فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 96 (پاییز 1399)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 96 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد ربیع زاده*، غلامرضا خواجه سروی صفحات 5-28

    سند چشم انداز بیست ساله افق 1404 مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام، از سال 1384 تا 1404 هجری شمسی پایه برنامه‏ های پنج ‍ ساله توسعه چهارم به بعد قرارگرفت. همزمان با اجرای برنامه های توسعه، چگونگی دستیابی به اهداف سند چشم‏انداز درراستای برنامه ‏های پنج ساله توسعه موردپرسش قرارگرفت. این پرسش را می‏توان باتوجه به ماهیت سند چشم انداز، در ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بررسی کرد. بنابراین، باتوجه به هدف این مقاله، اثربخشی توسعه سیاسی در برنامه های پنج ساله توسعه مطابق با سند چشم انداز بیست ساله افق 1404 موردمطالعه قرارگرفت و برای دستیابی به نتیجه از روش توصیفی و مطالعات کتابخانه ای، متن سند برنامه های پنج ساله چهارم به بعد استفاده شد. نتیجه مطالعه این بود که رویکرد توسعه سیاسی در برنامه‏ های پنج ساله توسعه چهارم، پنجم و ششم با فرازوفرود و از شدید به ضعیف لحاظ شده است و در جمع ‏بندی نهایی این رویکرد از اثربخشی مطلوب برخوردار نبوده است.

    کلیدواژگان: اثربخشی، برنامه‏های پنج ساله توسعه، توسعه سیاسی، سند چشم انداز بیست ساله افق 1404
  • محمد مهدی ذوالفقارزاده*، حیدر نجفی رستاقی صفحات 29-61

    نخبگان در هر جامعه به عنوان پیشگامان اصلی تغییرات اجتماعی، نقش بسزایی درراستای نیل به اهداف و تحقق خط مشی های ملی دارند. درصورت ایجاد ظرفیت های حمایتی و تدوین خط مشی های مناسب جهت راهبری استعدادها می توان آینده نظام حکمرانی را، درراستای تحقق منافع عمومی کارآمدتر کرد. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی رویکردهای راهبردی در خط مشی گذاری حوزه نخبگان بوده و سوال اصلی در این پژوهش بدین صورت قابل طرح است که «رویکردهای راهبردی جهت تعیین مسایل اصلی و کلیدی در خط مشی گذاری حوزه نخبگان درراستای کارآمدسازی نظام حکمرانی چیست؟» در این پژوهش در گام اول به منظور شناسایی رویکردها از مطالعات اسنادی بهره گیری شده و در تحلیل راهبردی از مدل استراتژیک برایسون استفاده شده و استراتژی های چهارگانه ای جهت خط مشی گذاری نخبگان پیشنهاد شده است که شامل عاملیت محور درونزا، عاملیت محور برونگرا، ساختارمحور درونزا و ساختارمحور برونگرا است. در بخش پایانی نیز از مدل تصمیم گیری AHP به منظور اولویت گذاری رویکردهای پیشنهادی استفاده شده است و استراتژی ساختار گرای درونزا و عاملیت گرای درونزا دارای بیشترین اولویت در خط مشی گذاری نخبگان شناسایی شده اند.

    کلیدواژگان: نخبگان، حکمرانی، مدیریت استعداد، خط مشی گذاری، برنامه ریزی استراتژیک، تصمیم گیری چندمعیاره
  • محمدرضا احدی، محمدرحیم عیوضی* صفحات 63-102

    سالمندی جمعیت یکی از مهم ترین رویدادهای قرن حاضر در جوامع بشری و به ویژه برای کشورهای درحال توسعه است. بر اساس بسیاری از پیش بینی های جمعیتی انجام شده کشور ایران نیز در دو دهه آینده به شکلی یگانه و شدید با این مسئله روبرو خواهد شد. هدف از این پژوهش مشخص کردن تاثیرات مساله سالمندی جمعیت بر امنیت ملی کشور ایران طی دو دهه آینده است. روش در پژوهش حاضر ضمن جمع آوری داده های اطلاعاتی موجود به روش کتابخانه ای، بر اساس محتمل ترین سناریوهای جمعیتی موجود، سعی شده با استفاده از روش تحقیق آینده نگاری و فن تحلیل روند، جنبه های کیفی و کمی مسئله سالمندی جمعیت ایران و تاثیر آن در مشروعیت زدایی از دولت و درنتیجه چالش امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در دو دهه آینده موردسنجش قرار گیرد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این پژوهش فرایند تاثیرگذاری سالمندی جمعیت بر امنیت ملی ایران در دو دهه آینده، از برآیند سه دسته عوامل مشروعیت زدا شامل مسایل اقتصادی، مسایل رفاه و توسعه و مسایل خانواده حاصل خواهد آمد.

    نتیجه گیری

    درنتیجه بروز مساله سالمندی جمعیت در ایران، تبعات متعدد و گسترده ای در حوزه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه و دولت ایران به وجود خواهد آمد؛ به گونه ای که بیم آن می رود که کل سیستم اجتماعی و حاکمیتی دچار بحران و تمام برنامه های توسعه ای دچار اختلال و ناکارآمدی حاصل از این بحران منجر به مشروعیت زدایی، به هم خوردن ثبات سیاسی و امنیت ملی کشور گردد؛ بنابراین پیشنهاد می شود تا زمان باقی است نسبت به سیاست گذاری های لازم برای تقویت این حوزه ها اقدام موثر صورت گیرد.

    کلیدواژگان: سالمندی جمعیت، امنیت ملی، دو دهه آینده ایران
  • حبیب الله جمشیدی، حجت مهکویی*، مهناز گودرزی، مهدی مومنی صفحات 103-136
    منافع ملی به عنوان مولفه اصلی تصمیم گیری در عرصه سیاست خارجی و داخلی برای هر کشوری مطرح است. منطقه آسیای مرکزی به عنوان یکی از مناطقی که مورد توجه قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای قرار دارد، درحال حاضر، عرصه رقابت های سازمان همکاری شانگهای با محوریت چین و روسیه و همچنین حضور و گرایش ناتو با محوریت آمریکا برای رقابت با روسیه و چین قرار دارد. ایران در پیرامون خود، مناطق ژیوپلیتیکی چندی را دارد، نمیتواند بدون توجه به این مناطق و عضویت نداشتن در سازمان های منطقه ای وابسته به این مناطق، در استراتژی های منطقه ای و بین المللی خود موفق باشد. پژوهش حاضر با روش کیفی و ماهیت رویکرد روش توصیفی- تحلیلی و همچنین با روش پیمایشی (مصاحبه) با 10 نفر از کارشناسان حوزه امنیتی و آسیای مرکزی که به واسطه روش نمونه گیری هدفمند و دردسترس که به طورتخمینی انتخاب شده اند، گردآوری و به اشباع نظری رسیده است. هدف این مقاله، بررسی تاثیرپذیری ژیوپلیتیکی منافع ملی ایران از رقابت ناتو و سازمان همکاری شانگهای در آسیای مرکزی است. پرسش اصلی این است که تضاد ژیوپلیتیکی و رقابت شانگهای و ناتو در آسیای مرکزی، منافع ملی ایران را در چه ابعادی تحت تاثیر خود قرار می دهد؟ براین اساس، یافته های پژوهش نشان دادند که : از آنجا که آسیای مرکزی دارای پیوستگی ژیوپلیتیکی با ایران است؛ لذا رقابت ناتو و شانگهای منافع ملی ایران را متاثر کرده است، که در این صورت ایران را ملزم به اتخاذ یک راهبرد مناسب درقالب بازنگری و بازتعریف محیط امنیتی درراستای حفاظت از منافع ملی خود کرده است.
    کلیدواژگان: ایران، آسیای مرکزی، ناتو، سازمان همکاری شانگهای، منافع ملی، رقابت
  • علیرضا زمانیان*، حسین تاج آبادی، ابراهیم متقی صفحات 137-171
    تولید و گسترش قدرت در عرصه نظامی با محوریت راهبرد توسعه موشکی در دوران پساجنگ تحمیلی در دستور کار سیاست گذاران دفاعی - امنیتی ایران قرار گرفت. سوالی که مطرح می شود این است که تسلیحات موشکی واجد چه امتیازات و مزایایی هستند که در بین وجوه مختلف قدرت نظامی، موشک ها به عنوان نقطه ثقل توسعه قدرت توسط ایران انتخاب شد؟ بنابراین هدف پژوهش حاضر؛ تشریح ویژگی های راهبردی و قدرت بازدارندگی تسلیحات موشکی با تمرکز بر جمهوری اسلامی ایران است. روش پژوهش تحلیلی - توصیفی و منابع گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای است. در پاسخ به سوال اصلی، فرضیه ای که مطرح می شود این است که موشک ها با دارا بودن ویژگی های راهبردی هشت گانه درنهایت بهترین گزینه برای کشوری همچون ایران با ویژگی های ژیوپلیتیکی خود است، چرا که این امر منجر به تولید و توسعه قدرت نظامی به منظور نیل به بازدارندگی و موازنه سازی دربرابر دشمنان و رقبای خود است، این اهمیت زمانی دوچندان می شود که اساسا ایران در محیطی به شدت امنیتی قرارگرفته است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد، تسلیحات و سامانه های موشکی با ویژگی های عدم وجود پدافند موثر، قابلیت حمل سلاح های کشتارجمعی، کمک به فرایند انقلاب در نگرش به امور نظامی، افزایش اعتبار بین المللی، تثبیت و تقویت مولفه عمق راهبردی، امتیازات فنی، آسیب پذیری قدرت های بزرگ و پیشبرد برنامه های فضایی بهترین تسلیحات درجهت ایجاد بازدارندگی و موازنه دربرابر رقبا ازسوی ایران محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: موشک، جمهوری اسلامی ایران، راهبردی، قدرت، بازدارندگی
  • علی خانی* صفحات 173-203
    باتوجه به اینکه فرهنگ حاکم بر جامعه و سازمان های جمهوری اسلامی ایران، فرهنگ اسلامی است و مدیریت در هر سازمان و جامعه ای به فرهنگ آن بستگی دارد، ما نیازمند آن هستیم که وظایف و نظامات مدیریت اسلامی را در سازمان های کشور حاکم کنیم. فرهنگ اسلامی در سازمان های دفاعی کشور که با فرهنگ جهاد و شهادت گره خورده اند، نمود بیشتری دارد، لذا سازمان ها و نهادهای دفاعی کشور نیازمند نظامات اسلامی در بخش های مختلف هستند که یکی از این حوزه ها، حوزه کنترل است. دررابطه با مدل های کنترل اسلامی پژوهش های متعددی انجام پذیرفته است که یکی از موارد اخیر آن مدل کنترل راهبردی علوی است، ولی تاکنون اهمیت و عملکرد مولفه های این مدل ها در یک سازمان دفاعی موردسنجش قرار نگرفته اند. سوال پژوهش حاضر این است که هریک از مولفه های کنترل راهبردی علوی در کدام ربع ماتریس اهمیت-عملکرد قرار می گیرند و توصیه های راهبردی متناظر با ماتریس اهمیت عملکرد برای سازمان موردمطالعه چیست؟ مولفه های مدل کنترل راهبردی علوی با استفاده از روش تحلیل اهمیت-عملکرد در سازمان دفاعی موردمطالعه تحلیل شدند که از 128 مولفه این مدل، 28 مورد در ربع تمرکز، 36 مورد در ربع استمرار کار خوب، 29 مورد در ربع اولویت پایین و 35 مورد در ربع اتلاف منابع قرار گرفتند. باتوجه به 4 ربع ماتریس اهمیت-عملکرد، به مدیران سازمان دفاعی پیشنهاد شد که  روی مولفه های قرارگرفته در ربع اول تمرکز کنند و عملکرد را افزایش دهند، عملکرد در مولفه های ربع دوم و سوم نیاز به تغییر خاصی ندارد و عملکرد در مولفه های ربع چهارم نیاز به کاهش دارد.
    کلیدواژگان: کنترل راهبردی علوی، تحلیل اهمیت- عملکرد، سازمان دفاعی
|
  • Mohammad Rabizadeh *, Gholamreza Khajesarvi Pages 5-28

    The 20-year vision document of Horizon 1404, approved by the Expediency Discernment Council, became the basis of the five-year development plans for the fourth year onwards from 2005 to 1404. Simultaneously with the implementation of development plans, how to achieve the goals of the vision document in line with the five-year development plans were questioned. According to the vision document's nature, this question can be considered in various economic, cultural, social, and political dimensions. Therefore, according to this article's purpose, the effectiveness of political development in five-year development plans following the 20-year vision document of Horizon 1404 was studied. The five-year plan documents from the fourth plan onward were used to achieve the result, and the method was the descriptive and library studies. The study's result was that the political development approach in the fourth, fifth, and sixth five-year development plans fluctuated dramatically. In the final summary, this approach has not had the desired effect.

    Keywords: effectiveness, Five-Year Development Plans, Political Development, Horizon 1404 20-Year Vision Document
  • MohammadMahdi Zolfagharzadeh *, Heidar Najafi Rastaghi Pages 29-61

    As the prominent pioneers of social change, elites of every society have an essential role in achieving goals and realizing national policies. By creating supportive capacities and formulating appropriate policies to manage talents, the governance system's future can be made more efficient to achieve public interest. This study's fundamental purpose is to identify strategic approaches in elite field planning, and the central question in this research can be posed as "What are the strategic approaches to determine the key issues in the elite field planning to streamline the governance system?" In this research, to identify the approaches, first documentary studies have been adopted, and in the strategic analysis, Bryson's strategic planning model has been employed. Four strategies for elite policymaking have been proposed: Internal- Agent-Based, External- Agent-Based, Internal- Structure-Based, External- Structure-Based. In the final part, the AHP decision-making model is used to prioritize the proposed approaches, and Internal- Agent-Based and Internal- Structure-Based have been identified as having the highest priority in elite policymaking.

    Keywords: Elite, Governance, Talent Management, Policy making, Strategic Planning, Multi-criteria decision making
  • MohammadReza Ahadi, MohammadRahim Eyvazi * Pages 63-102

    Population aging is one of the most important events of the current era in human societies, especially for developing countries. According to many demographic forecasts, Iran will face this issue severely in the next two decades. This study investigates the effects of population aging on Iran's national security over the next two decades. The research method is descriptive-analytical, and the data are analyzed using available sources and statistics. The primary approach of this research is quantitative; thus, demographic data are the basis of analysis. Based on this study's findings, the process of population aging impact on Iran's national security in the next two decades will be affected by the outcome of four categories of legitimizing factors, including economic issues, welfare and development issues, and family issues. Therefore, aging can jeopardize national security by influencing these variables. As a result of the emergence of the issue of population aging in Iran, there will be numerous and far-reaching consequences in the economic, social, cultural, and political spheres of the Iranian government and society. It is feared that the whole social and governing system will be in crisis, and all development programs that are disrupted due to this crisis will lead to delegitimization, disruption of political stability and national security of the country. Therefore, it is suggested that effective action be taken on the necessary policies to strengthen these areas.

    Keywords: Population Aging, National Security, Welfare Issues, Development, Family
  • Habibolah Jamshidi, Hojat Mahkouii *, Mahnaz Godarzi, Mahdi Momeni Pages 103-136
    National interests are the core component of foreign and domestic policy decision-making for any country. One of the strategies to achieve national interests is to cooperate within regional organizations' framework or be active while looking at other countries' interests with priority given to a country's periphery. The Central Asian region, as one of the regions of interest to regional and supra-regional powers, is currently the arena of SCO-centered competition between China and Russia, as well as the presence and tendency of NATO, centered around the U.S. to compete with Russia and China. As a country with several geopolitical regions, Iran can not be successful in its regional and international strategies without considering these regions and not being a member of the regional organizations affiliated with these regions. The present study was collected by the qualitative method and the nature of the descriptive-analytical method approach and a survey method (interview) with ten experts in the security and Central Asia field who were selected and appropriately saturated by purposeful and available sampling method. This article investigates the geopolitical impact of the Islamic Republic of Iran's national interests on the competition between NATO and the SCO in Central Asia. The main question is: To what extent do the geopolitical conflict and the rivalry between Shanghai Cooperation and NATO in Central Asia affect Iran's national interests? Accordingly, the research findings show Central Asia has a geopolitical connection with Iran. Therefore, the rivalry between NATO and Shanghai Cooperation has affected Iran's national interests. It has required Iran to adopt an appropriate strategy to review and redefine the security environment to protect its national interests.
    Keywords: Iran, Central Asia, NATO, Shanghai cooperation organization, National Interest, Competition
  • Alireza Zamanian *, Hossin Taj Abadi, Ebrahim Motaghi Pages 137-171
    The production and expansion of power in the military arena, focusing on the missile development strategy in the post-war period, was on Iran's defense and security policymakers' agenda. The question that arises is the advantages and benefits of missile weapons. Among the various aspects of military power, missiles were chosen as the center of gravity of power development by Iran? Hence, the purpose of the present study; explain the strategic features and deterrent power of missile weapons with a focus on the Islamic Republic of Iran. The research method is analytical-descriptive, and the sources of information collection are library methods. The hypothesis is that missiles with eight strategic features are ultimately the best option for a country like Iran with its geopolitical features, as this leads to the production and development of military power to achieve deterrence balancing against its enemies and rivals. The importance of this issue is more since Iran is basically in a highly insecure region. The results of the study show that arms and missile systems with the characteristics of lack of adequate defense, the ability to carry weapons of mass destruction, assist the revolutionary process in the attitude to military affairs, increase international prestige, stabilize and strengthen the strategic depth component, technical advantages, vulnerability of major powers and advancing space programs are the best means to create deterrence and balance against competitors on the part of Iran.
    Keywords: missile, Islamic Republic of Iran, Strategic, Power, Deterrence
  • Ali Khani * Pages 173-203
    Considering that the culture that governs the Islamic Republic of Iran's society and organizations is Islamic culture and management in any organization and society depends on its culture, we need to establish the duties and systems of Islamic management in the country's organizations. Islamic culture is more prominent in the country's defense organizations tied to the culture of jihad and martyrdom, so the country's defense organizations and institutions need Islamic systems in various sectors, one of which is the field of control. Numerous studies have been conducted on Islamic control models, one of the most recent of which is the Alavite strategic control model, but the importance and performance of these models' components in a defense organization have not been assessed. The present study's question is each of Alavi's strategic control components placed in which quadrant of the significance-performance matrix; furthermore, what are the strategic recommendations corresponding to the organization's performance-importance matrix? The Alavi strategic control model components were analyzed using the significance-performance analysis method in the studied defense organization. Of the 128 components of this model, 28 were in the focus quarter, 36 were in the excellent work continuity quarter, 29 were in the low priority quarter, and 35 Items were in the quarter of resource waste. According to the four quadrants of the importance-performance matrix, the defense organization managers were suggested to focus on the first quarter components and increase the performance. The performance in the second and third quarters' components does not need any remarkable change, and the performance in The components of the fourth quarter requires to be reduced.
    Keywords: Alavi Strategic Control, Importance-performance analysis, Defense Organization