فهرست مطالب

گنجینه اسناد - پیاپی 120 (زمستان 1399)

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 120 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعمت الله زکی پور، احمد لعبت فرد*، کشواد سیاهپور صفحات 6-32
    هدف

    اختلافات عبدالحسین ده دشتی از علما و تجار مشهور با کمپانی نفت جنوب، بر سر مالکیت اراضی قیر لارستان واقع در شوشتر، و اقدامات دو طرف برای اثبات حقانیت و مالکیت خویش بر اراضی مذکور، و پیشنهادها و راهکارهای ده دشتی برای جلوگیری از سوءاستفاده کمپانی از منافع نفتی در فاصله سال های 1301-1307ش/ 1922-1928م است.

    روش/رویکرد پژوهش

    داده ها از اسناد آرشیوی و مدارک تاریخی  گردآوری شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    قرارداد دارسی و کمپانی نفت جنوب با بختیاری ها منجر به نادیده گرفتن حق مالکیت سادات قیری شوشتر بر اراضی قیر لارستان گردید. این اراضی در ابتدا به کمپانی نفت جنوب اجاره داده شده بود، اما اهمیت اقتصادی آن سبب گردید تا کمپانی نفت جنوب مدعی مالکیت بر آنها شود و حق تملک سادات قیری را نادیده بگیرد. سادات قیری با انتخاب عبدالحسین دهدشتی به عنوان وکیل خویش موفق شدند مالکیت خود را بر آن زمین ها اثبات و منافع اقتصادی- سیاسی کمپانی نفت جنوب را متزلزل کنند. به پیشنهاد و پیگیری وکیل سادات قیری «مدیریت اداری و حسابرسی نفت» در خوزستان تشکیل و  سودجویی های درباریان و افراد متنفذ، از منابع نفت، متوقف و محدود گردید.

    کلیدواژگان: سادات قیری، اراضی قیر لارستان، عبدالحسین ده دشتی، کمپانی نفت جنوب (شرکت نفت ایران و انگلیس)
  • عبدالله متولی، محمدحسن بیگی، مهدی جیریائی* صفحات 34-55
    هدف

    اوضاع  اقتصادی و اجتماعی منطقه  سلطان آباد در عراق عجم به دلیل قرارگرفتن در مسیر غرب به شرق و جنوب به شمال کشور حضور نیروهای بیگانه و رفتارشان را تجربه کرد، ابعاد اقتصادی و اجتماعی ناگوار این جنگ را هم از سر گذراند.

    روش/ رویکرد پژوهش

    پژوهش حاضر با اتکا بر اطلاعات اسناد، کتاب ها و نشریات و با رویکرد توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    حضور نیروهای بیگانه انتظام منطقه را بر هم زد. تامین آذوقه نیروهای بیگانه از تولیدات محلی،  ناامن شدن راه های ارتباطی، و خشکسالی  مواد غذایی را کمیاب، و بهای آن را شدید افزایش داد. کاهش تولید محصولات کشاورزی در سلطان آباد شهرهایی مانند تهران، قم، و اصفهان را هم که بخشی از نیازهای غذایی خود را از این منطقه تامین می کردند دچار مشکلات فراوان کرد.

    کلیدواژگان: جنگ جهانی اول، سلطان آباد، تجارت، ناامنی، ایران
  • عباس اویسی* صفحات 56-83
    هدف

    بررسی تقابل متنفذان محلی منطقه سیستان با حکومت پهلوی از سال 1320 تا 1332ش.

    روش/ رویکرد پژوهش

    اسناد آرشیوی و منابع کتابخانه ای منبع گردآوری داده ها بوده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    مواجهه با نیروهای مرکزگریز محلی که اقتدار حکومت را به چالش می گرفتند پهلوی اول را مصمم به ازمیان برداشتن آنها کرد تا وی بتواند دولت مدرن در ایران تاسیس کند. پس از رضا شاه، سرداران تبعیدی با بهره گیری از ضعف دولت مرکزی به سیستان بازگشتند و درصدد برآمدند قدرتشان را ترمیم کنند. آن ها توانستند تااندازه ای موقعیت پیشین خود را احیاء کنند. دولت نیز به دنبال تعامل با ایشان بود و به فراخور هم سویی و اطاعت پذیری ایشان با آن ها با مسالمت رفتار می کرد. در دهه 1320 هرگاه حکومت مرکزی دچار ضعف می شد، متنفذان محلی قدرت می گرفتند و به اعمال قدرت خارج از چارچوب تعیین شده می پرداختند.

    کلیدواژگان: سیستان، پهلوی، زمین داران، متنفذان محلی
  • محمدحسن پورقنبر*، یعقوب تابش صفحات 84-110
    هدف

    علل داخلی و خارجی طغیان زبردست خان چاپش لو از خان های درگز را در سال های پایانی دهه 1290ش بررسی می کند و تبعات آن را از زوایای سیاسی، نظامی، اجتماعی و اقتصادی وامی کاود.

    روش/ رویکرد پژوهش

    داده ها عمدتا با تکیه بر اسناد مراکز آرشیوی، و منابع کتابخانه ای گردآوری شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    بی ثباتی سیاسی و فقدان حکومت مرکزی مقتدر و بافت فرهنگی و ساخت اجتماعی-اقتصادی منطقه درگز عوامل داخلی و تکاپوهای پنهانی انگلیسی ها و حمایت تلویحی شوروی عناصر خارجی طغیان بودند پیامدهای این شورش عبارت بود از چالش دیپلماتیک دولت ایران با شوروی برای استرداد زبردست خان، تشدید ناامنی و وحشت زدگی اهالی منطقه و بروز شکاف اجتماعی و آسیب به اموال و عایدات دولتی و دارایی های خصوصی.

    کلیدواژگان: درگز (خراسان)، زبردست خان چاپش لو، شورش
  • مهدی وزینی افضل* صفحات 112-145
    هدف

    دولت قاجار، تنها راه برون رفت از اوضاع نابه سامان کشور را نوسازی بخش های مختلف کشور، به ویژه در حوزه اقتصادی و وضع قوانین جدید در راستای عملی شدن این اهداف می دانست. راه سازی، به عنوان پایه و اساس چرخه صنعتی شدن، و تولید و فروش، به عنوان یکی از شاخص های توسعه، مدنظر اندیشه گران و سیاست مداران قاجاری قرار داشت؛ بنابراین، نیاز به تخصص مهندسان اروپایی، استخدام آلبرت کاستگرخان از اتریش را برای استفاده در بخش راه شوسه و راه آهن به دنبال داشت. بررسی برنامه ها و اقدامات کاستگرخان[1]، مهندس اتریشی در توسعه خطوط ارتباطی در ایران دوره قاجار هدف این مقاله است.

    روش / رویکرد پژوهش

    این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوا و براساس تحلیل اسناد و مدارک آرشیوی انجام شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    در جریان مذاکرات نمایندگان ایران در اروپا، در فاصله سال های 1270-1280ق/ 1853-1863م مذاکراتی با گروهی از مهندسان جاده سازی و راه آهن سازی انجام شد تا از آن ها به عنوان پیشرو در مهندسی فنی استفاده شود. درنتیجه مسیو آلبرت کاستگر از اتریش و بارون دونرمان[2] از فرانسه استخدام و راهی ایران شدند. آلبرت کاستگر با سفر به نقاط گوناگون ایران و جمع آوری اطلاعاتی مهم، سیاست های کلی راه سازی دولت ایران را ترسیم کرد و در اختیار دولت قاجار قرار داد. می توان او را پایه گذار مهندسی راه در ایران دانست. کاستگرخان راه های شوسه تهران-کرمانشاه، تهران-آمل و مشهد-قوچان را ساخت و طرح های راه آهن و سدسازی های گوناگونی به دولت ناصرالدین شاه پیشنهاد داد. اقدامات کاستگرخان  ناکام ماند و وقتی او ایران را ترک می کرد، جاده های کشور وضعیت مناسبتری نداشت. نظام سیاسی کهنه ایران، مشکلات امنیتی از جانب روسیه و انگلستان و قدرت های داخلی، اقتصاد دولتی، و فساد دیوانی از عوامل این ناکامی بود. 1. General Gasteiger-Khan 2. Baron de Norman

    کلیدواژگان: راه سازی، کاستگرخان (گاستگرخان، کاستکرخان)، توسعه، ناصرالدین شاه
  • محیا شعیبی عمرانی* صفحات 146-168
    هدف

    تبیین احیای سنت ها و آداب سندپردازی صفوی در فرمان های صادرشده ازسوی جانشینان نادرشاه به عنوان یکی از موارد واکنش آنان به مقابله نادرشاه با یادمان های صفوی.

    روش/ رویکرد پژوهش

    داده ها از اسناد آرشیوی و منابع کتابخانه ای استخراج شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نادرشاه افشار همواره در طول دوران قدرت خود با مشکل خاطره مشروعیت خاندان صفوی مواجه بود و به طرق گوناگون می کوشید تا با این خاطره مقابله کند. به این منظور، او آداب و سنن اداری صفوی را کم اثر و محو کرد. اما جانشینان او تلاش کردند تا برای همراه ساختن افکار عمومی با  خود، شعار بازگشت به الگوهای صفوی را سردهند. جنبه ای از این بازگشت را در سنت های تولید اسناد دیوانی می توان مشاهده کرد. فرمان های این جانشینان دربردارنده عناصر و الگوهای سندپردازی صفوی اعم از ممتازنویسی، تکرار سجع مهرهای صفوی، احیای سنت تولید نشان و بزرگداشت یاد و نام شاهان صفوی در متن اسناد است.

    کلیدواژگان: نادرشاه، افشاریه، صفویه، سند دیوانی، سند تاریخی، فرمان
  • حمیدرضا جیحانی*، نغمه اسدی چیمه صفحات 170-196
    هدف

    نقشه ای که «حسین علی معمار، تسلط کاشانی» در سال 1313 خورشیدی از باغ فین تهیه کرد  یکی از نخستین مستندنگاری ها درباره این باغ است. تفسیر این سند علاوه بر تبیین جایگاه آن را در میان منابع مربوط به باغ فین، وضعیت باغ را در دوره پهلوی و پیش از تعمیرات اخیر روشن می سازد.

    روش/ رویکرد پژوهش

    داده های این تحقیق از بررسی منابع مکتوب، اسناد و نامه ها و دقت در نقشه مدنظر  گردآوری شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نقشه حسین علی تسلط از باغ فین نقشه آسیب نگارانه است که به سفارش اداره مالیه کاشان برای برآورد مخارج تعمیرات باغ ترسیم شده است. این نقشه تاثیری فراگیر در شکل گیری سیمای متاخر باغ در سده اخیر داشته است.

    کلیدواژگان: کاشان، باغ فین، حسین علی تسلط، باغ تاریخی
|
  • Nematollah Zakipour, Ahmad Lobatfard *, Keshvad Siahpour Pages 6-32
    Purpose

    The present study reports the dispute between Abdolhossein Dehdashti, a prominent Iranian scholar and merchant and the Anglo-Persian Oil Company  regarding the ownership of the Larestan bitumen land in Shooshtar between 1922-1928. The paper reports the efforts of the both parties to prove their rightful ownership of the land.

    Method and Research Design

    This research is based on archival documents library resources.

     Findings and Conclusion

    The D'Arcy contract and the South Oil Company with the Bakhtiari people led to the disregard of the ownership of Sadat Qahiri, a resident of Shushtar, Khuzistan, on the Larestan bitumen lands. Although the land was initially leased to the South Oil Company, its economic importance led the South Oil Company to claim ownership of the land and disregard Sadat Qahiri's right of ownership. By choosing Abdolhossein Dehdashti as their lawyer, Sadat Qahiri succeeded in proving his ownership of the mentioned lands and undermining the economic-political interests of the Southern Oil Company. In addition, based on the proposal and follow-up of Sadat Qahiri 's lawyer, "Oil Management and Auditing" was formed in Khuzistan, as a result of which the profiteering of courtiers and influential people from oil resources was stopped and limited.

    Keywords: Sadat Qahiri, Laristan Bitumen Lands, Abdolhossein Dehdashti, South Oil Company (Iran-British Oil Company)
  • Abdollah Motevali, Mohaammad Hassanbeigi, Mahdi Jiryaei * Pages 34-55
    Purpose

    Soltanabad (present name: Arak), located in the heart of mid-western of Iran is which in the past called Eragh-e Ajam (=Iraq of Persia). Soon after the beginning of WWI Soltanabad became a cross-road of foreign forces.  This article reports the impact of the presence of these forces in the region and its consequences for Soltanabad.

    Method and Research Design

    Archival documents and library resources were consulted to collect data for analysis.

    Findings and Conclusion

    Presence of foreign forces disrupted normal life of the region.  The demand for local agricultural products, insecurity of roads, and drought led to food shortage and sharp rise in prices, resulted in with wide-spread famine. Also, cities like Tehran, Qom and Isfahan which imported agricultural products from the region also came under pressure.

    Keywords: World War I, Soltanabad, business, Insecurity, Iran
  • Abbas Ovisei * Pages 56-83
    Purpose

    This paper reports the conflict between local influencial persons in the south-eastern region of Sistan with the central government between 1941 and 1953.

    Method and Research Design

    This study is based on archival records and library resources.  

    Findings and Conclusion

    For the sake of establishing a modern state in Iran, Rezah Shah successfully pusued the policy of suppressing local powers who challenged the authority of the central government throughout the country including in the south-eastern region of Sistan. However, after his resignation in 1941, exiled warlords (=Sardar) and landlords returned to Sistan. Taking advantage of the weakness of central government, they could to some extent restore their power. Determined by the government and law. The central government adopted a policy of tolerance with them as long as they did not exceed the limits. Nevertheless, over the 1940s whenever the ce tral government was weak, they excersised their power beyond the that.

    Keywords: Sistan, Reza Shah (1925-1941), landlords, Warlords
  • Mohammad Hassan Pourghanbar *, Yaqub Tabesh Pages 84-110
    Purpose

    Reports the insurgency of Zabardastkhan Khan Chapeshlu, a tribal chief from Dargaz in north-east Iran in th elater years of 1920s. The paper explores domestic and foreign forces behind the revolt, also discusses its political, military, social, and economic consequences

    Method and research design

    Data mainly obtained from archival records and library resources.

    Findings and conclusion

      Political instability, the lack of a strong central government, in addition to cultural and socio-economic conditions of the region paved the wasy for the insugencey.  British covert activities and implicit support by Soviet Union encourages the revolt. Consequences included a diplomatic chllege with the Soviets for extradition of the Khan, intensifies insecurity in the region and a terrified population, social disorder, and damage to public and private assets.

    Keywords: Dargaz (Khorasan), Zabardastkhan Chapeshlu
  • Mahdi Vazini Afzal * Pages 112-145
    Purpose

    This paper reports the work of Austrian Albert Gasteiger, who came to Iran in mid 19th century to help with the development of roads.

    Method and Research Design

    Archival documents are examined to collect data for this paper.

    Findings and Conclusion

    The Qajarid government viewed construction of roads essential for further the development of the nation. Following lengthy negotiations with the Iranian diplomatic delegation in Europe, Albert Gasteiger, an Austrian civil engineer, and Baron Donnermann from France were recruited to draft plans for construction roads and railroads in Iran. Albert Gasteiger traveled to   Iran and visited different parts of the country. He drafted general policies for the Iranian government oversaw the construction of Tehran-Kermanshah, Tehran-Amol, and Mashhad- Quchan roads. Also, he proposed the construction of a number of railway and dams project to  Nasser-al-Din Shah. However, inefficiency of the political system, corruption,  local influences, and insecurity caused by Russian and British interference led to the failure of the government to implement the palns fully.

    Keywords: Road Construction, Gasteigerkhan, development, Nasir al-Din Shah
  • Mahya Shoeibi Omrani * Pages 146-168
    Purpose

    Nadir-Shah banned official decrees to follow Safavid style. However, his successors revived the style. This paper discusses the reasons for that revival.  

    Method and Research Design

    Archival records and library materials were examined to collect data.  

    Findings and Conclusion

    Nadir-Shah faced with the memory of Safavids legitimacy throughout his reign. He took certain measures to wipe it away, including eliminating administrative traditions. In spite of that, his successors tried to revive Safavid tradition in order to gain the support of the public in their policies. One aspect of that was the revival of Safavid’s court traditions in preparing official decrees. The decrees issued by them contain elements and models of Safavids such as headers and design, the wording on seals, the tradition of Neshan, and paying respect to Safavid kings.

    Keywords: Nadir-Shah, Afsharids, Safavids, Decrees
  • Hamidreza Jayhani *, Naghmeh Asadi-Chimeh Pages 170-196
    Purpose

    This paper examines a map prepared back in 1935 for the Bagh-e Fin (=Fin Garden) in Kashan by Hossein Ali Tasallot Kashani, a traditional architect. The papers compares the map with similar maps prepared for the garden; also examines the type and the purpose of drawing it, and reports the state of the garden at the time.

    Method and Research Design

    Most of the data is obtained from archival documents and letters.

    Findings and Conclusions

    The map is not architectural, but ordered by Kashan Finance Department in order to estimate the cost of repairs needed. The map has had a great impact on the current appearance of the garden.

    Keywords: Kashan, Fin Garden, Hussein Ali Tasallot, Persian gardens