work engagement could significantly mediate the relationship between transformational leadership and psychological capital with job satisfaction. Accordingly, transformational leadership psychological capital had a positive relationship with work engagement as well as with job satisfaction. These findings had practical implications and discussions of the implications of the study findings are presented.

    Keywords: Transformational leadership, Psychological capital, Work engagement, Job satisfaction, Nurse
  • Mashaallah Yazdi *, Majid Saffarinia, Hussein Zare Pages 44-61

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of treatment based in quality of life and treatment based on emotion regulation on psychological well-being of patients with type 2 diabetes. The present study was a semi-experimental study that was conducted in pre-test, post-test and follow- up with two experimental and one control groups. The study population included patients with type 2 diabetes in Dubai city during the spring and summer of 2019 referred to the Iranian hospital in the Dubai city. Therefore, 45 patients were selected randomly and randomly divided into two experimental and one control group (15 subjects in each group). The interventional program of the experimental groups was performed in 8 sessions of 120 minutes. The control group did not receive intervention during this period. Data were collected by Reef Psychological Well-Being (1980) and Walker Health Promoting Lifestyle Profile (1987). Data were analyzed using univariate Analysis of Covariance (ANCOVA). Findings showed that treatment based on quality of life and treatment based on adjustment of emotion had significant effects on psychological well-being of patients with type 2 diabetes. However, there was no significant difference was observed between these treatments.

    Keywords: Quality of life based therapy, Emotion regulation based therapy, psychological well-being, Type II diabetes
  • Masumeh Shafiei, Fatemeh Rezaei *, Masoud Sadeghi Pages 62-75

    The aim of this study was to compare the effectiveness of thenewly developed Contrast avoidance of worry and Emotion-focused Cognitive Behavioral Therapy in the affective control in women with generalized anxiety disorder. The present study was a quasi-experimental one with pre- and post-test design including control group. 45 women with generalized anxiety disorder were selected as the study sample through convenient sampling method in 2019, and were assigned into one of the experimental and control groups. The Newly developed Treatment Contrast avoidance of worry and Emotion-focused Cognitive Behavioral Therapy were held separately in 12 sessions and each session took about 90-minutes. No training was applied for the control group. The Affective control scale of Williams et al. (1998) was applied as the measuring tool in which subjects completed in pre- and post-test evaluations. Data were analyzed using Multivariate Analysis of Covariance. Findings showed that the developmental treatment contrast avoidance of worry and Emotion-focused Cognitive Behavioral Therapy improved the affective control (p <0.01), and the improvement rate was higher than the subjects of the control group (p <0.01); however, the two experimental groups did not differ significantly (P <0.05).  The Newly developed treatment contrast avoidance of worry and Emotion-focused Cognitive Behavioral Therapy improved the affective controlin women with generalized anxiety disorder. Developmental therapy focuses on the physiological and emotional experiences of the client so that they could experience the emotional contrast, which may be considered as one of the fundamental causes of generalized anxiety disorder. This approach may also be effective in treating mental disorders that have an emotional basic.

    Keywords: The New Developed Treatment Contrast avoidance of worry, Emotion-focused Cognitive Behavioral Therapy, Affective control, Generalized anxiety disorder
  • MOHAMMAD NABI SALEHI, Sara Azadi *, MAHMOOD ABBASINEIA Pages 76-87

    The present study aimed to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral stress management on self-efficacy beliefs and academic adjustment of female high school students in Ilam.The research method was experimental and pre-test and post-test with control group. The study population included high school female students in Ilam in 2017-2018 who were selected by random multi-stage cluster method, 30 subjects were randomly assigned to the experimental and control group (15 subjects in each group). The instruments used were Scherer Self-Efficacy Scale (GSES) and Academic Adjustment Scale. Data were analyzed using SPSS-20 software with Multivariate Analysis of covariance.Findings showed a significant difference between the mean post-test scores of the experimental and control groups in self-efficacy (p < .001, F = 191.53) and academic adjustment (p < .002, F = 21.12).  Hence, cognitive-behavioral stress management increased students' self-efficacy and academic adjustment. It can be concluded that in stress management program, relaxation skills, expression, etc. are trained, which increases the feeling of control, self-efficacy, adaptation and social support.

    Keywords: Stress Management with Cognitive Behavioral Style, Self-efficacy, Academic adjustment, students
  • Farnaz Hoveyda *, Yousef Adib Pages 77-87

    The present research aimed to determine the role of components of metacognitive skills and mathematics attitude in predicting female high school students' homeworkmanagement in Urmia City in the academic year 2015-2016. The study population included female high school students (N=4852). Using multistage cluster sampling, 358 subjects were selected. Data were collected by O’Neil & Abedi’s State Metacognition Inventory, Newman’s Mathematics Attitude Questionnaire and Xu’s homework Questionnaire. Data were analyzed by regression analysis method. Results showed that homework management was predicted by two components of metacognitive skills (awareness and control). The results suggested that among components of metacognition, the two components (awareness and control) significantly predicted homework management positively (. It can be concluded that awareness is the strongest variable in predicting and explaining homeworkmanagement, followed by the component awareness.

    Keywords: Component of Metacognitive skills, Mathematics attitude, Assignment management
  • Maryam Mardani *, Najmeh Hamid Pages 88-100

    The aim of this study was to investigate the effect of cognitive-behavioral therapy on fear of childbirth and causes of fear in pregnant women who have their first childbirth.The study population consisted of 50 primiparouswomen who were selected by purposive sampling methodand randomly assigned into two experimental and control groups (each group consisting of 25).The intervention period was in the third month of pregnancy in the experimental group.Nine 90-minute sessions of cognitive-behavioral therapy training were performed by the researcher on the experimental group and the control group did not receive any specific intervention.The research instruments included Harman (1988) Fear of Childbirth Questionnaire and Harman (1988) Causes of Fear of Childbirth.Data were analyzed byAnalysis using Covariance was.Findings showed that there was a significant difference between the experimental group and the control group for both variables of fear of childbirth and causes of fear of childbirth (p≥0.001).In addition, the subscale of pain had the most decrease and the subgroup of preterm labor had the least decrease.The results indicate that cognitive-behavioral therapy is effective in reducing the fear of childbirth and its causes.Psychological training, however small, for pregnant women could bring great relief. Decreasing the rate of psychological problems of pregnant women such as their fear and anxiety could have an increasing effect on their control over their emotions and attitudes and ultimately on their mental health.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, fear of childbirth, causes of fear of childbirth, primiparous women
  • Mosaieb Yaarmohammadi Vasel *, Marzyeh Rezaye Vala Pages 101-114

    The purpose of this study was to investigate the effect of self- compassion training on marital intimacy and marital satisfaction in married female. The method of this study is quasi-experimental,The study population included married female of Bu Ali Sina University of Hamedan.Using convenience sampling method, 40 subjects were selected,and wererandomly assigned in two experimental and control groups.The experimental group received self-compassion-based treatment andthe control group did not receive any intervention.In this study, data were colleced using Enrich Marital Satisfaction (1989) and Bagarozi Marital Intimacy questionnaire (2001). Data were analyzed using Multivariate and Univariate Analysis of Covariance. Findings showed that self-compassion-based training was effective in increasing the level of marital intimacy, components of psychological intimacy, emotional intimacy, sexual intimacy, physical intimacy and social intimacy.Self-compassion training was also effective in increasing marital satisfaction and the components of marital relationship, marriage and children, relatives, and religious orientation. Therefore, self-compassion training increases marital intimacy and marital satisfaction.

    Keywords: self-compassion, Marital intimacy, Marital satisfaction
  • Vahdat Aghajani, Asgar Pakmaram *, Rasool Abdi, Mohammad Narimani Pages 115-130

    This study aimed to investigate the mediating role of self-efficacy in behavioral types and investors' investment decisions in Tehran Stock Exchange.  This study was conducted with a correlational method Data were collected through Michel M. Behavioral Questionnaires, Pompian (2012), Schuarzzo Gersalm Self-Efficacy Questionnaire (1995), and the researcher-made investment decision questionnaire. The study population included investors of Tehran Stock Exchange, thereforeusing convenience sampling method, 350 were selected with respect to Morgan table, and 320 questionnaires were completed.  Data were analyzed using Structural Equation Modeling. Findings showed that the Preserver, the Follower, the Independent, and the Accumulator types of behavior had significant effect on the self-efficacy and decision in the investors following the model fit examination. Also, the effect of self-efficacy on investors’ decisions was confirmed. Hence, it could be concluded that the mediating role of self-efficacy in investors’ behavioral Types and related investment decisions in Tehran Stock Exchange was significant.

    Keywords: Self-efficacy, Types of behavior, Investment decisions, Stock exchange
  • Sajad Khorsand Khatibani *, Mahnaz Khosrojavid, Abbas Abolghasemi Pages 131-148

    The purpose of this study was to predict bullying based on personality traits, cognitive emotion regulation strategies and distress tolerance in students. This study was conducted with a correlational method. The study population consisted of male high school students in Khoshkibijar city in 2018-2019. Using convenience sampling method, 200 were selected. Data were collected using Illinois Bullying Scale(2001), Hexaco Ashton & Lee Personality Inventory(2001), Garnefski & Craig (2006) Cognitive Emotion Regulation Strategies Questionnaire, and Simmons & Gaher Distress Tolerance Scale (2005). In this study, data were analyzed by stepwise discriminant function analysis. Findings showed that among the components of personality traits - agreeableness, conscientiousness and honesty - humility and among the components of cognitive emotion regulation strategy; self-blame, blaming others and focusing on rumination as well as among the components of distress tolerance; evaluation, adjustment, and imbibition had the highest contribution to the detection and distinguishing ability between classes, respectively. The prediction of group membership for correct classification of students in personality traits was 64.5%, cognitive emotion regulation strategies 63% and for distress tolerance 64.5%. Therefore, it can be concluded that bullying is more often used as a means of achieving specific goals and releasing distracting thoughts and emotions in students.

    Keywords: Bullying, Cognitive emotion regulation strategies, Distress Tolerance, Personality traits
  • Nasim Shahsiah, Yasser Rezapour Mirsaleh *, Mohammad Hadi Safi Pages 149-169

    The aim of this study was to investigate the structural modeling of the relationship between mindfulness, self-determination, self-compassion and alexithymiaamong female students who engage in self-injury. The present research was conducted with a correlational method that performed by structural equation modeling. The study population consisted female high school students in Fooladshahr in 2019-2020. Using purposeful sampling method, 91 subjects were selected and completed Freiburg's mindfulness questionnaire, self-compassion, self-determination scale, and alexithymia. Data were analyzed by structural equation modeling using SMART-PLS software. Findings showed that mindfulness had a direct positive effect on both self-compassion and self-determination and had a direct negative effect on alexithymia. Moreover, self-determination had a direct positive effect on self-compassion and had a negative direct effect on alexithymia (p < 0.01). However, investigating indirect relationships showed that mindfulness indirectly by increase self-determination resulted in increasing self-compassion and decreeing alexithymiain girl adolescents who engage in self-injury (p < 0.01). Therefore, it can be concluded that self-determination plays a significant mediating role in the relationship between mindfulness and self-compassion and also in the relationship between mindfulness and alexithymia among girl students who engage in self-injury.

    Keywords: self-harm, self-determination, Mindfulness, Alexithymia, self-compassion
  • hassan boland* Pages 170-186

    Fredrick Perls founded his new modality of psychotherapy on increasing awareness, being here and now, responsibility and relaying on the organismic self-regulating process for passing from environmental support to self-support. He and his followers (the West Coast Gestalt therapists) viewed the Gestalt approach as a lifestyle first and then as a method of psychotherapy but his wife, Lura (the most prominent figure of the West Coast) and her associates (East Coast) tried to keep Gestalt therapy as much as possible in counseling sessions and brought it into professional discipline, like other forms of psychotherapy. Besides, they had different views on frustration and relationship in the course of psychotherapy. Contemporary Gestalt therapy was based on the three pillars of Husserl's phenomenology, Levine's field theory, and Buber's dialogical approach. In this paper, while explaining these three foundations and the "Alterity" of Emmanuel Levinas, the four principles of the contemporary Gestalt therapy (Alterity, presence, acceptance and commitment) were introduced.

    Keywords: Gestalt Therapy, Existential Therapies, Dialogical Approach, Alterity