فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 33 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عبدالمحمد کاشیان*، ایمان احمدزاده صفحات 7-31

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ماهیت اقتصادی و فقهی اختیار مانع است. اختیار مانع نوعی از ابزارهای مشتقه در بازارهای مالی است که حق خرید یا فروش یک دارایی بدون الزام به آن را به فرد می دهد. این ابزار در کنار سایر انواع ابزارهای مشتقه با هدف پوشش ریسک و سفته بازی مورد استفاده قرار می گیرد. اختیار مانع به تفکیک اختیار حذف شونده و اختیار ایجادشونده، شامل توافقی است که براساس آن هریک از خریدار یا فروشنده می توانند حق خرید یا فروش خود را در شرایط مورد توافق طرفین، فعال و یا غیرفعال نماید. پژوهش به این سوال پاسخ می دهد که آیا از منظر فقهی چنین قراردادی مشروع است؟ مقاله ضمن بررسی ماهیت اقتصادی این نوع از اختیار، با استفاده از روش اجتهادی مرسوم در تحلیل فقهی ابزارهای مالی اسلامی، ماهیت اختیار مانع را از طریق عقود مختلفی از جمله بیع حق، صلح، شرط ابتدایی و سایر انواع عقود مورد بررسی قرار داده است. نتایج دلالت بر آن دارد که اختیار مانع ایجاد شونده، به دلیل حقی که به خریدار می دهد تا در شرایط مورد توافق طرفین حق خریدش فعال شود، از طریق بیع حق صحیح است، اما اختیار مانع حذف شونده به دلیل اینکه متضمن شرط مخالف مقتضای عقد است، فاقد اعتبار است و نیازمند اصلاح از طریق عقد صلح و یا شرط ابتدایی است.

    کلیدواژگان: اختیار معامله، اختیار نامتعارف، اختیار مانع، بورس اوراق بهادار
  • حاجیه رجبی فرجاد*، محمد مهدی رمضان زاده، مینا عبدی شاهسوار صفحات 33-58

    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر نگرش مالی و دانش مالی بر ظرفیت مالی افراد با در نظر گرفتن نقش خودکارآمدی مالی در بین مشتریان بانک ملت در شهر تهران است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی است. باتوجه به نامحدود بودن جامعه آماری به منظور برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران (نمونه گیری از جامعه نامحدود) استفاده شد که تعداد حجم مورد نیاز برابر 384 نفر تعیین گردید. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS و Smart-PLS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری فرضیه های پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که سواد مالی و نگرش مالی افراد بر خودکارآمدی مالی افراد تاثیر مثبت دارد و همچنین خود کارآمدی مالی افراد و نگرش مالی بر ظرفیت مالی افراد تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: نگرش مالی، دانش مالی، ظرفیت مالی، خودکارآمدی مالی، مشتریان بانک ملت
  • ابوالفضل سامی، غلامرضا مصباحی مقدم*، خشایار سیدشکری، نعمت الله فلیحی پیربستی صفحات 59-87

    رفتار به معنی راه، روش، مشی و... در تمامی بخش های زندگی انسان ها، به عنوان نمایش دهنده روحیات، درون مایه و به قولی نگرش و اندیشه اوست که نمود بیرونی پیدا می کند، که در نگرش اسلامی خاستگاه آن فطرت است؛ آنچه در این مقاله بر آن تاکید می شود آن بخش از رفتارهای اقتصادی است که در قالب رفتارهای مصرفی قرار می گیرد. از آنجاکه قرآن اصلی ترین و اولین منبعی است که مسلمانان از آن متابعت می نمایند، ابتدا با مراجعه به تمامی114 سوره قرآن رفتار مصرفی در قالب عناوین خاص دسته بندی شده و در نهایت با جمع بندی آنها نتایج لازم از بحث ازجمله تفاوت این رفتارها با رفتارهایی که در اقتصاد متعارف از آن یاد می شود، همچون توجه به فطرت، سود و زیان اخروی و معنوی، مالکیت خداوند بر سود و زیان، تاثیر عوامل غیرطبیعی، توجه به وحی، رفتار منصفانه و سهل گیرانه و توجه به لذت های معنوی مشخص می گردد. در بخش کاربردی برای تعیین میزان ایمان افراد از پرسشنامه سنجش دین عزتی و برای بررسی رفتار مصرف کنندگان در جمهوری اسلامی ایران، از پرسشنامه محقق ساخته ناشی از نتایج بخش نظری کمک گرفته شده است؛ برای تکمیل پرسشنامه از دو روش حضوری و اینترنتی باتوجه به حجم کل جامعه ایران، تعداد 400 نمونه در دسترس انتخاب گردید. پرسشنامه ها در فاصله پاییز 1398 تا تابستان 1399 تکمیل شده است. که ضمن تایید رابطه ایمان با رفتار اسلامی مصرفی، اثر عواملی چون تحصیلات و سطح درآمد بر رفتار مصرفی اسلامی منفی و وضعیت تاهل، سن اثر مثبت را نشان می دهد؛ همین طور سنجه های مختلف (سوالات 12گانه) نشان دهنده انطباق رفتار اقتصادی مصرف کنندگان در جمهوری اسلامی ایران با رفتار مستخرجه از قرآن است.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، رفتار اقتصادی، قرآن، اقتصاد متعارف، رفتار مصرفکننده
  • مینا خیاط رسولی، رویا آل عمران*، نادر مهرگان، پرویز محمدزاده صفحات 89-119

    این مطالعه در تلاش است تا متغیرهای تاثیر گذار روی رشد اقتصادی کشورهای منتخب اسلامی را مورد بررسی قرار دهد. از عوامل تاثیرگذار بر رشد اقتصادی، کیفیت نهادی دولت و نوع سیستم های مالی است. رشد اقتصادی کشورهای اسلامی ایران، الجزایز، اندونزی، بنگلادش، بحرین، پاکستان، قزاقستان، لبنان، مالزی، نیجریه، عمان و تونس با داده های 1996-2017 و با استفاده از رویکرد خود رگرسیون برداری پانل (PVAR) با شاخص های کیفیت نهادی دولت و شاخص های سیستم های مبتنی بر بانک و بازار مورد بررسی قرار گرفته است. باتوجه به یافته های تحقیق، از بین این شاخص ها، کیفیت نهادی دولت و سیستم مالی مبتنی بر بانک بیشترین تاثیر گذاری را روی رشد اقتصادی کشورهای منتخب در بازه ی مورد بررسی دارند. به طوری که در بلندمدت، کیفیت نهادی دولت و سیستم مالی مبتنی بر بانک 44/3 ، 06/2 درصد از تغییرات رشد اقتصادی را توضیح می دهند. باتوجه به یافته های مطالعه توجه اساسی به توسعه ی سیستم مالی مبتنی بر بانک و بالابردن کیفیت نهادی دولت در این کشورها امری ضروری است.

    کلیدواژگان: کیفیت نهادی دولت، کشورهای اسلامی، رشد اقتصادی، سیستم های مالی
  • محمدتقی کبیری، طیبه غریبی*، سهیلا شریف خفری صفحات 121-143

    سرمایه گذاری در تسهیلات در بازار درحال توسعه و نوظهور کشور ما می تواند اثرات مثبتی در تامین مالی از طریق وام بانکی برای شرکت های کوچک و بزرگ به همراه داشته باشد. هدف از اجرای پژوهش حاضر، ارزیابی نقش سرمایه گذاری در تسهیلات شرکت های کوچک و متوسط پذیرفته شده در بورس تهران بوده است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی بوده و متکی بر طرح تحقیق پس رویدادی به انجام رسیده است. در این پژوهش تعداد 117 شرکت فعال و پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1397 مورد بررسی قرار گرفت. آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه با الگوی داده های ترکیبی انجام گرفت. تحلیل ها نشان داد که سرمایه گذاری در تسهیلات بانکی بر هر چهار متغیر وابسته پژوهش یعنی هزینه تسهیلات، اندازه تسهیلات اعتباری، کیفیت اطلاعات حسابداری مبتنی بر اقلام تعهدی اختیاری و عملکرد شرکت مبتنی بر معیار کیوتوبین تاثیر مثبت داشته است.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری در تسهیلات، هزینه تسهیلات، اندازه تسهیلات اعتباری، کیفیت حسابرسی، عملکرد شرکت
  • مهرزاد ابراهیمی، علیرضا عزیزی*، حسن مقیمی اسفندآبادی صفحات 145-163

    در این مقاله به توسعه یک چارچوب مفهومی و روش شناختی برای تجزیه وتحلیل و اندازه گیری انعطاف پذیری اقتصادی پرداخته شده است. تعریف عملیاتی انعطاف پذیری اقتصادی که در این مقاله اتخاذ شده به صورت توانایی یک اقتصاد برای بهبود و یا تعدیل اثرات شوک های منفی تعریف شده که ممکن است اقتصاد به طور ذاتی در معرض آن قرار داشته باشد. این مقاله همچنین به توسعه شاخص انعطاف پذیری اقتصادی که پوشش دهنده چهار جنبه ثبات اقتصادی؛ شامل ثبات اقتصاد کلان، بهره وری بازار در سطح خرد، حاکمیت و توسعه اجتماعی است، می پردازد. یافته های تجربی این تحقیق نشان می دهد که برای دوره مورد بررسی طی سال های 1360-1393 که همواره کشور ایران در معرض اثرات منفی شوک های خارجی ناشی از جنگ تحمیلی و تحریم های اقتصادی قرار داشته است، انعطاف پذیری اقتصادی کشور درحد قابل قبولی نبوده است که بتواند اثرات این شوک های منفی را مهار کرده و رشد و عملکرد اقتصادی بالاتری را نصیب کشور سازد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری اقتصادی، آسیب پذیری اقتصادی، تولید ناخالص داخلی سرانه
  • محمد عربی، روح الله تولایی*، مهدی فرمانی، محمدرضا محمدخانی صفحات 165-195

    مدیریت صحیح منابع و سرمایه ها موجود در کشور و در راس آن مدیریت دانش و جریان اطلاعات در سطح ملی یکی از اساسی ترین عوامل در تحقق مفهوم اقتصاد مقاومتی است. ازاین رو می توان راه رفع اثر تحریم های اقتصادی را به کارگیری صحیح مفهوم مدیریت دانش در کشور در قالب مدیریت دارایی ها و سرمایه های فکری و به دنبال آن افزایش بهره وری در سازمان ها و انتقال و اشتراک دانش در کل سازمان ها و ارگان ها به منظور افزایش بهره وری و دست یابی به اقتصاد دانش محور دانست. بنابراین هدف از انجام این پژوهش ارایه مدلی پویا جهت بررسی عوامل کلیدی مدیریت دانش در جهت تقویت اصول مقاومتی در بانک ها است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی است. استراتژی پژوهش، از نوع پیمایش بوده است که با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری به بررسی همزمان روابط بین متغیرهای پژوهش پرداخته شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران، مسیولان و سرپرستان شعب مختلف بانک انصار در سطح شهر تهران بوده است. تعداد 97 نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. جمع آوری داده ها با استفاده از دو روش کتابخانه ای برای مرور ادبیات پژوهش و روش میدانی برای توزیع و جمع آوری پرسش نامه انجام گرفت. برای سنجش و تایید روایی پرسشنامه حاضر روایی محتوا، روایی سازه و روایی همگرا بررسی شد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. به منظور بررسی داده های پژوهش و آزمون فرضیه ها از نرم افزار آماری اسمارت پی ال اس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که درون زایی بر توجه به سرمایه های انسانی و تولید دانش تاثیرگذار است، تولید دانش بر به کارگیری دانش و اشتراک دانش تاثیر معنادار دارد، اشتراک دانش بر  انعطاف پذیری و برون نگری تاثیرگذار است، توجه به سرمایه های انسانی، به کارگیری دانش، انعطاف پذیری و برو ن نگری بر اقتصاد دانش بنیان تاثیر معنادار دارد. همچنین، اقتصاد دانش بنیان بر توسعه پایدار تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، مدیریت دانش، معادلات ساختاری، بانک انصار
  • جواد ارباب*، سید رضا حسینی، محمدجواد توکلی صفحات 197-222

    توجه به معنویت به عنوان عنصری کلیدی در حیات انسان اهمیت خاصی در علوم انسانی پیدا کرده است؛ هرچند نحوه ارتباط معنویت و متغیرهای اقتصادی از موضوعاتی است که در سال های اخیر مورد توجه جدی اندیشمندان قرار گرفته اما پیچیدگی مفهوم معنویت و اختلافات مبنایی دیدگاه ها، منجر به تفرق و تنوع برداشت ها نسبت به جایگاه معنویت در علم اقتصاد شده است. در این رابطه دو نگرش ابزارگرایانه و استقلالی به معنویت وجود دارد که نتایج متفاوتی را در بستر علم اقتصاد رقم زده است. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوا تلاش شد تا ضمن بررسی مطالعات صورت گرفته، جایگاه معنویت در مباحث اقتصادی تبیین شده و مفهوم معنویت در فضای اقتصاد اسلامی مورد بررسی قرار گیرد؛ نتایج به دست آمده از پژوهش حاکی است در اقتصاد اسلامی - باتوجه به ماهیت معنویت اسلامی - برخلاف نگرش ابزارگرایانه در ادبیات توسعه نسبت به معنویت، نمی توان به معنویت از روزنه سرمایه مادی نگریست؛ معنویت در اقتصاد اسلامی به عنوان یک هدف عالی دربردارنده مفهوم متعالی توحید بوده و به هیچ وجه نباید آن را به عنوان ابزار رشد ثروت انگاشت؛ هرچند تاثیر اصلاحی معنویت بر سازوکار عملگرهای اقتصادی قابل انکار نیست اما این مولفه های اقتصادی هستند که باید ابزاری برای رشد معنویت اسلامی محسوب شوند.

    کلیدواژگان: اقتصاد معنوی، اقتصاد اسلامی، سرمایه معنوی، پیشرفت اقتصادی، توسعه
  • زهرا صفایی*، رضا شاکری بستان آباد، محسن صالحی کمرودی صفحات 223-239

    در کشورهای اسلامی، خمس و زکات جزء مهم ترین درآمدهای اسلامی است که جمع آوری و توزیع صحیح آنها می تواند آثار مثبت فراوانی نظیر از بین رفتن فقر، کاهش فاصله طبقاتی در بین افراد جامعه و همچنین رشد و رونق و شکوفایی جامعه اسلامی دربرداشته باشد. از این رو، هدف اصلی این پژوهش بررسی عوامل موثر بر گردآوری زکات از سوی کمیته امداد امام خمینی باشد. بدین منظور از داده های شهرستان های استان سیستان و بلوچستان سال های 1390 تا 1396 استفاده شده است و از رهیافت پانل دیتا بهره گرفته می شود. نتایج مطالعه نشان داد که متغیرهای درآمد سرانه، ارزش افزوده بخش کشاورزی به عنوان شاخص های اقتصادی، تعداد دانش آموزان و نهادهای مذهبی به عنوان شاخص اجتماعی و مذهبی تاثیر مثبت بر گردآوری زکات دارند.

    کلیدواژگان: مالیه اسلامی، زکات، سیستان و بلوچستان، کمیته امداد امام خمینی
|
  • Abdolmohammad Kashian*, Iman Ahadzadeh Pages 7-31

    The purpose of this study is to investigate the economic and jurisprudential nature of barrier Option. Options are a type of derivative instrument in the financial markets that gives a person the right to buy or sell an asset without obligation. This tool is used along with other types of derivative tools to cover risk and speculation. Two kindes of barrier option are the Knock-In and Knock-out Barrier Options and includes the agreement under which either the buyer or the seller may activate or deactivate their right to buy or sell under the terms agreed upon by the parties. This research answers the question of whether such a contract is legitimate from a jurisprudential point of view. While examining the economic nature of this type of authority, using the traditional ijtihad method in the jurisprudential analysis of Islamic financial instruments, the nature of the barriers option has been examined through various contracts such as sale of rights, peace, initial condition and other types of contracts. The results indicate that the Knock-In barrier option is valid through the sale of the right due to the right it gives to the buyer to activate his right to purchase in the conditions agreed upon by the parties, but the Knock-out barrier option is not valid because it contains a condition contrary to the initial contrct, and needs to be amended through a peace treaty or a initial condition.

    Keywords: Options, Exotic Option, Barrier Option, Stock Market
  • Hajieh Rajabi Farjad*, Mohammadmahd Ramezanzadeh, Mina Abdi.Sh Pages 33-58

    The main objective of this research is to investigate the effect of financial attitude and financial knowledge on financial capacity of individuals considering the role of financial self-efficiency among Mellat customers in Tehran. The purpose of this research is in applied research and is descriptive-survey based on the method of data collection. The study population in this research includes clients of Mellat Bankchr('39')s branches in the north and south, east, west and center of Tehran. Sampling method used in this research is random sampling. With regard to the unlimited statistical society, the Cochran formula (sampling of unlimited society) is used to estimate sample size. With a confidence level of 95% and an error rate of 5%, the required volume is 384. The collected data were analyzed using SPSS and Smart-PLS software. Using the structural equation modeling, the research hypotheses were studied. The results of the research showed that financial literacy and financial attitude of individuals have a positive effect on financial self-efficacy of individuals and financial self-efficacy and financial attitude have a positive effect on peoplechr('39')s financial capacity.

    Keywords: Financial Attitude, Financial Knowledge, Financial Capacity, Financial Self-efficacy, Mellat Bank Customers
  • Abolfazl Samy, Gholamreza Mesbahimoghadam*, Kashayar Seyedshokri, Neamatollah Falihi Pages 59-87

    Behavior means the way, method, policy, etc. in all parts of human life, as a representation of spirits, the theme and, in his words, his attitude and thought, which finds an external manifestation, which in the Islamic view is the origin of nature; What is emphasized in this article is the part of economic behaviors that is in the form of consumer behaviors. Since the Qurchr('39')an is the main and first source that Muslims follow, first by referring to all 114 chapters of the Qurchr('39')an, consumer behavior is categorized in the form of specific titles, and finally by summarizing them, the necessary results of the discussion, including the difference between these behaviors and Behaviors that are mentioned in conventional economics, such as paying attention to nature, profit and loss in the hereafter and spirituality, Godchr('39')s ownership of profit and loss, the effect of unnatural factors, paying attention to revelation, fair and easy behavior and paying attention to spiritual pleasures are characterized. In the practical part, to determine the level of peoplechr('39')s faith, the questionnaire of measuring the dignity of religion and to examine the behavior of consumers in the Islamic Republic of Iran, a researcher-made questionnaire based on the results of the theoretical part has been used; To complete the questionnaire from both face-to-face and online methods, according to the total volume of Iranian society, 400 available samples were selected. Questionnaires were completed between autumn 1398 and summer 1399. While confirming the relationship between faith and Islamic consumer behavior, the effect of factors such as education and income level on negative Islamic consumer behavior and marital status, age shows a positive effect;  Also, different criteria (12 questions) show the compliance of economic behavior of consumers in the Islamic Republic of Iran with behavior derived from the Quran.

    Keywords: consumer behavior, conventional economics, Islamic economics, Quran
  • Mina Khayyat Rasouli, Roya Aleemran*, Nader Mehregan, Parviz Mohammadzade Pages 89-119

    Identifying more accurately the factors affecting economic growth and examining the shocks that affect it ,can help policymakers in many sectors.Given the importance of this issue, the present study seeks to investigate the impact of institutional quality shocks and financial development on selected Islamic countries economic growth with 1996-2017 data using  the Panel Vector Self-Regression(PVAR).
    In this study, government effectiveness and financial systems indicators such as system based bank and system based stock market were used. According to the research findings, among these indices, system based bank and government effectiveness have the most impact on economic growth in selected countries during the period under review. As in the long run, institutional quality and financial depth are explain 3.44% and 2.06% of the changes in economic growth.According to the findings of the study, it is essential to pay close attention to the financial development and enhance the government effectiveness and institutional quality of the selected Islamic countries.

    Keywords: government effectiveness, Islamic countries, Economic Growth, Financial systems
  • Mohammadtaghi Kabiri Pages 121-143

    Investing in facilities in the emerging and emerging market of our country can have positive effects on financing through banking facilities for small and large companies. The purpose of this study was to evaluate the role of investment in the facilities of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The present study is applied in terms of purpose and is based on the design of post-event studies. In this study, 117 companies active and accepted in the Tehran Stock Exchange during the years 1390 to 1397 were examined. The research hypotheses were tested using multiple linear regression with a combined data model. Analyzes showed that investment in bank facilities had a positive effect on all four dependent variables of research, namely facility costs, credit facility size, quality of accounting information based on optional commitment items, and the performance of the company based on the Q-tobin standard.

    Keywords: Facility investment, facility cost, credit facility size, accounting information quality, company performance
  • Mehrzad Abrahimi, Alireza Azizi*, Hasan Moghimi Esfandarani Pages 145-163

    This paper develops a conceptual and methodological framework for analyzing and measuring economic resilience. The operational definition of economic flexibility adopted in this paper is defined as the ability of an economy to ameliorate or mitigate the effects of negative shocks to which the economy may be inherently exposed. This paper also develops an index of economic resilience that covers four aspects of economic stability; Includes macroeconomic stability, market productivity at the micro level, governance and social development. The experimental findings of this study show that for the period under study during the years 1360-1393, when Iran has always been exposed to the negative effects of external shocks caused by the imposed war and economic sanctions,The economic flexibility has not been acceptable enough to curb the effects of these negative shocks and give the country higher economic growth and performance.

    Keywords: Economic flexibility, economic vulnerability, per capita GDP
  • Mohammad Arabi, Rooh Allah Tavallaee*, Mahdi Farmani, Mohamad Reza Mohamadkhani Pages 165-195

    Proper management of the resources and facilities available in the country, and at the top of it, knowledge management and the flow of information at the national level are one of the most fundamental factors in realizing the concept of resistance economy. Therefore, the way out of resistance economics can be used to correctly apply the concept of knowledge management in the country in the form of asset management and intellectual capital, followed by increased productivity in organizations and the transfer and sharing of knowledge across organizations and organs in order to increase Productivity and access to knowledge-based economy. The purpose of this study is to provide a dynamic model for examining the key elements of knowledge management in order to strengthen the principles of resistance in banks. The present research is applied in terms of purpose, and in terms of how data is collected, descriptive. The research strategy was a survey method, using structural equation modeling method to simultaneously examine the relationships between research variables. The statistical population of the study consisted of all managers, officials and supervisors of various branches of Ansar Bank in Tehran. A total of 97 samples were selected by cluster sampling. Data collection was done by using two library methods for reviewing the literature and field methodology for distributing and collecting questionnaires. Validity of the questionnaire was evaluated for content validity, construct validity and convergent validity. To assess the reliability of the questionnaire, Cronbachchr('39')s alpha coefficient was used. In order to investigate the research data and test hypotheses, Smart PLS software was used. The results show that endogenousness affects the attention to human capital and knowledge production, Knowledge production has a significant effect on knowledge application and knowledge sharing, Knowledge sharing affects flexibility and extroversion, Attention to human capital, application of knowledge, flexibility and extroversion have a significant impact on knowledge-based economy. Also, the knowledge-based economy has an impact on sustainable development.

    Keywords: Resistance Economics, Knowledge Management, Structural equation, Ansar Bank
  • Javad Arbab*, Syed Reza Hoseini, Mohamad Javad Tavakoli Pages 197-222

    Attention to spirituality as a key element in human life has gained special importance in the humanities; Although the relationship between spirituality and economic variables is one of the topics that has been seriously considered by thinkers in recent years, but the complexity of the concept of spirituality and fundamental differences of views, has led to differences and diversity of perceptions about the place of spirituality in economics. Is. In this regard, there are two instrumentalist and independent approaches to spirituality that have different results in the context of economics. In this research, using the content analysis method, an attempt was made to review the studies, to explain the place of spirituality in economic issues, and to examine the concept of spirituality in the field of Islamic economics; The results of the research indicate that in Islamic economics - due to the nature of Islamic spirituality - contrary to the instrumentalist view in the development literature towards spirituality, spirituality can not be viewed through the lens of material capital; Spirituality in Islamic economics as a great goal contains the transcendent concept of monotheism and in no way should it be considered as a means of wealth growth; Although the corrective effect of spirituality on the mechanism of economic operators is undeniable, but these are the economic components that should be considered as a tool for the growth of Islamic spirituality.

    Keywords: Spiritual Economics, Islamic Economics, Spiritual Capital, Economic Progress, Development
  • ZAHRA SAFAEI*, Reza Shakeri Bostanabad, MOHSEN SALEHI LOMROUDI Pages 223-239

    In Islamic countries, khums and zakat are among the most important Islamic incomes. Proper collection and distribution of zakat can have many positive effects, including the elimination of poverty, reducing the class gap among members of society, as well as the growth and prosperity of Islamic society. The purpose of the present study is to estimate the effect of effective factors on the collection of alms by Imam Khomeinichr('39')s Relief foundation. The statistical population of the present study includes all the cities of the province of Sistan and Baluchestan and the performance of Imam Khomeinichr('39')s Relief Foundation in collecting alms will be analyzed. Panel data have been used in the present study and the hypotheses were tested through multiple linear regression by using E-views software. The results of the study show that the variables of per capita income, value added of the agricultural sector, number of students and religious institutions have a positive effect on zakat collection.

    Keywords: Islamic finance, Imam Khomeini's Relief Foundation, zakat, Sistan, Baluchestan, Panel Data