فهرست مطالب

نشریه دانش علفهای هرز
سال شانزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرجان دیانت*، فریدون قاسم خان قاجار صفحات 1-15
    در این تحقیق، اثرات علف کشی اسانس گونه های Nepeta menthoides، N. mahanensis،  N. elymaiticaوN. binalodensisدر کنترل علف های هرز خردل وحشی و یولاف وحشی زمستانه مورد بررسی قرار گرفت. در کل، 68 ترکیب در اسانس گونه های پونه سای مورد ارزیابی، شناسایی شدند. نپتالاکتون، جزء اصلی اسانس گونه  N.mahanensisبود اما اسانس گونه  N. menthoides فاقد این ترکیب بود. یک و هشت- سینیول، ترکیب اصلی اسانس گونه هایN. menthoides،N. elymaiticaوN. binalodensisبود. در زیست سنجی آزمایشگاهی، غلظت های متفاوت (صفر،یک، دو، چهار و هشت میکروگرم در میلی لیتر)اسانس چهار گونه پونه سا بر جوانه زنی بذر علف های هرز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه نسبت به شاهد کاهش یافت. در آزمایش های گلخانه ای، کاربرد پس رویشی اسانس های گونه های پونه سا روی گیاهچه های علف های هرز خردل وحشی و یولاف وحشی زمستانه، منجر به خسارت چشمی در فاصله هفت روز بعد از کاربرد اسانس شد. اسانس همه گونه های پونه سا، مقدار کلروفیل را کاهش داد. و موجب نشت الکترولیتی شد که نشان دهنده خسارت به غشاء سلولی بود. افزایش سطح پرولین نیز نشان دهنده تنش اکسیداتیو ایجاد شده توسط اسانس ها بود. حساسیت خردل وحشی به اثرات سمی اسانس گونه های پونه سا بیشتر از یولاف وحشی  بود. در مجموع نتایج مطالعه نشان داد که اسانس های گونه های پونه سا، از توان علف کشی برخوردار است و می تواند به عنوان علف کش زیستی بالقوه جهت کنترل انتخابی خردل وحشی و یولاف وحشی در گیاهان زراعی مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرولین، نپتالاکتون، نشت الکترولیتی، یک و هشت- سینئول
  • رضوان پیامنی، ایرج نصرتی*، معصومه عامریان صفحات 17-25
    ماستونک با نام علمی Torilis arvensis علف هرزی یک ساله و متعلق به خانواده چتریان است و به عنوان علف هرز محصولات تابستانه در ایران شناخته می شود که فنولوژی آن تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است. درنتیجه برای بررسی فنولوژی این علف هرز، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. بذرهااز اول اسفند 1396 تا هشتم خرداد ماه سال 1397 و هر دو هفته یکبار، بذرهای این علف هرز کشت شدند. از زمان سبز شدن تا پایان بذر دهی، مراحل فنولوژی از جمله سبز شدن، به ساقه رفتن، گلدهی، شروع و پایان بذر دهی ثبت شد. نتایج نشان داد که کوتاه ترین و طولانی ترین مراحل رشدی این علف هرز از نظر زمانی به ترتیب گلدهی تا شروع بذر دهی (6/7روز) و سبز شدن تا به ساقه رفتن (4/50 روز) بود. هم چنین نتایج نشان داد که ماستونک، علف هرزی بهاره است که مراحل فنولوژیکی خود را طی 178 روز، از 15 اسفند 1396 تا 8 شهریور 1397 (معادل 6/1975 درجه روز-رشد) به پایان می رساند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بهترین زمان کنترل این علف هرز، اواخر فصل بهار (قبل از شروع مرحله گلدهی) است.
    کلیدواژگان: حوادث زیستی، راهبرد های غیر شیمیایی، زیست گردی، درجه روز-رشد
  • رحمان خاکزاد، محمدتقی آل ابراهیم*، مصطفی اویسی صفحات 27-43

    فرفیون خوابیده علف هرزی یک ساله تابستانه در گیاهان ردیفی است که می تواند عملکرد آنها را کاهش دهد. لذا برای ارزیابی اثر عملیات مختلف مدیریتی بر زمان رویش فرفیون خوابیده، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در شرکت دشت ناز ساری در سال های 1395 و 1396 اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی، دو سیستم خاک ورزی رایج و بدون خاک ورزی، سه تراکم سویا (200، 300 و 400 هزار بذر در هکتار سویا) و سه دز مختلف علف کش ایمازاتاپیر (صفر، 50 و 100 گرم ماده موثره در هکتار) بودند. رویش فرفیون خوابیده به طور معنی داری به وسیله عملیات مدیریتی نظیر سیستم های خاک ورزی، مقادیر بذرپاشی سویا و دزهای ایمازاتاپیر تحت تاثیر قرار گرفت. سیستم خاک ورزی رایج، تراکم 400 هزار بذر در هکتار و دز 100 گرم ماده موثره در هکتار ایمازاتاپیر نه تنها منجر به پایین ترین تراکم گیاهچه فرفیون خوابیده در متر مربع گردیدند بلکه سبب طولانی ترین تاخیر در زمان تا رسیدن به 50 درصد رویش گیاهچه (T50) شدند، لذا منجر به فاز تاخیری طولانی تری از رویش فرفیون خوابیده در ابتدای فصل رشد شدند. این امر زمان بیشتری برای بوته های سویا فراهم کرد تا بهتر استقرار یابند و توانایی رقابتی خود را بهبود دهند و همین امر موجب بالاترین عملکرد سویا در واحد سطح در پایان فصل رشد در تیمارهای مزبور گردید. نتایج مطالعه ما می تواند به تکامل راهبردهای مدیریتی موثر برای این گونه کمک کند.

    کلیدواژگان: بدون خاک ورزی، تراکم سویا، خاک ورزی رایج، دز علف کش، رویش گیاهچه
  • ثنا کاربر، مهدی راستگو*، کمال حاج محمدنیا قالی باف، علی قنبری صفحات 45-56
    این پژوهش در سال زراعی 1392-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد، به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل گیاه پوششی (شبدر برسیم، چاودار و مخلوط شبدر برسیم+ چاودار)، در دو تراکم توصیه شده کشت زراعی این دو گونه (برای شبدر برسیم و چاودار به ترتیب 25 و 190 کیلوگرم در هکتار) و تراکم افزایشی (5/1 برابر توصیه شده) و سه نوع مدیریت مالچ (علف کش+ مالچ، برداشت+ مالچ و برداشت) بود. علف های هرز در این آزمایش بیشتر شامل یک ساله های تابستانه به ویژه سلمه تره (Chenopodium album)، سوروف (Echinochloa crus-galli) و تاج خروس خوابیده (Amaranthus blitoides) بود. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک، به ترتیب در تیمارهای شاهد علف کش (40/2275 و 2/6089 کیلوگرم بر هکتار) و شاهد وجین دستی (60/2179 و 5/5737 کیلوگرم بر هکتار) به دست آمد. همچنین نتایج مقایسه میانگین نشان داد که اختلاف معنی داری در عملکرد دانه و بیولوژیک سایر تیمارها نیز وجود داشت، به طوری که بیشترین مقدار آن ها در مدیریت مالچ+علف کش (51/1965 و 7/4726 کیلوگرم بر هکتار)، تراکم افزایشی (58/1332 و 7/3296 کیلوگرم بر هکتار) و کشت مخلوط شبدر+ چاودار (83/1437 و 3743 کیلوگرم بر هکتار) مشاهده شد. بنابراین استفاده از تراکم افزایشی گیاه پوششی، کشت مخلوط گیاهان پوششی شبدر برسیم+ چاودار و همچنین مدیریت علف کش+ مالچ، به عنوان بهترین گزینه جهت کاهش تراکم و زیست توده علف های هرز و نیز افزایش عملکرد و اجزای عملکرد در جهت مدیریت تلفیقی علف های هرز لوبیا می باشد.
    کلیدواژگان: علف هرز، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، کشاورزی پایدار، مالچ
  • سعیده بلاغی، حسن علیزاده*، مصطفی اویسی صفحات 57-73
    یولاف وحشی به علت قابلیت سازگاری با شرایط اکولوژیکی و رقابت، به عنوان یکی از مشکل سازترین علف های هرز در غلات به شمار می رود. الگوی رویش این علف هرز به گونه ای است که امکان حضور و رقابت با گندم را در سراسر فصل رشد فراهم می سازد. در همین راستا و با هدف ارزیابی تاثیر زمان و عمق کاشت بر رقابت میان گندم و علف هرز یولاف وحشی زمستانه، پژوهشی در قالب طرح کرت های دوبار خرد شده با سه تکرار، در سال زراعی 1396-1395 انجام شد. کرت اصلی شامل دو تاریخ کاشت گندم و یولاف وحشی (19 آبان و 24 آذر)، کرت فرعی شامل شش جمعیت یولاف وحشی (شیراز، کردستان، مشهد، کرمانشاه، کرج و اهواز) و کرت فرعی فرعی شامل دو عمق کاشت بذر یولاف وحشی (دو و پنج سانتی متری) بود. نتایج نشان داد که در هر دو تاریخ کاشت، گندم از سرعت سبز شدن بالاتری نسبت به جمعیت های یولاف وحشی برخوردار بود. در تاریخ کاشت آبان ماه، وزن تک بوته گندم در رقابت با یولاف وحشی بیشتر بود، درحالی که کاشت در آذرماه، منجر به افزایش ارتفاع، توان رقابتی و عملکرد دانه گندم شد. رقابت با یولاف وحشی بر ارتفاع گندم تاثیرگذار بود؛ به گونه ای که جمعیت اهواز در آبان ماه، بیشترین (ارتفاع گندم 16/74 سانتی متر) و جمعیت یولاف وحشی کرج در آذرماه، کمترین (ارتفاع گندم 66/89 سانتی متر) و تاثیر را بر کاهش ارتفاع گندم داشتند. بسته به زمان کاشت و جمعیت یولاف وحشی، عمق قرارگیری بذر، تاثیرات متفاوتی داشت و در آبان ماه و عمق پنج سانتی متری، زیست توده یولاف وحشی      (g/m2212/205) کمتر از کاشت در آذرماه در این عمق (g/m2294/379) بود. جمعیت های کرج و اهواز یولاف وحشی، کمترین تعداد بذر را در رقابت با گندم دارا بودند. به طورکلی، زمان کاشت و عمق قرارگیری بذر جمعیت های یولاف وحشی در خاک، بر الگوی رویش و توان رقابتی این علف هرز با گندم موثر بود. می توان از این نتایج در جهت برنامه ریزی برای اعمال روش های مدیریت علف های هرز از جمله انتخاب سیستم های خاکورزی، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: الگوی رویش، تک کشتی، درجه-روز رشد، کشت مخلوط، عملکرد
  • احمد زارع*، حمید رحیمیان مشهدی، مصطفی اویسی، رضا حمیدی صفحات 75-85
    جهت ارزیابی تاثیر علف کش های مختلف در زمان های مختلف بر اساس درجه-روز رشد، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، در دو مزرعه در شهرستان مرودشت واقع در استان فارس، در سال 1391-1392 انجام گرفت. پنج علف کش انتخابی گندم شامل کلودینافوپ-پروپارژیل (تاپیک، 64 گرم ماده موثره در هکتار)، فنوکساپروپ پی اتیل (پوماسوپر، 75 گرم ماده موثره در هکتار)، مزوسولفورون + یدوسولفورون + مفن پایردی اتیل به عنوان ایمن کننده گندم (آتلانتیس، 18 گرم ماده موثره در هکتار)، سولفوسولفورون (آپیروس، 20 گرم ماده موثره در هکتار)، سولفوسولفورون 75 درصد + مت سولفورون متیل پنج درصد (توتال، 30 گرم ماده موثره در هکتار) به عنوان فاکتور اول و چهار زمان کاربرد علف کش شامل مرحله 19 زادوکس (398 درجه-روز رشد)، مرحله 23 زادوکس (435)، مرحله 29 زادوکس (502) و مرحله 31 زادوکس (618)، فاکتور دوم را تشکیل دادند. رشد مجدد و وزن خشک یولاف وحشی با افزایش درجه-روز رشد (398 تا 618) افزایش یافت. بیشترین درصد رشد مجدد و وزن خشک یولاف وحشی، در اثر کاربرد علف کش های کلودینافوپ-پروپارژیل، فنوکساپروپ پی اتیل و سولفوسولفورون در زمان 618 درجه-روز رشد (مرحله 31 زادوکس) مشاهده شد. کاربرد علف کش مزوسولفورون + یدوسولفورون در مرحله 19زادوکس (398 درجه-روز رشد)، کمترین درصد رشد مجدد (26 درصد) را داشت. بیشترین مقادیر عملکرد دانه گندم، به کاربرد علف کش های سولفوسولفورون + مت سولفورون متیل و مزوسولفورون + یدوسولفورون در 435 درجه-روز رشد (5978 و 5664 کیلوگرم در هکتار) تعلق داشت. علف کش مزوسولفورون + یدوسولفورون، در 398 درجه-روز رشد، یولاف وحشی را به طور مناسبی مهار کرد، اما به دلیل شرایط خشکی، منجر به گیاه سوزی شدید گندم شد، به طوری که نسبت به زمان 435 درجه-روز رشد، 50 درصد (2679 کیلوگرم در هکتار) کاهش عملکرد داشت. در کل توصیه می شود که با کاربرد زود هنگام علف کش های مزوسولفورون + یدوسولفورون و سولفوسولفورون + مت سولفورون متیل (435 درجه-روز رشد) و با توجه به مهیا بودن شرایط آب و هوایی، می توان از میزان کاهش عملکرد دانه گندم و رشد مجدد یولاف وحشی کاست.
    کلیدواژگان: درجه-روز رشد، زمان کاربرد علف کش، عملکرد دانه، مرحله زادوکس، وزن خشک
  • سیده فاطمه فخرراد، علی قنبری، مهدی راستگو* صفحات 87-98
    گلرنگ وحشی (Carthamus oxycantha)، از جمله علف هرز مهم در مزارع زعفران استان خراسان رضوی محسوب می شود. به منظور بررسی اثر تنش شوری و خشکی بر خصوصیات جوانه زنی این گونه علف هرز، آزمایش هایی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار، در سال 1395 در آزمایشگاه تحقیقات علوم علف های هرز دانشگاه فردوسی مشهد، انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل پتانسیل آب ناشی از کلرور سدیم و پلی اتیلن گلایکول (PEG) در هشت سطح (صفر، 1/0-، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-، 1- و 2/1- مگاپاسکال) و دما در شش سطح 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد بودند. در هر دو تنش، بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی به ترتیب در دماهای 20، 15، 25،10 و درنهایت 30 درجه سانتی گراد مشاهده شد. پتانسیل آب موردنیاز برای 50 درصد کاهش درصد جوانه زنی برای تنش شوری در دماهای 10، 15، 20، 25 و 30 درجه سانتی گراد، به ترتیب برابر با 26/2-، 64/3-، 43/4-، 63/2- و 94/1- مگاپاسکال و به طور مشابه برای تنش خشکی برابر با 65/1-، 68/1-، 92/1-، 430/1- و 12 /0- مگاپاسکال بود. با تغییر پتانسیل آب ناشی از کلرور سدیم از صفر تا 6/0- مگاپاسکال، دمای بهینه از 99/19 به 43/17 و با تغییر پتانسیل آب ناشی از پلی اتیلن گلایکول از صفر به 2/0- مگاپاسکال، دمای بهینه از 99/19 به 90/17 کاهش پیدا کرد. به طورکلی و  بر مبنای نتایج این آزمایش، حساسیت گلرنگ وحشی به خشکی بیشتر از شوری بود و پتانسیل گسترش آن در مناطق شور و همچنین مدیریت این علف هرز در اراضی شور می بایست موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پلی اتیلن گلایکول، سرعت جوانه زنی، کلرور سدیم
  • سکینه رشیدی، علیرضا یوسفی*، مجید پوریوسف، ماریا نیوس گویچه آ صفحات 99-114
    خاک ورزی، کاربردکودهای شیمیایی و آفت کش ها با کاهش جمعیت قارچ های میکوریزا در خاک های زراعی، امکان بهرمندی گیاهان زراعی از همزیستی با این موجودات را کاهش می دهند. افزایش جمعت قارچ های میکوریزا به صورت مصنوعی به عنوان راهکاری برای رفع این مشکل مطرح می باشد، با این حال در این صورت امکان بهرمندی علف های هرز نیز وجود خواهد داشت. بنابراین آزمایشی به منظور بررسی پاسخ علف هرز نیلوفر پیچ به همزیستی با سه گونه قارچ میکوریزآرباسکولار(Funneliformis mosseae, Rhizoglomus fasciculatum , Rhizoglomus intraradices) انجام شد. نتایج نشان داد تلقیح گیاهان با گونه R. intraradices سرعت فتوسنتزی را 9/1 برابر نسبت به گیاهان شاهد افزایش داد. تلقیح با گونه F. mosseae شاخص کلروفیل برگ، وزن خشک ریشه و حجم ریشه را به ترتیب به میزان 35، 60 و 70 درصد در مقایسه با گیاهان تلقیح نیافته بهبود داد. تلقیح با دوگونهF. mosseae و R. fasiculatumسبب بهبود پارامترهای رشدی گیاه شد. همچنین تلقیح با میکوریزا، متابولیت های ثانویه گیاه ازجمله فنل، فلاونویید، ترپنوییدهای کل گیاه را افزایش داد. تجمع فلاونوییدها در برگ های گیاهان تلقیح یافته با F. mosseae به-میزان2/4 برابر بیشتر از گیاهان تلقیح نیافته بود. افزایش فتوسنتز، رشد و محتوای متابولیت ثانویه در علف های هرز همزیست شده با قارچ میکوریز نشان می دهد که قدرت رقابت و توان آللوپاتیک این گیاهان به هنگام برقراری رابطه همزیستی افزایش می یابد و توان آللوپاتیک بالا علف هرز را به یک رقیب قوی علیه سایر گونه های گیاهی در محیط تبدیل می کند.
    کلیدواژگان: رشد، قارچ میکوریز، متابولیت ثانویه، نیلوفر پیچ
  • احمد زارع*، فاطمه دریس، زهرا کریمی صفحات 115-127

    گل گندم مهاجر به عنوان یکی از علف های هرز پهن برگ در اکثر مناطق ایران حضور دارد. هیچ گونه اطلاعاتی در مورد بیولوژی جوانه زنی این علف هرز به خصوص فاکتورهای محیطی در دسترس نمی باشد. به منظور بررسی پاسخ گل گندم مهاجر (Centaurea bruguierana Hand.-Mazz) به دما (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سلسیوس)، سطوح مختلف شوری(0، 50، 100، 150، 200، 250، 300 و 350 میلی مولار) و خشکی (0، 2/0-، 4/0-، 6/0-،8/0-، 1- و 2/1- مگاپاسکال) سه آزمایش جداگانه در سال 1398 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در قالب طرح کاملا تصادفی در 6 تکرار انجام شد. بیشترین درصد جوانه زنی(10/91 درصد) در 25 درجه سلسیوس اتفاق افتاد و درصد جوانه زنی در دمای 5، 10، 15، 20و 30 درجه سلسیوس به ترتیب 27/71، 36/73، 84/80، 59/84 و 97/44 درصدبود. نتایج شوری نشان داد که کاهش 50 درصد (پارامتر x50 معادله لجستیک) برای صفات درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص جوانه زنی به ترتیب معادل 71/147، 49/81 و 82/138 میلی مولار بود. همچنین تنش خشکی 66/0-، 040/0- و 58/0- مگاپاسکال به ترتیب درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، و شاخص جوانه زنی را % 50 کاهش داد. با افزایش شوری و خشکی متوسط زمان جوانه زنی افزایش و در بالاترین سطح شوری و خشکی متوسط زمان جوانه زنی به ترتیب برابر 19/8 و 05/8 روز بود. اطلاعات بدست آمده از این تحقیق می تواند در پیش بینی گسترش این علف هرز در شرایط تنش-های محیطی در مزارع کشاورزی کمک نماید.

    کلیدواژگان: شاخص جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، شوری
  • سمیه عباسیان، سید علی پیغمبری*، محمدرضا بی همتا، حسن علیزاده، رضا معالی امیری صفحات 129-140

    هدف از این پژوهش استفاده از روش زیست سنجی غیرمستقیم کمی بذر و برآورد متغیر غلظت موثر 50 درصد ماده ی فعال به عنوان روشی سودمند جهت ارزیابی تحمل به علف کش در کولتیوارهای گندم در برنامه های به نژادی است. ابتدا با استفاده از زیست سنجی مقدماتی و اندازه گیری صفات ریخت شناختی مختلف در سطح پتری دیش روی گیاهچه های هفت کولتیوار گندم تحت تیمار چندین غلظت از علف کش-های برموکسینیل+ام سی پی ای، توفوردی+ام سی پی ای و متری بوزین، حداکثر غلظت قابل تحمل و محتمل ترین کولتیوار و بهترین صفت برای آزمون زیست سنجی انتخاب شد. سپس در آزمایش دوم یعنی زیست سنجی بذر، با اندازه گیری صفات مختلف ریخت شناختی روی گیاهچه های کشت شده در پتری دیش، کولتیوار متحمل تر انتخاب شده در آزمون مقدماتی تحت تیمار هشت غلظت از علف کش ها به همراه شاهد بدون علف کش قرار گرفت و به کمک روش های مبتنی بر رگرسیون غیرخطی مقدار غلظت موثر 50 درصد محاسبه و به ترتیب برای علف کش های برموکسینیل+ام سی پی ای، توفوردی+ام سی پی ای و متری بوزین به ترتیب 0/517 و 0/098 لیتر و 0/285 کیلوگرم از ماده ی فعال برآورد شد. براساس نتایج ، صفت طول اندام هوایی گیاهچه ها صفتی مطلوب برای انجام زیست سنجی بذر بود. در طی دو مرحله آزمون کولتیوار قدس در میان ارقام انتخابی نسبت به علف کش مورد استفاده متحمل تر بود و جهت برآورد متغیر غلظت موثر 50 درصد ماده ی فعال می-تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رگرسیون غیرخطی، متریبوزین، غلظت موثر
  • ابراهیم ممنوعی*، ابراهیم ایزدی دربندی، مهدی راستگو، محمد علی باغستانی، محمد حسن زاده، حوریه نصیرلی صفحات 141-154

    به منظور بررسی کاربرد کودهای آلی و زیستی و ماده افزودنی هیدرومکس بر ماندگاری علف کش نیکوسولفورون در خاک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل کاربرد کودهای آلی و زیستی در چهار سطح کود گاوی، کود ورمی کمپوست، مایکوریزا به همراه شاهد (بدون کود آلی) به عنوان فاکتور اول، مقدار کاربرد نیکوسولفورون در دو سطح 40 و 80 گرم ماده موثره به عنوان فاکتور دوم و کاربرد یا بدون کاربرد ماده افزودنی هیدرومکس به عنوان فاکتور سوم انجام شد. برای تعیین باقیمانده نیکوسولفورون در خاک در بازه زمانی صفر (دو ساعت پس از سمپاشی)، 2، 5، 8، 16، 30، 60 و 90 روز پس از سمپاشی از عمق های صفر تا 15 سانتی متری خاک نمونه گیری انجام شد، سپس مقدار باقیمانده علف کش با روش آنالیز دستگاهی (HPLC) انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش مقدار کاربرد نیکوسولفورون، باقیمانده آن در خاک افزایش یافت. همچنین با افزایش مقدار کاربرد علف کش، سرعت تجزیه از 039/0 به 037/0 میکروگرم در کیلوگرم در روز کاهش یافت اما نیمه عمر آن از 77/17 به 83/18 روز افزایش یافت. همچنین با کاربرد هیدرومکس (به همراه نیکوسولفورون 80 گرم ماده موثره) سرعت تجزیه علف کش از 037/0 به 034/0 میکروگرم در کیلوگرم در روز کاهش و نیمه عمر آن از 73/18 به 39/20 روز در خاک افزایش یافت.

    کلیدواژگان: اچ پی ال سی، باقیمانده، مایکوریزا، نیمه عمر، ورمی کمپوست
  • ساجده گل محمدزاده، جاوید قرخلو*، بهنام کامکار، فرشید قادری فر، آنتونیا روخانو، دلگادو، ماریا اسونا، رافائل دپرادو صفحات 155-168

    به منظور پی جویی مقاومت علف خونی سنبله کوتاه (Phalaris brachystachys) به علف کش های بازدارنده استیل کو آنزیم آ کربوکسیلاز در مزارع گندم استان گلستان، تعداد 43 توده مشکوک به مقاومت از مناطق مختلف در سال 1397 جمعآوری شد. همچنین یک توده حساس از منطقه ای بدون سابقه مدیریت شیمیایی جمع آوری شد. این آزمایش در سه مرحله شامل تعیین غلظت تفکیک کننده برای توده حساس، غربال توده های مشکوک به مقاومت P. brachystachys با غلظت تفکیک کننده و آزمایش غلظت-پاسخ در سال 1397 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اجرا شد. بر اساس آزمایش زیست سنجی بذر انجام شده، غلظت تفکیک کننده برای کلودینافوپ پروپارژیل، دیکلوفوپ متیل، هالوکسی فوپ-آر-متیل، سیکلوکسیدیم و پینوکسادن به ترتیب 02/0، 36/1، 03/0، 06/0 و 08/0 میلی گرم ماده موثر در لیتر برآورد شد. در آزمایش غربال توسط غلظت تفکیک کننده، به ترتیب 36 (84 درصد)، 36 (84 درصد)، 19 (44 درصد)، 23 (53 درصد)، 21 (48 درصد) بیوتیپ به عنوان بیوتیپ های مقاوم به علف کش های کلودینافوپ پروپارژیل، دیکلوفوپ متیل، هالوکسی فوپ-آر-متیل، سیکلوکسیدیم و پینوکسادن تعیین شدند. به طورکلی نتایج نشان داد که بیوتیپ های موردبررسی ازنظر مقاومت به گروه های مختلف علف کش های بازدارنده ACCase الگوهای متنوعی داشتند. همچنین نتایج آزمون غلظت-پاسخ نشان داد که از میان 43 توده مشکوک به مقاومت، 19 بیوتیپ دارای مقاومت عرضی به هر پنج علف کش موردمطالعه بودند.

    کلیدواژگان: آزمون غربالگری، درجه مقاومت، غلظت-پاسخ، غلظت تفکیک کننده
|
  • Marjan Diyanat *, Fereydoon Ghasemhkan-Ghajar Pages 1-15
    In the present study, the bioherbicidal activity of essential oils from Nepeta menthoides, N. mahanensis, N. elymaitica and N. binalodensis were investigated on two weed species (wild mustard and winter wild oat). A total of 68 components were identified from the essential oils of Nepeta species. Nepetalactone was the main component of the essential oil of N. mahanensis but no nepetalactones were found in N. menthoides essentialoil. 1,8-cineole was the major component of N. menthoides, N. elymaitica and N. binalodensis essential oils. In the laboratory bioassay, different concentrations (0, 1, 2, 4 and 8 μg ml-1) of four Nepeta essential oils effects on germination, root and shoot length were studied. Results showed that germination percentage, and root and shoot length were significantly reduced in a dose–response bioassay. In a greenhouse bioassay, post-emergence application of Nepeta essential oils (1.25%, 2.5%, 5% and 10% v/v) on 3-week-old weed plants caused visible injury. Under greenhouse conditions, foliar application all Nepeta essential oils reduced chlorophyll content. In addition, Nepeta essential oils induced an electrolyte leakage showing membrane damage and loss of integrity and enhanced the level of proline suggesting induction of oxidative stress. Wild mustard was more susceptible to phytotoxic effects of all Nepeta essential oils rather than winter wild oat. Totally, the study showed that Nepeta essential oils have phytotoxic effects and could be used as bioherbicides to control wild mustard and winter wild oat.
    Keywords: 8-cineole, nepetalactone, Proline, relative electrolyte leakage
  • Rezvan Payamani, Iraj Nosratti *, Masoomeh Amerian Pages 17-25
    Hedge parsley(Torilis arvensis)is an annual weed from Apiaceae family, which is considered as a weed of summer crops in Iran. This experiment was conducted to investigate the phenology of this weed at the research farm of the Faculty of Agriculture, Razi University of Kermanshah. Weed seeds were cultivated every two weeks from February 21, 2018 to May 1, 2018. The phenological stages were recorded from emergence to the end of seeding stage, including emergence, stemming, flowering and starting and completing the seeding. At the end of the experiment, the period of each phenological stage was calculated based on the day and the growing degree day. The results showed that the shortest and longest stages of development of this weed were from flowering to starting the seeding (7.6 days) and emergence to stemming (50.4 days). The results also showed that Torilis arvensis is a spring weed that completes its phonological stages in 178 days (equal to 1975.6 growing degree days). The results show that the best time to control this weed is late spring (before flowering).
    Keywords: Biological Events, Biodistribution, GDD, Non-Chemical Strategies
  • Rahman Khakzad, Mohamad Taghi Alebrahim *, Mostafa Oveisi Pages 27-43

    Spotted spurge is a summer annual weed in row crops that can reduce their yield. Thus, in order to evaluate the effect of different management practices on the emergence time of spotted spurge, a split-split plot experiment was conducted in a completely randomized block design with three replications in Dasht-e-Naz Sari in 2016 and 2017. Two tillage systems (Conventional tillage and no-till), three soybean densities (200,000; 300,000 and 400,000 seeds ha-1), and three doses of imazethapyr (0, 50, and 100 g ai ha-1) were considered as experimental factors. The spotted spurge emergence was significantly affected by management practices including tillage system, soybean seeding rate, and imazethapyr dose. Conventional tillage, 400,000 seeds ha-1 of soybean and a 100 g a.i. ha-1 imazethapyr resulted not only the lowest spotted spurge seedling density m-2 but also caused the longest delay in the time to reach 50% of seedling emergence (T50), thus resulting in a long lag phase of spotted spurge emergence early in the season. This condition provided more time for soybeans to establish better and improve their competitive ability, which resulted in higher soybean yield per unit area at the end of the growing season in these treatments. The results of our study could help to develop effective management strategies for this species.

    Keywords: Conventional tillage, herbicide dose, No-till, Seedling emergence, soybean density
  • Sana Karbor, Mehdi Rastgoo *, Kamal Hajmohammadnia Ghalibf, Ali Ghanbari Pages 45-56
    A field experiment was conducted as a factorial based on randomized complete block design with three replications in 2012-2013 growing season at the research farm of the Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad. Factors included type of cover crops (berseem clover, rye and intercropping of berseem clover+ rye (50:50)), two levels of seeding rate (recommended density: 25 and 190 Kg/ha for berseem clover and rye, respectively and additive density: 1.5 of recommended density) and management method (herbicide+ mulch, mowing+ mulch and mowing). Summer annual weeds like common lambsquarters )Chenopodium album(, barnyard grass )Echinochloa crus-galli( and prostrate pigweed (Amaranthus blitoides( was dominant in this experiment. Among all of the treatments, the highest grain and biological yields were obtained from chemical control (2275.40 and 6089.2 Kg/ha) and hand weeding treatments (2179.60 and 5737.5 Kg/ha), respectively. Except for control treatments, the result of mean comparison showed significant differences in grain and biological yields among other treatments', so that, the highest grain and biological yields were observed in additive density (1332.58 and 3296.7 Kg/ha), intercropping of rye+ berseem clover (1437.83 and 3743 Kg/ha) and herbicide+ Mulch (1965.51 and 4726.7 Kg/ha). Herbicide+ mulch, intercropping of rye+ berseem clover and additive density can be considered as a good choice for reducing weed population and dry weight and increasing yield in common bean (Phaseolus vulgaris L.).
    Keywords: Biological yield, Grain yield, Mulch, Sustainable agriculture, Weeds
  • Saeedeh Balaghi, Hassan Alizadeh *, Mostafa Oveisi Pages 57-73
    Wild oat is considered as one of the most problematic weeds in cereals due to compatibility with ecological conditions and competition. The emergence pattern of this weed allows its presence and competition with wheat throughout the growing season. To evaluate the effect of sowing time and depth on wheat and winter wild oat competition, a field experiment was conducted in a split-split plot designe with three replications in 2016-2017. Main plots were two sowing dates of wheat and wild oat (November 10 and December 15), subplots were six wild oat populations (Shiraz, Kurdistan, Mashhad, Kermanshah, Karaj and Ahvaz) and sub-sub-plot were seed sowing depth of wild oats (2 and 5 cm). The results showed that emergence rate of wheat was higher than wild oat populations in both sowing dates. In November sowing date treatment, wheat produced more individual weight in competition with wild oat. Competition with wild oat was effective on wheat height. Ahvaz population had the greatest (wheat height 74.16 cm) effect on reducing wheat height in November sowing date. In December sowing date, Karaj population had the least (wheat height 89.66 cm) effect on reducing wheat height. Depending on sowing date and the population of wild oat, seed depth had different effects, so that in November sowing date and 5 cm depth, wild oat biomass (205.212 g/m2) was less than December (379.294 g/m2). Also, Karaj and Ahvaz populations had the lowest seed number in competition with wheat. Generally, the sowing date and seed planting depth of wild oat populations were effective on emergence model and competitive ability of this weed with wheat. These results we can be used to plan for the application of weed management methods such as selection of tillage systems.
    Keywords: Emergence model, Growing Degree-Days (GDD), mixed culture, monoculture, yield
  • Ahmad Zare *, Hamid Rahimian-Mashhadi, Mostafa Oveisi, Reza Hamidi Pages 75-85
    A factorial experiment based on randomized complete block design (RCBD) with three replications in two fields in Marvdasht city (Fars province, Iran) was conducted to evaluate the effect of different herbicides at different times based on growing degree day (GDD) Avena spp. controlling. The first factor was five selective wheat herbicides including clodinafop-propargyl (Topik 64 g a.i./ha), fenoxaprop-p-ethyl (Pumasuper, 75 g a.i./ha), mesosulfuron + iodosulfuron + safener mefenpyr-diethyl (Atlantis, 18 g a.i./ha), sulfosulfuron (Apirus, 20 g a.i./ha), and metsulfuron methyl + sulfosulfuron (Total, 30 g a.i./ha). The second factor was application time of herbicide at 19 (398 GDD), 23 (435 GDD), 29 (502 GDD) and 31 (618 GDD) zadoks stages. Increasing GDD (from 398 to 618 GDD) increased regrowth percentage and dry weight of Avena spp. The maximum   regrowth percentage and dry weight of Avena spp were observed in clodinafop-propargyl, fenoxaprop-p-ethyl and sulfosulfuron herbicides treatments while they were applied at the 618 GDD (Zadoks 31). The minimum regrowth percentage (26%) was obtained in mesosulfuron + iodosulfuron herbicide treatment at the 398 GDD (Zadoks 19). The highest grain yield (>5664 Kg/ha) was obtained using metsulfuron methyl + sulfosulfuron and mesosulfuron + iodosulfuron at the 435 GDD. The mesosulfuron + iodosulfuron (Atlantis) herbicides treatment controlled Avena spp appropriately at the 398 GDD, however it led to wheat leaf burning due to the dry conditions, so that a 50%  yield reduction (2679 Kg/ha) occurred in comparison to the 435 GDD. It is recommended that the early application of metsulfuron methyl + sulfosulfuron and mesosulfuron + iodosulfuron (435 GDD) with regard to weather conditions may reduce the wheat grain yield loss and Avena spp regrowth.
    Keywords: Dry weight, Grain yield, growing degree day (GDD), herbicide application time, zadoks stages
  • Seyedeh Fatemeh Fakhrrad, Ali Ghanbari, Mehdi Rastgoo * Pages 87-98
    Wild safflower (Carthamus oxycantha) is an important weed in the Saffron fields of Razavi Khorasan province. To study the effects of salt and drought stress on germination characteristics of this weed species, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with four replications. Factors included water potentials based on NaCl and PEG at 8 levels (0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8, 1.0 and 1.2 -MPa) and temperature at 6 levels (10, 15, 20, 25, 30 and 35 °C). In both stresses, the greatest germination percentage and rate were observed at 20, 15, 25, 10 and 30 °C, respectively. The required water potentials for 50% reduction in germination percentage for salt stress at 10, 15, 20, 25 and 30 °C were 2.26, 3.64, 4.43, 2.63 and 1.98 -MPa, respectively, and similarly for drought stress were 1.65, 1.68, 1.92, 1.43, and 0.12 –Mpa, respectively. Changing water potential base on NaCl from 0 to -0.6 MPa, decreased optimum temperature from 19.99 to 17.43 °C. Optimum temperature decreased from 19.99 to 17.90 °C by changing water potential based on PEG from 0 to -0.2 MPa. In general and based on the results of this experiment, wild safflower was more sensitive to drought than salinity, and the potential for its spread in saline areas, as well as the management of this weed in saline lands should be considered.
    Keywords: germination rate, NaCl, poly ethylen glycol (PEG)
  • Sakineh Rashidi, Ali Reza Yousefi *, Majid Pouryousef, Maria Maria Nieves Goicoechea Preboste Pages 99-114
    In arable soils, decreasing the fungal population due to tillage, application of chemical fertilizers and pesticides reduces the potential benefits of mycorrhizal fungi to crop plants. To solve this problem, soil inoculation can be a practical ways to improve populations size of mycorrhizal fungi, however, in this situation weeds can also be benefited. This study aimed to evaluate the effect of three species of arbuscular mycorrhizal fungi (Funneliformis mosseae, Rhizoglomus fasciculatum, Rhizoglomus intraradices) on the growth of I.purpurea. Results indicated that inoculation with R. intraradices increased photosynthetic rate 1.9 times as much as control plants. Inoculation with F. mosseae increased leaf chlorophyll index, root dry weight and root volume by 35%, 60 % and 70%, respectively, compared to the noninoculated plants. Inoculation with F. mosseae and R. fasiculatum improved plant growth parameters. Inoculation with AMF also increased plant's secondary metabolites, including phenolic compound, flavonoids and total terpenoid. The concentration of flavonoids in leaves of I. purpurea colonized by F. mosseae was 4.2 times more than that found in leaves of non-mycorrhizal control plants. Increased photosynthesis, growth and secondary metabolites content in weeds associated with mycorrhizal fungi indicate that the competitive ability and allelopathic potential of these plants will increase when associated with AMF and the high allelopathic potential may facilitate this weed to become a good competitor against other plant species in the environment.
    Keywords: Growth, Mycorrhizal fungus, Secondary metabolites, Ipomoea purpurea L
  • Ahmad Zare *, Fatemeh Deris, Zahra Karimi Pages 115-127

    ICentaurea bruguierana is as one of the broadleaf weeds in most region of Iran. No information is available on the biology of germination of this weed, especially environmental factors. In order to investigate of Centaurea bruguierana to temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40°C), salinity (0, 50, 100, 150, 200, 250, 300 and 350 Mm) and drought stress (0, -o.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1 and -1.2 MPa), three separate experiments were conducted in Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan based on completely randomized design (CRD) with six Replicates. Maximum germination percentage (91/10%) accrued at 25°C and germination percentage at 5, 10, 15, 20 and 30 were 71/27, 73/36, 80/84 and 44/97% respectively. The result of salinity revealed that the salinity required for 50% inhibition of the percentage germination, germination rate and germination index were 147.71, 81.49 and 138.82mM respectively. Also, drought stress decreased germination percentage, germination rate, and germination index by 50% by 0.66, 0.040 and 0.58 MPa, respectively. As well as 0.66, -0.40 and -0.58 MPa of drought stress germination percentage, germination rate and germination index were decreased by 50% respectively. The information obtained from this research can help to predict the dynamic of this weed under environmental stresses in agricultural fields.

    Keywords: Germination index, germination rate, Mean Germination Time, Salinity
  • Sommayeh Abbasyan, Seid-Ali Peyghambari *, Mohhamad-Reza Bihamta, Hassan Alizadeh, Reza Maalee-Ammiri Pages 129-140

    The purpose of this study was to utilise indirect quantitative seed bioassay and estimation of 50 percent effective concentration (EC50) variable of herbicide active ingeredient (a.i.) as a useful method for evaluating herbicide tolerance of wheat cultivars in breeding programs. Using primary bioassay in petri dish on seedlings of seven wheat cultivars were treated with several concentrations of Metribuzin, Bromoxynil+MCPA, and 2,4-D+MCPA herbicides, maximum tolerable concentration, the tolerantest cultivar and the best trait was selected for bioassay by measuring morphological traits. In second test, the seed bioassay carried out by measuring of different morphological traits upon seedlings of the tolerantest selected cultivar in primary test under eight concentrations of herbicides and control level without herbicide in petri dish. Then EC50 of a.i. calculated based on nonlinear regression. Used herbicides EC50 included Metribuzin, Bromoxynil+MCPA, and 2,4-D+MCPA were estimated at 0.517 and 0.98 litter and 0.285 kg a.i. respectively. According to the results, length of aerial organs was a desirable trait for applying seed bioassay. Quds was the tolerantest cultivar to applied herbicides among the selected cultivar in two step tests and it can be used to estimation of EC50 of a.i..

    Keywords: EC50, metribuzin, Nonlinear regression
  • Ebrahim Mamnoie *, Ebrahim Ezadi Darbandi, Mehdi Rastgoo, Mohamad Ali Baghestani, Mohamad Hasanzade, Horieh Nassirli Pages 141-154

    In order to study the effect of Hydromax adjuvant and application of organic and biofertilizers on persistence of nicosulfuron herbicide in soil, an experiment was carried out as a factorial arrangement based on completely randomized block design with three replications during 2014-2015. The first factor included the use of cow manure, vermicompost, biological fertilizer of mycorrhiza with a control treatment, the second factor included the use of 80 and 40 g a.i ha-1 of the recommended dose of nicosulfuron herbicide, and the third factor included the use of Hydromax adjuvant and without adjuvant. To determine nicosulfuron soil residue after herbicide spray, soil sampling was done from 0-15 cm depth of soil at different periods of 0, 2, 5, 8, 16, 30, 60, 90 days after spraying and then the herbicide residue was determined using both HPLC. Results showed with increasing of nicosulfuron rate, it’s soil residue increased. By increasing the rate of herbicide application, degradation rate decreased from 0.039 to 0.037 μg/kg/day, but half-life increased from 17.77 to 18.83 days. Also nicosulfuron degradation rate decreased from 0.037 to 0.034 μg/kg/day, and half-life increased from 18.73 to 20.39 days in soil when Hydromax adjuvant applied with nicosulfuron at 80 g a.i ha-1.

    Keywords: Half-life, ‎HPLC, mycorrhiza, Residue, Vermicompost
  • Sajedeh Golmohammadzadeh, Javid Gherekhloo *, Behnam Kamkar, Farshid Ghaderi Far, Antonia Rojano-Delgado, Maria Osuna, Rafael De Prado Pages 155-168

    In order to investigate the resistance of short spike canarygrass (Phalaris brachystachys) biotypes to acetyl coenzyme A carboxylase inhibiting herbicides wheat fields of Golestan province, 43 suspected resistance were collected from a different area in 2018. The susceptible biotype was also collected from regions with no chemical control record. The study was carried out in three steps including determination of discriminating concentration for susceptible biotype, screening P. brachystachys biotypes with the discriminating concentrations, and concentration-response experiment for suspected resistant biotypes at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources in 2018. According to the seed bioassay test, the discriminating concentration of sensitive biotype for clodinafop propargyl, diclofop methyl, haloxyfop-r-methyl, cycloxydim and pinoxaden were 0.02, 1.36, 0.03, 0.06 and 0.08 mg a.i.L-1, respectively. In the screening test using the discriminating concentration, 36 (84%), 36 (84%), 19 (44%), 23 (53%), 21 (48%) out of 43 biotypes were identified as suspected resistant to clodinafop propargyl, diclofop methyl, haloxyfop-R-methyl, cycloxydim and pinoxaden, respectively. In general, the results showed that the studied biotypes had different patterns in terms of resistance to different groups of ACCase-inhibiting herbicides. The results of the concentration-response test also showed that among 43 suspected resistance suspected of resistance, 19 biotypes were resistant to all five herbicides.

    Keywords: concentration-response, discriminating concentration, screening test, seed bioassay, resistance factor