فهرست مطالب

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال دهم شماره 4 (پیاپی 39، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن مراثی، آرزو پوریایی* صفحات 1-8

    آشنایی کلی با مبانی اولیه و کهن ساخت رنگ ها و مرکب های قرون اولیه موجب بازسازی و احیای مجدد هویت علوم کهن، صنعت و هنر اسلامی می شود. بر خلاف شیوه های ساده و امروزی، ترکیب عناصر درصنایع مختلف، در گذشته شیوه «امتزاج عناصر» با روش های ساخت چهارگانه، در ارتباط با طبیعیات ارسطو و کیفیات مزاج هر عنصر در امتزاج با عنصر دیگر از اصول اساسی و پایه رنگ سازی و مرکب سازی بوده است. «امتزاج» بر خلاف «ترکیب» گونه ویژه ای از ترکیب با تاثیر و تاثر و شرایط خاص می باشد. هدف از این پژوهش آشنایی کلی با مبانی شیوه های تاریخی ساخت یک نوع مرکب به نام لیقه طلایی است. تحقیق حاضر مروری کلی برشیوه های رنگ سازی و مرکب سازی در قرون اولیه است.

    کلیدواژگان: مزاج، طبایع چهارگانه، شیوه ساخت، امتزاج، رنگ، مرکب، کهن اسلامی
  • آزیتا بلالی اسکویی*، سام مرادزاده صفحات 9-20
    دین مبین اسلام از زمان شکل گیری خود باعث دگرگونی و تغییراتی در زمینه های مختلف معماری گردید. این تغییرات شامل بخش های مختلف، از جمله های تزیینات بنا نیز می شده است. با گذشت زمان و شکل گیری طرح های متعدد گره در بخش های مختلف ساختمانی و مصالح متعدد، عامل رنگ نیز جایگاه خود را یافت و در نهایت رنگ به عنصری جدایی ناپذیر در هنر گره سازی تبدیل گشت. در پژوهش پیش رو تلاش بر آن بوده تا گره را از زاویه نزدیک و از طریق عناصر هندسی سازنده آن، یعنی آلت های گره مورد بررسی قرار گیرد و رنگ در آلت های گره به تفصیل تحلیل گردد. بررسی رنگ هم بر اساس روانشناسی و هم کهن الگویی مورد بررسی قرار گرفته است. سوالات اصلی تحقیق به این نحو است که آلت های گره با چه مشخصه رنگی در کنار هم قرار گرفته اند و آیا می توان برای آن، الگوی همنشینی رنگ ارایه داد؟ برای نیل به این پرسش از مطالعات کتابخانه ای و اسناد و مدارک معماری و تاریخی در کنار استفاده از نرم افزارهای اتوکد و فتوشاپ استفاده شده تا الگوی رنگی آلت های گره معین گردد. پژوهش حاضر با رویکرد اکتشافی و با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که سه دسته اصلی گره ایرانی یعنی کند، تند و شل هر کدام دارای الگوی هندسی خاصی در همنشینی رنگ دارند و پس زمینه و روزمینه بودن هر آلت به تفکیک نوع گره، به عنوان یافته اصلی تحقیق تعیین گشته اند.
    کلیدواژگان: رنگ، همنشینی رنگ، گره سازی، کاشی کاری، الگوی هندسی
  • مژگان حسین نژاد*، کمال الدین قرنجیگ صفحات 21-30

    در حال حاضر، به دلیل افزایش آگاهی از خطرات زیست محیطی و بهداشتی مرتبط با تولید و استفاده از مواد رنگزای مصنوعی، تقاضای بیشتری برای کاربرد مواد رنگزای طبیعی به وجود آمده است. مواد رنگزای طبیعی غیرسرطان زا هستند، باعث تولید شیدهای آرامش بخش و منحصربه فرد بر روی منسوجات شده و قابلیت تجزیه زیستی بهتر و سازگاری بالاتری با محیط زیست را دارند. با این حال، برای افزایش قدرت رنگی مواد رنگزای طبیعی، لازم است که ترکیباتی تحت عنوان دندانه در فرآیند رنگرزی استفاده شود. دندانه ها به دو طبقه اصلی دندانه های طبیعی و فلزی، دسته بندی می شوند. عملکرد دندانه کاملا شیمیایی بوده بطوریکه با ایجاد پیوند بر روی لیف، سبب برهم کنش مناسب بین لیف و ماده رنگزا می گردد. این مقاله آخرین تحقیقات در مورد دندانه های فلزی و توسعه دندانه های طبیعی برای کاربرد در فرآیند رنگرزی الیاف را ارایه می دهد. به همین منظور تلاش شده است تا ارتباط خواص ساختاری برای بهبود ویژگی های رنگرزی مورد ارزیابی قرار گیرد و چشم اندازها بررسی شود.

    کلیدواژگان: رنگرزی، مواد رنگزای طبیعی، دندانه فلزی، دندانه طبیعی، تانن
  • امیرحسین جلالی کندلوس، سعید باستانی*، شهره مشایخان صفحات 31-51
    در حال حاضر، چاپ زیستی سه بعدی به عنوان یک روش ساخت افزایشی برای تولید سازه های سه بعدی با هندسه ی دلخواه، به طور گسترده در کاربردهای مهندسی بافت و غربالگری دارو به کار گرفته می شود. چاپ زیستی سه بعدی ساخت بافت های زنده را با استفاده از چاپ تجمعات سلولی و یا سلول های گنجانده شده در زیست مواد ممکن می سازد که به تمامی آن ها جوهر زیستی گفته می شود. مطالعات روی تهیه جوهرهای زیستی نوین با قابلیت چاپ مناسب، زیست سازگاری بالا و خواص مکانیکی مشابه بافت هدف پیش شرطی اساسی به منظور پیشبرد کاربرد چاپ زیستی در طب ترمیمی است. تنها دسته ای از مواد که توانایی فراهم کردن محیطی مشابه بدن انسان را داشته و سلول ها توانایی زنده ماندن حین فرآیند گنجانده شدن درون آن ها دارند، هیدروژل ها هستند. از میان دو دسته ی هیدروژل های طبیعی و سنتزی بکارگرفته شده به عنوان جوهرهای زیستی، مواد طبیعی به دلیل زیست سازگاری بهتر، خطر رد ایمنی کمتر، مشابهت بیشتر به بافت های بدن و همچنین امکان اصلاح در آزمایشگاه و ترکیب با سایر مواد به منظور بهینه سازی خواص، کاربرد بسیار گسترده تری را نسبت به جوهرهای زیستی سنتزی پیدا کرده اند. در این مقاله، ابتدا مروری بر فناوری چاپ زیستی سه بعدی و انواع روش های تهیه، اعمال و کاربرد آن ارایه شده است. سپس، زیست مواد بکار رفته به عنوان جوهرهای زیستی و سازوکارهای شبکه ای شدن آن ها بررسی می شود. در انتها نیز خلاصه ای از مطالعات صورت گرفته روی برخی از پرکاربردترین جوهرهای زیستی طبیعی (شامل: کلاژن، ژلاتین، ابریشم، آلژینات، اسید هیالورونیک، کیتوسان و بستر خارج سلولی) گزارش شده است. نتایج تحقیقات نشان می دهد که بازساخت اعضای بدن با استفاده از چاپ زیستی نیازمند قرارگیری دقیق سلول های مشخص، مواد و عوامل زیست فعال به منظور القای تشکیل بافت عملکردی است. برآوردن این نیازها برای بافت های پیچیده تر، لزوم تهیه جوهرهای زیستی مختص بافت با خواص زیستی و مکانیکی قابل تنظیم را پررنگ تر می کند.
    کلیدواژگان: چاپ زیستی سه بعدی، جوهرهای زیستی، هیدروژل های طبیعی، پلیمریزاسیون نوری، مهندسی بافت
  • نرگس یوسفی لیمائی*، شهره روحانی صفحات 53-68

    حسگرها و حسگرهای زیستی نوری، پتانسیل بالایی جهت شناسایی کاتیون های فلزی، آنیون ها، مواد رنگزای آلی، داروها و آفت کش ها دارا هستند. این حسگرها به دلیل تهیه آسان، سنجش سریع، حساسیت و انتخاب پذیری بالا و همچنین قابلیت سنجش با چشم غیر مسلح مورد توجه می باشند. حسگرهای نوری به دو دسته حسگرهای رنگ سنجی و فلورسنت تقسیم می شوند، که به منظور طراحی آنها از پلیمرهای چاپگر مولکولی، شناساگر، نانو مواد (نانو ذرات فلزی، اکسیدهای فلزی، نقاط کوانتومی) و غیره استفاده می گردد. استفاده از پلیمرهای چاپگر مولکولی یکی از روش های تهیه حسگرهای نوری می باشد. در این روش که به عنوان روش ایجاد قفل مولکولی برای تطبیق با یک کلید مولکولی از آن یاد می شود، روشی برای ایجاد پلیمرهای چاپگر (قالب) مولکولی (MIPs) با سایتهای پیوندی سفارشی بوده که در شکل، اندازه و گروه های عاملی، مکمل مولکول های الگو می باشند. این مواد از نظر ساختار و کاربرد، مشابه سامانه های زیست شناختی بوده و از هم پلیمری شدن مونومرهای عاملی و عامل شبکه ساز در حضور مولکول هدف بوجود می آیند. از این پلیمرها برای شناسایی، جداسازی و حذف ترکیبات و آلاینده های متفاوت با کمترین مقادیر در بسترهای پیچیده استفاده می شود. برای طراحی حسگرهای بر پایه پلیمرهای چاپگر مولکولی، از مونومرهای عاملی فلورسنت و مواد رنگزایی نظیر کومارین ها، زانتن ها، نفتالیمیدها، کربازول ها، بورون دی پیرومتن ها، مواد رنگزای آزو، بازهای شیف و غیره استفاده می گردد. لذا، در این مطالعه، کاربردهای گوناگون پلیمرهای چاپگر مولکولی شامل کاربردهای زیست محیطی، دارویی و پزشکی از طریق جداسازی، آزمون های زیست تقلیدی، تحویل و رهایش پایدار دارو، حوزه های مصارف جدید و بالاخص کاربرد آن به عنوان حسگر نوری (فرآیند ساخت و سازوکار آن)، بیان خواهد شد. به علاوه، به پیشرفت های اخیر و تجاری سازی پروژه های مرتبط با پلیمرهای چاپگر مولکولی و حسگرهای بر پایه آن و همچنین معرفی برخی از شرکت هایی که در این حوزه فعال هستند، پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: پلیمر چاپگر مولکولی، حسگر نوری، مواد رنگزا، شناسایی
  • منصوره هدایی، محمدخواجه مهریزی*، مهدی شریفیان، محمد اسلامی کلانتری صفحات 69-80

    در سال های اخیر، با گسترش دامنه تشخیصی بسیاری از امکانات پزشکی، احتمال قرار گرفتن در معرض پرتو X و پرتو گاما افزایش یافته است. به همین دلیل پیش بندهای سرب برای تامین محافظت در برابر پرتو X استفاده شده اند و هنوز هم به همین منظور مورد استفاده گسترده قرار می گیرند. پیش بندهای سربی فعلی دارای مشکلات بسیاری مانند کاهش اثربخشی محافظت، افزایش سطح ناراحتی و وزن زیاد هستند. نقص در پیش بندهای سربی مانند ترک خوردگی و سوراخ می تواند پرتو را به بیرون نشت داده و باعث بروز آسیب های جسمی در فرد شود. در این مقاله به بررسی چرایی استفاده از سرب و یافتن مواد جایگزین برای سرب در کامپوزیت های مختلف و مقایسه ی این مواد باهم از نظر اندازه ذرات، شدت تابش، ضخامت و خصوصیات فیزیکی پرداخته است. محققان نشان دادند که با جایگزینی سرب توسط مواد معدنی می توان به پیش بندهایی با وزن کمتر، زیست سازگاری بهتر و انعطاف پذیری بیشتر رسیدکه اندازه ذرات مواد معدنی مورد استفاده و ضخامت لایه محافظ متشکل از این مواد نقش مهمی را در تضعیف پرتوهای یونیزه کننده بازی می کند.

    کلیدواژگان: تابش یونیزه کننده، پوشش محافظ در برابر پرتوها، پرتوهای ایکس و گاما، سرب
|
  • Mohsen Morasi, Arezoo Pouryaii * Pages 1-8

    General familiarity with the early and ancient fundamentals of making paint and ink of the early centuries results in reconstruction and renewal of the identity of ancient sciences, islamic art and industry.Unlike simple and today's methods of combining of the elements in different industries, in the past, the way of merging the elements with the quadruple methods of construction, in relation to Aristotle’s natural and each element's temperament quality in merging with the other element has been a fundamental principle of  paint-making and ink manufacturing. "Fusion" unlike "combination” is a special type of combining with effect and affect under a special circumstance.This research aims to general familiarization with fundamentals of historical methods of making an ink called Golden ink. This research is a general revision of the methods of paint and ink making in the early centuries.

    Keywords: Temperament, Quadruple elements, Construction, Fusing, Paint, ink, Old islamic
  • Azita Balali Oskoyi *, Sam Moradzadeh Pages 9-20
    The religion of Islam since its formation has caused changes and alterations in various fields of architecture. These changes included various topics, including building decorations. With the passage of time and the formation of various Girih designs in different parts of the building and various materials, the color factor also found its place and finally color became an integral element in the art of Girih. In the present study, an attempt has been made to study the Girih from a close angle through its constituent geometric elements, and to analyze the color in Girih. The study of color is based on both psychology and archetype. The main research questions are what color characteristics of the Girih are placed next to each other and can a color combination pattern be provided for it? To achieve this question, library studies and architectural and historical documents along with the use of AutoCAD and Photoshop software have been used to determine the color pattern of Girih. The present study has been done with an exploratory approach and a descriptive-analytical research method. Findings indicate that the three main categories of Iranian Girih, namely Kond, Tond and Shol, each have a specific geometric pattern in color combination, and the background and routine of each instrument, depending on the type of Girih, has been determined as the main finding of the research.
    Keywords: Color, Color combination, Girih, Tiling, Geometric patterns
  • Mozhgan Hosseinnezhad *, Kamaladin Gharanjig Pages 21-30

    At present, a higher demand is put towards the use of natural dyes due to increased awareness of the environmental and health hazards associated with the synthesis and use of synthetic dyes. Natural dyes are non-carcinogenic, produce soothing and exclusive color to the textiles, and have better biodegradability and higher compatibility with the environment. However, with the increased interest in natural plant dyes a greater importance was given to using mordant in dyeing processes. The mordants classified into two main groups: natural and metal mordant. The action of the mordant is purely chemical bonding, which is fixed on the fibers in combination with any given colorants. This paper presents the latest research on metal mordant and the development of natural mordant for use in the fiber dyeing process. For this end, an attempt structure properties to improve dyeing properties and to test landscape perspective.

    Keywords: dyeing, Natural dyes, metal mordant, natural mordant, tannin
  • Amirhossein Jalali Kandeloos, Saeed Bastani *, Shohreh Mashayekhan Pages 31-51
    Currently, 3D bioprinting as an additive manufacturing technique for building 3D constructs with desired geometries is broadly employed in tissue engineering and drug screening applications. Bioprinting enables the fabrication of living tissues using cell aggregates or cells encapsulated in biomaterials—all of which can be referred to as bioink. Research on novel bioinks with appropriate printability, biocompatibility, and mechanical properties akin to the target tissue is an essential prerequisite toward advancing 3D bioprinting applications in regenerative medicine. The only class of materials capable of providing an environment similar to the human body and maintaining cell viability during encapsulation is hydrogels. Among the two categories of natural and synthetic hydrogels employed as bioinks, natural materials are much more widely used than synthetic ones due to their better biocompatibility, lower risk of immune rejection, more similarity to native tissues, and the possibility of laboratory modification and combination with other materials to obtain optimal properties. In this article, first, a review of 3D bioprinting technology and its defined modalities is presented. Next, bioink biomaterials and their cross-linking mechanism are discussed. Finally, a summary of studies on some of the most widely used natural bioinks (including collagen, gelatin, silk, alginate, hyaluronic acid, chitosan and extracellular matrix) is reported. Research results indicate that recreating organs using 3D bioprinting necessitates precise placement of specific cells, materials, and bioactive factors to induce functional tissue formation. Attempting to meet these requirements for more complex tissues highlights the need for more tissue-specific, biologically and mechanically tunable bioinks.
    Keywords: 3D bioprinting, Bioink, Natural hydrogels, Photo-polymerization, Tissue engineering
  • Nargess Yousefi Limaee *, Shohre Rouhani Pages 53-68

    Optical sensors and biosensors have the great potential to detect metal cations, anions, organic dyes, drugs, pesticides and other contaminants. These sensors are considered for their easy preparation, fast sensing, high sensitivity and selectivity, as well as naked eye detection. Optical sensors are divided into two categories of colorimetric and fluorescent sensors. In this regard, molecularly imprinted polymers, indicators, nanomaterials (metal nanoparticles, metal oxides, quantum dots) and etc. are used for the designation of optical sensors. The fabrication of MIP-based optical sensors is one of the considerable methods for the preparation of optical sensors. This method, known as the molecular lock-key method, for creating molecularly imprinted polymers (MIPs) which are complement to template molecules in shape, size, and functional groups. These materials are similar to biological systems in structure and application that result from the copolymerization of functional monomers and crosslinkers in the presence of the target molecule. These polymers are used for the detection, separation and removal of trace amount of various contaminants in complex substrates. For the preparation of MIP-based sensors, fluorescent functional monomers and dyes including coumarins, xanthenes, naphthalimides, carbazoles, boron dipyrromethenes, azo dyes, schiff bases and etc. are used. Therefore, in this study, various applications of MIPs including environmental, pharmaceutical and medical usage through separation, biomimetic assays, sustained delivery and release, new application areas and specially, optical sensors (synthesis process and its mechanism), will be expressed. In addition, recent developments and commercialization of MIPs and MIP based sensors, will be discussed as well as the introduction of some active companies in this field.

    Keywords: Molecularly imprinted polymer, Optical sensor, Dyes, Detection
  • Mansureh Hodaie, MohammadKhajeh Mehrizi *, Mehdi Sharifian, Mohammad Eslami Kalantari Pages 69-80

    In recent years, with the expansion of the diagnostic range of many medical facilities, the likelihood of exposure to X-rays and gamma rays has increased. For this reason, lead aprons have been used to provide X-ray protection and are still widely used for this purpose. Current lead aprons have many problems, such as reduced protection efficiency, increased discomfort, and high weight. Defects in lead aprons, such as cracks and holes, can leak the beam and cause physical injury. In this paper, we investigate why lead is used and find alternative materials for lead in different composites and compare these materials in terms of particle size, radiation intensity, thickness and physical properties. The researchers showed that substituting lead for minerals could lead to lower weight, better biocompatibility and more flexibility. The particle size of the minerals used and the thickness of the protective layer consisting of these materials play an important role in attenuating ionizing radiation.

    Keywords: Ionizing Radiation, Shielding against rays, X, Gamma rays, lead