فهرست مطالب

مدیریت سلامت - پیاپی 82 (زمستان 1399)

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 82 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پیرحسین کولیوند، محمداسماعیل مطلق، حسن اشرفیان امیری، سید فرزاد جلالی، هما یوسفی خوش سابقه، سید داود نصرالله پور شیروانی*، نفیسه بیگم میرکتولی، مصطفی جوانیان صفحات 9-19
    مقدمه

    بهینه کاوی یا الگوبرداری از روش ها و فرآیند های برتر یکی از روش های بهبود عملکرد و بهسازی سازمانی محسوب می شود. مطالعه حاضر، به منظور تعیین میزان بهینه کاوی اعضای کمیته مدیریت بحران و بلایای بیمارستان های دولتی ایران در مواجهه موثر با بلایا انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر مقطعی بوده و در سال 1397 انجام شد. جامعه پژوهش بیمارستان های دولتی ایران بود که بر اساس آمایش سرزمینی به صورت تصادفی انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته شامل دو بخش متغیرهای فردی و میزان و نحوه بهینه کاوی با 14 سیوال باز و بسته بوده که روایی و پایایی آن تایید شد. داده ها در نرم افزار SPSS  نسخه 23 تحلیل شد.  

    یافته ها

    از مجموع 410 نفر  اعضای کمیته بیمارستانی مدیریت بحران و بلایا در دسترس، 103 نفر(1/25 درصد) در طول سوابق همکاری با کمیته، سابقه حداقل یک تا حداکثر هشت مورد بهینه کاوی داشتند که در مجموع 237 مورد بهینه کاوی به ثبت رسیده است. بدین ترتیب میانگین بهینه کاوی افراد  بررسی شده 2/1±58/0 مورد بوده است. بین تعداد موارد بهینه کاوی و مدت همکاری در کمیته مدیریت بحران(177/0+=r & 001/0=P)، تعداد تخت فعال بیمارستان محل خدمت(117/0+=r & 024/0=P)، مقطع تحصیلی(109/0+=r & 029/0=P) و شهر محل استقرار بیمارستان (در کلان شهرها 4/28 درصد و در غیر کلان شهرها 9/15 درصد) (010/0=P)، رابطه معنی دار و با سایر عوامل فردی و سازمانی رابطه غیرمعنی دار وجود داشت(05/0<P).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر، نشان داد سرانه بهینه کاوی اعضای بررسی شده با توجه به سایر مطالعات مشابه در سطح کمی قرار داشت. لذا پیشنهاد می شود برنامه های مداخله ای متناسب طراحی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: بهینه کاوی، الگوبرداری، مواجهه با بلایا، مدیریت بحران، مدیریت بلایا
  • حمید ضرغام بروجنی*، محمدرضا تقوا، سید مجتبی محمودزاده، راحله ملکی صفحات 20-29
    مقدمه

    شرکت های تسهیل گر گردشگری پزشکی به عنوان واسطه ای بین عرضه کنندگان این صنعت و بیماران عمل می کنند. این شرکت ها به منظورکارایی بهینه نیاز به مدیریت سازمان یافته زیرساخت خود دارند. درپژوهش حاضر، عوامل تشکیل دهنده مدیریت زیرساخت این شرکت ها بررسی شده است.

    روش ها

    داده ها با استفاده از دو روش دلفی و پرسش نامه ساختارمند جمع آوری شد. جامعه آماری مربوط به روش دلفی، خبرگان و فعالان حوزه گردشگری پزشکی وکسب‏وکار الکترونیکی و جامعه آماری دوم متشکل از شرکت های تسهیل گر گردشگری پزشکی بود. روش نمونه‏گیری درجامعه اول غیر تصادفی به روش گلوله برفی و تعداد نمونه با توجه به اشباع نظری تعیین شد. در جامعه دوم با توجه به محدود بودن جامعه، پرسش نامه بین همه اعضای جامعه توزیع شد. برای تحلیل داده‏ها از  نرم افزار اسمارت پی ال اس و روش حداقل مربعات جزیی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد مدیریت زیرساخت شرکت های تسهیل گر پزشکی از پنج عامل فعالیت ها، شرکای تجاری، توانایی ها و عوامل داخلی و خارجی تشکیل شده است. فعالیت ها شامل زیرساخت های همکاری، جوامع مجازی و یکپارچه کننده زنجیره ارزش است. در بررسی عامل شرکای تجاری با درنظر گرفتن دیگر شرکا، باید توجه بیشتری به نقش شرکت های بیمه شود. توانایی ها دلالت بروجود منابع در اختیار سازمان دارند که شامل منابع انسانی، پایگاه داده از بیمارستان ها و پزشکان و دسترسی به متخصصان درمانی می شود. تدوین ماموریت، استراتژی و ساختار سازمانی جزء عوامل درونی و توجه به نقش رقبا، نقش دولت در حمایت از سیستم گردشگری پزشکی و همین طور استفاده از فن آوری های روز و بستر الکترونیکی گردشگری پزشکی جزء عوامل خارجی تاثیر گذار در مدیریت زیرساخت شرکت های تسهیل گر پزشکی است. 

    نتیجه گیری

    برای مدیریت زیرساخت شرکت های تسهیل گر گردشگری پزشکی نیاز به نگاهی یکپارچه به فعالیت ها، شرکای تجاری، توانایی ها وعوامل داخلی و خارجی است که درپژوهش حاضر به طور جامع به آن ها پرداخته شد و در نهایت پیشنهاد شد بستر الکترونیکی مبتنی بر فن آوری برای انجام فعالیت ها و فرآیند ها در بین شرکای تجاری و شرکت های تسهیل گر و بیماران و شرکت های تسهیل گر طراحی گردد.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، مدیریت زیرساخت، شرکت تسهیل گر گردشگری پزشکی
  • پژمان پیرمون، ناصر حمیدی*، نبی الله محمدی، هما درودی صفحات 30-39
    مقدمه

    با توجه به اهمیت خلاقیت و به منظور استفاده بهینه بخش سلامت کشور در جهت تحقق رسالت های خود، مطالعه حاضر با هدف تحلیل اهمیت-عملکرد پیشران های خلاقیت کارکنان در دانشگاه های علوم پزشکی انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کاربردی با روش کمی و کیفی از نوع توصیفی انجام شد که در آن از رویکرد تحلیل اهمیت-عملکرد استفاده شد. در مطالعه حاضر 10 نفر از خبرگان حوزه مدیریت منابع و توسعه انسانی و روانشناسی و نیز 83 نفر از مدیران منابع انسانی دانشگاه های علوم پزشکی سطح کشور حضور داشتند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه بود که با استفاده از منابع کتابخانه ای و مدل های قبلی تهیه شد. در ادامه با توجه به نظر خبرگان شرکت کننده عوامل مشترک حذف و درنهایت 10 عامل به عنوان پیشران خلاقیت به دست آمد. در ادامه برای عوامل مشخص شده شاخص های کمی تعیین شد و پرسشنامه نهایی با 28 سوال در اختیار مدیران منابع انسانی دانشگاه ها قرار گرفت. همچنین، روایی محتوایی و روایی سازه پرسشنامه محاسبه و تایید شد. همسانی درونی پرسشنامه نیز با استفاده از آلفای کرونباخ به دست آمد. با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی میزان اهمیت عامل ها استخراج شد و در پایان شاخص ها در ماتریس اهمیت-عملکرد قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی مدیران شرکت کننده در مطالعه 35/46 سال و میانگین سابقه مدیریت آن ها در حوزه منابع انسانی 43/5 سال بود. در بین پیشران های خلاقیت عوامل سبک رهبری، ساختار سازمانی، عوامل فردی، زمینه سازی برای بروز خلاقیت در فرد و حمایت مدیریت ارشد به ترتیب با بارهای عاملی 70/0، 68/0، 68/0، 67/0 و 65/0 بیشترین اهمیت را داشتند. همچنین، نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد؛ به غیراز دو مولفه پیچیدگی کار و فرهنگ سازمانی میانگین سایر پیشران ها در مقایسه با میانگین فرضی معنادار است و ازنظر مدیران وضعیت این عوامل در سازمان تا حدی مطلوب است.

    نتیجه گیری

    سبک رهبری، ساختار سازمانی، عوامل فردی، زمینه سازی برای بروز خلاقیت در فرد و حمایت مدیریت ارشد جزو مولفه های تاثیرگذار و بسیار مهم در ترویج و توسعه خلاقیت در بخش سلامت محسوب می شوند. همچنین، برای استفاده بهینه از ماتریس خلاقیت نوع سازمان و میزان اهمیت- عملکرد هریک از استراتژی های خلاقیت باید شناسایی شود.

    کلیدواژگان: خلاقیت، ماتریس خلاقیت، تحلیل اهمیت-عملکرد
  • بهاره ملائی، جواد مقری، وحید قوامی، سید سعید طباطبائی* صفحات 40-50
    مقدمه

    جذب و ماندگاری پزشکان در نواحی روستایی و کم برخوردار یکی از مهم ترین چالش های سیاست گذاران نظام سلامت است که بر وضعیت سلامت جمعیت ساکن در این نواحی تاثیرگذار است. لذا، هدف از مطالعه حاضر تعیین عوامل مرتبط با تمایل به ماندگاری پزشکان شاغل در نواحی روستایی و ارزیابی آن با توجه به توصیه های سازمان جهانی بهداشت است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده که به روش توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی در سال 1398 انجام شد. جامعه پژوهش 306 نفر از پزشکان شاغل در مراکز بهداشتی درمانی روستایی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود که به روش سرشماری انتخاب شده بودند و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته بود. داده ها با روش های آمار توصیفی، تحلیل رگرسیون ترتیبی تک متغیره و چندگانه تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد نمره تمایل به ماندگاری پزشکان شاغل در مناطق روستایی مشهد پایین (16 درصد) بود. همچنین، بین میزان اهمیت بعد قوانین و مقررات، میزان رعایت بعد آموزشی، قوانین و مقررات، مشوق های مالی و حمایت های فردی و شغلی با تمایل به ماندگاری پزشکان در مناطق روستایی رابطه معناداری وجود داشت (p<0/05).

    نتیجه گیری

    استفاده از مشوق های مالی متناسب با انتظارات کارکنان و هزینه های فرصت ازدست رفته به خاطر زندگی در روستاها همراه با حمایت فردی و شغلی از کارکنان می تواند منجر به تقویت اثرات هریک از ابعاد گردد و در نهایت تمایل به ماندگاری را در مناطق روستایی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: ماندگاری، پزشکان، مناطق روستایی، مدیریت منابع انسانی
  • فاطمه قادری، بهروز مرادحاصل* صفحات 51-60
    مقدمه

    همواره یکی از دغدغه های اصلی مدیران نظام سلامت، کنترل و کاهش هزینه های بهداشت و درمان بوده است. استفاده بهینه از منابع مراکز بهداشتی و درمانی جهت حفظ و ارتقای خدمات، مستلزم تحلیل هزینه ها و به کارگیری نتایج به دست آمده در فرآیند تامین و مصرف اقلام موردنیاز است. هدف این مطالعه استخراج الگویی مناسب جهت مدیریت هزینه های ملزومات پزشکی در مراکز بهداشتی و درمانی است.

    روش ها

    این پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی است که به صورت مقطعی انجام شد. هزینه خرید سالیانه ملزومات پزشکی مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی همدان از سیستم اطلاعات بیمارستانی استخراج و پس از پردازش، نتایج با بهره گیری از تجربیات محققین و ضوابط تجهیزات پزشکی کشور تحلیل گردید. برای خوشه بندی داده ها از الگوریتم K-means در محیط نرم افزاری Rapidminer 9.6 استفاده شد.

    یافته ها

    هزینه های خرید سالیانه ملزومات پزشکی بر مبنای قیمت خرید واحد و کل به روش K-means به نه دسته خوشه بندی شد و سپس بر اساس تحلیل هریک از طبقات، راهکارهایی جهت مدیریت هزینه از جمله کاهش قیمت از طریق خرید متمرکز، عقد قرارداد با تامین کنندگان مجاز، نظارت و کنترل دقیق مصرف و عقد تفاهم نامه با سایر مراکز درمانی جهت تبادل کالای مازاد یا موردنیاز ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    تحلیل هزینه کرد حوزه ملزومات پزشکی بر مبنای قیمت، میزان خرید و مصرف در یک بازه زمانی معین با استفاده از الگوریتم خوشه بندی، اطلاعات ارزشمندی را جهت مدیریت منابع و مصارف در اختیار مدیران نظام سلامت قرار می دهد و منجر به حفظ، تداوم و ارتقاء سطح خدمات مراکز بهداشتی و درمانی می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع، نظام سلامت، تجهیزات پزشکی مصرفی، ملزومات پزشکی، کی میانگین
  • ایروان مسعودی اصل، ابراهیم حسن زاده*، پوران رئیسی صفحات 61-69
    مقدمه

    یکی از رویکردهایی که تصمیم گیری و مدیریت دانشگاه ها را تحت تاثیر قرار می دهد، مدیریت مبتنی بر شواهد می باشد. مدیریت مبتنی بر شواهد مستلزم تصمیم گیری های مدیریتی، سازمانی و اقدامات آگاهانه با استفاده از بهترین شواهد موجود است که در آن بهترین شواهد به عنوان هنجارها و استاندارد ها بکار می روند. لذا، در راستای اهمیت این موضوع مطالعه حاضر با هدف تعیین منابع شواهد مورداستفاده در تصمیم گیری مدیران ستادی در دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی بود که با روش توصیفی-تحلیلی در سال 1398 انجام شد. جامعه پژوهش شامل 71 مدیر شاغل در دانشگاه علوم پزشکی ایران بود. ابزار گردآوری داده پرسشنامه مدیریت مبتنی بر شواهد بود. در این مطالعه نمونه گیری انجام نشد و تمام مدیران در آن شرکت داده شدند. همچنین جهت تحلیل داده ها از آزمون اسپیرمن و نرم افزار SPSS-24 استفاده شد.

    یافته ها

    بیشترین منبع شواهد مورداستفاده مدیران در تصمیمات و برنامه های سازمانی مربوط به برنامه های توسعه اجتماعی- سیاسی و کمترین میزان استفاده از منابع مربوط به شواهد علمی پژوهشی بوده است.

    نتیجه گیری

    هر تصمیمی که بدون طی مراحل مدیریت مبتنی بر شواهد اتخاذ شود، نمی تواند مبتنی بر شواهد تلقی شود و پیامد مثبتی در هر سازمان تصمیم گیرنده ای ایجاد نماید. لذا ضرورت دارد که مسیولین و سیاست گذاران مربوطه با تدوین سیاست های تخصصی و فراهم نمودن زیرساخت های لازم جهت کاهش شکاف بین وضعیت موجود با الگوی مدیریت مبتنی بر شواهد، بستر مناسب را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: مدیریت مبتنی بر شواهد، منابع شواهد، تصمیم گیری
  • رکسانا غیبی، پدرام نوری زاده طهرانی، مبارکه علی پناه دولت آباد، سمیرا علی حسینی، آیدین آرین خصال* صفحات 70-79
    مقدمه

    پرداخت مبتنی بر عملکرد (طرح قاصدک)، مدل پرداختی است که سعی بر ارایه پاداش به ابعاد کمی عملکرد دارد و ارایه کنندگان خدمات سلامت را در جهت دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده از طریق انگیزاننده های مالی تشویق می کند. هدف پژوهش حاضر تعیین سطح رضایتمندی کارکنان از طرح قاصدک در سال 1398 بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و به روش مقطعی بود. جامعه ی آماری پژوهش کلیه کارکنان بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران بود. داده ها به وسیله پرسشنامه گردآوری شدند و با آزمون های تی مستقل، ANOVA، و همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    متوسط نمره رضایتمندی کارکنان گروه های پزشکی، پرستاری، پشتیبانی و پاراکلینیکی کمتر از حد متوسط بود (2/33 از 5). ارتباط معناداری میان مقدار رضایت از پرداخت مبتنی بر عملکرد با واحد محل اشتغال کارکنان مشاهده نشد (p-value=0/330). همچنین، بین متغیرهای سن و سوابق کاری کارکنان با میزان رضایتمندی آنان نیز ارتباط معنا داری مشاهده نشد(p-value=0/945) و (p-value=0/823)، به ترتیب، اما بین رضایتمندی کارکنان با رسته شغلی آنان ارتباط معنادار مشاهده شد(p-value=0/042).بیشترین و کمترین میزان رضایتمندی به ترتیب مربوط به رسته های شغلی پزشکی و اداری مالی بود.

    نتیجه گیری

    رضایت کارکنان از سیستم پرداخت مبتنی بر عملکرد در بیمارستان های موردمطالعه، به ویژه در میان کارکنان غیر بالینی، در حد قابل قبول نیست و این مسئله می تواند در عملکرد و کیفیت کار کارکنان تاثیرگذار باشد. بنابراین نیاز به تامل و توجه بیشتر مسیولین در این زمینه وجود دارد.

    کلیدواژگان: پرداخت مبتنی بر عملکرد، قاصدک، کارانه، نظام پرداخت، بیمارستان
  • محمدرضا ملکی، سمیرا بلقدر*، عسگر آقایی هشجین صفحات 80-91
    مقدمه

    کسورات بیمه ای یکی از خسارات مالی قابل توجه و جبران ناپذیر در بیمارستان ها محسوب می شوند که بنا به عوامل مختلفی، سازمان های بیمه گر صورتحساب های ارسالی از بیمارستان ها را به طور کامل بازپرداخت نمی کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان و علل کسورات بیمه در بیمارستان های آموزشی و غیرآموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر به روش توصیفی از نوع کاربردی بود که به صورت مقطعی در شش بیمارستان منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. جامعه پژوهش شامل پرونده های بستری و سرپایی در بازه زمانی شش ماه نخست سال 1398 بود.گزارش های کسورات بیمه های خدمات درمانی و تامین اجتماعی با مراجعه به واحد درآمد بیمارستان ها بررسی شد. ابزار گردآوری داده ها فرم محقق ساخته بود که مبالغ و نوع کسور به تفکیک نوع پرونده و بیمارستان های آموزشی و غیرآموزشی جمع آوری شد. داده ها به روش آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار اکسل تحلیل شد.

    یافته ها

    بیشترین کسور اعمال شده در اسناد بستری به ترتیب حق العمل جراحی و ویزیت بستری و در اسناد سرپایی به ویزیت، خدمات آزمایشگاه، خدمات تشخیص و مشاوره مربوط می شد.

    نتیجه گیری

    به سیاست گذاران و برنامه ریزان نظام سلامت پیشنهاد می گردد که با برگزاری کارگاه های آموزشی برای کادر مسیول، به کارگیری دانش آموختگان مربوطه، تحلیل پرونده ها قبل از ارسال به سازمان های بیمه گر از ایجاد کسورات بیمه ای جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: کسورات بیمارستان، بیمه، بیمارستان های آموزشی، بیمارستان های غیرآموزشی
|
  • Pirhossein Kolivand, Mohammad Esmaeil Motlagh, Hasan Ashrafian Amiri, Seyed Farzad Jalali, Homa Yousefi Khoshsabegheh, Seiyed Davoud Nasrollahpour Shirvani*, Nafise Beigom Mirkatooli, Mostafa Javanian Pages 9-19
    Introduction

    Benchmarking is one of the superior methods and processes for performance and organizational improvement. This study was conducted to determine benchmarking rate of disaster management committee members in Iranian public hospitals in effective disaster response.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2018. The research community was Iranian public hospitals that were randomly selected based on spatial planning. The data were collected using a researcher-made questionnaire including two parts of individual variables, and amount and technique of benchmarking using 14 open-ended and closed-ended questions. The data were analyzed by SPSS-23 software.

    Results

    Out of 410 members available from the hospital crisis and disaster management committee who were studied, 103 persons (25.1%) had from 1 to 8 benchmarking cases during the period of cooperation with this committee, and a total of 237 cases of benchmarking were recorded. Thus, the mean number of benchmarking cases was 0.58±1.2. Thus, the mean score of benchmarking was 0.58±1.2. There was a significant relationship among the number of benchmarking cases and the duration of cooperation in the Disaster Management Committee (P=0.001 & r=+0.177), the number of active beds in the hospital (P=0.024 & r=+0.117), educational level (P=0.029 & r=+0.109), and the city of hospital (28.4% in metropolitan areas and 15.9% in non-metropolitan areas) (P=0.010).

    Conclusion

    This study showed that benchmarking rate per capita among the studied members was in a lower level compared to other similar studies. Therefore, it is suggested that appropriate intervention programs be designed and implemented.

    Keywords: Benchmarking, Modeling, Facing disasters, Crisis Management Committee, Disaster Management Committee
  • Hamid Zargham Boroujeni*, Mohammad Reza Taghva, Seyyed Mojtaba Mahmoodzadeh, Raheleh Maleki Pages 20-29
    Introduction

    Medical tourism facilitator firms are the firms which act as intermediaries between suppliers of medical tourism and the patients. In order to have efficient and sufficient outcome, these firms need a well-organized infrastructure. In this research, we investigated the infrastructure management indicators of medical tourism facilitator firms in Iran.

    Methods

    This research was conducted by using a two-step quantitative

    method

    the Delphi technique and distribution of a structured questionnaire. Statistical population for the first data collection step consisted of the experts in medical tourism and e-business. The second statistical population was medical tourism facilitator firms. The data were analysed using the structural equation modelling (SEM).

    Results

    The infrastructure management for a Medical tourism facilitator firm included the following five factors: activity configuration, network partner, capabilities, internal (mission, strategy and structure) and external (government, competitors and technology) factors. Activity configurations of a firm, included Collaboration platforms, Virtual communities and Value-chain integrators as main activities of an Medical tourism facilitator firm firm. By examining the network partner factor, it became prominent that insurance companies must be considered more although they face limitations due to sanctions. Capability include facilities in medical and tourism segment, access to database of hospitals and physicians. Considering the internal factors mission, structures and strategy of the firm in the context of planning, their target segment, the firm’s human resources and IT structure of the firm should be developed. The government affects Medical tourism facilitator firm firms by making rules and regulations in the context of visa issuance, having relationship with medical tourism target countries, investing and supporting medical tourism system. The internal and external competitors should be monitored wisely for activities, partners, services, prices and the type of provided services. Technology is towards e-health and health applications and platform to provide required data and information for patients of MTF firms as well.

    Conclusion

    To manage infrastructure of an MTF firm, it is necessary to consider activity configuration, network partner, capabilities, internal and external factors comprehensively, as mentioned in this paper. Designing a platform between facilitators and partners as well as facilitators and patients is recommended.

    Keywords: Medical tourism, Medical tourism facilitator firm, infrastructure management
  • Pezhman Pirmoon, Naser Hamidi*, Nabiullah Mohammadi, Homa Doroudi Pages 30-39
    Introduction

    Considering the importance of creativity and in order to make the optimal use of medical universities to fulfill their missions, the present study was conducted to analyze the importance-performance drivers of staff creativity in medical universities.

    Methods

    This study was a quantitative-qualitative study in which the importance-performance approach was used. In the present study, 10 experts in the field of resource management, human development and psychology, as well as 83 human resource managers of medical universities in the country were present. Data were collected using a questionnaire which was initially prepared using library resources and previous models. Then, according to the opinion of the participating experts, common factors were eliminated and finally, 10 factors were obtained as drivers of creativity. After that, quantitative indicators were determined for the identified factors, and the final questionnaire with 28 questions was provided for the human resources managers of the universities. Also, the content validity and construct validity of the questionnaire were calculated and confirmed. Internal consistency of the questionnaire was also obtained using Cronbachchr('39')s alpha. Using confirmatory factor analysis, the importance of the factors was extracted, and in the end, the indicators were placed in the significance-performance matrix.

    Results

    The mean age of managers participating in the study was 46.35 years, and the average age of their management in the field of human resources was 5.43 years. Among the drivers of creativity, leadership style, organizational structure, individual factors, paving the way for creativity in the individual, and support of senior management with loads of 0.70, 0.68, 0.68, 0.67 and 0.65 are the most important factors, respectively. The results of one-sample t-test also showed that apart from the two components of work complexity and organizational culture, the average of other drivers is significant compared to the hypothetical average, and for managers, the situation of these factors in the organization is somewhat favorable.

    Conclusion

    Leadership style, organizational structure, individual factors, paving the way for creativity in the individual, and supporting senior management are effective and very important components in promoting and developing creativity in the health sector. In addition, for the optimal use of the creativity matrix, the type of organization and the importance-performance of each creativity strategy must be identified.

    Keywords: Creativity, Creativity Matrix, Significance-Performance Model
  • Bahareh Mollaei, Javad Moghri, Vahid Ghavami, Seyed Saeed Tabatabaee* Pages 40-50
    Introduction

    Attracting and retaining physicians in rural and low-income areas are the most important challenges for health system policymakers, which affects the poor health status of the population living in these areas. The purpose of this study was to investigate the factors related to the willingness of the working physicians to stay in rural areas and evaluate them according to the recommendations of the World Health Organization.

    Methods

    This applied research was conducted using descriptive-analytical and cross-sectional method in 2019. The study population was 306 physicians working in rural health centers under the supervision of Mashhad University of Medical Sciences. They were chosen through the census method, and the data collection tool was a researcher-made questionnaire. Descriptive statistics, simple, and multiple ordinal regression models were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the willingness of the working physicians to stay in rural areas of Mashhad was low (16 percent). Furthermore, there was a significant relationship among the importance of laws and regulations, the observance of educational dimension, laws and regulations, financial incentives and personal and professional supports with the willingness to stay in rural areas (p <0.05).

    Conclusion

    The use of adequate financial incentives commensurate with the expectations of employees and commensurate with the opportunity costs of living in rural areas, accompany with individual and job support for employees, can strengthen the effects of each dimension and ultimately the willingness to stay in rural areas.

    Keywords: Retaining, Physicians, Rural areas, Human resources management
  • Fatemeh Ghaderi, Behrouz Moradhasel* Pages 51-60
    Introduction

    One of the main concerns of health system managers has always been to control and reduce health care costs. Optimal use of health center resources to maintain and improve services requires cost analysis and application of the results obtained in the process of supply and consumption of required items. The purpose of this study was to extract a suitable model for managing the costs of medical supplies in health centers.

    Methods

    This is an applied research and the used descriptive research method was cross-sectional. The annual purchase cost of medical supplies of health centers of Hamadan University of Medical Sciences was extracted from the hospital information system and after processing, the results were analyzed using the experiences of researchers and the criteria for medical equipment of the country. The K-means algorithm in the Rapidminer software (version 9.6) environment was used for the data clustering.

    Results

    The annual purchase costs of medical supplies were clustered into nine categories based on the unit and total purchase price using the K-means, and then based on the analysis of each category, cost management strategies such as price reduction through centralized purchasing, concluding contracts with authorized suppliers, careful monitoring and control of consumption, and concluding a memorandum of understanding with other medical centers for the exchange of surplus or required goods were presented.

    Conclusion

    Cost analysis of medical supplies based on price, purchase, and consumption in a given period of time using clustering algorithm provides valuable information for resources and expenditures management of the health system managers and leads to maintaining, continuing, and improving the level of services of health centers.

    Keywords: Resource Management, Health System, Consumable Medical Equipment, Medical Supplies, Clustring, K-means
  • Iravan Masoudi Asl, Ebrahim Hasanzadeh*, Pouran Raeissi Pages 61-69
    Introduction

    One of the approaches that influences the decision-making and management of universities is evidence-based management. Evidence-based management requires managerial and organizational decisions and informed actions using the best available evidence in which the best evidence is used as norms and standards. Therefore, in line with the importance of this issue, the present study aimed to determine the sources of evidence used in decision making of staff managers in Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    The present descriptive-analytical study was conducted in 2019 among 71 managers of Iran University of Medical Sciences. The research tool was a standard evidence-based management questionnaire. In this study, the sampling was not carried out and all managers participated in it. Spearman test and SPSS-24 software were also used to analyze the data.

    Results

    The findings of the study on the sources of evidence used by managers in organizational decisions and programs showed that the highest source of evidence was socio-political development program and the lowest was the use of sources of scientific research evidence.

    Conclusion

    Any decision that is made without evidence-based management cannot be considered evidence-based and can have negative outcomes in any decision-making organization. Therefore, it is necessary that the relevant officials and policy makers provide a suitable platform by formulating specialized policies and providing the necessary infrastructure to reduce the gap between the current situation and the evidence-based management model.

    Keywords: evidence-based management, evidence sources, decision making
  • Roxana Gheibi, Pedram Nourizadeh Tehrani, Mobarakeh Alipanah Dolatabad, Samira Alihosseini, Aidin Aryankhesal* Pages 70-79
    Introduction

    Qasedak, a performance-based plan payment, is a method that seeks rewarding quantitative dimensions of performance and encourages health care providers in order to achieve predetermined goals. The purpose of this study was to investigate employeeschr('39') satisfaction with the performance-based payment plan in 2019.

    Methods

    The present study was descriptive-analytical and cross-sectional. The population of the study was all the staff members across selected hospitals of Iran University of Medical Sciences. Data were collected by a questionnaire and analyzed using the independent-samples t-test, ANOVA, and Pearson correlation tests in SPSS software.

    Results

    The average score of satisfaction among medical, nursing, support and paramedic staff from the performance-based payment was poor (2.33 out of 5). There was no significant relationship between the amount of satisfaction with the performance-based payment system and the work unit of the studied employees (p-value = 0.330). Also, there was no significant relationship between the age and work experience and level of satisfaction (p-value = 0.945 and 0.823, respectively). However, there was a significant relationship between employeeschr('39') satisfaction and their job category (p-value = 0.042). The highest and lowest levels of satisfaction were related to the physicians and financial-administration staff, respectively.

    Conclusion

    Employeeschr('39') level of satisfaction with the performance-based payment system, especially among non-clinical staff, is not acceptable and this can affect staff performance and quality of work adversely. Hence, authorities should pay more attention to this issue.

    Keywords: Performance-based payment, pay for performance, fee for service, payment system, hospital
  • Mohammadreza Maleki, Samira Bolghadr*, Asgar Aghaeihashjin Pages 80-91
    Introduction

    Some of the significant and irreparable financial losses in hospitals are Insurance deficits which for various reasons are not fully reimbursed by the insurance companies. Therefore, the present study was an attempt to determine the amount and causes of insurance deficits in selected Teaching  and non-Teaching hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in six selected hospitals of Iran University of Medical Sciences. The research population included patients’records during the first six months of 2020 for inpatient and outpatient wards. Reports of deficits for Health Care and Social Security Insurance were collected by referring to the revenue units of the hospitals. The data collection tool was a researcher-made form. The deficit amount of each hospital was collected separately for the type of file and teaching and non-teaching hospitals. Data were analyzed by descriptive statistics using Excel software.

    Results

    The findings showed that the most deductions applied in inpatient records are related to surgery and hospitalization fees, respectively, and in outpatient documents are related to visits, laboratory services, diagnostic and counseling services.

    Conclusion

    According to the type and causes of deficits identified based on research findings, policy makers and planners in the field of healthcare system are advised to hold workshops for staff in the process of treating patients with insurance rules, using hospital information systems, using relevant graduates, and analyzing files before sending them to insurance companies in order to prevent insurance deficits.

    Keywords: Hospital deduction, Insurance, Teaching hospitals, non-teaching hospitals