فهرست مطالب

پژوهش های برنامه درسی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1399)

مجله پژوهش های برنامه درسی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم شفیعی، سمیرا نکومند*، رحمت الله مرزوقی، جعفر ترک زاده صفحات 1-33

    هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی شایستگی های مصرف پایدار در دوره ابتدایی می باشد. روش پژوهش، فراترکیب است. در گام اول، سوال پژوهش مطرح "الگوی شایستگی های مصرف پایدار دانش آموزان دوره ابتدایی چیست؟" و بر اساس آن اعضای تیم فراترکیب مشخص شدند. در گام دوم و سوم، منابع داده های پژوهش شامل پایگاه های اسکوپوس، اشپرینگر و...، تعیین و معیارهای شمول مقالات مشخص گردید. در گام چهارم، با تجزیه و تحلیل داده ها، 56 مضمون پایه مرتبط با مصرف پایدار استخراج شد و سپس به ترکیب یافته ها پرداخته شد. در این گام، مضامین پایه استخراج شد و در 9 مضمون سازمان دهنده ی سطح دوم شامل دانش اقتصادی(مانند آشنایی با سیاست پولی و مالی)، دانش اجتماعی - فرهنگی (آشنایی با مصرف پایدار و ناپایدار) و دانش زیست محیطی (آشنایی با شیوه های بازیافت و بازیابی کالا)؛ مهارت اقتصادی (مهارت در خرید مواد غذایی پایدار)؛ مهارت اجتماعی - فرهنگی (توانایی در شناسایی نمونه های مصرف و تولید ناپایدار) و مهارت زیست محیطی (مانند توانایی مشارکت در بازیافت)؛ نگرش اجتماعی - فرهنگی (تعهد و مسئولیت اجتماعی نسبت به نحوه مصرف) و نگرش زیست محیطی (احساس تعهد نسبت به کاهش اثرات زیست محیطی) طبقه بندی شدند. و مضمون سازمان دهنده سطح دوم  در 3 مضمون سازمان دهنده سطح اول اقتصادی؛ اجتماعی- فرهنگی و زیست محیطی  قرار گرفتند و در انتها نیز، شبکه مضامین شایستگی های مصرف پایدار ترسیم گردید. الگوی طراحی شده در این پژوهش، چارچوبی برای آموزش شایستگی های مصرف پایدار برای دانش آموزان دوره ابتدایی، در سطوح مذکور را که پیش از این میسر نبود، فراهم آورده است. و از اعتباریابی توصیفی، اعتباریابی تفسیری - نظری- پراگماتیک، استفاده شد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، دانش، مهارت، نگرش، مصرف پایدار، دوره ابتدایی
  • صادق موسوی، کورش فتحی واجارگاه*، محمود حقانی، سعید صفایی موحد صفحات 34-65
    هدف از پژوهش حاضر فهم تجارب زیسته معلمان از چالش های آموزش به مهاجران افغان بود. این پژوهش کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی اجرا شد. روش گردآوری اطلاعات استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند بود. بدین منظور داده ها با مصاحبه از 15 نفر از معلمانی که سابقه تدریس به دانش آموزان افغان را داشتند جمع آوری و به روش استرابرت و کارپنتر (2003) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تحلیل حاصل از مصاحبه ها حاکی از پنج مضمون اصلی از جمله چالش های فرهنگی، تحصیلی، اداری، اقتصادی و اجتماعی و 25 زیرمضمون شامل مشکلات زبانی، تفاوت های مذهبی، برخورد تبعیض آمیز سایر دانش آموزان، برخورد تبعیض آمیز معلمان، عدم درگیری والدین در آموزش، تحصیلات اندک والدین، عدم ارتباط و سازگاری با محتوای درسی، ترک تحصیل، وقفه در تحصیلات، فقدان مهارت های شناختی، فقدان آمادگی و عدم گذراندن دوره پیش دبستانی، مشکلات جایابی، فقدان مدرک هویتی، ثبت نام سلیقه ای، فقدان چشم انداز تحصیلی، زندگی متحرک مهاجران، بزهکاری، مشکلات پوششی و ظاهری، انزوا، تلقی دانش آموزان افغانی به عنوان شهروندان درجه 2، نارضایتی والدین ایرانی، هزینه تحصیلات، فقر و کودک کار بود.
    کلیدواژگان: دانش آموزان افغانی، چالش های آموزشی، تجارب زیسته معلمان
  • نرگس متین فر، مرجان کیان* صفحات 66-83

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی اجرای برنامه درسی تلفیقی هنر بر عملکرد دانش آموزان پایه ششم است. در این پژوهش روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش استفاده شد. جامعه آماری دانش آموزان دختر پایه ششم شهرستان نظرآباد در سال 97_ 96 بود. 60 نفر (30 گروه آزمایش و 30 گروه کنترل) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه آزمایش، به صورت تلفیقی با هنر و گروه کنترل، بدون تلفیق طی 12 جلسه درس را گذراندند. داده ها با استفاده از آزمون عملکردی محقق ساخته جمع آوری و عملکرد یادگیری، مشتمل بر حیطه های شناختی و عاطفی، گردآوری شد. روایی صوری و محتوایی ، از طریق 9 صاحب نظر تایید شد. پایایی از آلفای کرونباخ انجام شد و عدد 73/0 به دست آمد که نشان دهنده دامنه اعتبار خوبی است. تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس یک راهه (ANCOVA) انجام شد. به طور کلی عملکرد تحصیلی دانش آموزان گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون تفاوت معنادار داشت؛ یعنی اجرای این برنامه درسی توانست سبب افزایش نمره عملکرد گروه آزمایش در حیطه شناختی و حیطه عاطفی (سطح دریافت) شود. اما در سطح ارزش گذاری حیطه عاطفی عملکرد مثبتی به دست نیامد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی تلفیقی، مطالعات اجتماعی، هنر، عملکرد تحصیلی، دوره تحصیلی ابتدایی
  • سهراب نجفی، یحیی معروفی* صفحات 84-109

    هدف پژوهش حاضر فهم پدیدارشناسانه پذیرش نوآوری در برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان است.  سوالات پژوهش: 1-چه تغییرات و نوآوری هایی در دانشگاه فرهنگیان و برنامه درسی آن پس از تاسیس ایجاد شده است؟ 2- واکنش مدرسان و دانشجومعلمان نسبت به نوآوری برنامه درسی در دانشگاه فرهنگیان چگونه است؟ مشارکت کنندگان بالقوه پژوهش را ، مدرسان و دانشجومعلمان پردیس های منطقه ده تشکیل می دهند که با روش  نمونه گیری هدفمند از نوع ترکیبی بر اساس قاعده اشباع نظری 26 مشارکت کننده از میان آنها به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. داده های پژوهش نیز با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل گردید. براساس تجارب مشارکت کنندگان، عمده ترین زمینه های نوآوری در برنامه های دانشگاه فرهنگیان را می توان در قالب یک مضمون فراگیر، سه مضمون سازمان دهنده نوآوری در نظام آموزشی، نوآوری در نظام پذیرش دانشجو و نوآوری در ماهیت و محتوای برنامه درسی و همچنین 15 مضمون پایه دسته بندی کرد. همچنین یافته ها حاکی از آن است که واکنش مدرسان و دانشجومعلمان به نوآوری در برنامه های درسی در این دانشگاه را می توان به دو طیف مجزا تقسیم کرد که از یک سو نگاه ستایش گرانه و پذیرش کامل و از سوی دیگر نگاه منتقدانه و مقاومت صریح قرار دارد. دانشگاه فرهنگیان با اتخاذ تدابیر مناسب می تواند زمینه را برای پذیرش بیشتر برنامه درسی نوآرانه و کاهش  مقاومت در برابر آن فراهم نماید.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، پذیرش نوآوری، برنامه درسی، دانشگاه فرهنگیان
  • پروین صمدی*، پروین احمدی، سعیده بهروزی نژاد صفحات 110-129

    پژوهش حاضر با هدف تبیین و کشف مطالبات والدین و دانش آموزان از برنامه درسی تاریخ دوره دوم متوسطه در سال 96 -1395 انجام شده است. این پژوهش از منظر طرح در زمره پژوهش های کیفی و روش آن پدیدارشناسی توصیفی است. مشارکت کنندگان بالقوه پژوهش شامل کلیه والدین و دانش آموزان منطقه 7 شهر کرج بود که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند و روش نمونه گیری با حداکثر تنوع و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با20 نفر از والدین و 20 نفر از دانش آموزان منطقه 7 شهرکرج انجام گرفت. مکالمات ضبط و سپس دست نویسی شد و با استفاده از روش درون مایه ای براون و کلارک و به صورت تحلیل مضمون تجزیه وتحلیل شد. داده ها شامل، دیدگاه ها و تجارب والدین و دانش آموزان پیرامون درس تاریخ و موارد مربوط به آن شامل محتوا و روش تدریس تاریخ بود. یافته های حاصل از مطالبات والدین و دانش آموزان در پنج کد باز شامل: «فهم و تربیت تاریخ»، «وفاداری به حوادث تاریخی»، «دافعه درس تاریخ»، «معلم و درس تاریخ»، و «ساختار و سازمان دهی محتوا» و یازده کد محوری شناسایی شد. در مجموع یافته ها حاکی از آن است که از مهم ترین مطالبات والدین و دانش آموزان در تدریس تاریخ، توجه خاص به محتوا و شیوه تدریس در درس تاریخ است. همچنین انتظار داشتند متن تاریخ به صورت وفادارنه به حوادث تاریخی عنوان شود. دانش آموزان نیز بر نقش معلم و شیوه های تدریس تاکید ویژه داشتند و از مهم ترین مطالبات شان استفاده از روش های فعال تدریس به جهت فعالیت دانش آموزان در کلاس درس بود. در واقع در عصر اطلاعات، انتقال اطلاعات نباید هدف باشد بلکه تحلیل و پردازش اطلاعات هدف است و این نیز ضمن استفاده از روش های نوین تدریس، و بهره مندی از محتوای مناسب امکان پذیر خواهد بود. در نهایت باید گفت که دانش آموزانبهعنوانگسترده ترین و اصلی ترین  مخاطبان درس تاریخ انتظاردارند کتاب درسی تاریخ ضمن ارایه تصویری درست از گذشته، آنها را جهت جستجو و کنکاش در موضوعات تاریخی به تکاپو بیندازد تا در کشف گذشته تاریخی و رمز و رازهای آن با وی همراه باشد.

    کلیدواژگان: محتوا، روش تدریس، برنامه درسی تاریخ دوره متوسطه
  • محمد علی پور*، محمدعلی رستمی نژاد، محمد اکبری بورنگ صفحات 130-153

    در پژوهش حاضر تجارب عمیق دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی از کلاس معکوس به شیوه کیفی و از نوع پدیدارشناسی بررسی شد. با توجه به ماهیت پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند از نوع معیار استفاده شد، که با مصاحبه عمیق 15 دانش آموز، داده های اخذ شده به اشباع رسید. داده های حاصل از تجارب زیسته دانش آموزان به روش کلایزی (2002) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و از نرم افزار MAXQDA11 به عنوان ابزار تحلیل داده ها استفاده شد. یافته های حاصل از تجارب زیسته دانش آموزان، در 9 مضمون اصلی"حل مشکلات یادگیری"، "بهبود مسایل کلاسی و خانه"، "اثرات تغییر محیطی"، "افزایش سواد فناوری"، "مشارکت و تعامل"، "لذت بردن از یادگیری"، "یادگیری مادام العمر و در حد تسلط"، "کنترل یادگیری"، "پوشش سبک های یادگیری و نیازهای ویژه" دسته بندی شد. تجارب دانش آموزان نشان می دهد که استفاده از کلاس معکوس دارای نتایج اثربخش و مثبتی در جهت یادگیری آنان داشته است و شرایط متفاوتی نسبت به روش های سنتی برای دانش آموزان ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، دانش آموزان، ابتدایی، یادگیری، رویکرد کلاس معکوس
  • رضا ناصری جهرمی*، خاطره محمد جعفری، سیده وحیده علوی، فاطمه میرغفاری صفحات 154-178

    هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی چارچوب برنامه درسی ذهن شاد در دوره ابتدایی بود. این پژوهش جزء پژوهش های ترکیبی، از نوع اکتشافی متوالی و مدل طبقه بندی بود که در دو مرحله کیفی و کمی اجرا شد. بخش کیفی با استفاده از روش فراترکیب تبدیلی و طی شش مرحله ساندلوسکی و باروسو (2007) انجام شد. منابع گردآوری داده ها در بخش کیفی هفت پایگاه داده «اسکوپوس»، «امرالد»، «ساینس دایرکت»، «اشپرینگر» و «پروکویست»، «پایگاه نشریات کشور» و «پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی» بودند. داده ها با استفاده از روش کدگذاری تجزیه و تحلیل شدند. چارچوب برنامه درسی ذهن شاد در دوره ابتدایی شامل عناصر اهداف (درک شادی به عنوان پادزهر در حل مشکلات اجتماعی، عاطفی و رفتاری)، محتوا (آموزش مهارت های کارگروهی)، نقش معلم (عامل انگیزاننده)، نقش دانش آموز (فعال و تعاملی)، روش های تدریس (شعر و آواز)، ارزشیابی (ترکیبی)، مواد آموزشی (ایفای نقش)، نوع برنامه درسی (رسمی و قصد شده)، سطح تحصیلی (دوره ابتدایی)، مشارکت کنندگان در طراحی و اجرای برنامه درسی (معلم و دانش آموز)، مکان (کلاس درس) و زمان آموزش (45 دقیقه) طراحی شد. سپس بخش کمی به منظور اعتباریابی چارچوب مذکور تعریف گردید. بخش کمی با استفاده از روش توصیفی پیمایشی و مقیاس محقق ساخته انجام شد. جامعه آماری در بخش کمی تمامی معلمان دوره ابتدایی و آشنا با مبانی مشاوره تحصیلی، برنامه ریزی درسی و مدیریت آموزشی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 65 نفر از معلمان دوره ابتدایی شهر شیراز به عنوان نمونه انتخاب و مقیاس مربوطه بین آنان توزیع گردید. به منظورتعییناعتبارمقیاس،ازروشاعتبارمحتوا و محاسبه شاخص های نسبت روایی محتوا و روایی محتوا استفاده شد. پایایی ابزار نیز توسط روش همسانی درونی محاسبه گردید. داده های کمی با استفاده از روش تحلیل عامل تاییدی تجزیه و تحلیل شدند که در نهایت مشخص گردید چارچوب برنامه درسی ذهن شاد در دوره ابتدایی از اعتبار لازم برخوردار می باشد. نتیجه اینکه نیاز کودکان، تنها به بهره مندی از آموزش مناسب محدود نمی شود بلکه کودک، نیاز مهم دیگری هم دارد و آن هم نیاز به شادی و نشاط است.

    کلیدواژگان: چارچوب برنامه درسی، برنامه درسی ذهن شاد، دوره ابتدایی
  • محمدرضا یوسف زاده* صفحات 179-200

    هدف پژوهش حاضر، استفاده از رویکرد پدیدارشناسانه جهت بررسی تجارب معلمان مدارس ابتدایی دخترانه از اجرای طرح شناسایی و هدایت استعدادهای برتر (شهاب) بود. رویکرد پژوهش کیفی بود و از روش پژوهش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. میدان پژوهش، کلیه معلمان زن پایه پنجم ابتدایی مدارس دخترانه مجری طرح شهاب  ناحیه دو همدان در سال تحصیلی 98-97 بودند. بر اساس روش نمونه گیری ملاک محور و قاعده اشباع نظری، تعداد 16 نفر از معلمان به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند، روش جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. زمان مصاحبه از 25 تا 40 دقیقه متغیر بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از کدگذاری و تحلیل مضمون استفاده شد. براساس یافته ها، تجربیات و ادراکات معلمان در چهار مضمون سازمان دهنده شامل مضامین انگیزشی، ستادی و پشتیبانی، آموزشی و اجتماعی و فرهنگی طبقه بندی شد و در مجموع 31 مضمون پایه، برای مضامین سازمان دهنده شناسایی شد. همچنین نتایج نشان داد، معلمان ادراکات و تجربیات ناخوشایندی نسبت به اجرای طرح داشتند و بیشترین تجربیات ناخوشایند، مربوط به عوامل آموزشی بود.جایگزین ساختن خلاقیت، خودآغازی، جستجوگری، خوداکتشافی و خودانگیزشی به جای آموزش نتیجه محور، نمره محور، رقابت محور، پر آموزی و پرباری حافظه در سایه  طرح شهاب نیازمند تعامل کلیه عوامل درگیر از جمله بنیاد ملی نخبگان، سازمان پرورش استعدادهای درخشان، دفتر هدایت استعدادهای درخشان، جامعه، خانواده، معلم و مدیر مدرسه است.

    کلیدواژگان: رویکرد پدیدارشناسانه، تجارب، معلم، دوره ابتدایی، طرح شناسایی و هدایت استعدادهای برتر (شهاب)
  • فاطمه اسلامی، نعمت الله موسی پور*، علیرضا صادقی صفحات 201-221

    برنامه درسی کارآموزی دانشگاه فرهنگیان، در قالب «دوره مهارت‎آموزی» آزمون استخدام پیمانی وزارت آموزش و پرورش، از سال 1395 به اجرا درآمده است. این برنامه درصدد فراهم کردن فرصت لازم برای تجربه به کارگیری دانش نظری در موقعیت عملی برای کسب شایستگی معلمی است. هدف این پژوهش کسب تجربه زیسته «استاد راهنمای دوره کارآموزی» دانشگاه فرهنگیان است. بدین منظور، در قالب رویکرد کیفی، از روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. نمونه مورد بررسی از میان استادان کارآموزی دانشگاه فرهنگیان قم و به شیوه نمونه‎گیری گروه بارز انتخاب شد و اطلاعات لازم با استفاده از مصاحبه کسب گردید. بر اساس آنچه از تحلیل نظرات این گروه حاصل شد، می‎توان گفت که منطق برنامه کارآموزی را این گروه قابل قبول ارزیابی می‎کنند، هدف‎های برنامه را مناسب می‎دانند و معتقدند روش پیش‎بینی شده این برنامه دارای قابلیت اثربخشی است و طرح مناسبی برای ارزشیابی از آثار برنامه و یادگیری کارآموزان، تدارک شده است. با وجود این، آنان گزارش کردند که برنامه کارآموزی دارای کاستی‏هایی است که اصولا مربوط به اجراست. از نظر آنان، اجرای برنامه کارآموزی با مسایلی از جمله ضعف آموزش دست‎اندرکاران اجرایی برنامه از جمله معلم راهنما، مدیران گروه‎ها و کارشناسان مربوط مواجه است. برای رفع این کاستی‎ها، آنان نظرات اصلاحی ارایه کرده‎اند که آموزش در صدر آنهاست.

    کلیدواژگان: برنامه کارآموزی، استاد راهنما، تجربه مربیگری، دانشگاه فرهنگیان
  • هاجر نظرپور، ناصر نو شادی*، فریبرز نیکدل صفحات 222-240

    پژوهش حاضر با هدف بررسی استقلال هوش از عقلانیت در میان دانشجویان ترم اول رشته های علوم انسانی و علوم پایه انجام گرفت. جامعه این پژوهش، تمام دانشجویان ورودی رشته های جامعه شناسی و روان شناسی از دانشکده علوم انسانی و نیز دانشجویان رشته های فیزیک و ریاضیات از دانشکده علوم پایه که در سال تحصیلی 98-1397 در دانشگاه یاسوج مشغول به تحصیل بودند. جهت انتخاب نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی، تعداد 70 نفر دانشجو انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات، با استفاده از مقیاس ارزیابی جامع تفکر عقلانی (CART) که توسط (Stanovich, West & Toplak, 2016) طراحی شده بود و نسخه سوم آزمون هوش وکسلر(WISC-III) انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی برای گروه های مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و اندازه تاثیر با شاخص (d) کوهن صورت پذیرفت. یافته ها نشان دادند که تفاوت معناداری بین بهره هوشی (کلامی و عملکردی) دانشجویان علوم پایه و علوم انسانی وجود نداشت. همچنین تفاوت معناداری بین بهره عقلانی دانشجویان علوم پایه و علوم انسانی به دست نیامد. اما تفاوت معناداری بین بهره هوشی با بهره عقلانی به دست آمد که نشان داد بهره هوشی دانشجویان بالاتر از بهره عقلانی آنان بود. از طرفی یافته ها نشان دادند که دانشجویان با بهره هوشی بالا و پایین، به طور یکسان مستعد خطاها و سوگیری های شناختی و عقلانی بودند و در نتیجه هوش مستقل از عقلانیت بود.

    کلیدواژگان: بهره هوشی، بهره عقلانی، دانشجو
  • جواد کیهان*، مهتا عطیف صفحات 241-257

    آموزش مهارت های نوشتاری به دانش آموزان دوزبانه همواره یکی از مهم ترین وظایف نظام آموزشی در مقطع ابتدایی بوده است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شیوه آموزشی ژانرمدار بر مهارت نوشتن دانش آموزان دوزبانه پایه پنجم ابتدایی در درس زبان فارسی مدارس ابتدایی شهر ارومیه انجام شده است. روش تحقیق آزمایشی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهر ارومیه در سال تحصیلی 98-1397 بودند که ابتدا مدرسه مورد نظر با شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب، سپس در این مدرسه بعد از کسب نظر موافق مدیر و معلم، یک کلاس به صورت تصادفی ساده انتخاب گردید. دانش آموزان این کلاس (30 نفر) به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. قبل از شروع برنامه مداخله، آزمون محقق ساخته مهارت نوشتن با تایید روایی و پایایی، شامل (شرح حال نویسی، خلاصه نویسی، خاطره نویسی و گزارش نویسی) برای هر دو گروه به عنوان پیش آزمون اجرا شد. سپس متغیر مستقل (شیوه آموزشی ژانرمدار) در 10 جلسه 45 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا  و گروه کنترل با استفاده از روش سنتی آموزش دیدند. پس از پایان آموزش ها، آزمون فوق مجددا برای هر دو گروه به عنوان پس آزمون اجرا گردید. داده های گردآوری شده از طریق آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) تحلیل گردید. یافته ها نشان داد که آموزش مهارت نوشتن با استفاده از تدریس به شیوه ژانرمدار در مقایسه با روش معمول کلاسی به طور معناداری باعث افزایش مهارت نوشتن در دانش آموز شد. با توجه به یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که شیوه آموژشی ژانرمدار می تواند به طور مثبت و معنا داری مهارت نوشتن دانش آموزان دوزبانه را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: دانش آموز دوزبانه، شیوه آموزشی ژانرمدار، مهارت نوشتن
  • مصطفی باقریان فر، احمدرضا نصراصفهانی*، محمدرضا آهنچیان صفحات 258-289

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص های محیط های یاددهی و یادگیری مطلوب برای دروس رشته های علوم انسانی دانشگاه ها و میزان توجه به آنها انجام شد. در پژوهش حاضر، از طرح ترکیبی اکتشافی متوالی از نوع ابزارسازی استفاده شد. در بخش کیفی، از روش مطالعه موردی کیفی و در بخش کمی، از روش توصیفی - پیمایشی بهره گرفته شده است. در بخش کیفی با 20 نفر از متخصصان و اعضای هیات علمی دانشگاه های کشور که در حوزه محیط های یاددهی و یادگیری اهل نظر هستند، مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. جامعه آماری بخش کمی دانشجویان کارشناسی دانشگاه ها بودند که به روش خوشه ای چندمرحله ای، تعداد 360 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش در بخش کمی از طریق پرسش نامه محقق ساخته مستخرج از بخش کیفی جمع آوری شد. برای تعیین روایی سوال های مصاحبه و پرسش نامه از روایی صوری و محتوایی و برای برآورد پایایی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش در بخش کیفی از روش های ساختاری و تفسیری و در بخش کمی از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد نه شاخص از منظر مصاحبه شوندگان مهم ترین شاخص های محیط های یادگیری بودند و می توان از شاخص های شناسایی شده برای ارزشیابی و بازنگری محیط های یاددهی و یادگیری دروس رشته های علوم انسانی دانشگاه ها استفاده نمود. یافته های کمی نشان داد میانگین توجه به شاخص های محیط های یاددهی و یادگیری در دروس رشته های علوم انسانی دانشگاه ها نامطلوب بوده و نیاز به توجه بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: محیط یادگیری، برنامه درسی، رشته های علوم انسانی دانشگاه ها
|
  • M Shafiei, Samira Nekoomand *, Rahmatalah Marzooghi, Jafar Torkzadeh Pages 1-33
    Introduction

     The present study aimed at designing a model of sustainable consumption competency model for primary school students.Sustainable consumption competency is the process of developing and improving skills and knowledge This type of education can help develop critical thinking and increase people's awareness.

    Research questions

     What is the pattern of sustainable consumption competencies of elementary school students?  

    Research materials and method

    The applied method for this piece of research is a qualitative meta-synthesis approach. Toward this goal, first, a research question was posed, and then the members of the meta-synthesis group were designated. In the second and third stages, the sources of the research data, including Scopus and Springer databases and some others, as well as articles’ inclusion criteria, were determined. In the fourth stage, by analyzing the data gathered, 56 fundamental issues related to sustainable consumption were identified. Then the synthesis of the data was done. At this time, nine underlying issues called the second level were selected. These categories include: Knowledge of economy (such as monetary and financial familiarity); socio-cultural knowledge (familiarity with the sustainable and unsustainable consumption); ecological knowledge (familiarity with the recycling methods of goods); economical skills (being skillful in buying sustainable food materials); socio-cultural skills (having the ability to recognize patterns of sustainable production and consumption); ecological skills (being able to take part in recycling); socio-cultural attitudes (social commitment and responsibility toward consumption methods); and finally ecological sense of commitment in relation to the reduction of ecological effects. The second level of the established issues incorporates three primary levels of economical, socio-cultural, and ecological categories.

    Results

     Finally, the network of sustainable consumption competency concepts pattern was drawn. The designed model provides a framework for teaching competent ways of consumption to primary school students, which was not available before. And as for Descriptive Validation As to Interpretive_Theoretical_Pragmatic Validation was used.

    Discussion

    the result of this study showed that sunstainable consumption competency program follows fundamental change in students ‘ knowledge , skill and attitude for becoming them a conscious, active and moral citizens . The people who are not only have values and good features of the society but also they can show make and improvements of culture and they can make an ideal society.

    Keywords: curriculum, Knowledge, Skills, Attitude, Sustainable consumption, Elementary
  • Sadegh Mousavi, Kourosh Fathi *, Mamoud Haghani, Saeid Safaeimovahhed Pages 34-65
    The purpose of the present study was to investigating the perceptions and experiences of teachers toward educational challenges of Afghan students in Iran. For this purpose, by using qualitative method and phenomenological approach, the phenomenon was identified and represented. Data were collected through purposeful sampling and semi-structured interviews with 15 teachers (teachers who was teaching Afghan students) then analyzed by using Strabert and Carpenter (2003) method. The analysis of the interviews revealed five main themes including cultural, educational, administrative, economic and social challenges and 25 themes including language problems, religious differences, discriminatory treatment of other students, discriminatory treatment of teachers, lack of Parental involvement in education, low parental education, lack of communication with curriculum content, dropout, educational disruption, lack of cognitive skills, lack of preparation and lack of preschool education, placement problems, lack of identity documents, enrolment with bias, Lack of educational prospects, Moving migrant life, Delinquency, Coverage and appearance problems, Isolation, Afghan students perception As second-class citizens, Iranian parents dissatisfaction, Tuition fees, poverty and working child.
    Keywords: Afghan Students, Educational Challenges, Teachers' lived experiences
  • Nargess Matin Far, Marjan Kian * Pages 66-83
    Methodology

    the methodology is a semi-experimental research with pretest-posttest design including control group. The population consists of 6th grade primary school female students of NazarAbad city during 1395-1396 academic years. A number of 60 subjects (30 for test group and 30 for control group) were selected by convenient sampling method. The test gropup spent a course of social science integrated with arts for 12 sessions and the control group spent the same course not integrated with art lessons. The data were collected using a self made performance test and the performance of learning social science including cognitive and emotional levels. The visual and content validity of tools was confirmed by 9 experts. The reliability of tools being. 82 was achieved through a bisection method. Data were analyzed using inferential statistics (T-test of independent group).

    Findings

    The findings showed that the scholastic achievement of test and control groups' students was significantly different in post test, meaning that implementation of integrated curriculum of social science aand arts has successfully increased experimantal group's performance score of social science in cognition level (levels of perception And understanding, application, analysis, composition, evaluation) and emotional (receiving) level. But at the level of emotional value no positive effect was found.

    Keywords: Integrated curriculum, social studies, Art, Educational performance, Elementary education
  • Sohrab Najafi, Yahya Maroofi * Pages 84-109

    The purpose of this research is the phenomenological understanding of the acceptance of innovation in the Farhangian University curriculum. Using the qualitative and phenomenological approach, the acceptance of innovation was examined in the curriculum of Farhangian University .The statistical population consists of lecturers and student-teachers of ten area campuses of Hamadan, Kermanshah, Kurdistan and Ilam provinces. In this research, 26 participants who had experienced innovations as teachers or student-teachers were selected using combination or mixed purposeful sampling method and theoretical saturation criteria. data were collected using semi-structured interviews and analyzed using seven-stage Colaizz and content analysis method. Based on the experiences of the participants, the major areas of innovation in the programs of the Farhangian university can be divided into fifteen basic themes with one overarching theme, three themes of organizational innovation in the educational system, innovation in the student admission system, and Innovation in the nature and content of the curriculum. The findings also suggest that teachers and student-teacher responses to curriculum innovation at this university can be divided into two distinct categories: on the one hand there is praiseworthy and full acceptance, but on the other There is a critical look and an explicit resistance. Participants 'reasons for both types of views were presented in three overarching theme, 15 Organizer theme and 36 basic theme with an example of the participants' views. Finally, suggestions were made to increase the acceptance level of curriculum innovations.

    Keywords: Phenomenology, Acceptance of Innovation, Curriculum, Farhangian University
  • Parvin Samadi *, Parvin Ahmadi, Saeedeh Behroozinezhad Pages 110-129

    The present study to discuss and review the demands of parents and students of the secondary school history curriculum in 1395-96 has been done. this is a qualitative research using in depth semi-structured interviews and purposeful sampling was done.the statistical population includes 20 parents, and 20 student in the 7th district of karaj.interviewees, share their views and experiences on history lessons and related topics, includes content and method of teaching history discussed. conversations was recorded and then handwritten, and using Brown and Clark`s thematic method,they were analyzed. the finding of the study indicate that, both parents and students, special attention was given to the impact of the content and method of teaching the history lessons, and they saw it as a factor in students reluetance to study history.meanwhile parents referred to understanding history, and history lessons were seen as an effective factor in identifying and teaching their children today. they also expected that, the text of history is faithfully referred to as historical events. students alsi emphasized the role of the teacher and the teaching methods. and their most important demands were to use active teaching methods to engage students in the classroom. 

    Keywords: content, teaching method, curriculum, high school
  • Mohammad Alipour *, Mohammad Ali Rostaminezhad, Mohammad Akbari Booreng Pages 130-153

    In the present study, the deep experiences of the students of the fifth grade of elementary school from the flip class were studied in a qualitative and phenomenological manner. Due to the nature of the research, the purposeful sampling method of criterion type was used and saturated data were obtained through in-depth interviews with 15 students. The data of students' lived experiences were analyzed by Colaizzi method. The MAXQDA11 software was used as data analysis tool. Findings from students' life experiences were categorized in nine main themes: ”Learning problem solving", ”Improving classroom and home issues", ”The effects of environmental change", ”Increasing technology literacy", ”Participation and interaction", ”Enjoying learning", ” Lifelong and mastery learning”, " learning control”, " learning styles and special needs”. In general, Students' experiences show that using the flip classroom has had effective and positive outcomes for their learning and has created different conditions than traditional methods for students.

    Keywords: lived Experiences, Students, Elementary, learning, flip classroom approach
  • Reza Naseri Jaahromi *, Khatere Mohamadjafari, Seyyedeh Vahideh Alavi, Fatemeh Mirghafari Pages 154-178

    The purpose of the present study was to design and validate the happy brain curriculum framework in primary school. This research was one of the mixed researches of consecutive exploratory type and classification model which was performed in two qualitative and quantitative stages. The qualitative part was performed using the meta- synthesis method in seven stages of Sandloski and Barroso (2007). The Happy Brain curriculum framework was designed in the elements of goals, content, teacher role, student role, teaching methods, evaluation, teaching materials, place and time of teaching. Afterward the quantitative section was defined to validate mentioned framework. The quantitative part was performed using the descriptive survey method and the researcher-made scale. The statistical population of this section was primary school teachers, and the relevant tools were distributed among 65 primary school teachers in Shiraz. In order to determine the validity of the scale, the content validity method and the calculation of the content validity ratios and content validity were used. Quantitative data were analyzed using the confirmatory factor analysis method, which finally revealed that the happy brain curriculum framework in the primary school has the necessary validity.

    Keywords: Curriculum Framework, Happy Brain Curriculum, primary Course
  • Mohammad Reza Yousefzadeh * Pages 179-200
    Introduction

    The main purpose of this research was applying phenomenological approach for identifying primary girl school teachers perceptions and experiences about implementing talent students identifying and directing design.(shahab),According this the research question was:Based on phenomenological approach What were teachers perceptions and experiences about implementing of talent students identifying and directing design.

    Method

    The research approach was qualitative and used descriptive phenomenological research method. The research environment included all fifth grade teachers of primary girl school in Hamedan city at 97-98 school year who implement the identifying and directing talent students design Based on criteria based sampling method and theoretical saturation rule about 16 teachers were selected as research participants. The data gathering instrument was semi-structured interview and the interview time was variable from 25 minutes to 40 minutes .The collected data were analyzed by coding and theme analysis

    Conclusions

    .Based on research findings .teachers perceptions and experiences classified into four organizing theme including motivational(indifference between shahab teacher and other teachers ,imposing additional work,questioning,receiving only certificate,lack of encouragement and recreational rewards).staff(unawareness of school situation,lack of staff.implementing simultaneous designs,lack of monitoring,lack of feedback and unawareness of future) instructional(inadequate instructions,unqualified teachers,unawareness of talent assessment tools,lack of information due to previous and next grade ,introducing based on score,lack of relation between teachers ,inefficient handbook,high number of student,multigraded classroom and a large number of content and social and cultural theme(managers different idea,no relation between school and home)unreal expectations,indifference between shahab and especial school,inadequate information,score based and looking to design as stereo –type) In sum identified 31 basic theme for four organizing theme. Also research finding showed teachers have unpleasant perception and experiences about identifying and directing talent students design and the most unpleasant perceptions and experiences was due to instructional factors.

    Discussions

    Replacing creativity, self initiation,seeking,self discovery and self motivation with product centered, competition based and score based instruction, giving extra information and loading memory through shahab design required comprehensive interaction of national foundation of elicits, organization of education of talent student, office of directing talent student ,society, family, teachers and principals

    Keywords: phenomenological approach, teachers experiences, primary girl school, talent students identifying, directing design.(shahab)
  • Fatemeh Eslami, Nematollah Mousapour *, Alireza Sadeghi Pages 201-221

    Abstract Farhangian University internship curriculum has been implemented since 2016 in the form of a "training course" for the contract employment test of the Ministry of Education. This program seeks to provide the opportunity to experience the application of theoretical knowledge in a practical situation to become a teacher. The purpose of this study is to gain the experience of an "internship supervisor". For this purpose, in the form of a qualitative approach, the method of descriptive phenomenology was used. The study sample was selected from the internship professors of Farhangian University of Qom by Intensity sampling method and the necessary information was obtained through interviews . Based on the analysis of the opinions of this group, it can be said that the logic of the internship program is considered acceptable by this group, the goals of the program are appropriate and they believe that the projected method of this program is effective. And a good plan has been prepared to evaluate the effects of the program and the trainees' learning. However, they reported that the internship program had shortcomings that were primarily related to implementation. According to them, the implementation of the internship program faces problems such as the lack of training of the program's executives, including the tutor, group managers and related experts. To address these shortcomings, they have come up with corrective ideas, with education at the forefront.

    Keywords: trainee, trainees program, Trainee master.coaching experience, Farhangian University
  • Hajar Nazarpour, Nasser Noshadi *, Fariborz Nikdel Pages 222-240

    The purpose of this study was to investigate the distinction between intelligence quotient (IQ) and rationality quotient (RQ) among student’s Humanities and Fundamental Sciences in Yasouj University. A sample of 70 students were selected by classified sampling. To collect the required data, for assessment of rationality quotient the Comprehensive Assessment of Rational Thinking (CART) scale (Stanovivh, West and Toplak, 2016) was used. Also for assessment of intelligence quotient the Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS) was used. The gathered data were analyzed through ANOVA. T-test for independent groups and effect size (Cohen’s d Effect Size Calculator for T-Test) and the following were found: 1-there was no significantly differences between students in Humanism College and fundamental sciences at intelligence quotient (IQ) and rationality quotient (RQ). 2-There was difference significantly between IQ and RQ among students that way intelligence quotient (IQ) was highest than rationality quotient (RQ). 3-The students with high and low IQ were the same in systematic cognitive bias and error.

    Keywords: Intelligence Quotient, Rationality Quotient, Students
  • Javad Keyhan *, Mahta Atif Pages 241-257

    The genre-based method is one of the new methods in language teaching, which today has many uses in the world, especially in education for bilingual students, this study was investigation of the effectiveness of the genre-based teaching model on the writing skill of the bilingual students of the fifth elementary school in the Persian language lesson in Urmia. This quasi-experimental study was conducted with pre-test and post-test design. The statistical population of the study consisted of all the bilingual students of the fifth grade elementary school of Urmia in the academic year of 1394-1394 with 11432 people. A total of 30 students were selected in two equal groups (15 subjects). The experimental and control group was trained in writing skills by teaching the genre and using the usual method of classroom instruction for 10 sessions of 45 minutes. The groups trained a researcher-made test of 4 writing skills, abstract writing memoirs and reporting as a pre Test and post-test completed. Data were analyzed by covariance method using spss 18 software. Findings showed that teaching writing skills using teaching in genre-based way compared with the usual classroom method significantly increased writing skills in students. According to the results of this research, it is suggested to use this method to increase writing skills in students to be.

    Keywords: bilingual students, Genre-based teaching method, Writing Skills
  • Mostafa Bagherian Far, Ahmadreza Nasr Esfahani *, Mohamad Reza Ahanchian Pages 258-289

    The present study is aimed towards identification the indices of desirable teaching and learning environment in regard with the Humanity Courses for universities and the extent to which these indices are attention. In the present study, we have made use of the consecutive mixed-method exploratory research which is of instrument-making type. In the quantitative section, a qualitative case study method and in the quantitative section, a descriptive-survey method was employed. For the qualitative section, we underwent quasi-structured interviews with 20 distinguished and qualified experts and faculty members of universities having their expertise in learning environments s. Also, 360 of the students of universities comprised the quantitative statistical population. This number of participants was selected using multistage cluster sampling method. The research data were collected in a quantitative part through a researcher-made questionnaire extracted from the qualitative section. To examine the reliability of interview questions and questionnaires, we recruited formal and content reliability. And, we used Cronbach's alpha coefficients to evaluate the validity of our questionnaires. We also employed the Structural and interpretative methods in the qualitative section and descriptive and inferential statistics in the quantitative section to wage on analyzing the data. The results indicated that the interviewees outlined nine indices as the salient indices of teaching and learning environments and it can be argued that the recognized indices can be recruited to evaluation and revise the Teaching and Learning environments of courses in different majors of the humanities. The quantitative findings also indicated that the range and degree of attention and corresponding to the indices of teaching and learning environments seem to be less than desirable. Therefore, it necessarily requires far more significant attention.

    Keywords: learning environments, curriculum, the Humanity Courses in universities