فهرست مطالب

مطالعات زن و خانواده - سال هشتم شماره 2 (تابستان 1399)

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن بدره*، عزت سادات میرخانی، طوبی شاکری گلپایگانی صفحات 9-35

    در خوانش هایی که زنان مسلمان در چند دهه اخیر از قرآن کریم صورت داده اند با نویسندگانی مواجهیم که بعضا به عنوان افراد شاخص جریان معروف به «فمینیسم اسلامی» از آن ها یاد می شود. این نویسندگان که شامل کسانی چون ودود، الحبری، بارلاس و سعدیه شیخ می شوند، تا اندازه معتنابهی در روش شناسی خود متاثر از نظریه تفسیری فضل الرحمن بوده اند. فضل الرحمن هرمنوتیک قرآن محور خود را بر نظریه ای در باب نبوت و ماهیت وحی و نیز فهمی درباره تاریخ مبتنی می کند. وی منادی تمییز اسلام هنجاری از اسلام تاریخی است و به تفکیک ایدیال های دین از اعراض آن برای فهم حضور دین در جهان مدرن دعوت می کند. در نگاه او، انداختن طرحی نو در ساحت معرفت اسلامی در اصل باید با مطالعه جامع قرآن برای روشن نمودن مقاصد و اصول اخلاقی آن آغاز شود. در نگاه او پس از استخراج یک نظام اخلاقی و فکری از قرآن و بر مبنای این نظام اخلاقی است که می توان به درستی میراث حدیثی اسلامی را خوانش کرد. او دل مشغول احیای اجتهاد است و آن را بر مبنای «حرکت دومرحله ای» خود تعریف می کند. طنین اندیشه او در آثار نویسندگان یادشده حضور دارد ازاین رو تحلیل و نقد این اندیشه به نحوی تحلیل و نقد «فمینیسم اسلامی» نیز هست. این مقاله که به عنوان رهیافت روشی خود از «مطالعه تحلیلی» و «نقد دیالکتیک» بهره می برد سرانجام به این نتیجه می رسد که نظریه تفسیری فضل الرحمن، ضمن برخی نوآوری ها و راه گشایی ها، مبنای محصل و کاملا پردازش شده ای نیست که بتواند بدون ایجاد مساله هایی مضاعف، مبنای خوانش های بدیل زنان از قرآن کریم شود.

    کلیدواژگان: فضل الرحمن، تفاسیر زنانه نگر، روش شناسی تفسیری، فمینیسم اسلامی
  • بهنوش جووری*، یوسف محمدی مقدم، سوسن قهرمانی قاجار، نرگس حسن مرادی صفحات 37-78

    تحقیق حاضر بمنظور شناسایی، اولویت بندی استراتژی های نشاط آفرینی سازمانی، برای زنان دانشگاهی، و با عنایت بر نقش های چندگانه آنها انجام شده است. جمع آوری داده ها با استفاده ازروش مصاحبه نیمه ساختاریافته و همچنین بررسی اسناد مربوط به برنامه راهبردی و عملیاتی دانشگاه الزهرا(س) ، در محدوده زمانی سال های 98-96 13صورت پذیرفته است.در بخش کیفی ، اسناد سازمانی و متن مصاحبه های نیمه ساختاریافته باخبرگان دانشگاهی در شهر تهران، با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد بررسی قرار گرفت و استراتژی های داده بنیاد سازمانی شناسایی شد. در بخش کمی تحقیق، در ادامه بر مبنای پرسشنامه های ماتریسی با استفاده از تکنیک ارزیابی و آزمون تصمیم گیری روابط علت معلولی استراتژی های یافت شده، از منظر نفوذ گذاری و نفوذ پذیری تعیین شد و در نهایت اولویت بندی استراژی ها با استفاده از تکنیک " مدل سازی ساختاری- تفسیری ترسیم گردید. بر مبنای یافته های تحقیق، در روابط میان استراتژی های تدوین شده بمنظور نشاط آفرینی سازمانی برای زنان دانشگاهی، استراتژی "اعتلای جایگاه نگرشی نسبت به نقش های زنانه در خانواده و اجتماع" از بالاترین نفوذگذاری و استراتژی" برند سازی توانمندی های منحصر به فرد دانشگاه های زنانه"، از بیشترین نفوذپذیری- نسبت به استراتژی های احصاء شده -برخوردار است و به ترتیب در اهمیت، استراتژی های کنشی - واکنشی نسبت به " ترویج اصول و ارزش های والای نقش های فردی- اجتماعی زنانه" ،" استقرار دیدگاه منبع محوری نسبت به زنان"، " بالندگی فردی- سازمانی زنان" و " برندسازی توانمندی های دانشگاه های زنانه" است.

    کلیدواژگان: زنان دانشگاهی، نشاط سازمانی، روش تحلیل مضمون، روش های ریاضیاتی
  • صادق جهانبخش گنجه* صفحات 79-114

    پژوهش حاضر باهدف درک و تفسیر زنان از احساس امنیت اجتماعی در محیط خانواده انجام گرفته است. برای رسیدن به هدف تحقیق از روش های تحقیق کیفی(نظریه زمینه ای) استفاده شده که با توجه به جامعه آماری تحقیق، با 15 نفر از زنان شهرستان کرج با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در این مورد مصاحبه هایی انجام شد و داده ها کدگذاری و مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته اند. در این زمینه ابتدا با هریک از پاسخگویان مصاحبه شد و بعد از استخراج و تحلیل داده ها به پاسخگوی دیگری مراجعه می شد تا اینکه پژوهش با پانزده نفر به اشباع رسید. یافته ها در قالب مدل زمینه ای متشکل از 8 مقوله تشریح شدند. در این پژوهش نشان داده شد که احساس امنیت به صورت یک طیف مطرح است. در یکسر این طیف احساس امنیت را می توان برشمرد که متاثر از ساختار بیرونی محیط خانواده(به عنوان مثال جامعه) است و در سر دیگر آن طیف احساس امنیت در محیط خانواده است که چنانچه این احساس وجود نداشته باشد پیامدهای فراوانی برای جامعه می تواند به بار آورد. نتایج نشان داد که صداقت، رضایت از زندگی، اعتمادبه نفس و صمیمیت می توانند بر احساس امنیت در خانواده موثر هستند. همچنین پیامدهای عدم احساس امنیت در محیط خانه می تواند موجب بی بندباری، اعتیاد، گرایش به بیرون از خانه و بداخلاقی شود.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، زنان، محیط خانواده، گرنددتئوری
  • علی شیرخانی*، معصومه پیرویسی صفحات 115-136

    این پژوهش به بررسی نقش زنان در توسعه توانایی های سازمان های مردم نهاد (سمن) در پیشگیری از آسیب های اجتماعی می پردازد. مهمترین هدف این تحقیق شناسایی عوامل تاثیرگذاری است که نقش زنان را در توسعه ی توانایی های سمن ها افزون می کند. که طی بررسی های صورت گرفته پس از غربالگری فاکتورهای اولیه توسط تکنیک دلفی، 5 فاکتور؛ کمک های مادی، نشست های مستمر و هدفمند زنان، خدمات مشاوره ای، کاربرد آموزش در تشکل های زنان و ارتقا فرهنگ و انجام حرکات نمادین به عنوان عوامل مهمتری که پاسخ دهندگان زن می توانند درباره ی آنها اظهار نظر نمایند، شناسایی شدند. جامعه آماری این پژوهش 180 نفر از بانوان فعال عضو سازمان های مردم نهاد شهر تهران بود که بیشتر در زمینه آسیب های اجتماعی فعالیت داشتند. از این بین تعداد 123 نفر نمونه توسط فرمول کوکران تعیین شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که برای پایایی آن از روش کرونباخ، و برای روایی از CVR استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز توسط آزمون t تک نمونه صورت پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که هر 5 فاکتور اشاره شده نقش بسزایی در توسعه توانایی های سمن ها دارند.

    کلیدواژگان: زنان، سمن ها، آسیب، اجتماع، پیشگیری
  • آرمان حیدری*، مرضیه شهریاری صفحات 137-162

    سازه فلات زدگی شغلی سازه ای عینی- ذهنی است، میزان و نوع آن در بین گروه های مختلف درون جامعه متفاوت است و تحت تاثیر توانایی های فردی، ویژگی های فراسازمانی و فرصت های عینی و ذهنی در دسترس افراد قرار دارد. بدون شک یکی از مهمترین تفکیک های درون هر جامعه ای، تفکیک جنسیتی و تمایزات مبتنی بر جنسیت است. براین اساس، هدف پژوهش حاضر این است که با بررسی میزان و گونه های فلات زدگی شغلی زنان و مردان و اعضای هیات علمی دانشگاه های تهران و اهواز، به این سوال پاسخ دهد که تاثیر جنس در میزان و گونه های فلات زدگی شغلی مهمتر است یا تاثیر جنسیت؟ روش مطالعه پیمایشی، و جمع آوری داده ها ابزار پرسش نامه بوده است. براساس یافته های بدست آمده؛ شرایط ساختاری دانشگاه در تعیین فلات زدگی شغلی تاثیری تعیین کننده تر از جنس افراد دارد؛ این تاثیر در دانشگاه اهواز و تهران به ترتیب بیشتر در بعد ساختاری و محتوایی می باشد. همچنین براساس مقایسه میانگین ها، زنان عضوهیات علمی به لحاظ فلات زدگی زیستی و مردان به لحاظ فلات زدگی حرفه ای به تفکیک دانشگاه محل خدمت با یکدیگر تفاوت معناداری دارند. بدین لحاظ تاثیر دانشگاه محل خدمت، عدالت سازمانی، شیوه مدیریت و فرهنگ سازمانی بر انواع فلات زدگی تعیین کننده تر از جنس بوده است.

    کلیدواژگان: فلات زدگی، اعضاء هیات علمی، جنسیت، تفاوت های درون جنسیتی، شرایط فراسازمانی
  • سیده عالیه آذرطوس*، نعمت الله کرم اللهی صفحات 163-188

    پژوهش حاضر با هدف دست یابی به «پیامدهای واگذاری شرط توکیل در طلاق از جانب مردان» به منزله ی یک پدیده ی اجتماعی انجام شده است. داده های مورد نیاز این پژوهش با رویکرد کیفی و تکنیک مصاحبه نیمه-ساختاریافته گردآوری و با روش تحلیل مضمون تحلیل شده است. با توجه به ملاحظات نظری، واگذاری وکالت مرد در طلاق تمام ابعاد حیات آنان را تحت الشعاع خویش قرار داده، ضمن اینکه می تواند مثبت یا منفی تلقی گردد. بسترهای درخواست اخذ شرط از منظر مصاحبه شوندگان حقوقی، فرهنگی اجتماعی بوده و براساس یافته-های تحقیق، کارشناسان عواملی مانند اطاله دادرسی قضایی، برداشت فمینیستی، شکل گیری منیت در زندگی، ناکامی های حقوقی، قدرت طلبی، بی اعتمادی اجتماعی، ضرورت های اجتماعی، بزرگ منشی متظاهرانه، ناامنی روحی و خودتنظیمی در زندگی را از جمله بسترهای شکل دهنده این پدید می دانند. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که پیامدهای مثبت معطوف به مردان از دیدگاه کارشناسان، واگذاری شرط در ازای بذل مهریه که دین مرد تلقی می گردد، بسیاری از مشکلات را حل می نماید. همچنین آثار منفی معطوف به مردان، فروگذاری تعهد اقتصادی، اقتدارزدایی خاموش، تله رهاشدگی، مخفی کاری و تظاهر اخلاقی، ناامنی روانی و محدودیت بخشی است.

    کلیدواژگان: طلاق، وکالت در طلاق، شرط، پیامدهای طلاق، مطالعه کیفی
  • محمود خلیلیان شلمزاری* صفحات 189-206

    هویت یابی فرایندی است که علاوه بر ویژگی های شخصیتی افراد، ساختارهای بیرونی متعددی مانند خانواده در شکل گیری آن نقش موثری دارند. هدف این پژوهش بررسی اختلافات میان تک فرزندان و گروه های دارای همشیر (دارای خواهر، دارای برادر و دارای خواهر و برادر) در چهار پایگاه هویت (تحقق یافته، مهلت خواه، زودهنگام و سردرگم) است. روش تحقیق پس رویدادی (علی- مقایسه ای) و از آزمون F تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. جامعه آماری دانش آموزان پسر و دختر مقطع متوسطه دوم در سال تحصیلی 1397-1396 شهر قم و با نمونه گیری طبقه ای- خوشه ای چند مرحله ای 448 نفر انتخاب شد. همچنین داده ها با مقیاس گسترش یافته سنجش عینی پایگاه هویت من (EOM-EIS) گردآوری شد. یافته ها نشان داد میانگین نمرات هویت تحقق یافته گروه تک فرزندان در مقایسه با هر یک از گروه های دارای همشیر بطور معنادار بالاتر است. از سوی دیگر میانگین نمرات نوجوانان دارای خواهر در هویت سردرگم، نوجوانان دارای برادر در هویت زودهنگام و نوجوانان دارای خواهر و برادر هم در هویت سردرگم و هم هویت زودهنگام از نوجوانان تک فرزند بطور معنادار بالاتر است. نتیجه گیری: بین دو گروه (تک فرزندان و نوجوانان دارای همشیر) از نظر ترکیب متغیر هویت تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین نیاز بیشتر نوجوانان تک فرزند به اعتبار اجتماعی و رویارو شدن آنها با انتظارات والدینی، عاملی جهت انتقال زودتر از دوره کودکی به دوره نوجوانی است.

    کلیدواژگان: تک فرزندی، هویت یابی، نوجوانی، پایگاه هویت، خواهر و برادری
|
  • Mohsen Badreh *, Ezzatosadat Mirkhani, Toba Shakeri Pages 9-35

    In recent decades there have been new readings of holy Quran by Muslim women including authors known as “Islamic feminists”. This group of women such as Amina Wadud, Azizah Al-Hibri, Asma Barlas and Sadia sheikh are significantly influenced in their applied methodology by Fazlur Rahman’s interpretive theory. Rahman bases his Qur’anic hermeneutics on a theory of prophecy and revelation and also an understanding of history. He invites us to make distinction between normal Islam and historical Islam and calls for separating religious Ideals from religion’s contingencies for the sake of presenting Islam to the modern world. According to him, any reconstruction of Islamic thought primarily needs a comprehensive study of the Quran for its ethical worldview. He is concerned with reviving Ijtihad and defines it according to his own “two-way movement”. His methodological influence is obvious in the works of so-called “Islamic feminism” authors, then analysis and critique of his interpretive theory is in fact an analysis and critique of their readings. This paper takes “analytical research” and “dialectical criticism” as its methodical approaches and finally concludes that Rahman’s interpretive theory, though having new inspirations and hermeneutic inventions, cannot work as a well-found theological-methodological base for alternative interpretations, without creating new problematic faults.

    Keywords: Fazlur Rahman, Women’s readings of Quran, interpretive methodology, Islamic feminism
  • Behnoush Jovari *, Yousouf Mohammadi Moghaddam, Sousan Ghahramani Ghajar, Narges Hasanmoradi Pages 37-78

    The present study has been been conducted to identify, compile and prioritize the strategies of organizational Vigor -Creating for women working in universities. Data collection was done using a semi-structured interview method, as well as a review of the documents related to the strategic and operational program of Alzahra University in time range of 2017 to 2019. In the qualitative section, four organizational grounded strategies were identified by analyzing the responses of experts at Alzahra University and several university campuses of the Sisters in Tehran and using Content analysis method for organizational happiness of the women. In the quantitative section of the research, after examine the reliability and validity of the strategies, for identifying and studying the mutual relationship between strategies and their ranking, two methods of Decision Making Trial and Evaluation and Interpretive Structural Modeling were respectively used. In this way, a questionnaire on organizational Vigor -Creating strategies of universities women was set up and provided to experts, and using DEMATEL-ISM technique,Based on the findings of the first quantitative method in the relationship between the compiled strategies, the strategy of raising the status of women and family has the highest influence and, branding strategy of women's universities has the highest effectiveness. in accordance with findings of ISM method, in order to create organizational Vigor in universities women, it is necessary that promoting the principles and values of women, establishing a source-centered viewpoint to women, women's flourishing and branding the capabilities of women's universities will be considered by university officials.

    Keywords: University women, Organizational Vigor, Content analysis method, Quantitative methods of decision making
  • Sadegh Jahanbakhsh Ganjeh * Pages 79-114

    The present study aims to investigate the factors and barriers of feeling social security in the family environment. To achieve the research goal, qualitative research methods (underlying theory) have been used. According to the research population, interviews were conducted with 15 women and data were coded and analyzed. In this regard, first, interviews were conducted with each respondent, and after extraction and analysis of the data, another responder was referred until the research reached saturation with fifteen people. In this research, it has been shown that the sense of security is considered as a spectrum. Along with this spectrum, security can be counted as influenced by the external structure of the family environment (as an example of society), and on the other hand, it is a spectrum of sense of security in the family environment, which, if it does not exist, can bring many consequences for society. The results showed that honesty, life satisfaction, trust, intimacy,... are factors affecting the sense of security in the family. Also, the consequences of a lack of security in the home environment can lead to inconsistency, addiction, and outburst And be anxious.

    Keywords: Feeling of security, Family, Women, Grounded Theory
  • Ali Shirkhani *, Masomeh Pirvaysi Pages 115-136

    This research examines the role of women in developing the capabilities of NGOs (SEM) in preventing social harm. The main objective of this study is to identify effective factors that increase the role of women in developing the semantic abilities. In the studies that followed the screening of early factors by Delphi technique, five factors: material assistance, continuous and targeted women's meetings, counseling services, the use of education in women's organizations, and the promotion of culture and symbolic movements as more important factors Which female respondents can comment on. The statistical population of this study was 180 women active in the NGOs of Tehran, who were mostly involved in social harm. Of these 123 samples were determined by the Cochran formula. The data gathering tool was a questionnaire. For reliability, Cronbach's method,in women's organizations, and the promotion of culture and symbolic movements as more imassistance, continuous and targeted women's portant .

    Keywords: Women, sams, injury, Community, prevention
  • Arman Hedari *, Marziyeh Shahryari Pages 137-162

    Plateau career structures re objective-subjective constructs, varying in size and type within different groups of society, and are influenced by individual abilities, organizational characteristics, and the subjective and subjective privileges and opportunities available to individuals. Undoubtedly one of the most important distinctions within any society is gender segregation and gender-based differentiation. Accordingly, the purpose of the present study is to investigate the effect of sex on the rate and species of plateau by examining the rate and species of male and female occupational plateau occupation in Tehran and Ahvaz universities. Is the job more important or the impact of gender? The method of the study was survey and data collection was a questionnaire. According to the findings, the structural conditions of the university have a more decisive influence on the sex drive of the workplaces. This effect is more on the structural and content aspects of Ahvaz and Tehran University, respectively. Also, by comparison of means, there is a significant difference between women in the field of biodegradation and men in the field of occupation, according to averages. Therefore, the impact of university place of work, organizational justice, management style, and organizational culture on the types of plateauing was more decisive than gender.

    Keywords: Plateau, Faculty members, Gender, Gender Differences, Extracurricular Conditions
  • Seyedeh Alieh Azartoos *, Nematullah Karamollahi Pages 163-188

    1068/5000 The present study was conducted with the aim of achieving "the consequences of divulging the tax condition on the part of men" as a social phenomenon. The data needed for this study was collected by qualitative approach and semi-structured interview technique and analyzed by thematic analysis method. According to theoretical considerations, the assignment of the rights of the husband to divorce all aspects of their life, and can be regarded as positive or negative. The conditions for requesting the condition from the perspective of legal interviewers are social and based on the findings of the research, experts have identified factors such as judicial review, feminist conception, the formation of life in man, legal failures, power struggle, Social trust, social necessities, supreme magnanimity, spiritual insecurity and self-regulation in life constitute one of the foundations of this formation. Also, the results of the research show that positive outcomes toward men from the point of view of experts, the assignment of a condition in exchange for a dowry that man's religion conveys, solves many problems. It also has negative effects on men, economic downturn, silent de-regulation, trapping, covertness and moral expression, psychological insecurity, and limitation.

    Keywords: divorce, divorce law, condition, divorce consequences, qualitative study
  • Mahmood Kahliliyan Shalamzari * Pages 189-206

    Identity is a process that, in addition to the personality traits of individuals, many external structures, such as the family, have an effective role in formation it. The purpose of this study is to investigate the differences between only-children and sibling groups (with sister, brother and sister and brother) on four identity status (Identity achievement, Identity Moratorium, Identity Foreclosure, Identity Diffusion). The method of retrospective study (causal-comparative) and F-test of multivariate analysis of variance was used. The statistical population of this study was high school students (male and female) in Qom and 448 students were selected by multistage stratified-cluster Sampling. The data were collected with the Extended Objective Measure of Ego Identity Status( EOM-EIS). The findings showed that the mean scores of Identity achievement in the only-children group were significantly higher than any one of the groups. On the other hand, the mean scores of adolescents with sister at Identity Diffusion, adolescents with brother in Identity Foreclosure, and adolescent with sister and brother in the Identity Diffusion and Identity Foreclosure are significantly higher than only-children.

    Conclusion

    There is a significant difference between the two groups (only-children and sibling groups) in terms of identity variables. The greater need for only-children social support and their confrontation with parental expectations is an element of transition from early childhood to adolescence.

    Keywords: only-children, identity, adolescence, Identity Status, Sibling