فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 109، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امید ابراهیمی، حسن پوربافرانی*، محسن شکرچی زاده صفحات 1-25

    تاثیر ایجاد سرمایه در تحقق رشد اقتصادی و نقش تعیین کننده اعتبارات اعطایی بانکها در ایجاد سرمایه، حمایت حقوقی از فرآیند اخذ اعتبار و اتخاذ تدابیر پیشگیرانه از اخلال در فرآیند مزبور را بیش از پیش ضروری می سازد. مطالعه تطبیقی «بانکداری رقابتی» و «شفافیت اطلاعات» به عنوان مهم ترین تدابیر پیشگیرانه از اخلال در اخذ اعتبارات بانکی در سیاست جنایی ایران و اتحادیه اروپا بیانگر این است که برخلاف انعکاس این تدابیر در قوانین و معاهدات مختلف اتحادیه و پشتیبانی از آنها در سطوح متفاوت، سیاست جنایی ایران، راهبردهای ناقص و فاقد ضمانت اجرا در این زمینه اتخاذ نموده است. فقدان ساز و کار قانونی به منظور رقابتی نمودن بانکداری در راستای تسهیل اخذ اعتبارات، کافی نبودن اختیارات نهادهای نظارتی، عدم تصریح حق دسترسی اشخاص به اطلاعات دولتی در قانون اساسی، فقدان ضمانت اجرای بازدارنده در قبال نقض حق گفته شده، پراکندگی در قوانین اعتبارسنجی متقاضیان اعتبارات بانکی و عدم شفافیت در فرآیند اجرای اعتبارسنجی از مهم ترین مصادیق نقصان در تدابیر پیشگیرانه از اعمال مخل اخذ اعتبارات بانکی در سیاست جنایی ایران در تطبیق با راهبردهای اتخاذی اتحادیه اروپا بوده و انجام اصلاحات قانونی و رویه ای را در این زمینه ایجاب می کند.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، اعتبارات بانکی، اخذ اعتبار، اعمال مخل اخذ اعتبار، تدابیر پیشگیرانه
  • مریم ثقفی، هانی حاجیان، عباس نیازی* صفحات 27-35

    با پیشرفت فناوری و ارایه کالاها و خدمات متنوع یکی از موضوعاتی که باعث می شود افراد به خرید یک کالا تمایل پیدا کنند ارایه خدمات پس از فروش می باشد. سوال اصلی که این نوشتار درصدد بررسی آن می باشد ماهیت تعهد خدمات پس از فروش و تفاوت آن از سایر نهاد های مشابه می باشد. در این مقاله این موضوع به شیوه توصیفی و تحلیلی با ابزار کتابخانه ای مورد بررسی قرارگرفته و از داده های موجود مشخص گردیده، خدمات پس از فروش در ماهیت متفاوت از گارانتی و وارانتی می باشد. ایجاد تعهد به خدمات پس از فروش از طریق درج شرط فعل یا بر مبنای شرط بنایی متصور می باشد در این وضعیت مشروط علیه ملزم به وفاء بوده و برای مشروط له حق الزام ایجاد می گردد. اگر خدمات پس از فروش به عنوان شرط فعل در ضمن عقد بیع درج شود، گاهی تولید کننده با انعقاد قراردادی فرعی که تابع عقد بیع است، ارایه خدمات را به اشخاص ثالث واگذار می کند. ممکن است تعهد به خدمات پس از فروش از طریق عقدی مستقلی از عقد اصلی ایجاد گردد، لذا نیازمند شرایط اساسی قراردادها می باشد. از سویی ممکن است الزام به ارایه خدمات پس از فروش در کالاهای سرمایه ای ریشه ای قانونی داشته باشد که در این حالت جزو قوانین آمره است؛ لذا توافقات مخالف این قوانین باطل و بلااثر می باشد. بعضی ماهیت این قرارداد را قرارداد خدمت و برخی قرارداد پیمانکاری می دانند که در اصل، ریشه هر دو این قراردادها نیز اجاره اشخاص است.

    کلیدواژگان: خدمات پس از فروش، گارانتی، عقد بیع، شرط ضمن عقد، قرارداد فرعی
  • اسماء جرفی، محمد عیسائی تفرشی*، مرتضی شهبازی نیا صفحات 37-64

    ازآنجاکه شرکت های تجاری وجودی اعتباری دارند، امضای اسناد تجاری شرکت توسط اشخاص حقیقی (مدیران) صورت می گیرد. حدود اختیارات و مسوولیت مدیران در امضای این گونه اسناد نه تنها از لحاظ نظری بلکه از حیث عملی آثار مهمی در روابط تجاری شرکت و اشخاص ثالث خواهد داشت. حقوق انگلیس، با در نظر گرفتن اختیارات وسیع برای مدیران، ایشان را به عنوان رکن شرکت در نظر گرفته است؛ به این صورت که چنانچه مدیر، سندی را خارج از حدود اختیارات یا حتی خارج از موضوع شرکت امضا نماید، درهرحال شرکت مسوول تعهد براتی در برابر اشخاص ثالث خواهد بود؛ هرچند این امر مانع از رجوع شرکت به مدیر متخلف نمی گردد. حقوق ایران، در رابطه با مسوولیت مدیران، بین شرکت های سهامی و غیرسهامی تفاوت قایل شده است. در شرکت های سهامی قانون گذار هیات مدیره را رکن شرکت در نظر گرفته است، ازاین رو اصولا امضای اسناد تجاری توسط ایشان، منجر به مسوولیت شرکت سهامی می گردد ولی در شرکت های غیر سهامی، اختیارات مدیران محدود به اختیارات تفویض شده می باشد درواقع قانون گذار مدیران این نوع شرکت ها را وکیل شرکت محسوب نموده ازاین رو چنانچه مدیران از حدود اختیارات خود خارج شوند، شرکت مسوولیتی در قبال سند تجاری نخواهد داشت و شخص ثالث برای جبران خسارت می بایست به مدیر متخلف مراجعه کند. در خصوص چک به دلیل وجود مقرره ای خاص در ماده 19 قانون صدور چک (1355)، چنانچه مدیر شرکت چکی را در حدود اختیارات صادر نماید، به صورت تضامنی با شرکت مسوول پرداخت وجه چک است.

    کلیدواژگان: شرکت تجاری، مسوولیت مدیران، اسناد تجاری، نظریه رکن بودن مدیران
  • سهیلا دیبافر، مرتضی شهبازی نیا*، فریدون نهرینی صفحات 65-88

    در عرصه‏ حقوق بین‏الملل خصوصی یکی از مسایل مهمی که در امر دادرسی بروز می‏کند، تعیین قانون حاکم بر ادله‏ اثبات دعواست. شاید در بادی امر این گونه به نظر برسد که موضوعات مربوط به ادله‏ اثبات با حوزه حقوق شکلی ارتباط تنگاتنگی داشته و در نتیجه مطابق قاعده‏ حل تعارض مذکور در ماده‏ 971 قانون مدنی که متاثر از اصل  استقلال و حاکمیت ملی کشورهاست، منحصرا تحت حاکمیت قانون شکلی مقر دادگاه قرار دارد. ولی، قواعد مربوط به ادله‏ اثبات دعوا واجد ماهیت دوگانه‏ (اعم از شکلی و ماهوی) بوده و از ویژگی امری و تخییری برخوردارند. در نتیجه، قانون حاکم بر آن‏ها متفاوت خواهد بود. چگونگی تعیین قانون حاکم بر مسایل مربوط به امر اثبات دعاوی بین‏المللی مورد توجه این مقاله است. دادگاه‏های دادگستری می‏باید در توصیف ماهیت قواعد ادله‏ اثبات دعوا توجه کنند که آیا اعمال قاعده‏ای از امر اثباتی بر تصمیم ماهوی آن‏ها اثر می‏گذارد یا در تنظیم و اداره‏ تشریفات اثبات دعوا؟ چنانچه قاعده‏ی مزبور ماهوی توصیف شود، تابع قانون خارجی حاکم بر موضوع دعواست؛ مگر آن که موضوع دعوا با نظم عمومی مقر دادگاه مرتبط باشد. در این صورت، قانون مقر دادگاه بر اعمال قانون خارجی ترجیح دارد. اصل آزادی اراده‏ی طرفین تا حدودی در تعیین قانون حاکم بر قواعد ماهوی ادله‏ی اثبات دعوا موثر است.

    کلیدواژگان: قواعد شکلی، قواعد ماهوی، نظم عمومی، توصیف ادله، مقر دادگاه، اراده طرفین
  • زهرا شاکری*، سهیلا نورعلی صفحات 89-126

    اداره حقوق مالکیت ادبی و هنری آثار سینمایی به فرایندی نیاز دارد که سینماگران با آسودگی به تولید آثار مبادرت نمایند. چه همواره مخاطرات ناشی از بهره برداری های غیرمجاز با توسعه اینترنت و فناوری های الکترونیکی فزونی گرفته است. الگوی سازمان های مدیریت جمعی که سال هاست در کشورهای دارای صنعت سینما به اجرا درآمده می تواند بررسی شود تا با اخذ تجربیات آنان، زمینه اداره حقوق سینماگران به نحو احسن فراهم گردد. علاوه برآن، با تصویب لایحه قانون حقوق مالکیت ادبی و هنری، تاسیس این سازمان ها در دستور کار قرار خواهد گرفت. بنابراین ساختار، ماهیت، فرایند انجام کار، وظایف و مجوزهای بهره برداری صادره از سوی سازمان های مدیریت جمعی سینمایی نیاز به مطالعه دارد. مقاله کنونی با  رویکرد تحلیلی- توصیفی تلاش دارد به این مساله بپردازد که ماهیت سازمان های مدیریت جمعی آثار سینمایی چیست و چه سازوکارهایی برای اداره حقوق در آنها اتخاذ می شود؟ آنچه در این پژوهش اهمیت دارد، استفاده از تجربه کشورهای صاحب صنعت سینما شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه و هند است که محور اصلی مطالعه را تشکیل می دهد. مقاله سرانجام نتیجه گیری می کند که سازمان های مدیریت جمعی سینمایی با عنایت به توسعه صنعت سینما در کشورهای مذکور و تفاوت های ساختار حقوقی آنها دارای تنوع حقوقی هستند اما مدل سازمان عام سینمایی جهت صدور مجوزهای بهره برداری از اثر سینمایی برای ایران قابل پیشنهاد خواهد بود.

    کلیدواژگان: سازمان مدیریت جمعی، سینما، حقوق مالکیت ادبی و هنری، مولفان
  • عباس کریمی*، رسول بهرامپوری صفحات 127-150

    تردید و اختلاف نظر در ماهیت ضمان ناشی از تاخیر در اجرای تعهدات پولی، موجب اختلاف نظر نویسندگان در پذیرش آن شده است. ماهیت قهری این ضمان، شبیه به ربا و بهره است در حالی که ماهیت جعلی آن، صرفا الزام به ایفای کامل تعهد می باشد و با قواعد آمره (همانند ممنوعیت اخذ ربا و بهره) مغایرتی ندارد. ضمان ناشی از تاخیر در اجرای تعهدات پولی در ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی ایران و ماده 6-1231 قانون مدنی فرانسه (مصوب 2016) مقرر شده است. اگرچه هر دو مقرره بیان گر آن هستند که در صورت تاخیر مدیون در اجرای تعهدات پولی، وی ملزم است مبلغی اضافه بر دین اصلی به داین پرداخت کند، لکن ماهیت این ضمان در حقوق ایران و فرانسه متفاوت است. ماهیت ضمان ناشی از تاخیر در اجرای تعهدات پولی در حقوق ایران مورد اختلاف بوده و نظر صحیح تر، جعلی بودن ماهیت ضمان مزبور است و هدف ایجاد این ضمان توسط مقنن، جبران کاهش ارزش پول است و مدیون را ملزم می سازد علاوه بر مبلغ موضوع تعهد، کاهش ارزش آن را نیز جبران کند تا از این طریق تعهد خود را به صورت کامل ایفا نماید؛ در حالی که در حقوق فرانسه، این ضمان ماهیت قهری دارد و مدیونی که در ایفای تعهد پولی تاخیر کرده است، صرف نظر از اینکه ارزش پول کاهش یافته باشد یا خیر، ملزم است مطابق نرخ قانونی مبلغی اضافه بر دین اصلی را به عنوان خسارت به داین پرداخت کند. برای مطالبه ضمان ناشی از تاخیر در اجرای تعهدات پولی در حقوق ایران علاوه بر تغییر شاخص قیمت سالانه، مطالبه داین و تمکن مدیون ضروری است در حالی که در حقوق فرانسه تمکن مدیون لازم نیست و شایسته است قانون‎گذار در اصلاحات آتی، جعلی بودن ماهیت این ضمان در حقوق ایران را مورد توجه قرار داده و متناسب با آن شرایط مزبور را تعیین کند.

    کلیدواژگان: خسارت تاخیر تادیه، ضمان قهری، ضمان جعلی، داین، مدیون
  • محمدحسین وکیلی مقدم* صفحات 151-177

    در این مقاله تلاش شده است مفاد مهم ترین مصادیق شروط قراردادی متحدالشکل و رایج در تجارت بین الملل و رویکردهای تفسیری ایران و سایر نظام های حقوقی در مورد آن ها بررسی شود. هدف از این مقاله واکاوی تاثیر قانون حاکم بر مفاد قرارداد است و تلاش شده بر پایه مطالعه تحقیقات و رویه قضایی نظام های حقوقی مهم، نوع مواجهه با این شروط و چگونگی تفسیر آن ها مورد ارزیابی قرار گیرد. می توان به عنوان نتیجه پذیرفت اگرچه این شروط به واسطه کارآمدی و به عنوان ابزاری جهت هماهنگ سازی فرایند تفسیر قرارداد مورد استفاده قرار می گیرند، اما مانع از اجرای سنت های حقوقی قوانین حاکم نخواهند شد. در مقام تفسیر قرارداد حتی استفاده از الفاظ و عبارات صریح و یکسان در نظام های حقوقی مختلف، ضرورتا معنایی واحد و ثابت برای قرارداد را موجب نمی گردد و اراده طرفین تنها به میزانی که تعیین مفاد قرارداد به اراده آن ها واگذار شده است موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: تفسیر قرارداد، شروط متحدالشکل قراردادی، تفسیر فحوا محور، اصل آزادی اراده
|
  • Omid Ebrahimi, Hassan Poorbafrani*, Mohsen Shekarchi Zade Pages 1-25

    The impact of capital creation on the realization of economic growth and the decisive role of bankschr('39') credits in capital creation makes it more necessary than ever to legal support for the process of obtaining credit and taking preventive measures to disrupt in this process. A comparative study of "competitive banking" and "information transparency" as the most important measures to prevent the disruption of banks credit in the criminal policy of Iran and the European Union shows that despite the reflection of these measures in various EU laws and treaties and their support at different levels. Iranchr('39')s criminal policy has adopted incomplete strategies and lacking of executive guaranty in this regard. Lack of legal mechanism to make banking competitive in order to facilitate credit collection, insufficient powers of regulatory bodies, lack of the right of persons to access government information in the constitution, lack of deterrent executive guaranty against violation of this right, dispersion in the rules of validation of applicants for bank loans and lack of transparency in the accreditation process are the most important examples of deficiency in preventive measures against detrimental practices of obtaining bank credits in Iranchr('39')s criminal policy in accordance with the measures adopted by the European Union and require legal and procedural reforms in this regard.

    Keywords: Criminal Policy, Bank Credits, Getting Credit, Disruptive practices of obtaining credit, Preventive Measures
  • Maryam Saghafi, Hani Hajian, Abas Niazi* Pages 27-35

    With the advancement of technology and the provision of various goods and services, one of the issues that make people want to buy a product is after-sales service. The main question that this article seeks to address is the nature of the after-sales service commitment and how it differs from other similar entities. In this article, this issue has been studied in a descriptive and analytical manner with the help of library tools and it has been determined from the available data that after-sales service is in a different nature from warranty and guarantee. Creating a commitment to after-sales service is conceivable by inserting an action condition or on the basis of a predetermined condition, in this situation, the condition is against the obligee and the right of obligation is created for the conditional. If after-sales service is included as an action condition in the contract of sale, sometimes the manufacturer entrusts the provision of services to third parties by concluding a subcontract that is subject to the contract of sale. An after-sales service commitment may be made through a contract independent of the original contract, so it requires the basic terms of the contracts. On the other hand, the obligation to provide after-sales service in capital goods may have legal roots, and in this case it is part of the mandatory rules, so agreements contrary to these rules are invalid and ineffective. Some consider the nature of this contract as a service contract and some as a contracting contract, in fact, the root of both contracts is the lease of individuals.

    Keywords: After-Sale Services, Guarantee, Contract of Sale, the Condition in Contract, Subcontract
  • Asma Jorfi, Mohammad Issaei Tafreshi*, Morteza Shahbazinia Pages 37-64

    As companies are abstract, the negotiable instruments of the company are signed by real persons.The extent of authority and liability of directors in signing such documents, not only theoretically but also practically, will have significant effects on the business relationships of the company and the third parties. English law considers the directors of the company as the organs of the company and gives them wide authority.If the director signs negotiable instruments beyond his authority or even outside the company’s frameworks and responsibilities, it is presumed that the company itself has signed it. However, this does not prevent the company from penalizing the director. Iranian law, in relation to the limits of the directorchr('39')s liability, differentiates the company limited by shares from other companies. Due to the wide range of authority that the directors in ‘the company limited by shares’ possess, generally the signing of the negotiable instruments by them leads to the liability of the company limited by shares. In other companies, the authority of the directors is limited to the authority delegated by the company.If the directors sign the negotiable instruments beyond their authority, the company will not be liable for the negotiable instruments and the third party should be directly addressed to the directors, for compensation. In the case of cheque, due to certain provisions in Article 19 of the Law of drawing cheque, if the director board of the company is issued within the limits of the authority, he has joint and several liability with the company.

    Keywords: Company, Liability of the board of directors, Negotiable instruments, agency theory, Organic theory
  • Soheila Dibafar, Morteza Shahbazinia*, Fereidoon Nahreini Pages 65-88

    In the field of private international law, one of the most important issues in litigation is the determination of the law governing the evidence of a lawsuit. At first glance, it may seem that the issues of proof are closely related to the realm of formal law As a result, it is subject to the conflict resolution rule mentioned in Article 971 of the Civil Code, which is based on the principle of independence and national sovereignty of countries and is exclusively governed by the formal law of the seat of the court. However, the rules related to the evidence of litigation have a dual nature (both formal and substantive) and have an obligatory and optional nature. As a result, the law governing them will be different. The purpose of this article is to examine the determination of the law governing the evidence of international claims. In describing the nature of the rules of evidence, courts should consider whether the application of a rule of evidence affects their substantive decision or the regulation of litigation. If the said rule is described as substantive, it is subject to the foreign law governing the subject matter of the dispute, Unless, the subject matter of the dispute is related to the public order of the court. In this case, the law of the seat of the court takes precedence over the application of foreign law. The principle of freedom of will of the parties is to some extent effective in determining the law governing the substantive rules of evidence.

    Keywords: formal rules, substantive rules, public order, description of evidence, court seat, will of the parties
  • Zahra Shakeri*, Soheila Nourali Pages 89-126

    Management of copyright law of cinematic works needs to a process that film makers produce works with the comfort. Because the risks of unauthorized uses increased by internet development and electronic technologies. pattern of collective management organizations that implemented in countries with cinema industry for many years can be studied to provide the field of managing film makers rights in the best way by getting their experiences. In addition, with the adoption of the bill on copyright law, establishment of these organizations will be on the agenda. Then, structure, nature, process of doing work, duties and licenses issued by collective management organizations need to a study. Current article with descriptive-analytical approach attempts to study that what is the nature of collective management organizations for cinematic works and what mechanisms are adopted in them for management of rights? What matters in this research is the use of experiences of countries with cinema industry such as United States, England, France and India that forms the main focus of the study. Finally, the article concludes that cinematic collective management organizations have legal diversity with regard to development of cinema industry in the above countries and the differences in their legal structure but cinematic general organization model can be suggested for Iran to issue licenses for cinematic works.

    Keywords: Collective management organization, Cinema, Copyright, Authors
  • Abbas Karimi*, Rasool Bahrampoori Pages 127-150

    Doubts and disagreements over the nature of the liability arising from delay in execution of monetary obligations have led to disagreements between the authors in accepting it. The extra contractual nature of this liability is similar to usury and interest, while its contractual nature is merely a requirement to fulfill a full obligation and does not contradict the public policy rules (such as the prohibition of usury and interest). Liability arising from delay in execution of monetary obligations is stipulated in article 522 of Iranian civil procedure Law and article 1231-6 of French civil Law (2016). Although both regulations express that, in cases of debtor delay to execution of monetary obligation, he is required to pay an additional amount of the original debt to creditor, but nature of liability arising from delay in execution of monetary obligations is different in Iranian and French law. Nature of this liability is matter of dispute in Iranian law, and correct opinion is that nature of liability arising from delay in execution of monetary obligations is contractual and the purpose of creating this responsibility by the legislature is to compensate for the devaluation of the money and obliges the debtor, in addition to the amount of the subject of the obligation, to compensate for its devaluation, in order to completely fulfill his obligation but in French Law, nature of this liability is extra contractual and the debtor which has delayed to execution of monetary obligation, irrespective of whether the value of the money has been reduced, is obliged to pay the excess amount of the original debt as a damages according to the legal rate. In addition to changing the annual price index, in Iranian Law, there are requirements for demand compensation of delay in execution of monetary obligations, Such as creditorchr('39')s demand and debtorchr('39')s possibility, on the other hand, in French law debtorchr('39')s possibility is not necessary. In future amendments, the legislature should consider the contractual nature of this liability in Iranian law and determine the conditions accordingly.

    Keywords: Delay in Execution of Monetary Obligations Compensation, Extra contractual Liability, Contractual liability, Debtor, Creditor
  • Mohammad Hosein Vakili Moghadam* Pages 151-177

    Boilerplate clauses are standard clauses that are included in most contracts as a matter of routine. This Article is an attempt to outline the questionable role of boilerplate clauses in numerous legal systems. It examines the contrasting approaches of interpretation of leading example of clauses. Boilerplate clauses are often inserted into international commercial contracts with the aim of creating an autonomous regime for the interpretation and application of the contract. Notwithstanding, the parties use boilerplate clauses to avoid extrinsic elements to interpret the contract, the article argues that the governing law may change the meaning of the clauses. In other words, boilerplate clauses should be recognized as a method of legal risk management, but from a practical standpoint, mandatory rules and legal cultures of governing law, predominate the clauses of contracts. Therefore, the main challenge in negotiation phase is to ascertain the governing law. Because the governing law recognizes the context and mandatory rules of interpretation.

    Keywords: Interpretation of contracts, Boilerplate clauses, Contextual interpretation, Laissez-faire