فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 69 (بهمن و اسفند 1399)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 69 (بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا باقری، طاهره نصر آبادی*، ابراهیم ابراهیمی ابیانه، لیلا صیادی صفحات 1-9
    مقدمه

    اختلال بلع پس از حوادث عروقی مغزی می تواند منجر عوارض متعدد همچون پنومونی و نیز مرگ و میر بیماران شود. ارزیابی این اختلال در این بیماران توسط پرستاران اهمیت زیادی داشته و نیاز است که پرستاران در این زمینه آگاهی و عملکرد کافی داشته باشند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش ارزیابی  بلع در بیماران مبتلا به حوادث عروقی مغز بر آگاهی و عملکرد پرستاران انجام گرفت.

    روش کار

     این مطالعه از نوع مداخله ای قبل و بعد است که در آن 80 پرستار بخش های اعصاب و اورژانس به طور تصادفی در دو گروه کنترل (40 نفر) و مداخله (40 نفر) قرار گرفتند. مداخله این مطالعه برنامه آموزشی ارزیابی ابلع در بیماران مبتلا به حوادث عروقی مغزی بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه آگاهی پژوهشگر ساخته و چک لیست ارزیابی عملکرد جمع آوری گردید؛ و با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین آگاهی (075/0=P)  و عملکرد پرستاران (652/0P=) از ارزیابی بلع در بیماران مبتلا به حوادث عروقی در گروه مداخله و کنترل قبل از مداخله تفاوت آماری معناداری نداشت. بعد از اجرای مداخله  بین دو گروه کنترل و مداخله از نظر میانگین آگاهی پرستاران اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (001/0> P). بطوریکه میانگین آگاهی پرستاران در  گروه کنترل 25/2±63/7  و در گروه مداخله47/1±65/10 بود. همچنین عملکرد پرستاران در ارزیابی اختلال بلع در گروه کنترل 03/2±63/3 و در گروه مداخله 84/1±85/7 بود که از نظر آماری این اختلاف معنی دار بود(001/0> P).

    نتیجه گیری

    آموزش بر آگاهی و عملکرد پرستاران در ارزیابی اختلال بلع در بیماران مبتلا به حوادث عروقی مغز تاثیر دارد. اجرای برنامه آموزشی برای پرستاران مراقبت کننده از این بیماران می تواند در پیشگیری از پنومونی و افزایش ایمنی بیماران کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: اختلال بلع، آگاهی، عملکرد، حوادث عروقی مغز
  • آسیه دروبش، سید جمال الدین طبیبی*، محمود البرزی، رضا رادفر صفحات 10-28
    زمینه و هدف

    انفورماتیک پرستاری بر استفاده بهینه از تکنولوژی و ارتقای سلامت موثر است و استفاده از تجربیات کشورهای موفق دنیا در این زمینه، می تواند تسهیل گر ارتقای کیفیت مراقبت بهداشتی باشد. هدف از این پژوهش، مقایسه تطبیقی عوامل توسعه انفورماتیک پرستاری در ایران و کشورهای پیشرو است.

    روش کار

    پژوهش حاضر بصورت توصیفی تطبیقی در سال 1398 انجام شد. انتخاب کشورهای پیشرو در انفورماتیک پرستاری با تعیین برترین کشورها با بیشترین میزان انتشار مقاله در زمینه انفورماتیک پرستاری انجام شد. گام های انجام پژوهش در این مطالعه، مبتنی بر مدل رازوالم و لارابی بود. هفت اصل پروژه بین المللی تایگر [1]، بعنوان معیارهای تطبیق انتخاب شده و در منابع ایران و کشورهای منتخب بررسی شده و با تدوین ماتریس تطبیقی مقایسه گردید.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که ایران با 15 سال فعالیت در زمینه انفورماتیک پرستاری نوپا است و امریکا با سابقه 60 سال فعالیت در این زمینه پیشگام ترین بوده است. از نظر عوامل توسعه انفورماتیک پرستاری در بررسی تطبیقی، ایران در مقایسه با کشورهای مورد بررسی شامل امریکا، انگلستان، کانادا، استرالیا و تایوان، کمترین فعالیت را داشته است. کشور ایران از نظر معیارهای مدیریت و رهبری، آموزش و تحصیلات، ارتباطات و همکاری، طراحی انفورماتیک، فناوری اطلاعات، سیاست گذاری و فرهنگ در انفورماتیک پرستاری نسبت به کشورهای مورد بررسی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد.

    نتیجه گیری

    نظر به اهمیت به کارگیری فناوری اطلاعات در پرستاری، ارایه برنامه های توانمندساز ملی برای پرستاران می تواند منجر به بهبود استفاده مفید از ابزارهای انفورماتیک در راستای ارتقای کیفیت خدمات حرفه ای پرستاری و بهبود پیامد مراقبت بهداشتی گردد.

    کلیدواژگان: انفورماتیک پرستاری، کیفیت مراقبت بهداشتی، مطالعه تطبیقی، ایران
  • رضا قنبری، کورش زارع*، بهمن دشت بزرگی، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 29-36
    مقدمه

    رضایت شغلی و عوامل مرتبط با آن در پرستاران اورژانس بسیار مهم بوده و تاثیر بسزایی در کارکرد آنها دارد.  لذا این مطالعه با هدف بررسی رضایت شغلی و عوامل مرتبط در پرستاران بخش اورژانس پیش بیمارستانی و بیمارستانی انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی می باشد که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده در سال 1397 برروی 170 نفر از پرستاران شاغل در بخشهای اورژانس پیش بیمارستانی و اورژانش بیمارستانی صورت گرفت. جمع آوری داده ها توسط دو ابزار شامل پرسشنامه مشخصات فردی  و پرسشنامه  استاندارد رضایت شغلی ویسوکی و کروم طی مدت 3ماه انجام شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل فراوانی و میانگین و همچنین آمار استنباطی شامل آزمون های کای دو و  ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد و برای بررسی رابطه متغیر ها سطح معنی داری (05/0) در نظر گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 22 استفاده شد.  

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل مشخص شد که 64 نفر (65/37 درصد) از پرستاران شرکت کننده در این مطالعه مرد و 106 نفر (35/62درصد)  زن  بودند و سن اکثر آنها (2/31درصد) بین 35تا40 سال، بیشترین فراوانی (2/58درصد) مدرک تحصیلی کارشناسی و بیشترین سابقه (4/42درصد) خدمتی بین 5تا10سال بود. یافته های مطالعه نشان داد که (6/0 درصد) از پرستاران به طور کامل ناراضی بودند و (7/84 درصد)رضایت در حد متوسط داشتند و (7/14 درصد) رضایت شغلی بالا داشتند. آنالیز رگرسیون خطی نشان داد که فاکتورهای که بیشترین تاثیر را در رضایت شغلی داشتند به ترتیب عبارت از ماهیت کار (8/88 درصد)، سرپرستی (8/71درصد)، حقوق (8/69درصد)، برخورد با همکار (67 درصد) ، شرایط محیط کار (2/62 درصد) و ترفیعات (2/60 درصد) بودند.

    نتیجه گیری

      با توجه به اینکه در این مطالعه رضایت شغلی اکثریت پرستاران اورژانس در سطح متوسط بود تا رسیدن به سطح خوب و عالی هنوز فاصله وجود دارد لذا به مسیولین و دست اندرکاران توصیه می شود با ایجاد جو مناسب در محیط کار، رفع نواقص مدیریتی و همچنین تلاش برای برطرف کردن مشکلات اقتصادی کارکنان شاغل در اورژانس پیش بیمارستانی و بیمارستانی سبب افزایش رضایت شغلی آنان شوند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، بیمارستان، پرستاران اورژانس
  • زهرا شخمگر، علیرضا رجائی*، محمدحسین بیاضی، سعید تیموری صفحات 37-46
    مقدمه

     مشکل ناباروری به عنوان حادثه ای استرس زا با مشکلات روانشناختی متعددی همراه است. هدف پژوهش تعیین تاثیر گروه درمانی شناختی - رفتاری بر بحران هویت و  احتمال بارداری  زنان نابارور متقاضی IVF بود.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترلو جامعه آماری کلیه زنان نابارور متقاضی IVF  شهر قاین را در سال1398 تشکیل می دهند که از بین آنها زنانی که احساس هویت ضعیف دارند با استفاده از نمونه گیری هدفمندانتخاب شده و با جایگزین تصادفی در دو گروه 17 نفری به عنوان گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. درمان شناختی رفتاری گروهی در 10 جلسه 90 دقیقه ای به گروه آزمایش ارایه شد. اطلاعات درباره متغیرهای پژوهش به کمک پرسشنامه بحران هویت در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون از گروه آزمایش و کنترل کسب شد. داده های تحقیق با استفاده از آزمون های میانگین و انحراف استاندارد، تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهدمیانگین بحران هویت درپس آزمون گروه آزمایش  (59/96)نسبت به پیش آزمون (138)آنها کاهش داشته است ولی بین میانگین پیش آزمون (35/144)وپس آزمون (8/138) گروه کنترل تفاوت چندانی وجودنداردکه نشان ازتاثیر آموزش گروهی درمان شناختی - رفتاری  بر بحران هویت در زنان نابارور متقاضی IVF دارد. همچنین تفاوت بین دو  گروه در متغیر بی هدفی(f=11/01) ، پوچی(f=18/97) ،ناامیدی(f=14/56) ،عدم اعتمادبه نفس(f=22/68) ،بی ارزشی(f=9/20) ،نارضایتی از زندگی(f=12/55) ،اضطراب(f=7/21) ،غمگینی(f=7/10) ،پرخاشگری (f=13/15) و عصبانیت(f=9/63) در سطح p<0/05 معنی دار است. پس می توان نتیجه گرفت  که بین نمرات بحران هویت و مولفه های آن در گروه آزمایش  و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان میدهد چون 05/0p< است در نتیجه بین احتمال بارداری زنان نابارور متقاضی IVF در گروه آزمایش و کنترل  تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتیجه می گیریم که درمان شناختی رفتاری بر بحران هویت و مولفه های آن در زنان نابارور متقاضی IVF تاثیر دارد.درمان شناختی رفتاری، با اصلاح باورهای منفی و جایگزینی آن ها با افکار مثبت و منطقی، منجر به کاهش بحران هویت  و مولفه های آن در زنان نابارور متقاضی IVF می شود.همچنین آموزش گروهی درمان شناختی - رفتاری  بر احتمال بارداری زنان نابارور متقاضی IVF تاثیر معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی رفتاری-بحران هویت-احتمال بارداری-ناباروری
  • بهنام مولائی، مهریار ندرمحمدی، پرویز مولوی*، آنیتا آذرکلاه، آیسان سادات شارعی، جابر علیزاده گورادل صفحات 47-55
    مقدمه

    یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در پیشرفت هر سازمان، سلامت روان کارکنان آن است. توجه به سلامت روان پرستاران به خاطر حساسیت شغلی آنان ضرورت دارد. از جمله متغیرهای مهم که می تواند سلامت روان را پیش بینی کند هوش معنوی و رضایت از زندگی است؛ در همین راستا تحقیق حاضر در پی بررسی توان پیش بینی سلامت روان پرستاران از طریق هوش معنوی و رضایت از زندگی است.

    روش کار

    روش تحقیق پژوهش توصیفی همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل پرستاران شاغل در مراکز آموزشی درمانی شهر اردبیل (1026=N) در سال 1398بود. حجم نمونه (351=n) از طریق جدول نمونه گیری مورگان مشخص و نمونه مورد نیاز به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد هوش معنوی کینگ، رضایت از زندگی داینر و همکاران و سلامت روان (SCL-25) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره) به وسیله نرم افزار SPSS-22 انجام گرفت.
     

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که بین سلامت روان با هوش معنوی و رضایت از زندگی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین تحلیل داده ها نشان داد که از بین مولفه های هوش معنوی مولفه های آگاهی متعالی (417/0- = β008/0<p) و بسط حالت هشیاری (218/0- = 047/0<p) و همچنین رضایت از زندگی (171/0- = β046/0<p) و هوش معنوی (306/0- = 001/0<p) قادر به پیش بینی سلامت روان پرستاران بودند. بدین معنا که با بالا رفتن هوش معنوی و رضایت از زندگی سلامت روان پرستاران بهبود می یابد.

    نتیجه گیری

    ضرورت دارد که مدیران مراکز بهداشتی و درمانی، برنامه ریزی های لازم را نسبت به ارتقاء هوش معنوی و رضایت از زندگی بعمل آورند تا از این طریق سلامت روان پرستاران به عنوان یکی از شاخص های مهم عملکرد شغلی، ارتقاء پیدا کند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، هوش معنوی، رضایت از زندگی، پرستاران
  • زهرا احمدی، راضیه مزروعی* صفحات 56-64
    مقدمه

    استنشاق دود سیگار پخش شده در محیط تهدیدی برای سلامت مادران و نوزادان محسوب می شود.آگاهی و نگرش مادران در رابطه با عوارض سیگارو مشکلاتی که در عمل بر سر راه یک نوزاد در معرض دود سیگار پیش می آید محدود است.لذا  ضرورت اجرای برنامه های آموزشی و مداخلات مناسب در جهت پیشگیری از مصرف سیگار منطقی به نظر می رسد. پژوهش حاضربا هدف " بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر شبکه مجازی بر دانش، نگرش و رفتار اجتناب از قرار گرفتن در معرض دود سیگار در مادران دارای نوزاد بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان " اجرا گردیده است.

    روش کار

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر 93مادر دارای نوزاد بررسی در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان در دو گروه آزمایش و کنترل که به روش مستمر انتخاب شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.جهت جمع اوری اطلاعات دو پرسشنامه دانش ونگرش و رفتار اجتناب از دود سیگار بکار برده شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار spss20 و آزمونهای آماری کای دو و تی مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد دو گروه آزمون و کنترل از نظر متغیرهای دموگرافیک و زمینه ای همگن بودند. میانگین نمره دانش مادران مورد بررسی  پس از مداخله(39/1 ± 86/18)(نمره نگرش 09/2 ± 31/17)(میانگین نمره رفتار اجتناب آمیز 49/7 ± 91/63) بوده است. لذا آموزش مبتنی بر شبکه مجازی بر دانش، نگرش و رفتارهای اجتناب از دود سیگار تاثیر داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داده آموزش مبتنی بر شبکه مجازی بر دانش، نگرش و رفتار اجتناب از قرار گرفتن در معرض دود سیگار مادران مادران دارای نوزاد بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان تاثیر مثبت دارد . مدیران خدمات پرستاری با بکار بردن نتایج تحقیقات در این زمینه می توانند نقشه و مسیر رسیدن به این هدف مهم را آسانتر طراحی نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر شبکه مجازی، دانش، نگرش، رفتار اجتناب از قرار گرفتن در معرض دود سیگار، نوزاد، مادر
  • فاطیما عبدی سرکامی، بهرام میرزائیان*، قدرت الله عباسی صفحات 65-74
    مقدمه

    سالمندان به واسطه محدودیت های متعدد جسمانی، شغلی، اجتماعی و... در معرض آسیب های روانی و اجتماعی قرار دارند. علایم افسردگی در این دوره شایع است که می تواند میزان آسیب پذیری را در آنها افزایش دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر کارآمدی هیجان بر سطح افسردگی و توان خودمراقبتی سالمندان افسرده غیر بالینی انجام شد.

    روش کار

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان دارای علایم افسردگی عضو خانه جهاندیدگان ساری در سال 1398بود. از این بین تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بود از مقیاس افسردگی سالمندان (Geriatric Depression Scale) و پرسشنامه توانایی خود مراقبتی سالمندان. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و از طریق آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری و چند متغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر کارآمدی هیجان بر بهبود علایم افسردگی و توان خودمراقبتی سالمندان افسرده غیر بالینی اثربخش است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج حاصل از این مطالعه، درمان مبتنی بر کارآمدی هیجان می تواند مداخله ای موثر در بهبود علایم افسردگی و تقویت توان خود مراقبتی در سالمندان افسرده باشد.

    کلیدواژگان: کارآمدی هیجان، افسردگی، خود مراقبتی، سالمند
  • محبوبه چین آوه*، صمد فریدونی، فاطمه سادات برهانی صفحات 75-85
    مقدمه

    مساله ناباروری از موضوعات مهم در حوزه پزشکی و روانشناسی است که مطالعات زیادی پیرامون آن و متغیرهای فیزیولوژیایی و روان شناختی مرتبط با آن در افراد نابارور انجام شده است. بنابراین هدف مطالعه حاضر  اثربخشی ترکیب مشاوره گروهی مبتنی بر تعهد و پذیرش با واقعیت درمانی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و خودکارآمدی در زنان نابارور بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی بود که بر اساس آن طرح آزمودنی ها با انتساب تصادفی به یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم و سپس عمل آزمایشی  اجرا شد. از پرسشنامه های راهبرد های تنطیم هیجان و خودکارآمدی در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی زنان نابارور شهر شیراز بود که در یک دوره ی زمانی سه ماهه (تابستان 1398) به یکی از کلینیک ها و مراکز درمان ناباروری در شهر شیراز مراجعه کرده بودند. از میان زنان نابارور مراجعه کننده، تعداد 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب شد. از روش های آمار توصیفی و استنباطی مانند تحلیل کواریانس برای مقایسه میانگین های گروه آزمایش و کنترل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ترکیب مشاوره گروهی مبتنی بر تعهد و پذیرش با واقعیت درمانی بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و خودکارآمدی در زنان نابارور تاثیر مثبت و معنی داری می گذارد(05/0P<).

    نتیجه گیری

    بنابراین و بر اساس یافته های حاضر می توان گفت که برای ارتقای سطح خودکارآمدی و تنظیم شناختی زنان نابارور استفاده از ترکیب درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بسیار مفید و کاربردی است و لذا این ترکیب سودمند توصیه و پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی مبتنی بر تعهد و پذیرش، واقعیت درمانی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، خودکارآمدی، ناباروری
  • لاله مرادزاده خراسانی، بهرام میرزاییان*، رمضان حسن زاده صفحات 86-104
    مقدمه

    شواهد پژوهشی حاکی از آن است که نقص در تنظیم هیجان در رفتارهای خودآسیب رسان به قصد غیرخودکشی نقش دارد و این افراد از خودزنی به عنوان راهبردی برای خلاصی از هیجان های منفی استفاده می کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده دوانلو بر مشکلات تنظیم هیجان در افراد خودآسیب رسان به قصد غیرخودکشی بود.

    روش کار

    بدین منظور در چهارچوب طرح تجربی تک آزمودنی خطوط چندگانه با ورود پلکانی 5 نفر از مراکز مشاوره استان البرز با استفاده از ابزارهای تشخیصی مصاحبه بالینی ساختاریافته (SCID-II) و پرسشنامه شخصیت میلون (MCMI-III) بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت انفرادی طی 20 جلسه تحت مداخله روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده قرار گرفتند و در شش مرحله (قبل از درمان، بعد از جلسه های 4، 8، 12، 16 و 20 و 2 ماه پیگیری به وسیله پرسشنامه های مشکلات تنظیم هیجان (DERS) و سیاهه رفتارهای خودآسیب رسان (ISAS) ارزیابی شدند. به منظور تحلیل داده ها از شاخص های تغییر روند، شیب، بازبینی نمودارها و برای تعیین معناداری بالینی از شاخص کوهن، درصد بهبودی و اندازه اثر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر افزایش تنظیم هیجان و کاهش رفتارهای خودآسیب رسان افراد دارای رفتارهای خودآسیب رسان به قصد غیرخودکشی موثر است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده گزینه مناسبی برای افزایش تنظیم هیجان و کاهش رفتارهای خودآسیب رسان در افراد دارای رفتارهای خودآسیب رسان به قصد غیرخودکشی می باشد.

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده، تنظیم هیجان، رفتارهای خودآسیب رسان به قصد غیرخودکشی
  • سید محمدجواد موسوی نیا، عبدالزهرا نعامی*، نسرین ارشدی، کیومرث بشلیده صفحات 105-120
    مقدمه

    تعارض میان کار و خانواده به عنوان موضوعی مهم که هم کارکنان و کارفرمایان و هم خانواده آنان را متاثر می سازد، با مشکلات برجسته ای در حوزه خانوادگی مانند خشنودی خانوادگی، کیفیت روابط زناشویی و کیفیت فرزندپروری همراه است. از این رو روانشناسان صنعتی و سازمانی برای کاهش چنین اثرات نامطلوبی، پژوهش ها و تحقیقات خود را بر یافتن متغیرهای تعدیل گر متمرکز کرده اند. درنتیجه، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تسهیل کار-خود و خودکارآمدی مدیریت تعارض کار-خانواده در کاهش اثر تعارض کار-خانواده بر خشنودی خانوادگی، کیفیت روابط زناشویی و کیفیت فرزندپروری پرستاران انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت پیمایشی و از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل پرستاران متاهل و دارای فرزند بیمارستان های دولتی شهر اهواز بود که از میان آن ها 240 نفر به عنوان اعضای نمونه به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب گردید. جهت جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های تعارض کار-خانواده کارلسون و همکاران (2000)، پرسشنامه خشنودی خانوادگی اری و همکاران (1999)، پرسشنامه کیفیت روابط زوجین کوندی و همکاران (2016)، مقیاس فرزندپروری آرنولد و همکاران (1993)، پرسشنامه تهسیل کار-خود دمروتی (2009)، مقیاس خودکارآمدی در مدیریت تعارض کار-خانواده سینامون (2006)، استفاده شد. تحلیل داده ها از طریق همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار SPSS-22 انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که هر دو بعد تعارض کار-خانواده با خشنودی خانوادگی، کیفیت روابط زناشویی و کیفیت فرزندپروری رابطه منفی و معنی داری داشت (01/0 < P)، همچنین متغیر های تسهیل کار-خود و خودکارآمدی در مدیریت تعارض کار-خانواده توانستند رابطه میان این متغیر ها را تعدیل کند.

    بحث:

     نتایج حاکی از آن است که تعارض کار-خانواده و خانواده-کار نقش معنی داری در کاهش خشنودی خانوادگی، کیفیت روابط زناشویی و کیفیت فرزندپروری پرستاران داشتند. علاوه بر این، تسهیل کار-خود و خودکارآمدی در مدیریت تعارض کار-خانواده توانستند رابطه بین این متغیرها را تعدیل کنند. در نتیجه می توان از طریق افزایش شرایط تسهیل کار-خود در محیط کار برای پرستاران و همچنین افزایش میزان خودکارآمدی در مدیریت تعارض کار-خانواده آنها، میزان اثرگذاری منفی تعارض کار-خانواده را بر متغیرهای خانوادگی ذکر شده کاهش داد.

    کلیدواژگان: تعارض کار-خانواده، خشنودی خانوادگی، کیفیت روابط زناشویی، کیفیت فرزندپروری، تسهیل کار-خود، خودکارآمدی مدیریت تعارض کار-خانواده
|
  • Zahra Bagheri, Tahereh Nasrabadi*, Ebrahim Ebrahimi Abyaneh, Leila Sayadi Pages 1-9
    Introduction

    Dysphagia after cerebrovascular accidents can lead to various complications such as pneumonia and patient mortality. Evaluation of dysphagia in these patients by nurses is very important and nurses need to have dysphagia screening knowledge and performance in this area. The aim of this study was to determine the effect of dysphagia screening education in patients with cerebrovascular accidents on nurses knowledge and performance.

    Methods

    This is a pre- and post-intervention study in which 80 nurses of the neurology and emergency departments were randomly divided into two groups of control (n = 40) and intervention (n = 40). The intervention of this study was the educational program of dysphagia evaluation in patients with cerebrovascular accidents. Data were collected using a demographic questionnaire, a researcher-made knowledge questionnaire and a performance appraisal checklist. Data was analyzed using descriptive and analytical statistical methods.

    Results

    The results showed that the mean knowledge (P = 0.075) and nurses’ performance (P = 0.652) of dysphagia screening in the intervention and control groups before the intervention were not statistically significant. After the intervention, there was a statistically significant difference between the control and intervention groups in terms of the knowledge of nurses (P > 0.001). The mean of nurses’ knowledge in the control group was 7.63±2.25 and in the intervention group was 10.65 ± 1.47. Also, the performance of nurses in screening dysphagia was 3.63 ± 2.03 in the control group and 7.85± 1.84 in the intervention group, which was statistically significant (P > 0.001).

    Conclusion

    Education has an effect on nurses’ knowledge and performance in dysphagia screening in patients with cerebrovascular accidents. Implementing an educational program for nurses caring for these patients can help prevent pneumonia and increase patient safety.

    Keywords: Dysphagia, knowledge, performance, cerebrovascular accidents
  • Asieh Darvish, Seyed Jamaledin Tabibi*, Mahmood Alborzi, Reza Radfar Pages 10-28
    Introduction

    Nursing informatics is effective on the optimal use of technology and health promotion. Using the experiences of successful countries in this field, can facilitate the improvement of nursing care quality. The purpose of this study is a comparison of nursing informatics development factors in Iran and leading countries.

    Method

    The present study was conducted in a descriptive-comparative study in 1398. The leading countries in nursing informatics were selected by determining the top countries with the highest number of articles published in the field of nursing informatics. Research steps were based on Rosswurm and Larrabee’s Conceptual Model. The principles of the TIGER international project as indicators were reviewed in the literatures of Iran and selected countries and compared with the comparative matrix.

    Results

    The results showed that Iran with 15 years of activity in the field of nursing informatics is new and the United States with a history of 60 years of activity in this field has been the most pioneer. In terms of development factors of nursing informatics, Iran scored the lowest activity in the comparative study compared to the countries surveyed, including the United States, the United Kingdom, Canada, Australia and Taiwan. Iran is not in a desirable position compared to these countries in terms of indicators of management and leadership, education and training, communication and cooperation, informatics design, information technology, policy-making and culture in nursing informatics.

    Conclusion

    Considering the importance of using information technology in nursing, providing national empowerment programs for nurses can improve the useful use of information tools in order to improve the quality of nursing services and the outcome of health care.

    Keywords: Nursing Informatics, Quality of Health Care, Comparative Study, Iran
  • Reza Ghanbari, Kourosh Zarea*, Bahman Dashte Bozorgi, MohammadHossein Haghighizadeh Pages 29-36
    Background

    Job satisfaction and related factors are very important in emergency nurses and have a significant impact on their performance. Accordingly, this study aimed at assessing job satisfaction and its related factors in pre-hospital and hospital emergency nurses  at Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.

    Methods

    This research is a descriptive correlational study that was performed on 170 nurses working in pre-hospital emergency and hospital emergency wards in 2018 using simple random sampling. Data collection was performed by two tools including Wysocki and Kromm standard job satisfaction questionnaire and demographic questionnaire for 3 months. Data were analyzed using SPSS software version 22 using descriptive statistics including frequency and mean analytical statistics including Pearson correlation coefficient tests. A significant level (P <0.05) was considered to examine the relationship between variables.

    Results

    Finding was revealed that 0.6% of nurses were completely dissatisfied and (84.7%) had moderate satisfaction and (14.7%) had high job satisfaction. Further linear regression analysis showed that the factors that had the most impact on job satisfaction were job nature (88.8%), supervision (71.8%), salary (69.8%), co-worker (67%), working conditions (62.2%) and promotions (60.2%). There was no significant correlation between demographic variables (gender, age, education and work experience) and total job satisfaction.

    Conclusion

    Due to the fact that in this study the job satisfaction of the majority of emergency nurses was at a moderate level, there is still a long way to go to reach a good and excellent level, so it is recommended to officials and stakeholders to create a suitable atmosphere in the workplace, solve the economic problems of the employees in order to increasing their job satisfaction.

    Keywords: Job satisfaction, Emergency nurses, related factors
  • Zahra Shokhmgar, Alireza Rajaei*, Mohammadhossein Bayazi, Saeed Teimouri Pages 37-46
    Introduction

    The problem of infertility as a stressful event is associated with many psychological problems. The purpose of this study was to determine the effect of cognitive-behavioral group therapy on identity crisis and pregnancy probability of infertile women seeking IVF.

    Method

    A quasi-experimental research with pre-test, post-test with control group was the statistical population of all infertile women applying for IVF in Qain in 1398 among whom women with weak identity were selected by purposeful sampling. Randomized alternatives were divided into two groups of 17 as experimental and control groups. Group cognitive behavioral therapy was administered to the experimental group in 10 90-minute sessions. Information about the research variables was obtained by Identity Crisis Questionnaire in two stages of pre-test and post-test from experimental and control group. The data were analyzed using mean and standard deviation tests, covariance analysis.

    Results

    The results showed that the mean of identity crisis decreased after the experimental group (96/59) compared to the pre-test (138) but the difference between the mean pre-test (144/35) and the post-test (138/8) was significantly different. There is no evidence of the effect of group cognitive-behavioral therapy training on identity crisis in infertile women seeking IVF. Also, the difference between the two groups was in the goallessness (f = 11/11), absurdity (f = 18/97), hopelessness (f = 56/14), lack of confidence (f / 68/22), and worthless (f (20.9%), life dissatisfaction (55.3%), anxiety (21.7%), sadness (10.7%), aggression (15.5%), and anger (15.9%). 63) significant at p <0.05 level. Therefore, it can be concluded that there is a significant difference between the scores of identity crisis and its components in the experimental and control groups. The results also show that since p <0.05 there is a significant difference between the probability of pregnancy of infertile women applying for IVF in the experimental and control groups.

    Conclusion

    We conclude that cognitive-behavioral therapy affects identity crisis and its components in infertile women seeking IVF. Cognitive-behavioral therapy, by modifying negative beliefs and replacing them with positive and rational thoughts, leads to reduction of identity and component crisis. Its effects on infertile women apply for IVF. Also, group cognitive-behavioral therapy training has a significant effect on the probability of pregnancy of infertile women applying for IVF.

    Keywords: Cognitive Behavioral Group Therapy - Identity Crisis - Possibility of Pregnancy - Infertility
  • Behnam Molaei, Mehryar Nadrmohammadi, Parviz Molavi*, Anita Azarkolah, Aysan Sadat Sharei, Jaber Alizadehgoradel Pages 47-55
    Introduction

    One of the major factors affecting the development of any organization is its employeeschr(chr('39')39chr('39')) mental health. Due to the job sensitivity of nurses, it is necessary to pay attention to their mental health. The present study was to investigate the Prediction of nursechr(chr('39')39chr('39'))s mental health based spiritual intelligence and life satisfaction.

    Methods

    Research method is of descriptive type. The population of the research consists of nurses of medical educational centers of Ardabil (N = 1026). The statistical sample (n = 351) was specified by Morgan table and was selected through accidental class sampling method. To collect data, 3 standard questionnaires including SCL-25, SWLS and kingchr(chr('39')39chr('39')) spiritual intelligence were used. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation and regression analysis) with the SPSS-22 software.

    Results

    The analysis of the data showed that Spiritual intelligence and life satisfaction to be able to predict the mental health nurses. Form the components of Spiritual intelligence, two components: Transcendental Awareness (β =- 0.41) and Conscious State Expansion (β = -0.21), also spiritual intelligence (β = -0.30) and life satisfaction (β = -0.17) able to predict nursechr(chr('39')39chr('39'))s mental health.

    Conclusions

    Results of this study showed that Spiritual intelligence and life satisfaction can predict mental health among nurses, therefore it is essential that managers of health centers, planned to promote Spiritual intelligence and life satisfaction at their discretion. Through improving Spiritual intelligence and life satisfaction, improved mental health.

    Keywords: Mental Health, Spiritual Intelligence, Life Satisfaction, Nurse
  • Zahra Ahmadi, Raziyeh Mazroei* Pages 56-64
    Introduction

    Inhalation of cigarette smoke in the environment is a threat to the health of mothers and infants. The prevalence of smoking is high. Peoplechr('39')s awareness and attitude about the effects of smoking is not good, the need to implement educational programs and appropriate interventions to prevent smoking seems logical. Regarding the importance of smoking in people and its side effects, no research has been done in this field in our country so far, and despite the importance of this issue, little information about exposure to environmental smoke in Iran, especially pregnant women and mothers. There is no baby available. Given the importance of the role of the mother in the health of infants, virtual network-based education can be used as a lively and useful method to improve knowledge and awareness in this field, and due to the role of nurses in health and education can be identified It is planned to take effective steps to improve the level of knowledge of mothers. Therefore, this study was conducted with the aim of "investigating the effect of virtual network-based education on knowledge, attitudes and behaviors to avoid exposure to secondhand smoke in mothers with infants admitted to the neonatal intensive care unit."

    Methods

    This study is a Experimental quasi study with the testing group and control group. the research community consists of 93 mothers of mothers with inpatient care in the neonatal intensive care unit of the University of Mashhad Medical Sciences. sampling method has been sequential.Before the intervention was performed, the questionnaire was completed by the samples with and attitude (2013)and a questionnaire for avoiding exposure to smoking (1998). the data were used in spss software 20 and for analyzing the findings from the statistical tests of chi - two and independent t were used.

    Results

    The findings showed two groups of testing and control were homogenous in terms of demographic and contextual variables. The average number of mothers chr('39') knowledge scores were investigated after intervention(86/18±39/1) ,(attitudes score31/17 ± 09/2), (mean of avoidance behavior score91/63±49/7 ). therefore, the virtual networks based on knowledge, attitudes and behaviors of cigarette smoke have affected.

    Conclusions

    The study results showed a positive impact on knowledge, attitude, and behavior to avoid exposure to mothers of mothers with a stable baby in the neonatal intensive care unit. by applying the research results in this field, nursing service managers can design the map and route to achieving this important goal easier

    Keywords: knowledge, attitude, behavior, avoiding, secondhand smoke, exposure, mothers, infants, neonatal intensive care unit
  • Fatima Abdi Sarkami, Bahram Mirzaian*, Ghodratollah Abbasi Pages 65-74
    Introduction

    The elderly are exposed to psychological and social harms due to various physical, occupational, social and other limitations. Symptoms of depression are common during this period and can increase the rate of vulnerability. The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion efficacy therapy on the level of depression and self-care ability of non-clinical depressed elderly.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group. The statistical population included all elderly people with depressive symptoms who were members of the Sari Jahangidegan House in 1398. Of these, 30 were randomly selected and randomly assigned to the experimental group (15 subjects) and the control group (15 subjects). Data collection tools included the Geriatric Depression Scale and the Elderly Self-Care Questionnaire. Data were analyzed using SPSS-21 software and through analysis of covariance.

    Results

    The results showed that emotion efficacy therapy was effective in improving the symptoms of depression and self-care ability of non-clinical depressed elderly (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, emotion efficacy therapy can be an effective intervention in improving the symptoms of depression and strengthening the self-care ability in depressed elderly.

    Keywords: Emotion Efficacy Therapy, Depression, Self-Care, Elderly
  • Mahboubeh Chin Aveh*, Samad Fereydoni, Fatemeh Sadat Borhani Pages 75-85
    Introduction

    Infertility is one of the most important issues in the field of medicine and psychology, about which many studies and related physiological and psychological variables have been performed in infertile people. Therefore, the aim of this study was the effectiveness of combining group counseling based on commitment and acceptance with reality therapy on cognitive emotion regulation strategies and self-efficacy in infertile women.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental based on which the subjects were randomly assigned to an experimental group and a control group and then an experimental operation was performed. Questionnaires of emotion regulation strategies and self-efficacy were used in pre-test and post-test. The statistical population of the present study was all infertile women in Shiraz who had referred to one of the infertility clinics and treatment centers in Shiraz in a period of three months (summer 1398). Among infertile women referred, 30 were selected by convenience sampling. Descriptive and inferential statistical methods such as analysis of covariance were used to compare the means of the experimental and control groups.

    Results

    The results showed that the combination of group counseling based on commitment and acceptance with reality therapy has a positive and significant effect on cognitive emotion regulation strategies and self-efficacy in infertile women (P <0.05).

    Conclusion

    Therefore, based on the present findings, it can be said that to improve the level of self-efficacy and cognitive regulation of infertile women, using a combination of therapy based on acceptance, commitment and reality therapy is very useful and practical. And is suggested.

    Keywords: group counseling based on commitment, acceptance, reality therapy, cognitive emotion regulation strategies, self-efficacy, infertility
  • Laleh Moradzadeh Khorasani, Bahram Mirzaian*, Ramezan Hassanzadeh Pages 86-104
    Objectives

    Research evidence suggests that emotion regulation is impaired in individuals with non-suicidal self-injurious. the aim of this study was to investigate the effectiveness of intensive short-term dynamic psychotherapy on emotion regulation in non-suicidal self-injurious people.

    Method

    The study design was a single-case multiple-baselines. five (two male and tree females) were selected by available sampling based on Structured Clinical Interview Diagnostic Tools (SCID-II) and Millon Personality Inventory (MCMI-III) from counseling centers in Alborz province, Iran. The participants received 20 sessions of the intensive short-term dynamic psychotherapy individually. The participants were assessed at six stages (before therapy, after 4, 8, 12, 16, 20 sessions and 2 months follow-up) by the Difficalties in Emotion Regulation Scale (DRES) and Inventory of Statements About Self-injury (ISAS).

    Results

    Data were analyzed using the indices for trend changes, slope and the visual inspection of the charts. The Cohenchr('39')s d, recovery percent index and effect size were used to determine the clinical significance. The results of the data analysis showed that intensive short-term dynamic psychotherapy is effective in enhancing the emotion regulation and reducing self-injurious behaviors of people with non-suicidal self-injurious.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that intensive short-term dynamic psychotherapy is a good option to increase emotion regulation and reduce self-injurious behaviors in individuals with non-suicidal self-injurious behaviors.

    Keywords: intensive short-term dynamic psychotherapy, emotion regulation, non-suicidal self-injurious behaviors
  • Seyed mohammadjavad Mousavinia, Abdulzahra Naami*, Nasrin Arshadi, Kioumars Beshlideh Pages 105-120
    Introduction

    The conflict between work and family as a major issue affecting both employees and employers and their families is accompanied by prominent family problems such as family satisfaction, couple relationship quality, and parenting quality. Therefore, industrial and organizational psychologists have focused their research on finding moderating variables to reduce such adverse effects. Therefore, the present study aimed to investigate the role of work-self facilitating and work-family conflict self-efficacy in reducing the effect of work-family conflict on family satisfaction, couple relationship quality and parenting quality of nurses.

    Methods

    The present study was a descriptive-correlational survey. the research community consisted of married nurses with children of govermental ahvaz city hospitals , among which 240 were selected as sample members in a multi - step sampling method. Carlson et al. (2000) Work-Family Conflict, Aryee et al. (1999) Family Satisfaction, Chonody et al. (2016) Couple Relationship Quality, Arnol et al. (1993) Parenting scale, Demerouti (2009) Work-Self Facilitation, Cinamon (2006) Work-Family Conflict Self-Efficacy Scale Questionnaires were used for data collecting. Data were analyzed by pearson correlation and multiple regression analysis using SPSS-22.

    Results

    Results showed that both dimensions of work-family conflict had a negative and significant relationship with family satisfaction, couple relationship quality and parenting quality (P <0.01), Also, work-self facilitation and work-family conflict self-efficacy were able to moderate the relationship between these variables.

    Conclusion

    The results show that both dimensions of work-family conflict had a negative and significant relationship with family satisfaction, couple relationship quality and parenting quality. In addition, work-self facilitation and work-family conflict self-efficacy were able to moderate the relationship between these variables. As a result, it is possible to reduce the negative impact of work-family conflict on the family variables mentioned by increasing the conditions of Work-Self Facilitation in the workplace for nurses and also increasing the level of Work-Family Conflict Self-efficacy.

    Keywords: Work-Family Conflict, Family Satisfaction, Couple Relationship Quality, Parenting Quality, Work-Self Facilitation, Work-Family Conflict Self-efficacy