فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 26 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هومن شفیقیان، نادر قلی قورچیان*، مهدی باقری صفحات 1-22

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی نظامند آموزش مبتنی بر شایستگی کارکنان بندر شهید رجایی انجام شده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر داده ها کیفی مبتنی بر روش داده بنیاد و از نظر ماهیت اجرا، توصیفی است. جامعه آماری متشکل از افراد خبرگان و مطلعین کلیدی در حوزه قلمرو موضوعی تحقیق بودند که بر اساس رویکرد آگاهانه و به روش هدفمند و گلوله برفی تعداد 12 نفر برای مصاحبه انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای (سندکاوی) و روش میدانی (مصاحبه و دلفی) استفاده شد. به منظور تعیین اعتبار یافته ها از مصاحبه با افراد کانونی و تکنیک های اشباع نظری، رویه های ویژه کدگذاری و برای تعیین روایی از تکنیک های جمع آوری داده ها از منابع متعدد، تحلیل موارد منفی و انعطاف روش استفاده شد. در نهایت برای تحلیل داده ها از تکنیک کدگذاری نظری استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد الگوی نظامند آموزش مبتنی بر شایستگی کارکنان بندر شهید رجایی دارای 8 بعد، 27 مولفه و 83 شاخص است که اجزای مدل پارادایمی نهایی عبارتند از: شرایط علی (محیط آموزشی)؛ شرایط مداخله گر (ویژگیهای شایستگی محور یادگیرندگان)؛ بستر و زمینه حاکم(زمینه-سازی فرایند آموزش)؛ مقوله محوری (آموزش مبتنی بر شایستگی)؛ راهبردها (تدوین مدل شایستگی و...)؛پیامدها (آموزش های اثربخش، تمایل به خودتوسعه ای و...).

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر شایستگی، محیط آموزشی، ویژگی های شایستگی محور یادگیرندگان، زمینه سازی فرایند آموزش، تمایل به خودتوسعه ای و دستیابی به شایستگی ها
  • آزاده رسولی پرشکوه، حمید زارع*، حسن زارعی متین، حمیدرضا یزدانی صفحات 23-51

    یکی از فرایندهای مهم و اصلی مدیریت منابع انسانی، توسعه منابع انسانی در سازمان است. فعالیت های توسعه منابع انسانی در سازمان ها در سه دسته مبادله ای، سنتی و تحول گرایانه قرار می گیرد. رویکرد تحول گرایانه به استراتژی نتیجه گرا و مبتنی بر عملکرد تمرکز دارد و به سازمان در دستیابی به اهداف و استراتژی های کسب وکار کمک می کند. درحالیکه در رویکرد مبادله ای و سنتی به فرایندهای ابتدایی آموزش و یادگیری کارکنان پرداخته می شود. با توجه به اهمیت اقدامات توسعه منابع انسانی در رویکرد تحول گرایانه این پژوهش به دنبال پاسخ به یک سوال اصلی، ارایه مدل توسعه منابع انسانی مبتنی بر رویکرد تحول گرایانه و چهار سوال مهم و وابسته به یکدیگر درباره چیستی، چرایی و چگونگی توسعه منابع انسانی مبتنی بر رویکرد تحول گرایانه و همچنین ورودی های مورد نیاز برای پیاده سازی این رویکرد در سازمان می باشد. روش مرور نظام مند در جمع آوری ادبیات و فراترکیب تفسیری کیفی در ترکیب و تفسیر مورد استفاده قرار گرفته است.در این پژوهش 31 مقاله، کتاب و پایان نامه اصلی در طی فرایند جستجو، ترکیب و تفسیر مورد تحلیل قرار گرفتند که در نهایت به پاسخ به سه سوال فرعی مهم تحقیق منجر شد. از طرفی با رجوع و کاوش در ادبیات مربوطه به این رویکرد و پس از پاسخ به سوالات سعی شد تا مدلی برای توسعه منابع انسانی مبتنی بر رویکرد تحول گرایانه ارایه شود که این مدل مبتنی بر ورودی، فرایند و خروجی می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، مدل توسعه منابع انسانی، رویکرد تحول گرایانه، مرور نظام مند، فراترکیب
  • امیر شهرابی فراهانی*، کاوه تیمورنژاد صفحات 52-73

    هدف از انجام پژوهش حاضر، ارایه مدل مدیریت کارراهه شغلی به عنوان راهبردی جهت توسعه منابع انسانی در سازمان شهرداری تهران می باشد. پژوهش از حیث ماهیت، استقرایی و از حیث روش، کیفی می باشد. جامعه آماری پژوهش، خبرگان سازمان شهرداری تهران می باشند که به روش نمونه گیری هدفمند با استفاده از تکنیک گلوله برفی، تعداد 11 نفر با در نظرگرفتن اشباع نظری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. رویکرد مورد استفاده در پژوهش حاضر، تکنیک داده بنیاد می باشد که پس از انجام مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی مدل اولیه ارایه گردید و در ادامه با استفاده از تکنیک دلفی و کسب نظر از خبرگان، مدل نهایی پژوهش ارایه داده شد که مبتنی بر 6 بعد عوامل علی، مقوله محوری، راهبرد، عوامل بسترساز، عوامل مداخله گر و پیامدها بود. بعد عوامل علی در قالب عوامل فردی و سازمانی تدوین شد. عوامل بسترساز شامل؛ قابلیت های سخت افزاری و نرم افزاری بودند. موانع محیطی، رفتاری و ساختاری جزو عوامل مداخله گر در مدل شناسایی شدند و استراتژی های توسعه ای و استراتژی های فعلی نیز جزو دسته بندی راهبردهای مدل بودند. همچنین پیامدهای اجرایی مدل در سه بعد پیامدهای کارکنان، سازمان و شهروندان دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: کارراهه شغلی، مدیریت کارراهه شغلی، توسعه منابع انسانی، سازمان شهرداری تهران
  • سجاد قارلقی، اباصلت خراسانی *، غلامرضا شمس مورکانی، بهروز قلیچ لی صفحات 74-99

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موفقیت مربی گری در سازمان است. همچنین این پژوهش الگوی جامعی برای عوامل موفقیت مربی گری ارایه می کند. این پژوهش در چهارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش فراترکیب با رویکرد هفت مرحله ای سندولوسکی و بارسو (2009) انجام شد. جامعه موردمطالعه شامل کلیه تحقیقات و مطالعات فارسی و انگلیسی چاپ شده در حوزه مربی گری در بین سال های 2000 تا 2020 می باشد. در این راستا، کلیدواژه های مرتبط با هدف پژوهش مورد جستجو قرار گرفت و مقالات و اسناد به دست آمده با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به معیارهای پذیرش موردبررسی قرار گرفتند که درنهایت 25 مقاله که از معیارهای ورود به مطالعه برخوردار بودند با استفاده از روش کدگذاری سه مرحله ای (باز، محوری، انتخابی) تجزیه وتحلیل شدند. پایایی کدگذاری ها با استفاده از ضریب توافق کاپا در نرم افزار SPSS و با مقدار 0.75 تایید شد و برای بررسی روایی پژوهش نیز یافته ها در اختیار 2 تن از خبرگان تحقیق کیفی قرار گرفت. بر اساس نتایج تحلیل داده ها 129 کدباز شناسایی شد که در 6 مقوله و 23 زیر مقوله دسته بندی شد که عبارت اند از صلاحیت های حرفه ای مربی (مهارت های ادراکی، مهارت های ارتباطی، مهارت های فنی، دانش و تجربه، ویژگی های شخصیتی و اخلاقی، اعتبار حرفه ای)، شرایط و ویژگی های متربی (تمایل و انگیزه، ویژگی-های شخصی، تعهد و مسئولیت پذیری، مهارت های شناختی، دانش و صلاحیت، جایگاه سازمانی)، فرایند مربی گری (برنامه ریزی و سازماندهی، شیوه های ارزیابی)، کیفیت رابطه (سطح رابطه، همکاری و توافق، احترام و اعتماد متقابل، یادگیری حرفه ای)، زمینه سازمانی (حمایت مدیران ارشد، فرهنگ سازمانی، عوامل ساختاری و استراتژیک) و زمینه بیرونی (عوامل فرهنگی، عوامل محیطی).

    کلیدواژگان: آموزش و بهسازی، عوامل موفقیت مربی، گری، اثربخشی مربی، صلاحیت، های مربی، ویژگی، های متربی
  • فرزانه تاری *، مرضیه دهقانی صفحات 100-123

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقاط قوت و ضعف برگزاری دوره های آموزش الکترونیکی در آموزش منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران بر اساس مدل سیستمی هایو و باریچ است. متناسب با این هدف، طرح پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی اتخاذ شد. جامعه آماری این پژوهش، مدیران و متصدیان فنی بخش ستاد شرکت ملی گاز هستند که از این جامعه تعداد10 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته نسبت به جمع-آوری اطلاعات تا دستیابی محقق به اشباع نظری اقدام شد. یافته ها با استفاده از راهبرد هفت مرحله ای کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تحلیل عمیق مصاحبه ها به بازنمایی 23 مقوله و تعداد 86 زیرمقوله مرتبط منتج گردید. بر اساس یافته های پژوهش، نقاط قوت برگزاری آموزش الکترونیکی در شرکت ملی گاز ایران شامل رضایت و استقبال یادگیرندگان، تخصص علمی اساتید، حمایت مدیران سازمان، تولید محتوای با کیفیت، تدوین بانک جامع سوالات آزمون و برخورداری از روش اجرا و طراحی روندهای برگزاری آزمون های مجازی است. در خصوص نقاط ضعف مواردی چون عدم آمادگی و تجربه کافی اساتید، ضعف ارتباطات شبکه ای، عدم همه جانبه نگری در تدوین اهداف، غلبه روش سخنرانی در تدریس دوره های مجازی و عدم اطمینان به صحت آزمون های مجازی احصا گردید. در پایان بر لزوم بازاندیشی و تمهید سازوکارهایی مناسب برای کاهش اثرات تهدیدهای احتمالی و ارتقای شرایط مثبت تاکید و به برخی پیشنهادهای کاربردی اشاره شده است

    کلیدواژگان: آموزش، الکترونیکی، منابع انسانی، مدل سیستمی هائو و باریچ، پدیدارشناسی
  • محسن دیبایی صابر صفحات 124-141

    آنچه از بررسی آموزش رسمی و غیررسمی مسلم است تفاوت فاحش سهم این دو نوع یادگیری است. به طوری که تحقیقات مختلف نشان می دهند بیشترین سهم یادگیری معلمان از طریق روش های آموزش غیررسمی حاصل می شود. لذا، هدف از انجام دادن این پژوهش شناسایی و اولویت بندی روش های یادگیری غیررسمی معلمان دوره اول متوسطه است. به این منظور، با به کارگیری رویکرد روایتی و ابزار مصاحبه های واقعه محور، تجربه های ده نفر از معلمان شایسته دوره اول متوسطه در ارتباط با روش های یادگیری غیررسمی آنان شناسایی شده است . پس از کدگذاری سه مرحله ای، در مجموع هفت مقوله و 15 روش یادگیری برای معلمان دوره متوسطه شناسایی شد. به منظور اولویت بندی روش های یادگیری غیررسمی معلمان دوره متوسطه 356 پرسشنامه توزیع و جمع آوری شده است. نتایج آزمون فریدمن نشان می دهد روش های یادگیری تعامل با معلمان با تجربه و توانمند، یادگیری از طریق تعامل و گفت وگو با دوستان تخصصی خارج از مدرسه و منطقه، یادگیری از طریق طرح مسایل و مشکلات کاری در حلقه های علمی، یادگیری از طریق انجام تحقیق شخصی در خصوص مشکل پیش آمده در کلاس چهار روش یادگیری با اولویت بالاتر در بین معلمان دوره متوسطه است.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، یادگیری غیررسمی، معلمان، دوره متوسطه
|
  • Homan Shafighian, Nadergholi GHourchian *, Mehdi Bagheri Pages 1-22

    The purpose of this study was to identify the dimensions, components and indicators of model of competency-based training of Shahid Rajaee port staff. The Research is applied in terms of purpose, in terms of data is qualitative, and in terms of nature is descriptive. The statistical population consisted of key experts and informants in the subject area of the research who were selected based on informed approach and purposeful and snowball method. Data collection was done by library method (surveying) and field method (interviewing and Delphi). Interviews with focal subjects and theoretical saturation techniques, specific coding procedures, and validity of data collection techniques from multiple sources, negative case analysis, and method flexibility were used to validate the findings. Finally, theoretical coding technique was used to analyze the data. The results showed that the systematic model of competency-based training of Shahid Rajaee port staff has 8 dimensions, 27 components and 83 indicators that are the components of the final paradigm model: Causal conditions (learning environment); Interfering conditions (Competency-Based Characteristics of Learners); Contextual conditions (context of learning process); Core category (competency-based training); Strategies (Developing a Competency Model, ...); Consequences (effective training, Desire for Self-Development, etc.).

    Keywords: Competency-Based Training, Learning Environment, Competency-Based Characteristics of Learners, Context of learning process, Desire for Self-Development, Achievement of Competencies
  • hamid zare *, hamidreza yazdani, Azadeh rasouli porshokouh Pages 23-51

    One of the important and main processes of human resource management is human resource development in the organization. Human resource development activities in organizations fall into three categories: transactional, traditional, and transformational. A transformational approach focuses on result-oriented and performance-based strategies and helps the organization achieve business goals and strategies. While in the transactional and traditional approach, the basic processes of staff training and learning are discussed.Given the importance of human resource development measures in a transformational approach. This study seeks to answer a key question, presenting a model of human resource development based on transformational approach and four important and interrelated questions about what, why and how to develop human resources based on transformational approach as well as the inputs needed for this approach. the systematic review method has been used in collecting literature and qualitative interpretation meta-synthesis in composition and interpretation. In this study, 31 main articles, books and dissertations were analyzed during the search, composition and interpretation process Which eventually led to the answer to three important research sub-questions. On the other hand, by referring to the relevant literature on this approach and after answering the questions, an attempt was made to present a model for human resources development based on a transformational approach.

    Keywords: human resource development, human resource development model, transformational approach, systematic review, meta-synthesis
  • Kaveh Teimoornejad Pages 52-73

    The purpose of this study is to present the job career management model of Tehran Municipality Organization as a strategy for human resource development. Research is qualitative in terms of inductive nature and qualitative in terms of method. The statistical population of the research is the experts of Tehran Municipality Organization. Using targeted snowballing technique, 11 people were selected by considering the theoretical saturation. The data collection tool was a semi-structured interview. The approach used in the present study is the Granded Theory technique, which was presented after performing the three steps of open, central and selective coding of the initial model, and then using the Delphi technique and obtaining the opinion of experts, the final research model It was based on 6 dimensions of causal factors, pivotal category, strategy, bedrock factors, intervening factors and consequences. Then, causal factors were formulated in the form of individual and organizational factors. Bedding factors include; they were hardware and software capabilities. Environmental, behavioral, and structural barriers were identified as interfering factors in the model, and development strategies and current strategies were classified as model strategies. Also, the executive consequences of the model were categorized into three dimensions: the consequences of employees, the organization, and the citizens.

    Keywords: Job Career, Job Career Management, Human Resource Development, Tehran Municipality Organization
  • behrooz ghlichlee Pages 74-99

    The purpose of this study is to identify the key factors of coaching success in the organization. This study also provides a comprehensive model for coaching success factors.This study was conducted in the framework of a qualitative approach meta-synthesis methode with the seven-step approach of Sandolowski and Barso (2009). The study population of the present study includes all Persian and English researches and studies published in the field of coaching between 2000 and 2020. In this regard, keywords related to the purpose of the research were searched. Then, the obtained articles and documents were examined using purposive sampling method, according to the acceptance criteria. Finally, 25 articles that met the inclusion criteria were studied. They were analyzed using three-step coding method (open, axial, selective). The reliability of the codings was confirmed using the kappa agreement coefficient in SPSS software with a value of 0.75 and to evaluate the validity of the study, the findings were provided to two qualitative research experts. Based on the results of data analysis, 129 open codes were identified, which were classified into 6 categories and 23 sub-categories, which include professional coaching competency (perceptual skills, communication skills, technical skills, knowledge And experience, personality and moral characteristics, professional credibility), cochee conditions and characteristics (desire and motivation, personal characteristics, commitment and responsibility, cognitive skills, knowledge and competency, organizational position), Coaching process (planning and organizing, evaluation methods), relationship quality (relationship level, cooperation and agreement, mutual respect and trust, professional learning), organizational context (support of top managers, organizational culture, structural And strategic factors) and external context (cultural factors, environmental factors).

    Keywords: Training, Development, coaching success factors, coaching effectiveness, coach competencies, coachee Attributes
  • marzeie dehghani, farzane tari * Pages 100-123

    The purpose of this study is to investigate Strengths and Weaknesses of E-Learning courses in human resources education of Iranian National Gas Company based on the systemic model of Hao and Borich. Parallel to this aim, a qualitative research design of the phenomenological type was selected. The statistical society of this research includes the managers and technicians of the headquarter section of the Iranian National Gas Company, out of which 10 people were selected by purposeful sampling. Then, the researcher attempted to collect data through semi-structured interviews to reach theoretical saturation. The data were then analyzed by the Collaizi’s seven-step method. Deep analysis of the interviews revealed 23 related categories and 86 sub-categories. Based on the findings of the study, the strengths of administering electronic education in the Iranian National Gas Company include learners’ satisfactionnd willingness, scientific expertise of professors, the support from organization’s managers, production of high-quality context, compiling a comprehensive collection of exam questions, having a good method of administration and good design of virtual exam administration processes. As for the weak points, the resulted items included unpreparedness and insufficient expertise of professors, weakness of network connections, incomprehensive outlook in compilation of purposes, domination of lecturing method in teaching of virtual courses, and untrustworthiness of the precision of virtual exams. In the end, reevaluation and provision of appropriate mechanisms to mitigate the effects of potential threats and promote positive situations is emphasized and a few applicable recommendations have been provided.

    Keywords: E-learning, human resources, the systemic model of Hao, Borich, Phenomenology
  • Pages 124-141

    What is certain about formal and informal learning is a remarkable difference in the contribution of these two types of learning. So that different researches show that, the greatest share of teachers' learning is achieved through informal learning methods. Therefore, the purpose of this research is to identify the informal learning methods of Secondary school teachers.For this purpose, using event-driven approach to narration and interviews of experience in dozens of qualified teachers has been identified in relation to their informal learning methods.After three-step coding, a total of seven categories and 15 learning methods were identified for Secondary school teachers.In order to prioritize the informal learning methods of Secondary school teachers, 356 questionnaires have been distributed and collected.Friedman test results show learning methods for engaging with experienced and empowered teachers, learning through interaction and talking with specialist friends outside the school and the region, learning through problem solving in academic circles, learning Through conducting a personalized research on the problem in the class, four priority learning methods are among Secondary school teachers.

    Keywords: prioritize, Informal learning, Teachers, Secondary school