فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1399)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصور طیوری*، سید جمال فرج الله حسینی، محمدصادق صبوری صفحات 1-14

    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی و تبیین عوامل پیش برنده و بازدارنده مهارت افزایی مروجان کشاورزی ایران با استفاده از نظریه بنیانی است. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها با 18 نفر از مروجان برتر مصاحبه های عمیقی انجام گرفت. معیار اصلی برای تعیین حجم نمونه، نیل به نقطه اشباع نظری بود. تمامی افراد حجم نمونه مورد مطالعه با رویکرد هدفمند و با روش گلوله برفی انتخاب شدند. کدگذاری و تحلیل داده ها طی سه مرحله به انجام رسید و در نهایت، عوامل عوامل پیش برنده و بازدارنده مهارت افزایی مروجان کشاورزی مشخص گردید. براساس نتایج این تحقیق عوامل پیش برنده مهارت افزایی شامل طراحی فرایندی و ساختاری، تعیین دقیق وظایف، اختیارات و حوزه عملکرد، بسترسازی، بروزرسانی برنامه، رفع شکافها، ارزیابی یکپارچگی و نهادینه سازی برنامه، و نهادسازی و بازاندیشی ساختاری، فرایندی می باشد و عوامل بازدارنده مهارت افزایی شامل عوامل سیاستگذاری، مشارکتی، آموزشی، منابع انسانی، پشتیبانی، زیرساختی، محیطی- سازمانی، روانشناختی و نظارتی می باشند.

    کلیدواژگان: عامل پیش برنده، عامل بازدارنده، مهارت افزایی، مروجان
  • لیلا حیدری چیانه*، امیر محمدنژاد، یعقوب زراعت کیش، رضا مقدسی صفحات 15-29

     امنیت غذایی یکی از اصلی ترین شرایط تحقق امنیت ملی و یکی از کارکردهای مهم بخش کشاورزی است. سنجش امنیت غذایی و شناسایی تاثیر توسعه کشاورزی بر آن برای سیاست گذاری بهتر در زمینه غذا اهمیت دارد. از این رو، هدف این مطالعه بررسی تاثیرتوسعه کشاورزی و سایر متغیرهای اقتصاد کلان بر امنیت غذایی و زیرشاخص های آن (دسترسی به غذا ، توانایی اقتصادی برای خرید غذا و بهداشت غذا) در 64 کشور در حال توسعه است. برای این منظور، از روش های پانل دیتا و داده های کشورهای در حال توسعه در دوره 1397-1387 استفاده می شود. نتایج نشان می دهد توسعه بخش کشاورزی (افزایش ارزش افزوده بخش کشاورزی) با بهبود دسترسی به غذا، موجب ارتقای امنیت غذایی می شود. تولید ناخالص داخلی تاثیر مثبتی بر امنیت غذایی دارد. به طوری که هر سه بعد امنیت غذایی با افزایش درآمد بهبود می یابند. افزایش قیمت با کاهش دسترسی به غذا و کاهش قدرت خرید، امنیت غذایی را کاهش می دهد. افزایش شهرنشینی در ابعاد مختلف تاثیرات مختلفی بر امنیت غذایی دارد، اما به طور کلی امنیت غذایی را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، پانل دیتا، توسعه کشاورزی، دسترسی به غذا، کشورهای در حال توسعه
  • اکرم جزئی، لیلا صفا*، نفیسه صلاحی مقدم صفحات 31-52

    هدف اصلی این پژوهش مدل یابی عوامل تاثیرگذار بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی در شهرستان زنجان بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، 25864 نفر از سرپرستان خانوارهای روستایی در شهرستان زنجان بود که بر اساس فرمول Bartlett et al. (2001)، 353 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری دو مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه با نظر پانلی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت و روایی سازه و پایایی پرسشنامه نیز پس از انجام اصلاحات لازم به دست آمد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSSWin22 و Smart PLS3 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج توصیفی پژوهش حاکی از آن بود که بیشتر پاسخگویان مطالعه شده (بیش از دو سوم) در وضعیت نا امنی غذایی شدید قرار داشتند. همچنین، نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که هر یک از پنج عامل اقتصادی، سیاستی- مقرراتی، آموزشی- اطلاعاتی، خانوادگی و جغرافیایی اثر مثبت و معنی داری بر سطح امنیت غذایی خانوارهای روستایی داشتند و در حدود 9/57 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند. این در حالی است که رابطه عوامل اجتماعی با سطح امنیت غذایی معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، روستاییان، عوامل سیاستی- مقرراتی، مقیاس دسترسی نا امنی غذایی خانوار
  • سیده شیرین گلباز*، اسماعیل کرمی دهکردی، محمدرضا اصغری صفحات 53-77

    ارتقای ظرفیت ها در زنجیره ارزش محصولات کشاورزی منجر به بهره وری و درآمد بالاتر می شود که مستلزم دانش و نوآوری های به روز است. کشاورزان در کشورهای در حال توسعه با چالش های مختلفی در فرایند قبل از تولید، حین تولید، و پس از تولید محصولات کشاورزی مواجه هستند. این پژوهش چالش های موجود در زنجیره ارزش تولید انگور در استان آذربایجان غربی را بررسی می کند. این پژوهش از یک رویکرد کیفی و روش شناسی تیوری بنیانی استفاده شده است. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند حضوری با کارکنان سازمان جهاد کشاورزی، محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی و انگورکاران در استان آذربایجان غربی، با انتخاب از طریق نمونه گیری هدفمند (26 نفر) گردآوری شدند. تجزیه و تحلیل کیفی داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه 12 انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که چالش های موجود در سه مرحله قبل، حین و بعد از تولید انگور عباتند از: مسایل نهادی، انسانی، اجتماعی و مالی، بحران های طبیعی، کمبود دانش، مسایل نظام های بهره برداری، زیرساخت های فیزیکی و تکنولوژیکی.

    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، انگور، کشاورز، چالش ها، آذربایجان غربی
  • بهاره زارعی منش، راضیه نامدار* صفحات 79-93

    امروزه دستیابی به امنیت غذایی با وجود رشد تغییرات آب و هوایی، افزایش تصاعدی جمعیت جهان و همچنین کاهش ظرفیت های زیست محیطی طبیعت برای تولید مواد غذایی، به مراتب بسیار دشوارتر از دهه های پیش است. سواد غذا به عنوان راهکاری مناسب برای رسیدن به امنیت غذایی به عنوان مفهومی نو ظهور مطرح شده است و رویکردی امیدوار کننده برای تغذیه سالم و مناسب جامعه می باشد، زیرا بر جنبه های اساسی غذا از جمله مهارت، سلامت، حفظ محیط زیست تاکید دارد. در این پژوهش به بررسی رابطه ابعاد و عوامل اثر گذار بر سواد غذایی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز پرداخته شد. براساس یافته های تحقیق، در مجموع دانشجویان مورد مطالعه از نظر سواد غذایی در سطوح مطلوبی قرار داشتند اما از لحاظ عواملی همچون سبک تغذیه و سواد زیست محیطی در سطح ضعیف و از لحاظ نگرانی زیست محیطی در سطح بسیار ضعیف بودند. یافته های پژوهش نشان داد بین دانشجویان با رشته های تحصیلی مختلف و سطح درآمد متفاوت خانوار، تفاوتی از لحاظ سواد غذا وجود نداشت. اما دانشجویان متاهل نسبت به دانشجویان مجرد سطح سواد غذایی بالاتری داشتند. نتایج بررسی ارتباط علی در قالب آزمون تحلیل مسیر نشان داد در بین متغیرهای وارد شده در تحلیل مسیر، سواد زیست محیطی (با ضریب 0/43)و نگرانی زیست محیطی (با ضریب 0/29) از لحاظ بیشترین تاثیر بر سواد غذا مطرح بودند و استفاده از رسانه ها و منابع اطلاعاتی کمترین تاثیر (با مقدار 0/06-) را نشان داد. برمبنای نتایج حاصل پیشنهاداتی در راستای ارتقاء سواد غذا ارایه شده است.

    کلیدواژگان: : سواد غذا، سواد زیست محیطی، نگرانی زیست محیطی، دانشگاه شیراز
  • نفیسه صلاحی مقدم*، روح الله رضایی، اورنگ کاوسی صفحات 95-111

    افزایش فوت انسان‏ها به علت استفاده نا‏امن از آفت‏کش‏های شیمیایی، یکی از جدی‏ترین خطرات شغلی است که کشاورزان در کشور‏های در حال توسعه با آن مواجه هستند. بنابر‏این، هدف تحقیق حاضر، بررسی عوامل تاثیرگذار بر استفاده بی‏رویه کشاورزان از آفت‏کش‏ها و شناخت موانع اتخاذ اقدامات خودحفاظتی در استفاده از آفت‏کش‏های شیمیایی در استان زنجان می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان موضوعی در استان زنجان بودند که از بین آن‏ها 20 نفر با استفاده از روش نمونه‎گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ‏های تحقیق از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. تجزیه و تحلیل کیفی داده ها با استفاده از نرم افزار مکس ‏کیودا نسخه 12 انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که اصلی‏ترین عوامل تاثیرگذار بر استفاده بی‏رویه کشاورزان از آفت‏کش‏های شیمیایی شامل ضعف شناختی- اطلاعاتی (آگاهی پایین از عوارض استفاده از سموم، اطلاعات اندک از اصول کنترل آفات و مزایای کشت ارگانیک)، ضعف خدمات آموزشی- ترویجی (اطلاع‎رسانی ضعیف و دشواری در دسترسی به اطلاعات، کمبود دوره‎های آموزشی مرتبط و دسترسی کم و محدود بودن تعداد کارشناسان)، ویژگی‎ شیوه‏های کنترل شیمیایی آفات (قیمت پایین سموم، اثربخشی بیشتر سموم نسبت به دیگر شیوه‏های کنترل آفات، سهولت در دسترسی و استفاده از سموم)، ضعف حمایتی و عوامل فردی بوده است. افزون بر این، نتایج تحقیق حاکی از آن بود که متغیرهای عدم توجه دولت و سازمان‎های ذی‏ربط به سلامت کشاورزان، ضعف عمومی فرهنگ سلامت در بین روستاییان، عوامل اقتصادی، عوامل فردی و نگرشی، ضعف اطلاعات و موانع مرتبط با تجهیزات حفاظت فردی بر اتخاذ رفتارهای خودحفاظتی کشاورزان در استفاده از آفت کش ها تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: رفتار خودحفاظتی، اقدامات ایمنی، آفتکش، زنجان
|
  • Mansour Tayouri *, Seyed Jamal Farajollah Hossein, Mohammad Sadegh Sabouri Pages 1-14

    The purpose of the present study is to recognize and explain the incentive and deterrent factors of agricultural agents’ skill development in Iran, using grounded theory. In this study, in order to gather data, a detailed interview was conducted on 18 top agricultural agents. The main criterion to determine the sample size was to achieve theoretical saturation point. All the persons of the studied sample size were selected through a purposeful approach and snowball sampling method. Coding and analyzing the data were executed during three stages and finally, incentive and deterrent factors of agricultural agents’ skill development were determined. According to the results of this research, incentive factors of skill development, including procedural and structural design, precise determination of duties, authorities and the scope of performances, providing grounds, updating the program, bridging the gaps, evaluating the institutionalization and integrity of the program, and institution building and procedural and structural reconsideration, are procedural and deterrent factors of skill development, including policy, partnership, educational, human resources, support, infrastructure, environmental-organizational, psychological and supervisory factors. 

    Keywords: incentive factor, deterrent factor, skill development, agents
  • Leyla Heydari *, Amir Mohammadinejad, Seyed Yaghob Zeraatkish, Reza Moghaddsi Pages 15-29

    Food security is one of the main conditions for the realization of national security and one of important functions of agricultural development. Therefore, the aim of this study is the study of the impact of agricultural development and other macroeconomic variables on food security and its sub-indicators (access to food, economic ability to buy food, and food health) in 64 developing countries. For this purpose, the panel data methods, and the data of developing countries in the period 1996-2016 are been used. The results show that agricultural development (the increase in agricultural value added) enhances food security through improving access to food. The GDP have a positive effect on food security so that all three dimensions of food security improved by increasing income. Rising prices will reduce food security by reducing access to food and reducing purchasing power.The urbanization has different effects on the different dimensions of food security but overall reduces food security. 

    Keywords: Access to Food, Agricultural Development, Developing Countries, Food security, Panel data
  • Akram Jozi, Leila Safa *, Nafiseh Salahimoghadam Pages 31-52

    The main objective of this research was modeling the factors affecting rural households’ food security in Zanjan County. The statistical population of the current research was 25864 rural household heads in Zanjan County which based on Bartlett et al. (2001) formula, 353 of them were selected using a two-stage sampling method. A questionnaire was used for data collection. The face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and as well as the construct validity and the reliability of the questionnaire were obtained after making necessary corrections. The collected data were analyzed using SPSSWin22 and Smart PLS3 software. The descriptive results of the research showed that most of the surveyed respondents (more than two thirds) were in severe food insecurity situation. Moreover, the results of structural equation modeling revealed that each of five factors of economic, policy-regulatory, educational-information, family and geographical had positive and significant effects on rural household heads’ food security level and explained about 57.9 percent of variances in the dependent variable. However, the relationship between social factors and the food security level was not significant.

    Keywords: Food security, Villagers, Policy-regulatory factors, Household Food Insecurity Access Scale
  • Esmail Karamidehkordi, Mohammadreza Asghari Pages 53-77

    Capacity development of agricultural products value chain can increase agricultural productivity and incomes. This requires updated knowledge and innovations. Farmers in developing countries face various challenges in the process of pre, during, and post-production of agricultural products. This study examined the challenges of the grape production value chain in the West Azerbaijan Province. This study used a qualitative approach through the grounded theory methodology. Data were collected through semi-structured face-to-face interviews with the Agricultural Jihad Organization speceilaists; agricultural extension agents; researchers from the provincial Agricultural and Natural Resources Research and Education Center; and grape producers in the West Azerbaijan Province, who were selected through the purposeful sampling technique. The qualitative data analysis was conducted using MAXQDA software version 12. The main challenges in the pre, during and post-production phases were related to institutional, social, human and financial issues, natural crises, lack of knowledge, farming systems challenges, and physical, technological and infrastructural obstacles.

    Keywords: Value Chain, grape production, Farmer, Challenges, West Azerbaijan
  • Bahareh Zarei Manesh, Razieh Namdar * Pages 79-93

    Today, achieving food security is far more difficult than in previous decades, despite the growing climate change, the increasing population of the world, and the degradation of nature's environmental capacity to produce food. Food literacy as an emerging concept has been proposed a viable way to achieve food security and is a promising approach to healthy and proper nutrition for society, as it emphasizes the essential aspects of food, including skill, health, and environmental protection. The purpose of this study was to investigate the relationship between dimensions and factors affecting food literacy among postgraduate students of Shiraz University. According to the research findings, the total means of students studied was at a desirable level in terms of food literacy, but in terms of factors such as nutrition style and environmental literacy at a low level and in terms of environmental concerns at very low level. The study found that there was no difference between students in terms of food literacy and different levels of household income and major. But married students had higher levels of food literacy than single students. The results of the causal relationship test in the form of path analysis test showed that among the variables included in the path analysis, environmental literacy (0.43) and environmental concern (0.29) were the most influential in terms of food literacy and the use of media and information resources (-0.06) showed the least impacts. Based on the results, some recommendation have been made to improve food literacy.

    Keywords: Food Literacy, Environmental literacy, Environmental concern, Shiraz University
  • Nafiseh Salahi Moghadam *, Rohollah Rezaei, Aurang Kavousi Pages 95-111

    Increased mortality and morbidity of humans due to unsafe use of chemical pesticides are the most serious occupational hazards faced by farmers in developing countries. As such, The purpose of this research was to investigation of factors affecting farmers’ excessive use of application pesticides and identify barriers to farmers’ usage of self-protective behavioure about the use of chemical pesticides in Zanjan province. The statistical population of this study consisted of the thematic experts in Zanjan province of which 20 persons were selected using the purposive sampling method. Semi-structured interviews were used to collect data. The software of MAXQDA 12 was used to analyze the data. The results of the study showed that the main factors affecting the farmers’ excessive use of application pesticides were cognitive-informational weakness, educational-extensional services weakness, Characteristic of chemical pest control methods, supportive weakness and personal factors. Additionally, the results of the study indicated that the variables Lack of attention of the government and relevant organizations to farmers' health, health culture weakness among farmers, economic factors, personal factors, information weakness and Individual protection equipment barriers effected self-protective behaviors of farmers in the use of pesticides.

    Keywords: Self-protective behavior, Safety behavior, pesticide, Zanjan