فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 98 (زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 98 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 1
  • شیرین مزرعه، علی شائمی برزکی*، علی صفری صفحات 9-38
    بررسی چگونگی شکل گیری تجربه برند کارفرما در ذهن نیروی کار دانشی و تاثیر انتظارات نیروی کار و وعده برند بر شکل گیری تجربه برند کارفرما از دیدگاه نیروی کار دانشی شاغل در شرکت های فعال در بازار کار تهران با روش پژوهش آمیخته.  از نظر هدف، کاربردی و پیمایشی که با تحلیل تم حاصل از 25 مصاحبه با استفاده از نرم افزار Nvivo 10 انجام شده است. سپس با تحلیل مسیر داده های 437 پرسشنامه با نرم افزارهای SPSS 25 و AMOS 24 فرضیات پژوهش آزمون شده است. انتظارات نیروی کار علاوه بر تاثیری که از طریق وعده برند بر تجربه برند دارد؛ بر تجربه برند نیز مستقیم تاثیر دارد. وعده برند علاوه بر تاثیری که از طریق تجربه برند بر تمایل فرد به ترک خدمت دارد؛ مستقیما نیز بر آن تاثیر دارد. تجربه برند منجر به تمایل فرد به ماندگاری نمی شود؛ ولی وعده برند مستقیم بر تمایل فرد به ماندگاری تاثیرگذار است. الگوی حاصل از تحلیل تم و تحلیل مسیر نشان داد انتظارات نیروی کار و وعده های برند ساختاری سلسله مراتبی دارند و مفهوم تجربه برند کارفرما برای نیروهای کار شامل همسویی بین مجموع تصاویری است که از برند کارفرما در هر برخورد با سازمان در خاطر دارند.
    کلیدواژگان: انتظارات نیروی کار، وعده برند کارفرما، تجربه برند کارفرما، ترک شغل، ماندگاری در سازمان
  • هادی تیموری*، پریسا حیدری صفحات 39-56
    امروزه با رقابتی شدن سازمان ها و افزایش پیچیدگی، خلاقیت یک عامل مهم برای کسب مزیت رقابتی در عرصه جهانی است و توجه به افراد خلاق برای رسیدن به راه حل های خلاقانه از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در شرایطی که بحران های اقتصادی گریبان گیر هر سازمانی خواهد شد وجود کارکنان خلاق به عنوان قطب اصلی سازمان بوده و می توانند شرایط را در جهتی مناسب هدایت نمایند لذا بررسی آن حایز اهمیت است.هدف از این پژوهش تحلیل تاثیر تنهایی برخلاقیت در محل کار با میانجی گری التزام کارکنان می باشد.این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها، پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان ستاد مرکزی بیمه ایران استان اصفهان تشکیل داده و در آن از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده و انجام آزمون  فرضیه های پژوهش، نرم افزارPLS 2.0 به کار رفت. نتایج حاکی از آن است، متغیر تنهایی عاطفی و تنهایی اجتماعی بر خلاقیت در محل کار  تاثیر منفی و معناداری داشته و همچنین تنهایی در محل کار بر خلاقیت از طریق عامل میانجی التزام کارکنان تاثیر منفی و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: تنهایی در محل کار، تنهایی اجتماعی، تنهایی عاطفی، خلاقیت، التزام کارکنان
  • شهرام حافظی*، عبدالخالق غلامی، حمیدرضا یزدانی صفحات 57-83

    این پژوهش با هدف طراحی الگوی اثربخش سازمان های فضیلت گرا با تاکید بر بانک توسعه تعاون و با روش تلفیقی (نوع اکتشافی) در طی چهار مرحله انجام شده است: نخست به روش اسنادی، بسترها و شاخص های سازمان های فضیلت گرا استخراج گردیده، سپس به منظور تدوین نهایی شاخص ها از روش دلفی استفاده گردیده (41 نفر)، به واسطه روش تحلیل عاملی (اکتشافی) به تشخیص مولفه ها پرداخته شده و درنهایت مدل استخراجی به کمک مدل سازی معادلات ساختاری اعتباریابی گردیده است. جامعه آماری در دو مرحله کیفی و کمی شامل خبرگان، اعضای هییت علمی و کارکنان و کارشناسان بانک توسعه تعاون شهر اصفهان و پنج شهرستان استان اصفهان (160) بوده که با استفاده از تکنیک پیمایش مورد ارزیابی قرار گرفته اند. درنهایت، الگوی سازمان های فضیلت گرا در بانک توسعه تعاون در قالب 10 مولفه رهبری مشارکتی، تیم محوری، تعهد و حمایت مدیران، پشتیبانی ساختاری، راهبردهای سازمانی، ارتباطات سازمانی، اسناد بالادستی، پویایی محیطی و زیرساخت های فناورانه و 67 شاخص استخراج گردیده و داده های گردآوری شده از برازش مطلوبی در قالب مدل سازمان های فضیلت گرا برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: فضیلت، فضیلت گرایی، سازمان های فضیلت گرا، بانک توسعه تعاون
  • محمدصادق حسن زاده پسیخانی*، علی لاهوتی صفحات 85-111

    پدیده طرد شدگی از محیط کار، یک تجربه ناخوشایند و آزاردهنده برای نیروی انسانی محسوب می گردد. با توجه به تبعات منفی طردشدگی از محیط کار توجه به عوامل موثر و تعدیل کننده این پدیده از قبیل بهزیستی ذهنی و هوش عاطفی بسیار مهم است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ابعاد بهزیستی ذهنی بر طرد شدگی از محیط کار با در نظرگرفتن نقش تعدیل گر هوش عاطفی می باشد.  پژوهش از حیث هدف کاربردی و به لحاظ نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش کارکنان سازمان بهزیستی استان گیلان هستند که تعدادشان 588 نفربوده و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تک مرحله ای و با استفاده از فرمول کوکران، 220 نفر از جامعه آماری پژوهش به عنوان نمونه آماری تحت مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد می باشد. پایایی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ بالاتر از 7/0 برآورد گردید که نشانگر پایایی مطلوب می باشد.  روایی پرسشنامه به روش روایی محتوا و کسب نظر استاد راهنما و روایی همگرا محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش آمار توصیفی، از نرم افزار SPSS و در بخش آمار استنباطی و  آزمون فرضیه ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری توسط  نرم افزارSmart PLS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که هوش عاطفی در تاثیر ابعاد بهزیستی ذهنی و طردشدگی از محیط کار در سازمان بهزیستی استان گیلان نقش تعدیل گر دارد. این بدان معناست که با ارتقاء بهزیستی ذهنی و هوش عاطفی میزان طردشدگی از محیط کار کاهش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، هوش عاطفی، طردشدگی از محیط کار، سازمان بهزیستی استان گیلان
  • شهرام نوری ثمرین، نسرین ارشدی*، سید اسماعیل هاشمی، عبدالزهرا نعامی صفحات 113-138
    ژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اوباشگری در محیط کار و  بی‏عدالتی رویه‏ای ادراک‏ شده بر بهزیستی سازمانی با نقش میانجی سکوت سازمانی انجام گرفت. این مطالعه از نوع پژوهش‏های همبستگی مبتنی بر الگویابی معادلات ساختاری است.جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه‏های نفت شرکت ملی مناطق نفت‏ خیز جنوب در سال1398 بود. کل جامعه آماری به عنوان نمونه پژوهش به کار گرفته شد (376نفر).  شرکت‏ کنندگان در پژوهش به مقیاس عدالت رویه‏ای نیهوف و مورمن(1993)، سکوت سازمانی ونداین و همکاران (2003)، اوباشگری در محیط کار استیفن و همکاران (2016) و فعالیت‏های بیانگر شخصی واترمن و همکاران (2010) پاسخ دادند. تحلیل داده‏ها با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) انجام گرفت، جهت بررسی معناداری اثرات غیرمستقیم، روش بوت‏استراپ به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که الگوی پیشنهادی پژوهش از برازش خوبی با داده‏ها برخوردار است. همچنین یافته‏ها نشان داد که اوباشگری در محیط کار و بی‏عدالتی رویه‏ای ضرایب مسیر معناداری با بهزیستی سازمانی و سکوت سازمانی داشتند. علاوه‏براین، ضرایب مسیر غیرمستقیم اوباشگری در محیط کار و بی‏عدالتی رویه‏ای ادراک‏ شده با بهزیستی سازمانی از طریق سکوت سازمانی نیز معنادار بود
    کلیدواژگان: اوباشگری در محیط کار، بی ‏عدالتی رویه ‏ای، سکوت سازمانی، بهزیستی سازمانی
  • اکبر حسن پور، یوسف وکیلی، سعید جعفری نیا، اسماعیل خرم* صفحات 139-172

    یکی از مولفه های اساسی و مهم در روابط متقابل بین رهبر و پیرو، اعتماد به سبک رهبری مافوق است. لذا هدف پژوهش حاضر، تعیین اولویت اثر هر یک از سبک های رهبری بر اعتماد به رهبر و بررسی پیامدهای حاصل از نقش میانجی اعتماد از طریق فراتحلیل پژوهش های موجود در این زمینه است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و از منظر ماهیت داده ها کمی است. جامعه آماری پژوهش شامل 257 مقاله معتبر داخلی و خارجی بوده که 76 مورد آن با استفاده از روش قضاوتی وارد فراتحلیل شد و برای تحلیل آن ها از نرم افزار CMA2 استفاده گردید. نتایج تحلیل نشان داد که از بین 11 سبک رهبری شناسایی شده و اثرگذار بر اعتماد به رهبر، بیش ترین اندازه اثر مربوط به: رهبری توانمندساز (889/0)، رهبری تطبیقی (835/0)، رهبری اصیل (780/0) و رهبری اخلاقی (704/0) بود. رهبری تحول آفرین (673/0)، خدمتگزار (622/0)، مشارکتی (613/0)، توزیع شده (480/0)، کاریزماتیک (430/0)، پدرسالارانه (290/0) و تبادلی- عمل گرا (234/0) در اولویت بعدی قرار دارند. همچنین نتایج فراتحلیل نشان داد که اعتماد به رهبر، به واسطه ایفای نقش میانجی خود در رابطه با سبک رهبری، از اهمیت برخوردار است و  از بین23 متغیر تاثیرپذیر از اعتماد به رهبر، بیشترین اندازه اثر مربوط به: ادراک اثربخشی رهبر (701/0)، تعهد عاطفی سازمانی (654/0)، احساس پتانسیل بالای تیمی (626/0) ،پذیرش و ظرفیت تغییر سازمانی (526/0) و بهزیستی روانشناختی (505/0) بود.

    کلیدواژگان: اعتماد میان فردی، اعتماد به رهبر، سبک رهبری، فراتحلیل
|
  • Shirin Mazraeh, Ali Shaemi Barzoki *, Ali Safari Pages 9-38
    This paper aimed to examin how employer brand experience formed for talented employees and determine the effect of employee’s expectation and brand promise on forming the employer brand experiences. The statistical population is talented employees who worked in active enterprises of Tehran labor market with mixed research method.This study is applied and survey research which was done with theme analysis from 25 interviews by using Nvivo 10 software and identified expectations, brand promises, and brand experiences from the talented employees point of view. The research hypotheses were tested with path analysis from 437 questionnaires by using SPSS 25 and AMOS 24 software. Results revealed that employees expectations affected either through brand promise, or directly on brand experience. Also job experience affected on brand promise. In the other hand, brand promise affected either through brand experience, or directly on turnover intention. Although brand experience didn’t lead to job persistence, brand promise affected directly on job persistence. The model found that employee’s expectations and employer brand promises had hierarchical structure. The concept of employer brand experience for employee included sum of employer brand images that they could remember from each touch points with organization.
    Keywords: Employee expectations, Employer Brand promise, Employer Brand Experiences, turnover, Job Persistence
  • Hadi Teimouri *, Parisa Heidari Pages 39-56
    Nowadays, with the competitiveness of organizations and the increasing complexity, creativity is an important factor for gaining competitive advantage in the global arena and the attention of creative people to achieving creative solutions is of particular importance and in situations where economic crises Each organizational entity will be the presence of creative staff as the main organization of the organization and can guide the situation in an appropriate direction. Therefore, it is important to review it. The purpose of this research is to analyze the effect of the loneliness on creativity in the workplace through mediation of job engagement. This research is applied in terms of purpose and in terms of collecting data, survey-descriptive. The statistical population of this research is the staff of the central directorate of Iran Insurance in Isfahan Province. Simple random sampling was used. To analyze the data collected and to test the research hypotheses, PLS 2.0 software was used. The results indicate that the variable of emotional loneliness and social loneliness on creativity in the workplace has a negative and significant effect, and also loneliness in the workplace on creativity has a negative and significant effect through the mediating factor of job engagement.
    Keywords: workplace Loneliness, Emotional Loneliness, Social Loneliness, creativity, Job Engagement
  • Shahram Hafezi *, ABDOLKHALEGH GHOLAMI, HamidReza Yazdani Pages 57-83

    The purpose of this study was to design an effective model of virtuous organizations with emphasis on the ، Cooperative Development Bank and using the integrated method (exploratory) in four stages: At first, the documents, platforms and indices of virtuous organizations were extracted, then the Delphi method (41) was used for final compilation of the indices. Factor analysis has been used to identify the components and finally the extraction model has been validated by structural equation modeling. The statistical population in qualitative and quantitative part of research consisted of experts, faculty members and staff and experts of Isfahan Cooperative Development Bank and five cities of Isfahan province (160) that were evaluated using survey technique. Finally, the model of virtuous organizations in Co-operative Development Bank was extracted in the form of 10 components of participatory leadership, core team, managers' commitment and support, structural support, organizational strategies, organizational communication, upstream documents, environmental dynamics and technological infrastructure and 67 indicators and the data collected had a good fit in the model of virtuous organizations.

    Keywords: Virtue, Virtualism, Virtue Organizations, Iran Cooperative Development Bank
  • MohammadSadegh Hassanzadeh *, Ali Lahouti Pages 85-111

    The purpose of this study was to investigate the effect of dimensions of mental well-being on exclusion from the workplace with regard to the moderating role of emotional intelligence. Research is a descriptive-survey based on the purpose of the application and in terms of how it is collected. The statistical population of the study was employees of the welfare organization of Guilan province, numbering 588 people. Using a single-cluster randomized sampling method, 220 people from the statistical population of the study were studied through Cochran formula. The data collection tool is a standard questionnaire. The reliability of the questionnaire was estimated by Cronbach's alpha method higher than 0.7. This indicates the reliability is desirable and the validity of the questionnaire was determined by content validity and the opinion of the supervisor and the convergent validity was calculated. In order to analyze the information in the descriptive statistics section, using SPSS software and inferential statistics and hypothesis testing, structural equation modeling was used by Smart PLS software. The findings of this study show that emotional intelligence has a moderating role in influencing the dimensions of mental well-being and exclusion from the work environment in the welfare organization of Guilan province. This means that by enhancing mental well-being and emotional intelligence, the amount of exclusion from the workplace decreases.

    Keywords: mental well-being, emotional intelligence, rejection from work environment, Welfare organization of Guilan province
  • Shahram Noorisamarin, Nasrin Arshadi *, Seyyed Esmaeil Hashemi, Abdulzahra Naami Pages 113-138
    The aim of current research was to investigate the effect of workplace mobbing and procedural injustice on organizational well-being by mediating role of organizational silence. The study was correlational research based on structural equation modeling. The statistical population of present study was all employees of management of repair, completion, and technical services wells of National Iranian South Oil Company (NISOC) in 2019. This population used as research sample (376 employees). The participants completed the Niehoff  & Moorman' procedural Justice Scale (1993), Van Dyne et al ' Organizational Silence( (2003), Steffgen et al 'Workplace Mobbing (2016) and Waterman et al' Personally Expressive Activities Questionnaires (2010). Structural Equation Modeling (SEM) was used for data analysis. The indirect effects were tested using the bootstrap procedure. Results showed that the proposed model fit the data properly. However, findings showed that procedural injustice and workplace mobbing had significant path coefficients on the organizational well-being. Moreover, indirect path coefficients of procedural injustice and workplace mobbing with organizational well-being through organizational silence were significant.
    Keywords: workplace mobbing, procedural injustice, Organizational silence, organizational well-being
  • Akbar Hassanpoor, Yousef Vakili, Saeed Jafari Nia, Esmaeil Khorram * Pages 139-172

    One of the basic and important components in mutual interactions between the leader and the follower is trust in superior leadership style. Therefore, the purpose of this study is to determine the priority of the effect of each of the leadership styles on trust in the leader and to examine the consequences of the mediating role of trust through the meta-analysis of existing research in this field.This research is practical in purpose and quantitative in terms of the nature of data. The statistical population of the study includes 257 valid domestic and foreign articles, 76 of which were analyzed using the judgment method and CMA2 software to analyze them. The results of the analysis showed that among the 11 identified and effective leadership styles for trusting the leader, the highest effect was related to empowering leadership (0.889), adaptive leadership (0.835), authentic leadership (0.780) and ethical leadership (0.704). Servant (0.622), transformational (0.673), participative (0.613), distributed (0.480), charismatic (0.430), paternalistic (0.290) and transactional (0.234) leadership styles are the next priority. The results of meta-analysis also show that trust in the leader is important due to its mediating role in relation to leadership style, and among the 23 most susceptible variables of trust in the leader, the largest effect is related to: Perception of the effectiveness of the leader (0.701), organizational, emotional commitment (0.654), high potential team feeling (0.626), acceptance and capacity for organizational change (0.526) and Psychological Well-being (0.505).

    Keywords: Interpersonal trust, Trust in the leader, leadership style, Meta-analysis