فهرست مطالب

مطالعات میان فرهنگی - پیاپی 41 (زمستان 1398)

فصلنامه مطالعات میان فرهنگی
پیاپی 41 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن بشیر، محمدجواد کشانی* صفحات 9-30

    حضور مهاجران افغانی در ایران  به عنوان بزرگ ترین قومیت مهاجر در ایران  به سال های دور برمی گردد . هم اکنون بخشی از آنان در ایران صاحب فرزند شدند و نسل سوم این مهاجران به ایران به عنوان زادگاه خود تعلق خاطر دارند. این نسل به سمتی پیش می رود که مطالبات بیشتری از جامعه دارد. اشتراک این دو ملیت در زبان، دین و بخشی از فرهنگ نوع تعاملات اجتماعی را پیچیده تر کرده است. در میان نظریه پردازان ارتباطات میان فرهنگی  اورب در نظریه همفرهنگی  به بررسی رابطه میان گروه های اقلیت در مقابل گروه های غالب می پردازد.از آنجا که مهاجران افغان در مقابل ایرانیان در اقلیت هستند ، رفتار وکنش مهاجران افغان مقیم ایران به عنوان گروه اقلیت یا همفرهنگ در برابر ایرانیان که گروه غالب  یا سلطه هستند را میتوان مورد بررسی قرار داد. در چنین شرایطی مهاجران افغان استراتژی های متفاوتی را برای برقراری رابطه و تعامل با ایرانیان و ساختار گروه سلطه انتخاب می کنند. کم توجهی، تحقیر و نگاه از بالا به پایین کمترین تجربه هایی است که این افراد را دچار آسیب هایی کرده است که این سه نسل در قبال آن رویکرد متفاوتی را از نوع سازش، انطباق و جداسازی را در سه سطح منفعل ، فعال و بیش فعال برگزیدند. در این پژوهش کیفی مصاحبه هایی با 20 تن از مهاجران افغانی مقیم بومهن با چهارچوب نظری گادیکانست و اورب انجام و به تحلیل رفتارهای این مهاجران بر اساس نظریه همفرهنگی پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد نسل سوم مهاجران افغانی برخلاف نسل های گذشته که به طور سنتی رویکرد سازش را انتخاب می کردند از روش های انطباقی و گاه به صورت محدودتری روش جداسازی را انتخاب می کنند.

    کلیدواژگان: ارتباطات میان فرهنگی، هم فرهنگی، مهاجرین افغان، ایرانیان
  • زهرا خسروانی*، مسعود جعفری نژاد، علیرضا گلشنی صفحات 31-58

    این پژوهش به بررسی سبک زندگی مطلوب کارگزاران سیاسی منطبق بر قرآن، سنت معصومین(ع) و عقل در راستای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداخته است. سوال اصلی پژوهش این است که مولفه های مطلوب سبک زندگی کارگزاران سیاسی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت منطبق بر منطق دین مبین اسلام(عقل، قرآن، سنت) کدام اند؟ و با چه الگویی می توان به سبک زندگی مطلوب برای کارگزاران سیاسی دست یافت؟ در این نوشتار با استفاده از قرآن، سنت معصومین(ع) و عقل مولفه های مطلوب سبک زندگی اسلامی کارگزاران سیاسی استخراج شده است و ضمن این که الگویی در این زمینه ارایه شده است به بررسی وضعیت موجود سبک زندگی کارگزاران سیاسی پرداخته ایم. روش پژوهش با استفاده از روش مصاحبه حضوری و مراجعه به متخصصین امر و از سوی دیگر با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و استفاده از منابع قرآن، سنت معصومین(ع) و عقل مولفه ها استخراج شده است. در بخش کمی این پژوهش از آمار توصیفی استفاده شده است که دستاورد آن، شناسایی 12 مولفه و 60 شاخص در حوزه سبک زندگی کارگزاران سیاسی است که در صورت رعایت، در چهار عرصه الگوی اسلامی ایرانی- پیشرفت ظهور و بروز پیدا می کند. بنابراین برای پیشرفت در این چهار عرصه باید زمینه های آن فراهم شود یکی از این زمینه ها، اصلاح سبک زندگی کارگزاران سیاسی در جامعه براساس الگوهای اسلامی- ایرانی است.

    کلیدواژگان: مولفه های سبک زندگی، کارگزاران سیاسی، سبک زندگی مطلوب، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، سنت معصومین(ع)
  • محمد مهدی مظاهری* صفحات 59-88

    پژوهش حاضر، با توجه به احساس نیاز به پژوهش های علمی گسترده برای بسط مفهوم امنیت فرهنگی و شناسایی نقاط ضعف و قوت کشور ما و همسایگان هم سرشت و هم سرنوشتمان در این زمینه، تلاش می کند سهم و نقشی هرچند کوچک در تعمیق و گسترش ادبیات امنیت فرهنگی داشته باشد. این نقش آفرینی از طریق به کاوش گذاشتن موضوع پراهمیت نقش سازمان اکو در تامین امنیت فرهنگی کشورهای عضو، انجام خواهد شد. دستاوردهای این پژوهش که بر اساس چارچوب نظری سازه انگاری و روش پس نگری انجام شده نشان می دهد که سازمان اکو نقش مهمی در تحقق تامین امنیت فرهنگی کشورهای عضو دارد و به دلیل جایگاه، موقعیت و کارویژه های خاص خود می تواند با تدوین راهبردها، طراحی سیاست های اجرایی و نهادها و ساختارهای پیشران و نیز  تعریف نظام پایش و نظارت، نقشه راه تامین امنیت فرهنگی کشورهای عضو در افق 1420 را طرح ریزی و بر دقت، صحت و پیشرفت اجرایی آن نظارت کند.

    کلیدواژگان: امنیت فرهنگی، اکو، آینده پژوهی، پس نگری، چشم انداز
  • مهدی هدایتی شهیدانی، دانیال رضاپور*، علی گلستانی، علی اسکندری نسب صفحات 89-112

    انقلاب اسلامی موجد یک تحول فرهنگی- اجتماعی در جامعه ایران بوده است که در ارتباط و تعامل با دولت ها و ملت های دیگر بر ابزارهای فرهنگی و گفتگو تاکید دارد. آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی بر اساس آموزه های اسلام نقش و جایگاه ویژه ای را برای عناصر فرهنگی در عرصه های اجتماعی و سیاسی قایل هستند. ایشان با تاکید بر ارزش های فطری و الهی که در همه انسان ها مشترک است درصدد بیداری و آگاهی مردم و ایجاد وحدت در بین مسلمانان بر اساس ارزش های جهان شمول فرهنگی بوده است. همچنین ج.ا. ایران و البته سیاست خارجی آن به دلیل مشرب داشتن از دو پشتوانه هویتی و فرهنگی غنی، "منبع ایرانی" و "منبع اسلامی"، همواره اصول فرهنگی، هویتی و ایدیولوژیک خاصی مدنظر داشته است. این نگارش پس از بررسی ظرفیت ایجادشده از طریق منابع تمدنی و دینی و دیگر مولفه های فرهنگی برای سیاست خارجی و دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران، به نوع نگاه و جایگاه دیپلماسی فرهنگی در اندیشه آیت الله خامنه ای می پردازد. دغدغه اصلی این نگارش پاسخ به این سوال است که "با توجه به رهنمودهای آیت الله خامنه ای دیپلماسی فرهنگی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران چگونه و با چه معیار، و راه کاری تقویت می شود؟" برای پاسخ این سوال، این مقاله؛ فرضیه زیر را به آزمون می گذارد: "احصاء و فعال سازی مولفه های تمدنی قدرت آفرین در بستر دیپلماسی فرهنگی زمینه ارتقاء عملکرد و تحقق اهداف سیاست خارجی ج. ا. ایران در عصر جهانی شدن است".

    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، آیت الله خامنه ای، سیاست گذاری فرهنگی، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران
  • مرضیه ابوذری، علی ساعی* صفحات 113-144

    موضوع این مقاله مطالعه تطبیقی دموکراتیزاسیون در ایران و ترکیه، مطالعه موردی جنبش مشروطه خواهی در 1906 و 1908 است. مدعای این پژوهش آن است که اگر چه ایران و ترکیه عثمانی، دارای رژیم اقتدارگرای سلطنتی و سلطانی بودند، با این حال به ترتیب در 1906 و 1908  دموکراتیزاسیون را تجربه کردند. از طریق شواهد تجربی استدلال شده است که مرحله اول دموکراتیزاسیون، شکست رژیم اقتدارگرا، در هر دو کشور تحقق یافته است. مدل نظری پژوهش بر رویکرد ترکیب گرایانه استوار است که در آن منابع ساختاری و عاملیتی حضور همرمان دارند.  شواهد تاریخی سازگار با این مدعای نظری ما است که دموکراتیزاسیون نتیجه ترکیب عطفی چندگانه سه شرط علی، توسعه آموزشی و عاملیت کنشگران سیاسی و عاملیت کنشگران اجتماعی است. با فرض توسعه آموزشی، اگر الگوی رابطه میان کنشگران سیاسی و اجتماعی مبتنی بر خلق جنبش مشروطه خواهی، ایتلاف یا مذاکره یا سازش یا تشکیل انجمن های مدنی باشد، موج دموکراتیزاسیون رخ می دهد. پژوهش حاضر با استفاده از روش تطبیقی تاریخی انجام شده است.

    کلیدواژگان: دموکراتیزاسیون، شکست رژیم اقتدارگرا، مدرنیزاسیون، توسعه آموزشی، کنشگران سیاسی، کنشگران اجتماعی
  • حمیدرضا خالدی*، اکبر رهنما، محسن فرمهینی فراهانی صفحات 145-168

    پژوهش حاضر با هدف بررسی کتاب های درسی علوم تجربی دوره ابتدایی از نظر میزان توجه به مولفه های اخلاق زیستی صورت گرفته است. روش تحقیق در این کار پژوهشی تحلیل محتوا می باشد. جامعه ونمونه آماری در این پژوهش کتب علوم سال اول تا ششم پایه ابتدایی که تمامی محتوای کتاب ها شامل: نوشته ها، تصاویر، پرسش ها، تکالیف و آزمایش ها مورد بررسی قرار گرفته است. جدول تحلیل محتوا با استفاده از مولفه های اخلاق زیستی بر اساس 4 اصل بنیادین شامل اصل عدالت ، اصل رضایت ، اصل زیانبار نبودن (لاضرر) و اصل استقلال فردی با توجه به حفظ حریم شخصی، منزلت فردی و اجتماعی و حاکمیت تنظیم گردید. نتایج این تحقیق بیانگر این است که از مجموع 4475 گزاره های قابل تحلیل 648 گزاره (15%) به اصل اصول بنیادین اخلاق زیستی اشاره شده است. اصل عدالت با 220 گزاره (9/4%) ، اصل رضایت با 218 گزاره (8/4%)، اصل لاضرر با 210 گزاره (7/4%) و اصل حفظ حریم شخصی، منزلت فردی و اجتماعی و حاکمیت با 12 گزاره (2/0%) مطرح گردیده است. همچنین نتایج نشان می دهد که در تدوین کتب از نظر پیوستگی محتوایی انسجام لازم وجود ندارد و در بعضی از سالهای تحصیلی یک یا چند مولفه  اخلاق زیستی مورد توجه قرار نگرفته است. و در رابطه با چگونگی ارایه مفاهیم در سال های مختلف تحصیلی در قالب متن، تصویر و پرسش نیز دقت لازم وجود نداشته است.

    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، تحلیل محتوا، علوم مقطع ابتدایی
|
  • Hasan Bashir, Mohamadjavad Keshani * Pages 9-30

    The presence of Afghan immigrants in Iran, as the largest ethnicity of immigrants in Iran, goes back to many years ago. Now, a portion of them have children in Iran, and the third generation of these immigrants feels a sense of belonging to Iran as their birthplace. This generation is moving in a direction; in which they are having more demands from society. The commonality of these two nationalities in language, religion, and some of their culture has made the type of social interactions more complicated. Little attention, humiliation, and being looked down upon are the least of the experiences that have exerted damages to these people, which in response, these three generations have chosen different approaches of compromise, conformity, and isolation. In this qualitative study, 20 Afghan immigrants living in Bumehen, near the capital Tehran, are interviewed with the Gudykunst & Orbe’s theoretical framework and their behaviors are analyzed based on the co-cultural theory. The result shows that the third generation of Afghan immigrants, unlike previous generations who traditionally chose the approach of compromise, chooses the conformity approach and sometimes in a more limited manner, they choose the approach of isolation.

    Keywords: Inter-cultural Communication, Co-culture, Afghan immigrants, Iranians
  • Zahra Khosravani *, Masoud Jafarinezhad, Alireza Golshani Pages 31-58

    This study examines the desirable lifestyle of political agents in accordance with the Quran, the tradition of the Infallibles (AS) and reason in line with the Iranian Islamic model of progress. The main question of the research is what are the desirable components of the lifestyle of political agents in the Iranian Islamic model of progress in accordance with the logic of the religion of Islam (intellect, Quran, tradition)? And by what model can the desired lifestyle be achieved for political agents? In this article, using the Quran, the Sunnah of the Infallibles (AS) and the intellect, the desirable components of the Islamic lifestyle of political agents have been extracted, and while providing a model in this regard, we have examined the current state of the lifestyle of political agents. The research method has been extracted by using the method of face-to-face interview and referring to experts and on the other hand by using the method of qualitative content analysis and using the sources of Quran, Sunnah of the Infallibles (AS) and the wisdom of the components. In the quantitative part of this research, descriptive statistics has been used, the result of which is the identification of 12 components and 60 indicators in the field of lifestyle of political agents, which, if observed, will appear in four areas of the Iranian Islamic model-progress. Therefore, in order to progress in these four areas, the grounds must be provided. One of these areas is the reform of the lifestyle of political agents in society based on Islamic-Iranian models.

    Keywords: Lifestyle components, political agents, desirable lifestyle, Iranian Islamic model of progress, tradition of the Infallibles (AS)
  • Mohamadmahdi Mazaheri * Pages 59-88

    The present study, considering the need for extensive scientific research to expand the concept of cultural security and identify the strengths and weaknesses of our country and our neighbors in this field, tries to play a small role in deepening and expanding the cultural security literature. . This role-playing will be done by exploring the importance of the ECO's role in ensuring the cultural security of member countries. The achievements of this research, which is based on the theoretical framework of constructivism and retrospective method, show that ECO has an important role in achieving cultural security of member countries and due to its special position, position and characteristics can be designed by formulating strategies. Execute the executive policies and institutions and structures of the drivers, as well as the definition of the monitoring and supervision system, the roadmap for ensuring the cultural security of the member countries in the horizon of 1420 and monitor its accuracy, correctness and progress.

    Keywords: Cultural Security, ECO, Futurology, Retrospective, perspective
  • Mehdi Hedayati Shahidani, Danyal Rezapoor *, Ali Golestani, Ali Eskandarinasab Pages 89-112

    The Islamic Revolution has created a socio-cultural transformation in Iranian society that emphasizes cultural tools and dialogue in communication and interaction with other governments and nations. Based on the teachings of Islam, Ayatollah Khamenei, the Supreme Leader of the Islamic Revolution, attaches a special role and position to cultural elements in the social and political spheres. By emphasizing the innate and divine values ​​that are common to all human beings, he has sought to awaken and educate the people and create unity among Muslims based on universal cultural values. Also Iran and, of course, its foreign policy have always considered certain cultural, identity and ideological principles due to their combination of two rich identities and cultural backgrounds, "Iranian source" and "Islamic source". This article, after examining the capacity created through civilized and religious sources and other cultural components for the foreign policy and diplomacy of the Islamic Republic of Iran, deals with the type of view and position of cultural diplomacy in Ayatollah Khamenei's thought. The main concern of this article is to answer the question: "What are the criteria for strengthening cultural diplomacy in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran according to the instructions Ayatollah Khamenei?" To answer this question, this article; It tests the following hypothesis: "The components of power-creating civilization in the context of cultural diplomacy are the basis for improving the performance and realization of the goals of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in the age of globalization."

    Keywords: Ayatollah Khamenei, cultural policymakers, Cultural diplomacy, Foreign policy of the Islamic Republic of Iran
  • Marzieh Abouzari, Ali Saeii * Pages 113-144

    This study compares democratization in Iran and Turkey. We show that Iranian and Ottoman society experienced the wave of democratization in 1906 and 1908 respectively. Our argument is that democratization is the result of the combination of three causal conditions, educational development and the agency of political actors and the agency of social actors. Theoretically, educational development only can potentially facilitate the process of democratization, but this is dependent on how political elites respond to it. The strategic choices made by the élites determine the main process of democratization. This study uses comparative historical analysis. Methodologically, the comparative historical analysis focuses on both historically interpretive and causally analytic.The findings indicate that the educational development as a structural resource in combination with the strategic choeces of political and social actors such as negotiation or coalition or the creation of a social movement has led to democratization.

    Keywords: Democratization, Regime Breakdown, Modernization, Educational development, Political, Social Actors
  • Hamid Reza Khaledi *, Akbar Rahnama, Mohsen Farahani Pages 145-168

    The aim of this study has been to review the textbooks of experimental sciences in elementary school in terms of attention to the components of bioethics. The research method in this research work is content analysis. Society and statistical sample in this research are science books for the first to sixth years of elementary school, in which all the contents of the books, including: writings, pictures, questions, assignments and experiments, have been examined. Content analysis table is prepared using bioethics components based on 4 basic principles including the principle of justice, the principle of satisfaction, the principle of non-harmlessness and the principle of individual independence with respect to privacy, personal and social status and sovereignty. The results of this study indicate that out of a total of 4475 analyzable propositions, 648 propositions (15%) refer to the basic principles of bioethics. The principle of justice with 220 propositions (4.9%), the principle of satisfaction with 218 propositions (4.8%), the principle of no harm with 210 propositions (4.7%) and the principle of privacy, personal and social dignity and sovereignty with 12 propositions (0.2%) has been raised. The results also show that there is no necessary coherence in compiling books in terms of content coherence and in some academic years one or more components of bioethics have not been considered. And in terms of how to present the concepts in different academic years in the form of text, images and questions, there has been no necessary care.

    Keywords: Bioethics, Content Analysis, Primary school science