فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 36 (زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 36 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین فخاری*، اسماعیل امیری صفحات 5-26
    مطابق با تیوری نمایندگی، مدیران انگیزه های زیادی دارند که گزارش های حسابرسی شان با اظهارنظر مطلوب ارایه شود؛ آنها در جستجوی حسابرسانی هستند که مطابق با خواسته هایشان رفتار کنند و شک و تردید حرفه ای کمتری نسبت به صورت های مالی داشته باشند. انتظاراتی که می تواند منجر به پدیده خرید اظهارنظر حسابرس شده و احتمال تقلب در صورت های مالی را افزایش دهد. رویدادی که پیامدهای نامطلوب زیادی بر قیمت اوراق در بازارهای مالی را به دنبال خواهد داشت. بر همین اساس، پژوهش حاضر در ابتدا با مطالعه مروری، به تبیین علل خرید اظهارنظر حسابرس می پردازد و سپس تحلیلی از پیامدهای نامطلوب این پدیده و اثر آن بر حرفه حسابداری و حسابرسی ارایه می کند. نتایج این پژوهش نشان داد که ویژگی های خاص کار حسابرسی می تواند محرکی مهم برای تشدید وقوع پدیده خرید اظهارنظر حسابرس باشد. همچنین سایر نتایج پژوهش حاکی از این است که خرید اظهارنظر حسابرس پیامدهای نامطلوبی از جمله کاهش کیفیت حسابرسی و کیفیت گزارشگری مالی را به دنبال دارد. همچنین به استقلال حسابرس صدمه زده و منجر به تقلب در صورت های مالی می شود.
    کلیدواژگان: اظهارنظر حسابرس، خرید اظهارنظر حسابرس، تئوری نمایندگی
  • سید محمود موسوی شیری، عبدالله حسین زاده، عاطفه سادات احمدی* صفحات 27-42
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین وضعیت مالی رقبا در بازار محصول و کیفیت افشاء اطلاعات در شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران می باشد. همچنین، این پژوهش به بررسی اثرات تعاملی اندازه شرکت، سودآوری شرکت و درصد سهامداران نهادی شرکت بر رابطه بین وضعیت مالی رقبا در بازار محصول و کیفیت افشاء اطلاعات می پردازد. متغیر وابسته پژوهش، کیفیت افشای اطلاعات و متغیرهای مستقل شامل وضعیت مالی شرکت در بازار محصول نسبت به رقبای صنعت، اثر تعاملی اندازه شرکت با محدودیت تامین مالی، اثر تعاملی سودآوری با محدودیت تامین مالی و اثر تعاملی درصد سهامداران نهادی با محدودیت تامین مالی می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از داده های تاریخی سال های 1390- 1395 مربوط به 75 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و از تحلیل رگرسیون پانلی، استفاده گردیده است. نتایج پژوهش، نشان می دهد که هرچه محدودیت مالی شرکت بیشتر باشد افشای اطلاعات کاهش خواهد یافت. در واقع، با افزایش بدهی و در پی آن عدم توان رقابتی شرکت، افشای اطلاعات کاهش می یابد. همچنین، نتایج حاکی از آن است که اندازه شرکت و سودآوری توانسته اند رابطه بین محدودیت مالی بالا و کیفیت افشای اطلاعات را تحت تاثیر قرار دهد، درحالی که درصد سهامداران نهادی تاثیری بر رابطه بین محدودیت مالی بالا و کیفیت افشای اطلاعات نداشته است.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات، وضعیت مالی رقبا در بازار، محدودیت مالی
  • محسن بهشت پسند، رویا دارابی* صفحات 43-62
    در سال های اخیر ورود زنان در عرصه های مختلف اجتماعی گسترش روزافزونی داشته است. حضور زنان در فعالیت های اجتماعی و در کنار مردان این تصور را ایجاد می کند که کدام یک می تواند نقش و مسوولیت های خود را در زمینه های مختلف بهتر از دیگری ایفا کند. حرفه حسابداری نیز از این قاعده مستثنی نبوده به طوری که می توان گفت ورود زنان به این حرفه نیز افزایش چشم گیری داشته است و بالطبع عامل جنسیت و تاثیر آن در موضوعات مختلف حسابداری موردتوجه بسیاری از محققین حسابداری قرارگرفته است. با توجه به مسوولیت خطیر حسابداران و پاسخگویی آنان در برابر اقشار مختلف جامعه میزان رعایت اخلاق حرفه ای از سوی حسابداران ازجمله موضوعاتی است که قابل بررسی و تعمق است. با توجه به افزایش تعداد فارغ التحصیلان زن حسابداری در مقاطع مختلف تحصیلی به ویژه تحصیلات تکمیلی و علاقه زنان به حضور در نقش های اجتماعی، نیاز به شغل هایی متناسب با سطح تحصیلات آنان ضروری می باشد. باوجود توانایی های بالقوه زنان در رشته حسابداری، بسیاری از این توانایی ها به دلایل مختلف در محیط های کاری به فعلیت نرسیده و زنان نتوانسته اند جایگاه شایسته ای در حرفه پیدا نمایند. بدین منظور برای اجرای این تحقیق، 130 شرکت برای دوره زمانی 1392 تا 1396 انتخاب شدند و از رویکرد داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه های تحقیق استفاده گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که رابطه مثبت و معناداری بین جنسیت مدیریت و افشای اجزای مختلف سرمایه فکری وجود دارد.
    کلیدواژگان: جنسیت مدیریت، افشای سرمایه فکری، شرکت های پذیرفته شده در بورس
  • مجید عظیمی یانچشمه، مهدی میرزایی* صفحات 63-84
    موضوع پژوهش حسابداری مدیریت رویه های حسابداری مدیریت و فرایندهای سازمانی می باشد. این محیط پژوهش دارای ساخت اجتماعی است که عناصر وابسته به متن مانند فرهنگ، تاریخ، ارزش ها، هنجارها، سیاست، اقتصاد، روابط انسانی بر آن تاثیر می گذارد. پژوهش در این محیط نیاز به مفروضات هستی شناسی و معرفت شناسی خاص خود را دارد که قابلیت درک و شناخت این نوع واقعیت را داشته باشد. این مفروضات در شکل پارادایم ها معرفی می شود. پارادایم اثبات گرایی کمی با ویژگی های عینیت، اندازه گیری و استقلال از افکار و عقاید کنشگران با این محیط سازگاری زیادی ندارد. در مقابل، پارادایم پژوهش کیفی با ویژگی تعریف پدیده در متن تاریخی، اجتماعی آن، نظریه های چندگانه، ایجاد معنی و درک عمیق از روابط انسانی، فرایندهای سازمانی و رویه های حسابداری مدیریت بیشترین سازگاری را با این حوزه پژوهشی دارد و دانش منحصر به فرد خود را برای توسعه دانش حسابداری مدیریت ارایه می دهد. استفاده از روش های ترکیبی نیز با چالش های جدی همراه است و با این محیط ساخت اجتماعی منطبق نمی باشد.
    کلیدواژگان: پارادایم، پژوهش اثبات گرایی کمی، پژوهش کیفی، نظریه های چندگانه، تغییرات سازمانی
  • مینا ابوحمزه*، غلامرضا سلیمانی امیری، علی عبدالهی صفحات 85-98
    با توجه به قابلیت ها و ویژگی های منحصربه فرد زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر (XBRL)، بکارگیری آن در سازمان ها، منافع و مزایای بسیاری دارد. لذا پژوهش حاضر سعی دارد با بررسی مدل های اساسی پذیرش فن آوری های نوین، مدل مناسب پذیرش زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر (XBRL) توسط کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور را به عنوان پیش شرط استفاده و بکارگیری آن در سازمان متبوع، شناسایی نماید. سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان رکن اجرایی نظام مالیاتی، نقش مهمی در تحقق درآمدهای مالیاتی دارد و بی شک پذیرش و بکارگیری فن آوری های پیشرفته از جمله زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر (XBRL) موجب بهبود عملکرد کارکنان آن سازمان و متعاقبا افزایش درآمدهای مالیاتی دولت و در نتیجه تحقق اهداف کلان اقتصادی می شود. لذا انتظار می رود که کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور پذیرای زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر (XBRL) باشند و با توجه به مدل پذیرش فن آوری (TAM) عامل اصلی پذیرش این فن آوری نوین از دید کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور، سودمندی ادراک شده در نتیجه تاثیر مثبت آن بر خصوصیات کیفی اطلاعات باشد.
    کلیدواژگان: زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر (XBRL)، مدل های پذیرش فن آوری های نوین، مدل پذیرش فن آوری (TAM)، کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور
  • ابراهیم عباسی*، محبوبه فهیمی صفحات 99-122

    در این مقاله مدل تشخیص تقلب در اظهارنامه های مالی  با استفاده از ابزار نسبت های مالی بررسی شده است. هدف  بررسی مدل تشخیص تقلب در اظهارنامه های مالی  با استفاده از ابزار نسبت های مالی می باشد. دوره زمانی این تحقیق سال 1388-1394  در نظر گرفته شده است . جامعه آماری شامل کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نمونه آماری  به طور تصادفی شامل 35 شرکت سالم دارای اظهارنامه های سالم (بدون تقلب) بورس اوراق بهادار تهران است که قبل از سال 1387 در بورس پذیره نویسی و شروع به فعالیت کرده اند و طی این دوره حداقل برای یکبار در فهرست 50 شرکت برتر بورسی اعلام شده توسط سازمان بورس قرار گرفته اند. تحقیق به لحاظ هدف از نوع نظری و به لحاظ روش شناسی از نوع تحلیلی- تجربی می باشد. برای بررسی رابطه میان متغیرهای مستقل و متغیر وابسته از آزمون t مستقل دونمونه ای و آزمون مان-ویتنی و همچنین مدل توسعه یافته رگرسیون لجستیک بهره گیری شد.نتایج تحقیق نشان داد که با استفاده از تجزیه و تحلیل صورتهای مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار می توان به کشف تقلب در گزارشگری مالی اقدام نمود. نتایج تحقیق حاکی از ان است که کلیه نسبت های مالی شامل نسبت مالی بدهی کل به دارایی کل ، نسبت مالی نقدینگی به بدهی جاری ، نسبت مالی ارزش دفتری دارایی جاری به بدهی جاری ، نسبت مالی سود خالص به  حقوق صاحبان سهام در تشخیص تقلب می تواند نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: تقلب، مدل، نسبتهای مالی، بورس، اظهارنامه های مالی
  • اکرم اقدامی*، ناهید برمکی، نرگس محقق کیا صفحات 123-140
    هدف این پژوهش تعیین تاثیر تقسیم سود سهام بر اجتناب مالیاتی شرکت: باتوجه به ارزش سهامداران می باشد. پژوهش حاضر با استفاده از رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی برای بازه زمانی 1388- 1396 شرکت های فعال و پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران صورت گرفته است. نتایج حاکی از این است که تقسیم سود بر اجتناب مالیاتی تاثیر منفی دارد. و همچنین یافته های پژوهش نشان می دهد حاکمیت شرکتی شامل: اعضای غیر موظف هییت مدیره و استقلال هیات مدیره بر اجتناب مالیاتی تاثیر دارد و نهایتا در این پژوهش مشخص گردید حاکمیت شرکتی بر رابطه تقسیم سود و  اجتناب مالیاتی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: تقسیم سود، حاکمیت شرکتی، اجتناب مالیاتی
|
  • Hossein Fakhari *, Esmaiel Amiri Pages 5-26
    According to agency theory, managers have much incentive that their audit reports are presented with a favorable opinion. They search for auditors who would comply with their wishes and have fewer professional  skepticism and doubt about their financial statements. Expectations that could lead to the phenomenon of audit opinion shopping and increase the likelihood of fraudulent financial statements, which will entail several adverse consequences for share prices in the financial market. Accordingly, the present study first reviews the causes of opinion shopping, and then analyzes adverse consequences of this phenomenon and its effect on accounting and auditing profession. The results showed that the audit’s specific characteristics can provide an important driver for exacerbating the phenomenon of audit opinion shopping Other results reveal that audit opinion shopping entails adverse consequences such as reduced quality of audit and financial reporting. Furthermore, it compromises the auditor’s independence and leads to fraud in financial statements.
    Keywords: Auditor’s opinion, Audit Opinion Shopping, Agency Aheory
  • Seyyed Mahmoud Mousavi Shiri, Abdullah Hoseinzade, Atefeh Sadat Ahmadi * Pages 27-42
    The main purpose of the present research is to study the relationship between financial position of competitors in the product market and the quality of information disclosure in companies which are member in Tehran Stock Exchange. The research also examines the interactive effects of company size, company profitability, and the percentage of institutional stockholders on the relationship between the financial position of competitors in the product market and the quality of information disclosure. The dependent variable of research, the quality of information disclosure and independent variables include the financial position of the company in the product market relative to the industry's competitors, the interactive effect of the company size with the financing limit, the interactive effect of profitability with the financing limit and the interactive effect of the percentage of institutional stockholders with the financing limit. To test the research hypotheses, the historical data of 1390-1395, as for 75 companies accepted in Tehran Stock Exchange and the panel regression analysis were used. The results of the research show that the greater the company's financial constraints become, the more the disclosure of information decreases. Indeed, increasing in debt and the consequent lack of competitive ability of the company, disclosure of information is reduced. The results also indicate that company size and profitability have been able to affect the relationship between high financial constraints and the quality of information disclosure, while the percentage of institutional stockholders has no effect on the relationship between high financial constraints and disclosure quality.
    Keywords: Disclosure of Information, Financial Position of Competitors in the Market, Financial Constraints
  • Mohsen Beheshtpasand, Roya Darabi * Pages 43-62
    In recent years, the entry of women in various social spheres has been increasing. The presence of women in social activities alongside men creates the impression that one can play its role and responsibilities in different fields better than the other. The accounting profession is no exception to this rule, so that it can be said that the entry of women into this profession has increased significantly, and of course the gender factor and its impact on various accounting topics have been considered by many accounting researchers. Given the serious responsibility of accountants and their accountability to different segments of society, the degree of professional ethics by accountants is one of the issues that can be considered and pondered. Due to the increase in the number of female accounting graduates in different educational levels, especially postgraduate studies and women's interest in participating in social roles, the need for jobs commensurate with their level of education is essential. Despite the potential of women in accounting, many of these skills have not been realized in the workplace for a variety of reasons, and women have not been able to find a worthy place in the profession. For this purpose, to conduct this research, 130 companies were selected for the period 1392 to 1396 and the combined data approach was used to test the research hypotheses. The results of the research show that there is a positive and significant relationship between the gender of management and the disclosure of various components of intellectual capital.
    Keywords: Management Gender, intellectual capital disclosure, listed companies
  • Majid Azimiyancheshmeh, Mehdi Mirzaie * Pages 63-84
    The subject of management accounting research is management accounting practices and organizational processes. This research environment has social construction that contextual factors such as culture, history, values, norms, politics, economy and human relation have impact on it. Research on this environment needs to specific ontological and epistemological assumptions that have capability of understanding and recognition of this fact. This assumptions was introducing in the forms of paradigms. Positivist quantitative paradigm with characteristics of objectivity, measurement and independent of actor's thoughts and opinions haven’t consistency with this environment.  In contrast, qualitative research paradigm with characteristics of definition of phenomena in its historical and social context, multi – theoretic approach, making meanings and deep understanding of human relation, organizational processes and  management accounting practices,  has most consistency with research area and presents its unique knowledge for the management accounting knowledge development. Mixed methods also have serious challenges and aren’t consistent with this social construction environment.
    Keywords: Paradigm, Quantitative Positvist Research, qualitative research, Multiple Theories, Organizational Changes
  • Mina Abouhamzeh *, Gholamreza Soleimany Amiri, Ali Abdollahi Pages 85-98
    Due to the unique features of the Extensible Business Reporting Language (XBRL), its application to organizations has many benefits. Therefore, the present study tries to identify the appropriate acceptance model of Extensible Business Reporting Language (XBRL) by employees of Iranian National Tax Administration as a prerequisite for its use and application in the organization, by examining the basic acceptance models of new technologies. The tax affairs organization of the country as an executive body of the tax system plays an important role in achieving tax revenues and undoubtedly the adoption and application of advanced technologies, including the Extensible Business Reporting Language (XBRL), improves the performance of its employees and consequently increases revenues Government tax and, consequently, realization of macroeconomic goals. Therefore, it is expected that the staff of Iranian National Tax Administration adopt the eXtensible Business Reporting Language (XBRL) and according to the Technology Acceptance Model (TAM), the main factor in accepting this new technology by employees of Iranian National Tax Administration is perceived usefulness as a result of its positive impact on the qualitative information characteristics.
    Keywords: Extensible Business Reporting Language (XBRL), New Technologies Acceptance Models, employees of Iranian National Tax Administration
  • Ebrahim Abbasi *, Mahboobe Fahimi Pages 99-122

    In this paper, the fraud detection model in financial statements is examined by using the financial ratios tool. The purpose of the fraud detection model is to examine the financial statements using the financial instrumnet tool.The period of this research is considered to be 1339-1394. The statistical population includes all companies accepted in Tehran Stock Exchange. The statistical sample consisted of 35 healthy companies with healthy , non fraudulent statements in the Tehran Stock Exchange, which had been listed on the Stock Exchange before 1387, and during this period, at least once in the list of the Top Vocational Companies Declared by the Stock Exchange. Research in terms of the purpose of the theoretical type and in terms of analytical-experimental methodology. In order to investigate the relationship between independent variables and dependent variable, two –way independent t-test and Mann-Whitney test as well as developed logistic regression model were used. The results of the research showed that by using the financial statements analysis of listed companies Securities can be discovered in fraudulent financial reporting. The results of the research indicate that all financial ratios include the ratio of total debt to total assets, the ratio of liquidity to current debt, the financial ratios of current assets to current debt, and the ratio of net profit to equity in determining fraud. Has an effective role.

  • Akram Eghdami *, Nahid Barmaki, Narges Mohagheghkia Pages 123-140
    Therefore, the purpose of this study is to determine the effect of dividend dividend on company tax avoidance: based on the value of shareholders. The present study was carried out using multi-variable regression and combined data for the period of 2009- 2017 of active companies listed in Tehran Stock Exchange. The results indicate that profit sharing has a negative impact on tax evasion. Research findings also show that corporate governance, including non-executive directors and the independence of the board of directors, has an impact on tax avoidance, and ultimately, corporate governance has been identified as affecting the relationship between profit sharing and tax evasion.
    Keywords: Dividend, Corporate Governance, Tax Avoidance