فهرست مطالب

نشریه عمران و پروژه
سال دوم شماره 12 (پیاپی 22، اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کرامت مهدوی*، حسین حسین جانزاده، حسن دیواندری صفحات 11-25
    در دو دهه ی اخیر، افزایش کیفیت و مقاومت در فن آوری بتن های جدید، رشد چشمگیری داشته است. یکی از بتن های نسل جدید که امروزه به عنوان بتنی توانمند و کارآمد در صنایع عمرانی محسوب می شود، بتن الیافی می باشد که دارای مشخصات مکانیکی بهبود یافته همچون مقاومت کششی بالاتر و حتی مقاومت فشاری ارتقا یافته می باشد. این بتن که دارای مقاومت فشاری در انواع محدوده ها از 15 تا 200 مگاپاسکال می باشد، عمدتا در ساخت سازه های مقاوم در برابر بارهای دینامیکی و جدار نازک کاربرد یافته و گسترش مصرف آن در پروژه های عمرانی جدید، پتانسیل بالایی دارد. در پژوهش حاضر به بررسی نقش موی انسان به عنوان الیاف در تسلیح بتن و مشخصات بتن سخت شده پرداخته شده و از نقطه نظر مشخصات مکانیکی، جزییات آن مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور 6 نوع طرح اختلاط با درصدهای مختلف موی خرد شده (0-1-2-3-4 و 5 درصد حجمی) در نظر گرفته شده و مخلوط های مورد نظر با کمک روان کننده به روانی مشابهی رسیده و قالبگیری شدند. آزمون های مقاومت فشاری، مقاومت کششی، مدول الاستیسیته، و جذب آب جهت ارزیابی مشخصات مکانیکی و فیزیکی بتن انجام شد. نتایج مقاومت فشاری نمونه ها نشان داد که درصد 2 موی مصرفی، 9.8% افزایش مقاومت فشاری نسبت به طرح شاهد ایجاد نمود. همچنین مقاومت کششی در همین درصد مصرفی 34.3% نسبت به طرح شاهد افزایش یافت. مدول الاستیسیته در درصد 1 موی مصرفی، 8.65% افزایش از خود نشان داد و پس از آن با کاهش همراه بود. جذب آب روندی افزایشی داشت و در درصد 2 مصرفی، 24.2% افزایش نسبت به شاهد از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: بتن الیافی، موی انسان، بازیافت، بتن سبز، الیاف
  • رضا اکبری غیبی، محسن عموزاده عمرانی* صفحات 26-39
    نگهداری جاده به عنوان یکی از عوامل مهم در سیستم مدیریت و نگهداری روسازی(PMS) در نظر گرفته می شود. مدل پیش بینی عملکرد روسازی، مهمترین بخش از یک سیستم مدیریت روسازی است. این سیستم قابلیت این را دارد تا با استفاده از اطلاعات مختلف ذخیره شده راه ها، شرایط پیش بینی آینده را برآورد کند. هدف این تحقیق ارزیابی اولویت نگهداری روسازی محوطه های دانشگاهی با استفاده از شاخص شرایط روسازی (PCI)است. با توجه به تردد اتوبوسها به عنوان سرویس های دانشگاهی و وسایل نقلیه شخصی عبوری در محوطه دانشگاه، انجام این تحقیق حایز اهمیت است. در این تحقیق، محوطه دانشگاه مدیترانه شرقی (EMU)کشور قبرس شمالی به طول 10 کیلومتر مورد بررسی قرار گرفت. داده ها بصورت روش مشاهده ای جمع آوری گردید. مسیر مورد مطالعه به 16 بخش تقسیم بندی گردید. مشاهده 9 نوع از انواع خرابی های روسازی در مسیر مورد بررسی از روش (PCI) نشان می دهد که پنج بخش از جاده در وضعیت خوب، چهار بخش در وضعیت رضایت بخش، شش بخش در وضعیت مناسب، یک بخش در وضعیت نامناسب و یک بخش جاده در وضعیت خیلی ضعیف قرار دارد. در حالت کلی، 15 بخش از 16 بخش جاده در وضعیت پایدار قرار دارند. عدد PCI بدست آمده برابر با 80.63 درصد است، که بیانگر قابل قبول بودن وضعیت روسازی است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که متداولترین خرابی ها در روسازی مسیرهای واقع در محوطه های دانشگاهی از این دست، شامل ترک پوست سوسماری، وصله و کنده کاری، ترک بلوکی، ترک خوردگی طولی و عرضی، شیار شدگی و روزدگی قیر است. خرابی های وصله و کنده کاری، پوست سوسماری و ترک های طولی و عرضی به عنوان شدیدترین خرابی های رخ داده شده، ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: خرابی، سیستم مدیریت روسازی، شاخص وضعیت روسازی، محوطه های دانشگاهی
  • هادی عزیزی*، حسن دیواندری صفحات 40-57
    اخیرا با ظهور فناوری نانو و ساخت نانوذرات تحولی عظیم درخواص عملکردی مصالح ایجاد شده است. نقش لایه رویه روسازی ها که از جنس مخلوطهای آسفالتی می باشد در عملکرد روسازی ها غیر قابل اجتناب می باشد. استفاده از فناوری نانو در ساخت زیربناهای مربوط به حمل و نقل، تقریبا معادل با تلاش بشر برای فرستادن انسان به ماه در سال 1960 است.در سال 2005 ایده ساخت آسفالتی برای بزرگراه ها که بتوانند خودشان را تعمیر کنند برای بسیاری دور از ذهن به نظر می رسید. بنابراین هم اکنون نیز صنعت آسفالت به یک تحول نیاز دارد تا مردم بتوانند امکانات فناوری نانو را دیده و مزایای آن را درک کنند. با توجه به ماهیت ترکیبی مخلوط آسفالت، پتانسیل بهبود در خصوصیات مکانیکی آسفالت با استفاده از فناوری نانو بسیار مهم است. اصلاح نانو مواد با تغییرات مهندسی در ساختار مولکولی آسفالت با هدف تاثیر بر خصوصیات این مواد آغاز شد. اصلاح کننده های مقیاس نانو می توانند با قیر واکنش دهند و موجب تغییر شیمیایی و ساختار مولکولی قیر شوند که این واکنش کاتالیستی می تواند موجب عملکرد بهتر آسفالت شود. در سال های اخیر نیز استفاده از نانوذرات در تغییر خصوصیات رفتاری و شیمیایی آسفالت مورد توجه محققان قرار گرفته است و پژوهشگران با آزمایشات متعدد در بررسی این خصوصیات به منظور بهبود خواص مخلوط آسفالتی ساخته شده با نانو ذرات می باشند اما همچنان این علم نیاز به پژوهش های گسترده تری به منظور دستیابی به نتایج جامع تر و دقیق تری دارد. این مقاله به بررسی مطالعات صورت گرفته بر روی اثر نانو ذرات مختلف در تولید آسفالت سرد کارخانه ای تولید شده با قیر امولسیون می پردازد.
    کلیدواژگان: فناوری نانو، واکنش کاتالیستی، صنعت آسفالت، ساختار مولکولی
  • امید جباری، مهدی صفایی، بابک امین نژاد* صفحات 58-67
    پروژه های زیربنایی و عمرانی در هر کشوری، زیرساخت ها و آبادانی آن کشور را تشکیل می دهند. در اجرای این پروژه ها تامین مالی دغدغه مهم و اولیه می باشد با توجه به کمبود تاسیسات و زیر ساخت های زیربنایی در کشور از یکسو و کمبود منابع سرمایه ای از سوی دیگر سرمایه از نقش غیر قابل انکاری در این میان برخوردار می باشد. تامین مالی پروژه ها از شایع ترین روش های سرمایه گذاری در هر کشور به حساب می آید. بدون شک، نحوه و چگونگی تامین مالی، برای پروژه های مورد نظر در هر سطح از نهادهای موجود، به ویژگی آن پروژه بستگی دارد. توجه به تامین مالی سهم بالایی در رفع مشکلات تامین مالی و راه اندازی پروژه ها دارد. لذا هدف از این مطالعه رتبه-بندی روش های تامین مالی از منابع خارجی در پروژه های عمرانی می باشد. پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از بعد ماهیت روش، توصیفی- پیمایشی است. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه تهیه شده مبتنی بر روش تصمیم گیری چند شاخصه (روش تحلیل سلسله مراتبی) استفاده شد که توسط پنج نفر از کارشناسان ارشد مهندسی مالی با حداقل10 سال سابقه حضور در پروژه های تامین مالی شرکت-های عمرانی در غرب تهران تکمیل گردیده است. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزارسوپردسیژن (Super Decisions) تحلیل شد. نتایج رتبه بندی تامین مالی نشان داد که وام های بین المللی با وزن نسبی 314/0 رتبه اول، انواع قراردادهایBOT با وزن نسبی 21/0 و فاینانس با وزن نسبی 171/0 جایگاه دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. یافته های مطالعه نشان می دهد که به طورکلی معیار نرخ بازده بیشتر با وزن نسبی 64/0 نسبت به معیارهای ریسک کمتر با وزن نسبی 26/0 و سقف تامین وجوه بیشتر با وزن نسبی 1/0 از اهمیت بالاتری در تامین مالی از منابع خارجی در پروژه های عمرانی برخوردارند و بایستی به آن ها توجه بیشتری نمود.
    کلیدواژگان: تامین مالی، منابع خارجی، پروژه های عمرانی، سرمایه گذاری، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)
  • محمدعلی قنبری*، عارف صانعی صفحات 68-80
    هدف پژوهش تجزیه و تحلیل کارگاه های راه سازی بر پایه سنجش جو ایمنی محیط کار بر اساس پرسشنامه نوردیک در کارگران کارگاه های فعال در استان کرمان با روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده است. جامعه آماری این تحقیق شامل تعدادی از کارگران کارگاه های فعال در استان کرمان می باشد که پس از توضیح روند کار از آن ها خواسته شد پرسشنامه استاندارد سنجش جو ایمنی نوردیک که شامل 7 بعد اصلی می باشد را تکمیل نمایند. با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری، حجم نمونه معادل164 نفر از کارگران می باشد و به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد سنجش جو ایمنی نوردیک (2006) استفاده شده است. سوالات پرسشنامه 7 بعد اولویت و تعهد ایمنی مدیریت، اختیارات و قدرت ایمنی مدیریت، عدالت ایمنی مدیریت، تعهد ایمنی کارکنان، اولویت ایمنی وعدم پذیرش ریسک کارکنان، آموزش و یادگیری و اعتماد به توانایی ایمنی و اعتماد به کارایی سیستم ایمنی را پوشش می دهد و شامل 50 سوال می باشد به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS ویراست 23 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، میانگین نمرات وضعیت جو ایمنی محیط کار و تعدادی از ابعاد مانند اختیارات و قدرت ایمنی مدیریت، تعهد ایمنی کارکنان، اولویت ایمنی وعدم پذیرش ریسک کارکنان و آموزش و یادگیری و اعتماد به توانایی ایمنی به طور معنی داری بالاتر از مقدار متوسط 5/2 قرار دارد و مطلوب می باشد. اما برای اولویت و تعهد ایمنی مدیریت، عدالت ایمنی مدیریت و اعتماد به کارایی سیستم ایمنی این مقادیر معنی دار نمی باشد و در سطح مطلوبیت قرار ندارند.
    کلیدواژگان: ایمنی، جو ایمنی، محیط کار، کارگاه های راه سازی، شهرکرمان
  • کامران یکتایی* صفحات 81-93
    فنون مدیریت پروژه مانند بازیابی و ارزیابی پروژه و روش مسیر بحرانی به مدیران حسابرسی کمک می کنند تا بتوانند کارکنان بخش حسابرسی را به خوبی به کارهای مربوط تخصیص داده و حسابرسی را طبق برنامه به پیش ببرند.فن بازیابی و ارزیابی پروژه و روش مسیر بحرانی در ساده سازی یک برنامه پروژه حسابرسی به مدیران کمک بسیاری می کند و اهداف کوتاه مدت و بلندمدت را به کارکنان و مدیران نشان می دهد.بنابراین،مدیران با استفاده از این فنون بهتر می توانند برای کارکنان برنامه ریزی کرده و آنها را به کارهای جدید تخصیص داده و از طرف دیگر،این امکان را نیز پیدا می کنند که با کارایی و دقت بیشتر برنامه حسابرسی را تغییر دهند.
    کلیدواژگان: حسابرسی، روش مسیر بحرانی، کنترل هزینه، حسابداری پروژه، بازیابی و ارزیابی پروژه
|
  • Keramat Mahdavi *, Hosein Hosein Janzadeh, Hassan Divandari Pages 11-25
    In the last two decades, the increase in quality and strength in new concrete technology has grown significantly. One of the new generation concretes that is considered as a powerful and efficient concrete in the construction industry today is fiber concrete, which has improved mechanical properties such as higher tensile strength and even improved compressive strength. This concrete, which has a compressive strength in a range of 15 to 200 MPa, is mainly used in the construction of structures resistant to dynamic loads and thin walls, and its use in new construction projects has a high potential. In the present study, the role of human hair as fibers in reinforcing concrete and the characteristics of hardened concrete have been investigated and its details have been studied from the point of view of mechanical characteristics. For this purpose, 6 types of mixing schemes with different percentages of crushed hair (0-1-2-3-4 and 5% by volume) were considered and the desired mixtures were reached and molded with the help of lubricant. Tests of compressive strength, tensile strength, modulus of elasticity, and water absorption were performed to evaluate the mechanical and physical properties of concrete. The results of compressive strength of the samples showed that 2% of the consumed hair caused a 9.8% increase in compressive strength compared to the control design. Tensile strength also increased by 34.3% in the same percentage of consumption compared to the control design. The modulus of elasticity increased by 8.65% in 1% of hair consumed and then decreased. Water absorption had an increasing trend and in 2% consumption, showed a 24.2% increase compared to the control.
    Keywords: fiber concrete, human hair, Recycling, Green concrete, Fibers
  • Reza Akbarigheibi, Mohsen Amoozadeh Omrani * Pages 26-39
    Road maintenance is considered as one of the major and important factors in the pavement management system (PMS). Regarding the type of data collection in this study, the observation method based on index PCI (Pavement Condition Index) according to ASTM D6433 standard was used. Research aims to assess the priority of road maintenance using the Pavement Condition Index (PCI). Locations for this research were the roads at the EMU campus to length 10 km in Northern Cyprus and 16 road segments were taken from each district. There were 9 distress types that had been recorded. We intend to add to this project a new dimension by analyzing the EMU campus road. The results of the research as obtained from the method of PCI and prioritization can be identified as follows: five road segments are in good condition, four are satisfactory, six are in fair condition, one is in a failed condition, and one road segment is in serious condition. In total, 15 of 16 road segments are in stable condition. The result generally indicates that the road was 80.63% in satisfactory condition. In general, it can be concluded that road pavements are constantly exposed to various types of stresses such as heavy traffic load, temperature, humidity and bed soil displacement, which over time lead to damage such as cracks in the Alligator cracking, Patching and Utility cut, Block cracking, Long and Trans cracking, Rutting, and Asphalt Bleeding are in the pavement. Patching and Utility cut, Alligator cracking and Long and Trans cracking were assessed as the most severe.
    Keywords: Failure, Pavement Management System, Pavement Condition Index, University Campuses
  • Hadi Azizi *, Hassan Divandari Pages 40-57
    Recently, with the advent of nanotechnology and the manufacture of nanoparticles, a huge change has taken place in the functional demands of materials. The role of the pavement surface layer, which is made of asphalt mixtures, in the performance of pavements is inevitable. The use of nanotechnology in the construction of transportation infrastructure is roughly equivalent to the human effort to send humans to the moon in the 1960s. In 2005, the idea of building asphalt for highways that could repair themselves seemed far-fetched to many. Therefore, the asphalt industry still needs a transformation so that people can see the possibilities of nanotechnology and understand its benefits. Due to the compositional nature of the asphalt mix, the potential for improvement in the mechanical properties of asphalt using nanotechnology is very important. Modification of nanomaterials began with engineering changes in the molecular structure of asphalt with the aim of influencing the properties of these materials. Nanoscale modifiers can react with bitumen to change the chemical and molecular structure of the bitumen, which can lead to better asphalt performance. In recent years, the use of nanoparticles in changing the behavioral and chemical properties of asphalt has been considered by researchers and researchers have conducted numerous experiments to study these properties in order to improve the properties of asphalt mixtures made with nanoparticles, but this science still needs To more extensive research in order to achieve more comprehensive and accurate results. This paper reviews the studies on the effect of different nanoparticles on the production of cold asphalt in factories produced with emulsion bitumen.
    Keywords: Nanotechnology, Catalytic reaction, Asphalt industry, Molecular structure
  • Omid Jabbari, Mahdi Safaei, Babak Aminnejad * Pages 58-67
    Infrastructure and development projects in any country constitute the infrastructure and development of that country. In the implementation of these projects, financing is an important and primary concern due to the lack of infrastructure and infrastructure in the country on the one hand and the lack of capital resources on the other hand, capital has an undeniable role in this. Financing projects is one of the most common investment methods in any country. Undoubtedly, how and how to finance the projects for each level of existing institutions depends on the nature of the project. Paying attention to financing has a high share in solving the problems of financing and launching projects. Therefore, the purpose of this study is to rank the methods of financing from external sources in construction projects. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of the nature of the method. In order to collect data, a questionnaire based on multi-criteria decision making method (network analysis method) was used, which was completed by five senior financial engineering experts with at least 10 years of experience in financing projects of construction companies in the west of Tehran. The collected data were analyzed by Super Decisions software. The results of financing ranking showed that international loans with a relative weight of 0.314 ranked first, BOT contracts with a relative weight of 0.21 and finance with a relative weight of 0.171 took second and third place. Findings of the study show that in general, the criterion of higher rate of return with a relative weight of 0.64 than the criteria of lower risk with a relative weight of 0.26 and a ceiling of more funds with a relative weight of 0.1 is of higher importance in financing from external sources in the project. Have civil engineering and should be given more attention.
    Keywords: Financing, External Resources, development projects, Investment, Analytic Hierarchy Process (AHP)
  • Mohammadali Ghanbari *, Aref Sanei Pages 68-80
    This research aims to analyze road construction workshops based on measuring the safety atmosphere of the work environment based on the Nordic questionnaire in the workers of active workshops in Kerman province. The research method has been descriptive-analytical. The statistical population of this study includes all workers of active workshops in Kerman province. After explaining the work process, they were asked to complete the standard questionnaire for measuring the safety of the Nordic safety atmosphere, which includes 7 main dimensions. The sample size is 164 workers in the road construction field. The available sampling method is also used to determine the sample size. To collect information, the standard questionnaire of Nordic safety atmosphere (2006) was used. Questionnaire 7 dimensions of management safety and commitment, management, and safety management, management safety justice, employee safety commitment, safety priority and non-acceptance of employee risk, education and training Learning to trust safety and reliability covers the safety of the immune system and consists of 50 items. To analyze the data, SPSS software version 23 has been used. The results show that the average scores of workplace safety atmosphere and some dimensions, namely management safety and power, employee safety commitment, safety priority and non-acceptance of employee risk, training and learning and confidence in safety ability are desirable and management safety priorities and commitment, management safety justice and confidence in safety efficiency are not desirable.
    Keywords: safety, safety atmosphere, work environment, road construction workshops, Kerman City
  • Kamran Yektaee * Pages 81-93
    Project management techniques such as project retrieval and evaluation and the critical path method help audit managers to be able to allocate audit staff well to related tasks and carry out auditing as planned. Project retrieval and evaluation techniques and the critical path method simplify An audit project plan helps managers a lot and shows short-term and long-term goals to employees and managers. Therefore, managers can better use these techniques to plan for employees and assign them to new tasks, and on the other hand, this They will also be able to modify the audit program more efficiently and accurately.
    Keywords: Audit, critical path method, Cost control, project accounting, project recovery, evaluation