فهرست مطالب

رسانه های دیداری و شنیداری - پیاپی 36 (زمستان 1399)

نشریه رسانه های دیداری و شنیداری
پیاپی 36 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ویدا همراز*، سهیلا رمیم صفحات 9-32
    امروزه رسانه ها بنا بر نیاز مخاطب کارکردهای مختلف، بخشی از تولیدهای رسانه ای در جهت آموزش موازی یا آموزش دایمی بکار گرفته شده اند. پیام این رسانه ها با کمک حواس مختلف درک می شود. اما این حواس در یادگیری انسان نقش مساوی و یکسان ندارند و همچنین هر انسانی شیوه یادگیری متفاوت دارد. این مقاله با توجه به نقش رسانه های شنیداری به خصوص رادیو در آموزش غیررسمی و موازی می کوشد با تکیه بر سبکV.A.K  (یادگیری دیداری، شنیداری، حرکتی) که بر نقش اساسی حس شنیداری در یادگیری تاکید خاص دارد، راهکارهای مناسب برای استفاده آموزشی از رادیو را به تهیه کنندگان برنامه ها ارایه کند؛ زیرا در حال حاضر عدم وجود الگوی مشخص برای تهیه کنندگان رادیو در ایران در انتقال پیام های آموزشی، آن ها را تنها متکی به حدس و گمان و تشخیص های تجربی و دوری از مبانی علمی تولید برنامه های آموزشی ساخته است. سوال این پژوهش آن است که چگونه می توان سبک های حسی یادگیری شنیداری را در برنامه های آموزشی رادیویی استفاده نمود و توجه به آنچه دستاوردی برای برنامه سازان دارد؟ این پژوهش کیفی با شیوه اسنادی و مصاحبه عمیق با کارشناسان سه حوزه تخصصی تهیهکنندگان رادیو، فناوری آموزشی و روان شناسی یادگیری بوده است. نتایج پژوهش پیش رو نشان می دهد که تهیهکنندگان رادیو میتوانند با در نظر گرفتن عواملی چون تقویت حس مشارکت شنیداری و تحسین در شنونده، پرهیز از ازدحام صوتی، تاکیدات کلامی و کدگذاری صوتی، خلاصه گویی در توصیف و روش-های دیگر الگوی مناسبی برای تولید برنامه های آموزشی رادیویی داشته باشند.
    کلیدواژگان: برنامه های آموزشی رادیو، آموزش غیررسمی، سبک V.A.K، یادگیری شنیداری، آموزش شنیداری
  • فتحعلی تیرگرفاخری، علی جعفری*، علی احمدی، امید جهانشاهی صفحات 33-60
    سرعت تحولات فناوری های دیجیتال به حدی است که سازمان های رسانه ای مدام با شگفتی روبرو هستند و این  رقابت در صنعت، رسانه را بسیار پیچیده ساخته است. ازاین رو مدیران رسانه ها، برای روبرو شدن با تحولات، نیازمند داشتن تصویری از احتمالات پیش رو هستند تا بتوانند با اتخاذ تصمیم های پیش دستانه از غافلگیری مصون بمانند. امروزه بدون سناریوها یا تصاویر روشنی از آینده های ممکن، نمی توان برنامه ریزی کرد و گام نخست و اساسی برای توصیف سناریوها در روش سناریونویسی شوارتز، شناسایی عدم قطعیت های کلیدی است. در این مقاله به شناسایی عوامل موثر بر آینده شبکه خبر در افق ده ساله پرداخته ایم. به این منظور با تکیه بر روش پژوهش دلفی و نمونه گیری هدفمند، از آرا و نظرات علمی 14 نفر از خبرگان این حوزه بر اساس اصل اشباع نظری استفاده شد. این عوامل بر اساس مدل «پست» در چهار دسته: سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فناوری طبقه بندی شدند که برخی از مهم ترین عوامل عبارت بودند از: وضعیت نظام آموزشی خبرنگاران معاونت سیاسی صداوسیما (خلاق و چند مهارته)، الگوهای مصرف خبری شهروندان، میزان بودجه اختصاص یافته به شبکه خبر، میزان اعتماد سیاسی، مقررات نحوه اداره سازمان و میزان حرفه ای بودن مدیریت شبکه خبر. دو عامل میزان حرفه ای بودن مدیریت شبکه خبر و میزان اعتماد سیاسی، به عنوان عدم قطعیت های کلیدی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: شبکه خبر، نیروهای پیشران، عدم قطعیت های کلیدی، آینده پژوهی
  • سید مهدی شریفی، ابوالفضل دانایی، سعید هوشیار* صفحات 61-86

    صنایع خلاق با داشتن مدل اقتصاد رسانه ای در فضای شبکه اجتماعی، دارای کارکردهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بوده و پتانسیل های تولید ثروت را در ابعاد مختلف دارند. هدف این پژوهش، طراحی مدل اقتصاد رسانه ای صنایع خلاق در شبکه های اجتماعی با استفاده از رویکرد فراترکیب است. روش پژوهش به صورت کیفی و با رویکرد فراترکیب انجام گرفته است. در این راستا، 221 پژوهش مرتبط با موضوع به عنوان نمونه اولیه ارزیابی شدند که در پایگاه های علمی معتبر از سال 2010 تا 2020 قابل دسترسی بودند. پس از غربال گری مطالعات مرتبط، 18 مطالعه به روش نمونه گیری هدفمند بررسی و انتخاب شدند تا نتایج و یافته ها با استفاده از نرم افزار کیفی اطلس تی آی با هم ترکیب و تحلیل شوند. نتایج بررسی باهدف سنتزپژوهی، با استفاده از روش کیفی گرانددتیوری (نظریه داده بنیاد) نشان داد 167 کد اولیه، 30 مفهوم محوری و 9 مقوله اصلی شامل مقوله محوری «اقتصاد رسانه ای صنایع خلاق» بود که «اقتصاد محوری»، «دانش محوری»و «هویت محوری» به عنوان عوامل علی تاثیرگذار بر مقوله محوری،«اطلاع رسانی و آموزش محوری» به عنوان عوامل زمینه ای (بسترها)، «خلاقیت و نوآوری» و «سیاست گذاری در شبکه های اجتماعی» به عنوان راهبردها و «ایده محوری» به عنوان عامل مداخله گر منجر به پیامدهای «حکمرانی فرهنگی» و «اکوسیستم رسانه ای» شناسایی شدند. پیشنهادها و توصیه های سیاستی پژوهش به برنامه ریزی نظام مند در شیوه کسب درآمد با رویکرد اقتصاد محوری، تدوین برنامه های دانش محور با هدف دانش اندوزی، تسهیم آن، هویت محوری با دادن هویت به کاربران در حوزه صنایع خلاق، دادن اطلاعات و آموزش های لازم به کاربران و عناصر سازمانی، با راهبرد نوآوری و خلاقیت و سیاست گذاری در عرصه شبکه های اجتماعی مرتبط است.

    کلیدواژگان: صنایع خلاق، اقتصاد رسانه، شبکه های اجتماعی، رویکرد فراترکیب
  • مجید سعادتی*، اکبر نصراللهی، اسماعیل سعدی پور، سید علی رحمان زاده صفحات 87-122

    یکی از عرصه های نوظهور فعالیت رسانه های خبری جریان اصلی، حضور در زیست بوم جدید رسانه ای یعنی شبکه های اجتماعی مجازی است. خبرگزاری صداوسیما نیز از این قاعده مستثنا نیست و برای رقابت با سازمان های خبری رقیب ملزم به حضور و فعالیت مطلوب در این زیست بوم است. در این پژوهش بر آنیم تا مولفه های موثر بر فعالیت خبرگزاری صداوسیما در شبکه های اجتماعی را شناسایی کنیم. برای رسیدن به این مهم با استفاده از روش دلفی و بهره مندی از آرای 22 نفر از صاحب نظران که به صورت هدفمند انتخاب شدند در سه راند متغیرهای موثر در فعالیت خبرگزاری صداوسیما شناسایی شدند. تاسیس تحریریه ویژه، اتخاذ سیاست های حمایتی، بازیگری فعال، ترویج متقابل، درج تیک آبی، سیو کردن صفحات، تجاری کردن اکانت، گزارشگری منبع باز، استفاده از قالب های کاربرپسند، زمان شناسی انتشار خبرها، رفع محدودیت های زمانی و مکانی، توجه به پرسونای کاربران و هشتگ گذاری مناسب برخی از مهم ترین متغیرهای مورد اجماع کارشناسان بود که در قالب چهار مقوله؛ تولید (11 گویه)، توزیع و انتشار (9 گویه)، جذب و مشارکت (23 گویه) و سیاست گذاری و مدیریت (6 گویه) تفکیک شدند. بر این اساس متغیرهای دو  حوزه تولید و  مشارکت کاربران بیشترین فراوانی و توافق را بر اساس آرای صاحب نظران داشتند؛ بنابراین به نظر می رسد توجه به این متغیرها برای فعالیت مطلوب خبرگزاری صداوسیما در زیست بوم جدید رسانه ای راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: خبرگزاری صداوسیما، شبکه های اجتماعی، اینستاگرام، توییتر
  • غزاله حسنیان، سید محسن بنی هاشمی*، عبدالرضا سبحانی صفحات 123-160
    شیوه تغذیه و غذا خوردن می تواند باعث نفوذ فرهنگ، ایجاد تغییر در تفکر، شیوه زیست و عادت های فردی و اجتماعی شود. تغذیه اگر دچار دگرگونی و انحراف از سبک زندگی شود، این خطر ممکن است پیش آید که فرهنگ دگرگون شود. ماهواره ها به دلیل ماهیتی که دارند در بی هویت کردن جوامع نقش دارند و غفلت خبرگان و مسیولان ایرانی موجب آسیب دیدن جامعه ایران می شود. مساله اساسی این پژوهش، وقوع دگرگونی فرهنگی از طریق تحول تغذیه ای در خلاف جهت سبک زندگی ایرانی است. هدف پژوهش پیش رو، بررسی وضعیت محتوای فرهنگی برنامه های سبک زندگی تغذیه ای ماهواره و نقش آنها بر حفظ و دگرگونی فرهنگ در یادگیری اجتماعی و روش آن مبتنی بر رویکرد تحلیل محتوای کیفی است. در این مطالعه برای جمع آوری داده ها، دو برنامه از شبکه های غیرایرانی فارسی زبان برای نمونه انتخاب شده است. روش نمونه گیری هدفمند انتخابی است. یافته ها نشان داد هفت مقوله «نمود فرهنگ در برنامه های غذایی ماهواره ای»، «طبخ غذا»، «جامعه شناسی غذا»، «حذف، مخالفت یا بی اعتنایی به مفاهیم مذهبی»، «وضعیت تجمل گرایی»، «اوقات فراغت» و «ظاهر و ساخت برنامه» همراه با زیرمقوله های آنها در برنامه های فارسی زبان ماهواره ای نمایش داده شده است. نقش عوامل فرهنگی در این مقوله ها بر یادگیری اجتماعی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته و افراد، الگوهای رفتاری متناسب با وقایع مشاهده شده در محیط های خود، ازجمله تصاویر تلویزیونی را اتخاذ می کنند. برنامه های تغذیه ای ماهواره ای به علت رویکرد و سیاست های متفاوتی که با رسانه های داخلی دارند، محتوای متفاوتی را ارایه و تاثیری که بر یادگیری اجتماعی مخاطب دارند، می توانند زمینه ساز تغییر سبک زندگی و فرهنگ شوند.
    کلیدواژگان: رسانه، تلویزیون، فرهنگ، سبک زندگی، تغذیه، یادگیری اجتماعی
  • علیرضا دباغ*، سید وحید عقیلی، سید محمد دادگران صفحات 161-192

    رسانه ها و فرهنگ به هم پیوسته هستند و زمانی که این پیوند به کنشی اجتماعی منجر شود، اهمیت دوچندانی می یابد. این پژوهش با رویکردی فرهنگی و ارتباطاتی با هدف بررسی کارکردهای اینستاگرام در تشکیل مشارکت اجتماعی در زلزله کرمانشاه انجام گرفته است. برای این منظور همه پست های صفحات اینستاگرام سه سلبریتی متمایز فرهنگی، ورزشی و سیاسی فعال در کمک رسانی به زلزله زدگان کرمانشاه در بازه زمانی 24 آبان 1396 تا اول فروردین 1397 به همراه کامنت های کاربران این صفحات به روش «تحلیل محتوا» مورد مطالعه قرارگرفته و داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس پردازش و برای بررسی فرضیه از آزمون کای اسکویر و ضریب وی-کرامر، استفاده شده است. مبانی نظری این مقاله بر چارچوب نظریه «جامعه شبکه ای»، «مشارکت آنلاین» و «مشارکت دموکراتیک رسانه ها» استوار شده است. این تحقیق بر اساس شاخص های مختلف فرهنگی نظیر زبان، ادبیات و لحن کاربران، نشان می دهد سلبریتی ها از ظرفیت نوشته و عکس، بیشتر از فیلم و ایموجی در برقراری ارتباط با مخاطبان استفاده کرده و کاربران نیز در تعامل با ایشان بیشتر از زبان محاوره و لحن مودبانه استفاده کرده اند. در نتیجه اینستاگرام به عنوان رسانه ای جدید نزد ایرانیان، کارکردهای مهمی در تشکیل مشارکت اجتماعی و پیوند فرهنگی دارد، که با زمینه های تاریخی، فرهنگی و اجتماعی (کانتکست) در ارتباط است.

    کلیدواژگان: اینستاگرام، زلزله کرمانشاه، سلبریتی، شبکه های اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • شکوه سلطانی*، اکبر اعتباریان، سعید شریفی، علی رشید پور صفحات 193-221

    این پژوهش با هدف بازشناسی مدیریت توجه در سیمای جمهوری اسلامی ایران به روش نظریه زمینه ای به دنبال تدوین مدل مدیریت توجه در رسانه ملی است. روش پژوهش کیفی استقرایی است و از روش نظریه زمینه ای استراوس کوربین استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختمند بود که به سه روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تجزیه وتحلیل شد. مشارکت کنندگان متخصصان موضوعی واجد شرایط ورود به مصاحبه بودند که از طریق نمونه گیری نظری تا 15 نفر به سطح اشباع داده ها رسید. نتایج با 21 مقوله کلی در قالب مدل پارادایمی شامل شرایط علی (انباشت اطلاعات، ویژگی های مخاطب، سیاست رقابتی، سیاست تولیدکننده، اقتضایات محیطی) پدیده محوری (مدیریت توجه)، شرایط زمینه ساز (رصد فرهنگی، سازمان خبره چابک، اخلاق حرفه ای)، شرایط مداخله گر (جذابیت محتوایی، رقابت پذیری، مدیریت سرمایه، مداخله سیاسی) راهبردها (آفرینش دیداری و شنیداری، تولید ناب، تمرکز بر مخاطب، توسعه سرمایه اجتماعی و فرهنگی، گفتمان سازی) و پیامدها (مدیریت مخاطب، تغییر عملکرد، شیوایی پیام) قرار گرفت.

    کلیدواژگان: رسانه ملی، مدیریت توجه، توجه مخاطب، نظریه زمینه ای
|
  • Vida Hamraz *, Soheyla Ramim Pages 9-32
    Today, media has found different functions according to the needs of the audience; some media productions have been used for parallel or permanent education. The message of these media is understood with the help of different senses, but these senses play a different role in human learning. Every human being has a different way of learning, not the same though. Considering the role of audio media, especially radio in informal and parallel education, this article tries to rely on the VAK style (visual learning, auditory learning, kinesthetic learning) which emphasizes the essential role of senses in learning. Its special purpose is to provide program producers with suitable solutions for the educational use of radio programs, because, at present, there is no specific model available for radio producers in Iran to transmit educational messages. They rely on speculation and experimental and remote diagnoses only. The question of this research is how auditory learning styles can be used in radio educational programs and what is the achievement of programmers?  This qualitative research has been carried out using the documentary method and in-depth interviews with experts in specialized fields of radio productions, educational technology, and learning psychology. The results of this research showed that radio provides the listeners with factors such as enhancing the sense of audible participation and admiration avoiding audio congestion, verbal emphasis, and audio coding summarizing descriptions and other methods which have a suitable model for generating radio educational programs.
    Keywords: Educational Radio Program, Informal Education, V. A.K learner Style, Auditory Learning
  • Fathali Tirgar Fakheri, Ali Jafari *, Ali Ahmadi, Omid Jahanshahi Pages 33-60
    The speed of development of digital technologies is such that media organizations are constantly amazed, and this has made the competition in the media industry complex and intense. Therefore, media managers need to have a vision of the future to deal with the changes properly and be safe from surprises by making pre-emptive decisions. Today, without scenarios or a clear vision of possible futures, we cannot make a plan, and the first and foremost step in describing scenarios in Schwartz’s scriptwriting method is to identify key uncertainties. In this article, we have identified the factors affecting the future of IRIN in the ten-year horizon. Based on the Delphi research method and purposive sampling, 14 experts ‘opinions and some others in this field were used based on saturation. Based on the Pest model, these factors were classified into four categories: technology, political, cultural, and economic. Some of the most important factors were: Status of the educational system of IRIB journalists, citizens ‘ news consumption, the amount of budget allocated to IRIN, the level of political trust, regulations on how to run the organization, and the level of professional management of IRIN. The two factors identified as the degree of professionalism of IRIN management and the political trust were identified as key uncertainties.
    Keywords: IRIN, Propulsion Forces, Key uncertainties, Futurology
  • Sayyed Mahdi Sharifee, Abolfazl Danaei, Saeed Houshyar * Pages 61-86

    Using a media economics model in social media, creative industries have economic,social and cultural functions and have the potential to build wealth in various dimensions.The purpose of the present study was to design a media economics model in social media for creative industries using meta-synthesis approach.The research was qualitative and was carried out using meta-synthesis approach.On this basis, 221 studies related to the topic which were accessible in valid journals between 2010 and 2020 were evaluated as preliminary samples.The related studies were screened.Then,18 studies were surveyed and selected by targeted sampling and the results and findings were synthesized and analyzed using “Atlas.ti” qualitative software.The results of the study with the aim of research synthesis, using the qualitative method of grounded theory indicated that there were167 preliminary codes, 30 axial concepts, and 9 main categories which included “media economics of creative industries” as the axial category, and “economic orientation”,“knowledge orientation” and “identity orientation” were recognized as causal conditions affecting the axial category;“information giving and instruction orientation” as contextual factors,“creativity and innovation” and “policy making in social media”as strategies, and “idea orientation” as the intervening factor leading to “cultural hegemony” and “media ecosystem”.Policy recommendations and suggestions of the research are related to systematic planning in the income earning methods with an economic-oriented approach, making knowledge-based plans with the aim of knowledge acquisition, their allotment,identity orientation by giving identities to workers in creative industries,providing workers and organizational elements with necessary information and instruction with strategies of innovation, creativity,and policy making in social media.

    Keywords: Creative industries, media economics, Social Media, Meta-Synthesis Approach
  • Majid Saadati *, Akbar Nasrollahi, Esmaeil Sadipour, Ali Rahmanzadeh Pages 87-122

    One of the relative areas of mainstream news media activities is the presence in the new media ecosystem of virtual social networks. IRIB News Agency is no exception to this rule to compete with rival news organizations; it is necessary to have a favorable presence and activity in this ecosystem. This study aims to identify the components affecting the activities of the IRIB News Agency in social networks. To achieve this, using the Delphi method and benefiting from the votes of 22 experts who were purposefully selected, and three effective variables were identified in three rounds in the activities of IRIB News Agency. Establishment of a special editorial office, active activities, reciprocal promotion, inserting a blue tick, SOE of pages, commercialization of accounts, open-source reporting, use of user-friendly templates, the timing of news release, removal of time and place restrictions, attention to the personalities of appropriate users and hashtags were some of the most important variables agreed upon by experts in the form of four categories: Production (4 items), distribution and dissemination (6 items), absorption and participation (23 items), and policymaking and management (6 items) which were separated. Accordingly, the variables of the two areas of production and absorption and user participation had the highest frequency based on the experts ‘ opinions. It seems that paying attention to these variables can be a way for optimal activity of the Radio and Television Agency in the new ecosystem of media.

    Keywords: IRIB News, Social Networks, Instagram, Twitter
  • Ghazaleh Hasanian, Sayyed Mohsen Banihashemi *, Abdolreza Sobhani Pages 123-160
    Diet and eating habits can influence culture, change thinking, and individual lifestyle and social habits. If nutrition changes and deviates from lifestyle, there is the risk of cultural change. Satellites play an important role in de-identifying societies due to their nature, and officials’ negligence will harm the Iranian society. The main issue of this research is the occurrence of cultural change through a nutritional transformation in the opposite direction of the Iranian lifestyle. The purpose of this research is to investigate the status of the cultural content of satellite nutritional programs on lifestyle and their role in maintaining or transforming the culture of social learning based on qualitative analysis of the content. The data collection tool was based on selecting two programs of non- Iranian Persian language networks as a sample. The method of sampling was selective and purposeful. Research findings indicated 7 categories as follows:  1- Manifestation of culture in satellite food programs. 2- cooking, 3- Sociology of food. 4- Elimination, opposition, or disregard for religious concepts. 5- Luxury-oriented status, 6- Leisure, 7- Appearance and program making displaying the relevant subcategories in the programs. The role of cultural factors on social learning has been analyzed in these categories. Individuals adopt patterns of behavior appropriate to the events observed in their environment, including television images. Because satellite food programs offer different content from local media content due to their approaches and policies, they may provide changes to the local audience's lifestyle, culture, and social learning habits.
    Keywords: culture, food, Lifestyle, Media, Television, Social Learning
  • Alireza Dabbagh *, Sayyed vahid Aghili, Sayyed Mohammag Dadgaran Pages 161-192

    Media and culture are interconnected, and when this link is replaced by social action, it becomes doubly important. Leading research has been conducted with a cultural and communication approach to examine the functions of Instagram in forming social participation in the Kermanshah earthquake. For this purpose, all the posts of the Instagram pages of three distinct cultural, sports, and political celebrities active in helping the earthquake victims of Kermanshah in the period of April 1, 2016, to November 15, 2017, along with the comments of the users of theses pages have been studied by “quantitative content analysis“ method. The data is processed using SPSS software. Chi-square test and V-Kramer coefficient have been used for Proving Hypothesis. The theoretical foundations of this paper are based on the theory of “network society“, “online participation“, and “economic media participation”.  This Research Based on analyzes various cultural indicators such as language, literature, and tone of users in Instagram activities show that celebrities have used photo and Text more than video and emoji to communicate with the audience, and users have used more colloquial language and polite tone in interacting with them. As a result of this study, it was found that Instagram has important functions in forming social participation and cultural ties that are related to historical, cultural, and social contexts.

    Keywords: Instagram, Kermanshah Earthquake, Celebrities, Social Networks, Social participation
  • Shokouh Soltani *, Akbar Etebarian, Saeid Sharifi, Ali Rashidpoor Pages 193-221

    This research has been carried out to develop a model of attention management in IRI TV to recognize the attention management in the Islamic Republic of Iran’s TV based on grounded theory. The research method is qualitative-inductive and the method of Strauss-Corbin's grounded theory has been used. The data collection tool was a semi-structured interview that was analyzed by three methods of open-coding, axial coding, and selective coding. Participants were experts who were qualified to enter the interview, which reached a maximum saturation level of 15 people through theoretical sampling. The results were categorized into 21 general categories within a paradigmatic model including causal conditions which are as follows: information accumulation, audience characteristics, competitive policy, producer policy, environmental requirements. Pivotal phenomenon: (attention management). Predisposing conditions:   observation, agile expert organization, professional ethics. Mediating conditions: content attractiveness, competitiveness, capital management, political intervention. Strategies: visual and auditory creation, ingenious production, audience focus, social and cultural capital development, discourse composition. And outcomes: audience management, performance change, understanding messages.

    Keywords: IRIB, Attention Management, Audience Attention, Grounded theory