فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اصغری صارم، مصطفی رضایی راد، داود ترکمنی*، مهدی سعیدی صفحات 1-29

    بند نخست و دوم سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، بر اهمیت ویژه عملکرد شرکت های دانش بنیان به عنوان بنیانی برای بهره گیری از ظرفیت سرمایه انسانی و توسعه کارآفرینی در کشور اشاره دارد. پژوهش حاضر با هدف ارایه راه کارهایی برای بهبود عملکرد شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری همدان از راه بررسی تاثیر بازاریابی داخلی بر آن و سنجش نقش واسط بازارگرایی انجام شد. پژوهش در پارادایم اثبات گرایی و با رویکرد فرضیه ای- قیاسی بوده و از لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی- پیمایشی و مقطعی به حساب می آید. جامعه آماری شامل تمام کارکنان شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری همدان به تعداد 390 نفر بود. حجم نمونه با روش تصادفی طبقه ای به تعداد 195 نفر برآورد شد. متغیرهای پژوهش با استفاده از پرسش نامه های استاندارد سنجش شد. نتایج حاصل از تحلیل معادلات ساختاری با نرم افزار PLS نشان داد که بازاریابی داخلی به طور مستقیم به میزان 14 درصد عملکرد شرکت ها را تبیین می کند. بازاریابی داخلی به میزان 81 درصد بر بازارگرایی اثرگذار بود و بازارگرایی به میزان 71 درصد متغیر عملکرد شرکت را تبیین کرد. در نهایت نتایج پژوهش نشان داد که بازاریابی داخلی بر عملکرد شرکت به طور غیرمستقیم و با نقش میانجی بازارگرایی به میزان 57 درصد تاثیرگذار است. این نتایج به این معنا است که ارتقای عملکرد شرکت ها در گرو توجه همزمان به ظرفیت داخلی سازمان، یعنی سرمایه های انسانی با موفقیت در بازار داخلی و کسب وفاداری و تعهد مشتریان با بهبود بازاریابی داخلی در قالب بازارگرایی شرکت است. سهم یاری و ارزش نظری پژوهش حاضر، تایید اهمیت پیوند اقدام های مدیریت منابع انسانی (با موفقیت در بازاریابی داخلی) با بازاریابی خارجی (با تمرکز بر بازارگرایی) در موفقیت شرکت های دانش بنیان (با ارتقای عملکرد) است.

    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، بازارگرایی، پارک علم و فناوری، عملکرد شرکت، همدان
  • سمیه بخشنده، حیدر احمدی*، اسماعیل شعبانی صفحات 31-51

    عوامل های مختلفی در پیاده سازی موفق سیستم هوش تجاری نقش بازی می کنند. این در حالی است که اغلب عوامل های فناورانه و ابزارگونه هوش تجاری موردتوجه پژوهشگران، مدیران و سرمایه گذاران بوده است. در پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد مدیریتی هوش تجاری، عوامل های حیاتی موفقیت پیاده سازی هوش تجاری مرتبط به عوامل انسانی با استفاده از ادبیات و نظرات خبرگان شناسایی و رتبه بندی شدند. به این منظور برای گردآوری داده ها از رویکرد مرور ادبیات تم محور کرسول استفاده شد که از تعداد 121 منبع به عنوان جامعه آماری، تعداد 33 منبع با استفاده از معیارهایی خروج معالعه انتخاب گردید. به این ترتیب خوشه ها و عوامل انسانی اثرگذار بر موفقیت هوش تجاری استخراج شدند و مبنایی برای تدوین پرسش نامه مبتنی بر مقایسه های زوجی قرار گرفت. با بهره گیری از نظرات ده خبره حوزه هوش تجاری برای تجریه و تحلیل داده ها از فن دیمتل که به بهترین وجه روابط تاثیرگذاری و تاثیرپذیری را نشان می دهد، استفاده شد. روایی محتوا پرسش نامه از راه خبرگان حوزه کسب و کار هوش تجاری و قابلیت اعتماد پرسش نامه نیز به کمک روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که از بین چهار خوشه عوامل مرتبط با اعضای گروه، عوامل مرتبط با مدیر پروژه، عوامل مرتبط با پذیرش و همکاری کاربران و عوامل مرتبط به سازمان به تریتب عوامل مرتبط به سازمان و عوامل مرتبط به مدیر طرح از عوامل علی اثرگذار بر دیگر عوامل هستند.

    کلیدواژگان: عوامل حیاتی موفقیت پیاده سازی هوش تجاری، عوامل انسانی، رویکرد مرور ادبیات تم محور کرسول، فن دیمتل
  • محسن پاک پرور، محمد محمودی میمند*، علی رجب زاده، میرزا حسن حسینی صفحات 53-79

    صادرات محصولات و خدمات فناوری برتر میان بری سریع باتوجه به اهداف برنامه ای، مزیت های نسبی و مقتضیات فعلی کشورمان است و مستلزم به کارگیری شیوه های غیر سنتی به خصوص بازاریابی دیجیتال می باشد، در حالی که بسیاری از متغیرهای بازاریابی دیجیتال مستلزم ثبات محیطی و قابلیت پیش بینی می باشد، تعداد قابل توجهی از متغیرها و مولفه ها ویژگی دینامیک (پویایی) دارند و قابلیت بهینه شدن آنها مستلزم دیدگاه غیر خطی است. آیا توجه به ویژگی های پویایی می توانند حصول اهداف بازاریابی دیجیتال را تسریع و تسهیل کنند؟ متغیرهای پویایی آن کدامند؟ مفاهیم جدیدی در پاسخ به این سوا ل ها در این مقاله شناسایی و معرفی شده اند که عبارت است از آمیخته بازاریابی پویا، پویایی مشتریان، محیط پویا، پویایی کارکنان، اقتصاد پویا، سازمان پویا، حمایت مالی پویا، چرخه حیات پویا و راهبرد پویا که همگی بر اساس الگو سازی ساختاری تفسیری نقش آنها در بهینه کردن صادرات فناوری برتر موثر شناخته شده است. در این پژوهش کاربری مبتنی بر روش های استقرایی، علمی و ترکیبی در پارادایمی پراگماتیک 5 سطح برای 22 متغیر در قالب 9 مولفه شناسایی و طبقه بندی شدند. مولفه مشتریان پویا در الگو بالاترین اولویت را کسب کرد. با این وجود یافته ها نشان داد که به ترتیب متغیرهای مربوط به مولفه های سازمان پویا، آمیخته بازاریابی پویا، تامین مالی پویا، پویایی کارکنان و چرخه حیات پویا از قابلیت قوی برای برنامه ریزی و ارتقای اثربخشی الگو برخوردارند.

    کلیدواژگان: بازاریابی دیجیتال، بازاریابی دیجیتال پویا (دینامیک)، فناوری برتر، الگو سازی ساختاری تفسیری، سازمان پویا، مشتریان پویا
  • محمود دهقان نیری*، عادل آذر، رقیه حداد صفحات 81-102

    یکی از ارکان اساسی مدیریت درامد، در هر بنگاه قیمت فروش است که با مدیریت موثر آن، می توان حصول سود مورد انتظار بنگاه را تضمین کرد. در بازارهای رقابتی مربوط به کالاهای فاسد شدنی، قیمت گذاری با توجه به دوره عمر محصول به صورت پویا انجام می پذیرد. به این ترتیب تسریع در فروش کالاهای فاسد شدنی نزدیک به انقضا از راه ارایه انواع تخفیف و تعیین قیمت بالاتر برای محصولات تازه، امری ضروری است. در این راستا پژوهش حاضر به ارایه یک مدل بهینه سازی قیمت گذاری پویا با هدف حداکثرسازی درامد و کاهش هزینه ها پرداخته است. در این مدل با در نظر گرفتن شاخص تازگی محصول و اثر آن بر تقاضا، سیاست قیمت گذاری پویا اعم از ارایه تخفیف یا افزایش قیمت فروش در طول افق زمانی فروش شامل چندین دوره برابر با عمر محصول اتخاذ می شود. علاوه بر این باتوجه به هزینه های سفارش دوباره و هزینه های نگهداری سیاست تجدید موجودی و قیمت گذاری در هر دوره مورد نظر قرار گرفته است. مدل پیشنهادی در شرکت فروشگاه های زنجیره ای افق کوروش به کارگرفته و نتایج منجربه راهبرد قیمت گذاری مناسب (کاهش قیمت اولیه) در راستای حداکثرسازی درامد برای محصولات پروتیینی و سبزیجات آن مجموعه بوده است.

    کلیدواژگان: مدیریت درامد، قیمت گذاری پویا، کالای فاسد شدنی، تجدید موجودی
  • الهام سادات سلیمانی، علی اکبر امین بیدختی*، محمود نجفی، مرتضی کرمی صفحات 103-125

    امروزه آموزش به عنوان ابزار پیشرفت و توسعه، پاسخگوی نیاز سازمان های یادگیرنده است که به کمک آن می توان دانش، مهارت و نگرش کارکنان را بهبود بخشید و از این راه سازمانی پویا و فعال را که پاسخگوی نیاز فناوری است، ایجاد کرد. این مطالعه با هدف ارایه الگوی محیط های تسهیل کننده انتقال یادگیری در آموزش عالی انجام شده است. مشارکت کنندگان پژوهش شامل، 30 تن از مدیران، کارمندان، اعضای هیات علمی، کارشناسان و متخصصان درزمینه آموزش منابع انسانی دانشگاه فردوسی مشهد بودند که به صورت هدفمند و به شیوه گلوله برفی تا دستیابی به حد اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه باز و نیمه ساختار یافته بود. تحلیل مصاحبه ها با استفاده از رهیافت نظام مند استراوش و کوربین شامل کدگذاری باز، محوری و منتخب انجام شد. با استفاده از مثلث سازی، روش بازخورد مشارکت کنندگان و خبرگان غیر مشارکت کننده از اعتبار تحلیل ها اطمینان حاصل شد. نتایج نشان داد مقوله محوری مطالعه حاضر مشارکت حرفه ای در آموزش است که باتوجه به شرایط علی (قابلیت های نظام مدیریت منابع انسانی، عوامل شغلی)؛ شرایط زمینه ای (جو سازنده دانشگاهی، عوامل مدیریتی)؛ شرایط مداخله گر (عوامل فراسازمانی)؛ راهبردها (پویایی محیط دانشگاهی، مکانیزم های انگیزشی، مدیریت عمکرد)؛ پیامدها (فردی، سازمانی) تدوین و الگوی نهایی بر اساس عوامل مذکور ارایه شده است. درمجموع می توان این عوامل را برای یادگیری فراگیران در آموزش های سازمانی مورد نظر قرار داد. برنامه ریزان آموزشی و مدیران باتوجه به این عوامل و تقویت آنها می توانند انتقال مهارت های آموخته شده به محیط کار، به عنوان یکی از مهم ترین شاخص های اثربخشی برنامه های آموزشی را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: الگو، محیط تسهیل کننده، انتقال یادگیری، دانشگاه فردوسی مشهد
  • رضا طهماسبی*، جبار باباشاهی، نرجس سادات لاجوردی صفحات 127-146

    کارکنان، مهمترین سرمایه های سازمان هستند و عملکرد سازمان به عملکرد آنها وابسته است. دستیابی به عملکرد بالای نیروی کار نیازمند شناسایی ساز و کارهای ارتباط با کارکنان است که در قالب مفهوم مدیریت ارتباط با کارکنان (ERM) پیگیری می شود. مدیریت ارتباط با کارکنان، یک ابزار راهبردی و نوعی فرایند مدیریت منابع انسانی است که با تکیه بر بهبود ارتباط ها و ایجاد دیدگاهای مشترک بر استمرار و تقویت روابط بین سازمان ها و کارکنان تمرکز دارد. این مطالعه با هدف تدوین چهارچوب عملی مدیریت ارتباط با کارکنان در سازمان انجام شده و از نوع تحلیلی _ توصیفی می باشد. گردآوری اطلاعات بر اساس مصاحبه با 14 نفر از مدیران ارشد و میانی شرکت پالایش نفت شهید تندگویان صورت گرفته است. براساس تحلیل داده ها، کدهای به دست آمده به شش گروه فعالیت اصلی شامل مدیریت دانش، مدیریت ارتباط ها، مدیریت برنامه حمایتی کارکنان، مدیریت برنامه توسعه کارکنان، مدیریت برنامه شناختی کارکنان، و درگیر سازی کارکنان تقسیم بندی شده اند. درنهایت هر زیرگروه فعالیت به انواع نیروی کار کلیدی و عادی تخصیص داده شده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با کارکنان، مدیریت دانش، مدیریت ارتباط ها، مدیریت برنامه حمایتی کارکنان، مدیریت برنامه توسعه کارکنان، مدیریت برنامه شناختی کارکنان، و درگیر سازی کارکنان
  • اسدالله کردناییج*، میثم شیرخدایی، فاطمه اصغری گودرزی، سهیل نجات صفحات 147-175

    امروزه مصرف کنندگان بیش از هر زمانی در جستجوی اصالت هستند. یکی از ویژگی های ارزشمند اصالت برند این است که مصرف کنندگان حاضرند برای محصولاتی که به نظر آنها اصل هستند، مبلغ بیشتری را پرداخت کنند. اصالت به عنوان یک ویژگی مورد علاقه مصرف کنندگان که منعکس کننده درک از منحصربه فرد بودن، واقعی یا اصلی بودن یک برند است، ظهور پیدا کرده است و به بازاریابان کمک می کند تا برندهای خود را از رقبا متمایز کنند. پژوهش حاضر به بررسی پیشایندهای اصالت برند و تاثیر آن بر تبلیغات توصیه ای (WOM) پرداخته است. جامعه آماری پژوهش مصرف کنندگان برند آجیل تواضع در تهران است. باتوجه به فرمول نمونه گیری، تعداد 372 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و با روش نمونه گیری دردسترس پاسخ دهندگان انتخاب شدند. داده ها از راه پرسش نامه استاندارد جمع آوری شد. پایایی پرسش نامه از راه محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن از روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و مرتبه دوم بررسی شد. برای آمار توصیفی از نرم افزار SPSS24 آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادله های ساختاری با نرم افزار LISREL 8.8 استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که نوستالژی برند، میراث برند، مشروعیت برند و شفافیت برند بر اصالت برند تاثیر مثبت و معنی داری دارند. همچنین، اصالت برند بر تبلیغات توصیه ای (WOM) تاثیر مثبت و معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: اصالت برند، تبلیغات توصیه ای، میراث برند، نوستالژی برند، شفافیت برند
|
  • Ali Asghari Sarem, Mostafa Rezaei Rad, Davood Torkamani*, Mehdi Saeedi Pages 1-29

    The first and second policy of the Policies of Resistance Economy point to the special importance of the performance of knowledge-based companies as a basis for utilizing the capacity of human capital and entrepreneurship development in the country.The purpose of this research was to investigate the effect of internal marketing on the performance of knowledge-based companies located in Hamadan Science and Technology Park with the role of market orientation. The research was an applied and a field research. The statistical population consisted of all knowledge-based companychr('39')s employees located in Hamadan Science and Technology Park. The sample size was 195 people. The research variables were measured using a standard questionnaire. The results of structural equation analysis with PLS software showed that internal marketing directly influenced firm performance by 14%, internal marketing by 81% influenced market orientation and market orientation influenced firm performance by 71%. In general, it can be concluded that internal marketing has a 57% indirect effect on firm performance with a mediating role of market orientation. Therefore, corporate executives should be aware that improving the performance of companies depends on attention to the employees and the companychr('39')s customers by improving internal marketing and market orientation. The contribution of the present research confirms the importance of linking human resource management, as internal marketing, with external marketing, as focusing on market orientation, in the success of knowledge-based companies.

    Keywords: Internal Marketing, Corporate Performance, Market Orientation, Knowledge-based Companies, Hamedan
  • Somayeh Bakhshandeh, Heidar Ahmadi*, Smaeil Shaaabany Pages 31-51

    Various factors play a role in the successful implementation of the business intelligence system. However, often, technological and instrumental factors of business intelligence have been considered by researchers, managers and investors. Therefore, in our research, we decided to use the business intelligence management approach to identify and rank the critical factors for the success of the implementation of business intelligence related to human resource factors, using the literature and opinions of experts. Therefore, for data collection, the Creswell’s thematic literature review was used, from which 121 sources were selected as the statistical population, 33 sources were selected using the exclusion criteria, and thus clusters and human factors influencing on the success of business intelligence was extracted and became the basis for a questionnaire based on pairwise comparisons. Utilizing the opinions of ten business intelligence to analyze the data, DEMATEL technique was used, which best shows the relationships of influence and effectiveness. The content validity of the questionnaire was confirmed by business intelligence experts and the reliability of the questionnaire was determined by Cronbachchr('39')s alpha method. The results showed that among the four clusters, factors related to team members, factors related to the project manager, factors related to user acceptance and cooperation and factors related to the organization, respectively, factors related to the organization and factors related to the project manager are causal factors influencing on other factors.

    Keywords: Critical Success Factors for Implementing Business Intelligence, Human Resource Factors, Creswell’s Thematic Literature Review, DEMATEL Technique
  • Mohsen Pakparvar, Mohammad Mahmoodi Meymand*, Ali Rajabzadeh, Mirzahassan Hosseini Pages 53-79

    Export of high-tech products and services is a quick shortcut according to the development program goals, comparative advantages and current situations and requirements of Iran, which requires non-traditional methods, especially digital marketing. While many digital marketing variables require environmental stability and predictability, a significant number of variables and components have dynamic specifications and their optimization capability requires a nonlinear approach. Can paying attention to dynamic features accelerate and facilitate the achievement of digital marketing goals? What are its dynamics variables? New concepts have been identified and introduced in response to these questions in this article, which include: dynamic mix marketing, customer dynamics, dynamic environment, employee dynamics, dynamic economy, dynamic organization, dynamic financial support, dynamic life cycle and dynamic strategy Based on interpretive structural modeling, their role in optimizing the export of High-tech is confirmed to be effective. In this applied research, an attempt has been made to identify and classify 22 variables into nine components through inductive, scientific and combined methods in a pragmatic paradigm of four levels. The dynamic customer component in the model gained the highest priority. At the same time, the findings showed that the variables related to the components of dynamic organization, dynamic marketing mix, dynamic financing, employee dynamics and dynamic life cycle have a strong ability in planning to improve the effectiveness of the model, respectively.

    Keywords: Digital Marketing, Dynamic Digital Marketing, Advanced Technology, Interpretive Structural Modeling, Dynamic Organization, Dynamic Customers
  • Mahmoud Dehghan Nayeri*, Adel Azar, Roghayeh Hadad Pages 81-102

    Pricing as a basis of revenue management can ensure the maximum expected profit of any business if managed effectively. In competitive markets of perishable products, the prices are vitally set in a dynamic manner according to the product life cycle by different discounts or price recovery strategies. Consequently this study develops an optimization model on dynamic pricing with the aim of maximizing revenue and diminishing the related costs. Considering the product freshness and its impact on demand, the model determines the pricing policy including the increasing or decreasing rate of the price during the sales horizon consist of several time periods equal to the product life cycle. Moreover, replenishment and inventory costs are incorporated in defining the pricing policy for each period. The proposed model implemented for the OK chain store, which results in a suitable pricing policy (decreasing) in line with the revenue increase for the meat and vegetable products of the whole store.

    Keywords: Revenue Management, Dynamic Pricing, Perishable Products, Inventory Replenishment
  • Elhamsadat Soleimani, AliAkbar Aminbeidokhti*, Mahmood Najafi, Mortaza Karami Pages 103-125

    Nowadays is education as a means of development is responsive to learning organizations. Though education, we can improve the knowledgs, skils, and attitudes of employees and thus creat an organization responsive to technological needs for organizational. The aim of this study was to present a model for environments facilitative to learning transmissions in higher education. The statistical population in the ganalatative phase consists of 30 individuals, including eight managers, six university professors, ten clears, and six experts in human resources education To reach saturation snowball sampling was done. Semi-stoctared interviews were conduced. researchers did analysis them by struss and corbeen. The reliability and validity of the data in both phase were examed though participants and experts analayzis. The pivotal issue in the present study is professional participation in education and practical implementation of learning. Based on the causal, bachground and rtervetional conditions, a final model has been presented. The resnlts of the guatatative phase demonstrated that the obtained model has fit indices and is confirmed.

    Keywords: Pattern, transfer learning Facilitating environments, Higher education
  • Reza Tahmasebi*, Jabar Babashahi, Narjes Sadat Lajevardi Pages 127-146

    Employees are the most important assets of the organization and the performance of the organization depends on their performance. Achieving high performance of the workforce requires the identification of employee communication mechanisms, which is pursued in the framework of the concept of employee relationship management (ERM). Employee relationship management is a strategic tool and a kind of human resource management process that focuses on the continuity and strengthening of relationships between organizations and employees by relying on improving relationships and creating shared perspectives. This study aims to develop a practical framework for employee relationship management in the organization and is analytical-descriptive. Data collection was based on interviews with 14 senior and middle managers of Tondgooyan Oil Refining Company. Based on the data analysis, the obtained codes were classified into six main activity groups including Knowledge Management, Relationship Management, Employee Assistance Program Management, Employee Development Program Management, Employee Cognitive Program Management and Employee Involvement and finally each subgroup of activities is assigned to key and non-ley employees.

    Keywords: Employee Relationship Management, Knowledge Management, Relationship Management, Employee Assistance Program Management, Employee Development Program Management, Employee Cognitive Program Management, Employee Involvement
  • Asadollah Kordnaeij*, Meysam Shirkhodaie, Fatemeh Asghari Goudrzi, Soheil Nejat Pages 147-175

    Today, more than ever, consumers are searching for authenticity. One of the valuable features of brand authenticity is that consumers are willing to pay primum price for products that they think are authentic. Authenticity has emerged as a consumer favorite feature that reflects a brandchr('39')s sense of uniqueness, realism, or originality, helping marketers differentiate their brands from competitors. The present study examines the antecedents of brand authenticity and its impact on word of mouth (WOM). Consumers of Tavazeh nuts brand in Tehran constitute the statistical population of this research. 372 people were selected as the sample by available sampling method. Data were collected through a standard questionnaire. The reliability of the questionnaire was assessed by calculating Cronbachchr('39')s alpha coefficient and its validity was assessed by first-order and second-order confirmatory factor analysis (CFA). SPSS24 software was used for descriptive statistics and structural equation modeling (SEM) with LISREL 8.8 software was used to test the hypotheses. The results of testing the hypotheses showed that brand nostalgia, brand heritage, brand legitimacy and brand clarity have a positive and significant effect on brand authenticity. Also, brand authenticity has a positive and significant effect on word of mouth (WOM).

    Keywords: Brand Authenticity, Word of Mouth, Brand Heritage, Brand Nostalgia, Brand Clarity
  • Mojtaba Amiri, Tahmoores Hassangholipoor, Hosein Rahmanseresht, Meisam Nasiri* Pages 177-191

    This research aims to provide a new product development model with an emphasis on environmental considerations and consumer participation. The model design was based on the grounded theory approach. The statistical population of this study includes all new product development experts in the food industry (including executives and academics) and thirteen experts selected by the snowball method. Results showed that the primary phenomenon involves activities and actions taken to develop a product based on environmental considerations and with the participation of consumers. The effective causes of new product development are divided into three categories: market, customer, and technical factors. The underlying conditions for product development are classified into two categories of infrastructure and capabilities. Also, penetrating interventionists were divided into three categories of cultural factors, risk management, and supportive factors. In addition, new product development includes three mechanisms: marketing, commercialization, and green design. The results of the product development model design emphasize on consequences of economic benefits and non-economic benefits.

    Keywords: New Product Development (NPD), Environmental Considerations, Consumer Participation, Grounded Theory