فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1399)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالحمید واسطی* صفحات 7-32

    هدف نگارنده در این مقاله، دستیابی به روشی استنباطی مبتنی بر مکتب اجتهاد جواهری، برای اکتشاف نظر شارع درباره ساختارها و فرایندهای لازم در تحقق یک تمدن است. در این مقاله، پس از مفهوم شناسی «تمدن» و «اجتهاد»، به چیستی اجتهاد تمدنی پرداخته شده است که دال مرکزی آن «استنباط فرایندها» از ادله است و تمایز آن با عناوین مشابهی مانند فقه حکومتی و فقه نظام ارایه شده است. سپس با استفاده از تعمیم متعلق حکم از «فعل جوارحی مکلف فردی» به «کلیه فعل و انفعالات و تغییرات حاصل از ساختارها و فرایندها» و تعمیم کارکرد «حجیت» از «معذریت و منجزیت» به «مدرکیت»، اثبات شده است که اجتهاد به فقه موجود اختصاص ندارد و می تواند فهم از گزاره های توصیفی و اخلاقی را هم در مقیاس خرد و هم مقیاس کلان مدیریت کند.در انتهای مقاله نیز به چگونگی اجتهاد تمدنی، با استفاده از ابزار «وضع الفاظ برای ارواح معانی» و ابزار «منطق سیستم ها» در جمع میان ادله پرداخته شده و نمونه ای از این عملیات نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، منطق فهم دین، فقه تمدنی، اجتهاد تمدنی، نظام سازی دینی
  • علی اصغر سعدآبادی*، زهره رحیمی راد، حسین عظیم زاده صفحات 33-54

    به راحتی می توان ادعا کرد که علوم انسانی غربی، با یافته ها و اظهاراتش، دست کم در موارد فراوانی با دین و ارزش های دینی و فرهنگی ما در تضاد و تقابل است؛ زیرا علوم انسانی موجود براساس مبانی و تفکرات اومانیستی، پلورالیسم، سکولاریسم و نسبی گرایی ناشی از جهان بینی غربی و در راستای تامین نیازهای انسان غربی طراحی، تولید و تدوین شده است. ازاین رو، ضرورت اسلامی سازی این علوم و کاربردی کردن آنها بیش از پیش بر همگان محرز می شود. این موضوع از همان سال های ابتدایی انقلاب اسلامی به عنوان مسئله ای اساسی موردتوجه بوده است و علاوه بر آن، توجه به علوم انسانی، همواره از مطالبات جدی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بوده است. ازآنجاکه علوم انسانی اسلامی، به عنوان روح همه علوم، می تواند به علوم دیگر جهت دهد و آنها را علاوه بر شیون مادی، در جنبه های معنوی انسانی نیز اثربخش سازد، در این پژوهش کوشیده ایم به این موضوعات بپردازیم: تبیین لزوم آینده پژوهی علوم انسانی اسلامی در دانشگاه های ایران؛ نقش آینده پژوهی در دستیابی به اهداف دانشگاه ها در حوزه علوم انسانی اسلامی؛ فرایند آینده نگاری راهبردی علوم انسانی اسلامی براساس نظر جوزف وروس.

    کلیدواژگان: علوم انسانی اسلامی، آینده پژوهی علوم انسانی اسلامی، فرایند آینده نگاری راهبردی علوم انسانی اسلامی، جوزف وروس
  • حسین اژدری زاده* صفحات 55-82

    موضوع این مقاله درحقیقت، «تعین فرهنگی اجتماعی معرفت از منظر قرآن» است. محتوای اصلی این عبارت پرسش از تاثر و تشخصی است که معرفت های مختلف از عوامل فرهنگی اجتماعی می پذیرد و در آیات قرآن بدان اشاره شده است. به کمک برخی روش ها، ازجمله روش های تحلیل محتوای کیفی و تفسیری، از دلالت ها و التزامات آیات قرآن در زمینه معرفت شناسی و جامعه شناسی در راستای ساخت یک چهارچوب معرفتی اجتماعی بهره گرفته شده است. بر این اساس، عوامل اثرگذار بر معرفت متعدد و به ترتیب اولویت طولی عبارت است از: خداوند، انسان، عوامل غیبی، طبیعت و اجتماع. اثرگذاری خداوند متعال بر معرفت حتمی است. اراده تکوینی الهی درخصوص اعمال اختیاری، از مسیر اراده انسان می گذرد؛ بنابراین، مسیولیتش نیز با انسان است. در درجه دوم، انسان و فطرت انسانی قرار دارد و اراده انسانی در این میان شاخص است. در درجه سوم، باید از اثرگذاری موجودات غیبی، نظیر فرشتگان و شیطان یاد کرد؛ فرشتگان در راستای هدایت (معرفت صادق) و شیطان، در راستای ضلالت (معرفت کاذب) انسان می کوشند. در درجه چهارم اثرگذاری، عوامل طبیعی و فرهنگی اجتماعی قرار دارند؛ محیط طبیعی تاثیر بسزایی در وضع روانی مردم دارد. همچنین، عوامل «اجتماعی» اثرگذار بر معرفت را می توان بر محور کنش های انسانی و ساختارهای اجتماعی تنظیم کرد؛ زبان، گفتار و دیگر کنش های انسانی ازجمله عوامل اجتماعی است که تعامل غیرقابل انکاری با شناخت ها و روحیات وی دارد؛ به علاوه، ضرورت زندگی اجتماعی انسان ها را کنار هم قرار می دهد و هویت های جدیدی (فرهنگی اجتماعی) به وجود می آورد. شاید اولین قدم عملی برای ایجاد چنین هویت هایی خانواده باشد. غیر از خانواده، در سطح متوسط، از پیوندهای مبتنی بر دوستی و هم نشینی می توان سخن به میان آورد. همچنین، از پیوندهای در سطح کلان، دو عامل ثروت و قدرت بسیار اهمیت دارند. این هویت های جمعی در ایجاد معرفت های جمعی نقش بسزایی دارند. تاثیر این عوامل به شکل علیت ناقص است، حتمی نیست و در چهارچوب اختیار و فطرت انسان شکل می گیرد. البته همه این اثرگذاری ها در پرتو احاطه و حضور باری تعالی است: « و الله من ورایهم محیط» (بروج: 20): «و خدا از هر سو برایشان محیط است‏».

    کلیدواژگان: قرآن، تعین، اجتماع، معرفت های بشری
  • سید سعید زاهد زاهدانی* صفحات 83-110

    ناهنجاری ها و کج رفتارهای اجتماعی را آسیب اجتماعی می دانند.  هر فرهنگی برای خود متناسب با ارزش ها و هنجارهایش این آسیب ها را تعریف می کند.  با توجه به مراودات فرهنگی گسترده بین جوامع مختلف در قرن بیستم، تا حد زیادی این کج رفتارها مشابه هم شناسایی می شوند اما بر اساس تحلیل های مختلف، مواجهه با آن ها می تواند متفاوت باشد.  در این مقاله ادعا شده که در نظریه پردازی های علوم اجتماعی موجود مدیریت آسیب ها و نه حل آن ها مورد نظر است.  بر عکس این رویکرد، در نظریه پردازی اسلامی هدف حل آسیب های اجتماعی است. معتقدیم در نظریه پردازی اسلامی حاضر ضمن حل آسیب ها، مدیریت آن ها هم صورت می پذیرد. برای بررسی این ادعا و درک کم و کیف آن، اصل را بر اراده فردی و اجتماعی می گذاریم. فرد و یا جمعی که انحراف پیدا می کند و در اصطلاحات علوم اجتماعی امروز هنجار های فردی و یا اجتماعی را می شکند، این کار را مبتنی بر اراده خویش انجام می دهد؛ بنابراین، راه حل در تنظیم نظام اراده های فردی و اجتماعی است. در فرد و در جامعه قایل به سه سطح ارزش ها و اخلاق، علم و معرفت و رفتار هستیم. در هر یک از این سطوح و بین آن ها انحراف در فرد، در جامعه و یا در بین فرد و جامعه می تواند راه یابد. اندیشمندان علوم اجتماعی غرب تلاش می کنند این سه سطح را در فرد، در جامعه و بین فرد و جامعه بر مبنای واحدی هماهنگ کنند که منجر به مدیریت ناهنجاری می شود. در اندیشه اسلامی به علت وجود اصول توحید، نبوت و معاد، اصل بر هماهنگ شدن ناهماهنگی های فردی، اجتماعی و یا بین فرد و جامعه بر اساس اراده الهی است؛ به این ترتیب، آسیب مدیریت و حل می شود. در این مقاله تلاش کرده ایم که با اتکا به مفاهیم قرآنی موارد فوق را با استدلال منطقی به بحث بگذاریم و نظریه پردازی کنیم.

    کلیدواژگان: سکولاریسم، علوم اسلامی، روان نژندی، روان پریشی، ناهنجاری های اجتماعی
  • سید مصطفی حسنی*، علی حجازیان، ساناز سعیدی منفرد صفحات 111-132

    پارادایم بر پایه نگرش فلسفی و اعتقادی با صبغه منطقی و عقلی، که اندیشمندان به عنوان اصول موضوعه به آن باور دارند، فرایند تولید علم را هدایت می کند. پارادایم های رایج در علوم انسانی عبارت اند از: پارادایم اثبات گرایانه (پوزیتیویستی)، تفسیری (تفهمی)، انتقادی (ساختارگرا). از آنجا که تمدن غرب در چند قرن اخیر، پیشرو و جلودار عرصه علم بوده است، علوم موجود در دانشگاه ها، به ویژه در علوم انسانی، محصول تفکر و ترجمه تمدن غربی است. مبانی پارادایمیک علوم غربی در مقابل مبانی اسلامی است؛ با توجه به اینکه شهر بر ابعاد روحی، روانی، فکری و جسمی شهروندان تاثیرگذار است و کالبد و فضای شهر نشان دهنده نوع فرهنگ، ارزش و اعتقادات جامعه است، برای تحقق شهر اسلامی نمی توان از پارادایم های رایج در علوم انسانی، به دلیل تفاوت های بنیادی که با نگاه اسلام دارد، استفاده کرد؛ ازاین رو، باید چهارچوب فکری منطبق بر نگاه دینی در تحقق شهر اسلامی تولید شود، نظریات علوم اسلامی با توجه به وابستگی به دین باید علاوه بر اثبات استنادشان به منابع و معارف اسلامی از کارآمدی مناسب برخوردار باشند و توان رقابت و برتری نسبت به سایرین را داشته باشند. نوع تحقیق در این نوشتار بنیادی و روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: پارادیم، شهرسازی اسلامی، پارادایم شبکه ای، سیستم
  • میثم اکبری دهنو*، جلیل قنواتی صفحات 133-149

    انسان حق تعیین سرنوشت خویش را دارد و تنها او بر حقوق مالی خویش مسلط است. نظم و انضباط اجتماعی نیز در جامعه ایجاب می کند که حقوق مالی اشخاص از ثبات نسبی برخوردار باشد و در معرض تزلزل و تشویش ناشی از مداخله دیگران قرار داده نشود. به موجب اصل عدم مداخله، امکان دخالت در حقوق مالی بدون اراده صاحب حق مالی وجود ندارد.
    اعتبار این اصل ازطریق پاره ای از اصول مبنایی نظیر اصل کرامت، برابری و آزادی انسان ها و حق تعیین سرنوشت قابل اثبات است. به موجب اصل نخست، خداوند با بخشیدن نعمت تعقل و برتری دادن انسان بر سایر مخلوقات، انسان را تکریم کرده است و براساس اصل دوم، انسان ها در ذات و خلقت با یکدیگر برابرند و هیچ موجبی برای تقدم برخی از انسان ها وجود ندارد؛ از منظر اصل سوم، آزادی انسان ایجاب می کند که آزادنه و خلاقانه تصمیم بگیرد و تصمیم گیرنده خارجی نقشی در تحمیل اراده به وی نداشته باشد و در آخر تعیین سرنوشت حق هر انسانی است که با اراده خویش می تواند آن را تعیین کند. در این مقاله نویسنده از طریق تحلیل محتوایی و توصیفی، ضمن معرفی اصل عدم مداخله در حقوق مالی دیگری، مبانی آن را تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: انسان، حقوق مالی، کرامت، آزادی، برابری، تعیین سرنوشت
|
  • Abdolhamid Vaseti* Pages 7-32

    The aim of this article is to achieve an inferential method based on the school of “Javaheri” ijtihad, to explore the Sharichr('39')a view of the structures and processes necessary for the realization of a civilization. In this article, after the semantics of "civilization" and "ijtihad", what is civilized ijtihad, the central sign of which is "inference of processes" from evidence, and its distinction with similar topics such as government jurisprudence and system jurisprudence is presented. Is. Then, by using the generalization of the sentence, from "individual obligatory action verb" to "all interactions and changes resulting from structures and processes", and the generalization of the function of "authority" from "excuse" to "evidence" has been proved. Ijtihad is not dedicated to existing jurisprudence and can manage the understanding of descriptive and moral propositions both on a micro and macro scale. At the end of the article, the method of civilized ijtihad, using the tools of "setting words for the spirits of meanings" and the tool of "logic of systems" among the evidence, is discussed and an example of this operation is provided.

    Keywords: Islamic Civilization, Logic of Understanding Religion, Civilized Jurisprudence, Civilized Ijtihad, Religious Systematization
  • Ali Asghar Sadabadi*, Zohreh Rahimi Rad, Hossein Azimzadeh Pages 33-54

    What can easily be argued is that the Western humanities, with their findings and statements, are, at least in many cases, at odds with our religion and our religious and cultural values; Because the existing humanities are based on the principles and ideas of humanism, pluralism, secularism and relativism resulting from the Western worldview and designed, produced and compiled to meet the needs of Western man. Therefore, the necessity of Islamizing these sciences and applying them is becoming more and more obvious to everyone. This issue has been considered as a fundamental issue since the early years of the Islamic Revolution, and in addition, attention to the humanities has always been a serious for the strategic Futurism process of the Islamic humanities (inspired by the foresight demand of Imam Khomeini and the Supreme Leader. Since Islamic humanities, as the soul of all sciences, can direct to other sciences and make them effective in human spiritual aspects in addition to material things, so this study has tried to explain the need for futurology and Islamic humanities. Future research of Islamic humanities in Iranian universities, the role of futures research in achieving the goals of universities in the field of Islamic humanities and provide a proposed process based on the Joseph Voros approch.

    Keywords: Islamic Humanities, Islamic Humanities Future Research, Strategic Futurism Process of Islamic Humanities, Joseph Voros
  • Hossein Azhdarizadeh* Pages 55-82

    In this study (cultural social determination of knowledge in Quran), the relationship between knowledge and society, in Quran, is considered. The main question is: "Is there a theory about the relationship between epistemological and sociological arguments in Quran?" We address the question, with the help of qualitative content analysis and … , employing the implications of the words of the Quran on ontology, epistemology, anthropology, and sociology. The results of this paper are as follows:The effective factors on knowledge are, in length, God, Man, Occult beings (angels and Satan), and Earth and Relationship. Any of them affect man’s knowledge and morals, differently. High God, by far, has definite and decisive influence on all knowledge. In terms of man’s willful act, God’s genetic will passes through man’s will and, therefore, man is responsibe for these acts. The second effect is that of man and human will. His will is very significant. The matters, such as language, speech and action, their interaction with knowledge and morals are relevant, here. In the third place, occult beings, such as angels and Satan have sensible roles in mans’social reactions. The impact of natural and social factors ( based on human relations ) are in the fourth place: One of the most interesting scientific problems in Quran and Imam Ali’s words is taken into consideration, the effect of the natural environment ( salt water, proximity to water , dirt and water to adjacent land and groove and smelly earth, and the like), in the state of mind of the people. The effective social factors on knowledge range from the matters, such as manchr('39')s language, speech and action to his relationships. In Quran, in addition to the human dimension, there is another dimension to man that arises from his social interactions. Various human needs generate necessity of social life, and brings humans together, creating new identities. Perhaps, the first practical step to create such links, is family. Besides family, on the average, we can speak of the bonds of friendship and companionship. Also, two factors, among the links at the macro level, are important: power and wealth. The kind of human relationships has a great impact on human mind. The effect of these cases, however, is not certain. All the impacts are made under the domain of God and all of the above factors are the light of the Holy God: "and Allah surroundeth them "(Borooj: 20).

    Keywords: Quran, Determination, Society, Human knowledge
  • Seyed Saeid Zahed Zahedani* Pages 83-110

    This article considers deviancies and abnormalities in societies as social pathology.  Each society defines these abnormalities according to its norms and values.  Due to vast social interactions of different cultures in 20th and 21st centuries, the definition of these type of behaviors are almost the same, but the interpretation of scholars differs.  This article’s claim is that in western secular interpretation, management of abnormal behaviors is at the sake rather than their resolving.  In contrast, in Islamic ideas their management and abolition are at the task.  The article’s goal is to present a theoretical framework that not even manage, but lead to abolition of mal behaviors.  First of all, we consider “free will” for individual and society who acts against social norms. Therefor her/his/its “will” should be trained in order to abolish mal behavior.  There are three levels of behaviors for individuals and societies: morals and values, knowledge and science and acts.  There may be abnormality in all these levels for each individual and society and between them.  In western theories efforts devoted to how to bring harmony between individual and society in all these levels and between them according to a single mood.  In this respect, they try to manage the deviancies according to a reference well accepted behavior.  In Islamic understanding of this article, due to believe in God, Prophecy and Judgment day, all individuals and societies should act according to God’s divine will to be blessed.  Following His will is the best way to resolve and manage individual and society’s behaviors.  Based on Quranic concepts and using logical arguments we try to bring proofs for the above-mentioned claim.

    Keywords: Secularism, Islamic Science, Psychosis, Neurosis, Social Abnormalities
  • Seyyed Mostafa Hasani*, Ali Hejazian, Sanaz Saeedi Monfared Pages 111-132

    Paradigm guides the science production process based on philosophical and doctrinal views with logical and rational condition which intellectuals believe in as enacted principles. Current paradigms in humanities are: Positivist, interpretive (understanding), critical (structural). Since western civilization has been pioneer in science production in recent centuries, existing science in universities, especially in humanities are products of translating western civilization and thinking based on it. The paradigmatic principals of western science are versus the Islamic principles. Considering that city affects the spiritual, psychological, mental and physical status of citizens and the body and atmosphere of the city reflects the culture, values and beliefs of the society, current paradigms in humanities canchr('39')t be used to achieve Islamic city because of their fundamental differences with Islamic view. Therefore, an intellectual framework should be produced in accordance with religious view to achieve Islamic city. In addition to prove their citation to Islamic references and teachings because of relation to Islamic science, Islamic theories should have the efficiency and power to compete with and defeat current ones. This paper is a fundamental research and data are collected through documents and records.

    Keywords: Paradigm, Islamic Urbanism, Network Paradigm, System
  • Meysam Akbari Dehnooh*, Jalil Ghanavati Pages 133-149

    Man has the right to determine his own destiny and he alone is in control of his financial rights. Social order in society causes the financial rights of individuals to be relatively stable and not to be exposed to instability due to the intervention of others. According to the principle of non-interference, it is not possible to interfere in financial rights without the will of the owner of the financial right. The validity of this principle through some basic principles such as; The principle of dignity, equality and freedom of human beings and the right to self-determination can be proved; According to the first principle, God has honored man by giving him the blessing of reason and giving man superiority over other creatures. According to the second principle, human beings are equal in nature and creation, and there is no reason for some human beings to take precedence. From the perspective of the third principle, human freedom requires that one decide freely and creatively and that the external decision-maker has no role in imposing his will on him and in the end, determining the destiny is the right of every human being who can determine it by his own will. In this article, the author has explained its principles through content and descriptive analysis, while introducing the principle of non-interference in other financial rights.

    Keywords: Human, Financial Rights, Dignity, Freedom, Equality, Determining Destiny