فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 44 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادر قناعتیان، عبدالحسین ابوطالبی جهرمی*، حمید صادقی، سپیده کلاته جاری، بهنام بهروزنام صفحات 1-14

    تغییرات اقلیمی و چالش های ناشی از توسعه نامتعارف کنونی، بخش کشاورزی را در استفاده از منابع آب شیرین دچار محدودیت ساخته است به طوری که در وضعیت کنونی ارایه راه کارهایی در استفاده از آ ب های شور در این بخش اجتناب ناپذیر است. این آزمایش با هدف بررسی اثر پیش تیمار بذر با استفاده از سیلیسیک اسید و سدیم نیتروپروساید بر صفات جوانه زنی بذر گوجه فرنگی رقم ایزابلا تحت شرایط تنش شوری انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار اجرا شد. فاکتور اول پیش تیمار شیمیایی بذر با و بدون سیلیسیک اسید به غلظت 2/50 میلی مولار، فاکتور دوم پیش تیمار شیمیایی بذر با و بدون محلول سدیم نیتروپروساید به غلظت 100 میکرومولار و فاکتور سوم شوری شامل سطوح صفر، 25، 50، 100و 150 میلی مولار سدیم کلرید به ترتیب معادل 0/067، 2/450، 5/440، 9/520 و 14/100 دسی زیمنس بر متر بود. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، سیلیسیک اسید و شوری اثر معنادار بر همه صفات و سدیم نیتروپروساید تنها بر شاخص بنیه بذر اثر معنادار داشت. برهم کنش معنادار بین سیلیسیک اسید و سدیم نیتروپروساید در صفات سرعت جوانه زنی و میانگین طول دانهال، بین سیلیسیک اسید و شوری در همه صفات به جز درصد جوانه زنی و شاخص تحمل به تنش، بین سدیم نیتروپروساید و شوری در همه صفات و برهم کنش معنادار بین سه فاکتور در صفات سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر و وزن تازه دانهال مشاهده شد. بر اساس نتایج، در اثر تنش شوری، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر و شاخص تحمل به تنش به طور معنی دار کاهش یافت. تحت شرایط شوری، سیلیسیک اسید و سدیم نیتروپروساید تاثیر معنادار در کاهش آثار شوری بر شاخص های فوق داشتند. به طور کلی می توان با پیش تیمار بذر گوجه فرنگی در محلول 100 میکرومولار سدیم نیتروپروساید و یا محلول 2/50 میلی مولار سیلیسیک اسید به تنهایی و یا همراه با هم، آثار منفی شوری تا حداکثر 100 میلی مولار سدیم کلرید (9/52 دسی زیمنس بر متر) بر شاخص های جوانه زنی بذر را کاهش داد.

    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، شاخص تحمل به تنش
  • مریم حقیقی*، زهرا نظری، هدی ساجدی مهر صفحات 15-31

    برای بررسی اثر پایه پیوند خیار بر تحمل گیاه خیار به سرمازدگی و گرمازدگی کوتاه مدت، Super daminos بر پایه های (Cucurbita moschata) توده ساری، (Cucurbita moschata) توده اصفهان، (Cucurbita moschata) توده بابل، (Cucurbita moschata) توده فرو و مقایسه آن با خیار بدون پیوندی و خیار بر خیار به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار دمایی شامل دمای بهینه (25 درجه سلسیوس) و دمای کم (4 درجه سلسیوس) و دمای زیاد (40 درجه سلسیوس) با چهار تکرار در گلخانه و آزمایشگاه های پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا شد. نتایج آزمایش حاضر نشان داد که طول ریشه، قطر پایه، حجم ریشه، وزن تازه و خشک ساقه در کلیه پایه ها نسبت به خیار غیرپیوندی افزایش داشت. بیش ترین وزن تازه و خشک ساقه در پایه ساری و اصفهان و بیش ترین وزن خشک ساقه در پایه فرو دیده شد. نتایج آثار برهم کنش نشان داد که بیش ترین میزان وزن تازه و خشک در تیمار پایه اصفهان و دمای بهینه و کم ترین میزان وزن تازه و خشک در پایه غیرپیوندی و دمای زیاد و بیش ترین وزن خشک در هر دو دمای زیاد و کم در بوته های پایه غیرپیوندی مشاهده شد. بیش ترین میزان فتوسنتز در پایه بابل و دمای بهینه و کم ترین میزان آن در پایه بابل و دمای زیاد به دست آمد. نتایج برهم کنش پایه و دما نشان داد که بیش ترین میزان مقاومت روزنه ای و شدت تعرق در پایه غیرپیوندی و دمای بهینه بود اما کم ترین میزان مقاومت روزنه ای در پایه اصفهان و دمای بهینه و کم ترین شدت تعرق در پایه ساری و دمای زیاد مشاهده شد. با توجه به نتایج این آزمایش می توان استفاده از پایه فرو و بابل را برای مقاومت نسبی این پایه ها به تنش کوتاه مدت دمای زیاد و پایین پیشنهاد کرد. به نظر می رسد این پایه ها با حفظ تقریبی فتوسنتز و کلروفیل و کاهش نسبی تعرق موفق به کاهش خسارت ناشی از تنش دمایی و کاهش خسارت بر رشد می شوند.و پایین پیشنهاد کرد. به نظر می رسد این پایه ها با حفظ تقریبی فتوسنتز و کلروفیل و کاهش نسبی تعرق موفق به کاهش خسارت ناشی از تنش دمایی و کاهش خسارت بر رشد می شوند.

    کلیدواژگان: فتوسنتز، شدت تعرق، مقاومت روزنه ای، پیوند، پایه
  • حنیفه سید حاجی زاده*، مریم کامرانی آلیله، فرهاد بهتاش، سید بهمن موسوی صفحات 33-49

    وجود کادمیم در خاک تهدید بزرگی برای رشد و باردهی گیاه است. گیاهان اغلب کادمیم را در بخش خوراکی خود تجمع می دهند که باعث کاهش عملکرد و کیفیت محصول می شود. بدین منظور آزمایشی بر پایه طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل در 3 تکرار برای بررسی اثر غلظت های مختلف پتاسیم (100، 200 و 300 میلی گرم در لیتر) بر گوجه فرنگی تحت غلظت های مختلف تنش کادمیم (صفر، 2 و 4 میلی گرم در لیتر) و ارزیابی کارایی آن در کاهش آثار تنش انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کادمیم، میزان مالون دی آلدیید، میزان هیدروژن پراکسید و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز افزایش یافت. برهم کنش کادمیم و پتاسیم بر غلظت آهن در میوه و غلظت روی در برگ و میوه گوجه فرنگی تاثیر معنی داری نداشت اما کاربرد هریک از آنها به تنهایی تاثیر معنی داری داشت به گونه ای که مصرف پتاسیم باعث افزایش غلظت آهن، روی و پتاسیم در میوه و کاهش مالون دی آلدیید و هیدروژن پراکساید شد. نتایج آزمایش های گلخانه ای نشان داد که با مصرف کود نیترات پتاسیم کارایی گیاه پالایی در کاهش تنش کادمیم بهبود یافت اگرچه تداوم پژوهش ها در شرایط مزرعه ضروری است.

    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیداتیو، آهن، پروتئین، فلز سنگین، .Lycopersicon esculentum Mill
  • سامان عثمانپور، علی اکبر مظفری*، ناصر قادری صفحات 51-64

    تنش شوری یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده رشد و عملکرد در گیاهان است. توت فرنگی گیاهی چندساله و یکی از محصولات دانه ریز حساس به شوری است. به منظور بررسی اثر جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس بر ویژگی های رویشی و عملکرد و برخی ویژگی های میوه توت فرنگی رقم پاروس، آزمایشی با سه سطح جاسمونیک اسید (صفر، 0/25 و 0/5 میلی مولار) به صورت محلول پاشی، سه سطح نانوذرات سیلیس (صفر، 1 و 2 میلی مولار) و کلرید سدیم در دو سطح (صفر و 50 میلی مولار) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به صورت کشت بدون خاک در شرایط گلخانه انجام شد. در این پژوهش صفات طول گل آذین، حجم ریشه، وزن خشک بخش هوایی و ریشه، درصد روزنه های باز، برخی ویژگی های میوه (سفتی بافت و شاخص رنگینه شدن)، سطح ویژه برگ و عملکرد بوته اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که شاخص های رشدی، عملکرد و برخی ویژگی های میوه در این رقم در اثر تنش شوری کاهش یافتند. کاربرد جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس در شرایط بدون تنش و تنش شوری باعث بهبود ویژگی های رویشی گیاه شد. کاربرد جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس تحت تنش شوری باعث شد که حجم ریشه 49 درصد، وزن خشک طوقه 146 درصد و میزان عملکرد 57 درصد افزایش یابد. بهترین نتایج در کاربرد توام جاسمونیک اسید و نانوذرات سیلیس بر پارامترهای رشدی در تیمار 50 میلی مولار جاسمونیک اسید به همراه 0/5 میلی مولار نانوذرات سیلیس مشاهده شد.

    کلیدواژگان: پاروس، آب کشت، سیلیکا، گلخانه، تنش
  • سیده افسانه احمدی فروشانی، مهدی قبادی نیا*، رحیم برزگر، روح الله فتاحی نافچی صفحات 65-79

    تعیین الگوی توزیع رطوبت برای طراحی مناسب سامانه های آبیاری قطره ای ضروری است. شناسایی الگوی توزیع رطوبت موجب افزایش کارایی سیستم آبیاری و مصرف آب می شود. این پژوهش به منظور بررسی الگوی توزیع رطوبت ناشی از یک منبع نقطه ای و مقایسه آن در بسترهای مختلف کشت بدون خاک به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول نوع بستر کشت شامل 9 تیمار با ترکیب زیولیت، پرلیت و کوکوپیت و فاکتور دوم دبی قطره چکان شامل سه دبی 2، 3 و 4 لیتر بر ساعت بود. بر اساس نتایج اثر بستر و برهم کنش بستر × دبی بر همه کمیت های اندازه گیری شده (حجم آب آبیاری، قطر خیس شده در لایه 10 و 20 سانتی متر از سطح، بیش ترین سطح خیس شده و حجم خیس شده) معنی دار شد. اثر دبی بر تمام کمیت ها به جز بیش ترین سطح خیس شده، معنی دار شدند. افزودن 10 درصد کوکوپیت به پرلیت آثار مطلوبی بر گستردگی الگوی توزیع رطوبت داشت و در دبی 3 لیتر بر ساعت، حجم خیس شدگی را به میزان 79 درصد افزایش داد، ولی زیولیت نسبت به کوکوپیت عملکرد مناسبی نداشت و 30 درصد حجم خیس شدگی را کاهش داد. همچنین به طور کلی دبی مناسب در تمامی بسترهای کشت دبی 3 لیتر بر ساعت بود. با توجه به نتایج این پژوهش، دبی های 2 تا 3 لیتر دبی مناسب و بستر کوکوپیت-پرلیت با درصد ترکیب 20-80 بستر مناسبی از نظر گستردگی جبهه رطوبتی است.

    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، الگوی توزیع رطوبت، بستر کشت بدون خاک، زئولیت، کوکوپیت
  • زهرا روی دل، محسن برین*، میرحسن رسولی صدقیانی، مریم خضری صفحات 81-100

    این پژوهش به منظور جداسازی و شناسایی باکتری های محرک رشد گیاهان (PGPR)، از خاک ها شور و ارزیابی تاثیر باکتری های جداسازی شده، قارچ های همزیست و اندوفیت بر غلظت برخی عناصر غذایی در گیاه گندم تحت تنش شوری در شرایط گلخانه اجرا شد. فاکتورها شامل تیمارهای میکروبی (باکتری PGP، قارچ میکوریز، قارچ اندوفیت و شاهد) و سطوح شوری (بدون شوری، 8 و 14 دسی زمینس بر متر) بودند. در پایان دوره رشد، غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، سدیم، آهن، روی و منگنز گیاه و نیز درصد کلونیزاسیون ریشه گندم اندازه گیری شد. از بین 10 جدایه خالص سازی شده، سه جدایه که دارای ویژگی های محرک رشدی بهتری بودند، مورد شناسایی فنوتیپی و مولکولی قرار گرفتند. نتایج نشان داد دو جدایه شناسایی شده از جنس Pseudomonas (جدایه Ur743 از گونه Pseudomonas aeruginosa و جدایه Ur745 از گونه Pseudomonas fluorescens) و جدایه Ur840 از گونه Stenotrophomonas maltophilia بود. نتایج آزمون گلخانه ای بیانگر آن بود که در سطح بدون شوری، قارچ میکوریز در جذب عناصر فسفر، آهن و منگنز بهتر از سایر تیمارهای میکروبی موثر بود. اما در بالاترین سطح شوری (dS m-1 باکتری های PGP، غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، آهن و منگنز را در اندام هوایی به طور معنی دار نسبت به شاهد افزایش دادند. همچنین کاربرد باکتری های افزایش دهنده رشد سبب افزایش 1/99، 1/71 و 1/37 برابری به ترتیب در غلظت پتاسیم، نسبت پتاسیم به سدیم و غلظت روی در مقایسه با شاهد شد. در مجموع ریزجانداران بومی جداسازی شده از خاک شور نسبت به سایر ریزجانداران در این پژوهش، سبب بهبود جذب عناصر غذایی و افزایش زیست توده گیاه گندم در شرایط تنش شوری شدند.

    کلیدواژگان: تلقیح میکروبی، باکتری محرک رشد گیاه، کلونیزاسیون ریشه، قارچ میکوریز، قارچ اندوفیت
  • عبدالله صداقت پور، بهمن زاهدی*، عبدالله احتشام نیا صفحات 101-112

    در مناطق خشک و نیمه خشک، شوری آب و خاک تولید محصولات کشاورزی را محدود می کند. ارزیابی تحمل به شوری گیاهان به منظور کشت در مناطق شور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر ده ژنوتیپ مختلف فلفل، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار طی سال 1393 در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا شد. فاکتور اول، تیمار شوری با استفاده از کلرید سدیم (NaCl) در چهار سطح صفر، 25 ،50 و 75 میلی مول در لیتر و فاکتور دوم شامل 10 ژنوتیپ مختلف فلفل قلمی (ژنوتیپ های بانه، چهارمحال، سبزوار، ارومیه، میناب، تبریز، لردگان، شهرکرد، مراغه و قالاجیغ) به صورت کشت خاکی در گلدان بود. تجزیه آماری نشان داد مشخصه های کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنویید، وزن تازه و خشک ریشه و وزن تازه و خشک برگ با افزایش میزان شوری، کاهش معنی داری داشتند. به گونه ای که تمامی صفات مورد بررسی در تیمار 75 میلی مولار، بیش ترین کاهش را نسبت به تیمار شاهد نشان دادند. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که تنها میزان پرولین با افزایش شوری، افزایش یافت به گونه ای که کم ترین میزان پرولین مربوط به تیمار شاهد و بیش ترین میزان آن مربوط به تیمار 75 میلی مولار بود.

    کلیدواژگان: تنش، کلرید سدیم، پرولین، فلفل
|
  • N. Ghanaatian, A.H. Aboutalebi Jahromi*, H. Sadeghi, S. Kalte Jari, B. Behroznam Pages 1-14

    This investigation was conducted to evaluate the effect of seed pretreatment using silicic acid and sodium nitroprusside on the germination parameters of tomato (Lycopersicom esculentum cv. Isabella) under salinity stress based on a factorial arrangement in a completely randomized design with 5 replications. The first factor, salinity levels, included 0, 25, 50, 100 and 150 mM sodium chloride (0.067, 2.45, 5.44, 9.52 and 14.10 dS m–1, respectively); the second one was the chemical pretreatment of the seed with/without 2.5 mM silicic acid solution (SiA), and the third one was the chemical pretreatment of the seeds with/without 100 mM sodium nitroprusside (SNP). Results showed that, due germination percentage, germination rate, seed vigor index and stress tolerance index were all decreased, but application of SiA and SNP improved some factors in Isabella tomato seed germination. Under saline conditions, the use of SiA and SNP had a significant effect on reducing the effects of salinity in the above-mentioned indices. In general, the negative effects of salinity on the seed germination characteristics could be reduced by pretreating tomato seeds with 100 μM SNP or 2.5 mM SiA solution, alone or in combination, under salinity levels up to 100 mM NaCl (i.e., 9.52 dS m–1).

    Keywords: Germination percent, Germination rate, Seed vigor index, Stress tolerance index
  • M. Haghighi*, Z. Nazarri, H. Sajedimehr Pages 15-31

    To study the effect of grafting on the tolerance of chilling and high temperature, the grafting of Super daminos was done on Cucurbita moschata (Isfahan), (Babol), (Ferro), (Sari) rootstocks and then compared with non-grafted and self-grafted ones as a factorial experiment based on completely randomized design with three treatments. Temperature treatments were optimum temperature (25 °C), low temperature (4 °C) and high temperature (40 °C), with four replicates. The results showed that root length, root volume, rootstock diameter, and fresh and dry weights of shoot were increased in all rootstocks, as compared with the non-grafted ones. The highest fresh and dry weights of the shoot were observed in Sari and Isfahan rootstocks, and the highest dry weight was observed in Ferro rootstock. The interactive effect showed that the highest fresh and dry weights were measured in Isfahan rootstock and at the optimum temperature; meanwhile, the lowest fresh and dry weights were observed in non-grafted one and at the high temperature. Moreover, the highest dry weight was determined at both low and high temperatures in the non-grafted sample. The highest photosynthesis rate was recorded in Babol rootstock and at the optimum temperature, while the lowest one was observed in Babol rootstock and at the high temperature. The interactive effect of rootstock and temperature showed that the highest stomatal resistance and transpiration rate were measured in the non-grafted sample and at the optimum temperature, while the lowest one was recorded in Isfahan rootstock and the optimum temperature; meanwhile, the lowest transpiration rate was observed in Sari rootstock and high temperature. Therefore, the use of Ferro and Babol rootstock for their resistances to high and low temperatures could be recommended. It seems, therefore, that these rootstocks by maintaining photosynthesis rate and chlorophyll and lowering transpiration rate, can decrease the deleterious effect of temperature on growth.

    Keywords: Photosynthesis, Transpiration rate, Stomatal resistance, Grafting, Rootstock
  • H. Seyed Hajizadeh*, M. Kamrani Alileh, F. Behtash, S.B. Mousavi Pages 33-49

    The presence of cadmium in the soil is a major threat to plant growth and productivity. Plants often accumulate cadmium in their edible part, reducing the yield and quality of the product. In order to evaluate the effect of different concentrations of potassium (100, 200 and 300 mg L-1) under different levels of cadmium (0, 2 and 4 mg L-1) stress in tomatoes and potassium efficiency in reducing stress effects, a factorial experiment based on a completely randomized design was carried out with 3 replications. The results showed that with raising the cadmium concentration, malondialdehyde content, hydrogen peroxide content and guaiacol peroxidase activity were increased. The interaction effect of cadmium and potassium on the Fe concentration in the fruits and Zn concentrations in the leaves and fruits of tomatoes was not significant; however, the use of each of them alone had a significant effect; so, potassium consumption increased the concentrations of Fe, Zn and K in the fruits and decreased the malondialdehyde and hydrogen peroxide. The results of greenhouse experiments showed that the use of potassium nitrate fertilizer improved the efficiency of the plant phytoremediation in reducing the cadmium stress, although it is necessary to continue research in the field.

    Keywords: Antioxidative enzyme, Iron, Protein, Heavy metal, Lycopersicon esculentum Mill
  • S. Osmanpour, A.A. Mozafari*, N. Ghaderi Pages 51-64

    Salinity stress is a major factor limiting the plant growth and productivity. Strawberry is a perennial plant and one of the most important small fruits; it is considered as a plant sensitive to salinity. In order to investigate the effects of jasmonic acid and silica nanoparticles on the yield, growth and fruits characteristics of strawberry cv. Paros, an experiment was carried out with three levels of jasmonic acid (0, 0.25 and 0.5 mM) as the spray, three levels of silica nanoparticles (0, 1 and 2 mM), and two sodium chloride levels (0 and 50 mM). Therefore, a factorial experiment was designed based on a completely randomized design with three replications under hydroponic condition. In this study, the length of pedicel, root volume, the dry weights of shoot and root, the percent of the opened leaf stoma, some fruit traits (index color and firmness), leaf specific area, salinity tolerance index and yield were measured. The results showed that growth indices, yield and also, some fruit-related features of this cultivar were decreased by salinity. Application of jasmonic acid and silica nanoparticle improved the fruit quality, yield and morphological characteristics under both control and salinity conditions. Thus, the use of jasmonic acid and silica nanoparticles under salinity stress increased the root volume, crown dry weight, and yield by 49%, 146% and 57%, respectively. The best results were observed in the application of 50 mM jasmonic acid and 0.5 mM silica nanoparticles.

    Keywords: Greenhouse, Hydroponic, Parous, Salinity, Stress
  • S.A. Ahmadi Foroushani, M. Ghobadinia*, Rahim Barzegar, R. Fattahi Nafchi Pages 65-79

    Determining the wetting distribution pattern is essential for the proper design of drip irrigation systems. Identifying the pattern of wetting distribution enhances the efficiency of the irrigation system and water use. This study was conducted to determine the wetting distribution caused by a point source and compare it among different growth media as a factorial based on a completely randomized design with three replications. The first factor, the growth medium type, included 9 levels with a combination of zeolite, perlite and cocopeat; the second one consisted of the dripper discharge at three levels of 2, 3 and 4 liters per hour. The results showed that the effects of medium type and the interaction of the medium × dripper discharge on all measured quantities (volume of irrigation water, wetting diameter in 10 and 20 cm layers from the surface, maximum wetting area and wetting volume) were significant. The effect of the dripper discharge on all quantities except the maximum wetting area was significant too. The addition of 10% cocopeat to perlite had a positive effect on the wetting distribution pattern and increased the wetting volume by 79% at a discharge of 3 liters per hour; however, zeolite did not perform well, as compared to cocopeat, reducing the wetting volume by 30%. In general, the appropriate dripper discharge in all growth media was 3 liters per hour. The discharges of 2 and 3 liters per hour are suitable and cocopeat-perlite medium with a composition percentage of 20-80 led to forming a suitable wetting distribution pattern.

    Keywords: Drip Irrigation, Wetting distribution patterns, Soilless growth media, Zeolite, Cocopeat
  • Z. Royodel, M. Barin*, M. H. Rasouli Sedghiani, M. Khezri Pages 81-100

    This study was carried out to isolate and identify plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) from saline soils and to evaluate the effect of isolated rhizobacteria, as well as symbiotic and endophytic fungi on the concentration of some nutrient elements in wheat plants under salinity stress in greenhouse conditions. Factors included microbial treatments (rhizobacteria, mycorrhizal fungi, endophytic fungus, and control) and salinity levels (no salinity, 8 and 14 dS m-1). At the end of the growth period, the concentrations of nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), iron (Fe), zinc (Zn) and manganese (Mn) in the shoot of the wheat plant, as well as the percentage of root colonization were measured. Based on growth-promoting trails, three isolates among the ten purified rhizobacteria were selected for phenotypic and molecular identification. Two identified isolates belonged to Pseudomonas genus (Pseudomonas aeruginosa Ur743 and Pseudomonas fluorescens Ur745), and the last one was Stenotrophomonas maltophilia Ur840. When the concentrations of nutrient elements were at the non-salinity level, mycorrhizal fungi were better than other microbial treatments in terms of absorbing P, Fe, and Mn, However, at the highest salinity level (i.e., 14 dS m-1), rhizobacteria significantly improved concentrations of N, P, Fe, and Mn in the plant shoot, compared to the control. Besides, the PGP bacteria increased the concentrations of K and Zn, as well as K:Na ratio by 1.99, 1.71, and 1.37 times, respectively, as compared to the control. In general, native microorganisms isolated from saline soil, as compared to other microorganisms in this study, improved the nutrient uptake and increased the wheat plant biomass under salinity stress.

    Keywords: Microbial inoculation, Plant growth-promoting rhizobacteria, Root colonization, Mycorrhizal fungus, Endophytic fungus
  • A. Sedaghatpoor, B. Zahedi*, A. Ehtesham Nia Pages 101-112

    In dry and semi-arid areas, water and soil salinity can limit crop production. Evaluation of plants salt tolerance to grow in saline areas is, therefore, important. To investigate the effects of salinity on ten different pepper genotypes, a factorial experiment based on a completely randomized design was carried out with three replications at Lorestan University Greenhouse, in 2014. The first factor was salinity treatment using sodium chloride (NaCl) at four levels of zero, 25, 50 and 75 mmol per liter (mM); the second one consisted of 10 different genotypes of Chili pepper (including Bane, Mahal, Sabzevar, Urmia, Minab, Tabriz, Lordegan, Branch, Maragheh and Ghale-jigh). Statistical analysis indicated that the characteristics of chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids, fresh and dry weights of root and leaf dry weight were significantly reduced with increasing salinity level. Therefore, all studied traits in the 75 mM salinity level had experienced the most decrease, as compared to the control. The results also showed that only the amount of proline was increased with raising salinity, so the least amount of proline belonged to the control treatment, while the highest one was observed for 75 mM treatment.

    Keywords: Pepper, Proline, Sodium chloride, Stress