فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 27، زمستان 1399)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 27، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم ولی زاده لاریجانی*، علی رحمانی، ملینا بختیاری صفحات 1-23
    هدف

    در این تحقیق میزان دانش دانشجویان رشته حسابداری کشور در خصوص استاندارد های بین المللی گزارشگری مالی (IFRS)، ضرورت کسب شناخت، استراتژی ها و روش های تدریس استانداردهای مذکور و نیز میزان مجهز بودن سیستم آموزشی کشور نسبت به آموزش آن ها از دیدگاه دانشجویان فوق الذکر، بررسی شده است.

    روش

    این تحقیق کاربردی و از لحاظ گردآوردی داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری مورد نظر، دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته حسابداری دانشگاه های کشور است. اطلاعات لازم جهت دستیابی به پاسخ سوالات پژوهش، از طریق جمع آوری 179 پرسشنامه (کتبی و اینترنتی) در سال 1398 جمع آوری شد.

    یافته ها

    اکثر دانشجویان حسابداری نسبت به IFRS شناخت دارند. به اعتقاد اکثر پاسخ دهندگان این استاندارد ها می بایست به صورت اجباری در برنامه درسی دانشجویان قرار گیرد. اکثر دانشجویان تمایل بیشتری به روش تدریس IFRS به صورت هم زمان با استانداردهای ملی و همچنین برگزاری کارگاه به همراه حل مسایل واقعی دارند. اکثر پاسخ دهندگان سیستم آموزشی کشور را فاقد آمادگی لازم برای آموزش این استاندارد ها می دانند.

    نتیجه گیری

    هنوز دانشگاه ها برای گنجاندن IFRS در برنامه درسی دانشجویان آمادگی لازم را ندارند و برای به کارگیری موفق آن ها باید به کمبود کتب، منابع مناسب و امکانات مورد نیاز و همچنین کمبود نیروی حرفه ای باتجربه و دانش، توجه شود.

    دانش افزایی

    یکی از موانع پیاده سازی IFRS در ایران، فقدان نیروی انسانی متخصص در این زمینه می باشد. لذا در این تحقیق بحث ضرورت آموزش استانداردهای بین المللی و گنجاندن آن در برنامه درسی دانشجویان مدنظر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: استاندارد های بین المللی گزارشگری مالی، آموزش، برنامه درسی
  • مریم اقبال، فرزانه نصیرزاده*، رضا حصارزاده صفحات 25-56
    هدف

    بررسی مسئله تجمیع دارایی ها از طریق انتگرال چوکت درشرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، به منظور تعیین امکان جایگزینی این روش بعنوان تابعی جمع ناپذیر و با لحاظ کردن برهم کنشی میان دارایی ها، برای ارزشیابی شرکت ها هدف پژوهش حاضر می باشد.

    روش

    در رویکرد پیشنهادی با تقسیم بندی دارایی های عملیاتی و غیرعملیاتی به چهار گروه مطالبات، موجودی کالا، دارایی های ثابت و سرمایه گذاری های بلندمدت وبرآورد ارزش 404 سال-شرکت در سال های 1391الی 1397، تفاوت آن با ارزش بازار به عنوان کارایی شرکت در بکارگیری دارایی های خود، مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که ارزیابی بازار از کارایی شرکت با جریان نقد عملیاتی و رشد فروش (شاخص های عملکرد) بترتیب رابطه معنادار و مستقیم و بدون رابطه معنادار می باشد. می توان آن را به افزایش قیمت های ناشی از تورم مرتبط دانست تا افزایش فروش ناشی از بهبود کیفیت محصول، بالارفتن کیفیت خدمات.

    نتیجه گیری

    رابطه نسبت ارزش بازار به دفتری با ظرفیت های برآوردی چوکت بررسی و مشخص گردید رویکرد جدید نسبت به رویکرد مبتنی بر نسبت ارزش بازار به دفتری، معیار بهتری برای ارزیابی توانایی شرکت در ترکیب بهینه داراییهاست.

    دانش افزایی

    بدلیل استفاده از داده های قابل دسترس ترازنامه در رویکرد پیشنهادی، می توان برای محاسبه ارزش شرکت ها قبل از ترکیب، جهت اطمینان از توانایی شرکت در ایجاد ارزش، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی مبتنی بر داده های حسابداری، انتگرال چوکت، جمع پذیری، کارایی شرکت، هم افزایی
  • فرهاد شاه ویسی*، شهرام طارمی، فرشید خیراللهی، علی اصغر طاهر ابادی صفحات 57-96
    هدف

    نوآوری در صنعت مالی موجب توسعه صنایع گردیده که ثمره ی آن توسعه اقتصادی است. در عصر حاضر، نیاز به نوآوری در صنعت بانکداری بیش از سایر صنایع خدماتی احساس می شود. فناوری مالی صنعت بانکداری را تحت الشعاع خود قرار داده است. با توجه به نقش مهمی که صنعت خدمات مالی در جامعه ایفا می نماید، داشتن چشم انداز از تغییرات بالقوه ای که می تواند صنعت بانکداری را دست خوش تغییر کند به خصوص برای فعالان این صنعت امری ضروری می باشد. با توجه به گذر از سازوکارهای سنتی به سامانه های فناوری محور، این تحقیق، به دنبال ارایه مدلی جهت بهبود عملکرد مالی بانک ها بر مبنای فناوری های نوین مالی می باشد.

    روش تحقیق

    این تحقیق یک تحقیق کاربردی است. از نظر گردآوری داده ها، از نوع آمیخته می باشد. جامعه آماری تحقیق در قسمت کیفی 30 نفر به روش نمونه گیری گلوله برفی و در قسمت کمی، 384 نفر از خبرگان و صاحبنظران حوزه فناوری مالی، مدیران، سرپرستان و کارمندان بانک ها تشکیل گردیده است. برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل عاملی تاییدی و از نرم افزارهایSPSS و آموس استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که متغیر مستقل با عنوان فناوری های نوین مالی از طریق شاخص های کاهش هزینه، بهبود ارایه خدمات مالی، افزایش درآمد، امنیت مالی، شفافیت مالی، مدیریت دارایی ها، افزایش جریان نقدی، کاهش عدم تقارن اطلاعات و زمان انجام حسابرسی، بر متغیر وابسته(بهبود عملکرد مالی بانک ها) موثر است.

    نتیجه گیری

    بانک های سنتی، به کمک فین تک ها قادر خواهند بود که سریع تر وکارآمدتر عمل کرده، محصولات جدیدی را معرفی، فرایندها را تسهیل،حس رضایت را در مشتری افزایش و درآمد خود را نیز افزایش دهند.

    دانش افزایی

    توجه بانک مرکزی به نوآوری مالی در جهت حرکت بانک ها و موسسات مالی به سمت همکاری با فین تک ها در جهت بهبود عملکرد مالی بانک ها.

    کلیدواژگان: بانک، عملکرد مالی، فناوری مالی، نوآوری
  • محمد کاشانی پور*، منصور محمدی صفحات 97-126
    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر فشارهای سیاسی به عنوان یکی از عوامل تهدید کننده استقلال حسابرسان بخش عمومی بر فرآیند تصمیم گیری اخلاقی حسابرسان دیوان محاسبات کشور با در نظر گرفتن نقش میانجی شدت اخلاقی است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش متشکل از حسابرسان دیوان محاسبات کشور است و داده های مورد نیاز از طریق تعداد 289 پرسشنامه جمع آوری شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری و برای بررسی نقش میانجی شدت اخلاقی از آزمون سوبل استفاده شده است.

    یافته ها

    فشارهای سیاسی تاثیر مثبت و معناداری بر شدت اخلاقی، حساسیت اخلاقی و قضاوت اخلاقی دارد، لیکن، شواهدی از تاثیر معنادار فشارهای سیاسی بر نیت اخلاقی و رفتار اخلاقی بدست نیامده است. همچنین، فشارهای سیاسی از طریق متغیر میانجی شدت اخلاقی تاثیر مثبت و معناداری بر کلیه اجزای فرآیند تصمیم گیری اخلاقی دارد.

    نتیجه گیری

    شدت اخلاقی با برجسته کردن مساله اخلاقی ناشی از فشارهای سیاسی و بهبود درک تاثیر مساله اخلاقی ناشی از آن، به حسابرسان در شناخت مسئله اخلاقی کمک می نماید.

    دانش افزایی

    این پژوهش با معرفی تهدیدهای استقلال به عنوان یکی از جنبه های مدل تصمیم گیری اخلاقی حسابرسان باعث توسعه مدل های مطرح در این زمینه و ارتقای موقعیت حرفه حسابرسی از طریق بهبود درک و مدیریت چنین عواملی می گردد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، تهدید استقلال، شدت اخلاقی، فشارهای سیاسی
  • محسن لطفی*، کریم قادرزاده صفحات 127-153
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مجموعه ای از ویژگی های شخصیتی(شامل: کوته بینی، خوش بینی و محافظه کاری) و ساختاری مدیریت(شامل: استقلال هییت مدیره، تنوع جنسیتی، ثبات و توانایی مدیریت) بر نحوه ایفای مسئولیت های اجتماعی شرکت ها بوده است.

    روش

    به منظور دستیابی به هدف پژوهش، داده های 155شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در دوره زمانی سال های 1386 تا 1397جمع آوری و سپس با استفاده از روش های آماری همچون مدل رگرسیونی مبتنی بر داده های پانلی و روش های داده کاوی(شبکه های عصبی و درخت تصمیم) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    مجموع نتایج دو روش فوق بیانگر آن است که، تنها تعداد محدودی از ویژگی های مدیریت تاثیرگذاری معناداری بر ایفای مسئولیت های اجتماعی شرکت ها داشته است.

    نتیجه گیری

    یافته های روش های رگرسیونی پژوهش نشان داد که تنها متغیرهای خوش بینی و کوته بینی از ویژگی های شخصیتی مدیران و ثبات مدیریت و استقلال هییت مدیره از ویژگی های ساختاری مدیریت تاثیری معنادار بر ایفای مسئولیت های اجتماعی داشته است. این در حالی است که مقایسه نتایج روش های رگرسیونی و مدل های داده کاوی نشان داد که تنها متغیر خوش بینی و کوته بینی مدیریت، در هردو روش، تاثیری معنادار بر ایفای مسئولیت های اجتماعی شرکت ها داشته است. این نتایج بیانگر آن است که ایفای مسئولیت اجتماعی شرکت ها تحت تاثیر عوامل دیگری غیر از ویژگی های مدیریت، نظیر قوانین و مقررات و یا سازوکارهای نظام راهبری شرکتی، قرار گرفته است.

    دانش افزایی

    در این پژوهش برای نخستین بار به صورت جامع جنبه های گوناگون ویژگی های مدیریت(شخصیتی و ساختاری) با نحوه ایفای مسئولیت اجتماعی مورد ارزیابی قرار گرفته داده است. همچنین استفاده از رویکرد داده کاوی علاوه بر رویکرد رگرسیونی در بررسی ارتباط بین ویژگی های مدیران و ایفای مسئولیت اجتماعی، نیز از نوآوری های این پژوهش است.

    کلیدواژگان: مسئولیت های اجتماعی شرکت ها، مدل های داده کاوی، ویژگی های مدیریت
  • ناصر کلباسی*، نگار خسروی پور صفحات 155-177
    هدف

    مشکلات نمایندگی در نتیجه تضاد منافع میان مدیران و سهامداران، ایجاد می شود. حسابرسی به عنوان راهکاری کارآمد برای محدود کردن اختیارات مدیران در روابط قراردادی محسوب می شود. در این مقاله، هدف بررسی الگوسازی کیفیت گزارشگری مالی بر مبنای ویژگی-های حسابرسی در زمان عرضه اولیه است.

    روش

    تحقیق حاضر بر اساس هدف، از نوع توصیفی و بر اساس ماهیت و روش از نوع همبستگی است. با توجه به این که این تحقیق می تواند در فرآیند تصمیم گیری سرمایه گذاران مورد استفاده قرار گیرد، نوع تحقیق کاربردی محسوب می شود. به همین منظور، داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده برای اولین بار در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی سال های 1385 تا 1397 استخراج و از مدل رگرسیونی داده های مقطعی برای آزمون فرضیه های تحقیق استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که اندازه موسسه حسابرسی منجر به تغییر کیفیت گزارشگری مالی می شود. هم چنین، نتایج فرضیه دوم بیانگر این است که در هنگام تغییر سطح کیفیت حسابرسی، کیفیت گزارشگری مالی نیز تغییر می یابد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق را می توان به این گونه تعبیر کرد که با تغییر سطح اثر تعاملی کیفیت حسابرسی و رتبه موسسه حسابرسی مطابق طبقه بندی جامعه حسابداران رسمی، کیفیت گزارشگری مالی شرکت نیز دچار نوسان و تغییر می شود. 

    دانش افزایی

    کیفیت حسابرسی تاثیر با اهمیتی بر کیفیت گزارشگری مالی دارد و بررسی کیفیت حسابرسی در زمان عرضه اولیه می تواند در ارزیابی سهام شرکت ها سودمند واقع شود.

    کلیدواژگان: عرضه اولیه، کیفیت حسابرسی، کیفیت گزارشگری مالی
  • محسن ایمنی*، حامد آراد، فرشته امیریان صفحات 179-210
    هدف

    حق الزحمه حسابرسی، تابعی از ریسک ذاتی است. با توجه به نقش موجودی کالا بر سود قابل گزارش، تلاشهای حسابرسی درزمینه اثبات ادعاهای مربوط بیشتر میشود و درنتیجه با افزایش ساعات حسابرسی، حق الزحمه حسابرسی نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط معماگونه میان موجودی کالا با حق الزحمه حسابرسی است.

    روش

    104 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1389 لغایت 1397 انتخاب شده و با استفاده از رویکرد داده های ترکیبی، فرضیه های مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ‎ها

    نتایج بررسی ما نشان می دهد، موجودی کالای پایان دوره و نسبت موجودی کالای ابتدای دوره و همچنین تغییرات در موجودی کالا، با حق الزحمه حسابرسی رابطه مثبت و معنیدار دارد. همچنین اجزای موجودی ها، مواد خام ابتدای دوره و تغییر در موجودی کالای در جریان ساخت با حق الزحمه حسابرسی رابطه مثبت دارد. نتایج آزمون های اضافی نشان می دهد که موجودی کالا با تلاش های حسابرسی یک ارتباط منفی و با حق الزحمه های غیر عادی حسابرسی ارتباط مثبت دارد.

    نتیجه ‎گیری

    موجودی های کالا به عنوان عاملی اثرگذار بر تعیین حق الزحمه های حسابرسی است و با توجه به اینکه بر حجم شواهد مبنایی بر صدور اظهارنظر تاثیر دارد، انعکاس دهنده ریسک ذاتی جریان حسابرسی است. بخش عمده از توجه حسابرسان معطوف به ارقام پایان دوره موجودی کالا است، ولی ارقام ابتدای دوره به خصوص در حسابرس نخستین می تواند این ارتباط را تقویت کند. دانش افزایی: بررسی نقش موجودی کالا در تعیین حق الزحمه حسابرسی، میتواند مدل های سنجش ریسک حسابرسی و قیمت گذاری حسابرسی را بسط دهد.

    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، ریسک ذاتی حسابرسی، موجودی کالا، موجودی کالای ابتدای دوره، موجودی کالای در جریان ساخت
|
  • Azam Valizadeh Larijani *, Ali Rahmani, Melina Bakhtiary Pages 1-23
    Purpose

    In this study the knowledge of accounting students in IFRS , The necessity of gaining recognition , strategies, teaching methods of IFRS & amount of equipment of education system for teaching IFRS in Iran has been investigated.

    Method

    The applied research is a descriptive survey in terms of data collection. The statistical population is graduate students of accounting in the country's universities. The Data were gatherd from 179 questionaries in year 2019.

    Results

    Most accounting students are familiar with IFRS. The majority of respondents believe that these standards should be made compulsory in the university curriculum. Most of the students are more willing to learn IFRS at the same time with national standards, as well as holding workshops with real problems. Most respondents consider the country's education system unprepared to teach these standards.

    Conclusion

    Universities are not yet ready to include IFRS in the student curriculum. To use IFRS successfully education system must pay attention to the lack of books, appropriate resources and facilities, as well as the lack of experienced professionals teachers and knowledge.

    Contribution

    One of the obstacles to the implementation of IFRS in Iran is the lack of specialized manpower in this field. Therefore, in this research, the discussion of the necessity of teaching international standards and including it in the students' curriculum has been considered.

    Keywords: International Financial Reporting Standards, Education, Curriculum
  • Maryam Eghbal, Farzahneh Nasirzadeh *, Reza Hesarzadeh Pages 25-56
    Purpose

    This paper studies the assets aggregation problem using Choquet Integral algorithm on companies in Tehran stock exchange market. This study evaluates the effectiveness of this approach as a non-additive function considering synergy between assets as an alternative approach for valuation of firms.

    Method

    For this purpose, operating and non-operating assets were clustered into four categories of receivables, inventories, properties, and long-term investments for 404 year-company between 2013 and 2019. The difference between this value against the market value was used to measure the efficiency of each company.

    Results

    The results indicated that while the market evaluation of each company’s efficiency had a direct and meaningful correlation with net operation cash flow. It did not have a meaningful correlation with growth sale.

    Conclusions

    The market evaluation was more affected by the current inflation in the economy rather than improved quality of products and services. The comparison of market to book ratio and Choquet capacities revealed that the proposed approach was a better way for evaluating and determining the optimal asset combination.

    Contribution

    This approach used available data from balance sheets and this can be used for other purposes including valuation of firms and more confidence in their ability to create added value.

    Keywords: Accounting-based valuation approach, Choquet capacities, Non-additivity, productive efficiency, Synergy
  • Farhad Shahveisi *, Shahram Taromi, Farshid .Kheyrollahi, Aliasghar Taherabadi Pages 57-96
    Purpose

    Innovation in the financial industry has led to the development of industries, the fruit of which is economic development. Nowadays, the need for innovation in the banking industry is felt more than other service industries. Financial technology has overshadowed the banking industry. Given the important role that the financial services industry plays in society, it is essential to have a vision of potential changes that can change the banking industry, especially for industry actors. Considering the transition from traditional mechanisms to technology-based systems, This study seeks to provide a model for improving the financial performance of banks based on new financial technologies.

    Method

    This research is an applied research and in terms of data collection, it is a mixed type. The statistical population of the study consisted of 30 people in the qualitative part by snowball sampling method and in the quantitative part, 384 experts and experts in the field of financial technology, managers, supervisors and employees of banks. Confirmatory factor analysis was used for data analysis and SPSS and Amos software were used.

    Results

    Findings show that the independent variable called new financial technologies through indicators of cost reduction, improved financial services, revenue growth, financial security, financial transparency, asset management, increase cash flow, reduce information asymmetry and audit time, affects the dependent variable (improving the financial performance of banks).

    Conclusions

    Traditional banks, with the help of financing, will be able to act faster and more efficiently, introduce new products, facilitate processes, increase customer satisfaction and increase their revenue.

    Contribution

    The central bank pays attention to financial innovation in order to move banks and financial institutions towards cooperation with fintechs in order to improve the financial performance of banks.

    Keywords: Bank, Financial Performance, Financial Technology, Innovation
  • Mohammad Kashanipour *, Mansour Mohamadi Pages 97-126
    Purpose

    The purpose of this research, investigating the effect of independence threat from political pressure on ethical decision-making process of Supreme Audit Court’s auditors by regarding the mediating role of moral intensity.

    Methods

    The research data collected from 289 completed questionnaires by Iranian’s Supreme Audit Court’s auditors. In order to test the hypotheses, we exerted Partial Least Squares Structural Equation Modeling and sobel test used for investigating the mediating effect of moral intensity.

    Results

    The findings from the final model indicate the significant positive effect of political pressure on ethical sensitivity, ethical judgment and moral intensity. But findings don’t show the significant effect of political pressure on ethical intention and ethical behavior. Results also show that moral intensity mediates the relationships between political pressure and the auditors’ ethical decision-making.

    Conclusions

    The moral intensity assists auditors in identifying any ethical issue from political pressure based on its salience and vividness and improving the understanding of the impact of ethical issue arising from this matter.

    Contribution

    In overall the findings of the research have developed the ethical decision-making process of Supreme Audit Court’s auditors by introducing the independence threat as one of the factors that affect this process.

    Keywords: Ethical Decision-Making, Independence Threat, Moral Intensity, Political Pressure
  • Mohsen Lotfi *, Seyedkarim Ghaderzadeh Pages 127-153
    Purpose

    The purpose of this study is to survey the effect of a set of personality characteristics (including: myopia, optimism and conservatism) and management structure (including: board independence, gender diversity, entrenchment and management ability) on corporate social responsibilities.

    Method

    In order to achieve the purpose of the study, a sample of 155 companies listed on the Tehran Stock Exchange, in the period from 2007 to 2018, using statistical methods such as regression model based on panel data and data mining methods (Neural networks and decision tree), was analyzed.

    Results

    The results of the two methods showed that only a limited number of management characteristics have had a significant impact on the corporate social responsibilities.

    Conclusion

    The findings of regression research methods showed that only optimism and myopia of managers' personality features and management entrenchment and board independence from structural management characteristics had a significant effect on corporate social responsibilities. However, a comparison of the results of regression methods and data mining models showed that only the optimism and managerial myopia in both methods had a significant effect on corporate social responsibilities. These results indicate that the corporate social responsibilities have been influenced by factors other than management characteristics, such as rules and regulations or the mechanisms of corporate governance.

    Contribution

    In this study, for the first time, comprehensively, various aspects of management characteristics (personality and structural) with the corporate social responsibilities have been evaluated. In addition to regression approach, the use of data mining approach in the examining the relationship between managers' characteristics and corporate social responsibilities is also one of the contributions of this research.

    Keywords: Corporate Social Responsibilities (CSR), Data Mining Models, Management characteristics
  • Naser Kalbasi *, Negar Khosravi Pour Pages 155-177
    Purpose

    Representative problems arise as a result of conflicts of interest between managers and shareholders. Auditing is seen as an effective way to limit managers' authority in contractual relationships. In this paper, the aim is to evaluate the quality of financial reporting modeling based on audit characteristics at the time of initial public offering.

    Method

    The present study is descriptive based on purpose and correlational in nature and method. Given that this research can be used in the decision-making process of investors, it is a type of applied research. For this purpose, data related to companies accepted for the first time in the Tehran Stock Exchange for the period 2006 to 2018 have been extracted and cross-sectional data regression model has been used to test research hypotheses.

    Results

    The results of the research indicate that the size of the audit firm leads to a change in the quality of financial reporting. Also, the results of the second hypothesis indicate that the quality of financial reporting also changes when the level of audit quality changes.

    Conclusion

    The results of the research can be interpreted in such a way that by changing the level of interactive effect of audit quality and ranking of the audit firm according to the classification of the Society of Certified Public Accountants, the quality of financial reporting of the company will fluctuate.

    Contribution

    Audit quality has a significant impact on the quality of financial reporting, and reviewing audit quality at the time of initial public offering can be useful in valuing companies' stocks.

    Keywords: audit quality, Initial public offering, Financial Reporting Quality
  • Mohsen Imeni *, Hamed Arad, Fereshteh Amiriyan Pages 179-210
    Purpose

    The audit fee is a function of the inherent risk. Given the role of inventory on reported earnings, audit efforts to substantiate related claims will be increased and as a result, audit fees will be affected by increased audit hours, hence the purpose of the present study is to investigate this puzzling relationship between inventories and audit fees.

    Method

    104 listed companies in Tehran Stock Exchange from 2011 to 2019 were selected and hypotheses tested using panel data approach.

    Result

    The results of our study show that the ending inventory and initial inventory ratio and also change in inventory have a positive and significant relationship with the audit fee. Also, for inventory segments, a raw material at the beginning of the period, and changes in work in process during the period has a negative and significant relationship with audit fees. Also, the results of our additional tests show that the inventory has a negative relationship with audit efforts and a positive relationship with abnormal audit fees.

    Conclusion

    Inventories are an influential factor in determining audit fees, and since they affect the volume of evidence, they reflect the inherent risk of the audit process. Much of the auditors' attention is focused on ending inventory figures, but begging figures especially those of the primary auditor especially in the auditor can strengthen this relationship.

    Contribution

    Investigating the role of inventory in determining audit fees can develop the scope for inherent audit risk assessment and pricing models.

    Keywords: Audit fee, Inherent audit risk, Inventory, Beginning Inventory, Work in Process