فهرست مطالب

اکوبیولوژی تالاب - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1399)

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفورا رضوی دوله ملال، مهدی نژادنادری* صفحات 5-17

    تعیین حقابه زیست محیطی تالاب امیرکلایه یکی از اهداف سازمان حفاظت محیط زیست جهت بهبود کیفیت آب و احیای اکوسیستم وابسته به آن می باشد. این امر منجر به حفظ محیط طبیعی و ارزش های زیستی تالاب می شود. تالاب امیرکلایه یکی از تالاب های با اهمیت بین المللی ثبت شده در کنوانسیون جهانی حفاظت از تالاب ها (رامسر-1971) است. در طی چندسال اخیر با کاهش آب ورودی به تالاب به دلیل مصارف کشاورزی، این تالاب در بیشتر مواقع سال خشک می باشد. به همین جهت این تالاب در لیست مونترو قرارگرفته که نیاز شدید به احیا و بازسازی دارد. لذا با توجه به مستندات علمی و سوابق مطالعاتی، نیاز آبی تالاب امیرکلایه لاهیجان (در سال 1395) بر اساس زمان مهاجرت پرندگان به روش بیلان آبی تعیین گردید. با توجه به بیلان آبی تالاب، حقابه زیست محیطی برابر 553860 متر مکعب در ماه برآورد گردیده است.

    کلیدواژگان: حقابه زیست محیطی، تالاب امیرکلایه، بیلان آبی
  • فریده مهدیان زاده*، جلیل سرهنگ زاده، حجت دهقان دهنوی صفحات 19-27

    در مطالعه حاضر فون پرندگان زمستان گذران تالاب مصنوعی استان یزد در سال های 1393، 1395 و 1396 مورد بررسی قرارگرفت. این مطالعه در زمره اولین مطالعات انجام گرفته با هدف ممانعت از روند خشک شدن تالاب با تاکید بر حفظ حقآبه و حفاظت از پرندگان مهاجر در تالاب مصنوعی یزد محسوب می شود. داده های سرشماری فصول زمستان و پاییز در سال های 1393، 1395 و 1396 جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق 48 گونه پرنده (18 گونه آبزی، 18 گونه کنارآبزی و 12 گونه خشکی زی) شناسایی شد. بیشترین جمعیت پرنده متعلق به چنگر معمولی (528 قطعه)، سار (500 قطعه) و اردک سرسبز (130 قطعه) می باشد. تیره آبچلیکیان با 6 گونه بیشترین تعداد گونه و تیره یلوه ییان با 3 گونه و تعداد کل 531 قطعه پرنده بیشترین تعداد پرنده آبزی را به خود اختصاص داده اند. سال 1396 با 2750 قطعه بیشترین و سال 1395 با 819 قطعه کمترین تعداد را به خود اختصاص داده اند. بیشترین تعداد در سال 1395حدود 2750 قطعه و کمترین تعداد در سال 1395 حدود 819 پرنده شمارش شده است. بیشترین یکنواختی در سال 1395 (62/0) و کم ترین یکنواختی در سال 1393 (39/0) بود. بیشترین تنوع گونه ای سیمپسون و شانون-وینر در سال 1395 به ترتیب 32/4 و 01/2 بود. این بررسی نشان داد تالاب مصنوعی یزد برای برای تامین زیستگاه برای پرندگان آبزی و خشکی زی دارای اهمیت است و بایستی مدیریت و حفاظت آن مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، جمعیت، پرندگان مهاجر، تالاب مصنوعی، یزد
  • احمد سام دلیری، حبیب شهبازی* صفحات 29-42

    ارزش گذاری اقتصادی منابع زیست محیطی بخش قابل توجهی از مطالعات اقتصاد محیط زیست را به خود اختصاص داده است. اقتصاددانان محیط زیست معتقدند که انجام ارزش گذاری اقتصادی برای خدمات و منابع غیربازاری و محیط زیستی امری ضروری است. هدف از این مقاله تعیین ارزش خدمات تفریحی تالاب پیرسلمان شهرستان اسدآباد در استان همدان می باشد. برای این منظور از الگوی هزینه سفر انفرادی در چارچوب تابع تولید خانوار Backer استفاده گردید. بر این اساس تابع تولید تفریح، به منظور محاسبه قیمت سایه ای سفر برآورد گردید. سپس تابع تقاضای سفر، با استفاده از اطلاعات مربوط به قیمت سایه ای سفر، تخمین زده شد. در این مطالعه از تعداد 73 بازدید کننده به روش نمونه گیری تصادفی ساده اطلاعات جمع آوری گردید. پرسش نامه ها در طول فصل بهار و تابستان سال 1393 و در محل تالاب تکمیل شده است. نتایج نشان می دهد که زمان، مسافت و هزینه های سفر بر تولید تفریح موثر هستند و هزینه نهایی تفریح، با فرض وجود شرایط رقابتی، معادل 208800 ریال در روز برای تالاب پیرسلمان است که قیمت سایه ای تفریح می باشد. ارزش تفریحی سالانه تالاب نیز برابر 4/626 میلیون ریال محاسبه گردیده است. همچنین تقاضای تفریح، رابطه منفی با قیمت سایه ای تفریح و رابطه مثبت با درآمد دارد. از طرف دیگر تمایل به پرداخت هر بازیدکننده، ارتباط مثبت و معنی داری با کیفیت محیط بازدید، سطح تحصیلات، سن و وضعیت تاهل وی دارد. بنابراین می توان با افزایش کیفیت محیط و ایجاد تسهیلات رفاهی بیشتر از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی، ارزش تفریحی تالاب را ارتقاء داد. همچنین لزوم تدوین سند راهبردی توسعه گردشگری در این منطقه امری اجتناب ناپذیر به منظور داشتن نقشه راهی برای افزایش تعداد بازدیدکننده و کاهش آثار مخرب زیست محیطی است.

    کلیدواژگان: تابع تولید خانوار، تابع تولید تفریح، تقاضای سفر، تالاب پیرسلمان
  • زهرا جابرالانصار*، محمدتقی فیضی، بابک بحرینی نژاد صفحات 43-55

    تالاب گاوخونی در مرکز فلات ایران به عنوان یکی از مهم ترین اکوسیستم های آبی ایران رویشگاه و زیستگاه گونه‏های گیاهی و جانوری بومی می‏باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی روند تغییرات تیپ‏های پوشش گیاهی و شاخص رطوبت خاک (Soil Moisture Index) در منطقه تالاب گاوخونی در بازه زمانی 16 ساله بود. تیپ های گیاهی از طریق بازدید صحرایی در طی سال های 1390 و 1396 مشخص و نقشه آن در نرم افزار ArcGIS 10.5 ترسیم شد. شاخص رطوبت خاک با استفاده از مفهوم فضای مثلثی بین نمایه گیاهی تفاضل نرمال (NDVI) و دمای سطح زمین (LST) از تصاویر مودیس در بازه زمانی 1380 تا 1396 تولید گردید. نتایج نمایانگر تعداد 24 تیپ گیاهی در منطقه مورد مطالعه در بازه زمانی 1390 تا 1396 بود. تیپ‏ گیاهی  Salsola tomentosa-Artemisia sieberi بیشترین مساحت از کل منطقه مورد مطالعه (89630 هکتار) را به خود اختصاص داد. تیپ های گیاهی Astragalus squarosus- Stipagrostis plumosa  و Astragalus squarosus کمترین مساحت (158 و 296 هکتار) را به ترتیب در سال های 1390 و 1396 به خود اختصاص دادند. نتایج نشان داد که تغییرات اساسی در پوشش گیاهی از سال 1390 به بعد رخ داده است که شامل حذف برخی از گونه های گیاهی غالب مانند Phragmites australis و Aeluropus littoralis در منطقه بوده است که ممکن است به دلیل کاهش شاخص رطوبت خاک باشد. نقشه های شاخص رطوبت خاک نشان داد که مساحت طبقه کم رطوبت خاک (2/0-0) افزایش ولیکن مساحت طبقات متوسط و خوب (بیش از 2/0) از سال 1380 تا 1396 کاهش یافته است. پایش شاخص رطوبت خاک از طریق تصاویر ماهواره ای به منظور بررسی روند تغییرات پوشش گیاهی در مناطق تالابی که پیشینه تاریخی رطوبتی ثبت نشده است، می تواند روش مناسبی برای نمونه برداری مستقیم و میدانی رطوبت خاک باشد و مدیران مراتع را برای مدیریت حفاظت از گونه‏های گیاهی در معرض خطر، بهبود برنامه های احیاء و اصلاح اکوسیستم یاری نماید.

    کلیدواژگان: تیپ های گیاهی، رطوبت خاک سطحی، NDVI، LST، تالاب گاوخونی
  • کیمیا چراغعلی، عاطفه چمنی* صفحات 57-70

    رسوبات، نقش موثری در کنترل آلودگی یا پالایش آب اکوسیستم تالابی ایفا می کنند و مانند آرشیوی تاریخی، در ثبت فلزات سنگین هستند. تالاب گندمان یکی از 10 تالاب برتر پرنده نگری در ایران است. هدف از این مطالعه، بررسی شدت آلودگی رسوبات تالاب گندمان به فلزات سنگین سرب، کادمیوم، مس و روی می باشد. بدین منظور، نمونه برداری از رسوبات در تابستان و پاییز سال 1396 به صورت یکبار نمونه برداری در نیمه هر فصل، در 12 ایستگاه با در نظر گرفتن قابلیت دسترسی و فاصله از محل تخلیه فاضلاب شهری و صنعتی به صورت دستی انجام شد. در کل تعداد 36  نمونه رسوب در هر فصل و در کل، 72 نمونه از عمق20 سانتی متری برداشت و به آزمایشگاه منتقل شدند. غلظت فلزات سرب، روی، کادمیوم و مس نمونه ها با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری گردید. میانگین غلظت سرب، روی، کادمیوم و مس در تالاب گندمان، به ترتیب 34/26، 98/61 ، 25/1 و 75/18 میلی گرم بر کیلوگرم به-دست آمد. مقایسه میانگین غلظت فلزات با مقادیر استاندارد کیفیت رسوب کانادا برای آب های شیرین (ISQG) نشان داد که میزان مس و سرب موجود در رسوبات از میزان استاندارد (ISQG) کمتر است، اما روی نزدیک به مرز استاندارد (ISQG) قرار گرفته و کادمیوم بیش از میزان استاندارد (ISQG) است. آلودگی به کادمیوم ناشی از مصرف آفت کش ها و کودهای کشاورزی در اراضی گسترده کشاورزی در اطراف تالاب گندمان است که زهاب کشاورزی خود را به این تالاب سرازیر می کنند.

    کلیدواژگان: شاخص بار آلودگی، درجه آلودگی، فاکتور آلودگی، شاخص ژئوشیمیایی مولر
  • شاپور قاضی پور، حسن لشکری*، منوچهر فرج زاده اصل صفحات 71-95

    سامانه سودانی مهم ترین سامانه تامین‌کننده بارش و ذخایر آبی حوضه‌های آبریز جنوب کشور است. در سال‌هایی که شرایط همدیدی مناسبی برای تقویت و گسترش این سامانه برروی ایران فراهم می‌شود، نه ‌تنها بخش جنوبی کشور بلکه بیشتر قسمت‌های کشور با نزولات جوی خوبی همراه است؛ بنابراین افزایش یا کاهش تعداد سامانه‌های سودانی ورودی به منطقه، در ساختار اکوبیولوژیکی تالاب ها و بیلان آبی پرآب‌ترین حوضه‌های آبی در جنوب و جنوب غرب کشور بسیار مهم و حیاتی است. در پژوهش حاضر هدف مطالعه روند تاریخی ورود این سامانه (2017-1995)به این بخش از کشور است. ازاین‌رو، پس از صحت سنجی داده‌های بارش روزانه 1995 تا 2017 ایستگاه‌های منتخب، سامانه‌های بارشی با منشا سودانی مستقل برپایه سنجه‌های انتخابی از سه مسیر اصلی هرمزگان، بوشهر و خوزستان (به تفکیک سال، ماه و دوره تداوم) شناسایی و با به‌کارگیری روش های آماری خط بهترین برازش، من-کندال و تخمینگر شیب سن، تغییرات زمانی آن‌ها در سطح اطمینان 95 درصد مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد؛ علی رغم وجود روند و شیب تغییرات کاهشی در فراوانی ورود سامانه های سودانی، اما به علت عدم معنی داری بیشتر روند ها، فراوانی ورود سامانه های سودانی در هر سه مسیر دارای حالت پایدار و فاقد روندی است که بتوان آن را به تغییرات آب و هوایی نسبت داد. بااین‌حال دوره تداوم بارش سامانه‌های سودانی در هر سه مسیر کوتاه ‌مدت و عموما به‌ صورت سامانه‌های 1 تا 3 روز و بندرت دوره فعالیت آن ها 5 روزه و بالاتر است؛ بنابراین قلت و ماهیت رگباری و کوتاه‌مدت بارش سامانه های سودانی را، همچنان باید به‌عنوان یک اصل پذیرفت و در آینده منتظر وقوع خشک‌سالی و بارش‌های شدید و سیل‌آسا از سامانه سودانی بود. در نتیجه وضعیت پایداری اکوسیستم های آبی تالاب ها و حوضه های آبی جنوب و جنوبغرب کشور در آینده شکننده خواهد بود.

    کلیدواژگان: روند، سامانه سودانی، حوضه آبریز، جنوب و جنوب غرب ایران
  • محمد بابادی، جبرائیل قربانیان، منیژه ظهوریان، رضا برنا صفحات 97-114

    در سال های اخیر گرم شدن و تغییرات آب و هوایی کره زمین با پیآمدهای ناگوار و فراوانی در جوامع انسانی همراه بوده است. تغییر در الگوهای آب و هوایی می تواند به وقوع سیل های شدید، گرما و سرماهای شدید، تکرار بیشتر خشکسالی ها و گرم شدن جهانی هوا منجر شود.  این افزایش دمای زمین باعث بر هم خوردن تعادل اقلیمی کره زمین شده و تغییرات اقلیمی گسترده ای را در اغلب نواحی کره زمین موجب گردیده است که از آن به عنوان تغییر اقلیم یاد می شود. بنابراین شناسایی الگوهای دمایی در آینده می تواند در مطالعات آب وهواشناختی و علوم مرتبط دیگر بسیار مفید باشد. این کار تحقیقی در سال 1398 در شهر اهواز انجام شده است. هدف از این تحقیق شبیه سازی دمایی در بازه زمانی 36 (2050- 2015) ساله با استفاده از داده های مدل گردش عمومی هوا در جنوب غرب ایران می باشد. در این تحقیق به منظور شبیه سازی دمای روزانه از پایگاه داده EH5OM  استفاده گردید. پس از استخراج داده ها، با استفاده از تکنیک های زمین آمار پهنه بندی به روش کریجینگ معمولی (OK) پراکنش مکانی و زمانی الگوهای دمایی به کمک نرم افزار ARCGIS انجام گرفت. با استفاده از داده های مدل گردش عمومی هوا در طی دوره 36 ساله، الگوهای دمایی ماهانه، فصلی و سالانه منطقه، میان یابی و نقشه های مربوطه ترسیم شد. بر اساس نتایج حاصله الگوهای دمایی حاکم در مقطع زمانی سالانه، کاملا بر توپوگرافی منطقه مورد مطالعه، منطبق است که نشان دهنده تاثیر قوی ارتفاع بر دما می باشد. بالاترین میانگین دما شبیه سازی شده در مقطع زمانی سالانه مربوط به ایستگاه بندر ماهشهر با 25/26 سانتی گراد و کمترین دما نیز متعلق به الیگودرز با 56/12 سانتی گراد است. همچنین ماه جولا با انحراف معیار 9/3 در تمامی ایستگاه ها بالاترین مقدار دما و ماه ژانویه با انحراف معیار 6/4 نیز کمترین مقدار دما به دست آمد.

    کلیدواژگان: دما، مدل گردش عمومی هوا، شبیه سازی، توپوگرافی
  • پروانه پیکانپور*، شهلا تشکر صفحات 115-137

    مطالعه و برنامه ریزی و اجرای عملیات حفاظتی، احیایی و مدیریتی، منجر به بهره برداری صحیح و معقول از منابع طبیعی تجدید شونده و توسعه پایدار شده که این امر از عوامل مهم و زیربنای de رشد اقتصادی و خودکفایی است. یکی از این منابع حیاتی، آب و خاک است. این پژوهش به بررسی مدل های اکولوژیکی حوزه آبخیزداری نی زار قم در سال 1391 از منظر کاربری های کشاورزی، مرتعداری و جنگلداری پرداخته شده است. مساحت این حوزه آبخیز حدود 38/12821 هکتار یا 82/12 کیلومتر مربع است. با توجه به وسعت حوزه و شبکه آبراهه های فرعی داخل آن، در این پژوهش محدوده طرح به 9 زیرحوزه مستقل و غیرمستقل تقسیم شده است. ابتدا نقشه های به دست آمده برای کاربری مختلف با یکدیگر ادغام و توان هر منطقه برای کاربری های مختلف به دست آمده است. در مرحله بعد با روش کیفی-قیاسی و با کمک نقشه کاربری موجود به تعیین بهترین و اولویت دارترین کاربری اقدام شده است. پس از تعیین اولویت بندی های مناسب برای تمام بخش های منطقه مورد مطالعه، یازده نوع کاربری برای بخش های مختلف مناسب تشخیص داده شده است. با مقایسه نقشه کاربری موجود و کاربری های مناسب در منطقه مورد مطالعه که در این پژوهش به دست آمده است، چند نوع تناقض قابل مشاهده است. مهم ترین آن مربوط به حدود 40 هکتار از اراضی زراعت واقع در جنوب شرق و جنوب غرب منطقه است که برای این کاربری مناسب نبوده و بایستی به مرتع یا علوفه کاری تبدیل شود. دسته دیگر از تناقض ها مربوط به اراضی مرتعی دارای محدودیت بوده که بایستی به صورت حفاظت شده و تنها برای استفاده حیات وحش مورد استفاده قرار گیرند. دسته دیگر مربوط به اراضی دارای پتانسیل کشاورزی بوده که عمدتا در بخش شرقی منطقه مورد مطالعه واقع شده و می تواند جهت کشت آبی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: منابع طبیعی، آبخیزداری، مدل اکولوژیکی، نیزار قم، کاربری
|
  • Safoura Razavi Doleh Malal, Mehdi Nezhadnaderi* Pages 5-17

    Determination of environmental water rights of Amirkalayeh wetland is one of goals for improving of water quality environmental protection and ecosystem restoration dependent on it. This tends to preserve the natural environment and biological values ​​of wetlands. Amirkalayeh wetland is one of important international wetlands recorded in the International Convention for the Protection of Wetlands (Ramsar -1971). During the past few years with the construction of drainage in the vicinity and also to reduce the inflow of water and wetlands for agricultural purposes, these wetlands are often dry years. Thus this wetland in list of Wetlands Montero has been badly needs rehabilitation and reconstruction. Considering the scientific evidence and studies, the water requirements of wetland were determined in during of birdchr('39')s migration. According to the water balance of wetland, the environmental water right is estimated at 55,385,000 cubic meters per month.

    Keywords: Environmental water rights, Amirkalayeh wetland, Water balance
  • Farideh Mahdianzadeh*, Jalil Sarhangzadeh, Hojat Dehghan Dehnavi Pages 19-27

    In the present study, the wintering birds of the artificial wetlands of Yazd province in 1393, 1395 and 1396 were studied. This study is one of the first studies conducted with the aim of preventing the drying process of the wetland by emphasizing on maintaining water rights and protection of migratory birds in the artificial wetland of Yazd. Data from winter and autumn counts which were carried out in 2014, 2016, and 2017, were gathered and analyzed. In this study, 48 bird species (18 species of aquatic, 18 species of waterside and 12 species waterside) were identified. The highest numbers belonged to the Fulica atra (528 individuals), Sturnus vulgaris (500 individuals) and Anas platyrhynchos (130 individuals) respectively. Among aquatic birds, the highest number of species were represented by the family of Scolopacidae (6 species). Furthermore, the family of Rallidae represented the highest number (531 individuals comprising of 3 species). The highest and lowest numbers were 2750 and 819 individuals in 2017 and 2016 respectively. The highest evenness was observed in 2016 (0.62) and the lowest in 2014 (0.39). The most diversity of Simpson and Shannon-Winer in 2016 were 4.32 and 2.01 respectively. This study has shown that the artificial wetland of Yazd, in addition to protecting and maintaining water birds, is also important for the conservation and providing habitats for terrestrial birds and thus protecting it should be of utmost importance.

    Keywords: Species Diversity, Population, Migratory birds, artificial wetland of Yazd
  • Ahmad Samdeliri, Habib Shahbazi* Pages 29-42

    Economic valuation of environmental resources is allocated great part of environmental economic studies. Environmental economist believed that economic valuation is necessary for non-market and environmental of resource services. The purpose of this paper is determining of the recreational and environmental value of Pir-Salman wetland in Asadabad county (Hamedan Province) services. So, for this, individual travel cost method is used in Backer household production function framework. Accordingly, recreational production function is estimated for calculation of travel shadow price. Then, travel demand function is estimated by travel shadow price data. In this study, data are gathered from 73 visitors as random sampling. Questionnaire filled in spring and summer of 2014. The results show that the time, distance and costs of travel are effective factors on production recreation and recreation marginal cost, with the assumption of competitive conditions, is equivalent to 208800 Rials per days which is shadow price of recreation. Annual recreational value of wetland is 626.4 Mil Rials.  Also demand for recreation has negative relationship with the shadow price of recreation and has a positive relationship with income. On the other hand, visitor’s willingness to pay (WTP) has a significant and positive relationship with quality of the environment, educations level and age and marriage status of visitor. So, increasing environmental quality and preparing facilities in Pir-Salman wetland by private sector investing will have increased environmental and recreation value of this wetland. Also, Pir-Salman wetland tourism development strategic document preparing is necessary and inevitable to have road map for increasing of visitors and decreasing distractive environmental effects.

    Keywords: Household Production Function, Recreation Production Function, Travel Demand Function, Pir-Salman Wetland
  • Zahra Jaberalansar*, Mohammad Taghi Feizi, Babak Bahreininejad Pages 43-55

    Gavkhouni wetland located in the center of Iranchr('39')s Plateau is one of the important habitat for native flora and fauna. The present study aimed to evaluate change trend of vegetation types and Soil Moisture Index in Gavkhouni wetland since recent 16 years. Vegetation types were identified via field visitation during 2011-2017 and the maps were generated in ArcGIS 10.5. SMI is derived using a triangle space concept between the land surface temperature and normalized difference vegetation index from MODIS satellite data during 1380 to 1396. 24 vegetation types were identified in the study area. The highest area of the whole study area was allocated to vegetation type named Salsola tomentosa-Artemisia sieberi (89630 ha). Two vegetation types including Astragalus squarosus- Stipagrostis plumosa and Astragalus squarosus covered the lowest area (158 and 296 ha)in 1390 and 1396 respectively. The results showed that major changes in vegetation types occurred from 1390 including deletion of some dominated species such as Phragmites australis and Aeluropus littoralis in the study area which may be attributed to decreasing soil moisture index. The generated maps of SMI indicated that the area with low level of SMI (0-0.2) have increased while the areas with moderate and high levels of SMI (>0.2) have decrease from 2001 to 2017. In order to investigate plant vegetation changes, monitoring of SMI through satellite imagery can serve as an appropriate alternative to direct sampling and field measurement of soil moisture in wetland areas without available soil moisture records. Furthermore, range managers and natural resources and environmental protection authorities can use our findings as basic information in conservation management of endangered plant species and development of restoration and improvement programs.

    Keywords: Vegetation types, Surface soil moisture, NDVI, LST, Gavkhouni wetland
  • Kimia Cheraghali, Atefeh Chamani* Pages 57-70

    Sediments play an effective role in pollution control or water purification of the wetland ecosystem and record heavy metals contamination as an historical archive. Ganduman wetland is one of the top 10 birdwatching wetlands in Iran. This study aimed to to investigate the concentration of lead, cadmium, copper and zinc in Ganduman sediments. For this purpose, sediment samples were collected manually in summer and autumn at 12 stations, one sampling in middle of every season with considering the availability and distance from urban and industrial wastewater disposal sites. In total, 72 sediment samples were taken from a depth of 20 cm and transferred to the laboratory. The concentrations of lead, zinc, cadmium and copper in the sediments were measured by atomic absorption spectrometry. The mean concentrations of lead, zinc, cadmium and copper in the sediments was 26.34, 61.98. 1.25 and 18.75 mg/kg. Comparison of the mean concentrations of metals with Canadian sediment quality guidelines for freshwater sediment (ISQG) values showed that the copper and lead concentration in sediments is lower than (ISQG) standard but Zinc is close to the (ISQG) standard and cadmium is higher than (ISQG) standard. Cadmium contamination can be caused by pesticides and phosphate fertilizers utilization in vast farmland around Ganduman wetland where agricultural effluent into this wetland flows.

    Keywords: Contamination Factor, contamination degree, Muller geochemical index, Pollution load index
  • Shapour Ghazipour, Hassan Lashkari*, Manuchehr Farajzadeh Pages 71-95

    The Sudanese system is the most important system for supplying rainfall and water accumulation in the southern catchments. In the years when suitable synoptic conditions are provided for strengthening and expanding this system on Iran, not only the southern part of the country but also most parts of the country are associated with good rainfall. Therefore, increasing or decreasing the number of Sudanese systems entering the region is very important and vital in theEco-biological structure of wetlandsand water balance of the most water-rich basins in the south and southwest of the country. In the present study, the aim is to study the historical trend of the entry of this system (1995-2017) into this part of the country. Therefore, after validating the daily precipitation data from 1995 to 2017 of selected stations, precipitation systems of independent Sudanese origin based on selected criteria from the three main routes of Hormozgan, Bushehr and Khuzestan (by year, month and duration) are identified and used. From the statistical indicators of the best fit line, Mann-Kendall and Sen’s slope estimator, their time changes at the confidence level of 0.95 were examined and analyzed. The results showed;Despite the trend and slope of decreasing changes in the frequency of entry of Sudanese systems, but due to the lack of significant trends, the frequency of entry of Sudanese systems in all three routes is stable, and lacks a trend that can be attributed to climate change.However, the period of continuous rainfall of Sudanese systems in all three routes is short and generally in the form of 1 to 3 day systems and rarely their period of activity is 5 days or more.Therefore, the scarcity and nature of the showers and short-term precipitation of the Sudanese systems should still be accepted as a principle and in the future we should expect the occurrence of droughts and heavy and torrential rains from the Sudanese system.As a result, the sustainability of aquatic ecosystems, wetlands and water basins in the south and southwest of the country will be fragile in the future.

    Keywords: Trend, Sudanese system, Catchment area, South, southwest of Iran
  • Mohammad Babadi, Gabrail Ghorbanian*, Manije Zohourian, Reza Borna Pages 97-114

    In recent years, global warming and climate change have been associated with dire consequences for human societies. Changes in climate patterns can lead to severe floods, extreme heat and cold, more frequent droughts, and global warming. This increase in global warming has upset the Earthchr('39')s climate balance and caused widespread climate change in most parts of the world, known as climate change. Therefore, identifying temperature patterns in the future can be very useful in meteorological studies and other related sciences. This research work was done in 2019 in Ahvaz. The aim of this study is to simulate the temperature in the period of 36 (2050-2015) using data from the general air circulation model in southwestern Iran. In this study, the EH5OM database was used to simulate daily temperature. After extracting the data, spatial and temporal distribution of temperature patterns using ArcGIS software was performed using common cryogenic zoning statistics (OK) techniques. Using the data of the general air circulation model during the 36-year period, the monthly, seasonal and annual temperature patterns of the region, mediation and relevant maps were drawn. Based on the results of the prevailing temperature patterns in the annual period, it is fully consistent with the topography of the study area, which indicates the strong effect of altitude on temperature. The highest average simulated temperature per year is related to Mahshahr port station with 26.25 C and the lowest temperature belongs to Aligudarzwith 12.56 C. Also, in July, with the standard deviation of 3.9, the highest temperature was obtained in all stations, and in January, with the standard deviation of 4.6, the lowest temperature was obtained.

    Keywords: temperature, general air circulation model, simulation, topography
  • Parvaneh Peykanpour*, Shahla Tashakor Pages 115-137

    Study, planning and implementing protection operation lead to correct exploitation of renewable energy resources and sustainable development. From these, vital sources are water and soil. The aim of this study is to investigate the agricultural and forestry aspects of ecological model of Neyzar Qom’s watershed in 2012. Neyzar watershed area is about 12821.38 hectare. Therefore, in this study, the presumed zone has been divided into 9 dependent and independent areas. It is worthy to choose the best option in order to have the optimum utilization. This phenomena names priority determination. At first, obtained maps for different utilization have been merged and potential of the regarded zone has been estimated. Next step includes qualitative, deductive method to determine the best priority. Finally, eleven useful components for different areas have been selected. By comparing obtained maps and useful components of selected areas, some contradictions observed. It can be concluded, that, 40 hectares of south east and south west of the zone should be converted to grassland. Other contradictions related to limited grassland area which should be used as a protected area for wild life. Albeit, agricultural areas located at east of the zone, can be used as water crop.

    Keywords: Natural resources, Watershed, Ecological model, Neyzar Qom