فهرست مطالب

تحقیقات فرهنگی ایران - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1399)

فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعیدرضا عاملی، سیده فرزانه سیاسی راد* صفحات 1-32

    استفاده از شبکه ‍ های مجازی، جهانی شدن فرهنگ های رسانه ای و ظهور عرصه عمومی فرهنگی موجب توجه به نظریه های شهروندی فرهنگی در توصیف مشارکت های شهروندی کاربران فضای مجازی شده است. در این مقاله با استفاده از این فضای نظری و روش تحلیل محتوای مردم نگارانه تلاش شده است تا ماهیت مشارکت های شهروندی کاربران جوان شبکه مجازی اینستاگرام و میزان انطباق این مشارکت ها با شهروندی ملی ایشان بررسی شود. بر اساس یافته ها 69درصد محتواهای به اشتراک گذاشته شده در صفحه های عمومی جریان اصلی، صفحه های طنز و سرگرمی دربرگیرنده مضامین «فردگرایانه» بوده و اغلب در راستای علایق و دغدغه های فردی کاربران و تمایل آنها به لذت و سرگرمی به اشتراک گذاشته شده اند. به علاوه، این مضامین بیش از آنکه با چارچوب شهروندی ملی منطبق باشند تابع فرهنگ های موجود در عرصه عمومی جهانی بوده اند. با این حال فراوانی بیشتر مضامین فردگرایانه نسبت به مضامین جمع گرایانه به معنای بی توجهی کامل آنان به کنش‍گری در مقیاس ملی نبوده، به گونه ای که 21درصد مضامین موجود در این صفحه ها به شهروندی رسمی و جمع گرایانه اختصاص یافته است و کاربران به واسطه آن‍ها به تعلقات، وظایف و مسایل مرتبط با سطح ملی بازگشته اند. در بخش نتیجه گیری ضرورت بازتعریف مفهوم مشارکت های شهروندی مبتنی بر اقتضایات فضای مجازی، عدم امکان اتخاذ رویکردهای مطلقا مثبت و یا منفی به پیامدهای مشارکت های مجازی بر شهروندی ملی، ضرورت توجه همزمان به فرصت ها و آسیب های این فضا و نیاز به گسترش آموزش های مرتبط با «شهروندی فرهنگی» مورد تاکید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: شهروندی فرهنگی، عرصه عمومی فرهنگی، مشارکت های شهروندی، اینستاگرام، تحلیل محتوای مردم نگارانه
  • مهدی دستا، امید شکری*، شهلا پاکدامن، جلیل فتح آبادی صفحات 33-63
    مقاله حاضر با هدف بررسی و شناسایی مولفه ها و ابعاد خرد با استفاده از رویکرد ادراک افراد از خرد (نظریه ضمنی خرد) در جامعه ایران انجام گرفت. جامعه پژوهش حاضر شامل تمامی افراد بالای 20 سال ایران بودند. 328 شرکت کننده (134 زن و 194مرد) از قومیت های ایران (ترک، کرد، لر، عرب، بلوچ، ترکمن و فارس) به روش هدفمند و در دسترس برای پاسخ گویی به پرسش نامه باز پاسخ محقق ساخته انتخاب شدند. پژوهش به روش تحلیل محتوا و با استفاده از رویکرد کیفی انجام گرفت. یافته ها در ارتباط با نمونه های خرد نشان داد که میانگین سنی آنها 9/62 و 2/94 درصد از آنان از گروه مردان بودند. 9/27 درصد از نمونه های خرد را شخصیت های دینی، 1/20 درصد نزدیکان فرد، 15/19 درصد افراد متخصص، 6/12 درصد شخصیت های اجتماعی سیاسی و مابقی را سایر گروه ها تشکیل دادند. همچنین مولفه ها و ابعاد خرد در 5 طبقه اصلی فضیلت های عقلانی، اخلاقی، مدنی، عملکردی و معنوی به دست آمد. نتایج بررسی مولفه ها، مقولات و طبقات نشان داد که 05/37 درصد از کل ویژگی ها و رفتارهای به دست آمده ذیل طبقه فضیلت های عقلانی قرار گرفتند و فضیلت های عملکردی، اخلاقی، مدنی و معنوی به ترتیب 5/26، 6/18، 01/8 و 4/4 درصد از کل مولفه ها و ویژ گی ها را به خود اختصاص دادند. به طور کلی، نتایج نشان داد ادراک خرد ایرانیان تلفیقی است از مولفه های مورد تاکید فرهنگ غرب (شناختی، عقلانی) و شرق (اجتماعی عاطفی و معنویت).
    کلیدواژگان: خرد، فرهنگ، فضیلت
  • زینب مسگرطهرانی، عباس کاظمی* صفحات 65-94
    مطالعات انجام شده در حوزه دین و زنان، رهایی زنان از ساختار مردسالاری و به چالش کشیدن باورها و تفاسیر اسلام سنتی را مختص طبقه بالا و نخبه جامعه می دانند. در این مقاله، این پرسش مطرح می شود که آیا زنان مذهبی طبقه سنتی و فرودست هم از توان بازتفسیر دینی در زندگی روزمره خود برخوردار هستند؟ چگونه این زنان بدون آشنایی با منابع نواندیشی دینی دست به بازتفسیر دین سنتی زده و آن را به صورت عملی در زندگی خود به کار می برند؟ برای انجام این مطالعه از مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته با زنان مذهبی سنتی در شهرهای آنکارا و تهران استفاده شده است. نتایج نشان داد که زنان نه تنها به دنبال گسترش فرصت های توانمندسازی از طریق دین به عنوان ابزار نبوده اند؛ بلکه، اسلام سنتی و تفسیرهایی را که سال ها هم دوش پدرسالاری، بستری برای منکوب کردن شان فراهم کرده بود را به چالش کشیده و فضا را برای ورود تفکرات نواندیشی دینی، ناخواسته در قالب زندگی روزمره و به شکل عملی از درون باز کرده اند. مخالفت غیرمستقیم با قانون هایی که زیربنای فقهی دارند باعث شده تا زنان از مرحله مقاومت کردن فراتر روند. این مخالفت به عنوان مبارزه ای که در زندگی روزمره چندان محسوس به نظر نمی رسد، جنبه هایی از زندگی آنها را تغییر داده و در نهایت نگاه ملموس تری از مساوات طلبی اسلام نسبت به زنان را به نمایش می گذارد.
    کلیدواژگان: عاملیت، زنان مسلمان، خاورمیانه، ترکیه، ایران
  • رضا پیشقدم، آیلین فیروزیان پوراصفهانی*، آیدا فیروزیان پوراصفهانی صفحات 95-130
    هیجانات شرم و گناه که در زمره هیجانات همگانی و خودآگاه بشر قرار می گیرند، در زندگی روزمره افراد بسیار فراگیر بوده و ضمن برخورداری از نقش اساسی در فرایند اجتماعی شدگی انسان، به عنوان مکانیسم های کنترل اجتماعی، ایفای نقش می ‍نمایند. این دو نوع هیجان، در پاسخ به ارزیابی منفی فرد از خود، بر پایه هنجارهای اجتماعی ایجاد می ‍شوند. از آنجایی که دو هیجان «شرم» و «گناه» دارای ماهیت فرهنگ وابسته است، منطقی است اگر ادعا کنیم که بررسی نمودها و مصادیق زبانی مرتبط با این دو نوع هیجان در یک زبان مشخص می تواند در آشکارسازی فرهنگ حاکم بر جامعه موردنظر یاری ‍رسان باشد. بنابراین، نظر به ماهیت فرهنگ وابسته هیجانات و رابطه تنگاتنگ میان زبان و فرهنگ، پژوهش کیفی حاضر بر آن است تا از رهگذر بررسی نمودهای زبانی مرتبط با این دو نوع هیجان در زبان فارسی، به فرهنگ کاوی این زبان همت گمارد. به منظور نیل به هدف موردنظر، پس از جمع‍ آوری تعداد 756 نمونه از موارد مختلف کاربرد عبارات زبانی وابسته به مفاهیم «شرم» (نظیر شرمساری، روسیاهی، خجلت، ننگ، بی‍آبرویی، خجالت، خجول، حیا، آبرو، کم‍رو و...) و «گناه» (همچون تقصیر، مقصر، گناه‍ کار و...) در موقعیت های مختلف طبیعی، نمونه های مذکور در بستر الگوی هایمز (1967) مورد تدقیق و واکاوی قرار خواهند گرفت. یافته های مقاله حاضر ضمن صحه گذاردن بر حاکمیت قوی تر و قدرتمندتر فرهنگ شرم محور نسبت به فرهنگ گناه محور در فرهنگ ایران، برای ویژگی جمع گرایی ایرانیان نیز مهر تاییدی به شمار می روند.
    کلیدواژگان: فرهنگ کاوی زبان، زباهنگ، مدل SPEAKING هایمز، شرم، گناه
  • ابوالفضل مرشدی*، مسعود حاجی زاده میمندی، مرتضی مشعلچی صفحات 131-155
    هییت های مذهبی یکی از عناصر هویتی اساسی مذهب تشیع و یکی از «شاخص ترین وجه شیعه زیست شده» محسوب می شود که با ورود جوامع شیعی به عصر جدید، دچار تغییرات زیادی شده اند و این سبب ظهور گونه های مختلف هییت ها، هم در فرم عزاداری ها و هم در محتوای آن، در سال های اخیر شده است. در این مقاله تلاش شده است هییت های مذهبی شهر یزد بر اساس جهت گیری کلی و محتوای نوحه های آن گونه شناسی شوند. این مقاله در چارچوب تفسیری قرار می گیرد و روش تحقیق عمدتا مبتنی بر نظریه زمینه ای است. جمع آوری داده ها با استفاده از تجربه زیسته محققان، تحلیل محتوای نوحه های هییت ها و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 22نفر از مطلعان کلیدی هییت های یزدی از میان سرپرستان، شاعران، نوحه خوانان و فعالان هییت ها صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد هییت های یزدی را می توان در سه گونه «بازاندیش»، «هویت اندیش» و «مکتب اندیش» جای داد. ویژگی های گونه بازاندیش «نگاه زمانمند به واقعه عاشورا»، «تاکید بر مفاهیم عام انسانی»، «نگاه انتقادی به جوامع اسلامی معاصر» و «منتقد گفتمان نظام جمهوری اسلامی ایران» است. ویژگی گونه هویت اندیش «نگاه غیرزمانمند به واقعه عاشورا»، «نگاه سوگوارانه و تسلی بخش»، «تاکید بر هویت شیعی» و «مقید به مرزهای هویت شیعی نظام جمهوری اسلامی ایران» است. ویژگی گونه مکتب اندیش «نگاه زمانمند به واقعه عاشورا»، «نگاه مکتبی به جامعه»، «تاکید بر جنبه جهادی شیعه» و «مقید به مرزهای گفتمانی نظام جمهوری اسلامی ایران» است.
    کلیدواژگان: هیئت های عزاداری یزد، گونه شناسی، بازاندیشی، هویت اندیشی، مکتب اندیشی
  • ناهید شهیدی، اشکان رحمانی*، ساسان سامانیان، سید علی اکبر سیدی صفحات 157-185

    آداب و آیین های مردم استان گیلان، جزیی از هویت و میراث ناملموس آنها می باشد که در این مقاله می توان آنها را در دو حوزه سوگواری و بزم بررسی کرد. منسوجات همواره می تواند کاربردهای متفاوتی در این آیین ها داشته باشد که مطالعه منسوجات در آیین های استان کارکرد آن را مشخص می نماید. تعداد 1480 اثر در فهرست میراث فرهنگی ناملموس ثبت ملی شده است که تعداد 55 اثر از آن مربوط به استان گیلان است. هفت مورد از آیین های ثبت شده، که منسوجات در آنها کاربرد دارد، به عنوان جامعه آماری پژوهش، مورد مطالعه قرار گرفته است. سه مورد از آنها در حوزه آیین های سوگواری و چهار مورد در حوزه آیین های بزم می باشد. این مقاله در پی پاسخ به چگونگی کارکرد منسوجات در آیین های سوگواری و بزم ثبت شده در فهرست میراث فرهنگی ناملموس استان گیلان می باشد. برای رسیدن به این هدف، ابتدا نوع منسوجات، رنگ، کاربرد، هدف و نحوه استفاده از منسوجات به عنوان متغیرهای پژوهش تعیین شده، سپس به روش کتابخانه ای و میدانی متغیرها در جامعه آماری بررسی شده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که منسوجات در آیین های سوگواری برای حاجت گرفتن و به عنوان پوشش، استفاده می شود. همچنین از منسوجات در آیین های بزم به شکل های مختلف استفاده می شود: برای گدایی آیینی، وجه تمایز، پوشش، یادآوری، پیشکش، خبررسانی، مانع بدخواهی، به مراد رسیدن، هدیه، تزیین، محل نگهداری چیزی و همچنین به عنوان پاداش.

    کلیدواژگان: منسوجات، میراث فرهنگی ناملموس، گیلان، آئین سوگواری، آئین بزم
|
  • S.R. Ameli, S.F. Siasirad * Pages 1-32

    The use of virtual networks, the globalization of mediated cultures, and the emergence of the cultural public sphere all have led to attention being focused on cultural citizenship theories in describing citizenship participation of cyberspace users.  In this paper, using the method of ethnographic content analysis, an attempt was made to evaluate the nature of citizenship practices of young Instagram users and the extent to which these engagement are consistent with their national citizenship. According to the findings, 69% of the content shared on the mainstream public pages, humor and entertainment pages encompassed "individualistic" themes, often in line with the users' individual interests and concerns and their tendency for happiness and fun. Moreover, these themes have complied with the cultures existing in the global public sphere rather than conforming to national citizenship. Yet, the more frequency of individualistic themes as compared to collectivist themes did not mean their complete disregard for national-scale actions, with 21% of the themes on these pages being formal and community-centered citizenship. Users have returned to their national-level belongings, responsibilities and issues through them. In the Concluding Section, the necessity of redefining the concept of citizenship based on the requirements of the cyberspace, the impossibility of adopting absolute positive or negative approaches to the consequences of virtual citizenship on national citizenship, the necessity of simultaneous attention to opportunities and threats this space poses, and the need to expand education pertinent to "cultural citizenship" were all emphasized.

    Keywords: Cultural citizenship, cultural public sphere, citizenship engagement, Instagram, ethnographic content analysis
  • M. Dasta, O. Shokri *, Sh. Pakdaman, J. Fathabadi Pages 33-63
    The purpose of this qualitative study was to investigate, explore and explain the characteristics, features and components attributed to the notion of wisdom in Iran. To this end, the explicit theory of wisdom, i.e. individuals’ perceptions of wisdom, was used. All above-20 years old Iranians comprised the population of the study. Following purposeful and convenience sampling procedures, 328 Iranians (134 males and 194 females) coming from different ethnic backgrounds (Persians, Azerbaijani Turks, Kurds, Arabs, the Turkmen, Lurs and the Baluch) were selected and required to answer a researcher-developed open-ended questionnaire followed by content analysis of data. Findings suggested/indicated that for %94.2 of the participants, exemplars of wise people are male with an average age of 62.9. Also, 27.9%, 20.1%, 19.15% and 12.6% of wisdom exemplars came from religious figures/leaders, people-around-me, experts/specialists and social-political figures respectively. Five main/major categories/themes of wisdom were ‘intellectuality’, ‘morality’, ‘civilization’, ‘performance’ and ‘virtue/spirituality’. Further analyses of components and categories revealed that of all characteristics/features attributed to wisdom, %37.05 were associated with intellectuality, %26.5 with performance, %18.6 with morality, %8.01 with civilization and %4.4 with spirituality. Findings are used to argue that ‘wisdom’ in Iranian society and for Iranians in general is a hybrid/combination of Western (rooted in cognition and intellectuality) and Eastern (based on socio-affective propositions and spirituality) doctrines of wisdom.
    Keywords: wisdom, Culture, virtue
  • Z. Mesgartehrani, A. Kazemi * Pages 65-94
    Studies in the field of religion and women consider the emancipation of women from the structure of patriarchy and the challenge of the beliefs and interpretations of traditional Islam to belong to the upper class and elite of society. In this study, this question arises whether traditional pious women of the lower classes also have the ability to re-interpret religion in their everyday lives? How do these women, without knowing the sources of religious intellectualism, re-interpret traditional religion and practically apply it in their lives? For this study, in-depth semi-structured interviews with traditional pious women in Ankara and Tehran were used. The results of this study show that women have not only used religion as a tool to expand their empowerment opportunities, but they have challenged traditional Islam and the interpretations that has tried to suppress them with the help of patriarchy for long years. They have inadvertently opened the space for the entry of religious intellectualism thoughts into their practical everyday life. Indirect opposition to the laws that have a jurisprudential basis has caused: firstly, women to go beyond the stage of resistance, and secondly, this opposition as intangible struggles has been able to change aspects of their lives, and eventually it shows a more concrete view of Islam's equality towards women.
    Keywords: agency, Muslim women, The Middle East, Turkey, Iran
  • R. Pishghadam, A. Firooziyan Pour Esfahani * Pages 95-130
    Shame and guilt, as universal and self-conscious emotions, exist in every aspect of our every-day lives. These two feelings effectively enhance the process of human socialization; they normally occur as a response to a negative evaluation of the self, which is typically based on societal standards. The above-mentioned emotions are considered as universal phenomena, however, culture can affect both. The way we value the emotions is under the influence of culture. Given the culture-specific patterns of emotions, the present research made an investigation of “shame” and “guilt”, as concepts based on culture in the Persian context. This study aimed at studying the linguistic elements stating the emotions of shame (sharmsâri, rou siyâhi, khajelat, nang, biâberouei, khejâlat, khajoul, hayâ, âberou, kamrou, etc.) and guilt (taghsir, moghaser, gonâhkâr, etc.) in the Persian language. In order to achieve this purpose, 756 natural contexts in which the utterances related to shame and guilt have been used were recorded. The data collected was then analyzed based on Dell Hymes’ SPEAKING model (1967); the various social aspects which were related to these two emotions were, then, extracted. The research made use of a corpus-based approach, and the findings of the study pointed out the importance and dominance of shame in the Iranian culture compared to guilt. The reason has its roots in the dominance of the collectivist culture among Iranians.
    Keywords: Cultuling, Culturology of language, Guilt, Hymes’ SPEAKING model, Shame
  • A, Morshedi *, M. Hadjizadeh Meimandi, M. Mashalchi Pages 131-155
    This article tries to inspect the typology of the mourning communities in Yazd based on the content of monodies and their general orientation. This research is interpretive and the research method is based on grounded theory. Data collection was done by semi-structured interviews with 22 informed people. The sample have been selected from the group’s chief, the poet, the weeper, the panegyrist and the active group members. The researches have shown that the mourning communities in Yazd were have been put into type such as reflexivity, identity oriented and ideological (movement oriented) communities. The properties of the reflexivity community can be such example as: “time coverage glance at the Ashura history”, “critical vision to contemporary Islamic societies”, “putting an emphasis on human general concepts” and “critic of the discourse of the Islamic republic of Iran”. The property of identity oriented can be as the following “the static vision in the Ashura history”, “mournful and consolatory vision”, "emphasis on Shiite identity", “bound to the borders of the Shiite identity of the Islamic republic of Iran. The property of the ideological community is “the time coverage glance at the Ashura history”, “the school vision”, “putting an emphasis on the Shiite jihad” and “bound to the discourse borders of Islamic Republic of Iran”.
    Keywords: mourning community, typology, Reflexivity, identity oriented, ideological
  • N. Shahidi, A. Rahmani *, S. Samanian, S.A. Seyyedi Pages 157-185

    The customs and rituals of the people of Gilan province are part of their intangible identity and heritage, which are studied in this article in two areas of mourning and feasts. Textiles can always have different uses in these rituals, and the study of textiles in the rituals of the province determines their function. 1480 works have been nationally registered in the list of intangible cultural heritage, of which 55 works belong to Gilan province. Seven of the recorded rituals in which textiles are used have been studied as the statistical population of the study. Three of them are in the field of mourning rituals and four are in the field of feasting rituals. This article seeks to answer how textiles are used in mourning and feasting rituals registered in the list of intangible cultural heritage of Gilan province. To achieve this goal, first the type of textiles, color, function, purpose and method of using textiles as research variables are determined, then the variables in the statistical population are studied by library and field researches. The present article is descriptive-analytical. The results show that textiles are used in mourning rituals as means to grant wishes as well as cover. Textiles are also used in various forms in feasts as means for ritual begging, distinction, cover, reminder, offer, giving information, prevention of malice, reaching goals, gift, decoration, storage as well as reward.

    Keywords: feasting ritual, Gilan, Intangible cultural heritage, Mourning ritual, Textiles