فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال دهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1399)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال دهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/21
  • تعداد عناوین: 47
|
  • حسن زهره وندی*، علی محمد خورشید دوست، بهروز ساری صراف صفحات 1-14
    در این پژوهش به بررسی چشم انداز تغییرات دما و بارش در ایستگاه های سینوپتیک منتخب در غرب کشور پرداخته شد. بدین منظور از داده های مدل جهانی CanESM2 تحت سناریوی واداشت تایشی (RCP 2.6، RCP 4.5 و RCP 8.5) و مدل ریزمقیاس گردانی آماری SDSM بهره گرفته شد و تغییرات ماهانه و بلندمدت آن در دو دوره زمانی مختلف (2065-2046 و 2099-2080) نسبت به دوره پایه (2005-1961) مورد بررسی قرار گرفت. جهت اطمینان از کالیبراسیون و صحت سنجی مدل SDSM از معیارهای MAE، MSE، RMSE، R2 و نمودارهای مقایسه ای استفاده شد.نتایج حاصل از چشم انداز مدل نشان داد که در دوره 2065-2046 میزان بارش در بیشتر ایستگاه ها (به جز سرپل ذهاب) و بیشتر ماه های سال نسبت به دوره پایه کاهش می یابد. ولی در دوره (2099-2080) در همه ایستگاه ها، میزان بارش نسبت به دوره پایه کاهش پیدا خواهد کرد. از نظر دمای حداقل و حداکثر نیز در همه دوره ها و در هر دوره نسبت به دوره قبل میزان دما نسبت به دوره پایه افزایش خواهد یافت. بر اساس متوسط بلند مدت نیز انتظار می رود میزان بارش به میزان 6 درصد کاهش و دمای حداقل و حداکثر به ترتیب به میزان 2 و 9/1 سلسیوس نسبت به دوره پایه افزایش یابد.
    کلیدواژگان: بارش تغییر اقلیم دما RCP SDSM
  • مینو قره بگلو*، آزیتا بلالی اسکویی، ایلقار اردبیلچی صفحات 15-31

    تدقیق بر میان افزایی در بافت تاریخی نیازمند اتخاذ رویکردی بین رشته ای میان شهرسازی، حفاظت و معماری است. فصل مشترک میان این سه حوزه ی مطالعاتی نیز، ضرورت ایجاد هماهنگی بین ساختار جدید و بافت قدیم می باشد. دستیابی به این، نیز نیازمند توجه به دو مفهوم"انسجام" و "تداوم" با وجود تغییر در ابعاد مختلف بافت تاریخی به واسطه ی میان افزایی، است که در سایه ی آن بتوان میان بافت و بنای جدید ارتباطی که موجب هماهنگی است، برقرار کرد. بنابراین این پژوهش با مطالعه ی ارزیابی مخاطبان از دو میان افزایی صورت گرفته در بازار تاریخی تبریز، در پی بررسی تاثیر تغییر در ابعاد کالبدی و غیرکالبدی بافت تاریخی بعد از میان افزایی ها بر ارزیابی آن ها از مولفه های کیفی است. براین اساس طبق منطق قیاسی، با مطالعه ی کتابخانه ای، مدل تحقیق و پرسشنامه تدوین و به کمک مطالعات میدانی، برای هر یک از دو مجموعه ی مشروطه و صاحب الامر 175 پرسشنامه تکمیل شد. داده های حاصل نشان می دهد که ارزیابی مخاطبان از اثرپذیری تداوم و انسجام بافت تاریخی از تغییر ابعاد مختلف بعد از میان افزایی وابسته به شاخصه های بنای میان افزا متغیر خواهد بود و تدوین مدلی که واجد اولویت بندی بوده و در مطالعات پیشین مطرح شده است، ممکن نیست.

    کلیدواژگان: انسجام، تداوم، میان افزایی، بافت تاریخی، بازار تبریز
  • سید مرتضی موسوی دارانی، ابومحمد عسگرخانی*، مریم مرادی صفحات 33-44
    امروزه مسایل پناهندگان در جهان بیش از پیش در حال توجه و تامل است و در میان حمایت از حقوق آن ها اهمیت دارد؛ در این بین در کشورهایی که در تقسیم بندی سیاسی-جغرافیایی آن ها ایالت یا استان از خودمختاری و استقلال نسبی برخوردار است هرکدام از ایالات قوانین و مقررات ویژه ای در ارتباط با پناهندگان و پذیرش آن-ها دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تحلیل حمایت از حقوق پناهندگان در دولت محلی ایالت کالیفرنیای آمریکا انجام شد. مطابق یافته های پژوهش حاضر، موضوع پناهندگان به طور رسمی در اسناد بین المللی به بعد از جنگ جهانی دوم و تاسیس سازمان ملل متحد برمی گردد. مطابق این کنوانسیون دولت های متعهد حق اخراج، اعاده یا بازگرداندن پناهنده را ندارند و حقوق مروبط به کسب تابعیت و حق آزادی رفت و آمد را برای پناهندگان به رسمیت می شناسند. در این کنوانسیون سایر حمایت های حقوق در حوزه اشتغال، حق مراجعه به دادگاه، آموزش و تامین اجتماعی به رسمیت شناخته شده است. در قوانین ایالات متحده آمریکا نیز مطابق اعلامیه حقوق و وظایف آمریکایی، ایالات متحده وظیفه دارد حقوق بشر همه پناهندگان را به طور یکسان اعم از مهاجرین قانونی و غیر قانونی تضمین کند، که شامل حقوق شخصی، آزادی، رفتار انسانی، حداقل تضمین های دادرسی مناسب، برابری و عدم تبعیض و حمایت از زندگی خصوصی و خانوادگی می باشد. در همین راستا دولت محلی کالیفرنیا انواع حقوق و حمایت های قانونی برای پناهندگان و فرزندان آن ها را فراهم کرده است که مهم ترین آن ها در حوزه بهداشت و خدمات عمومی، آموزش، و کار است.
    کلیدواژگان: پناهنده، حقوق پناهنده، حق آموزش، حق کار، دولت محلی کالیفرنیا
  • ابوالفضل نوری، علیرضا پورشیخیان*، حسین اصغری، رفعت شهماری صفحات 45-61
    رشد سریع جمعیت و گسترش شهر نشینی در کلانشهر تهران در دهه های اخیر منجر به افزایش مصرف منابع و انتشار آلودگی ناشی از آن شده است. ادامه این روند می تواند تعادل اقتصادی و اجتماعی درون آن را برهم زند و عدم تعادل اکولوژیک منطقه شهری که در آن قرار گرفته است، را موجب شود . این امر درست خلاف اصول توسعه پایدار برای شهر تهران و محیط زیست آن است. منطقه مورد بررسی در این پژوهش، منطقه 13 کلانشهر تهران است که در شرق شهر تهران و با وسعتی حدود 1283 هکتار می باشد و از این سطح حدود 930 هکتار به بافت پر شهری و مابقی اراضی نظامی ، صنایع ، حرایم و... می باشد. همچنین پارک جنگلی سرخه حصار با مساحتی حدود 394 هکتار در خارج محدوده قانونی و در حاشیه منطقه قرار دارد که از ویژگی های بارز آن برای تبدیل شدن به شهر سبز است. از طرف دیگر قرار گیری این منطقه در حاشیه شرقی تهران و وجود کاربری وسیع نظامی و صنعتی می تواند موانع بزرگی بر سر راه پایداری شهری و شکل گیری شهر سبز باشد. بر این اساس پژوهش حاضر سعی دارد، تا ساختار فضایی-کالبدی موجود منطقه 13 را در چارچوب شاخص های شهر سبز مورد سنجش قرار دهد و ظرفیت ها و چالش های شکل گیری شهر سبز در سطح نواحی آن را مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهد
    کلیدواژگان: شهر سبز، منطقه 13 تهران، توسعه پایدار، پایداری شهری
  • کیومرث خداپناه* صفحات 63-73
    برخورداری از خدمات مختلف زیربنایی و تسهیلات اجتماعی و اقتصادی، از اساسی ترین شاخص های توسعه در هر واحد برنامه ریزی بویژه مناطق روستایی می باشد. برای موفقیت در برنامه ریزی و رسیدن به توسعه اولین گام، بررسی و شناخت واقعی از سطح برخورداری، توانمندی ها، محدودیت ها و عدم تعادل های منطقه ای می باشد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی و تحلیلی بوده و هدف از انجام آن سنجش سطح توسعه یافتگی نقاط روستایی بخش تیکمه داش و رتبه بندی آنها از نظر میزان برخورداری از امکانات و تسهیلات مختلف می باشد، جامعه آماری تحقیق ، شامل 4 دهستان اوجان شرقی، سهندآباد، عباس شرقی و غربی بوده و برای جمع آوری داده های موردنیاز از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش و تعیین سطح توسعه یافتگی ، 27 متغیر در شاخص های مختلف اقتصادی، اجتماعی و کالبدی در سطح دهستان اتنخاب و به منظور تحلیل نابرابرهای توسعه ی روستایی، از روش ضریب تغییرات(C.V.) استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که سطوح برخورداری دهستان های بخش با یکدیگر متفاوت بوده و با توجه به ضریب کلی برخورداری، برخوردارترین دهستان (اوجان شرقی) نسبت به محرومترین دهستان (عباس شرقی) حدود 34/1 برابر برخوردار می باشد. تفاوت سطوح برخورداری در زمینه های کالبدی و اجتماعی بیشتر از زمینه اقتصادی است. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد که نقاط روستایی این بخش هنوز برای دستیابی به توسعه ی متوازن، یکپارچه و پایدار راه طولانی در پیش رو دارد.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه ی اقتصادی، توسعه ی اجتماعی توسعه ی کالبدی، توسعه یافتگی.C.V
  • محسن رحیمی، بهمن کارگر* صفحات 75-91

    رشد شهرنشینی و تمایل جمعیت های انسانی به محیط های شهری، اهمیت مفهوم کیفیت زندگی شهری را بیش از پیش نمودارساخته است ،سکونتگاه های غیررسمی که بازتابی از کاستی ها و نارسایی های سیاست های دولتی و بازار رسمی محسوب می شوددارای مشکلات عدیده ای ازجمله کیفیت پایین زندگی است محله خط 4 حصار کرج به عنوان یکی از سکونتگاه های غیررسمی بحرانی که به علل مختلف از جمله آلودگی، کیفیت پایین مسکن، نبود امکانات و زیرساخت های شهری، مواد مخدر، جرم دارای کیفیت زندگی پایینی بوده که میزان رضایت مندی ساکنان در حد نامطلوبی قرار داده است و به عنوان یکی مناطقی است که دارای معضلات بسیاری در زمینه کیفیت زندگی ساکنان می باشد باتوجه به هم پوشانی برخی ویژگیهای تاب آوری اجتماعی با سکونتگاه های غیر رسمی باشدپژوهش حاضر درپی ارایه الگویی جهت بهبود وضعیت کیفیت زندگی در سکونتگاه های غیررسمی به روش توصیفی -تحلیلی با استفاده از اسنادکتابخانه ای وداده های میدانی(پرسش نامه و مصاحبه) می باشدوبه بررسی تاثیر مولفه های تاب آوری اجتماعی برامنیت درمحله خط4حصارکرج بعنوان یکی ازمناطق بحرانی در سکونتگاه های غیررسمی پرداخته شده که پس از جمع آوری پرسشنامه،نتایج حاصله با استفاده از نرم افزارهایSPSS,SMAR PLS مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت که نتایج حاصله نشان دهنده تاثیر مستقیم مولفه های مشارکت،آموزش،امنیت، عدالت،انعطاف پذیری،تعاملات در تاب آوری اجتماعی برکیفیت زندگی در محله خط 4 حصارکرج می باشدو الگوی ارایه شده بعنوان مدلی جدید با توجه به نتایج آزمونهای انجام شده مورد تایید قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: سکونتگاه غیررسمی، تاب آوری اجتماعی، کیفیت زندگی، محله خط4حصارکرج
  • علی توبچی ثانی، محمود محمدی*، سعید خزایی صفحات 93-110
    در دوره تورم شهری و لگام گسیختگی شهرنشینی، شاهد تقابل دو سیستم پیچیده زمین یعنی زیست کره (زمین، دریا و جو) و تکنولوژی کره (شهرها، صنعت، تجارت و دولت) هستیم. از سویی جهان امروز سریعتر از هر زمان دیگری در حال تغییر است و دست خوش و آبستن تحولات گسترده. این تغییر و تحول گسترده با پیروی از روندی غیر خطی، پیچیدگی و عدم قطعیت های فراوانی را رقم می زند که نحوه مواجهه با آن را بسیار مشکل می نماید. در چنین شرایطی دریافته ایم که برنامه ریزان شهری و سیاست گذاران، رویکرد آینده مدار کارامدی ندارند که به آن ها این توانایی را دهد که از تغییرات قریب الوقوع، آماده شدن موثر (فعال) برای پیامدهای متعاقب و پرداختن به پیچیدگی های ذاتی و سردرگم پیشی بگیرند. یکی از مهمترین دلایل این مساله، ناکارآمدی ابزارهای شناختی در تصمیم گیری و برنامه ریزی رایج و جاری است. در بسیاری موارد، عدم درک صحیح شرایط و علل پدیده ها و نیز تبعیت فرایند برنامه ریزی از مراحل کلیشه ای، باعث بروز مشکلات متعدد در جامعه هدف برنامه ریزی و عدم تحقق طرح ها و برنامه ها می شود. روش تحلیل لایه ای علی یکی از روش های بسیار مهم و تاثیرگذار در حوزه آینده پژوهی است که به دنبال ترکیب و یکپارچه سازی دیدگاه های تجربی، تعبیری، انتقادی و یادگیری حین عمل است و بر مبنای آن می توان تحلیل بسیار عمیق تری از علل مسایل پیچده در فضای آشوبناک شهری ارایه داد و از پی آن تصمیماتی مقرون به واقعیت گرفت
    کلیدواژگان: برنامه ریزی جامع - عقلانی، آینده پژوهی، روش تحلیل لایه ای علی، تغییر و پیچیدگی، پساساختارگرایی
  • جواد عسگری، علیرضا استعلاجی*، مجید ولی شریعت پناهی صفحات 111-139
    توسعه روستایی مستلزم توجه ویژه به نیروی انسانی است و روستاییان به عنوان منابع انسانی مهم بخش کشاورزی، از عاملان اصلی توسعه روستایی به شمار می رود. سرمایه اجتماعی را می توان از طریق کارکردهای آن همچون اعتماد، مدارا، همکاری، همبستگی های گروهی، ترحم، شفقت، دلسوزی، ایثار و نوع دوستی شناسایی نمود. توسعه پایدار با ایجاد شرایط مطلوب در زمینه های مواد غذایی، بهداشتی، اشتغال، آموزش و نحوه گذر زمان آزاد موجب ایجاد سطح عادی در زندگی می شود؛ بنابراین برای دستیابی به توسعه پایدار شهری که هدف از آن بهبود وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اعضای جامعه است، تشکیل و تقویت سرمایه اجتماعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف اصلی این مقاله عبارت است از بررسی تاثیر سرمایه ی اجتماعی در توسعه ی پایدار محله های شهری مورد مطالعه در روستاهای شهرستان گرمسار و حوزه های نفوذ. سوال اصلی مقاله این است که آیا مولفه های سرمایه های اجتماعی بر شکل گیری توسعه ی پایدار محله ایی در سطح محلات محدوده ی مورد مطالعه موثر است؟ روش این مقاله توصیفی تحلیل است. نتایج مقاله نشان می دهد که میان سرمایه اجتماعی ساکنان و پایداری محله، رابطه معنی داری برقرار است. این سرمایه بیش از آن که به بهبود محیط کالبدی محله اثرگذار باشد، بر توسعه پایدار اجتماعی و اقتصادی محله موثر است
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، در توسعه محلی، پایدار، روستا، گرمسار
  • ابوالفضل پوریان، پروانه زیویار*، علیرضا استعلاجی، وحید بارانی پسیان صفحات 141-157

    تاثیرات گردشگری برتوسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع مختلف منجر شده است که امروزه از گردشگری به عنوان یک ابر صنعت یاد کنند. این در حالی است که با توجه به مشکلات و نارسایی های ناشی سبک زندگی مدرن ، مناطق روستایی از اولیت بالاتری به منظور مقاصد گردشگری در نزد گردشگران برخوردارند که این امر می تواند زمینه های توسعه کارآفرینی درمناطق روستایی را محقق سازد. در این پژوهش با نگرش آمایش گردشگری و هدف بررسی زمینه های توسعه کارآفرینی در روستاهای شهرستان کرج در راستای جذب گردشگران و رونق کسب وکار در روستاهای هدف با روش های علمی با استفاده از ابزار پرسشنامه به بررسی عوامل و زمینه های توسعه کارآفرینی در حوزه گردشگری روستایی مورد شناسایی قرار گرفته است بر این اساس نتایج به دست آمده از طریق آزمون T در گروه گردشگران حکایت از نامناسب بودن ظرفتهای موجود در حوزه های اجتماعی و فرهنگی ، زیست محیطی و کالبدی است در حالی که از نظر کارشناسان این ظرفیت ها وجود دارد هم چنین نتیجه آزمون آنووا نیز بیانگر ان است که از نظر گردشگران و مردم محلی (تا حدودی) ظرفیت های کارآفرینانه در زمینه های اجتماعی و فرهنگی ، زیست محیطی و کالبدی در سطح شهرستان وجود ندارد امری که مورد تایید کارشناسان نیست

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، کارآفرینی، تحلیل عاملی
  • بیژن شجاعی برجوئی، سید احمد شایان نیا*، محمدرضا لطفی، جواد رضائیان زیدی صفحات 159-168

    در این مقاله، زمانبندی تولید کار کارگاهی در شرایطی که انجام عملیات ها دارای زمان های احتمالی هستند، مورد بررسی قرار گرفته است. یک مدل ریاضی به همراه رویه حل آن، برای تعیین زمانبندی سیستم های تولید کار کارگاهی با هدف از بین بردن این نقاط ضعف و درنظر گرفتن شرایط تولیدی بصورت احتمالی و همچنین کاهش هزینه های چندگانه تولیدی ارایه شده است. برای بدست آوردن یک جواب مناسب در یک زمان توجیه پذیر، یک رویه حل تلفیقی بر اساس مدل شبکه عصبی به منظور ایجاد جواب موجه اولیه و الگوریتم Annealing Simulatedبه منظور بهبود عملکرد و کیفیت جواب اولیه و ایجاد جواب بهینه/ نزدیک به بهینه ارایه شده است. برای ارزیابی این روش، چند مساله زمانبندی تولید کار کارگاهی متفاوت حل شده و جواب های بدست آمده با نرم افزار لینگو به عنوان حد پایین مقایسه شده است. نتایج محاسباتی دو روش نشان دهنده عملکرد مناسب الگوریتم پیشنهادی تحت شرایطی است که مقدار پارامترهای ورودی افزایش می یابد یا به عبارت دیگر مساله بزرگ می باشد. به منظور افزایش انعطاف پذیری در کاربرد الگوریتم فوق در شرایط واقعی صنعت، اعداد احتمالی براساس سه توزیع نرمال/ یکنواخت و نمایی از زمان انجام پردازش، به صورت تصادفی تولید می شوند. در عین حال مدل فوق توسط نرم افزارlingo6 برنامه نویسی شده است. در انتها مقایسه نتایج حاصل از حل مثال های نمونه، بهبودهای موثری را در جواب های بدست آمده از روش ابتکاری نشان می دهد

    کلیدواژگان: زمانبندی کارگاهی، الگوریتم شبیه سازی تبرید، شبکه عصبی
  • مسعود جلالیان، محمدشریف ملک زاده*، وحید رضا میرابی صفحات 187-201

    به دلیل زیرساخت های تکنولوژیکی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایجاد شده قرن بیست و یکم، پدیده گردشگری یک واقعیت اجتناب ناپذیر در رفتار و عمل انسان برای ارضای روح کنجکاوی او خواهد بود. سفر به دیگر نقاط جزو ملزومات زندگی قرن بیست و یکم شده است. در این میان گردشگری گاهی برای مسلمانان با امکانات کمتری صورت می گیرد و مشکلاتی در این زمینه برایشان وجود دارد. از این جهت محدودیت هایی به لحاظ خوراکی ها یا تفریحات برای گردشگران مسلمان به وجود می آید. اکثر گردشگران مسلمان، معمولا پیش از رزرو هتل و بلیت هواپیما، در رابطه با مقصد و امکانات آن بررسی و مطالعه ای دارند. به ویژه مسلمانان که لازم است برخی حدود و آداب را رعایت کنند. “گردشگری حلال” موضوعی است که دراین باره مطرح می شود. پژوهش حاضر با رویکرد تحقیق آمیخته انجام می گیرد و جامعه آماری موردنظر خبرگان فعال در عرصه گردشگری می باشند. تعداد نمونه آماری در مرحله کیفی جهت انجام مصاحبه 12 نفر تعیین کفایت می گردد و در مرحله کمی 107 نفر از فعالین و دست اندرکاران حوزه گردشگری کشور انتخاب می شوند. در بعد کیفی از رویکرد تحلیل تم و در بعد کمی بمنظور اعتبار سنجی مدل از روش دلفی و تحلیل عامل تاییدی استفاده می شود . در پایان پس از تعیین مقولات، طبقات کلی مدل توسعه گردشگری حلال در قالب 3 بخش الزامات توسعه گردشگری حلال، ادراک گردشگری و توسعه پایدار مورد شناسایی قرار می گیرند

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری حلال، توسعه پایدار
  • احمد عرب عامری*، هاشم امیری، مصیب عباسی، زهرا سرجوانی شیراز، حسین محمدی صفحات 203-218

    بی تردید آنچه در قرآن کریم آمده، کلام حق تعالی جل شانه است که توسط جبریل امین بر خاتم انبیا(ص) نازل شده تا راهنمای ابدی بشر باشد، پس باید این کتاب آسمانی در همه زمینه های زندگی بشر از جمله ابعاد سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و نحوه چگونه حکومت کردن و کشور داری و امثال آن رهنمودهای کلی را داده یاشد. از آنجایی که قرآن کریم برای اجتماع بشری و محیطی که ابناء بشر در آن رشد و نمو و پرستش خداوند را میکنند اهمیت زیادی داده است، در این تحقیق برآن شدیم تا از دیدگاه شارع مقدس اسلام عناصر ممیزه آرمان شهر اسلامی را مورد واکاوی قرار دهیم. در این تحقیق ویژه گی های ماهوی آرمان شهر اسلامی از جمله، داشتن امنیت پایدار، وجود آرامش و اطمینان، فراوانی رزق و روزی، و... وشاخصه های مادی مانند راه ها و معابر، عدالت محیطی، مکانیابی و... را به شیوه ی کتابخانه ای مورد بررسی قرار خواهیم داد و نتیجه خواهیم گرفت که شریعت مقدس اسلام برای مدیرت شهری همچون سایر نیازهای اجتماعی جوامع انسانی دستورات و قوانینی فرو فرستاده است و اگر این آموزه ها مورد عنایت قرار بگیرند، سعادت دنیوی نوع بشر تضمین خواهد شد، مهمترین تاکید شریعت مقدس اسلام در این زمینه عبارتند از: امنیت شهروندان ، اطمیان خاطر و روزی فراوان، در متن تحقیق علاوه بر این موارد، احکام و آموزه های مرتبط نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، امنیت پایدار، عدالت، آرمانشهر اسلامی
  • اسماعیل حسن پور*، محمدرضا گیتی نژاد صفحات 219-232

    اهمیت و ضرورت همجواری جغرافیایی برای بازاریابی کارآفرینانه در شرکتهای نوپای نوآور در اقتصاد کلاسیک و مدرن تاکید شده است. اقتصاد کلاسیک با تمرکز بر صرفه های مربوط به تمرکز صنایع و شرکت های هم سو و هم تکمیل مانند کاهش هزینه ها و صرفه مقیاس و اقتصاد مدرن با تاکید بر مزایای همجواری بنگاه ها مانند سرریز دانش، لزوم طراحی سیاستها و ابزارهای مبتنی بر همجواری را مطرح میکنند. در ساختارهای مبتنی بر مجاورت جغرافیایی، تیمها، هسته های فناوری، شرکتهای نوپا و شرکتهای صنعتی در جوار هم مستقر میشوند. شرکتهای نوپا و نوآور در این ساختارها، ضمن برخورداری از زیرساخت مشترک با هزینه کمتر، از هم افزایی ناشی از سرریز دانش و فناوری بهره مند میشوند. در این مقاله، ابتدا اهمیت همجواری مکانی-جغرافیایی در شرکتهای نوپای نوآور از دید نظریه های مختلف بیان و سپس ساختارهای متنوع مبتنی بر مجاورت مکانی- جغرافیایی از جمله تسریع کننده، بازاریابی کارافرینانه در شرکت های نوپا و نوآور، متناسب با مراحل دوره عمر شرکتها، بررسی و مقایسه شده است

    کلیدواژگان: مجاورت مکانی- جغرافیایی، پارک علم و فناوری، شرکتهای نوپای نوآور
  • انوشیروان راوند، شهریار خالدی*، داوود حسن آبادی صفحات 233-245

    تغییراقلیم تاثیرات گسترده ای برجامعه وساختار آن خواهد داشت. در سالهای اخیر در معماری و توسعه شهری اثرات سوء اقلیمی داشته که بعلت عدم توجه به رعایت اصول و قوانین معماری همساز با اقلیم و سود اگری در معماری بوده است که بادر نظرگرفتن دیگر عوامل مهم در سازه ها مانند مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله و ضرورت واهمیت اجرای سازه های منطیق با عناصر وعوامل اقلیمی ؛ باهدف ارایه طرح اقلیمی بطوریکه در تمام شرایط آب وهوایی ساختمانهایی که برطبق اصول مهندسی وارکان طراحی اقلیمی ساخته شوند . درکشور ایران بخصوص شهر میانه برابرشرایط اقلیمی ساز وکارهای مربوطه اتخاذ شد تا هم از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشدوهم با طرح اقلیمی همساز با معماری ؛ سازه هایی ایجاد شود که به آسایش منجرشود فلذا بااستفاد از تحلیل های سینوپتیکی از طریق جداول ماهانی ، قانون کسینوس منتج شد به این که ساختمان جهت شمالی وجنوبی احداث شود و پنجره ها متوسط انتخاب شوند . دیوارها وکف بنا سنگین. بازمان تاخیر بیش از 8 ساعت باشد . ،جهت تهویه بهتر ؛ خانه های مسکونی مستطیل شکل احداث شوند . محور اصلی بنا بطور کلی عمود برجهت باد غالب باشد چون باد غالب میانه در جهت شمال غربی می وزد مضافا این که میزان تابش در تابستان افزایشی و زمستان در جهات مختلف دیوار کاهشی است

    کلیدواژگان: میانه، تغییراقلیم، معماری، قانون کسینوس و ماهانی
  • محسن دهقانی قناتغستانی، فرشاد جوادی زاده* صفحات 247-257

    مکانیابی محل دفن زباله بعلت اثرات آن بر روی اقتصاد، اکولوژی و سلامت محیط زیست منطقه یک موضوع اساسی در فرایند طراحی شهری بشمار می رود. مکانهای دفن پسماند بر روی پهنه هایی واقع می شوند که حداقل آسیب پذیری را به محیط زیست و سلامت عمومی وارد می کنند. هدف این مطالعه تعیین مکان مناسب دفن زباله با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)و فرایند تحلیل سلسله مراتبی((AHP در محدوده مورد مطالعه است. در این پژوهش 30 لایه اطلاعاتی بر اساس عوامل موثر و معیارهای زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فنی در 4 پهنه کاملا مناسب، مناسب، نسبتا مناسب و نامناسب طبقه بندی و نقشه های مورد نظر ترسیم گردید. در این مطالعه شعاع بیش از 30 کیلومتر از مرز محدوده شهری به دلیل فاصله زیاد، حذف گردید. در نهایت جهت انتخاب مناسب ترین مکان دفن پسماند، با تلفیق لایه های اطلاعاتی و اعمال وزن هرلایه در محیط GIS، مکان های مناسب احداث پسماند مشخص شدند. پهنه های نامناسب که مکان های ممنوعه دفن زباله هستند 6/66 درصد، پهنه های نسبتا مناسب 7/29 درصد، پهنه مناسب 5/2درصد و بالاخره پهنه کاملا مناسب برابر 2/1درصد محدوده مورد مطالعه را شامل شده است. در بررسی کفایت فضای مورد نیاز در توسعه آتی و تا سال 1420 معادل 71/10 هکتار زمین مورد نیاز است. در این راستا 6 سایت دفع و دفن بهداشتی پسماند به همراه مساحت آنها جانمایی شدند و مناسب ترین سایت دفن پسماند مشخص شد

    کلیدواژگان: محل دفن پسماند، AHP، GIS، شهر سیریک
  • علیرضا دهقانپور فراشاه، محمدعلی سلمانی ندوشن، حجت رضایی* صفحات 259-273

    فرآیند توسعه شهرها در حال حاضر به دلیل افزایش جمعیت مناطق شهری یکی از مهمترین موضوعات پیش روی پژوهشگران مسایل شهری می باشد. با اهمیت موضوع، هدف از این پژوهش ارزیابی و تحلیل تغییرات رشد فیزیکی شهر یزد می باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و جهت بررسی رشد و توسعه فیزیکی منطقه مورد مطالعه در دوره آماری بین سال های 1973 تا 2016 از تصاویر ماهواره ای لندست استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که محدوده شهر یزد از سال 1998 با رشد 63 درصدی نسبت به دهه قبل شروع به گسترش نموده است. این دوره همزمان با افزایش جمعیت شهری و گسترش خدمات و صنایع در منطقه شهری بوده است، به نحوی که باعث جذب مهاجر از سایر نقاط به سمت شهر یزد گردیده است. از این دوره رشد شهری با یک روند مشخص تحت تاثیر افزایش جمعیت شهری و ورود مهاجران به شهر یزد ادامه یافته است. در ابتدا جهت گسترش شهر یزد به سمت غرب و جنوب غرب و سپس در امتداد مسیر ارتباطی به سمت جنوب شرقی و نهایتا جنوب بوده است. مهمترین عوامل محدود کننده رشد شهر یزد در سمت شمال وجود تپه های ماسه ای، در سمت غرب و جنوب غرب وجود برخی کاربری های خاص مانند مراکز صنعتی و کارگاهی و فرودگاه، در سمت جنوب وجود کوه و مراکز دانشگاهی و در سمت جنوب شرق و شرق وجود زمین های زراعی بوده اند. در حال حاضر به دلیل عوامل محدود کننده گسترش شهر یزد در تمامی جهات، رشد عمودی شهر بهترین گزینه می باشد

    کلیدواژگان: رشد فیزیکی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، توسعه شهر، یزد
  • محمدرضا کاظمی، رفعت شهماری*، سیده صدیقه حسنی مهر، علیرضا پورشیخیان صفحات 275-288

    در سال های اخیر، کارکردهای متنوع گردشگری روستایی در راستای پیشبرد اهداف توسعه پایدار روستایی توجهات بسیاری را به خود جلب نموده است. بنابراین، درک آثار گردشگری روستایی بر شاخص های مختلف توسعه پایدار روستایی می تواند در راستای دستیابی به اهداف طرح های توسعه روستایی مفید واقع شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر توسعه گردشگری بر شاخص های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی روستاهای دهستان چهار فریضه شهرستان بندر انزلی است. اطلاعات مورو نیاز پژوهش از طریق منابع اسنادی و مطالعات میدانی بدست آمده است. جامعه آماری شامل روستاییان دهستان چهار فریضه می باشد که بر اساس فرمول کوکران 373 نفر از ساکنان روستاهای منتخب به روش نمونه گیری تصادفی جهت تکمیل پرسش نامه انتخاب شدند. برای پایایی ابزار پرسش نامه از آزمون آلفای کرونباخ 895/0 و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری رگرسیون چند متغیره، واریانس و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که توسعه گردشگری روستایی بر شاخص های اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و کالبدی روستاهای محدوده مورد مطالعه تاثیر مثبتی داشته اما تاثیر آن بر محیط زیست منفی بوده است. نتایج آزمون رگرسیون بیانگر تاثیر توسعه گردشگری بر تمامی متغیرهای مورد بررسی بوده همچنین نتایج آزمون واریانس درون گروهی و بین گروهی هم نشان داد که در رابطه با عامل زیست محیطی بین روستاها تفاوت معنادار وجود ندارد ولی در رابطه با سه عامل دیگر تفاوت معناری بین روستاها مشاهده شد

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، توسعه پایدار روستایی، دهستان چهارفریضه، شهرستان بندرانزلی
  • محمدسعید باقرزاده، مجتبی طبری*، تورج مجیبی، محمدرضا باقرزاده، علی مهدیزاده اشرفی صفحات 289-310

    هدف این تحقیق طراحی و تبیین الگوی حکمرانی خوب جهت ادارات کل کتابخانه های عمومی کشور با رویکرد تلفیقی می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی- توسعه ای بوده که با بررسی اسناد و مصاحبه به شناسایی شاخص های اولیه پرداخت و 34 شاخصه اکتشافی مطابق تکنیک دلفی دراختیار 37 نفر از خبرگان دانشگاهی و کتابخانه ایی قرار گرفت. نتایج حاصل از تکنیک فن دلفی بر اساس تحلیل عاملی تاییدی به صورت یک الگوی حکمرانی خوب شامل دو بعد، 9 مولفه و 28 شاخص بصورت زیر بوده است: بعد سیاسی (شامل 5 مولفه و 14 شاخص): مولفه پاسخگویی وشفافیت (شامل 3 شاخص)، مولفه عدالت اجتماعی (شامل 3 شاخص)، مولفه قانون محوری اخلاقی (شامل 4 شاخص)، مولفه مشارکت گرایی (شامل 2 شاخص) ومولفه فسادستیزی (شامل 2 شاخص). بعد مدیریتی: (دارای 4 مویلفه و 14 شاخص): مولفه عدالت تعاملی (شامل 4 شاخص)، مولفه کارامدی وتوانمندسازی (شامل 5 شاخص)، مولفه توسعه خلاقانه (شامل 2 شاخص) و مولفه شبکه های مجازی حرفه ای (شامل 3 شاخص). از نظر خبرگان، قانون محوری اخلاقی بعنوان با اولویت ترین و عدالت اجتماعی بعنوان کم اولویت ترین مولفه بعد سیاسی وهمچنین توسعه خلاقانه بعنوان با اولویت ترین و شبکه های مجازی حرفه ای بعنوان کم اولویت ترین مولفه بعدمدیریتی حکمرانی خوب در کتابخانه های عمومی کشور می باشد

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، رویکرد تلفیقی، بعد مدیریتی، بعد سیاسی
  • معصومه حسن زاده دوگوری، سیده صدیقه حسنی مهر*، رفعت شهماری، حسین اصغری صفحات 311-329
    هدف از این پژوهش بررسی تغییرپذیری مکانی و زمانی 4 شاخص بهداشتی و 6 شاخص آموزشی در 8 بخش ساحلی واقع در شهرستان های آستارا، تالش و رضوانشهر در غرب گیلان است. بدین منظور اطلاعات شاخص های فوق از سالنامه آماری نفوس و مسکن سال های 1385، 1390 و 1398 استخراج گردید. سپس با استفاده از شاخص توسعه روستایی (RDI) و شاخص ترکیبی نتایج (CRI)، میزان توسعه یافتگی بخش ها در قالب چهار مرتبه D، C، B و A که به ترتیب بیانگر شرایط ضعیف، متوسط، خوب و عالی هستند مشخص گردید. همچنین با بکارگیری شاخص I موران جهانی و محلی، ابتدا معنی داری الگوهای خوشه ای، پراکنده و تصادفی هر یک از شاخص ها مشخص و سپس نوع مجاورت شاخص ها در چهار حالت بالا-بالا (HH)، پایین-پایین (LL)، بالا-پایین (HL) و پایین-بالا (LH) تعیین گردید. نتایج بدست آمده نشان داد RDIی برخی شاخص ها از لحاظ مکانی تغییر نشان می دهند ولی از لحاظ زمانی تغییرات زیاد چشمگیر نبوده است. در این راستا نتایج شاخص ترکیبی (CRI) که برآیند دو حوزه آموزشی و بهداشتی است متفاوت بود.و توسعه یافتگی شاخص های بهداشتی و آموزشی بخش ساحلی غرب استان گیلان در حد ضعیف (مرتبه D) در طی سه دوره سرشماری باقی مانده است. همچنین نتایج آماره های مکانی نشان از شرایط همگن و تصادفی در توزیع شاخص-های بهداشتی و آموزشی دارد، اما در دو شاخص دبیرستان (دخترانه و پسرانه) حالت خوشه ای بالا-پایین (HL) در CRI وجود داشته است. در مجموع در شاخص های آموزشی و بهداشتی سه دوره تغییرات معنی داری مشاهده نشده و حتی در برخی شاخص ها کاهش اتفاق افتاده است
    کلیدواژگان: شاخص های بهداشتی و آموزشی، شاخص توسعه روستایی، شاخص ترکیبی نتایج، آموران جهانی و محلی، ناحیه ساحلی غرب استان گیلان
  • محمدرضا قلی پور، محمودرضا چراغعلی*، هادی ثنائی پور صفحات 331-345
    کارآفرینی اکوتوریستم از جمله مهمترین فعالیت های اقتصادی است که در حال گسترش و استقبال عمومی در سطح جهانی می باشد. در مناطق روستایی اهمیت این موضوع بیشتر است چراکه به دلیل رکود بخش کشاورزی و مشکلات فراروی جوامع روستایی، راه حل جایگزین سیاست گذاران، توسعه کسب وکارهای روستایی است و بهره برداری از فرصت های اکوتوریسم می تواند به بازسازی اقتصاد روستایی و رفاه اجتماعی منجر شود. هدف از انجام این پژوهش طراحی مدل توسعه کارآفرینی اکوتوریسم با رویکرد رفاه اجتماعی روستاهای هدف گردشگری است که به روش آمیخته اکتشافی انجام شد. در مرحله اول با استفاده از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته و نظرخواهی از خبرگان و مطلعین کلیدی، به استخراج مفاهیم پرداخته شد و با استفاده از روش نظریه برخاسته از داده ها در سه گام کدگذاری باز، محوری و انتخابی و بهره گیری از نرم افزار NVivo مدل مفهومی طراحی شد. در مرحله دوم روابط بین مولفه ها و ابعاد با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart-PLS بررسی و آزمون شد. جامعه آماری این بخش، مدیران، کارآفرینان و کارشناسان فعال در حوزه اکوتوریسم بود که تعداد نمونه آماری با استفاده از جدول کرجسی مورگان 248 نفر برآورد شد. نمونه گیری در این مرحله به روش تصادفی ساده صورت پذیرفت. نتایج نشان می دهد روابط علی مثبت و معنی داری بین عوامل فردی، بازاریابی، اقتصادی، فرهنگی، محیطی و حمایتی با توسعه کارآفرینی اکوتوریسم وجود دارد. در انتها نیز پیشنهادهایی مبتنی بر نتایج پژوهش ارایه شد
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، توسعه کارآفرینی، رفاه اجتماعی
  • محمدعلی جاوید، عیسی پیری*، محسن کلانتری، محمدتقی حیدری صفحات 347-358

    حکمروایی مطلوب شهری لزوما بر کنشگری سیاسی شهروندان مبتنی هست که در واقع منتج از توانمندسازی است. نظام شهروندی در سیستم شهری و سیاسی کشور به دلایل مختلف از جمله تمرکزگرایی فرهنگی - سیاسی و حتی جغرافیایی چندان رشد نکرده است. هم دست یافتن به سطوح مختلف شهروندی مانند آنچه در نظریه شهروندی مارشال آمده است نیازمند کنشگری سیاسی است و هم توانمندسازی. این مقاله به پروبلماتیک سازی این چالش می پردازد. روش تحقیق مقاله تبیینی است و امیدوار است بر غنای ادبیات دانش جغرافیای شهری افزوده باشد. نتایج این مقاله حاکی از آن است که حکمروایی مطلوب مبتنی بر سیاست شهری دارایی مبنا است که هم حامل توانمند سازی است و هم بر فرایند سازی کنشگری سیاسی شهروندان و جامعه مدنی تاکید می کند. نتایج این مقاله حاکی از آن است که حکمروایی مطلوب مبتنی بر سیاست شهری دارایی مبنا است که هم حامل توانمند سازی است و هم بر فرایند سازی کنشگری سیاسی شهروندان و جامعه مدنی تاکید می کند.

    کلیدواژگان: حکمروایی مطلوب، سیاست دارایی مبنا، توانمد سازی، تبیین
  • مجید ریاحی پور، محسن کلانتری*، عیسی پیری، محمدتقی حیدری صفحات 359-376

    امروزه توجه به مفهوم امنیت شهروندان و روش های ارتقاء آن، به عنوان یکی از اولویت های اساسی حرفه مندان و تیوری پردازان شهری تبدیل شده است. جدای از اثرات اجتماعی و فرهنگی ناشی از برنامه ریزی و طراحی محیط های امن شهری بر الگوهای رفتار شهروندی و بهبود کیفیت محیطی نواحی سکونتی، تبیین ویژگیها و اثرات مترتب بر نقش کالبدی شهر بر کاهش جرایم شهری و یا کاستن از وقوع جرم، موضوع مستقل و با اهمیتی است که در قالب تیوریهای نوین شهرسازی بدان اشاره می شود. بنابراین توجه به نقش کالبدی شهر (برنامه ریزی و طراحی شهری) در کاهش و پیشگیری از جرایم شهری اهمیت اساسی دارد و بایستی مفاهیم، اصول، پارادایم ها و استراتژیهای مربوط به آن، مورد اشاره قرار گیرد. این امر از آن جهت دارای اهمیت است که امروزه در فرایندهای طراحی فضاهای شهری کمتر به پتانسیل های بالقوه مناطق شهر و ساختمانها در کاهش یا جلوگیری از جرایم توجه می شود. رویکرد حاضر را می توان طراحی کارآمد و بهینه محیط مصنوع در کاهش جرایم شهری قلمداد کرد که در بهبود کیفیت زندگی و افزایش رضایتمندی شهروندی تاثیر بسزایی دارد. هدف از نوشتارحاضر ، بررسی و تحلیل مفاهیم و اصول مرتبط با رویکردایمن سازی و طراحی فضاهای بی دفاع شهری  و نقش آن در کاهش وقوع جرایم شهری است. روش تحقیق مقاله ، توصیفی _ تحلیلی است که با روش تحلیل استنباطی، داده های مستخرج از پرسشنامه با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS.22 و SmartPLS2.0.3 ارایه شده است. در نهایت با استفاده از نتایج حاصل شده و به کارگیری مدل معادلات ساختاری، به اولویت بندی میزان تاثیرگذاری مولفه های مختلف در ایمن سازی و طراحی فضاهای بی دفاع شهری و نقش آن در کاهش وقوع جرایم شهری و تحلیل همبستگی بین معیارها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: ایمن سازی، طراحی، فضاهای بی دفاع شهری، جرایم شهری
  • عبدالرحیم قادری، مجتبی مقصودی*، محمد مهدی مجاهدی، صادق زیباکلام صفحات 377-400

    تحقق دموکراسی در عراق به ویژه در اقلیم کردستان با چالش های عدیده ی فرهنگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی امنیتی مواجه است که به سدی در مسیر دموکراتیزاسیون بدل شده اند. مقاله ی حاضر در تلاش است تا به این سوال بپردازد که «چالش های تحقق دموکراسی در عراق با تمرکز بر اقلیم کردستان کدامند و چگونه به مانعی در مسیر دموکراتیزاسیون بدل شده اند؟» در پاسخ اولیه می توان اذعان کرد که «عراق و به ویژه اقلیم کردستان از 2003 تا 2019 طیفی از چالش ها در مسیر گذار به دموکراسی از قبیل خشونت علیه اقلیت ها، ظهور رادیکالیسم اسلامی، غلبه ی فروملی گرایی، بحران رانتیریسم، شکاف در لایه های نخبگان ملی و نیز مداخلات خارجی مواجه بوده است». یافته های مقاله نیز صحت این مولفه ها را در کنار موضوعاتی از قبیل نظام قضایی نا عادلانه و توسعه ی اقتصادی نامتوازن به عنوان موانع تحقق دموکراسی در این کشور را تایید می نماید. این پژوهش از روش ترکیبی کمی و کیفی در یک مطالعه واحد به طور همزمان بهره می برد تا ضمن تفسیر تاریخی با بررسی روندها، ابعاد و کمیت ها به تشریح و تبیین سوال اصلی بپردازد. روش جمع آوری داده ها از نوع اسنادی و از منابع کتابخانه ای و اسناد و آمارهای معتبر است؛ بعلاوه در این مقاله از منابع کردی با رویکرد چند علتی به جای رویکرد تک علتی - تقلیلی استفاده شده است تا درک عمیق تری از وضعیت چالش عدم تحقق دموکراسی در عراق با تمرکز بر اقلیم ارایه شود

    کلیدواژگان: دموکراتیزاسیون، عراق، اقلیم کردستان، اقتدارگرایی، رانتیریسم
  • محسن قربانزاد کهنه سری، سیده صدیقه حسنی مهر*، رفعت شهماری اردجانی، حسین اصغری صفحات 401-412

    روستاها با توجه به نقش مهمی که در نظام تولید و اشتغال کشور دارند و همچنین با توجه به سکونت حجم قابل توجهی از جمعیت که در خود جای داده اندکه در توسعه مناطق نقش مهمی را برعهده دارند؛ هدف از این رساله، بررسی تحلیل توسعه یافتگی روستاها با استفاده از مدل AHP در دهستان پسیخان بخش مرکزی شهرستان رشت است. روش جمع آوری اطلاعات بصورت میدانی و کتابخانه ای و روش تحقیق بصورت توصیفی- تحلیلی است که از آمار و اطلاعات موجود در فرهنگ آبادی ها در طی دوره های آماری استفاده شده است. بر طبق نتایج روستای کلش طالشان و آتشگاه از روستاهای نسبتا توسعه یافته و سایر مناطق روستایی از روستاهای توسعه نیافته دهستان می باشند اگرچه مطالعات این تحقیق نشان می دهد که توانمندی های زیادی در سطح روستاهای دهستان در جهت رسیدن به توسعه روستایی وجود دارد؛ اما در وضعیت فعلی سکونتگاه های روستایی شهرستان رشت دچار عدم تعادل و توازن در سطح توسعه یافتگی بوده و توسعه روستاهای این شهرستان با چالش ها و موانع جدی مواجه است. این امر حاکی از آن است که سکونتگاه های روستایی شهرستان رشت دچار عدم تعادل و توازن در سطح توسعه یافتگی بوده است که پیشنهاد می گردد در صورت امکان به کمک دهیاری ها و شوراهای روستایی روستاها برخوردار از خدمات گردند. استفاده از پتانسیل های گردشگری روستاها می تواند به خدمات رسانی و برخورداری روستاها کمک نماید تا روستاها بتوانند به روستاهای توسعه یافته تبدیل وضعیت نمایند

    کلیدواژگان: تحلیل، توسعه یافتگی، روستا، روش AHP، دهستان پسیخان
  • حمید فخیم زاده، هادی سروری*، محمدهادی مهدی نیا، مهدی محمودزاده واشان صفحات 413-424

    این پژوهش با روش پژوهش ترکیبی، قصد دارد بر اساس ادراکات و ترجیحات ذهنی ساکنان شهر، اثر طرح های توسعه شهری به عنوان بنیاد ترین ابزار شکل دهی شهرها در تحقق برند شهری را تبیین و پس از شناخت مولفه های تاثیرگذار با طرح پژوهش اکتشافی، مدل معادلات ساختاری را ایجاد نماید. بدین منظور5 معیار، 8 زیرمعیار و 14 شاخص مورد بررسی و جمع آوری اطلاعات قرار گرفتند. قلمرو مطالعاتی، شهر بیرجند و جامعه آماری پژوهش در بخش راهبرد کیفی با روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک گلوله برفی انتخاب و شامل 19 نفر از خبرگان و مدیران شهری و در بخش کمی با روش نمونه گیری تصادفی ساده، 383 شهروند مورد پرسش قرار گرفته اند. مدل پژوهش نشان داد از دید شهروندان، طرح های توسعه شهری بر مولفه های سرزندگی و مهاجرت بیشترین اثر مثبت را در راستای تحقق برنامه های برندسازی شهری دارند. همبستگی بین مولفه ها نشان داد بیشترین ارتباط بین مولفه های مهاجرت و سرزندگی به میزان 0.87 و بازاریابی و سرزندگی به میزان 0.849 و کمترین تاثیر نیز مربوط به تاثیر متقابل کیفیت محیطی و بازاریابی به میزان 0.633 می باشد. تحلیل یافته های مصاحبه ها نیز مشخص کرد تلاش در جهت بهبود تصویر رسانه ای نامناسب، پراکنده و در برخی مواقع نامنطبق بر واقعیات شهر، جلب مشارکت های ذهنی و اجرایی ساکنان بافت های قدیمی، توانمندسازی ساکنان و مدیریت حضور مهاجران افغان و در عین حال بهره گیری از چند فرهنگی بودن شهر با حضور آنان می تواند به تحقق برند شهری کمک نماید

    کلیدواژگان: طرح های توسعه شهری، برندسازی شهری، شهروندان، روش تحقیق ترکیبی، شهر بیرجند
  • فرشته گل زاده، زهرا حمیدی*، محمدحسین فتحی صفحات 425-441

    ورزش یک پدیده ای همگانی است و با گسترش آن مردم و قشرهای گوناگون یک جامعه از فوایدش بهره مند می شوند، لذا جهت حفظ سلامت و رشد جسمی وروحی اهمیت دادن به ورزش نقشی اساسی در بهبود کیفیت زیستی و افزایش معیارهای زندگی مطلوب شهروندان را داراست. معماری ایرانی از جایگاه رفیعی در تاریخ ایران زمین برخوردار است و از گذشته تا به حال دارای شاخصه های متفاوتی بوده اند که آن را از سبک و سیاقهای دیگر بناها جدا می سازد. این مولفه ها شامل هندسه علمی و هنرهای ابداعی برگرفته از اندیشه های معنوی شخص میشود با توجه به انواع تحقیق بنیادی، نظری، کاربردی و علمی، تحقیق حاضر از حیث هدف کاربردی است روش تحقیق در پژوهش حاضر از نوع روش تحقیقی- تحلیلی و با روش کتابخانه ای و میدانی صورت خواهد گرفت که در نهایت منجر به طراحی می شود.

    کلیدواژگان: مجموعه ورزشی، معماری، ورزش، فضا، طراحی
  • مریم خستو* صفحات 443-459
    شهرهای امروزی با تغییرات فرهنگی بارزی مواجه هستند که از عوامل متعددی نشات گرفته است؛ یکی از این عوامل، شکل شهر است که بر رفتار مردم و با ثابت شدن این رفتارها در طول زمان بر فرهنگ آن ها تاثیرگذار بوده است. در حقیقت ساختار و ظاهر شهرهای کنونی با فرهنگ گذشته ایران تفاوت بارزی دارد که این تفاوت، در برخی موارد آثار واضحی را در مسایل فرهنگی دربرداشته است. هدف این مقاله بررسی چگونگی تاثیر شکل شهر بر فرهنگ در طول زمان است. فرهنگ به دو دسته مادی و غیرمادی تقسیم می شود؛ اگر مواردی نظیر سبک زندگی، ارتباطات، رسوم و به طور کلی فعالیت های مردم را که ملموس هستند، به عنوان فرهنگ مادی به حساب آوریم، فرهنگ غیرمادی شامل چهار عنصر درونی زبان، ارزش ها، هنجارها و باورها می شود. منظور از فرهنگ در این پژوهش فرهنگ غیرمادی است. روش پژوهش آمیخته و ترکیبی از روش های کیفی و کمی اسنادی، میدانی و پیمایشی است. این نوشتار عمدتا با رویکرد آسیب شناسی فرهنگ نوشته شده است و با مقایسه زمانی رفتارها و آداب شهری با پرسش از مردم (ساکنان منطقه 8 تهران) این نتیجه حاصل شد که بسیاری از اعتقادات و رفتارها و واژگان به مرور زمان تحت تاثیر شکل شهر قرار گرفته اند و دچار تغییرات شده اند. از سوی دیگر بر اساس یافته های میدانی و تهیه پرسشنامه از متخصصین حوزه شهرسازی در نهایت این نتیجه حاصل شد که به ترتیب زبان، هنجارها، ارزش ها و باورها از کالبد شهر تاثیر می پذیرند
    کلیدواژگان: شکل شهر، فرهنگ مادی و غیرمادی، تغییرات فرهنگی، منطقه 8 تهران
  • علیرضا حسنی، سید مجید مفیدی شمیرانی* صفحات 461-472
    مکان یابی های ناکارآمد، الگوهای حمل ونقل سنتی، به کار بردن الگوهای جدید شهرسازی بدون در نظر گرفتن پایه های نظری متناسب با شرایط اقلیمی بخش مهمی از محیط انسان ساخت را شامل می شوند که منشا اصلی پدیده تغییراقلیم است. لذا بازتعریف اصول پایه شهرسازی در راستای رویکرد تغییراقلیم از یک سو منجر به ایجاد محیطی پایدار می شود و از سوی دیگر اثرات سو بر ایجاد پدیده تغییراقلیم را کاهش می دهد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی ارتباط دوسویه بین ساختار طراحی شهری و پدیده تغییراقلیم در یک فرایند چرخه ای، است. پژوهش حاضر تحقیقی بنیادی است که در آن از رویکرد تفسیرگرایی کمک گرفته شده است. تکنیک به کاررفته در این رویکرد، تحلیل محتوای کیفی است. دستاورد پژوهش حاضر بازتعریف ساختارهای طراحی شهری و تغییراقلیم در انطباق با محیط انسان ساخت، ارایه چارچوب برنامه ریزی و طراحی شهری مبتنی بر کاهش اثرات سو بر پدیده تغییراقلیم و ارایه الگوی مفهومی تعامل طراحی شهری (بعد رویه ای و ماهوی) و تغییراقلیم در یک ساختار منسجم می باشد
    کلیدواژگان: طراحی شهری، تعییر اقلیم، بعد ماهوی، بعد رویه ای
  • آنا مرحمتی، سولماز دشتی*، جعفر مرشدی صفحات 473-484

    پارکها و فضاهای سبزشهری یکی از مهمترین کاربریهای شهری میباشند،که وضعیت توزیع آنها در سطح شهرها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.منطقه6شهر اهواز به لحاظ توزیع فضای سبزشهری از وضعیت مناسبی برخوردار نمیباشد،به همین علت دستیابی به پهنه های مناسب جهت ایجاد فضای سبز در این منطقه هدف اصلی این پژوهش است.برای دستیابی به این هدف از روش ارزیابی چندمعیاره در محیط GIS استفاده گردید.برای انجام روش مذکور ابتدا معیارهای موثر در مکانیابی فضای سبزشهری با روش دلفی مشخص گردیدند،که شامل معیار مراکز مسکونی،مراکز آموزشی،شبکه ارتباطی،فضای سبز موجود، مراکز فرهنگی،تراکم جمعیت، مراکز صنعتی و مراکز ورزشی میباشد.در گام بعدی از نقشه کاربری اراضی شهر اهواز لایه های معیارهای موردنظر استخراج شدند و ارزشگذاری گردیدند.همچنین برای وزندهی به لایه ها از روشAHPاستفاده شد و در نهایت با روی همگذاری لایه های وزندار به کمک روش همپوشانی نقشه نهایی تهیه گردید.باتوجه به نتایج از کل مساحت این منطقه64/647هکتار(53/47درصد) برای ایجاد فضای سبز شهر مناسب میباشد،که در نواحی شمال به سمت غرب منطقه متمرکز شده است و از میان تمام پهنه ها،پهنه خوب بیشترین مساحت را به خود اختصاص داده است(88/30درصد).نتایج ارزیابی حاکی از آنست که فضای سبز منطقه6اهواز باتوجه به معیارهای مکانیابی از پراکنش مناسبی برخوردار است و از طرفی،زمین های مناسب برای ایجاد فضای سبزتناسب زیادی با نقشهکاربری اراضی در منطقه6کلانشهر اهواز دارند پیشنهاد میشود برای دستیابی به نتیجه قبل قبولتر بازنگری کلی در تهیه و اجرای طرحهای جامع و تفصیلی در خصوص مکانیابی فضاهای سبز شهر اهواز و توجه مدیران شهری به پتانسیلها و محدودیتهای موجود در منطقه جهت ارایه خدمات بهتر انجام گیرد

    کلیدواژگان: مکان یابی، فضای سبز، AHP، GIS، اهواز
  • اسماعیل مکرمی، حیدر لطفی*، مجید ولی شریعت پناهی، علی اصغر اسماعیل پورروشن صفحات 484-510

    هدف اصلی این مقاله عبارت است از بررسی الزامات دیدگاه اقتصاد سیاسی برای حل بحران های ژیوپلیتیکی منطقه خاورمیانه می باشد. سوال اصلی مقاله این است که مولفه های اقتصاد سیاسی در منازعات منطقه خاورمیانه چه نقشی دارند؟ روش این مقاله کیفی است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه است و داده های پژوهش نیز با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی تبیین خواهند شد. نتایج مقاله نشان می دهد که مولفه های ژیواکونومیک در منازعات منطقه خاورمیانه نقش ثانویه را برای ایجاد همگرایی و از طرفی نقش اصلی را برای منازعه افرینی دارند. ظهور افکار ناسیونالیستی مانند پان عربیسم، پان ترکیسم و پان ایرانیسم و توطیه های بیگانگان و منفعت طلبان با ایجاد تفرقه میان مذاهب مختلف اسلامی، ضعف رهبران در اداره امور جامعه و هم چنین وجود برخی حکومت های اقتدارگرا، این منطقه را تبدیل به کانونی از تحولات و تنش ها در دنیای کنونی کرده است. هم چنین بحران مشروعیت در کشورهای عربی و موج بیداری تحت تاثیر دموکراسی خواهی، درگیری های سیاسی و مذهبی درون منطقه ای، ناآرامی های اجتماعی و بی ثباتی سیاسی در اثر جنبش های آزادی خواهی از دیگر عوامل آسیب پذیری کشورهای منطقه است. همه این عوامل دست به دست هم می دهند تا کشورهای عرب منطقه در اثر تدابیر نادرست سیاسی، ضعیف ترین و با وجود منابع عظیم نفتی، وابسته ترین ملت کشورهای منطقه به خارج محسوب شوند

    کلیدواژگان: بحران ژئوپلیتیکی، منطقه خاورمیانه، اقتصاد سیاسی، خلیج فارس
  • عبدالکریم انصاری، حیدر لطفی*، مجید ولی شریعت پناهی، پیروز مجتهدزاده صفحات 511-531
    هدف اصلی این پژوهش عبارت است از تبیین رقابت های ژیوپلیتیکی قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در عراق و تاثیر آن بر امنیت ملی ایران. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که چالش های امنیت ملی ایران در عراق بعد از سقوط صدام حسین در سال 2003 تا 2019 چه بوده است؟ روش تحقیق از نظر نوع، آمیخته (دو فاز کیفی و کمی) است. بخش کیفی مبتنی بر کدگذاری چند مرحله ای است. بخش کمی از نظر نوع توصیفی پیمایشی، از نظر هدف کاربردی خواهد بود. جامعه آماری شامل متخصصان و صاحب نظران فعال در حوزه علوم سیاسی و روابط بین الملل خواهد بود. نمونه آماری برابر 371 نفر از اساتید علوم سیاسی و دانشجویان علوم سیاسی و روابط بین الملل و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب خواهند شد. ابزار پژوهش شامل روش های مصاحبه (رونوشت)، روش دلفی و پرسشنامه است. جهت روایی ابزار پژوهش ابتدا از کارشناسان علوم سیاسی و روابط بین الملل جهت ارزیابی محتوایی و صوری نظرخواهی خواهد شد. سپس پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ در مرحله مقدماتی (مطالعه راهنما) و پایانی ارزیابی خواهد شد. نهایتا ساختار پرسشنامه و سازه پژوهش با استفاده از روش تحلیل عاملی خواهد شد
    کلیدواژگان: رقابت های ژئوپلیتیکی، قدرت های منطقه ای و بین المللی، عراق، امنیت ملی، ایران
  • مهران شیرازی، محمد اخباری*، مجید ولی شریعت پناهی صفحات 533-570
    پس از فروپاشی رژیم بعث عراق این کشور به دورانی گام نهاد که مهم ترین ویژگی آن به قدرت رسیدن بازیگران داخلی جدید در ساختار سیاسی است. با توجه به تغیرات پیش آمده در کشور عراق پس از سال 2003، شیعیان که در طول تاریخ عراق در موضع ضعف قرار داشتند توانستند نفوذ قابل توجهی در ساختار دولت عراق به وجود آورند. هدف اصلی از انجام این پژوهش عبارت است از بررسی روند مشارکت شیعیان عراق در ساختار قدرت سیاسی این کشور از 2003 تاکنون و تاثیر آن بر نفوذ منطقه ای ایران است. سوال اصلی رساله این است که مشارکت شیعیان عراق در ساختار قدرت سیاسی این کشور از 2003 تاکنون چگونه بوده و تاثیر آن بر نفوذ منطقه ای ایران تا چه اندازه حایز اهمیت است؟ این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و براساس منابع کتابخانه ای نگاشته شده است. نتایج مقاله نشان می دهد که ساختار قدرت سیاسی در عراق بعد از 2003 زمینه کنشگری شیعیان عراق را در کنار سایر گروه ها فراهم کرده است. شیعیان عراق از تاثیر گذارترین گروه های سیاسی در عرصه سیاسی عراق خواهند بود. پیوند فرهنگی و مذهبی شیعیان ایران و عراق می تواند ابزارهای نرم نفوذ منطقه ای ایران را تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: نفوذ منطقه ای، شیعیان عراق، ایران، مشارکت سیاسی
  • بهروز مرادی، علی اصغر اسماعیل پورروشن*، داود حسن آبادی صفحات 571-596
    امروزه مرزهای سرزمینی در زمره یکی از مهم ترین مسایل ملی و بین المللی به شمار میروند. تامین امنیت ملی از اولویت های دولت ها در سیاست گذاری ملی و منطقه ای محسوب گردیده که همواره در تدوین آن تلاش می شود؛ تهدیدها، چالش ها و فرصت ها شناسایی و نیز تاثیر مکان های مختلف جغرافیایی بر آن مدنظر قرار گیرد. وضعیت مرز در اوضاع سیاسی، نظامی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یک کشور تاثیر مستقیم دارد. هدف اصلی این رساله عبارت است از تحلیل و بررسی تهدیدات امنیت ملی در مناطق مرزی در استان های کردستان و کرمانشاه. سوال اصلی مقاله این است که تهدیدات امنیت ملی ایران در مناطق مرزی استان های کردستان و کرمانشاه کدام اند؟ با توجه به حساسیت امنیت در مرزهای غربی کشور و اهمیت موضوع، تاکنون کمتر مطالعه ای پیرامون این مسئله در استان های کردستان و کرمانشاه انجام گرفته است از این رو این پژوهش بر آن است تا شاخص های موثر بر امنیت ملی در استان های کردستان و کرمانشاه را بررسی نماید. ایران کشوری است که در همزیستی با کشورهای همسایه از موقعیت های همسان / ناهمسان ژیوپلیتیک ، ژیواکونومی و ژیوکالچر برخوردار است . نتایج مقاله نشان می دهد که مهم ترین تهدیدات امنیت ملی ایران در مناطق مرزی استان های کردستان و کرمانشاه عبارت اند از: تهدیدات دفاعی، تهدیدات سیاسی ، تهدیدات اجتماعی، تهدیدات اقتصادی ، تهدیدات امنیتی
    کلیدواژگان: امنیت ملی، مناطق مرزی، کردستان، کرمانشاه
  • مهرنوش قدسی* صفحات 597-611
    توسعه و ایجاد محیط های مناسب شده و بدون مانع برای همه آحاد جامعه با ظرفیت های جسمی و حرکتی، ذهنی و روانی متفاوت اقدامی ضروری بوده و موجب ارتقاء کیفیت زندگی در هر جامعه، بخصوص در کشور ماست. مناسب سازی فضاهای شهری، از جمله رویکردهای عدالت محورانه در برنامه ریزی و مدیریت شهری معاصر محسوب می شود. هدف از این پژوهش تحلیل و بررسی تاثیر کمی و کیفی حضور کم توانان جسمی-حرکتی در بلوار آیت الله خمینی شهر قدیم هشتگرد که از خیابان های پر رفت و آمد و دارای تنوع کاربری فراوان می باشد از منظر مناسب سازی و ارایه راهبردهایی بر اساس شناخت نقاط قوت و ضعف در کنار محدودیت ها و فرصت ها در منطقه مورد مطالعه و الویت بندی معضلات موجود بر اساس استانداردها و پتانسیل های آن بوده است. روش شناسی انجام این پژوهش از منظر هدف، کاربردی و از منظر چارچوب پژوهش، توصیفی-تحلیلی است که به شیوه پیمایشی انجام شده است. جهت ارزیابی کیفی از پرسشنامه استفاده شد. طبق خروجی نرم افزار spss ضریب 0/8 حاکی از روایی و اعتبار قابل قبول پرسشنامه داشت. یافته ها حاکی از آن است که در حال حاضر بیشترین میزان رضایت مربوط به فضاهای پارک ها و کمترین آن مربوط به فضاهای عمومی است
    کلیدواژگان: معلول جسمی-حرکتی، مناسب سازی، فضاهای شهری، هشتگرد
  • یونس شهنوازی، محمود رضا انوری*، مریم کریمیان بستانی صفحات 613-630
    هدف پژوهش حاضر؛ تبیین زیست پذیری مناطق شهری (مورد مطالعه: شهر زاهدان) می باشد. رویکرد حاکم بر فضای تحقیق کیفی و کمی و نوع تحقیق کاربردی است. در این مورد مطالعات جامعی در خصوص شاخص های تحقیق در محدوده مورد مطالعه انجام و سپس برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از تکنیک FUZZY استفاده شده است. نتایج اولویت بندی ابعاد نشان داد که وضعیت ابعاد خدمات و زیرساخت شهری و مدیریت شهری در سطح مطلوب، وضعیت بعد تاریخ شهری در سطح متوسط و وضعیت ابعاد اقتصاد شهری و محیط شهری در سطح نامطلوب و کمی نامطلوب می باشد که این نشانگر وضعیت زیست پذیری شهر زاهدان در سطح متوسط است. همچنین در استنتاج وضعیت شاخص های مورد مطالعه در تعیین زیست پذیری شهری هر یک از 5 منطقه ی مورد مطالعه در شهر زاهدان مقدار نافازی نهایی به عنوان خروجی سیستم استنتاج فازی در نرم افزار متلب برای منطقه 5 برابر است با 81/0 که سطح زیاد زیست پذیری شهری و برای منطقه 3 که برابر است با 38/0 که سطح بسیار کم زیست پذیری را نشان می دهد
    کلیدواژگان: زیست پذیری شهری، مناطق، پایداری، توسعه، زاهدان
  • امین سهرابی، حیدر لطفی*، مجید ولی شریعت پناهی، داود حسن آبادی صفحات 631-651
    تعریف علمی ژیوپلیتیک در قالب یک مفهوم ترکیبی قابل تبیین است که در آن سه عنصر اصلی جغرافیا، قدرت و سیاست دارای خصلتی ذاتی هستند. منطقه ی دریای عمان یکی از مناطق صاحب موقعیت ژیوپلیتیک است که نقش بسیار مهمی در معادلات نظامی و اقتصادی جهان دارد . هدف اصلی این مقاله عبارت است از تحلیل و بررسی رقابت های ژیوپلیتیکی قدرت های منطقه ای و بین المللی در سواحل دریای عمان و اثر آن بر توسعه ایران. سوال اصلی مقاله این است که مهم ترین رقبای منطقه ای و فرامنطقه ای در سواحل دریای عمان کدام اند و این رقابت های چه تاثیری بر توسعه ایران خواهد گذاشت؟ روش این مقاله کیفی است و داده های مورد نیاز مقاله به شیوه کتابخانه گردآوری شده اند. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز توصیفی- تبیینی است. نتایج مقاله نشان می دهد که منطقه دریای عمان به دلیل نزدکی و همجواری با منطقه مکران و خلیج فارس و نیز تنگه هرمز و البته برخورداری از مولفه های ژیوپلتیک فرهنگی عرصه رقابت قدرت های منطقه ای و جهانی بوده است و توسعه کشورهای منطقه را امنیتی نموده است
    کلیدواژگان: دریای عمان، ژئوپلیتیک، خلیج فارس، تنگه هرمز
  • علیرضا خانی اوشانی، ناصر اقبالی*، پروانه زیویار، حمید رضا جودکی صفحات 653-674
    از مهمترین چالشهای فعلی شهرها موضوع مدیریت حریم و صیانت آن می باشد به طوری که رشد و شکل گیری بی ضابطه این پسکرانه های شهری،مغشوش وکانون مشکلات عدیده بوده و تفاوت نامتجانس و بی ثباتی معنی دار پهنه های حریم با محدوده شهرها محسوس می باشند .حریم شهرداری منطقه 4 تهران نیز در نظام توسعه پایدار طی دهه های گذشته با چالشهای اساسی روبرو بوده و هدف کلی این تحقیق، تطبیق راهبردهای مدیریت صیانت برتوسعه پایدارحریم منطقه 4 تهران با حریم مناطق کلانشهرهای موفق و توسعه یافته و شناسایی چالشهای محدوده مورد مطالعه و ارایه راهبردهایی متناسب جهت دستیابی به توسعه پایدار می باشد.تحقیق پیش رو از لحاظ نوع پژوهش(کمی و کیفی) با استناد به اینکه دارای محدوده مورد مطالعه (محیط پژوهش) می باشد از نوع کمی،پیمایشی واثبات گرایانه بوده و همچنین از لحاظ هدف،تحقیقی کاربردی و توسعه ای و بر مبنای ماهیت و روش کار،تحقیقی از نوع تطبیقی و تحلیلی وتکنیک جمع آوری اطلاعات به صورت اسنادی (کتابخانه ای (می باشد . نتایج این تطبیق منجر به خروجی و یافته های دو رویکرد اصلی در برنامه ریزی حریم شهرها، الف:"کمربند سبز"راهبردهای اصلی کشورهای اروپایی و ب:"محدوده اعمال قدرت فرا مرزی"راهبردهای اصلی ایالت متحده آمریکا گردید و درپایان با استناد به یافته های پژوهش،دست آوردها و نتایج علمی و پژوهشی عام و در سطح کلان درارتباط با حریم کلیه شهرها و همچنین خاص و خرد در ارتباط با حریم شهرداری منطقه 4 تهران جهت رفع چالشهای موجود و دستیابی به توسعه پایدار ارایه می گردد
    کلیدواژگان: راهبرد، حریم، مدیریت صیانت، توسعه پایدار، حریم منطقه 4 کلانشهر تهران
  • احمد جعفری، مجید نصیری*، سید محمد رضا حسینی، پرویز سعیدی صفحات 675-699
    این مطالعه براساس رویکرد اکتشافی از نوع آمیخته(کمی - کیفی) انجام شده است. در بخش نخست براساس مطالعات کتابخانه ای و سپس مصاحبه های تخصصی به شناسایی شاخص های موفقیت کسب وکار با رویکرد روان شناختی مبادرت ورزیده شد. پس از مرحله تحلیل کیفی به توزیع پرسشنامه و گردآوری داده ها از خبرگان شهرک های صنعتی استان سمنان پرداخته شد و مولفه های اصلی و فرعی موفقیت در کسب و کار با رویکرد روانشناختی استخراج شده. در روش تحقیق در بخش کیفی، خبرگان نظری و تجربی شامل اساتید دانشگاه و مدیران شرکت صنعتی استان سمنان شامل 10 نفر از خبرگان بودند که به روش غیر تصادفی از نوع گلوله برفی انتخاب شدند و در بخش کمی، جامعه آماری تعداد 325 نفر است. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 176 نفر برآورد شده است که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند داده ها در بخش کیفی به روش مصاحبه انجام گرفته که جمع آوری با استفاده از دلفی فازی غربالگری شده و برای سطح بندب مولفه ها و مدلسازی از روش ISM استفاده شده است سپس در بخش کمی نیز از رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS استفاده شد و در نهایت الگوی موفقیت کسب و کار در ایران با توجه به ویژگی های روانشناختی و شخصیتی کارآفرینان در بخش صنعت استان سمنان طراحی گردید
    کلیدواژگان: فرصت، کارآفرینی اقتصادی، تجارت الکترونیک، حوزه بانکی
  • رضا برنا، مصطفی علی نقی زاده* صفحات 701-714
    گیاهان زراعی برای رشد و نمو و تکامل مراحل فنولوژیکی خود نیازمند شرایط مناسب محیطی هوا، آب و خاک می باشند. محصول زعفران سازگاری خوبی با آب و هوای خشک و نیمه خشک دارد. تحقیق حاضر به منظور پهنه بندی کشت زعفران در استان خوزستان و تعیین نواحی مستعد این محصول به وسیله نرم افزار GIS می باشد. برای انجام این تحقیق از داده های هواشناسی 12 ایستگاه سینوپتیک در سطح استان در یک دوره آماری 20 ساله(2006-1987) به صورت میانگین ماهانه و داده های روزانه استفاده شده است. در این تحقیق به وسیله مقایسه رگرسیونی، شباهت اقلیمی ایستگاه های استان خوزستان و شهرستان تربت حیدریه(یکی از نواحی زعفران خیز ایران) از نظر بارش و دما مشخص شد و سپس دیگر شرایط اقلیمی برای محصول زعفران مورد بررسی قرار گرفته است. برای تهیه نقشه های مورد نظر و به منظور وزن دهی به هر یک از پارامترها بر اساس اولویت، از مدلAHP استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد با توجه به شرایط اقلیمی و محیطی مطلوب برای گیاه زعفران(مانند: بارش، ارتفاع، شیب، تابش آفتاب و همچنین یخبندان)، نواحی شمالی و شرقی استان خوزستان مستعد و مناسب برای کشت محصول زعفران می باشد. در استان خوزستان با فاصله گرفتن از نواحی شمالی و شمال شرقی، شرایط برای کشت زعفران نامطلوب و با محدودیت مواجه می شود
    کلیدواژگان: پهنه بندی، زعفران، GIS، استان خوزستان
  • حمید رضا زراعت پیشه، خسرو موحد*، وحیده حجتی صفحات 715-734

    رشد جمعیتی شهر شیراز در محدوده محله قصردشت در دوره معاصر، منجر به ساخت فضاهای مسکونی گسترده و تخریب چشم انداز محله شده است. هدف این تحقیق، بررسی رابطه بین ارزشهای فرهنگی و شکل گیری چشم انداز فضاهای مسکونی می باشد. جامعه آماری این پژوهش محله قصردشت شیراز می باشد. روش نمونه گیری به صورت ساده تصادفی است. نوع تحقیق در پژوهش پیمایشی (زمینه یابی) می باشد و روش تحقیق همبستگی به رابطه میان متغیرها پرداخته است. مدل تحلیل عاملی مسیر در نرم افزار لیزرل جهت پیش بینی ارتباط متغیرها مستقل، وابسته و میانجی شامل؛ ارزشهای فرهنگی، چشم انداز و ادراک را مورد کنکاش قرار داده است. پرسشنامه محقق ساخته است. و روایی و پایایی پرسشنامه بوسیله نظر اساتید و الفا کرونباخ در نرم افزار اس پی اس بررسی می شود. و به صورت خود پرسشگر به صورت نمونه گیری غیر احتمالی پر می شود. نتایج در دو سطح آمار توصیفی (مدت سکونت) و استنباطی (همبستگی و سطح معنی داری رابطه) مورد بررسی قرار می گیرد. در مدل تحلیل عاملی مسیر رابطه میان متغیرهای؛ مستقل (ارزشهای فرهنگی)، وابسته (چشم انداز) و میانجی (ادراک) تایید شده است. متغیر وابسته عناصر طبیعی ارتباط بیشتری با ارزشهای فرهنگی دارد و این موضوع بیانگر این است که عناصر طبیعی نقش مهم تری بر کیفیت چشم انداز دارد. و در سطح معنی داری رابطه بین مولفه های ارزشهای فرهنگی رابطه مستقیم و معنی دار می باشد، اما مولفه های، آداب و رسوم و مسولیت پذیری دارای رابطه مستقیم و معنی دار نمی باشد

    کلیدواژگان: ارزشهای فرهنگی . چشم انداز . ادراک .محله قصردشت
  • سید ابوطالب نوری همپا، خیرالله پروین*، محمدحسن حبیبی صفحات 735-752

    هدف از این پژوهش شناسایی و ردیابی موانع و مسایل اجرایی برنامه‌های حوزه‌ی مدیریت شهری و نقش و جایگاه قانون در آن می‌باشد. روش در این تحقیق از روش کتابخانه‌ای یا اسنادی با ابزار یعنی فیش‌برداری استفاده شده است. یافته‌ها: تصویر وضع موجود سامانه مدیریت شهری در ایران، تصویری مغشوش است. امور جاری در کشورها براساس مجموعه قوانین آنها اداره می‌گردد و قوانین و مقررات، نقش ابزار اجرایی مدیران شهری را به عهده دارد. اما، علی‌رغم گسترش شهرها و به تبع آن پیچیده‌تر شدن مسایل شهری و گسترش حیطه وظایف مدیران شهری، هنوز هم قانون مصوب 1334 شهرداری (با اصلاحات) به عنوان قانون اصلی در شهرداری تهران به حساب می‌آید و این امر موجب بروز مشکلات عدیده‌ای گردیده است. نتیجه‌گیری: مطالعه‌ی منابع و ماخذ حقوقی، ناکارآمدی و قدیمی بودن قوانین مدیریت شهری را نشان می‌دهد که روزآمدی این قوانین موجبات ساماندهی بخشی از مشکلات این حوزه را فراهم می‌نماید. یکی از اقداماتی که می‌تواند جهت اصلاح روندهای نادرست و یا بهبود وضع موجود موثر واقع شود، آسیب‌‌ شناسی اجرای طرح‌های شهری است و از این طریق می‌توان راه‌هایی را برای جلوگیری از شدت یافتن مسایل و ریشه‌کن کردن آنها پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، مدیریت شهری، قبل از انقلاب، بعد از انقلاب
  • زهره یوسف زاده، علی نوری کرمانی*، حسین حاتمی نژاد، محمد مهدی حسین زاده صفحات 753-774

    مفهوم کیفیت زندگی شهری در فرایند توسعه شهرها حلقه‏ای مفقوده در همه وجوه زندگی شهری است. یکی از راه‏ حل‌های تصمیم‌گیران و مدیران شهری جهت توسعه و ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان در هر منطقه، بکارگیری رویکرد بازآفرینی شهری است. منطقه 15 با شش ناحیه درمحدوده قانونی شهر و یک ناحیه در حریم استحفاظی بعنوان محدوده مطالعاتی این پژوهش جهت بررسی میزان سطح کیفیت زندگی ساکنان از جنبه‌های(اجتماعی‌فرهنگی،اقتصادی، کالبدی زیست محیطی،مدیریتی)انتخاب شده است.جمع‌آوری داده‌ها از روش‌پرسشنامه‌ای، تهیه نقشه‌ها در محیط Gis و انجام تحلیل آماری داده‌ها از طریق نرم افزار (Spss و Pls)صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شهروندان منطقه مطالعاتی میباشد. حجم نمونه با استفاده از مدل کوکران تعداد 384 پرسشنامه تکمیل وداده‌ها از روش‌های تحلیل مسیر، تحلیل عاملی، تی، تک نمونه‌ای، وهمبستگی کانونی مورد آزمون قرارگرفتند. طبق یافته‌های تحقیق بیشترین تاثیراز شاخصهای بازآفرینی، بعد کالبدی با میانگین شاخص‌ 11/3 و در شاخص‌های کیفیت زندگی نیز بعد کالبدی با میانگین شاخص‌ 90/2 می‌باشد. در تحلیل تاثیرات مولفه‌های بازآفرینی بر مولفه‌های کیفیت زندگی بیشترین تاثیر در بازآفرینی با بعدکالبدی مولفه‌ها‌‌ی" دسترسی به خدمات" با 44/0 = β ، و"ساختمانها" با 25/0 = β و "شبکه اتصالات جاده‌ای و دسترسی بزرگراه شهری" با 17/0 = β ، به ترتیب رتبه اول تا سوم بوده است. لذا فقط دربخش کالبدی منطقه یکسری اقدامات توسعه انجام گرفته است ولی منجر به بهبود وارتقاء سطح کیفیت زندگی شهروندان در حد مطلوب نگردیده و همین موجبات نارضایتی ساکنان را بوجود آورده است.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، فضاهای شهری، کیفیت زندگی، منطقه پانزده، تهران
  • مجید کاشانی، علیرضا استعلاجی*، مجید ولی شریعت پناهی، محسن رنجبر صفحات 775-800

    بهبود ساختار اقتصادی و سنجش میزان کیفیت زندگی روستایی و شناسایی عوامل بهبوددهنده آن، به سیاستگذاران , و برنامه ریزان برای افزایش سطح کیفیت زندگی کمک می کند ،بسیاری از روستاها یی که در حوزه نفوذ کلانشهر ها و شهرهای بزرگ قرار دارند با بی توجهی به ساختار اقتصادی ،که منجر به تغییر در ساختار کیفیت زندگی روستاییان شده است .بنا براین هدف این پژوهش نقش توسعه شهری در کیفیت زندگی در ابعاد اقتصادی روستاهای حوزه نفوذ منطقه22 تهران می باشد ،داده های تحقیق از طریق تنظیم پرسشنامه های مختلف، مطالعات میدانی و اسنادی برای8 روستای حوزه نفوذ منطقه 22 تهران جمع آوری شده است و با استفاده از روش شناسی توصیفی تحلیلی، پیمایش به صورت میدانی و با نظر خواهی از مردم بوسیله آزمون کروسکال والیس موردبررسی قرار گرفته است که بر اساس فرمول کوکران 352 خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است و 4مولفه و 19 گویه در ابعاد اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت نتایج بدست آمده از تحقیقات میدانی و ارزیابی شاخص های مذکور،بیانگر این مطلب است که که روستا های حوزه نفوذ منطقه22 تهران به لحاظ دار بودن مشکلاتی همچون اقتصاد غیررسمی و پایین بودن سطح درآمد رضایتمندی از کیفیت زندگی در مولفه های اقتصادی در بین این روستاها تفاوتهای زیادی وجود داردودر مجموع کیفیت زندگی در محدوده مورد مطالعه در ابعاد اقتصادی در سطح متوسط قرار دارد.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، کیفیت زندگی، روستاهای حوزه نفوذ، منطقه22 تهران
  • علی اکبر مازندرانی، علی اصغر اسماعیل پورروشن*، ریباز قربانی نژاد، مجید ولی شریعت پناهی صفحات 801-825

    پژوهش حاضر با توجه به جایگاه منحصر به فرد جمهوری اسلامی ایران به تبیین راهبردی جایگاه ایران درساختار ژیوپلتییکی جدید خاورمیانه پرداخته است و به منظور تحلیل یافته های تحقیق از روش توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف کاربردی – توسعه ای بهره برده است. جامعه آماری تحقیق حاضر از کلیه کارشناسان حوزه های علوم نظامی و جغرافیای سیاسی تشکیل شده است که حجم نمونه آن تعداد 35 نفر تخمین زده شد. به منظور تحلیل یافته های تحقیق نیز از طریق مدل آزمون بینومال تست و میانگین در نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج نشان داد کاهش تنش ها و واگرایی های منطقه ای و افزایش نفوذ سیاسی، فرهنگی و مذهبی از جمله مهمترین راهبردهای جمهوری اسلامی ایران در ساختار ژیوپلیتیکی نوین خاورمیانه خواهد بود و گسترش گروهک های تروریستی، تغییر رویکرد کشورهای منطقه در قبال تحریم های آمریکا، افزایش نفوذ آمریکا در مرزهای ایران و افزایش نزدیکی روابط اسراییل و عربستان از جمله مهمترین چالش های فراروی جمهوری اسلامی ایران در در ساختار ژیوپلیتیکی جدید خاورمیانه است.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، ژئوپلیتیک، نفوذ منطقه ای، جمهوری اسلامی ایران
  • مریم احمدی، عسگر جلالیان *، علی فقیه حبیبی صفحات 826-843

    هدف پژوهش، تحلیل ریسک زیست محیطی آلودگی هوا در شهر تهران است. تحقیق از نوع کاربردی است که براساس داده‌های آماری بازه زمانی 1386 تا 1397 انجام شده است. برای سنجش و مقایسه تطبیقی آلاینده‌های هوای تهران، از شاخص کیفیت هوا و استانداردهای سالانه مربوط به آلاینده‌ها استفاده شد. روش ارزیابی ریسک نیز الگوی سه متغیره ویلیام فاین بوده است. نتایج بیانگر آن بوده است که میانگین غلظت سالانه دو آلاینده ذرات معلق (PM2.5 و PM10) در تمام سالها بالاتر از استاندارد بوده و سه آلاینده دی‌اکسید نیتروژن، دی‌اکسید گوگرد و منواکسید کربن از روند متغیری برخوردار بوده‌اند و ازن نیز نسبت به سال مبدا، دارای وضعیت بهتری است. از سوی دیگر، احتمال وقوع ریسک آلودگی ناشی از آلاینده‌های هوا در سطح شهر تهران، نسبتا زیاد بوده و امتیاز 5 برای آن ثبت می‌گردد. همچنین؛ در خصوص میزان تماس با آلاینده‌های شاخص نیز، امتیاز 6 که بیانگر تماس هفته‌ای چندبار و بین 6 تا 8 ساعت می‌باشد، و میزان پیامد نیز امتیاز 6 را کسب کرده است. در مجموع، می‌توان چنین عنوان نمود که رتبه ریسک زیست محیطی آلودگی هوا در سطح شهر تهران، عدد 180 بوده که نشانگر وضعیت اضطراری و «سطح ریسک متوسط» است و لازم است تا توجهات لازم در اسرع وقت صورت گیرد. به منظور کاهش آلودگی هوای شهر تهران لازم است تا براساس اصول توسعه پایدار شهری اقدامات لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل ریسک، آلودگی هوا، توسعه پایدار شهری، آلاینده های هوا، کلانشهر تهران
  • علیرضا آریان مهر، الهام پورمهابادیان *، مهدی محمودی صفحات 844-868

    منظر شهری به عنوان یک از مهم‌ترین مباحث شهری باید همواره جنبه‌های بصری و زیبایی شناختی خود را حفظ نماید. یکی از مهم‌ترین مسایلی که نظر طراحان شهری را به خود جلب نموده، مسئله منظر عینی شهر و اغتشاش بصری آن است. از سویی دیگر، جغرافیای شهرها سرشار از بناهای بلندمرتبه و اصول و معیارهایی است که می‌بایست در طراحی کلانشهرها مورد بررسی و توجه قرار گیرد. برهمین اساس، تحقیق حاضر به بررسی دیدگاه‌های زیباشناسی در مقوله منظر شهری و تاثیر آن بر ساختمان‌های بلندمرتبه می‌پردازد. در این ضمن فراخوانی معیارهای بلندمرتبه‌سازی از دیدگاه نظریه‌پردازان، متخصصین معمار و شهرساز و همچنین ساکنین و غیرساکنین، بهره‌برداری شود و به-منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده‌های، روش‌های کیفی و کمی به صورت توامان به کار برده شده است، بدین‌صورت که برای تجزیه و تحلیل داده‌های کیفی از روش تحلیلی کیو، و جهت آنالیز داده‌های میدانی، از نرم‌افزار تحلیل آماری SPSS استفاده شده است. یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که در برنامه‌ر‌یزی‌ها و طرح‌های شهری در حوزه جغرافیای شهرها باید نسبت به طراحی و ساخت بناهای بلندمرتبه به نحوی اقدام نمود که به سیما و منظر شهری مطلوب کمک نماید. در این خصوص تدوین اصول و ضوابط ساخت ساختمان‌های بلندمرتبه توسط مدیریت شهری و وزارت راه و شهرسازی متناسب با ویژگی‌های هر شهر توصیه می‌شود. در پایان نیز اولویت های معیاربندی زیباشناسی منظر شهری در جغرافیای کلانشهرها مورد اشاره قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بلندمرتبه سازی، کلانشهر، زیبایی شناسی، منظر شهری، برنامه ریزی سیستمی
  • پریسا قادری، مریم کریمیان بستانی *، معصومه حافظ رضازاده صفحات 869-890

    نواحی شهری مراکز اصلی رشد اقتصادی، اجتماعی در هر کشوری هستند و خود را به عنوان جذاب‌ترین نقاط برای ایجاد ثروت، کار، خلاقیت و نوآوری اثبات کرده‌اند. اما در عین حال این نواحی با چالش‌های مهمی نیز در زمینه‌های تخریب فیزیکی و محیطی، محرومیت اجتماعی، ناامنی، بیکاری، کمبود مسکن، ترافیک و حاشیه‌نشینی روبرو هستند که این مشکلات کیفیت زندگی شهری را به شدت کاهش می‌دهد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر سنجش وضعیت اجتماعی و اقتصادی شاخص‌های ترکیبی کیفیت زندگی (مطالعه موردی: نواحی چهارگانه شهر چابهار)، میباشد. رویکرد حاکم بر فضای تحقیق کیفی و کمی و نوع تحقیق کاربردی است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزار (SPSS) استفاده شد. نتایج آزمون تی تک نمونه‌ای نشان داد میانگین گویه‌های اقتصادی و اجتماعی کیفیت زندگی در ابعاد عینی و ذهنی در ناحیه 1 و 4 شهر چابهار با مقدار میانگین به دست آمده کمتر از حد متوسط عدد (3)، گویای سطح پایین کیفیت زندگی در این نواحی می‌باشد. همچنین در ناحیه 2 و 3 میانگین‌های به دست آمده بالاتر از حد متوسط عدد (3)، گویای سطح کیفیت زندگی بالا در این نواحی می‌باشد. نتایج آزمون کروسکال والیس، نشان داد، رضایتمندی ساکنان ناحیه 2، از وضعیت اقتصادی و اجتماعی بیشتر از سایر نواحی شهر چابهار است. در نهایت تحلیل همبستگی نشان دهنده رابطه مستقیم و معنی‌دار در سطح آلفای 01/0 میان ابعاد اقتصادی با ابعاد اجتماعی وجود دارد. یعنی با بهبود کیفیت زندگی در هر یک از ابعاد مورد بررسی بعد دیگر هم بهبود پیدا می‌کند.

    کلیدواژگان: وضعیت اجتماعی و اقتصادی، نواحی شهری، شاخص های ترکیبی کیفیت زندگی، شهر چابهار
|
  • Hassan Zohrehvandi *, Ali Mohamad Khorshid Dost, Behroz Sari Saraf Pages 1-14
    Future projection of climate change is a great importance in order to be aware of the extent of change and to provide the necessary solutions to adapt to the new conditions. Therefore, in this research, the perspective of temperature and precipitation changes in selected synoptic stations in the west of the country was studied. For this purpose, was used the CanESM2 model data under RCP scenarios (RCP 2.6, RCP 4.5 and RCP 8.5) and SDSM statistical downscaling model. Its monthly and long-term changes were made in two different periods (2046-2065 and 2080- 2099) was compared with the base period (1961-2005). To ensure calibration and validation of the SDSM model, we used MAE, MSE, RMSE, R2 indexes and comparison charts. The results index that this model is suitable for the study area. The results of the model's perspective also showed that during the period of 2046-2065 precipitation in most stations (except for Sarpul Zahab) and more months of the year than the base period decreases. However, during the period (2080-2099) at all stations, precipitation will decrease compared to the base period. In terms of minimum and maximum temperatures, in all periods and in each period, the temperature will increase compared to the base period. Based on the long-term average, expected the precipitation is decrease by 6% and the minimum and maximum temperatures increase respectively 2 and 1.9 Celsius
    Keywords: Precipitation climate change Temperature RCP SDSM
  • Minoo Gharehbaglou *, Azita Balali Oskui, Ilgar Ardabilchi Pages 15-31

    An in-depth look at historicization requires an interdisciplinary approach to urban planning, conservation and architecture. The common chapter between these three fields of study is the need to harmonize the new structure with the old one. This also requires consideration of the two concepts of "cohesion" and "continuity" despite the change in different dimensions of the historical context by interpolation, in the shadow of which a link can be established between the new context and the building of harmony. Therefore, this study seeks to examine the impact of changes in the physical and non-physical dimensions of the historical context after the intermediates on their evaluation of qualitative components by examining the audience evaluation of two intermediates in Tabriz historical market. Accordingly, by deductive logic, a library study, research model and questionnaire were formulated and 175 field questionnaires were completed for each of the two sets of constitutional and proprietary. The obtained data show that audience evaluation of the impact of historical texture continuity and cohesion on different dimensions after interphase will vary depending on the characteristics of the intermediate building and it is not possible to formulate a model that has been prioritized and discussed in previous studies

    Keywords: Coherence, Continuity, Infill development, historic districts, Tabriz
  • Seyed Morteza Mousavi Darani, Abumohammad Asgarkhani *, Maryam Moradi Pages 33-44
    Today, the issue of refugees in the world is becoming more and more important, and it is important to protect their rights, including in countries whose political-geographical division is a state or province of relative autonomy and independence. Each state has its own rules and regulations regarding refugees and their admission.The aim of this study was to analyze the protection of refugee rights in the local government of the state of California. According to the present study, the issue of refugees is officially covered in international documents after World War II and the establishment of the United Nations. Under the Convention, States Parties do not have the right to deport, reinstate or reinstate asylum seekers, and to recognize the right to citizenship and the right to freedom of movement for refugees. The Convention recognizes other rights in the field of employment, the right to a trial, education and social security.Under U.S. law, the United States has a duty to ensure that the rights of all refugees, both legal and illegal, are equal, including personal rights, liberty, human rights, and at least adequate legal guarantees. And non-discrimination and protection of private and family life. In this regard, the local government of California has provided a variety of rights and legal protections for refugees and their children, the most important of which are in the areas of public health, education, and employment.
    Keywords: Refugee, Refugee Rights, Right to Education, Right to Work, Local Government of California
  • Abolfazl Nouri, Alireza Pourshikhian *, Hassan Asghari, Rafat Shahmari Pages 45-61
    The rapid population growth and urbanization in the metropolis of Tehran in recent decades has led to an increase in resource consumption and the spread of pollution. Continuation of this process can upset the economic and social balance within it and cause ecological imbalance in the urban area in which it is located. This is exactly contrary to the principles of sustainable development for the city of Tehran and its environment. The study area in this study is the 13th metropolitan area of Tehran, which is located in the east of Tehran with an area of about 1283 hectares and from this area is about 930 hectares to the urban fabric and the rest of the military lands, industries, sanctuaries, etc. Also, Sorkheh Hesar forest park with an area of about 394 hectares is located outside the legal limits and on the outskirts of the region, which is one of its prominent features to become a green city. On the other hand, the location of this region on the eastern outskirts of Tehran and the existence of a large military and industrial use can be major obstacles to urban stability and the formation of a green city. Based on this, the present study tries to assess the existing spatial-physical structure of Region 13 in the framework of green city indicators and to evaluate and analyze the capacities and challenges of green city formation in its areas
    Keywords: Green city, District 13 of Tehran, sustainable development, Urban sustainability
  • Kuomars Khodapanah * Pages 63-73
    Having different infrastructure services and social and economic facilities is one of the most important development indicators in each planning unit especially in rural areas. To succeed in planning and achieving development, the first step is to examine the real level of regional capability, limitations, and imbalances. The present research is descriptive and analytical. The aim of this study was to measure the level of development of rural areas of Timal Dashe sector and their ranking in terms of the level of facilities and facilities. The statistical population of the study consisted of 4 Ojun districts East, Sahandabad, Abbas, East and West. For collecting required data, two methods of library and field have been used. To analyze the research data and determine the level of development, 27 variables have been used in different economic, social and physical indicators in the rural area. In order to analyze rural development inequalities, the coefficient of variation (CV) has been used. . The results of the research show that the levels of the rural districts are different and according to the general coefficient of utilization, the most suitable rural district (East Azarbaijan) is about 1.34 times the most deprived rural district (Eastern Abbas). Differences in the levels of physical and social contexts are more than economic. Research findings also show that the rural areas of this sector still have a long way to achieve a balanced, integrated and sustainable development.
  • MOHSEN RAHIMI, Bahman Karga * Pages 75-91

    Informal settlements reflect the shortcomings and deficiencies of government policies and official markets that endanger the environment and impose additional costs to solve problems. The most important problems in marginal areas are the poor quality of urban living in these neighborhoods. And is an effective component in improving the quality of life of the social component Which encompasses the psychological, emotional and social needs of citizens such as the need for security, tranquility, beauty, social belonging, happiness, etc. These settlements are the 4th district of the city of Karaj. Except for areas that have many problems regarding the quality of life of residents. The current research presents a pattern of overlapping of some characteristics of social resilience with informal settlements to improve the quality of life in informal settlements by descriptive-analytical method using library documents Field information (questionnaire and interview). In order to investigate the effect of social resiliency components on the area of 4th district of Karaj, as a critical area in informal settlements, after collecting the questionnaires, the results were analyzed using SPSS software SMAR PLS. Results showed that the components of participation were directly effective , Education, security, justice, flexibility, interactions in social resilience in the neighborhood of line 4 of the fence of Karaj, and the proposed model is approved as a new model according to the results of the tests carried out.

    Keywords: Informal Settlement, Social Resilience, Quality of Life, neighborhood ofkhat 4 hesar karaj
  • Ali Toobchi Sani, Mahmood Mohammadi *, Saeed Khazaee Pages 93-110
    In the period of urban inflation and the downturn of urban disruption, we are witnessing the confrontation of two complex systems of the earth: biosphere (land, sea and atmosphere) and technology of the earth (cities, industry, trade and government). On the one hand, today is faster than any other time of year and undergoes widespread developments. This widespread transformation, following a nonlinear process, creates many complexities and uncertainties that make it difficult to deal with. In such circumstances, we have found that urban planners and policymakers lack an efficient future-oriented approach that enables them to make imminent changes, prepare effectively for subsequent consequences, and address Overcome the intricate and confused intricacies. One of the most important reasons for this is the inefficiency of cognitive tools in current and current decision-making and planning. In many cases, a lack of understanding of the conditions and causes of phenomena as well as the adherence of the planning process to the stereotypical process can lead to numerous problems in the target planning community and failure to realize the plans. The causal layered analysis method is one of the most important and effective methods in the field of futures studies that seeks to combine and integrate empirical, interpretive, critical, and intra-operative perspectives. It offered a much deeper look into the causes of complex issues in the chaotic urban environment, and then made realistic decisions.
    Keywords: Comprehensive-Rational Planning, Futures Studies, Causal layered analysis, Change, Complexity, Post-structuralism
  • Javad Asgari, Alireza Estelaji *, Majid Valishariatpanahi Pages 111-139
    Rural development requires special attention to human resources and villagers as important human resources in the agricultural sector are the main actors in rural development.Social capital can be identified through its functions such as trust, tolerance, cooperation, group solidarity, compassion, compassion, self-sacrifice, kindness and friendship.Sustainable development creates a normal standard of living by creating favorable conditions in the fields of food, health, employment, education and leisure. Therefore, in order to achieve sustainable urban development, which aims to improve the social, economic and cultural status of community members, the formation and strengthening of social capital is of particular importance. The main purpose of this article is to investigate the impact of social capital on the sustainable development of the studied urban neighborhoods in the villages of Garmsar city and areas of influence. The main question of the article is whether the components of social capital are effective in the formation of sustainable neighborhood development at the neighborhood level of the study area? The method of this article is descriptive analysis. The results of the article show that there is a significant relationship between residents' social capital and neighborhood sustainability. This capital is more effective in the sustainable social and economic development of the neighborhood than in improving the physical environment of the neighborhood. In addition, in confirming the results of previous research, a positive and acceptable relationship has been identified between the mental components of social capital and all components of local sustainability
    Keywords: Social Capital, Local development, sustainable, Village, Garmsar
  • ABOLFAZL POURIAN, parvaneh zivyar*, alireza estelaji, vahid barani pesyan Pages 141-157

    The impact of tourism on the economic and social development of different societies has led to today's tourism being regarded as a super industry. However, due to the problems and inadequacies of the modern lifestyle, rural areas have a higher priority for tourists for tourism purposes, which can fulfill the areas of entrepreneurship development in the rural areas. In this research, using scientific methods, questionnaire tools have been identified, factors and areas of entrepreneurship development in the field of rural tourism have been identified. Accordingly, the results obtained through T-test in tourist group indicate inappropriate attributes Available in sociology-cultural, environmental and physical areas, while experts say these capacities also indicate that the Anova test indicates that (to some extent) tourists and locals have (to some extent) entrepreneurial capacities in the fields. There are no social, cultural, environmental and physical issues at city level Experts do not approve of.

    Keywords: Rural tourism, Entrepreneurship, Factor analysis
  • Bijan Shojaei Borjoui, Seyed Ahmad Shayannia *, Mohammad Reza Lotfi, Javad Rezaian Zeidi Pages 159-168

    In this paper, the production schedule of workshop work in the conditions where the operations have probable times has been studied. A mathematical model with a solution procedure has been proposed to determine the scheduling of workshop production systems with the aim of eliminating these weaknesses and considering possible production conditions as well as reducing multiple production costs. To obtain a suitable answer in a justifiable time, an integrated solution procedure based on the neural network model to generate the initial justified answer and the Annealing Simulated algorithm to improve the performance and quality of the initial answer and to create the optimal / near-optimal solution are presented. To evaluate this method, several different workshop production scheduling problems have been solved and the obtained answers have been compared with Lingo software as a low limit. The computational results of the two methods show the proper performance of the proposed algorithm under conditions where the value of input parameters increases or in other words is a big problem. In order to increase the flexibility in applying the above algorithm in real industry conditions, probabilistic numbers based on three normal / uniform distributions and exponential of processing time are generated randomly. At the same time, the above model is programmed by lingo6 software. Finally, the comparison of the results obtained by solving the sample examples shows effective improvements in the answers obtained from the innovative method

    Keywords: workshop schedule, refrigeration simulation algorithm, Neural Network
  • Masoud Jalalian, MohammadSharif Malekzadeh *, Vahid Reza Mirabi Pages 187-201

    Due to the technological, cultural, political, social and economic infrastructures created in the 21st century, the phenomenon of tourism will be an inevitable fact in human behavior and action to satisfy the spirit of curiosity. Travel to other places has become a necessity of life in the 21st century. In the meantime, tourism is sometimes done for Muslims with less facilities and there are problems in this regard for them. As a result, there are restrictions on Muslim tourists in terms of food or entertainment. Most Muslim tourists usually check their destination and facilities before booking a hotel or plane ticket. Especially Muslims who need to observe certain limits and customs. "Halal tourism" is an issue that is raised in this regard. The present study is conducted with a mixed research approach and the statistical population is the experts active in the field of tourism. The number of statistical samples in the qualitative stage is determined to conduct interviews with 12 people, and in the quantitative stage, 107 activists and those involved in the field of tourism are selected. In the qualitative dimension, the theme analysis approach is used, and in the quantitative dimension, the Delphi method and confirmatory factor analysis are used to validate the model. Finally, after determining the categories, the general classes of halal tourism development model are identified in the form of 3 sections: halal tourism development requirements, tourism perception and sustainable development

    Keywords: Tourism, Halal Tourism, sustainable development
  • Ahmad Arabameri Amiri *, Hashem Amiri, Mosayeb Abbasi, Zahra SARJOVANSHIRAZI, Hosaein Mohamadi Pages 203-218

    Certainly what the Quran says, God's Word by Amin Jibril on the Seal of the Prophets (PBUH) to human eternal guide, then have the book in all areas of human life, including aspects political, social, moral and how wisdom and statecraft, etc. general guidelines given situations. since the Quran for human society and the environment that Muslims worship the Lord their growth and development and is of great importance, in this study, we decided to urban management analyzed from the perspective of Islam's founder in this study the characteristics of the ideal city, a sustainable security, peace and confidence, a lot of sustenance, and ... And material characteristics such as roads and passages, environmental justice, location, etc. will be examined and we will conclude that he Holy Law of Islam for city administration as well as other social needs, human societies have sent orders and rules if these teachings are taken into account, the earthly saint of the human species will be guaranteed, the most important emphasis of the sacred Islamic law in this field are: security of citizens assuredly abundant voodoo in the context of the research, in addition to these, related verdicts and doctrines have also been evaluated. In this study, in addition to field research, the library method is used

    Keywords: Urban Management, sustainable security, Justice
  • Esmaeil Hassanpour *, MohammadReza Giti Nejad Pages 219-232

    The need for geographical proximity for entrepreneurial marketing in start-ups in the classical and modern economy has been emphasized. Classical economics focuses solely on centralized industries and corporations, as well as reducing costs and purely scale, and modern economics with an emphasis on the benefits of other corporate magazines such as knowledge overflows, the need for media design and other tools for coexistence. Use them. In a geographical proximity structure, teams, technology cores, start-ups and industrial companies are located side by side. Start-ups and innovators in these structures, affecting the shared infrastructure by reducing overlap synergy. Knowledge and technology benefit. In this paper, the beginning of geographical mechanics in innovative start-up companies is expressed from the perspective of various theories and then the text is influenced and based on the license of geographical mechanics, including distributor, entrepreneurial retrieval in start-ups and innovative companies. , Proportional to the life span of companies, has been reviewed and compared

    Keywords: Geographical proximity, science, technology park, New start-ups
  • Anoshiravan Ravand, Shahryar Khaledi *, Davood Hassan Abadi Pages 233-245

    Changes will have a widespread impact on society and its structure. In recent years, in urban architecture and urban development, there have been adverse climatic influences due to the lack of respect for the principles and architectural rules consistent with the climate and the profitability of architecture, in consideration of other important factors in structures such as building rehabilitation against earthquakes and necessity And the importance of implementing structures with climatic elements and climates; with the aim of presenting a climate plan that, in all climates, buildings constructed in accordance with the principles of engineering and climate design, and minimize the need for heating and mechanical furnish. In the country of Iran, especially the Mianeh city were taken to be economically feasible, with a climate-compatible architectural design; structures that create comfort, hence the use of synoptic analyzes through Mahan's tables, the resulting cosine law It was planned that the building should be constructed to the north and south, and the windows should be selected on average. Heavy walls and walls. Our delay is more than 8 hours. For better ventilation, rectangular residential houses should be constructed. The main axis of the building generally is perpendicular to the wind, because the wind dominates in the northwest direction the fact that the amount of radiation in the summer increases and the winter in different directions of the wall is decreasing

    Keywords: Mianeh, climate change, Architecture, Cosine law, mahany
  • Mohsen Dehghani Ghantghastani, Farshad Javadizadeh * Pages 247-257

    Landfill site selection is a critical issue in the urban planning process because of its enormous impact on the economy, ecology, and the environmental health of the region. Landfill site selection process aims to locate the areas that will minimize hazards to the environment and public health. Multi-criteria evaluation methods are often used for different site selection studies. The purpose of this study was to determine suitable landfill site selection by using the geographical information system and the analytic hierarchy process in the study area. The final index model was grouped into four categories as ‘‘unsuitable’’, ‘‘low suitable’’,‘‘ suitable’’ and ‘‘best suitable’’ with an equal interval classification method. As a result, 66.6 % of the study area is not suitable for a landfilling, 29.7 % was low suitable,2.5 % was suitable, and 1.2 % was the best suitable for landfilling; 50.72 % of the study area is not suitable for a landfilling

    Keywords: Landfill, GIS, AHP, Sirik city
  • Alireza Dehghanpour Farasha, MohammadAli Salmani Nodoshan, Hojat Rezaie * Pages 259-273

    Urban development is one of the most important issues facing urban researchers due to population growth in urban areas. The aim of this research is to evaluate and analyze the changes in physical growth in Yazd city. The research method is descriptive-analytical and uses Landsat satellite imagery to study the growth and physical development of the studied area during the period between 1973 and 2016.The results showed that the city of Yazd began to expand in 1998 with growth of 63 per cent compared to the previous decade. This period coincided with the increase in population and urban expansion of services and were industries in the region in a way that attracts immigrants from other parts of the city. The first city to expand to the West and South-West and then along the communication route to the southeast, and finally the South. The most important limiting factors for growth of the city on the north side of sand dunes in the West and South-West there are some applications, such as industrial centers and factories and the airport, on the south side of the mountain and universities and in the South East and East there were agricultural land. At the moment, due to limiting factors in developing city in all directions vertical growth of the city is the best option

    Keywords: Physical growth, Geographic information system, city development, Yazd
  • Mohammadreza Kazami, Rafat Shahmari *, Seyedeh Sedighe Hasani Mehr, Alireza Porsheykhan Pages 275-288

    In recent years, the diverse functions of rural tourism in order to advance the goals of sustainable rural development have attracted much attention. Therefore, understanding the effects of rural tourism on various indicators of sustainable rural development can be useful in achieving the goals of rural development projects. The purpose of this study is to investigate the effect of tourism development on social, cultural, economic, physical and environmental indicators of villages in Chahar Farizeh rural area of Bandar Anzali city. Moro information needed for research is obtained through documentary sources and field studies. The statistical population includes the villagers of Chahar Farizeh village. According to Cochran's formula, 373 residents of selected villages were selected by random sampling method to complete the questionnaire. Cronbach's alpha test of 0.895 was used for reliability of the questionnaire and multivariate regression, variance and Pearson correlation coefficient were used for data analysis. Findings showed that the development of rural tourism had a positive effect on economic, socio-cultural and physical indicators of the villages in the study area, but its effect on the environment was negative. The results of regression test showed the effect of tourism development on all studied variables. Also, the results of intra - group and inter - group variance test showed that there is no significant difference between villages in terms of environmental factor, but in relation to the other three factors, there is a significant difference between Villages were observed

    Keywords: Tourism, Rural tourism, Sustainable Rural Development, Chahar Farizeh County, Bandar Anzali County
  • MohammadSaeed Bagherzadeh, Mojtaba Tabari *, Toraj Mojibi, MohammadReza Bagherzadeh, Ali Mehdizadeh Ashrafi Pages 289-310

    The purpose of this study was to design and explain a good governance model for the general public libraries departments of the country using a integrated approach. The results of Delphi technique based on confirmatory factor analysis as a good governance model consisted of two dimensions, 9 components and 28 indicators: Political Dimension (Including 5 Components and 14 Indicators): Accountability and Transparency Component (Including 3 Indicators), Social Justice Component (Including 3 Indicators), Ethical Law Component Component (Including 4 Indicators), Participatory Component (Including 2 Indicators) and Corruption Component (Including 2 Indicators). Includes 2 indicators). Managerial Dimension (4 components and 14 indicators): Interactive justice component (including 4 indicators), Efficiency and empowerment component (including 5 indicators), Creative development component (including 2 indicators) and Professional Virtual Networks component (including 3 indicators). According to experts, Creative rules was as the top priority and social justice was as the least priority component of the political dimension. Also, creative development was as the top priority and professional virtual networks was as the least priority component of good governance in public libraries in the country. This is an applied-developmental research that identifies basic indicators by analyzing documents and interviews

    Keywords: Good Governance, Integrated Approach, Managerial Dimension, political dimension
  • Massoumeh Hassanzadeh Doogori, Seyedeh Sedighe Hasani Mehr *, Rafat Shahmari, Hossein Asghari Pages 311-329
    The purpose of this study is to investigate the spatial and temporal variability of 4 and 6 health and educational indicators in 8 coastal areas located in the cities of Astara, Talesh and Rezvanshahr in western Guilan, the data of the indicators were extracted from the statistical yearbook of population and housing in 2006, 2011 and 2018. Then, using the Rural Development Index (RDI) and the Combined Result Index (CRI), the level of development of the sectors in the form of four degrees D, C, B and A, indicate poor, average, good and excellent conditions, respectively, was determined. Also, using the global I Moran and the local I Moran index, first the significance of cluster, scattered and random patterns of each index is determined and then the type of proximity of the indices in four modes of high-high (HH), low-low ( LL), up-down (HL) and down-up (LH) were determined. The results showed that the RDI of some indicators changed spatially, but there was no significant change in temporally. But the results of the Combined Index (CRI), which is the result of both education and health, were different. The results of two educational and health indicators (combined index) showed that the level of development of most sectors is in the D rank and rarely C and B. there was a high-low cluster (HL) mode in CRI have been no significant changes in the educational and health indicators in the three periods, and there has even been a decrease in some indicators
    Keywords: Health, Education Indicators, Rural Development Index, Combined Result Index, Global, Local Moran I, West Coast of Guilan Province
  • Mohammadreza Gholipour, Mohmudreza Cheraghali *, Hadi Sanaeepour Pages 331-345
    Ecotourism entrepreneurship is one of the most important economic activities that are expanding and being attention by the world. In rural areas, this issue is more important because due to the recession in the agricultural sector and the problems facing rural communities, the alternative solution for policymakers is the development of rural businesses and taking advantage of ecotourism opportunities can rebuild the rural economy and social welfare. The purpose of this study is to design an ecotourism entrepreneurship development model with the approach of social welfare of tourism target villages, which was done by mixed exploratory method. In the first stage, using in-depth and semi-structured interviews and polling of key experts and key informants, the concepts were extracted and using the grounded theory method in three steps of open, axial and selective coding and using NVivo model software, a conceptual model was designed. In the second stage, the relationships between components and dimensions were investigated and tested using the structural equation modeling method using Smart-PLS software. The statistical population of this section was managers, entrepreneurs and experts in the field of ecotourism. The number of statistical samples using Krejcie Morgan table was estimated to be 248 people. Sampling at this stage was done by simple random method. The results show that there are positive and significant causal relationships between individual, marketing, economic, cultural, environmental and supportive factors with the development of ecotourism entrepreneurship. Finally, suggestions based on the research results were presented
    Keywords: Ecotourism, entrepreneurship development, Social Welfare
  • MohammadAli Javid, Isa Piri *, Mohsen Kalantari, MohammadTaghi Heydari Pages 347-358

    Good Urban Governance Is Necessarily Based on The Political Activism of Citizens, Which in Fact Results in Empowerment. The Citizenship System in The Urban and Political System of The Country Has Not Grown Much for Various Reasons, Including Cultural-Political and Even Geographical Centralism. Achieving Both Levels of Citizenship, As Stated in Marshall Citizenship Theory, Requires Both Political Activism and Empowerment. This Article Addresses This Issue. The Research Method of The Article Is Explanatory and It Is Hoped That It Has Added to The Richness of Urban Geography Knowledge Literature. The Results of This Article Indicate That Good Governance Is Based on Asset-Based Urban Policy, Which Carries Both Empowerment and Emphasizes the Process of Political Activism of Citizens and Civil Society. The Results of This Article Indicate That Good Governance Is Based on Asset-Based Urban Policy, Which Carries Both Empowerment and Emphasizes the Process of Political Activism of Citizens and Civil Society.

    Keywords: Good Governance, Basic Assets Policy, Empowerment, explanation
  • Majid Riyahi Pour, Mohsen Kalantari *, Isa Piri, MohammadTaghi Heydari Pages 359-376

    Today, Paying Attention to The Concept of Citizen Security and Its Promotion Methods Has Become One of The Basic Priorities of Urban Professionals and Theorists. Apart from The Social and Cultural Effects of Planning and Designing Safe Urban Environments on Patterns of Citizenship Behavior and Improving the Environmental Quality of Residential Areas, Explaining the Characteristics and Effects on The Physical Role of The City on Reducing Urban Crime or Reducing Crime, It Is Important to Mention It in The Form of New Theories of Urban Planning. Therefore, Paying Attention to The Physical Role of The City (Urban Planning and Design) Is Essential in Reducing and Preventing Urban Crimes, And the Concepts, Principles, Paradigms and Strategies Related to It Should Be Mentioned. This Is Important Because in Today's Urban Space Design Processes, Less Attention Is Paid to The Potential of Urban Areas and Buildings in Reducing or Preventing Crime. The Present Approach Can Be Considered as An Efficient and Optimal Design of The Artificial Environment in Reducing Urban Crimes, Which Has A Great Impact on Improving the Quality of Life and Increasing Citizen Satisfaction. The Purpose of The Present Paper Is to Investigate and Analyze the Concepts and Principles Related to The Approach of Securing and Designing Defenseless Urban Spaces and Its Role in Reducing the Occurrence of Urban Crimes. The Research Method of The Article Is Descriptive-Analytical. With the Method of Inferential Analysis, The Data Extracted from The Questionnaire Were Presented Using Spss.22 And Smartpls2.0.0.3 Statistical Software. Finally, Using the Results and Using the Structural Equation Model, Prioritizing the Effectiveness of Various Components in Securing and Designing Defenseless Urban Spaces and Its Role in Reducing the Occurrence of Urban Crimes and Analyzing the Correlation Between Criteria.

    Keywords: safety, Design, Urban Defensible Spaces, Urban Crimes
  • Abdulrahim Qaderi, Mojtaba Maghsoudi *, MohammadMehdi Mojahedi, Sadegh Zibakalam Pages 377-400

    Achieving democracy in Iraq, especially in the Kurdistan region, faces many socio-cultural, economic and political-security challenges which have become an obstacle in the way of democratization. The present article tries to address the question that what are the challenges to achieving democracy in Iraq with a focus on the Kurdish region, and how have they become an obstacle to democratization? In the initial response, it can be acknowledged that "Iraq, and the Kurdistan Region in particular, from 2003 to 2019, a range of challenges on the path to democracy, such as violence against minorities, the emergence of Islamic radicalism, the defeat of nationalism, the crisis of rentierism, and divisions within national elites." And also faced foreign intervention. The findings of the article also confirm the validity of these components along with issues such as an unjust judiciary and unbalanced economic development as obstacles to the realization of democracy in this country. This research uses a combined quantitative and qualitative method in a single study to simultaneously interpret the main question by examining the trends, dimensions and committees. The method of data collection is documentary and from library sources and valid documents and statistics; In addition, this article uses Kurdish sources with a multi-causal approach instead of a single-causal approach. To provide a deeper understanding of the situation of the challenge of non-democracy in Iraq with a focus on climate

    Keywords: Democratization, Iraq, Kurdistan Region, authoritarianism
  • Mohsen Ghorbanzad, Seyedeh Sedighe Hasani Mehr *, Rafat Shahmari Ardejani, Hossein Asghari Pages 401-412

    Villages, due to their important role in the production and employment system of the country, as well as due to the settlement of a significant volume of population, which have an important role in the development of regions; The purpose of this dissertation is to analyze the development of villages using AHP model in Pesikhan rural district of central Rasht city. The method of collecting information is field and library and the research method is descriptive-analytical that the statistics and information available in the culture of settlements have been used during statistical courses. According to the results of Klash village, Talshan and Atashgah are relatively developed villages and other rural areas are underdeveloped rural villages, although the studies of this study show that there are many capabilities in rural villages to achieve rural development; However, in the current situation of rural settlements in Rasht, there is an imbalance in the level of development and the development of villages in this city is facing serious challenges and obstacles. This indicates that the rural settlements of Rasht city have suffered from imbalance and imbalance in the level of development, which is suggested to be provided with services with the help of rural villages and councils if possible. Utilizing the tourism potentials of the villages can help to provide services and enjoy the villages so that the villages can become developed villages

    Keywords: Analysis, Development, Village, AHP method, Pesikhan
  • Hamid Fakhimzadeh, Hadi Sarvari *, MohamadHadi Mahdinia, Mahdi Mahmoodzade Vashan Pages 413-424

    Using a mixed-method approach, this study aimed to illuminate the effect of city-development plans, as the most fundamental city-shaping instrument, on the realization of a city brand based on the citizens’ perceptions and mental preferences. Then, it develops a structural equation model after recognizing the effective components through employing an exploratory research design. For this reason, 5 criteria, 8 sub-criteria, and 14 indices were investigated, and their relevant data were collected. Birjand was chosen as the research field and a statistical sample was chosen at descriptive statistics using purposive and snowball sampling methods. Accordingly, 19 subjects were selected from urban experts, and 383 citizens were chosen at the quantitative step using simple random sampling. The research model indicated that urban development plans had the highest positive effects on the vitality and migration regarding urban branding plans. According to the correlation between components, the highest relationship was between migration and vitality (0.87), marketing, and vitality (0.849), and the lowest relationship was associated with the mutual effect between marketing and environmental equity (0.633). Moreover, the findings of the interviews revealed that the efforts towards improving the improper, dispersed, and, sometimes, city-reality incongruent media images, attracting the mental and executive participation of the residents of old textures, empowering the residents, managing the presence of Afghan immigrants, and, at the same time, exploiting city multiculturalism evolved due to their attendance could help with the realization of a city brand

    Keywords: City Development Plans, City Branding, Citizens, Mixed Research Methodology, Birjand City
  • Freshteh Gol Zadeh, Zahra Hamidi *, MohammadHossein Fathi Pages 425-441

    Sport is a universal phenomenon and with its expansion, people and various strata of a society benefit from its benefits, so to maintain health and physical and mental growth, giving importance to sports has a key role in improving the quality of life and increasing the standard of living of citizens. Iranian architecture has a high status in the history of Iran and from the past to the present have had different characteristics that distinguish it from other styles and contexts of buildings. These components include scientific geometry and innovative arts derived from a person's spiritual thoughts. According to the types of basic, theoretical, applied and scientific research, the present research is applied in terms of purpose. There will be a library and a field that will eventually lead to design

    Keywords: sports complex, Architecture, sports, Space, Design
  • Maryam Khastou * Pages 443-459
    Today's cities are experiencing significant cultural changes that stem from many factors. One of them is city form (city physical aspects) that impact on people behavior and then they form their culture. In fact, the structure and appearance of today's cities are markedly different from Iranian past culture that this difference, in some cases, has had a clear impact on cultural issues. The purpose of this paper is to examine how the shape of the city influences culture over time. Culture consists of two parts: material culture and spiritual one. If we consider material things such as lifestyle, communication and intimacy, customs and generally people's activities that are tangible and visible, as material culture, the spiritual culture (studied in this research) consists of 4 factors: beliefs, norms, values and language. The research method is a combination of qualitative and quantitative methods of documentary, field and survey (using questionnaire). Independent variables are city form elements such as paths, nodes, edges, landmarks and districts and dependent variables are the culture elements i.e.: beliefs, norms, values and language. This article is mainly written with a pathological approach to culture. By comparing time-consuming urban behaviors with people queries (residents of District 8 of Tehran) this was achieved that many beliefs, behaviors and vocabulary have been influenced by the city form over time. Based on field findings and interviews with urban planning experts. Finally, it was concluded that language, norms, values, and beliefs are influenced by the city form, respectively
    Keywords: urban, City form, material, spiritual Culture, Cultural changes, History
  • Alireza Hasani, Seyed Majid Mofidi Shemirani * Pages 461-472
    Inefficient land-use locating, traditional transportation patterns, applying new urban planning patterns without considering theoretical basis of climate condition are the main reasons of climate change phenomenon. These factors include an important part of built-environment. Hence, redefining the principles of urban planning in the direction of climate change on one hand can lead to a sustainable environment and on the other hand, it decreases the dire effects on climate change. The goal of this research is identification of double-sided relationship between urban designing structure and climate change phenomenon in a cyclic process. We used an interpretation approach in this fundamental research which has a qualitative content analysis technique. Achievements of this research are redefining of urban design structures and climate change confirming human-built environment, presenting an urban planning and design frame based on decreasing negative consequences of climate change and conceptual modeling of urban design interaction (procedural and substantive dimensions) and climate change in a coherent
    Keywords: Urban Design, climate change, substantive dimension, procedural dimension
  • Anna Marhemati, Soolmaz Dashti *, Jafar Morshedi Pages 473-484

    Parks and urban green spaces are one of the most important urban utilities,whose distribution status is very important in urban areas.The 6th Zone of Ahvaz is not well positioned due tothe distribution of urban green space.Therefore,achieving the appropriate areas for creating green space in this area is the main objective of this research.To achieve this goal,a multicriteria evaluation method wasusedintheGISenvironment.For this method,firstly,effective measures were taken to determine the urban green space using the Delphi method,which includes criteria of residential centers,educationalcenters,communication network,available green space,cultural centers,population density,industrial centers and sports centers.In the next step,In the next step from the land use map of Ahvaz city the layers of the criteria wereextracted and evaluated.TheAHP method was also used to weighting the layers, and finally,by overlaying the weighted layers using the overlapping method the final maps wasprepared.Accordingtotheresults,from the totalareaofthisregionthe64764hectares(47.53%),which is suitable for creating the urban green space, which is concentrated in the north to the west of theregion, and from all zones,the good zones has the largest area(30.88%).The results indicate that the green space of 6th Zone of Ahvaz has good distribution according to the site selection criteria and, on the other hand, the suitable lands for creating green space are in high proportion to the land use map in the 6th zone of Ahvaz,It is suggested that in order to achieve the betterresult,acomprehensiveoverviewofthepreparation and implementation ofcomprehensive plans regarding the location of the green spacesof Ahvaz cityand the attention of urban managers tothe potential and available limits in the region to provide better services

    Keywords: Site Selection, green space, AHP, GIS, Ahvaz
  • Esmaeil Mokarami, Heidar Lotfi *, Majid Vali Shariat Panahi, AliAsghar Esmaeil Pourroshan Pages 484-510

    The main purpose of this article is to examine the requirements of a political economy perspective to resolve the geopolitical crises in the Middle East. The main question of the article is what role do the components of political economy play in the conflicts in the Middle East? The method of this article is qualitative. The method of data collection is library and research data will be explained using descriptive-analytical method. The results of the paper show that geoeconomic components in the conflicts in the Middle East region have a secondary role to create convergence and on the other hand play a major role in creating conflict. The rise of nationalist ideologies such as Pan-Arabism, Pan-Turkism, and Pan-Iranianism, and the conspiracies of foreigners and profiteers to divide the various Islamic religions, the weakness of leaders in governing society, and the existence of some authoritarian regimes, have made the region a hotbed of change. And the tensions in the world today have. Also, the crisis of legitimacy in the Arab countries and the wave of awakening under the influence of democracy, political and religious conflicts within the region, social unrest and political instability due to the liberation movements are other vulnerable factors in the region. All these factors go hand in hand to make the Arab countries of the region the weakest and, in spite of the vast oil resources, the most dependent nation of the countries in the region due to the wrong political measures

    Keywords: Geopolitical Crisis, Middle East, Political Economy, Persian Gulf
  • Abdul Karim Ansari, Heidar Lotfi *, Majid Vali Shariat Panahi, Pirouz Mojtahedzadeh Pages 511-531
    The main purpose of this study is to explain the geopolitical rivalries of regional and supra-regional powers in Iraq and its impact on national security. The main question of the present study is what were the challenges of Iran's national security in Iraq after the fall of Saddam Hussein in 2003-2019? The research method is mixed in terms of type (two qualitative and quantitative phases). The quality part is based on multi-stage coding. A small part will be applied in terms of descriptive survey type in terms of purpose. The statistical community will include experts and thinkers active in the field of political science and international relations. A statistical sample of 371 political science professors and students of political science and international relations will be selected by simple random sampling. Research tools include interview methods (transcripts), Delphi method and questionnaire. For the validity of the research tool, experts in political science and international relations will first be consulted to evaluate the content and form. The reliability of the questionnaire will be evaluated through Cronbach's alpha in the preliminary stage (guide study) and final. Finally, the structure of the questionnaire and the structure of the research will be factor analysis
    Keywords: Geopolitical Competitions, Regional, International Powers, Iraq, National Security, Iran
  • Mehran Shirazi, Mohammad Akhbari *, Majid Vali Shariat Panahi Pages 533-570
    After the collapse of the Ba'athist regime in Iraq, the country entered a period in which the most important feature is the rise to power of new domestic actors in the political structure. Due to the changes that have taken place in Iraq since 2003, the Shiites, who have been in a position of weakness throughout Iraq's history, have been able to exert significant influence on the structure of the Iraqi government. The main purpose of this study is to examine the trend of participation of Iraqi Shiites in the structure of political power in Iraq since 2003 and its impact on the influence of Iran's regions. The main question of the dissertation is what is the participation of Iraqi Shiites in the structure of political power in Iraq since 2003 and how important is its impact on the influence of Iran's regions? This article has been written by descriptive-analytical method and based on library sources. The results of the article show that the structure of political power in Iraq after 2003 has provided the ground for the activism of the Iraqi Shiites along with other groups. The Iraqi Shiites will be one of the most influential political groups in the Iraqi political arena. The cultural and religious bond of the Shiites of Iran and Iraq can facilitate the soft tools of Iran's regional influence
    Keywords: regional influence, Iraqi Shiites, Iran, political participation
  • Behrooz Moradi, Ali Asghar Esmaeil Pourroshan *, Davood Hassanabadi Pages 571-596
    Today, territorial borders are one of the most important national and international issues. Ensuring national security is one of the priorities of governments in national and regional policy, which is always tried to be formulated; Identify threats, challenges and opportunities as well as the impact of different geographical locations on it. The main purpose of this dissertation is to analyze the national security threats in the border areas in the provinces of Kurdistan and Kermanshah. The main question of the article is what are the threats to Iran's national security in the border areas of Kurdistan and Kermanshah provinces? Due to the sensitivity of security on the western borders of the country and the importance of the issue, so far few studies have been conducted on this issue in the provinces of Kurdistan and Kermanshah. . Iran is a country that has similar geopolitical, geoeconomic and geocultural positions in coexistence with neighboring countries. The results of the article show that the most important threats to Iran's national security in the border areas of Kurdistan and Kermanshah provinces are: defense threats, political threats, social threats, economic threats, security threats
    Keywords: National Security, Border Areas, Kurdistan, Kermanshah
  • Mehrnoush Ghodsi * Pages 597-611
    Developing and creating suitable and unobstructed environments for all communities of society with different physical, motor, mental and mental capacities is an essential step and promotes the quality of life in any society, especially in our country. Appropriate urban sprawl is one of the most importantapproaches to justice in contemporary urban planning and management. The purpose of this research is to analyze the quantitative and qualitative effect of disable persons presence on Ayatollah Khomeini Boulevard in the old city of Hashtgerd, which is a large and diverse street with high traffic flow. From the point of view of appropriateness and providing strategies based on cognition Strengths and weaknesses along with the limitations and opportunities in the study area and prioritizing existing problems based on standards and potential. The methodology of this research from the perspective of the purpose is practical and from the perspective of the research framework is a descriptive-analytical survey carried out in a survey method. Questionnaires were used for qualitative evaluation. According to the output of SPSS, coefficient of 0.8 showed validity and validity of the questionnaire. The findings indicate that at the moment, the highest level of satisfaction is with the parks' spaces, and the lowest is for public spaces
    Keywords: disable person, Urban Spaces, suitable, Hashtgerd city
  • Yuones Shahnavashi, Mahmoud Reza Anvari *, Mariam Karimian Bostani Pages 613-630
    The results show that among the dimensions studied the status of services and urban infrastructure are at the optimal level, the state of the urban economy at an unfavorable level, urban management status at the optimal level, urban history at an moderate level, Urban environment at an moderate level, urban community at a slightly unfavorable level, then, Zahedan's livability status is at an moderate level. Also, the results of inferring the status of the indices studied in determining the urban livability of each of the 5 study areas in Zahedan shows that The final non FUZZY value as the output of the fuzzy inference system in MATLAB software for area 5 is 0.81, that it describes the high level of urban livability according to the studied indicators. For area 4 it is equal to 0.79, which shows a high level of urban livability. For area 1 it is equal to 0.51 that represents the average level. For area 2, it is equal to 0.41 which shows a low level and for area 3 it is 0.38, which shows a very low livability level. Among these indicators after determining membership function and normalization of data, according to the order of the indices studied and their status in each of the Zahedan towns, the importance of the spectrum is received in regions 5, 4, 1, 2, 3, respectively. Which we can see most of the physical development in Region 5 and the lowest in Region 3.
    Keywords: Urban viability, Region, Sustainability, Development, Zahedan
  • Amin Sohrabi, Heidar Lotfi *, Majid Vali Shareeatpanahi, Davod Hassanabadi Pages 631-651
    The scientific definition of geopolitics can be explained in the form of a combined concept in which the three main elements of geography, power and politics are inherent. The Oman Sea region is one of the regions with a geopolitical position that plays a very important role in the military and economic equations of the world. The main purpose of this article is to analyze the geopolitical rivalries of regional and international powers on the shores of the Oman Sea and its effect on Iran's development. The main question of the article is what are the most important regional and trans-regional competitors on the shores of the Oman Sea and what effect will these competitions have on Iran's development? The method of this article is qualitative and the required data of the article have been collected by the library method. The method of data analysis is also descriptive-explanatory. The results of the article show that the Oman Sea region due to its proximity to the Makran region and the Persian Gulf, as well as the Strait of Hormuz and of course having cultural geopolitical components has been the arena of competition between regional and global powers and has secured the development of regional countries
    Keywords: Oman Sea, Geopolitics, Persian Gulf, Strait of Hormuz
  • Alireza Khaniooshani, Naser Eghbali *, Parvaneh Zivyar, Hamidreza Judaki Pages 653-674
    One of the most important current challenges of cities is the issue of privacy management and protection, so that the unregulated growth and formation of these urban backgrounds are confusing and the center of many problems, and significant heterogeneity and instability of privacy zones with urban areas are noticeable. Tehran Region Ⅳ municipal privacy has faced major challenges in the sustainable development system over the past decades. To achieve sustainable development. The present research in terms of the type of research (quantitative and qualitative) with reference to the study area (research environment) is a quantitative, survey and positivist type and also in terms of purpose, applied research, development and based on the nature and method The work is a comparative and analytical research and the technique of collecting information in the form of documentary (library) information. The results of this adaptation led to the output and findings of two main approaches in urban planning, a: "Green Belt", the main strategies of European countries, and b: "Scope of transboundary power", the main strategies of the United States of America, and finally citing the findings. Research proposals provide general and macro-level proposals in relation to the privacy of all cities, as well as specific and micro-proposals in relation to the privacy of the municipality of District Ⅳ of Tehran to address existing challenges and achieve sustainable development
    Keywords: strategy, Privacy, protection management, sustainable development, privacy of Tehran metropolitan area 4
  • Ahmad Jafari, Majid Nasiri *, Seyyed Mohammad Reza Hosseini, Parviz Saeidi Pages 675-699
    This study is based on a mixed (quantitative-qualitative) exploratory approach. In the first part, based on library studies and then specialized interviews, the indicators of business success were identified with a psychological approach. After the qualitative analysis stage, a questionnaire was distributed and data were collected from experts in the industrial towns of Semnan province, and the main and sub-components of success in business were extracted with a psychological approach. In the qualitative research method, theoretical and experimental experts including university professors and managers of Semnan Province Industrial Company included 10 experts who were selected by non-random snowball method and in the quantitative part, the statistical population is 325 people. The sample size was estimated to be 176 people using Krejcie and Morgan table, which were selected by simple random sampling. Data in the qualitative section were done by interview. ISM has been used, then in a small part, the partial least squares approach and Smart PLS software were used, and finally, the model of business success in Iran was designed according to the psychological and personality characteristics of entrepreneurs in the industrial sector of Semnan province
    Keywords: opportunity, Economic Entrepreneurship, e-commerce, banking
  • Reza Borna, Mostafaali Naghizadeh * Pages 701-714
    Determine potential suitable climate for agricultural production, introduction and prerequisite for land preparation and cultivation studies is regional. For crop growth and phonological stages of their development requires appropriate environmental conditions of air, water and soil are. This study to evaluate the climate and environment for the province and determine the saffron crops susceptible to these product areas by GIS software is. For this study data from 12 meteorological synoptic stations in the province at a statistical 20-year period (1987-2006) to an average monthly and daily data are used. The study by comparison with regression stations province city Torbat Areas of saffron-rich Khuzestan province in Iran similar climate and Torbat of precipitation and temperature were determined and other climatic conditions for the product has been evaluated saffron. For maps of climate and environment and to each of weighted parameters based on priority, the AHP model is used. This study shows the climate and favorable environment for plants such as saffron, rainfall, elevation, slope, sun and ice, northern and eastern province talented and suitable for cultivation of saffron are the product. Khuzestan province away from the northern and northeastern and unfavorable conditions for the cultivation of saffron is faced with constraints
    Keywords: Zoning, Saffron, GIS, Khuzestan Province
  • HamidReza Zeraatpisheh, Khosro Movahed *, vahide hojati Pages 715-734

    The population growth of city of Shiraz in the area of Qasrodasht neighborhood in the contemporary period has led to the construction of extensive residential spaces and the destruction of the neighborhood view. The purpose of this study is to investigate the relationship between cultural values and the formation of the view of residential spaces in the Qasrodasht neighborhood of Shiraz. The statistical population of this study is Qasrodasht neighborhood of Shiraz. The sampling method is simply random. The type of research in the research is survey (field research) and the research method is the correlation between the variables. Path factor analysis model in LISREL software is to predict the relationship between independent, dependent and mediated variables including the cultural values, the view (man-made and natural elements) and perception. A questionnaire is researcher-made. And the validity and reliability of the questionnaire have been checked by the opinion of professors and Alpha Cronbach in SPSS software. And the questionnaire itself is filled with non-probabilistic sampling.The results are examined at two levels of descriptive statistics (duration of residence) and inferential statistics (correlation and significance level of the relationship). In the path analysis model, the relationship between independent variable (cultural values), dependent variable (View including man-made and natural view) and mediator (perception) have been approved. The dependent variable, natural elements, is more related to the cultural values and this indicates that natural elements have played a more important role in the quality of view

    Keywords: Cultural values, View, Perception, Qasrodasht neighborhood
  • syed abotaleb nori hampa, Kheirollah Parvin *, Mohamadhassan Habibii Pages 735-752
    Objective

    The purpose of this study is to identify and track the obstacles and implementation issues of programs in the field of urban management and the role and position of law in it.

    Method

    In this research, the library or document method with tools, ie filing, has been used.

    Results

    The picture of the current situation of the urban management system in Iran is a confused picture. Current affairs in countries are governed by their own set of laws, and laws and regulations act as executive tools for city managers. However, despite the expansion of cities and the consequent complication of urban issues and the expansion of the scope of duties of city managers, the law adopted in 1334 (with amendments) is still considered as the main law in the municipality of Tehran and this has caused many problems.

    Conclusion

    The study of legal sources and sources shows the inefficiency and obsolescence of urban management laws that the updating of these laws provides a way to organize some of the problems in this area. One of the measures that can be effective in correcting incorrect trends or improving the current situation is the pathology of the implementation of urban plans, and through this, ways can be suggested to prevent the escalation of problems and eradicate them.

    Keywords: Rule of law, urban management, before the revolution, after the revolution
  • Zohreh Yousefzadeh, Ali Noori Kermani *, Hossein Hataminejad, mohammadmahdi hosseinzadeh Pages 753-774

    The concept of urban life quality in the process of urban development is a missing link in all aspe cts of urban life. One of the solutions of decision makers and urban managers to develop citizens life quality is to use urban regeneration approach.The Region 15 with 7 areas has been selected as a case study to assess the residents quality of life in (social and cultural, economical, physical, environmental, managerial). Data were collected through a questionnaire method, and statistical analysis was performed through software (Spss and Pls).The statistical population is the citizens of study area., and was completed 384 questionnaires. Then all collected data were tested by path analysis, factor analysis, t-test single sample, and focal correlation. According to the research findings, the most impact of regeneration indices is the physical dimension with an average index of 3.11 and also, in lifes’ quality indices is the physical dimension with an average index of 2.90. In analyzing the effects of regeneration components on quality of life components, the most effect of regeneration with physical dimension consist components "access to services" with β = 0.44, and "buildings" with β = 0.25, and "access to urban highway and urban connections roads" with β = 0.17, ranked first to third, respectively. Therefore, only a number of development measures have been done in the physical part of this region, but it has not led to the improvement and promotion of citizens ‘life’ quality to the desired level, and this has caused dissatisfaction among residents.

    Keywords: Regeneration, Urban Spaces, LifeQuality, Region 15, Tehran
  • Majid Kashani, Alireza Estelaji *, majid valishariatpanahi, mohsen Ranjbar Pages 775-800

    Economic factors are among the factors that play an effective role in improving the quality of life and human health. Paying attention to these factors can be effective in reducing socio-economic injustices related to health as well as improving the dimensions of quality of life, improving economic structure and measuring The quality of rural life and the identification of its improving factors help policymakers and planners to increase the quality of life, many villages within the sphere of influence of metropolises and large cities regardless of the economic structure, which leads to Therefore, the purpose of this study is the role of urban development in the quality of life in the economic dimensions of the villages of the 22nd district of Tehran. 22 Tehran has been collected and using descriptive-analytical methodology, the survey has been studied in the field and with the opinion of the people by Kruskal-Wallis test, which according to Cochran's formula 352 households have been selected as the sample size 4 components and 19 items were examined in economic dimensions. The results obtained from field research and evaluation of the mentioned indicators, indicate that the villages of the 22nd district of Tehran in terms of problems such as informal economy and low income level. Satisfaction with quality of life in economic components There are many differences between these villages and the total quality of life in the study area is at an average level in economic dimensions.

    Keywords: Economic Development, Quality of Life, Villages of Influence, District 22 of Tehran
  • Ali Akbar Mazandarani, AliAsghar esmaeil Pourroshan *, rebaz ghorbaninegad, Majid Vali Shariat Panahi Pages 801-825

    the present study has strategically explained Iran's position in the new geopolitical structure of the Middle East and has used descriptive-analytical method and applied-developmental goal to analyze the research findings. The statistical population of the present study consists of all experts in the fields of military sciences and political geography, the sample size of which was estimated at 35 people. In order to analyze the research findings, binomial test and mean test in SPSS software were used. The results showed that reducing regional tensions and divergences and increasing political, cultural and religious influence will be among the most important strategies of the Islamic Republic of Iran in the new geopolitical structure of the Middle East and expanding terrorist groups US influence on Iran's borders and the growing proximity of Israeli-Saudi relations are among the most important challenges facing the Islamic Republic of Iran in the new geopolitical structure of the Middle East.

    Keywords: Middle East, Geopolitics, regional influence, Islamic Republic of Iran
  • Maryam Ahmadi, Askar Jalalian *, Ali Faghih Habibi Pages 826-843

    The purpose of this study is to analyze the environmental risk of air pollution in Tehran. The research is an applied research based on statistical data from 2007 to 2018. For comparative measurement and comparison of air pollutants in Tehran, air quality index and annual standards related to pollutants were used. The risk assessment method was the three-variable model of William Fine. The results showed that the average annual concentrations of two particulate pollutants (PM2.5 and PM10) were higher than the standard in all years and the three pollutants of nitrogen dioxide, sulfur dioxide and carbon monoxide had a variable trend and ozone compared to the year of origin. , Has a better situation. On the other hand, the probability of air pollution risk in Tehran is relatively high and a score of 5 is recorded for it. Also; regarding the amount of exposure to indicator pollutants, a score of 6, which indicates several times a week and between 6 to 8 hours, and the rate of outcome has a score of 6. In general, it can be said that the environmental risk rating of air pollution in the city of Tehran is 180, which indicates the state of emergency and "moderate risk level" and it is necessary to pay attention as soon as possible. In order to reduce air pollution in Tehran, it is necessary to take the necessary measures based on the principles of sustainable urban development.

    Keywords: Risk Analysis, Air pollution, Sustainable urban development, Air Pollutants, Tehran Metropolis
  • Alireza Arianmehr, ELHAM POURMAHABADIAN *, Mehdi Mahmoudi Pages 844-868

    Urban landscape as one of the most important urban issues should always preserve its visual and aesthetic aspect. One of the most important issues that attracted the attention of urban designers is the objective of the city's objective aspect and visual disturbance. On the other hand, the geography of cities is full of high monuments and principles and criteria that have to be considered in urban planning. Therefore, the present study examines the aesthetics of aesthetics in terms of urban landscape and its impact on high - rise buildings. meanwhile, the call for highrise building measures from theorists, architecture experts and as well as residents and have been applied in order to analyze the data and data, qualitative and quantitative methods for analyzing data and data analysis, using spss statistical analysis to analyze qualitative data. The findings of this study show that in urban planning and urban planning in the geographical area of cities, it has to be applied to the design and construction of the high - rise buildings so as to help the media and the desired urban landscape. In this regard, it is recommended that the principles and rules of building a high - rise building are recommended by urban management and the ministry of planning and urbanization tailored to the features of each city. Finally, the priorities of aesthetics of urban landscape in urban geography have been mentioned.

    Keywords: highrise building, Metropolis, Aesthetics, Urban landscape, Systematic Planning
  • Parisa Ghaderi, Maryam Karimian Bostani *, masoumeh hafez rezazadeh Pages 869-890

    Urban areas are the main centers of economic and social growth in any country and have proven to be the most attractive places to create wealth, work, creativity and innovation.But at the same time, these areas also face significant challenges in the areas of physical and environmental degradation, social deprivation, insecurity, unemployment, housing shortages, traffic and marginalization, which drastically reduce the quality of urban life. In this regard, the purpose of this study is to assess the social and economic status of combined quality of life indicators (Case study:four areas of Chabahar city). The prevailing approach is qualitative and quantitative research space and type of applied research. Software (SPSS) was used for data analysis. The results of one-sample t-test showed the average of economic and social items of quality of life in objective and subjective dimensions in areas 1 and 4 of Chabahar city with the mean value less than the average of number(3),indicating a low level of quality of life in this Areas. Also at Area 2 and 3, the average achieved higher than average number(3) indicates the quality of life in these areas is high.The results of Kruskal-Wallis test showed that Satisfaction of the residents of area 2,It is more of an economic and social situation than other areas of Chabahar city.Finally correlation analysis shows Area and significant relationship at the alpha level of 0.01 between economic and social dimensions.That is, by improving the quality of life in each of the studied dimensions, the other dimension also improves.

    Keywords: Social, Economic Status, Urban areas, Combined quality of life indicators, Chabahar city