فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 68 (زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 68 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شکوفه نکوئی زاده، محسن دستگیر*، سعید علی احمدی صفحات 1-31

    بحران اقتصادی با عدم اطمینان و نوسان های متغیرهای کلان اقتصادی همراه بوده و شرایط خاصی را برای محیط اقتصادی کشور و فعالیت شرکت ها ایجاد می کند که می تواند توانایی و قدرت مدیر بر ارزش و عملکرد شرکت را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین، کیفیت حسابرسی و کیفیت گزارشگری مالی در شرایط بحرانی می تواند رفتار فرصت طلبانه مدیران را تعدیل نماید. از این رو، هدف این پژوهش بررسی تاثیر بحران اقتصادی بر ارتباط میان قدرت مدیریت، ارزش شرکت و عملکرد مالی آن با توجه به اثر تعدیلی ویژگی های گزارشگری مالی شرکت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش، برای بررسی ویژگی های گزارشگری شرکت از دو خصوصیت اثرگذار شامل کیفیت حسابرسی و کیفیت گزارشگری مالی استفاده شده است. با استفاده از روش حذف سیستماتیک، تعداد 197 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار برای دوره زمانی بین سال‎های 1385 تا 1396 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که ویژگی سطح کیفیت حسابرسی بالاتر با کاهش اثر منفی شرایط بحرانی سبب تاثیر مثبت قدرت و توانایی مدیریت بر ارزش و عملکرد مالی شرکت می شود. همچنین، ویژگی سطح کیفیت گزارشگری مالی بالاتر نیز با کاهش تاثیر منفی شرایط بحرانی تنها موجب تاثیر مثبت قدرت و توانایی مدیریت بر ارزش شرکت شده اما تاثیر معناداری بر عملکرد مالی شرکت ندارند.

    کلیدواژگان: بحران اقتصادی، قدرت مدیریت، ارزش شرکت، عملکرد مالی، ویژگی گزارشگری مالی
  • قاسم بولو، محمد مرفوع، آرین قهرمانی* صفحات 33-65

    هدف تحقیق حاضر تبیین تاثیر کیفیت اطلاعات حسابداری بر هزینه حقوق صاحبان سهام شرکت ها و بررسی نقش تعدیلگر عدم تقارن اطلاعاتی و نقش تعدیلگر همزمان این متغیر و قابلیت مقایسه صورت های مالی در این بستر است. قلمرو زمانی این پژوهش برای دوره 5 ساله از ابتدای سال 1392 لغایت پایان سال 1396در نظر گرفته شده است و نمونه پژوهش شامل 91 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای تحلیل های آماری از رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل ها حاکی از آن است که کیفیت اطلاعات حسابداری بر هزینه حقوق صاحبان سهام تاثیر معکوس دارد؛ به نحوی که هرچه کیفیت اطلاعات حسابداری بالاتر باشد، هزینه حقوق صاحبان سهام کاهش می یابد؛ وبالعکس. هم چنین، عدم تقارن اطلاعاتی ارتباط مستقیمی با این تاثیر دارد. اما تاثیر همزمان قابلیت مقایسه صورت های مالی و عدم تقارن اطلاعاتی بر تاثیر کیفیت اطلاعات حسابداری بر هزینه حقوق صاحبان سهام مورد تایید نمی باشند. نتایج این پژوهش در دو فرضیه اول مشابه نتایج پژوهش ایموف و همکاران (2018) می باشد که در کشور آمریکا به بررسی تاثیر کیفیت اطلاعات حسابداری بر هزینه حقوق صاحبان سهام پرداختند اما نتیجه فرضیه سوم حاکی از عدم تطابق با آن می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات حسابداری، هزینه حقوق صاحبان سهام، قابلیت مقایسه صورت های مالی، عدم تقارن اطلاعاتی، اقلام تعهدی اختیاری
  • سید محمود موسوی شیری*، مهدیه یزدانی، مهین میرزایی صفحات 67-95

    حسابرسان باید در برنامه ریزی حسابرسی، درباره آسیب پذیری واحد مورد رسیدگی از تحریف با اهمیت ناشی از تقلب یا اشتباه در صورت های مالی ، با سایر اعضای گروه حسابرسی بحث کنند. این پژوهش در این راستا اجرا گردیده و هدف آن آزمون اثربخشی تعاملات حسابرسان در اجرای بند 19 استاندارد 240 سازمان حسابرسی است. در این پژوهش، نقش جلسات توفان فکری در عملکرد حسابرسی مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای دستیابی به این هدف، سناریوای تدوین و بین 216 نفر از سرپرستان ارشد و حسابرسان که به طور تصادفی در تیم های چهار نفره تقسیم بندی شده بودند توزیع گردید، خروجی پاسخ های دریافتی هر دو تیم توفان فکری تعاملی و اسمی جهت انجام دو وظیفه حسابرسی، شناسایی عوامل خطر تقلب و فرضیه سازی تقلب، مورد مقایسه قرار گرفت. فرضیه های پژوهش بوسیله آزمون t گروه های مستقل و آزمون چند متغییره پیوسته تحلیل شدند؛ نتایج نشان داد که، تیم های اسمی در مقایسه با تیم های تعاملی عملکرد بهتری دارند اگرچه تیم های تعاملی نیز توضیحات با کیفیتی ارایه می کنند. همچنین نتایج پژوهش حاکی از وجود پدیده طفره روی اجتماعی در تیم های تعاملی است.

    کلیدواژگان: عوامل خطر تقلب، فرضیه سازی تقلب، توفان فکری، تکنیک گروه اسمی و تعاملی
  • مریم نوبخت*، یونس نوبخت صفحات 97-119

    اجتناب از پرداخت مالیات از مهمترین تصمیمات مدیراناست که به واسطه جلوگیری از انتقال منابع شرکت به دولت ممکن استآثار مساعد یا نامساعدی بر ارزش شرکت داشته باشد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر اجتناب از پرداخت مالیات بر ارزش شرکت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با حجم نمونه 180 شرکت برای سال های 1397-1388 می باشد. فرضیه های پژوهش با بهره گیری از مدل های رگرسیونی چند متغیره آزمون و برای بررسی ارزش شرکت از دومعیار حسابداری جریان نقد آزاد برای واحد تجاری و جریان نقد آزاد ناشی از کسب و کار استفاده گردیده است. همچنین جهت اندازه گیری اجتناب مالیاتینیز نرخ موثر مالیاتی جریان نقد عملیاتی بکار گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که اجتناب از پرداخت مالیاتبر معیارهای حسابداری ارزش شرکتتاثیر مثبت و معنی داری دارد، به این معنی که با افزایش اجتناب مالیاتی ارزش شرکت افزایش می یابد. شدت این افزایش در ارزش برآوردی شرکت از طریق جریان نقد آزاد ناشی از کسب و کار نسبت به ارزش برآوردی شرکت از طریق جریان نقد آزاد برای واحد تجاری بیشتر است که می تواند ناشی از خنثی شدن اثر تامین مالی در آن باشد. بدین ترتیب نتایج پژوهش حاکی از تایید تیوری ارزش آفرینی در رابطه بین فعالیت های اجتناب مالیاتی و ارزش شرکت است.

    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، ارزش شرکت، جریان نقد آزاد برای واحد تجاری، جریان نقد آزاد ناشی از کسب و کار
  • مصطفی عبدی، حسن زلقی*، مهدی کاظمی علوم، مجید علی بیگلو صفحات 121-143

    طبق نظریه نمایندگی، وجود سازوکارهای نظام راهبری اثربخش مانند کمیته حسابرسی می تواند مشکلات مرتبط با مسایل نمایندگی را بر طرف نموده و در نتیجه منجر به کاهش سطح جریان وجه نقد آزاد شرکت ها گردد. اما طبق نظریه هزینه معاملات، وجود سازوکارهای نظام راهبری با کیفیت، نه تنها منجر به کاهش سطح این نوع از جریان ها نمی گردد، بلکه حتی با توجه به هزینه تامین مالی کمتر این نوع منابع تامین مالی داخلی، در مقایسه با سایر روش های تامین مالی، منجر به افزایش سطح جریان وجه نقد آزاد در شرکت ها می گردد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین ویژگی های کمیته حسابرسی (اندازه، استقلال، تخصص مالی و جنسیت اعضای کمیته حسابرسی) با جریان وجه نقد آزاد در 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1393 تا 1397 است. فرضیه های پژوهش با استفاده از تحلیل رگرسیون و رویکرد داده های ترکیبی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ویژگی های اندازه، استقلال، تخصص مالی و جنسیت اعضای کمیته حسابرسی تاثیر مثبت و معناداری بر جریان وجه نقد آزاد دارد؛ که این یافته ها با نظریه هزینه معاملات انطباق دارد. شواهد پژوهش نشان می دهد که کمیته های حسابرسی، علاوه بر ایفای نقش در حوزه هایی مانند ساختار کنترل های داخلی شرکت، حسابرسی داخلی و حق الزحمه حسابرسی، می توانند موجب بهبود وضعیت مدیریت منابع مالی نیز گردند. یافته های پژوهش موجب بسط و توسعه ادبیات نظری و تجربی اثربخشی نقش کمیته های حسابرسی در حوزه مدیریت ریسک شرکت با تاکید بر مدیریت نقدینگی و جریان های نقدی آزاد است.

    کلیدواژگان: استقلال، اندازه، تخصص مالی، جریان وجه نقد آزاد، جنسیت
  • محمدحسین صفرزاده*، عباس هوشمند کاشانی صفحات 145-165

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه ویژگی های حسابرسان با گرایش های تجاری و حرفه ای آنان می باشد. تاثیر این گرایش های حرفه ای و تجاری بر اقداماتی که منجر به کاهش کیفیت حسابرسی می شود، نیز آزمون شده است. داده های موردنیاز با استفاده از پرسشنامه دریافتی از 283 حسابرسعضو جامعه حسابداران رسمی ایران جمع آوری شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که سطح دانش و آگاهی، میزان سازگاری و مهارتهای ارتباطی حسابرسان، ارتباط مثبت و معناداری با گرایش حرفه ای آنها داشته اما مهارت های بازاریابی آنها، ارتباط منفی با گرایش حرفه ای دارد. همچنین خلاقیت و نوآوری حسابرسان رابطه معناداری با گرایش حرفه ای آنها ندارد. از سوی دیگر، مهارت های بازاریابی و ارتباطی حسابرسان رابطه مثبت و معناداری با گرایش تجاری آنان دارد، اما سطح دانش و آگاهی، میزان سازگاری و خلاقیت حسابرسان رابطه معناداری با گرایش تجاری آنها ندارد. در نهایت، گرایش حرفه ای باعث کاهش اقدامات کاهنده کیفیت حسابرسی می شود، اما گرایش تجاری حسابرسان این اقدامات را تشدید می کند. این بدان معناست که ممکن است گرایش تجاری حسابرسان بر کیفیت حسابرسی و میزان رسیدگی های آنان تاثیر منفی بگذارد؛ لذا اتخاذ سازوکارهای مناسب در این زمینه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: گرایش حرفه ای، گرایش تجاری، ویژگی حسابرس، کیفیت حسابرسی
  • طیبه زنگنه*، محمد علی رستگار، کاظم چاوشی، میر فیض فلاح شمس صفحات 167-197

    بانک ها با ورود به بازار بین بانکی به منظور ایجاد موازنه بین سود آوری و مدیریت ریسک نقدینگی خود، متناسب با شرایط فعالیت های کوتاه مدت ، نسبت به تجهیز منابع از طریق این بازار و یا اعطای وام کوتاه مدت به سایر بانک ها اقدام می نمایند. تعهدات بانک ها در بازار بین بانکی میتواند به علت اثر سرایت منجر به بروز و افزایش ریسک سیستمی شود. بدین منظور در این پژوهش به بررسی پایداری شبکه بین بانکی در طی زمان با استفاده از سنجه های آماری به کار رفته در تیوری شبکه های پیچیده پرداخته شده است. این سنجه ها ویژگی های توپولوژیکی شبکه را مشخص می کند و با لحاظ جهت و وزن ارتباط بین گره ها ساختارهای اساسی شبکه را تعیین می کنند. نتایج نشان می دهد که ساختارشبکه در طی زمان به فراخور شرایط اقتصادی تغییر کرده است. شاخص های اندازه گیری ریسک سیستمی از قبیل ضریب خوشه بندی، میانگین کوتاهترین طول مسیر و همگونی و تمرکز شبکه نشان می دهند که پایداری شبکه به مرور کمتر و ریسک سیستمی افزایش یافته است. همچنین در صورت بروز مشکل و نکول در شبکه بیشترین آسیب پذیری از ریسک سیستمی متوجه بانک های تخصصی-دولتی و خصوصی شده بوده و بانک های خصوصی با توجه به حجم مبادلات بالا و جریان خالص منفی می توانند ریسک سیستمی قابل توجهی را به شبکه بازار بین بانکی منتقل کنند. همچنین شواهدی از بروز واسطه گری توسط بانک های خصوصی در شبکه مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: پایداری شبکه، ریسک سیستمی، ضریب خوشه بندی، همگونی شبکه، تمرکز شبکه
|
  • Shekoufeh Nekoueizadeh, MOHSEN DASTGIR *, Saeid Aliahmadi Pages 1-31

    Considering the fact that economic crisis comes along with uncertainty and fluctuations in macroeconomic variables and it causes in a special situation in the economic circumstance of the country and companies activities in that, therefore it can affect the ability and the power of management on the company’s performance and its value. Also, the quality of auditing and the quality of financial reporting in critical situations can moderate the opportunistic behavior of managers. The purpose of this study was to investigate the effect of economic crisis on the relationship between management power, company value and financial performance considering the moderating effect of the Characteristics of financial reporting on Tehran Stock Exchange companies. In this research, two Characteristics of financial reporting including financial reporting quality and audit quality have been used to investigate ethical characteristics of the company.Accordingly, Using the systematic removal method, the data of 197 listed companies in Tehran Stock Exchange for the years 2006-2017 is analyzed. The results of the study show that the characteristics higher level of audit quality by decreasing the negative impact of the Crisis conditions leads to a positive effect of the power and ability to manage the company's value and financial performance. Also, the characteristics higher level of financial reporting quality, as well as the negative effect of the critical situation, only have a positive effect on the ability and power of management on the value of the company but have no significant effect on the firm's financial performance.

    Keywords: Economic crisis, Management power, Firm value, Financial performance, Characteristics of financial reporting
  • Ghasem Blue, Mohammad Marfou, Arian Ghahremani * Pages 33-65

    The purpose of the present study is to explain the effect of accounting information quality on corporate equity cost and to investigate the moderating role of information asymmetry and the simultaneous moderating role of this variable and the comparability of financial statements in this context. The research timeframe for this period is 5 years from the beginning of 2013 until the end of 2017 and the sample includes 91 companies listed in Tehran Stock Exchange. Multivariate regression was used for statistical analysis. The results of the analysis indicate that the quality of accounting information has an adverse effect on equity cost, so that the higher the quality of accounting information, the lower the cost of equity; and vice versa. Also, information asymmetry has a direct relationship with this effect. But the simultaneous impact of comparability of financial statements and information asymmetry on the impact of accounting information quality on equity costs is not confirmed. The results of the first two hypotheses are similar to those of Emof et al. (2018), which examined the effect of accounting information quality on equity cost in the United States, but the third hypothesis suggests that it is inconsistent.

    Keywords: Accounting information quality, Cost of equity capital, Comparability of financial statements, Information symmetry, Discretionary accruals
  • Sayed Mahmoud Mousavi Shiri *, Mahdieh Yazdani, Mahin Mirzaee Pages 67-95

    The aim of this paper is to exam Auditors’ Performance in fraud brainstorming sessions. The audit team needs some discussion and dialogue sessions to discuss how and when the financial statements of an entity can be susceptible to significant financial misstatement due to fraud or error .In this study, we refer to paragraph 19 of Auditing Standard 240; evaluate the effect of brainstorming sessions in the performance of auditors, in discovering the fraud. For gathering of data one scenario was provided and distributed between 216 people of administrators and auditors working in the public audit firms of Certified Public Accountants that divided to four groups. The responds of Nominal Group Technique and interactive Groups for fraud risk factors, Quality of Fraud Hypothesis were compared. The methods used to test hypotheses were independent t-test and continual multivariate. Overall, our results show that nominal teams outperform interacting teams. We also provide evidence that social loafing there are in interacting teams.

    Keywords: Fraud Risk Factors, Fraud hypotheses, Brainstorming Nominal Group Technique, interactive Groups
  • Maryam Nobakht *, Younes Nobakht Pages 97-119

    Tax avoidance is one of the most important decisions managers, which can have a positive or adverse effect on a firm's value by preventing the transfer of the company's resources to the government. The purpose of this study is to investigate the impact of tax avoidance on firm value in companies listed to Tehran Stock Exchange with a sample of 180 firm's for the years 2008-2018. To test the hypotheses, multivariate linear regression got used and to assess the firm's value, two accounting criteria of free cash flow to the firm and free cash flow from the business have been used. Also, effective tax rate operating cash flow have been used to measure tax avoidance. The research findings showed that tax avoidance has a positive and significant effect on the accounting criteria of firm's value, which means that with increasing tax avoidance, the value of the company increases. The intensity of this increase in the estimated value of the firm through free cash flow from the business is greater than the estimated value of the firm through the free cash flow from the firm, which can be due to the neutralization of the financing effect. Thus, the research results confirm the theory of value creation in the relationship between tax avoidance activities and company value.

    Keywords: firm value, Free cash flow from the business, Free cash flow to the firm, Tax Avoidance
  • Mostafa Abdi, Hassan Zalaghi *, Mahdi Kazemi Olum, Majid Aligiglo Pages 121-143
  • Mohammad Hossein Safarzadeh *, Abbas Hooshmand Pages 145-165

    The purpose of this study is to investigate the relationship between auditors' characteristics and their business and professional orientations. The impact of these professional and business orientations is also examined on actions that lead to lower quality of audit services. Using the questionnaire, the required data were collected from 283 certified accountants. The results show that among the characteristics of auditors, the level of knowledge and awareness, degree of adaptation and communication skills of auditors have a positive and significant relationship with their professional orientation, but marketing skills has a negative relationship with professional orientation. While creativity and innovation had no significant relationship with professional orientation. On the other hand, the auditors' marketing and communication skills have a positive and significant relationship with their business orientation. However, the level of knowledge and awareness, compatibility and creativity of auditors has no significant relationship with business orientation. Finally, professional orientation was found to decrease actions to reduce audit quality, whereas the business orientation exacerbated it. Therefore, it should be noted that auditors' business orientation may adversely affect the quality of their audits, so adopting appropriate mechanisms in this regard seems necessary.

    Keywords: Professional Orientation, Commercial Orientation, Auditor Attributes, Audit Quality
  • Tayebeh Zanganeh *, Mohammad Ali Rastegar, Kazem Chavoshi, Mir Feyz Fallahshams Pages 167-197

    Entering into the interbank market in order to balance profitability and liquidity risk management, depending on the conditions of short-term activities, banks are required to equip resources through this market or to lend short-term loans to other banks. Banks' commitments to each other mainly arise in the interbank market, which can lead to increased systemic risk due to the spillover effect. Therefore, the objective of this paper is to analyze the network dynamic stability of the Iranian overnight money market through methods of statistical mechanics applied to complex networks .The results show that the network structure changes during time depending economic conditions. Systemic risk measures such as clustering coefficient, average short path, heterogeneity and centrality, show that the networks systemic risk increases and then by occurring default and crisis in one bank, default spillover during the domino effect in whole network. Also, in the event of failure, the most vulnerable group is to privatized and specialist governmental banks, and the private banks, due to the high volume of exchanges and net negative flows, can put a considerable systemic risk to the interbank market network. Morever, the signals of speculative activity by private banks are found.

    Keywords: Network stability, Systemic Risk, clustering coefficient, Heterogeneity, Centrality