فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسمعیل حسنوند*، یوسف ترابی، محمد احمد آبادی صفحات 1-24

    علم و پژوهش به عنوان موتور حرکت،رشد ،توسعه وترقی دنیای مدرن تلقی می شود و اهمیت آن در دنیای امروزلحظه به لحظه رو به فزونی است. رهبر معظم انقلاب اسلامی هم در بیانیه گام دوم انقلاب اولین محور ازمحورهای موردتاکید هفتگانه آن را به علم و پزوهش اختصاص داد که نشان از اهمیت جایگاه علم و پزوهش دارد. ناجا نیز در چند سال اخیر توجه ویژه ای به علم و تحقیق داشته است. هدف این مقاله آسیب شناسی نهاد علم و پژوهش در ناجا، شناخت الزامات تحقق آن و سپس ترسیم نقشه راه مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب است. روش این پژوهش، کیفی با راهبرد تحلیل محتوای کیفی است. حجم نمونه این تحقیق 15 نفر از اعضای هیات علمی پژوهشگاه علوم انتظامی و مطالعات اجتماعی ناجا است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. یافته ها نشان می دهد که مهمترین آسیب نهادعلم و پژوهش در ناجا، آسیب های ساختاری است والزامات تحقق علم و پژوش شامل الزامات ساختاری، مدیریت و منابع انسانی، تعاملی و فرهنگی است. بر این اساس مراحل تحقق علم و پزوهش در ناجا مبتنب بر بیانیه گام دوم انقلاب شامل 8 مرحله طراحی و یارگیری، رمزگشایی، وضعیت شناسی، قابلیت و آسیب شناسی، افق شناسی، الزامات، اقدامات و بومی سازی اسناد است.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب، علم و تحقیق، ساختار تحقیقات در ناجا، آسیب شناسی، الزامات
  • رضا دوستدار*، نورمحمد رضایی، علی محمد رضایی صفحات 25-48
    مقدمه

    امر به معروف راه و روش پیامبران و صالحان و واجب بزرگ الهی است که در پرتو آن، امنیت اجتماعی تامین می شود. پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی نهادینه سازی امر به معروف در بافت فرهنگی- اجتماعی بر اساس نظریه زمینه ای بود.

    روش

    به منظور طراحی الگوی یادشده به شکل بومی، از روش پژوهش کیفی و روش نظریه زمینه ای استفاده شد. به این منظور صاحب نظران و مسیولان مربوطه با هماهنگی های انجام شده مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها از کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد.

    یافته ها:

     در کدگذاری باز، با تحلیل و کدگذاری مصاحبه های انجام شده، 377 کد باز به دست آمد که به صورت گزاره های مفهومی اولیه مشخص شدند. در کدگذاری محوری، کدها و مقوله های اولیه با یکدیگر مقایسه و پس از حذف کدهای مشابه، 37 کد محوری به دست آمد. برخی از این مقوله ها به عنوان پیامدهای امر به معروف و نهی از منکر (شامل اجرای احکام و فرایض الهی، ترویج نیکی «بر پا شدن معروف»، اجتناب از بدی «رخت بستن منکر»، ایجاد سازمان متدین و حیات طیبه، تثبیت نظام اسلامی و طراوت و شادابی آن و فلاح و رستگاری) و برخی در نقش عامل های تاثیرگذار تهیه و تدوین شدند. در مرحله کدگذاری انتخابی، مولفه گفتمان سازی و فرهنگ سازی به عنوان مقوله اصلی انتخاب و سایر مقوله ها به آن ارتباط داده شدند.

    نتیجه گیری:

     درمجموع، بر اساس یافته های حاصله می توان نتیجه گرفت رواج امر به معروف و نهی از منکر ضامن برپا شدن واجبات و مستحبات، رخت بستن منکر (محرمات و مکروهات)، ایجاد سازمان متدین و حیات طیبه، تثبیت نظام اسلامی و طراوت و شادابی آن و درنهایت، نیل به فلاح و رستگاری می شود.

    کلیدواژگان: الگو، نهادینه سازی، امر به معروف، نهی از منکر، سازمان متدین
  • حکیم عبداللهی، روح الله شهابی*، حامد محقق نیا، فریدون اکبرزاده صفحات 49-76

    امروزه نقش پررنگ و بی بدیل رسانه ها و سیاست گذاری رسانه ای به ویژه صدا و سیما در ترسیم و تعیین ابعاد مختلف امنیت بر کسی پوشیده نیست. اهمیت این موضوع در استان خوزستان و شهر اهواز به دلیل موقعیت استراتژیک این استان و هم-چنین شیوع برخی از پدیده های نامیمون اجتماعی مانند بیکاری، جرم، تنوع های قومی، نزاع های جمعی، قاچاق مواد مخدر، بمب گذاری ها، حاشیه نشینی، سرقت و قتل اهمیت بسیار بیشتری پیدا می کند. از این رو، هدف این مطالعه بررسی نقش الگوسازی رفتار اجتماعی و مشارکت اجتماعی در صدا و سیمای مرکز خوزستان بر احساس امنیت با تاکید بر نقش میانجی تحمل اجتماعی و اعتماد اجتماعی با روش میدانی و با استفاده از ابزار پرسشنامه بوده است. جمعیت آماری تحقیق کلیه خانوارهای شهرستان اهواز که در حدود 276032 خانواراست، روش نمونه گیری به صورت خوشه ای چندمرحله ای و برای تعیین حجم نمونه با استفاده از نرم افزار samplepower حداقل حجم نمونه 220 نفرتعیین شد. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای برون زای الگوسازی رفتار اجتماعی واطلاع رسانی تنها به صورت غیر مستقیم از طریق اعتماداجتماعی بر متغیر درون زای احساس امنیت اجتماعی تاثیر گذاشته اند. هم چنین متغیرمشارکت اجتماعی علاوه بر تاثیر مستقیم، به صورت غیرمستقیم و با واسطه متغیر اعتماد اجتماعی بر روی احساس امنیت اجتماعی تاثیر گذاشته است. در نهایت، نقش میانجی متغیرهای تحمل اجتماعی و اعتماد اجتماعی و نقش تعدیل گری متغیر الگوسازی رفتار اجتماعی در مدل برآورد شده مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، الگوسازی رفتارهای اجتماعی، مشارکت اجتماعی، تحمل اجتماعی، اعتماد اجتماعی
  • شهامت حسینیان* صفحات 77-102
    زمینه و هدف

    برقراری نظم و امنیت بیشتر در جامعه نیازمند جذب و به کارگیری صحیح پلیس زن، به ویژه در رسته انتظامی است. هدف این تحقیق، دست آوردن مدل مناسب برنامه ریزی مسیر شغلی آن ها است که این مهم در گذشته انجام نشده است.

    روش

    اینتحقیق از نوع کاربردی و روش آن نیز کیفی با رویکرد اکتشافی است که با فن گروه کانونی انجام شده است. جامعه آماری شامل مدیران ناجا و سبد شغلی پلیس زن در رسته انتظامی است. روش نمونه گیری در رابطه با خبرگان، هدفمند و در رابطه با مشاغل، تمام شماری است. روش جمع آوری داده ها، کتابخانه ای و میدانی با ابزار فیش برداری و مصاحبه گروهی است. برای تحلیل و تفسیر داده های مصاحبه ها از سازمان دهی داده ها، طبقه بندی، ارزیابی و تفسیر آن ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    پلیس زن در رسته انتظامی در درجات افسران ارشد و جزء، دارای 31 عنوان شغلی است. این عدد به هیچ وجه کفاف حرکت افقی (آموزش، چرخش شغلی، انتقال از یک رشته شغلی به رشته شغلی دیگر در داخل یک رسته) و حرکت عمودی (ارتقاء شغلی) را نمی دهد.

    نتیجه گیری: 

    جهت برقراری هرچه بیشتر نظم و امنیت در جامعه و حل مشکلات حال و آینده پلیس زن در رسته انتظامی، لازم است علاوه بر ایجاد وفاق در بین تصمیم گیران از مدل سیزده مرحله ای استفاده شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مسیر شغلی، پلیس زن، رسته انتظامی، شغل، مسیر شغلی
  • صیاد درویشی*، عبدالرحمن میرزاخانی، ابراهیم داودی صفحات 103-130
    مقدمه

    پیشگیری کیفری مبتنی بر آثار حاصل از اجرای کیفر است. هرچند از دیدگاه برخی نظریه پردازان، مجازات بعد از وقوع جرم، پیشگیری محسوب نمی شود، ولی نمی توان به طورکلی منکر پیامدهای پیشگیرانه آن به صورت خاص و عام بود؛ بنابراین پژوهش حاضر باهدف شناخت الگوی بهینه مدیریت انتظامی در پیشگیری کیفری از جرم انجام شد.

    روش

    این تحقیق ازنظر هدف، کاربردی است و ازنظر روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری در بخش کیفی بر اساس اشباع نظری، 15 نفر از خبرگان انتظامی هستند و در بخش کمی، همه مدیران ستادی و اجرایی پلیس پیشگیری تهران بزرگ به تعداد 120 نفر هستند. حجم نمونه در بخش کمی به روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد و بر اساس جدول مورگان (92 نفر) به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه است. برای تحلیل داده ها، از آزمون های کفایت اندازه نمونه، تحلیل عاملی و آزمون تی زوجی استفاده شد.

    یافته ها:

     با توجه به یافته های تحقیق، تعداد 17 شاخص در مدیریت انتظامی در پیشگیری کیفری از جرم شناسایی شد. از مجموع اقدامات انتظامی در بعد پیشگیری کیفری، مولفه کیفی سازی اقدامات، رتبه اول؛ مولفه اقدامات اطلاعاتی - امنیتی، رتبه دوم و مولفه اقدامات ساختاری، رتبه سوم را به دست آورد.

    نتیجه گیری:

     پلیس برای بهبود وضعیت اقدامات پیشگیری کیفری از جرم و کاهش هزینه های جرم لازم است برنامه های کاربردی و عملی برای ارتقاء سطح کیفی شاخص های شناسایی شده انجام دهد.

    کلیدواژگان: الگو، مدیریت انتظامی، پیشگیری از جرم، پیشگیری کیفری، ضابط قضایی
  • وحید بارانی پسیان، وحید عباسی فلاح*، یحیی میرشکاران، اکبر رضازاده صفحات 131-160
    مقدمه

    با گسترش فیزیکی و اجتماعی شهرها و تبدیل شدن آن ها به مراکز ناهمگن جمعیتی، اجتماعی و افزایش فقر اقتصادی، زمینه بروز آسیب های شهری و رشد لجام گسیخته ناهنجاری در شهرها پدید آمده است. به نحوی که با گسترش شهرها، در محدوده آن ها کانون هایی شکل می گیرند که جرایم بیشتری از محدوده های دیگر در آن ها روی می دهد.

    روش

    تحقیق حاضر با رویکرد توصیفی - تحلیلی انجام شده است و جامعه آماری تحقیق کلیه جرایم مرتبط با سرقت است که در محدوده شهر ورامین روی داده است. همچنین، در جهت شناسایی و تحلیل کانون های فضایی و زمانی جرایم از نرم افزارهای SPSS و GIS و برای سنجش میزان اعتماد نهادی از پرسشنامه استفاده شده است.

    یافته

    طبق یافته های تحقیق، الگوهای پنج کانون جرم خیز شامل بخش مرکزی شهر، محله خیرآباد، گل تپه، عمروآباد و سکینه بانو شناسایی شده اند. همچنین، الگوی زمانی جرایم نیز افزایش وقوع جرایم در روزهای پایانی هفته و روز شنبه را نشان داده که علاوه بر این روند، وقوع جرایم در ساعات شبانه روز یک روند متناوبی را داشته است، به نحوی که با شروع روز کاری به تدریج از ساعات 9 صبح تا 12 ظهر با افزایش وقوع بزه کاری روبرو بوده است. سپس، با روندی کاهشی در بعدازظهر و همچنان، دوباره با شروع فعالیت های مردمی از ساعات 17 تا 21 شب به اوج خود رسیده است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های پژوهش، مشخص شده است که الگوی رخداد جرایم در شهر ورامین از نوع خوشه ای بوده که تشکیل کانون های جرم خیز را ایجاب کرده است. با توجه به این موضوع، هدف این پژوهش، شناسایی الگوهای فضایی و زمانی جرایم ارتکابی در راستای کیفیت بهتر در ارایه خدمات انتظامی و کمک به شناسایی چالش های پیش روی مدیریت شهری در راستای کاهش و حذف اهداف مجرمانه در جهت بهبود کیفیت زندگی ساکنین شهر ورامین است.

    کلیدواژگان: الگوهای فضایی، کانون های جرم خیز، سرقت، شهر ورامین
  • سید مجتبی شهیدی، سید سعید کشفی* صفحات 161-182
    مقدمه

    استارت آپ ها در سال های اخیر توانسته اند خدمات و ارزش های جدیدی را با بهره وری بالاتر و با قیمت پایین تر به مشتریان عرضه کنند. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش و جایگاه استارت آپ ها در بهبود مدیریت نظم و امنیت ترافیکی کشور انجام شده است.

    روش

    مطالعه حاضر، پژوهشی توسعه ای-کاربردی، مبتنی بر رویکرد آمیخته (کیفی-کمی) است. شرکت کنندگان بخش کیفی شامل 16 نفر از متخصصان و خبرگان حوزه فن آوری و ترافیک هستند که به صورت هدفمند انتخاب و با استفاده از فن مصاحبه نیمه ساختاریافته داده های مدنظر از آن ها دریافت شد. جامعه آماری بخش کمی نیز شامل 32 نفر از دانشجویان و دانش آموختگان دکتری رشته مدیریت ایمنی ترافیک، رییس و اساتید دانشکده پلیس راهور، مدیران ارشد پلیس راهور ناجا بوده که به صورت تمام شمار انتخاب شدند. همچنین، برای تحلیل داده های بخش کمی از نرم افزار Smart-PLS استفاده شد.

    یافته

    یافته های بخش کیفی پژوهش نشان داد که استارت آپ ها با 4 نقش در بهبود مدیریت ترافیک تاثیرگذار هستند که عبارت اند از: «نظارت بر ترافیک»، «ایمنی ترافیک»، «مدیریت عرضه و تقاضا» و «بهینه سازی سفر» که نتایج بخش کمی نیز یافته های بخش کیفی را تایید کرد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته های به دست آمده، پیشنهاد می شود پلیس راهور نیروی انتظامی به منظور توزیع بهینه ترافیک با حمایت از ظرفیت نهادهای دانش بنیان و نخبگان دانشگاهی در راستای راه اندازی استارت آپ های مسیریاب قوی و قابل اعتماد داخلی سازگار با محیط داخل کشور تلاش کند.

    کلیدواژگان: استارت آپ، ترافیک، فناوری، حمل و نقل، مدیریت، نظم و امنیت
  • یوسف محمدی مقدم*، قدرت گودرزی، علی دلاور، عبدالله هندیانی صفحات 183-212
    مقدمه

    یکی از موضوعات کلیدی که تاثیر بسزایی در برقراری نظم و امنیت در جامعه دارد، پیشگیری از جرم است. پژوهش حاضر با توجه به مسئله ناامنی و در راستای افزایش سلامت جامعه صورت گرفته است. دولت ها و سازمان های مرتبط با اعمال سیاست های کلان تلاش دارند که کلیه اقدامات و فعالیت ها در این حوزه را به نحو مناسب انجام دهند. با رشد فناوری و توسعه دستاوردهای آن و شکل گیری شهرهای الکترونیک، این تحقیق به منظور تبیین نقش شهر الکترونیک در پیشگیری از جرم در کلان شهر تهران انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی است. ازنظر ماهیت، توصیفی-تحلیلی بوده که در قلمرو مکانی نیروی انتظامی و شهرداری تهران انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق مدیران و فرماندهان ناجا و مدیران عالی شهرداری به تعداد 360 نفر بوده که با استفاده از جدول مورگان نمونه 186 نفری در دو حوزه انتظامی و شهری تعیین شده است. ابزار گرداوری داده های این تحقیق دو پرسشنامه محقق ساخته بوده و پس از جمع آوری آن ها، با استفاده از آزمون های آماری تی تک نمونه ای و رگرسیون مورد تحلیل قرارگرفته است.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان می دهد که ارکان شهر الکترونیک (دولت الکترونیک، سازمان الکترونیک، زندگی الکترونیک و زیرساخت الکترونیک) بر ابعاد مدیریت پیشگیری از جرم تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج تحقیق نشان می دهد که شهر الکترونیک منجر به اثربخشی تدابیر و اقدام های انتظامی باهدف حمایت از شهروندان در برابر خطر وقوع جرم، افزایش آگاهی های عمومی و ارایه خدمات مشاوره ای پیشگیرانه، نظارت و مراقبت بر اماکن عمومی و ارایه خدمات مشاوره ای پیشگیرانه، نظارت و مراقبت بر اماکن عمومی و مناطق جرم زا و افزایش هزینه های ارتکاب جرم می گردد.

    کلیدواژگان: شهر الکترونیک، پیشگیری از جرم، زندگی الکترونیک، دولت الکترونیک، سازمان الکترونیک، زیرساخت الکترونیک
  • اصحاب حبیب زاده* صفحات 213-242

    این تحقیق با هدف شناسایی نقش فعالیت های رسانه ای نیروی انتظامی در پیشگیری اجتماعی از جرایم انجام گرفت. با توجه به هدف، تحقیق حاضر از جمله تحقیقات کاربردی به شمار می رود و با توجه به نحوه گردآوری داده ها، این تحقیق از انواع تحقیقات میدانی و پیمایش اجتماعی و از جنبه نحوه تجزیه و تحلیل، تحقیق حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق شامل 220 نفر از شهروندان شهر سمنان می باشد.ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته است.نتایج نشان داد هر واحد تغییر در  آموزش ، می تواند حامل 19.5 درصد تغییر در پیشگیری اجتماعی از جرایم در سطح معناداری 05/0 باشد. همچنین هر واحد تغییر در متغیر مشارکت اجتماعی می تواند حامل34.4درصد تغییر در پیشگیری اجتماعی از جرایم در سطح معناداری 05/0 باشد.ضمنا هر واحد تغییر در  فرهنگ سازی ، می تواند 23.1 درصد تغییر در پیشگیری اجتماعی از جرایم در سطح معناداری 05/0ایجاد نماید. در نهایت اینکه هر واحد تغییر در  اطلاع رسانی ، می تواند 41.2 درصد تغییر در پیشگیری اجتماعی از جرایم در سطح معناداری 05/0 ایجاد کند.

    کلیدواژگان: آموزش، مشارکت اجتماعی، فرهنگ سازی، اطلاع رسانی، پیشگیری اجتماعی از جرایم
  • احمد سوری*، علی افشار، جواد عینی پور صفحات 243-270

    مقدمه:

     هدف اصلی تحقیق حاضر طراحی الگوی شخصیتی کارکنان پلیس شایسته در رسته های ماموریتی ناجا است. تحقیق حاضر از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش ترکیبی از تحقیق کمی (توصیفی - پیمایشی) و کیفی بوده است.

    روش ها

    جامعه آماری شامل کلیه کارکنان نیروی انتظامی در رسته های مختلف شغلی می باشد که درسال 1397 مشغول خدمت می باشند. به منظور تعیین ویژگی های شخصیتی پلیس شایسته پس از مطالعه ادبیات نظری، از نمونه خبرگان ناجا و کارشناسان و اساتید به تعداد 53 نفر بهره گرفته شد. سپس از نظرات کارشناسان (208 نفر) برای اجرای تحلیل عاملی تاییدی و تایید مدل پیشنهادی بهره برداری شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاضر از طریق بررسی ادبیات نظری و دیدگاه خبرگان حاکی از 38 ویژگی شخصیتی برای پلیس شایسته است. بررسی های بعدی نشان داد که ویژگی های مذکور در چهار چوب نظری مدل پنج عاملی شخصیت می گنجد. همچنین اعتباری محتوایی پرسشنامه ویژگی های شخصیتی احصاء شده نشان می دهد تمام گویه های مد نظر خبرگان به عنوان مولفه های شخصیتی پلیس شایسته قلمداد می شوند بطوری که t محاسبه شده برای تک تک گویه ها حاکی از معنی داری آن است. علاوه بر آن بر اساس تحلیل عاملی انجام شده مولفه های تاب آوری، مسئولیت پذیری، سرزندگی، تجربه اندوزی و جرات ورزی جزء عوامل مورد تایید محسوب می گردند.

    کلیدواژگان: شخصیت، ویژگی های شخصیت، پلیس، پلیس شایسته
|
  • Ismail Hassanvand *, Yosof Torabi, Mohamad Ahmadabadi Pages 1-24

    Science and research are considered as a the driving force of the modern world and its importance is increasing in today's world. In the statement of the second step of the Islamic Revolution, the Supreme Leader also dedicated one of the axes of her speech to it, which shows the importance and attention to the position of science and research in our country.The police have also paid special attention to science and attention in recent years. The purpose of this article is to pathology the institution of science and research in the NAJA and to know its requirements in the NAJA, and then to draw a roadmap based on the statement of the second step of the revolution.The method of this research is qualitative and use qualitative content analysis strategy. The statistical population of this study includes 15 faculty members of the NAJA Institute of policing Sciences and Social Studies who were selected according to the purposeful sampling method. The findings of this study show that the most important harms of the science and research institution in NAJA are structural harms and its research requirements include structural, management and human resources, interactive and cultural. Accordingly, the stages of realization of science and research in NAJA, based on the statement of the second step of the revolution, including 8 steps "design and recruitment, decoding, status, capability and pathology, horizontology, requirements, action and localization of documents" were drawn.

    Keywords: Statement of the Second Step of the Islamic Revolution, Science, Research, Structure of Research in NAJA, Pathology, Requirements
  • Reza Doustdar *, Noormohammad Rezaei, Alimohammad Rezaei Pages 25-48
    Introduction

    The commandment is the well-known way of the prophets, the righteous and the great divine obligation, in the light of which social security is provided. The aim of this study was to design a model for the institutionalization of the famous in the socio-cultural context based on the underlying theory.

    Method

    In order to design the model in a native way, qualitative research method and ground theory method were used. For this purpose, experts and relevant officials were interviewed in depth with the coordination made. Open, axial and selective coding was used to analyze the data obtained from the interviews.

    Finding

    In open coding, by analyzing and coding the interviews, 377 open codes were obtained which were identified as basic conceptual propositions. In axial coding, the initial codes and categories were compared with each other and after removing the same codes, 37 axial codes were obtained. Some of these categories are as consequences of enjoining what is good and forbidding what is evil (including the implementation of divine commands and duties, promoting the goodness of "standing up for the good", avoiding the evil of "dressing up the evil", establishing a religious organization and good life, establishing the Islamic system and Its freshness and freshness (prosperity and salvation) and some in the role of influential factors were prepared and compiled. In the selective coding stage, the discourse and culture building component was selected as the main category and other categories were related to it.

    Conclusion

    In general, based on the findings, it can be concluded that the prevalence of enjoining the good and forbidding the evil guarantees the fulfillment of obligations and mustahabs, the removal of the evil (prohibitions and abominations), the establishment of a religious and virtuous organization, the establishment of the Islamic system and its freshness. And finally, there is prosperity and salvation

    Keywords: Model, Institutionalization, Enjoining the good, forbidding the evil, Religious organization
  • Hakim Abdollahi, Rohollah Shahabi *, Hamed Mohagheghnia, Freidoon Akbarzadeh Pages 49-76
    Introduction

    Nowadays, irreplaceable role of media policy-making, especially radio and television in drawing the various dimensions of security is not hidden to anyone. This issue requires much more attention in Khoozestan province and Ahvaz city due to the prevalence of negative social phenomena including unemployment, crime, mass conflicts, drug trafficking, marginalization, robbery and murder. The purpose of this study was to investigate the role of social behavior modeling and social participation in Khoozestan broadcasting center on social sense of security by emphasizing on the mediating role of social tolerance and social trust.

    Method

    This study was conducted using a quantitive survey method. Based on the report published by Iranian Statistic Center in 2016, the population was all households in Ahvaz city which was about 276032. The multi-stage clustering sampling was used to determine the sample size using sample power software and the minimum sample size was selected equal to 220 households.

    Findings

    The exogenous variables of social behavior modeling only indirectly affected the endogenous variables of social security through social trust. The mediating role of social tolerance and social trust and the moderating role of social behavior modeling were confirmed.

    Conclusion

    The results indicated that social modelling behavior, social participation had significant effect on social trust. Social trust, social modelling behavior, social tolerance, social interaction and social particiapation had a positive significant effect on sense of security.

    Keywords: sense of security, social behavior modeling, social participation, social tolerance, social trust
  • Shahamat Hoseinian * Pages 77-102
    Introduction

    Establishing more order and security in society requires the recruitment and proper use of female police officers, especially in the disciplinary field. The purpose of this study is to obtain a suitable model for planning their career path, which has not been done in the past.

    Method

    This research is of applied type and its method is qualitative with an exploratory approach which has been done with the focus group technique. The statistical population includes NAJA managers and female police officers in the disciplinary field. The sampling method is in relation to targeted experts and in relation to numerical occupations. The method of data collection is library and field with the tools of catching and group interviews. To analyze and interpret the interview data, data organization, classification, evaluation and interpretation were used.

    Findings

    Female police officers in the disciplinary category have 31 job titles in the ranks of senior and minor officers. This number is by no means sufficient for horizontal movement (training, job rotation, transfer from one job field to another within a field) and vertical movement. (Career promotion) does not give.

    Conclusion

    In order to establish more order and security in the society and solve the current and future problems of the female police in the disciplinary field, in addition to creating consensus among decision makers, it is necessary to use a thirteen-stage model

    Keywords: career planning, female police, Law Enforcement, Job, Career path
  • Sayyad Darvishi *, Abdulrahman Mirzakhani, Ebrahim Davoodi Pages 103-130
    Introduction

    Criminal prevention is based on the effects of punishment. Although from the point of view of some theorists, punishment after a crime is not considered prevention, but its preventive consequences in general and in particular can not be denied. Therefore, the present study was conducted with the aim of identifying the optimal model of disciplinary management in criminal crime prevention.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of research method. The statistical population in the qualitative section based on theoretical saturation is 15 law enforcement experts and in the quantitative section, all staff and executive managers of the Greater Tehran Preventive Police are 120 people. The sample size in quantitative part was done by simple random sampling method and was selected as a statistical sample based on Morgan table (n = 92). Data collection tools are interviews and questionnaires. To analyze the data, sample size adequacy tests, factor analysis and paired t-test were used.

    Findings

    According to the findings of the study, 17 indicators in law enforcement management in criminal prevention of crime were identified and classified into three components: intelligence and security measures, structural measures and quality of police measures. From the total of disciplinary measures in the field of criminal prevention, the component of quality improvement of measures, first rank; The component of intelligence-security measures took the second place and the component of structural measures took the third place.

    Conclusion

    In order to improve the situation of criminal prevention measures and reduce the costs of crime, the police need to implement practical programs to improve the quality of the identified indicators

    Keywords: pattern, Law Enforcement, Crime Prevention, Criminal Prevention, Judicial Regulations
  • Vahid Baranipesyan, Vahidab Abasifallah *, Yahya Mirshekaran, Akbar Rezazadeh Pages 131-160
    Introduction

    With the physical and social expansion of cities and their transformation into heterogeneous population and social centers and increasing economic poverty, the cause of urban damage and unbridled growth of anomalies in cities has emerged. In such a way that with the expansion of cities, centers are formed in their area where more crimes occur than in other areas.

    Method

    The present study was conducted with a descriptive 3- analytical approach and the statistical population of the study is all crimes related to theft that have occurred in the city of Varamin. Also, in order to identify and analyze the spatial and temporal centers of crimes, SPSS and GIS softwares have been used and in order to measure the level of institutional trust, a questionnaire has been used.

    Findings

    According to the research findings, the patterns have identified five crime centers, including the central part of the city, Khairabad neighborhood, Goltepe, Amrabad and Sakineh Banoo. Also, the time pattern of crimes has shown an increase in the occurrence of crimes on the weekends and Saturdays. It has seen an increase in crime, then peaked in the afternoon and resumed with the resumption of public activities from 5pm to 9pm.

    Conclusion

    According to the findings of the study, it has been determined that the pattern of crime in the city of Varamin is a cluster that has required the formation of crime centers. According to this issue, the purpose of this study is to identify the spatial and temporal patterns of crimes committed in order to improve the quality of law enforcement services and help identify the challenges facing urban management in reducing and eliminating criminal goals to improve the quality of life of city residents. Varamin is.

    Keywords: spatial patterns, Hot Spots, Theft, Varamin City
  • Mojtaba Shahidi, Saeid Kashfi * Pages 161-182
    Introduction

     Startups in recent years have been able to offer new services and values to customers with higher productivity and lower prices. Therefore، the present study was conducted to identify the role and position of startups in improving traffic management and security in the country.

    Method

     The present study is a development-applied research based on a mixed (qualitative-quantitative) approach. The participants of the quality section include 16 specialists and experts in the field of technology and traffic who were purposefully selected and the data were obtained using semi-structured interview techniques. The statistical population of the quantitative section also included 32 PhD students and graduates in the field of traffic safety، the president and professors of the University of Traffic Police، senior managers of the traffic police who were selected in full. Smart-PLS software was also used to analyze quantitative data.

    Findings

     The findings of the qualitative part of the research showed that start-ups with 4 roles are effective in improving traffic management، which are: "traffic monitoring"، "traffic safety"، "supply and demand management" and "travel optimization". The results of the quantitative section also confirmed the findings of the qualitative section.

    Conclusion

     According to the findings، it is suggested that the traffic police in order to optimally distribute traffic by supporting the capacity of knowledge-based institutions and academic elites in order to launch strong and reliable internal router startups compatible with the environment the country should try.

    Keywords: Start-up, traffic, Technology, transportation, management, Order, Security
  • Yousef Mohammadi Moghadam *, Ghodrat Goodarzi, Ali Delavar, Abdolla Hendiani Pages 183-212
    Introduction

    One of the key issues that has a great impact on maintaining order and security in society; Crime prevention. Due to the issue of insecurity and the subsequent goal setting to increase the health of the present study has been done. Governments and organizations involved in the implementation of macro-policies strive to carry out all actions and activities in this area properly. With the growth of technology and the development of its achievements and the formation of electronic cities, this research has been done in order to explain the role of electronic cities in crime prevention in the Tehran metropolis.

    Method

    The research method of this research is applied in terms of purpose. In terms of descriptive-analytical nature, it has been done in the spatial territory of the police force and Tehran municipality. The statistical population of this study was 360 managers and commanders of NAJA and senior managers of the municipality, which was determined using Morgan table of a sample of 186 people in both law enforcement and urban areas. The data collection tool of this research was two researcher-made questionnaires and after collecting them, they were analyzed using one-sample t-test and regression.

    Findings

    The findings show that the pillars of e-city (e-government, e-organization, e-life and e-infrastructure) have a positive and significant impact on the dimensions of crime prevention management.

    Conclusion

    The results show: e-city leads to the effectiveness of disciplinary measures and actions aimed at protecting citizens against the risk of crime, raising public awareness and providing preventive counseling services, monitoring and care of public places and providing preventive counseling services, monitoring And care for public places and crime areas and increase the cost of crime.

    Keywords: Electronic City, Crime Prevention, E-life, E-government, Electronic Organizations, Electronic Infrastructure
  • Ashab Habibzadeh * Pages 213-242

    The aim of this study was to identify the role of media activities of law enforcement in social crime prevention. According to the purpose, the present study is one of the applied researches and according to the method of data collection, this research is a type of field research and social survey and in terms of analysis, the present study is descriptive-analytical. The statistical population of this study includes 220 citizens of Semnan. The research tool is a researcher-made questionnaire. The results showed that each unit of change in education can carry 19.5% change in social crime prevention at a significant level of 0.05. Also, each unit of change in the social participation variable can carry 34.4% change in social prevention of crime at a significant level of 0.05. In addition, each unit of change in culture, can be 23.1% change in social prevention of crime at a significant level of 0.05 0. Finally, each unit of change in information can make 41.2% change in social crime prevention at a significant level of 0.05.

    Keywords: Education, social participation, Culture building, Information, social crime prevention
  • Ahmad Souri *, Ali Afshar, Javad Einipour Pages 243-270
    Introduction

    The main purpose of this study is to design a personality model of qualified police officers in NAJA mission categories. In terms of purpose, the present study was an applied research and in terms of nature and method, it was a combination of quantitative (descriptive-survey) and qualitative (exploratory) research.

    Methods

    The statistical population includes all law enforcement personnel in various job categories who are serving in 1397. In order to determine the personality traits of a worthy police officer after studying theoretical literature, a sample of 53 NAJA experts, experts and professors was used. Then, the opinions of experts (208 people) were used to perform confirmatory factor analysis and confirm the proposed model.

    Findings

    The findings of the present study, through a review of the theoretical literature and the views of experts, indicate that 38 personality traits are appropriate for the police. Subsequent studies showed that these traits fit into the theoretical framework of the five-factor personality model. Also, the content validity of the enumerated personality traits questionnaire shows that all the items considered by the experts are considered as appropriate components of the police personality, so that the t calculated for each item indicates its significance. In addition, based on factor analysis, the components of resilience, responsibility, life expectancy, gaining experience and courage are aproved factors. Based on the calculated alpha, the mentioned indicators separately and in general have an acceptable reliability coefficient.

    Conclusion

    The characteristics of resilience, responsibility, vitality, gaining experience and courage are among the most prominent characteristics that play a role in the success of the police.

    Keywords: Personality, Personality Traits, Police, Competent Police