فهرست مطالب

بررسی مسائل اقتصاد ایران - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1399)

مجله بررسی مسائل اقتصاد ایران
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ملیحه آشنا* صفحات 3-27

    نااطمینانی یک چالش اساسی پیش روی عوامل اقتصادی و سیاست گذاران است و از عوامل موثر در بروز نوسان در متغیرهای اقتصاد کلان به شمار می رود. نااطمینانی اقتصادی با اثرگذاری بر انتظار افراد از وضعیت آینده اقتصاد، تقاضای پول را تغییر می دهد. در این مطالعه، تاثیر نااطمینانی اقتصادی بر تقاضای پول در ایران طی دوره زمانی فصل اول 1383 تا فصل سوم 1397 مورد بررسی قرار گرفته است. از این رو، تابع تقاضای نقدینگی با استفاده از الگوی خودتوضیح با وقفه های توزیعی و داده های فصلی حجم نقدینگی، درآمد ملی، نرخ سود بانکی، نرخ تورم، نرخ ارز و شاخص نااطمینانی اقتصادی برآورد شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که نااطمینانی اقتصادی اثر معنی دار بر تقاضای نقدینگی دارد. در بررسی اثرات نامتقارن، هم افزایش و هم کاهش نااطمینانی اثر منفی بر تقاضای نقدینگی را نشان می دهد که به پاسخ نامتقارن دلالت دارد. بنابراین، شاخص نااطمینانی اقتصادی بر پیش بینی نوسانات تقاضای پول در ایران اثرگذار است.

    کلیدواژگان: نااطمینانی اقتصادی، تقاضای نقدینگی، اثرات نامتقارن، درآمد ملی، ایران
  • امیر تقوی، مصیب پهلوانی*، غلامرضا زمانیان، سحر بشیری صفحات 31-52
    سرمایه گذاری در بخش صنعت، به دلیل ارتباطات پسین و پیشین قوی آن با دیگر بخش های اقتصاد و نقش مهم این بخش زیربنایی در تعیین چرخه های رونق و رکود اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این راستا هدف از این تحقیق بررسی اثرات نامتقارن نوسانات نرخ ارز بر تشکیل سرمایه ثابت ناخالص بخش صنعت و معدن با استفاده از روش NARDL و لحاظ شکست ساختاری با بهره گیری از داده های سری زمانی سالانه اقتصاد ایران طی دوره 1397-1353 می باشد. نتایج تحقیق غیر خطی بودن مدل برآوردی را نشان می دهد. برآورد مدل بیانگر آن است که، اثر شوک های نوسانات نرخ ارز بر رشد سرمایه گذاری در بخش صنعت و معدن در کوتاه مدت و بلندمدت نامتقارن است به طوری که افزایش یک درصدی شوک های مثبت و منفی رشد نوسانات نرخ ارز به ترتیب با ضرایب 1.62 و 0.84 به صورت منفی و معنادار بر سرمایه گذاری تاثیر دارند. علاوه بر این، نرخ سود واقعی تسهیلات واقعی با ضریب 2.71 اثری منفی و معنادار بر سرمایه گذاری دارد. همچنین رشد ارزش افزوده بخش صنعت با ضریب 1.6 و رشد مانده تسهیلات با ضریب 0.31 دارای اثری مثبت و معنادار بر سرمایه-گذاری می باشند.
    کلیدواژگان: تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، نوسانات نرخ ارز، بخش صنعت و معدن، اثرات نامتقارن، NARDL
  • مجید دشتبان فاروجی*، عبدالله خوشنودی، مسعود نیکو قدم صفحات 55-89

    توسعه اجتماعی فرایندی از تغییرات است که منجر به بهبود در به زیستن انسان می شود. به زیستن انسان به معنی دسترسی به آموزش بهتر، سلامت بهتر و منابع مورد نیاز برای ضروریات زندگی است. از طرف دیگر، موقعیت وضعیت اقتصاد کلان هر کشور عامل موثری بر این مقوله است. بنابراین، در مقاله حاضر اثر بی ثباتی اقتصاد کلان بر توسعه اجتماعی در ایران در بازه زمانی 1352-1396 آزمون گردید. برای سنجش توسعه اجتماعی از دو شاخص توسعه انسانی و نرخ بقاء کودکان زیر 5 سال و برای سنجش شاخص بی ثباتی اقتصاد کلان، از ترکیب چهار متغیر تلاطم تولید ناخالص داخلی، تلاطم رابطه مبادله و تلاطم سرمایه گذاری و تلاطم مخارج مصرفی خصوصی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در بلندمدت، بی ثباتی اقتصاد کلان بر روی شاخص توسعه انسانی و نرخ بقاء کودکان زیر 5 سال، اثر منفی و معنی دار دارد که این امر مبین اثر منفی بی ثباتی اقتصاد کلان بر روی توسعه اجتماعی است. در عین حال، نتایح حاکی از آن است که در کوتاه مدت رابطه معنی داری بین متغیرهای مورد نظر و توسعه اجتماعی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، بی ثباتی اقتصاد کلان، زیرساخت اجتماعی، توسعه انسانی، نرخ بقاء کودکان
  • احسان رسولی نژاد*، پریسا صبری صفحات 93-116

    همگرایی بیشتر منطقه ای جهت افزایش توان تجاری و اقتصادی تحت تحریم های غرب، به یکی از مسایل مهم حال حاضر اقتصاد ایران در بخش روابط تجاری تبدیل شده است. کشور ایران به عنوان اقتصادی در حال توسعه نیازمند اتخاذ رویکرد چندجانبه گرایی در روابط تجاری خود با سایر اقتصادهای جهان به منظور بهره وری مناسب از امکانات تولیدی دیگر کشورها است. در این راستا، هدف اصلی این مقاله بررسی مقایسه ای دقیق تر مسئله چندجانبه گرایی ایران در بخش تجارت خارجی با تمرکز بر اتحادیه اقتصادی اوراسیا و سازمان همکاری شانگهای است. جهت انجام این تحقیق، از روش ارزیابی عملکرد مبتنی بر کارت امتیازی متوازن و رتبه بندی گزینه ها براساس تکنیک تاپسیس (TOPSIS) استفاده شده است. نتایج این تحقیق، رتبه بهتر سازمان همکاری شانگهای نسبت به اتحادیه اقتصادی اوراسیا جهت پیوستن ایران را براساس چهار حوزه عملکرد مالی، بازار داخلی، فرآیند داخلی، رشد و یادگیری نشان داد. به نظر، وجود سه اقتصاد نوظهور شامل چین، هند و روسیه در سازمان همکاری شانگهای فرصت های بیشتر تجاری برای اقتصاد ایران نسبت به اتحادیه اقتصادی اوراسیا که تنها برمحور نفوذ سیاسی روسیه فعالیت می کند، ایجاد خواهد کرد.

    کلیدواژگان: چندجانبه گرایی، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، سازمان همکاری شانگهای، کارت امتیازی متوازن، تاپسیس
  • حمیدرضا شش جوانی، اسمعیل کاووسی*، عباسعلی قیومی صفحات 119-132

    بر اساس تحلیل آمارهای خانه کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بین سال های 1396 تا 1398 بیش از 5000 نفر نویسنده داستان و رمان در کشور کتاب های شان را به چاپ رسانده اند. اگرچه نویسندگان ادبی عضو کانونی طبقه خلاق هستند؛ تا کنون مطالعه جامعی درباره درآمد و ویژگی های بازار کار آن ها انجام نشده است. در ادبیات اقتصاد فرهنگ نویسندگان را در دسته هنرمندان قرار می دهند و ویژگی های بازار کار آن ها را همانند می دانند، از این رو می توان مطالعات مربوط به بازار کار هنرمندان را برای شناخت نویسندگان نیز به کار گرفت. چارچوب نظری این مقاله برگرفته از مطالعات پیشین بازار کار هنرمندان است و داده های آن از طریق مصاحبه عمیق با 91 نفر از نویسندگان کشور گردآوری شده است. روش به کار رفته در برآورد تابع درآمد از دست رفته نویسندگان تحلیل رگرسیون چندگانه است. یافته های این مطالعه نشان می دهد میانگین جریمه درآمدی نویسندگان کشور به نسبت میانگین درآمد شغل های جایگزین 72% و میانگین سالانه درآمد از دست رفته آن ها حدود 108 میلیون تومان است. معادله به دست آمده گواه این است که هرچه تعداد ژانرهایی که نویسنده در پروفایل کاری اش دارد، تعداد عضویت در هییت داوران جایزه های ادبی و سطح تحصیلات نویسنده بیش تر باشد، جریمه درآمدی هم بالاتر است. قبل از 24 سال تجربه با جریمه درآمدی افزایشی مواجه هستیم و پس از آن جریمه درآمدی کم می شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد فرهنگ، بازار کار نویسندگان، جریمه درآمدی، درآمد ازدست رفته، درآمد روانی
  • حسین صمصامی، حسن اردیزی* صفحات 135-162

    در این مطالعه به بررسی دلایل تغییر سهم اشتغال بین دو بخش خدمات و صنعت- معدن طی سال های 1346-1394 با استفاده از روش خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) پرداخته شده است. با توجه به مبانی نظری از متغیرهای مهمی که بر افزایش سهم اشتغال بخش خدمات نسبت به بخش صنعت- معدن اثر گذار می باشد، می توان به پایین بودن بهره وری بخش خدمات، افزایش درآمد سرانه، بالا بودن موجودی سرمایه در بخش خدمات، افزایش جمعیت و رانت منابع طبیعی (درآمد های حاصل از نفت و گاز) اشاره کرد. نتایج بدست آمده نشان می دهد، پایین بودن بهره وری بخش خدمات نسبت به بخش صنعت- معدن و رشد جمعیت کل دو عامل اصلی افزایش سهم اشتغال بخش خدمات می باشد و درآمد های حاصل از صادرات نفت و گاز در کنار متغیر های فرعی دیگر در نظر گرفته شده همچون افزایش نرخ ارز و مخارج دولت از دیگر عوامل افزایش سهم اشتغال بخش خدمات بوده است. بر خلاف مبانی نظری متغیر های درآمد سرانه و بالا بودن موجودی سرمایه در بخش خدمات موجب فاصله گرفتن سهم اشتغال بخش خدمات نسبت به بخش صنعت- معدن در اقتصاد ایران نمی باشد.

    کلیدواژگان: تغییرات ساختاری، اشتغال، صنعت -معدن، خدمات، الگوی خود رگرسیون با وقفه های گسترده (ARDL)
  • جواد طاهرپور*، علی اصغر سالم، رضا همت صفحات 165-190

    الگوی نظریات چرخه های تجاری سیاسی به بررسی رفتار رای دهندگان و دولت می پردازد. چنان که مطالعات صورت گرفته براساس رویکرد فرصت طلبانه در این حوزه نشان می دهد، سیاست مداران در دوره پیش از انتخابات با دستکاری سیاست مالی درصدد جذب آرای رای دهندگان هستند تا بتوانند شانس پیروزی خود را افزایش دهند. در میان ابزارهای انتخاباتی در دست نمایندگان بودجه های عمرانی می تواند ابزار مناسبی باشد زیرا انگیزه فرصت طلبانه متصدیان قبل از انتخابات معمولا مخارج را به سمتی سوق می دهد که برای رای دهندگان قابل مشاهده تر باشد، مانند احداث پل ها، جاده ها و غیره. در این پژوهش به منظور بررسی تاثیر چرخه های انتخاباتی (انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی) بر بودجه های عمرانی، از داده های آماری تمام استان های کشور در قالب 28 استان در دوره 1395-1378 و روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بر اساس رویکرد فرصت طلبانه در سال های انتخابات مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری سرانه حقیقی بودجه های عمرانی در ایران افزایش پیدا کرده اند. همچنین تخصیص بودجه های عمرانی توسط دولت ها در ایران نزدیک به روش کارایی محور است که در آن استان های با تولید بالاتر بودجه های عمرانی بیشتری دریافت کرده اند.

    کلیدواژگان: چرخه های تجاری سیاسی، رویکرد فرصت طلبانه، بودجه های عمرانی، روش گشتاورهای تعمیم یافته، انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی
  • رضا عابدی*، صادق طاهری صفحات 193-208

    اصناف و بازاریان بخش مهم و وسیعی از جامعه و اقتصاد هر کشور را تشکیل می دهند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مثبت نگری بر امید به آینده در اصناف و بازاریان در شرایط تحریم اقتصادی ایران انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی اصناف و بازاریان شهر بردسکن بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد نظر به شیوه نمونه گیری خوشه ای به دست آمد. مداخله مثبت نگر در این پژوهش بر اساس رویکرد پارکز (2009) و در قالب 6 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا شد. داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روان درمانی مثبت گرا باعث بهبود و افزایش امید به آینده در اصناف و بازاریان شد (05/0 <p). در نتیجه روان درمانی مثبت گرا بر امید به آینده اصناف و بازاریان موثر است و می تواند به عنوان یک شیوه درمانی و کاربردی به خصوص در شرایط تحریم های اقتصادی و وضعیت خاص حاکم بر اقتصاد ایران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مثبت نگری، امید به آینده، اصناف، بازاریان، تحریم
  • وهاب قلیچ، رسول خوانساری* صفحات 211-244

    در دو دهه اخیر صنعت تامین مالی خرد با هدف توانمندسازی طبقه فقرای جامعه، هم از لحاظ تعداد مشتریان، هم از لحاظ تعداد و انواع ارایه دهندگان خدمات و هم از لحاظ روش ها و فرآیندها، به صورت فزاینده ای رشد داشته است. امروزه تامین مالی خرد متعارف عمدتا بر اساس قرارداد قرض با بهره انجام می شود. با توجه به حرمت ربا در اقتصاد اسلامی، لازم است در ارایه تامین مالی خرد اسلامی از عقود مختلفی که در نظام مالی اسلام وجود دارد، استفاده شود. از مهم ترین و پرکاربردترین عقود برای این منظور عقود انتفاعی اعم از عقود مبادله ای و عقود مشارکتی است. سوال مهمی که در اینجا مطرح می شود آن است که کدام یک از انواع عقود انتفاعی، جهت توسعه فعالیت های تامین مالی خرد اسلامی مناسب تر از بقیه عقود هستند؟ پاسخ به این پرسش، نخست نیازمند شناسایی شاخص های عقود مناسب برای استفاده در نظام تامین مالی خرد اسلامی است. تحقیق حاضر درصدد است ضمن شناسایی شاخص های مذکور، با استفاده از روش تاپسیس فازی به عنوان یکی از روش های موجود در رویکرد تصمیم گیری چندشاخصه، به اولویت بندی عقود انتفاعی از حیث کارآمدی استفاده در نظام تامین مالی خرد اسلامی بپردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد حداقل نه شاخص برای این موضوع وجود دارد. همچنین نتیجه اولویت بندی حکایت از آن دارد که به ترتیب عقود مرابحه، جعاله و اجاره مناسب ترین عقود انتفاعی جهت استفاده در نظام تامین مالی خرد اسلامی می باشد.

    کلیدواژگان: تامین مالی خرد، اقتصاد اسلامی، مالی اسلامی، عقود انتفاعی، تاپسیس فازی
  • حمیدرضا کربلائی اسماعیل، مهرزاد مینویی*، جلال حقیقت منفرد صفحات 247-273

    با توجه به لزوم تقویت شرایط اقتصادی افراد دارای معلولیت، نقش دولت بعنوان حمایت کننده  تنظیم کننده در برنامه ریزی و توسعه آنان حایز اهمیت است در پژوهش حاضر به طراحی مدل اشتغال حمایت شده دولتی در راستای توسعه کارآفرینی معلولان پرداخته شد. در مدل طراحی شده پنج بعد عوامل دولت، بنگاه، فرد معلول و جامعه وشغلی برای برنامه ریزی و توسعه خدمات شناسایی و پس از طراحی پروتکل مصاحبه با خبرگان و کارشناسان و کارآفرینان معلول کشور تا رسیدن به نقطه اشباع انجام شد. تکنیک تحلیل داده های کیفی، استفاده از تحلیل مضمون و مدل طراحی شده به تایید 120 نفر از کارشناسان در حوزه اشتغال معلولان قرار گرفت و سازه نهایی مدل در سطح اطمینان 95 درصد مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اقتصاد رفاه و بهزیستی، پشتیبانی دولتی، اشتغال افراد دارای معلولیت، توسعه کارآفرینی معلولیت طبقه بندی
  • ابوالقاسم گلخندان*، صاحبه محمدیان منصور صفحات 277-295

    تمرکززدایی مالی می تواند از طریق اثرگذاری بر سطح فساد، درآمدها و هزینه های دولت و بالتبع کسری بودجه را متاثر کند. بر این اساس، هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر بلندمدت تمرکززدایی مالی از کانال فساد بر کسری بودجه در ایران طی سال های 1396-1371 می باشد. به این منظور از سه شاخص تمرکززدایی مالی درآمد، تمرکززدایی مالی مخارج، تمرکززدایی مالی قدرت خودگردانی، شاخص فساد و متغیرهای کنترل تورم و سهم درآمدهای نفتی از GDP استفاده شده است. به منظور برآورد مدل نیز از آزمون هم انباشتگی پارک و رویکرد رگرسیون هم انباشتگی کانونی (CCR) استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده از برآورد مدل ها، هر سه شاخص تمرکززدایی مالی، از کانال کنترل فساد، کسری بودجه را در بلندمدت کاهش می دهند. بنابراین، می توان گفت فراهم کردن بسترهای لازم برای گسترش تمرکززدایی مالی می تواند از طریق کنترل سطح فساد به کاهش کسری بودجه در ایران کمک کند. براساس سایر نتایج، در بلندمدت، نرخ تورم و سهم درآمدهای نفتی از GDP، به ترتیب اثر مثبت و منفی بر کسری بودجه داشته اند.

    کلیدواژگان: کسری بودجه، تمرکززدایی مالی، فساد، ایران، رگرسیون همجمعی کانونی
  • لیلا محرابی* صفحات 299-321

    پس از بحران مالی جهانی (اقتصادی و بانکی)، ارکان نظام خاص ورشکستگی نهادهای مالی (حل و فصل یا گزیر) از توجه ویژه ای برخوردار گردید. علاوه بر این، استانداردهای بین المللی بسیاری برای حل و فصل بانک های آسیب دیده (متوقف، ورشکسته) توسط هیات ثبات مالی (FSB) به تدریج برای ارایه ویژگی های کلیدی رژیم (نظام) گزیر در مورد نهادهای مالی توسعه یافت. از سوی دیگر، بانکداری اسلامی با سرعت قابل توجهی در حال رشد است و تاثیر بالقوه آن بر ثبات مالی جهانی را نمی توان نادیده گرفت. با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله سعی شده است با روش تحلیلی-توصیفی، کاربرد قابلیت های کلیدی نظام گزیر برای حل وفصل بانک های اسلامی مورد بررسی قرار گیرد و سازوکار ابزارهای گزیر در نظام بانکداری اسلامی و امکان سنجی آن ها در ایران شناسایی شود. نتایج نشان می دهد در طراحی چارچوب های قانونی برای گزیر بانک های اسلامی باید مسایل خاصی از جمله ساختار نظارتی و حاکمیتی منحصربفرد و پیچیدگی های ترازنامه ای بانک های اسلامی مدنظر قرار گیرد که معمولا در مورد بانک های متعارف صدق نمی کند. علاوه بر این، تهیه برنامه بازسازی و گزیر (حل وفصل) نهادهای مالی به عنوان یک جزء کلیدی از اصلاحات بین المللی برای تسهیل فرآیند گزیر به شمار می رود و ایجاد آن در ایران و بانک هایی که منطبق بر شریعت عمل می کنند، ضروری و بایستی با حساسیت بیشتری همراه باشد. لذا لازم است بازنگری کلی در قوانین و مقررات ناظر به توقف و ناتوانی مالی بانک ها و دیگر نهادهای مالی در کشور صورت پذیرد تا سازوکار و بستر قانونی استفاده از این ابزار در نظام مالی ایران بطور کامل فراهم شود.

    کلیدواژگان: بانک، بانکداری اسلامی، حل و فصل بانک ها (گزیر)، ابزارهای گزیر، ثبات مالی
|
  • Malihe Ashena * Pages 3-27

    Uncertainty is a major challenge for economic agents and policymakers, and is one of the effective factors in causing fluctuations in macroeconomics. Economic uncertainty changes the demand for money by affecting people's expectations of the future state of the economy. In this study, the effect of economic uncertainty on money demand in Iran during the period from the first quarter of 2004 to the third quarter of 2018 has been investigated. Hence, the liquidity demand function is estimated using an Auto-Regressive Distributed Lag model and quarterly data of liquidity volume, national income, bank interest rate, inflation rate, exchange rate and economic uncertainty index. The results show that economic policy uncertainty has a significant effect on liquidity demand. In examining the asymmetric effects, both increase and decrease of uncertainty show a negative effect on liquidity, indicating asymmetric response. Therefore, the economic policy uncertainty index is effective in predicting fluctuations of money demand in Iran.

    Keywords: Economic Uncertainty, Liquidity Demand, Asymmetric Effects, National Income, Iran
  • Amir Taghavi, Mosayeb Pahlavani *, Gh Z, Sahar Bashiri Pages 31-52
    Manufacturing investment due to the strong backward and forward linkages with other sectors plays an important role in determining the business cycles. In this regard, the purpose of this study is to investigate the asymmetric effect of exchange rate volatility on gross fixed capital formation in manufacturing ang mining sector by applying the NARDL approach and in terms of structural breaks in annual time series data of the Iranian economy during the period 1974-2018. The results show that the estimated model is non linear. Additionally, the effect of exchange rate shocks on the investment in manufacturing and mining in the short term and long term are asymmetric. It is worth mentioning that one percent increase in positive and negative shocks, in exchange rate fluctuations with coefficients of 1.62 and 0.84, respectively, have the negative and significant effects on investment. In addition, the real rate of returns on facilities with a coefficient of 2.71 has a negative and significant effect on investment. Also, manufacturing value-added growth with a cofficient of 1.6 and outstanding facilities by banks and credit institutions to manufacturing and mining sector with a cofficient of 0.31 have positive and significant effects on investment.
    Keywords: Gross Fixed Capital Formation, Exchange Rate Fluctuations, Manufacturing, Mining Sector, Asymmetric Effects, NARDL
  • Majid Dashtban Farooji *, Abdollah Khoshnoodi, Masoud Nikooghadam Pages 55-89

    Social development is a process of changes that leads to improvement in human well-being. Human well-being means access to better education, better health, and the resources required for basic human needs. On the other hand, the macroeconomic condition of each country is an effective factor in this issue. Therefore, in this paper, we examined the effect of macroeconomic instability on social development in Iran between 1352 through 1396. To measure the social development, we used two variables of human development index and under-five child survival rate and to measure macroeconomic instability, we combined four variables, the GDP volatility, the terms of trade volatility, the investment volatility and the private consumption expenditure volatility. The results showed that macroeconomic instability has a negative and significant effect on the human development index and the under-five survival rate in the long run, which reflects the negative effects of macroeconomic instability on social development. Also, in the short run, there is no significant relationship between the relevant variables and social development.

    Keywords: Social Development, Macroeconomic Instability, Social Infrastructure, Human Development, Child Survival Rate
  • Ehsan Rasoulinezhad *, Parisa Sabri Pages 93-116

    One of the major issues at present in the Iranian economy is a greater regional convergence to increase trade and economic potential under Western sanctions. As a developing economy, Iran needs to multilateralize trade relations with other economies in the world in order to make good use of other countries' production advantages. In this regard, the main purpose of this article is to examine more closely the issue of Iran's multilateralism in foreign trade with a focus on the Eurasian Economic Union and the Shanghai Cooperation Organization. To do this research, the method of performance evaluation based on Balanced Scorecard and ranking of options based on TOPSIS technique (TOPSIS) is used. The results of this study show the Shanghai Cooperation Organization's better rank than the Eurasian Economic Union for joining Iran on the basis of four areas of financial performance, internal market, internal process, growth and learning. It seems that the emergence of three emerging economies, including China, India and Russia, in the Shanghai Cooperation Organization will create more business opportunities for the Iranian economy than the Eurasian Economic Union, which operates solely on Russian political influence.

    Keywords: multilateralism, Eurasian Economic Union, Shanghai Cooperation Organization, Balanced Scorecard, TOPSIS
  • Hamidreza Sheshjavani, Ismail Kavousi *, Abbasali Ghaiyoomi Pages 119-132

    According to the statistics provided by the Book House of the Ministry of Culture and Islamic Guidance, around 5,000 authors published their books of fiction or novel from 2017 to 2019. Although literary writers constitute a central position in the creative class, no comprehensive study has been conducted on their income and labor market characteristics yet. In cultural economics, authors are placed in the category of artists and their labor market characteristics are considered almost identical. Therefore, the studies on artists' labor markets can be employed to identify authors. The theoretical framework is taken from previous research on artistic labor markets and the data have been collected through in-depth interviews with 91 authors in Iran. Multiple regression analysis is carried out to estimate the income penalty function for authors. The findings show that the average income penalty of Iranian writers is 72%, compared to the average income of alternative jobs, and that they annually lose 108 million Toman (i. e., foregone income) because they ignore better-paid alternative occupations to continue being literary authors. The resulting equation proves that the foregone income increases as authors write in more genres, as the number of literary award jury memberships rises, and as they gain higher academic degrees. Foregone income also grows as authors’ experience increases until 24 years, after which increasing the experience results in lower foregone income.

    Keywords: Cultural Economics, Authors’ Labor Markets, Earnings Penalty, Foregone Income, Psychic Income
  • Hossein Samsami, Hassan Ardizi * Pages 135-162

    In this study, the reasons for the change in the share of employment between the two sectors of services and industry-mining during the years 1968-2016 have been investigated by using the method of Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL). According to the theoretical foundations, low productivity of the services sector, increase in per capita income, high capital stock in the services sector, increase in population and rent of natural resources (revenues from oil and gas) are among the important variables that affect the raise in the share of employment in the services sector compared to the industry-mining sector. The results show that the low productivity of the services sector compared to the industry-mining sector and the growth of the total population are two main factors increasing the employment share of the services sector. Revenues from oil and gas exports along with other sub-variables such as raising the exchange rate and government spending have been other factors in raising the share of employment in the services sector. Contrary to the theoretical foundations, per capita income variables and high capital stock in the services sector is not the reason for the increase in the share of employment in the services sector compared to the industry-mining sector in the Iran economy.

    Keywords: Structural changes, employment, industry - mining, services, Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL)
  • Javad Taherpoor *, AliAsghar Salem, Reza Hemmat Pages 165-190

    The pattern of comments from commercial political cycles aim at scrutinizing voters and government behavior. As the studied in this field based on opportunistic approach indicate that politicians try to attract voters through manipulating financial policies at times prior to the election in order to increase their winning chances. Among the campaigning tools available to candidates, construction and development budgets is a good option, since incumbents' opportunistic incentives before election direct budgets to more tangible activities such as, constructing bridges, roads, etc. In this study, in order to study elections (presidency and congressional) on construction and development budgets, we have used statistical data of all 28 states during 1999- 2016 through GMM method. Results show that, according to the opportunistic approach during the congressional election and presidential elections years, construction and development budgets have increased (per capita).

    Keywords: Commercial Political cycles, opportunistic approach, construction, development budgets, GMM Method, Presidential, Congressional elections
  • Reza Abedi *, Sadegh Taheri Pages 193-208

    Tradesmen and marketers constitute an important and large part of the society and economy of any country. The aim of this study is to investigate the effectiveness of positivitytraining on hope for the future in guilds and bazaars in the context of Iran's economic sanctions. The statistical population of this study was all tradesmen and marketers in Bardaskan city. The research method is quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The sample was obtained by cluster sampling. Positive intervention in this study was performed based on Parks (2009) approach and in the form of 6 sessions on the experimental group. Data were analyzed by one-way analysis of covariance. Results showed that positive psychotherapy improved and increased hope for the future in tradesmen and marketers (p <0.05). As a result, positive psychotherapy is effective on hope for future of guilds and bazaars and can be used as a therapeutic and practical method, especially in the context of economic sanctions and special situation prevailing in Iran's economy.

    Keywords: Positivism, Hope for Future, Tradesmen, Marketers, Sanctions
  • Wahhab Qelich, Rasool Khansari * Pages 211-244

    In the last two decades, the microfinance industry has grown exponentially both in terms of the number and types of customers and service providers and in terms of methods and processes, with the goal of empowering the poorest people. Today, conventional microfinance is mainly based on a loan agreement with interest. Considering the prohibition of Riba in Islamic economics, it is necessary to use the Islamic contracts for microfinancing. Profit-making contracts, including Mubadala (exchange) and Musharakah (participation) because of their specific characteristics, can be used in this regard. However, the question to be asked here is which of the various types of these contracts are more appropriate for the development of Islamic microfinance activities? To answer this question first needs identifying the criteria for desirable contracts in microcredit system. In this paper, first we study the most important criteria and then we use them to ranking profit-making contracts according to applicability in Islamic microfinance system using fuzzy TOPSIS as one of the MCDM techniques. According to results there are 9 important criteria for this issue in microcredit system. Also the results show that, Murabaha, Jua'ala and Ijara are the most sutibale contracts for microcredit, respectively.

    Keywords: Microfinance, Islamic economics, Islamic Finance, Profitable Contracts, Fuzzy Topsis
  • Hamid Reza Karbalaei Esmaeil, Mehrzad Minooi *, Jallal Hagheghat Monfad Pages 247-273
    Introduction

    Considering the importance of employment in forming the economic and psychological context of people with disabilities and the need for government support in planning and development of the disability, this study aimed to design a public-supported employment model for the development of disability in Iran. A review of studies shows that such a model has not been studied in previous research and a comprehensive model for public-supported employment is essential.  Findings had shown a model with five dimensions of governmental, corporate, public, individual and occupational factors along with 29 components for disabled employment should be considered.

    Conclusions

    The results of this study can be used to promote the development of Entrepreneurial Disability in the country by Public policy makers and managers in the field of policy making and policy implementation. Because the research model takes into account both policy and operational levels.

    Keywords: Employment of People with Disabilities, Sponsored Employment, Entrepreneurial Development
  • Abolghasem Golkhandan *, Sahebeh Mohammadian Mansoor Pages 277-295

    Fiscal decentralization can effect on the government revenues and expenditures and consequently the budget deficit by influencing the level of corruption. Accordingly, the main purpose of this study is to investigate the long run effect of fiscal decentralization on the budget deficit in Iran through the corruption channel during the period of 1992-2017. For this purpose, the three indicators of fiscal decentralization of revenue, fiscal decentralization of expenditures, fiscal decentralization of autonomy power, corruption index and also some control variables including inflation and the share of oil revenues in GDP have been used. In order to estimate the model, Park co-integration test and Canonical Co-Integration Regression (CCR) approach have been applied. Based on the results from model estimation, all three indicators of fiscal decentralization reduce the budget deficit in the long run through the control of corruption channel. Therefore, providing the necessary conditions for the expansion of fiscal decentralization can help to reduce the budget deficit in Iran by controlling the level of corruption. According to other results, in the long run, inflation and the share of oil revenues in GDP have a positive and negative effect on the budget deficit, respectively.

    Keywords: Budget Deficit, Fiscal Decentralization, corruption, Iran, Canonical Co-Integration Regression
  • Leila Mehrabi* Pages 299-321

    After the global financial crisis, the pillars of the special system of bankruptcy (Resolution) of financial institutions were given special attention. In addition, many international standards for resolving banks have been developed by the Financial Stability Board (FSB) to gradually provide key Attributes of Effective Resolution Regimes for Financial Institutions. On the other hand, Islamic banking is growing rapidly and its potential impact on global financial stability can not be underestimated. Considering the importance of the issue, This paper examines the applicability of the Key Attributes to the resolution of islamic banks and and identify the mechanism of the resolution tools in the Islamic banking system and their probabilistic analysis in Iran. The results show that the recovery and resolution plans (RRPs) are a key component of international reforms to facilitate orderly resolution and its creation in Iran and banks that operate in accordance with the Shari'a must be accompanied by greater sensitivity and internal and international reform. Also a number of issues would need to be addressed for designing of resolution framework in the Islamic banking system, owing to Islamic banks’ unique governance structures and balance sheets. It recommends international guidance for the design of resolution framework in the banking system of Iran.

    Keywords: Bank, Islamic Banking, Resolution, instruments, Financial Stability