فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال سی و چهارم شماره 1 (پیاپی 130، بهار 1400)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و چهارم شماره 1 (پیاپی 130، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 17
|
  • کامران شریفی*، امیر مقدم جعفری، داور شاهسونی صفحات 2-5
    در پیوند با رخداد مرگ حدود چهل هزار پرنده آبزی مهاجر در تالاب میانکاله در سال 1398 مقاله‎ ای در توصیف این واقعه که می‎توان آن را یک بلای طبیعی در حد فاجعه‎ ای ملی به شمار آورد، در مجله تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک منتشر شده است (Maken Ali et al., 2020). نحوه ثبت، گزارش و تفسیر نتایج در این مقاله با اشکالاتی روبرو است؛ لذا ارزیابی نقادانه آن ضروری به نظر می‎رسد.
    کلیدواژگان: مرگ و میر پرندگان مهاجر، کلستریدیوم بوتولینوم، بوتولیسم، ارزیابی نقادانه، تالاب میانکاله
  • عباس عالمیان، بهمن خالصی*، محمد مجید ابراهیمی، شهین مسعودی صفحات 6-14
    موثرترین راه پیشگیری بیماری آبله طیور واکسیناسیون می باشد و هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان ایمنی ایجاد شده توسط واکسن آبله طیور موسسه رازی و  نیز مشخص نمودن کارایی واکسن مذکور در مقابل عامل بیماری زا می باشد. مطالعه حاضر در دو مرحله شامل واکسیناسیون جوجه های تحت آزمایش در فارم و مرحله دوم شامل آزمایش چالش بود که  در پولت های واکسینه شده انجام گرفت. بدین منظور جوجه های یک سالن شصت هزارتایی پولت نژاد مرغ تخمگذار بونز (Bovans) با واکسن آبله طیور موسسه رازی به روش تلقیح در پرده بال واکسینه شدند. هفت تا  10 روز پس از انجام واکسیناسیون پاسخ گله به واکسن با بررسی %10 کل سالن مرغداری صورت پذیرفت و میزان وجود  Take % 7/96 بود. جهت  آزمایش چالش در دو گروه پولت 30 تایی در دو سالن مجزا که گروه اول شامل پولت واکسینه و گروه دوم که واکسنی دریافت نکرده بودند ویروس آبله تلقیح شد. گروه شاهد همگی علایم بیماری ولی تمام پرندگان گروه واکسینه فاقد علایم بیماری بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که واکسن آبله موسسه رازی دارای ایمنیت و کارایی بسیار بالایی می باشد.
    کلیدواژگان: واکسن آبله طیور، موسسه رازی، ارزیابی ایمنی، چالش
  • محمد ابراهیمی، ساموئل گریگوریان، محمدحسین فلاح مهرابادی، عبدالحمید شوشتری* صفحات 15-25

    آنفلوآنزای پرندگان بیماری ویروسی واگیردار و مشترک بین انسان و دام می باشد و عامل آن ویروسی از خانواده ارتومیکسوویریده می باشد. امروزه ویروس آنفلوانزا تحت تیپ H9N2 یکی از معضلات اصلی و مهم صنعت طیور کشور ما می باشد. این مطالعه که با هدف بررسی وضعیت آلودگی طیور بومی استان های شمالی به آنفلوانزای H9N2 و از 1393 تا 1394 انجام گرفت. بر روی نمونه های سرمی آزمایش ممانعت از هماگلوتیناسیون (HI) جهت ردیابی ویروس آنفلوانزای H9 انجام گرفت. برای جدا سازی ویروس ها نمونه های سواب، پس از آماده سازی به تخم مرغ تلقیح شدند. جهت آنالیز مولکولی ویروس جدا شده پس از استخراج RNA، واکنش RT- PCR به صورت یک مرحله ای جهت تکثیر ژن های HA و NA انجام شد. با استفاده از دو جفت پرایمر کلی هافمن تمام open reading frame هر دو ژن HA و NA سکانس و در خت فیلوژنیک برای هر دو ژن رسم شد. در مجموع در سه استان از 70 روستا (استان مازندران 20 روستا، استان گیلان 20 روستا و استان گلستان 30 روستا) و 993 پرنده (استان مازندران 276 پرنده، استان گلستان 370 پرنده و استان گیلان 347 پرنده) نمونه برداری شد. در مجموع سه استان از مجموع 70 روستای نمونه برداری شده تعداد 67 روستا (96%) و از مجموع 993 پرنده تعداد 557 پرنده (56%) سرم مثبت بودند. نتایج مطالعه جاری نشاندهنده شیوع بالای ویروس آنفلوانزای H9N2 در طیور بومی در استان های شمالی کشور می باشد.

    کلیدواژگان: آنفلوانزا، H9N2، استان های شمالی، طیور بومی، بررسی سرمی
  • لیدا عبدالمحمدی خیاو، رضا پیله چیان لنگرودی*، علیرضا پردیس صفحات 26-37

    کلستریدیوم شامل طیف گسترده ای از باکتری های میله ای شکل بی هوازی گرم مثبت و اسپورزا است که دارای 203 گونه بوده و بر اساس چهار توکسین اصلی یوتا (iA)، آلفا (cpa)، بتا (cpb) و اپسیلون، به پنج تایپ (A، B، C، D، E) طبقه بندی می شود. این باکتری ها یکی از مهم ترین عوامل بیماری زایی در حیوانات هستند. توکسین های متنوع این باکتری نقش مهمی در بیماری زایی دارند که از جمله جدیدترین آن ها می توان به NetB و TpeL اشاره نمود. این توکسین ها در ایجاد بیماری های متنوعی از جمله انتریت نکروتیک نقش دارند. در این مقاله مروری بر مطالعات انجام یافته بر روی کلیات توکسین های NetB و TpeL ارایه می گردد. همچنین پیشرفت های اخیر جهت تولید واکسن های نسل جدید را ارایه و تجزیه و تحلیل هایی که توسط دانشمندان با استفاده از نرم افزارهای بیوانفورماتیک روی توالی های tpeL و netB برای تولید پروتئین نوترکیب انجام یافته، مورد بررسی قرار می گیرد. در این راستا محققین در آزمایشات مختلف ژن فیوژن را توسط PCR سنتز نموده و پلاسمید نوترکیب را در باکتری E. coli ترانسفورم کرده اند. پروتئین فیوژن حاصله توسط نیکل (Ni-NTA) خالص شده و جهت تایید از تکنیک های SDS-PAGE و وسترن بلات استفاده گردیده و جهت سنجش ایمنی، آزمایش خنثی سازی سرم در خرگوش استفاده شده است. همچنین در مطالعات دیگر موتانت هایی با فعالیت سایتوتوکسیک کمتر توسط کیت به صورت site-directed mutagenesis طراحی شده و با توالی سازی تایید شدند. نتایج مطالعات آنان حاکی از آن است که واکسن های نسل جدید می توانند به عنوان کاندید واکسن علیه انتریت نکروتیک طیور مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: توکسین NetB، TpeL، کلستریدیوم پرفرینجنز، واکسن های نسل جدید، بیوانفورماتیک
  • سیده زهرا موسوی*، فهیمه محمدی، عباس تنهاییان صفحات 38-45
    از جمله بیماری هایی که علاوه بر خسارات و هزینه های زیاد منجر به تهدید سلامت انسان نیز می گردد، می توان به ورم پستان دام  اشاره کرد. استفاده از آنتی بیوتیک ها برای درمان این بیماری علاوه بر فواید، مضررات زیادی همچون ایجاد سویه های باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک و ایجاد بقایای دارویی در شیر را در این صنعت ایجاد می کند. امروزه استفاده از جایگزین های طبیعی همچون پپتیدهای ضد میکروبی و اسانس های گیاهی بجای آنتی بیوتیک موردتوجه قرار گرفته اند. هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه ی اثرات ضد باکتریایی دو پپتید باکتریوسین اینتروسین p و تاناتین با دو اسانس گیاهی نعناع و زیره سبز می باشد. پپتید نوترکیب باکتریوسین انتروسین p در سلول های تخمدان همستر چینی (CHO) بیان شد. فرآیند اسانس گیری نیز توسط دستگاه کلونجر انجام شد. در نهایت تست حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) بر روی باکتری ها صورت گرفت. نتایج نشان داد دو پپتید باکتریوسین اینتروسین p و تاناتین دارای اثرات ضد باکتری قوی تری در غلظت های کمتری نسبت به دو اسانس نعناع سبز و زیره سبز بر روی باکتری های Staphylococcus aureus ، E.coli 0157 H7 و E.coli هستند. به طوریکه باکتری Staphylococcus aureus نسبت به پپتید باکتریوسین انتروسین p و E.coli 0157 H7 نسبت به پپتید تاناتین حساسیت بیشتری داشتند. از آنجاییکه از مزایای استفاده از پپتیدها نسبت به اسانس ها می توان به مقاومت نسبت به حرارت، اکسیداسیون و امکان دست ورزی از طریق اتصال به سایر پپتیدها جهت افزایش فعالیت آن اشاره کرد، امید است بتوان از این پپتیدها در آینده به عنوان داروی جایگزین آنتی بیوتیک ها در درمان بیماری های دامی از جمله ورم پستان دام استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ورم پستان، MBC، MIC، باکتریوسین اینتروسین P، تاناتین
  • فروغ محمدی ده چشمه* صفحات 46-54
    هدف از انجام مطالعه کنونی بررسی شیوع و شناسایی مرفومتریک و مولکولی دیکروسلیوم دنتدریتیکوم در گاو، گوسفند و بزهای کشتار شده در کشتارگاه صنعتی شهر اسلام آباد غرب (کرمانشاه) طی سال های 1394 تا 1396بود. به منظور تعیین شیوع و شدت آلودگی به انگل مذکور، در مجموع 2160 راس گاو، 4320 راس گوسفند و 3240 راس بز از هر دو جنس نر و ماده به نسبت مساوی و به شکل کاملا تصادفی طی مدت 3 سال نمونه برداری شدند. خصوصیات مرفولوژیک و مرفومتریک انگل با استفاده از میکروسکوپ نوری مطالعه شد. سپس جهت تایید تشخیص، از هر میزبان،20 کرم بالغ دیکروسلیوم با ویژگی های متفاوت مرفولوژیک و مرفومتریک و در مجموع60 نمونه برای استخراج DNA انتخاب گردید و ناحیه ای از ژن هدف NAD1 با استفاده از واکنش زنجیره پلی مراز (PCR) تکثیر گردید. طبق نتایج به دست آمده، شیوع آلودگی در گوسفند (20/10%، 85/4% و 01/7% به ترتیب سال) همواره بیشتر از گاو (05/3%، 80/1% و 22/2% به ترتیب سال) بود. همچنین بیشترین میزان آلودگی در فصل پاییز مشاهده شد. آنالیز دو به دوی توالی های به دست آمده برای هر 3 میزبان و همچنین مقایسه با موارد ثبت شده در بانک جهانی ژن، نشان دهنده مشابهت ژنتیکی ایزوله ها، بین 97 تا 99 درصد بود و به این ترتیب دیکروسلیوم دندریتیکوم تنها گونه آلوده کننده جنس دیکروسلیوم دربین نشخوارکنندگان شهرستان اسلام آباد تعیین گردید. با توجه به شیوع نسبتا زیاد آلودگی در دام های منطقه و توان بالقوه سرایت انگل به انسان، اقدامات پیشگیرانه و بهداشتی شدیدتری باید اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: دیکروسلیوم دنتدریتیکوم، نشخوارکنندگان، خصوصیت مولکولی
  • مختار ملاکی، علی حسینخانی، اکبر تقی زاده، حمید پایا، غلامرضا حمیدیان صفحات 55-62

    مواد غذایی حاصل از فرآورده های حیوانی به دلیل امکان انتقال عوامل بیماری زای میکروبی و باقیمانده داروهای آنتی بیوتیکی به بدن انسان می توانند علاوه بر اختلال در سیستم ایمنی و گوارش، باعث ایجاد مقاومت میکروبی نیز شوند. به منظور مطالعه اثر تغذیه ی سطوح مختلف پروبیوتیک و لاکتوفرین بر وضعیت سلامت و میزان آلودگی به باکتری اشرشیاکلای در بره های شیرخوار نژاد قزل، تعداد 36 بره نر در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل دو در سه ، به شش گروه تیماری اختصاص یافتند. طی دوره 56 روزه ی آزمایش، بره ها با تیمارهای آزمایشی که شامل دو سطح پروبیوتیک (صفر و یک گرم به ازای هر راس در روز) و سه سطح لاکتوفرین (صفر، 25/0 و 50/0 گرم به ازای هر راس در روز) بود، به صورت انفرادی تغذیه شدند. نتایج نشان داد که با وجود عدم تفاوت معنی دار بین نمره قوام مدفوع و دمای بدن، استفاده همزمان پروبیوتیک و لاکتوفرین، تعداد روزهای تحت درمان را در گروه های آزمایشی نسبت به گروه شاهد کاهش داد (05/0>P). افزون بر این، برهمکنش بین سطوح مختلف پروبیوتیک و لاکتوفرین باعث کاهش دفع باکتری اشرشیاکلای از مدفوع شد (05/0>P). تغذیه ی لاکتوفرین باعث افزایش خطی غلظت پلاسمایی آهن نسبت به گروه شاهد شد، به طوری که بالاترین سطح لاکتوفرین، بیشترین افزایش غلظت آهن را به دنبال داشت (05/0>P). به طور کلی، یافته های این پژوهش نشان داد که تغذیه ی پروبیوتیک و لاکتوفرین، وضعیت سلامت را در بره های شیرخوار بهبود بخشیدند، با این حال تغذیه ی همزمان این دو ترکیب، اثر مثبت بیشتری را در کاهش تعداد روزهای تحت درمان به دنبال داشت.

    کلیدواژگان: لاکتوفرین، پروبیوتیک، نوزاد نشخوارکنندگان، باکتری های بیماری زا، سیستم ایمنی
  • آذین علیزاده، سید سعید عظمایی*، احمد اصغری، احسان ترکی صفحات 63-68
    زمینه مطالعه
    خشکی چشم را می توان با آزمایش شیرمر، زمان گسست اشک (TBUT)، اندازه گیری موسین اشک، شمارش یاخته های گابلت و نیز اندازه گیری اسمولاریته، لیزوزیم و لاکتوفرین اشک مورد بررسی قرار داد. به دلیل آسان و در دسترس بودن روش شیرمر و اندازه گیری TBUT، این دو روش به عنوان روش های متداول بررسی خشکی چشم در مطالعات چشم پزشکی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. در حال حاضر در بین بی حسی های موضعی معمول، قطره چشمی تتراکایین هیدورکلراید یکی از پرمصرف ترین داروهایی است که می تواند باعث حذف ترشح اشک رفلکسی شود.
    هدف
    این مطالعه با هدف اندازه گیری میزان ترشح اشک پایه ای در اسبچه ی خزر می باشد.
    روش کار
    به همین منظور تعداد 20 راس اسبچه خزر به ظاهر سالم، نر و ماده، 5 تا 14 ساله و با متوسط وزنی بین 28 ±203 کیلوگرم انتخاب شدند. اسبچه ها به طور تصادفی به دو گروه 10 راسی تقسیم شدند. بعد از معاینات بالینی و بررسی تاریخچه اسبچه های خزر و اطمینان از سلامتی آنها تست نوار شیرمر در هر دو چشم انجام شد. تست نوار شیرمر در دقایق 10، 20، 30، 40 و 50 بعد از ریختن قطره تتراکایین در گروه تیمار و در گروه شاهد قطره دارونما (سالین نرمال % 9/0) مورد اندازه گیری قرار گرفت.
    نتایج
    مطالعه نتایج گروه شاهد و تیمار نشان دهنده کاهش معنی دار ترشح اشک در گروه تیمار است. مطالعه قیاس STT2 در زمان صفر و زمان های دیگر گروه تیمار نشان می دهد که کاهش معنی دار ترشح اشک تا دقیقه 40 ادامه پیدا می کند. بر اساس نتایج این مطالعه سن و جنسیت تاثیر معنی داری بر میزان ترشح اشک پایه ای و رفلکسی در اسبچه های خزر ندارد. نتیجه گیری نهایی: با در نظر داشتن اهمیت تشخیص سریع سندرم خشکی چشم و بیماری های در ارتباط با ترشح اشک پایه ای و رفلکسی و پیشگیری از اختلالات متاثر از این شرایط مانند کراتوکونژنکتویت سیکا، این تحقیق می تواند استفاده و تاثیرات قطره تتراکایین % 5/0 در چشم  اسبچه های خزر سالم را شرح دهد.
    کلیدواژگان: تراکائین، تست نوار شیرمر، اشک پایه ای، اشک رفلکسی، اسبچه خزر
  • زهرا موسوی، مرجان ازغندی، سعیده اسدزاده، الهه شهریاری، وحید کاظمی، فواد گاراژیان، امین کاظمی، علی جوادمنش* صفحات 69-75
    بیماری اسهال در گوساله های شیری یکی از مشکلات عمده در صنعت دامپروری است که اغلب استفاده از آنتی بیوتیک ها برای درمان آن کارآمد نیستند و نیز ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی نظیر مقاومت به آنتی بیوتیک شوند، در نتیجه استفاده از جایگزینی طبیعی برای آن ها همانند ایمونوگلوبولین (Y (IgY زرده ی تخم مرغ ممکن است راه حل مناسبی باشد. هدف از تحقیق حاضر، تولید ایمونوگلوبولین های اختصاصی Y علیه پاتوژن های مهم اسهال گوساله از قبیل کروناویروس، روتاویروس، اشریشیا کلی و کلستریدیوم پرفرجنس در زرده تخم مرغ بود. این آزمایش بر روی مرغان تخم گذار نژاد های لاین W36 با دو تیمار (گروه شاهد و گروه واکسینه شده با واکسن سه گانه ی کروناویروس، روتاویروس، اشرشیا کلی و همچنین واکسن کلستریدیوم پرفرجنس) و هفت تکرار در هر گروه انجام شد. از SDS-PAGE جهت بررسی کیفی و از روش بردفورد به منظور بررسی کمی ایمونوگلوبولین Y استفاده گردید. نتایج نشان داد، باندهای مربوط به زنجیره ی سبک و سنگین IgY در گروه تیمار نسبت به گروه شاهد اختلاف قابل مشاهده ای داشت. بررسی با روش بردفورد نشان داد که غلظت IgY ترشح شده در زرده ی تخم مرغ گروه تیمار mg/mL 4.729 بود. نتایج مربوط به روش های پودر کردن نیز نشان داد که خشک نمودن پاششی موجب تخریب ولی خشک نمودن انجمادی باعث حفظ IgY زرده ی تخم مرغ شد. مطالعات تکمیلی در مورد سنجش فعالیت زیستی IgY اختصاصی تولید شده در این تحقیق ضروری است.
    کلیدواژگان: اسهال، گوساله، آنتی بیوتیک، ایمونوگلوبولین زرده تخم مرغ
  • پوریا دهقان پیشه، علیرضا جهاندیده*، احمد اصغری، سید پژمان مرتضوی، محمود قرآن نویس صفحات 76-86

    استفاده از لیزرها و پلاسماهای سرد روند ترمیم را به شکل معنی داری در مقایسه با حالت عادی بهبود می بخشند. هدف از این مطالعه ارزیابی مقایسه ای هیستوپاتولوژی و هیستومورفولوژی تاثیر اشعه ماورای بنفش و پلاسمای سرد هلیوم بر روی زخم تمام ضخامت عفونی شده با استافیلوکوکوس اوریوس در موش های صحرایی نر دیابتی شده با آلوکسان است. در این مطالعه تعداد 60 موش صحرایی نر ویستار بالغ دیابتی شده با تزریق داخل صفاقی آلوکسان به میزان 120 mg/kg با زخم های ایجاد شده و عفونی شده توسط ml1 از سوسپانسیون حاوی cfu/ml به108 استافیلاکوکوس اوریوس آلوده در زخم به قطر cm 1 در بین دوکتف مورد استفاده قرار گرفت. موش ها به سه گروه کنترل، درمان با هلیوم پلاسما وماورابنفش تقسیم شدند. تمام گروه های درمان به مدت 21 روز با پلاسمای سرد و اشعه ماورا بنفش به مدت 3 دقیقه در روز مورد درمان قرار گرفتند. پس از پایان دوره نمونه های پوستی مورد بررسی آسیب شناسی بافتی قرار گرفتند و شاخص های تجمع کلاژن، نفوذ سلول های التهابی و ضخامت اپیتلیوم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آماری با نرم افزار SPSS22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که پلاسمای سرد هلیوم و اشعه ماورابنفش تاثیر مثبتی بر حضور سلول های التهابی تک هسته ای، تشکیل کلاژن و نوسازی اپیتلیوم دارند. با توجه به نتایج این مطالعه میتوان از پلاسمای سرد و اشعه ماورابنفش در بهبود زخم استفاده کرد، که البته تاثیر پلاسمای سرد در بهبودی زخم بیشتر است.

    کلیدواژگان: اشعه ماورابنفش، پلاسمای سرد، هیستوپاتولوژی، دیابت، ترمیم
  • گیتا داور، وحید محمدی*، آلاله رخشانپور صفحات 87-93
    تاخیر زمانی بین نمونه برداری تا آنالیز نمونه ها هنگامی می تواند اتفاق افتد که نمونه های خون از راه های دور به آزمایشگاه های مرجع ارسال می شوند یا هنگامی که آنالیز نمونه ها در آزمایشگاه به دلایلی با تاخیر انجام می شود. هدف از این مطالعه بررسی پایداری آنالیت های خون شناسی در نمونه خون سگ با استفاده از آنالایزر هماتولوژیNihon Kohden MEK-6450 در هنگام ذخیره نمونه ها تا 48 ساعت در دو دمای 4 و 24 درجه سانتی گراد بود. نمونه های خون از 40 قلاده سگ از نظر بالینی سالم در لوله های حاوی EDTA جمع آوری شدند و ابتدا در طی یک ساعت از زمان جمع آوری با استفاده از آنالایزر Nihon Kohden MEK-6450 مورد بررسی قرار گرفتند. سپس نمونه ها در دماهای 4 و 24 درجه سانتی گراد ذخیره شده و در 3، 6، 24 و 48 ساعت پس از جمع آوری مجددا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تغییرات قابل توجه و معنی دار در آنالیت های خونی شناختی در نمونه های خون سگ نگهداری شده شامل افزایش HCT و MCV در 24 ساعت در هر دو دما (4 و 24 درجه) و کاهش MCHC از شش ساعت در دمای 4 درجه و 24 ساعت در دمای 24 درجه و افزایش MPV در 6 ساعت در هر دو دما بودند و تعداد پلاکت ها از شش ساعت در هر دو دما کاهش یافت. تغییر معنی داری در شمارش گلبول قرمز، سفید و غلظت هموگلوبین در طول مدت مطالعه مشاهده نشد. اگرچه بیشتر تغییرات در آنالیت های خون شناختی در خون سگ هنگام نمونه گیری در دو دمای4 و 24 درجه از نظر تحلیلی قابل قبول و از نظر بالینی ناچیز و جزیی است، اما بهترین روش در اندازه گیری آنالیت های خون شناختی در این حیوان، آنالیز به موقع نمونه خون ترجیحا در مدت یک ساعت پس از جمع آوری است.
    کلیدواژگان: خون شناسی، متغیرهای پیش آنالیز، دما، مدت زمان نگهداری، سگ
  • مهدی جعفری اناری، مرتضی زنده دل*، حسن گیلان پور، احمد اصغری، وهاب باباپور صفحات 94-101

    هدف از این مطالعه، بررسی نقش گیرنده های اپیوییدرژیک در بروز اثر هیستامین بر تنظیم مرکزی مصرف خوراک جوجه های گوشتی بود. در این مطالعه، با انجام سه آزمایش مجزا، نقش گیرنده های مو، کاپا و دلتای اپیوییدی بر هایپوفاژی ناشی از تزریق (ICV(IntraCerebroVentricular هیستامین مورد مطالعه قرار گرفت. در هر آزمایش، تعداد 48 قطعه جوجه گوشتی 5 روزه ی نژاد راس 308 به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم و پس از 3 ساعت محرومیت از خوراک، یکی از چهار تیمارهای آزمایشی به-صورت ICV دریافت کردند. گروه های آزمایشی شامل 1) تزریق سرم فیزیولوژی (شاهد)، 2) تزریق 300 نانومول هیستامین 3) تزریق 5 میکروگرم آنتاگونیست گیرنده اپیوییدی (آنتاگونیست گیرنده مو در آزمایش اول، کاپا در آزمایش دوم و دلتا در آزمایش سوم) و 4) تزریق همزمان هیستامین (300 نانومول) و آنتاگونیست گیرنده ی اپیوییدی (5 میکروگرم) بود. مصرف تجمعی خوراک طی زمان های 30، 60 و 120 دقیقه پس از تزریق اندازه گیری شد. نتایج نشان داد تزریق هیستامین موجب کاهش مصرف خوراک نسبت به گروه شاهد در هر سه آزمایش شد (05/0>P). تزریق همزمان آنتاگونیست گیرنده ی مو اپیوییدی و هیستامین اثر هایپوفاژی ناشی از تزریق هیستامین را کاهش و مصرف خوراک را افزایش داد (05/0>P). با این وجود، تزریق همزمان هیستامین همراه با آنتاگونیست گیرنده کاپا و یا دلتا نتوانست کاهش مصرف خوراک ناشی از تزریق هیستامین را افزایش دهد(05/0>P). در کل، یافته های این پژوهش نشان می دهد که حداقل بخشی از اثرات هایپوفاژی ناشی از اثر هیستامین در جوجه های گوشتی توسط گیرنده ی مو اپیوییدی میانجی گری می شود.

    کلیدواژگان: تنظیم مرکزی، جوجه گوشتی، گیرنده اپیوئیدی، مصرف خوراک، هیستامین
  • مهدی دهقانی سانیچ*، محمدعلی نوروزیان، احمد افضل زاده، علی اسدی الموتی صفحات 102-110

    گاوهای شیری طی دوره ی انتقال به طور معمول تحت تنش های مختلف مربوط به زایمان، شیردهی و تنش های اکسیداتیو قرار می گیرند. کنترل تنش های مختلف طی این دوره و همچنین تنش های مرتبط با درمان و واکسیناسیون می تواند کمک شایانی به بهبود سلامت و تداوم شیردهی نماید. هدف این پژوهش، مطالعه ی اثر تغذیه اسکوربیک اسید و سالیسیلات طی دوره ی انتقال بر سلامت و تولید حیوان و همچنین تخفیف پاسخ های التهابی ناشی از واکسیناسیون تب برفکی به عنوان یک عامل تنش زا بود. تعداد 44 راس گاو شیری تازه زا به طورتصادفی به چهار گروه (11=n) آزمایشی تقسیم و با جیره ی پایه (شاهد)، و یا جیره های مکمل سازی شده با اسکوربیک اسید (30 گرم در روز)، سالیسیلیک اسید (10 گرم در روز) و اسکوربیک اسید + سالیسیلات (به ترتیب 30 و 10 گرم در روز) به ازای هر راس دام به مدت30 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد تغذیه سالیسیلات موجب افزایش تولید شیر شد (05/0>P). مکمل سازی اسکوربیک اسید باعث افزایش درصد چربی شیر شد (05/0>P)، اما بر تولید شیر اثر نداشت. بیشترین غلظت گلوکز در سرم گاوهای تغذیه شده با آسکوربیک اسید و کمترین مقدار نیتروژن اوره ای سرم در گاوهای تغذیه شده با آسکوربیک اسید + سالیسیلات مشاهده شد (05/0>P). تغذیه ی سالیسیلات، آسکوربات و یا ترکیب سالیسیلات و آسکوربات موجب کاهش غلظت هاپتوگلوبین و سرم آمیلویید A در گاوهای واکسینه شده علیه تب برفکی شد، در حالی که TNFα تنها در گاوهای گروه سالیسیلات و سالیسلات + آسکوربات نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (05/0>P). به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که مکمل سازی جیره با آسکوربیک اسید و سالیسیلات موجب بهبود سلامت، تولید و کاهش واکنش های التهابی ناشی از واکسیناسیون در گاوهای تازه زا می شود.

    کلیدواژگان: آسکوربیک اسید، پروتئین های فاز حاد، سالیسیلات، گاو شیری، واکسیناسیون
  • محمد قادرزاده*، قدرت رحیمی میانجی، اردشیر نجاتی جوارمی، نسترن شهبازیان صفحات 111-123
    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی تاثیر بیماری سپتی سمی هموراژیک ویروسی بر صفات بیومتری ماهی قزل آلای رنگین کمان انجام شد. تعداد 281 قطعه ماهی با وزن اولیه 38/3 ± 88 گرم بعد از 18 روز دوره عادت دهی به طور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند. همه گروه های آزمایشی با جیره غذایی تجاری تغذیه شدند. گروه اول به عنوان شاهد (بدون تزریق) در نظر گرفته شد، اما گروه های دوم تا پنجم به ترتیب با سرم فیزیولوژی سه صدم میلی لیتر، سرم فیزیولوژی شش صدم میلی لیتر، ویروس سپتی سمی سه صدم میلی لیتر و ویروس سپتی سمی شش صدم میلی لیتر با غلظت -1 4.5xx104 pfu.ml، تزریق شدند. جهت تشخیص بیماری از تست RT-PCR استفاده شد. مدت دوره ی پژوهش 35 روز و رکورد برداری صفات وزن بدن و طول ماهیان (طول استاندارد، طول چنگالی و طول کل)، در روز های 28 و 35 پرورش انجام شد. مقایسات میانگین این صفات در بین گروه های مختلف با استفاده از آزمون توکی (HSD) و نرم افزار R انجام شد. در نتایج مربوط به وزن بدن در هفته اول بعد از چالش (روز 28) بین گروه شاهد با گروه های تزریق شده با ویروس سپتی سمی در سطح (001/0>P) و همچنین بین گروه تزریق سرم فیزیولوژی و گروه تزریق ویروس سپتی سمی اختلاف معنی دار مشاهده شد (05/0>P). در هفته دوم بعد از چالش (روز 35) بین گروه های تزریق سپتی سمی با دیگر گروه های آزمایشی (گروه شاهد، گروه های تزریق سرم فیزیولوژی) برای صفت وزن بدن تفاوت معنی دار مشاهده شد (001/0>P). در هفته دوم بعد از چالش بین گروه های مختلف آزمایشی برای صفات مرتبط با طول ماهی (طول استاندارد، طول چنگالی و طول کلی) تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0>P). با توجه به نتایج مشاهده شده بروز بیماری VHS باعث کاهش رشد ماهیان شده و زیان اقتصادی در برخواهد داشت.
    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، ویروس سپتی سمی هموراژیک، رشد
  • طاهره نوروزی کوه*، سالومه شیرعلی، فائزه قاسم زاده، هومن رونقی، ناصر رنجبر، علی ناصر صفحات 124-130
    کرم لیگولا اینتستینالیس عامل بیماری لیگولوز است. این بیماری شایع ترین عفونت انگلی ماهیان آب شیرین در اکثر نقاط جهان بوده و باعث ایجاد زیان های اقتصادی فراوانی از جمله، کاهش وزن، کاهش باروری و مرگ و میر در بچه ماهیان می شود. بنابراین شناخت و کنترل آن برای مدیریت استخرهای پرورشی و مزارع ماهی از اهمیت خاصی برخوردار است. کرم بالغ لیگولا اینتستینالیس در روده باریک پرندگان ماهی خوار و مرحله نوزادی این کرم (پلروسرکویید) در محوطه شکمی ماهیان یافت می شود. هدف از انجام این بررسی، تشخیص آلودگی انگل لیگولا اینتستینالیس، ماهی سفید رودخانه ای، در سد البرز، استان مازندران می باشد. برای این منظور، در شهریور 1396 به صورت تصادفی، 60 ماهی از گونه مورد نظر صید؛ و جهت بررسی مورفومتریک و انگل به آزمایشگاه ارجاع داده شدند. نتایج بررسی نشان داد که تمام ماهیان صید شده آلوده بودند. از آنجایی که پلروسرکویید لیگولا اینتستینالیس می تواند باعث کاهش و یا عدم باروری در ماهیان جوان شود، لزوم بررسی راهکارهای مقابله با این انگل ضروری است.
    کلیدواژگان: لیگولوز، پلروسرکوئید، ماهی سفید، البرز
  • فاطمه غلامی*، صولت اسلامی، سید ابوالحسن علوی صفحات 131-139
    پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده ای هستند که به راحتی در بدن میزبان رشد کرده و سلامتی را به میزبان خود اعطاء می کنند. تعادل مطلوب میکروارگانیسم ها در دستگاه گوارش به خصوص روده بسیار مهم بوده و باکتری های خاصی، مانند لاکتوباسیلوس کازیی به حفظ چنین تعادل مطلوبی کمک می کنند. امروزه افزایش تقاضا در توسعه روش ایمن و جدید نگهداری مواد غذایی وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر تلقیح Lactobacillus Casei، به عنوان نگهدارنده زیستی بر کیفیت میکروبی و شیمیایی ماهی شیر بود. پس از تهیه ماهی از بازار و انتقال به آزمایشگاه، نمونه ها در دمای 4 درجه سانتی گراد (دمای یخچال) تا زمان انجام آزمایش نگهداری شد. در روز های اول، سوم و هفتم و پانزدهم و سی ام مورد بررسی آزمون های شیمیایی TVN و pH میکروبی شمارش توتال میکروبی انجام شد. استفاده از پروبیوتیک در ماهی شیر جهت ممانعت از تغییرات میکروبی و شیمیایی ماهی شیر بررسی شد. نتایج نشان داد که باکتری Lactobacillus Casei در بازدارندگی از فساد ماهی موثر است. نتایج نشان داد که سویه Lactobacillus Casei کاندیدای مناسبی جهت استفاده بعنوان نگهدارنده ماهی شیر می باشد. سویه Lactobacillus Casei در مواد غذایی براحتی رشد می کند و تلقیح آن در حفظ خصوصیات شیمیایی و میکروبی فیله ماهی شیر در طول نگهداری بسیار موثراست.
    کلیدواژگان: Lactobacillus casei، نگهدارنده زیستی، تغییرات میکروبی و شیمیایی، ماهی شیر
  • مرضیه مرتاضی، شیلا امیدظهیر*، مریم آخوندیان صفحات 140-147
    شازده رود یکی از رودخانه های استان مازندران در شهرستان بابلسر است که به دریای خزر منتهی می شود. در گذشته این رودخانه از نظر تنوع انواع ماهی ها و محل مهاجرت آنها یکی از رودخانه های با ارزش محسوب می شد، اما امروزه به دلیل ورود آلاینده ها، ماهی های ساکن و مهاجر در این رودخانه کاهش چشمگیری پیدا کرده است. مطالعه حاضر به بررسی آلودگی باکتریایی ماهی های کپورچه (Carassius gibelio) صید شده از رودخانه شازده رود پرداخته است. به این منظور ماهی های صیدشده به آزمایشگاه منتقل شدند. پس از کشت باکتریایی، رنگ آمیزی گرم و آزمون های بیوشیمیایی، باکتری آیروموناس هیدروفیلا مورد شناسایی قرار گرفت. در بررسی آسیب شناسی بافت پوست و عضله تخریب اپیتلیوم پوست، تجمع ملانوماکروفاژ، نفوذ یاخته های آماسی، ادم، پرخونی و استحاله فیبرهای عضلانی، در بافت کبد تجمع مراکز ملانوماکروفاژ، نفوذ سلول های آماسی، افزایش فضاهای سینوزوییدی، دژنرسانس واکویولی، هیپرپلازی مجاری صفراوی و فیبروز و در بافت کلیه نفوذ سلول های آماسی، دژنرسانس واکویولی، ادم، پرخونی، تخریب لوله های ادراری و فیبروز مشاهده گردید. آیروموناس هیدروفیلا یک باکتری فرصت طلب است که در شرایط تنش زا مانند تغییر و کاهش کیفیت آب، تبدیل به یک باکتری بیماری زا می شود و ایجاد بیماری می کند. همچنین یک باکتری زیونوز است که از طریق مصرف آب و آبزیان آلوده به انسان منتقل می شود و سبب بروز علایمی از جمله دل درد شدید، تهوع، استفراغ و اسهال آبکی تا خونی در انسان می گردد. بنابراین پیشگیری از ورود آلاینده ها و فاضلاب ها به آب رودخانه ها علاوه بر ضرورت حفاظت از بوم سامانه های آبی، به جهت حفظ سلامت انسانی بسیار حایز اهمیت و ضروری است.
    کلیدواژگان: آئروموناس هیدروفیلا، ماهی کپورچه، شازده رود، آسیب شناسی بافت
|
  • K. Sharifi *, A. Moghaddam Jafari, D. Shahsavani Pages 2-5
    An article describing the extensive migrating fowl mortality In Miankaleh wetland, which per se can be accounted as a national disaster, has been published in Journal of veterinary researches and biological products (Maken Ali et al., 2020). The approach to record, report and interpretation of data and results arises some concerns, therefore, the critical evaluation of the article seems highly needed.
    Keywords: Migrating fowl mortality, Clostridium botulinum, Botulism, Critical evaluation, Miankaleh wetland
  • A. Alemian, B. Khalesi *, M. M. Ebrahimi, Sh. Masoudi Pages 6-14
    The most effective way to prevent fowl pox disease is to vaccinate and the aim of this study was to determine the immunity level of fowl pox vaccine and also to determine the efficacy of the vaccine against the pathogenic agent, which seems necessary and important to do so. The experiments of this study are summarized in two sections. The first stage includes the vaccination of the experienced chicks in the farm and the evaluation of the effect of the vaccine on the farm, and the second phase included a challenge test carried out in the vaccinated pullets. In order to realize this, fowl pox vaccine of the Razi Institute, which is live attenuated, was inoculated into a curtain under the wing in a layer flock with sixty thousands of Bowans strain laying hen farm was used for testing. Seven to ten days after vaccination, the immune response of the herd was investigated in 10% of the layer flock was taken and the percentage was 96.7%. Then, in order to the challenge test, 30 of these pullets were divided into two separate halls, the first group consisting of vaccinated pullets and the second group that did not inoculate the vaccine. The pathogenic virus was inoculated to them and the control group showed all the symptoms of the disease, and all the birds in the control group had no symptoms. From the above experiments, it is concluded that fowl pox vaccine of the Razi Institute has suitable efficacy.
    Keywords: Fowl pox vaccine, Razi Institute, Evaluation of the immunity, challenge
  • M. Ebrahimi, S. Grigorian, M. H. Fallah Mehrabadi, A. Shoushtari * Pages 15-25

    Avian Influenza is an acute and contagious disease of humans and animals, an agent of Orthomyxoviridae family. H9N2 subtype of avian influenza virus (AIVs) is one of the main problems of poultry industry in Iran. The aim of study was to investigate the status of domestic poultry contamination and identifying the hemagglutinin gene of H9N2 isolates in northern providences of Iran.This cross-sectional study was carried out in rural population of Gilan, Mazandaran and Golestan provinces from 1393 to 1394.The sera and cloacal swabs were sampled and tested, using a haemagglutination inhibition test and reverse transcriptase polymerase chain reaction respectively. The RNA was extracted, HA and NA genes was proliferated, using; two pairs of full-open-reading frame universal primer pairs, Titan one step tube RT-PCR system (Roche). A total of 70 villages and 993 birds; (Mazandaran province, 20 villages with 276 birds , Gilan province, 20 villages, with 347 birds and Golestan province, 30 villages with , 370 birds) were sampled. The sera sample of 67 villages (96%) out of 70 and 557 birds (56%) out of 993 were positive. The only H9N2 subtype was isolated of swab sample named A / chicken / Iran / RZ18 / 2014.Both HA and NA genes were common close to Iran / Markazi / 2014 and Iran / MMV9- 2013 isolate. The results reveal a high level of circulation of H9N2 influenza viruses in domestic poultry in the northern provinces of Iran.

    Keywords: Influenza, H9N2, Northern provinces, Backyard poultry, Sero-servey
  • L. Abdolmohammadi Khiav, R. Pilechian Langroodi *, A. Paradise Pages 26-37

    Clostridium is a broad genus of rod-shaped, anaerobic, gram-positive and spore-forming bacteria. It has 203 species and is classified into five isotypes (A, B, C, D, and E) based on four major toxins, iota (iA), alpha (cpa), beta (cpb) and epsilon (etx). These bacteria are one of the most important causes of disease in animals. Various toxins of these bacteria play an important role in pathogenesis. Newly discovered toxin such as NetB and TpeL could be mentioned. These toxins are involved in a variety of diseases, including necrotic enteritis. This article presents an overview of studies on NetB and TpeL toxins. Furthermore recent advances had been provided in the production of new generation vaccines. In this article, we demonstrated that the sequences of tpeL and netB were investigated using bioinformatics software for recombinant protein production. Different regions of the gene were selected and evaluated for fusion protein synthesis. The fusion gene was synthesized by PCR and the recombinant plasmid was transformed into E. coli. Then the fusion protein was purified by NI-NTA and used for confirmation by SDS-PAGE and Western blotting. Serum neutralization test was done to evaluate of antibody in rabbits. Mutants with less cytotoxic activity were also designed by site-directed mutagenesis kits and confirmed by sequencing. The results of this study suggested that new-generation vaccines could be used as a candidate vaccine against avian necrotic enteritis.

    Keywords: TpeL, NetB, Clostridium perfringens, new-generation vaccines, Bioinformatics
  • Z. Mousavi *, F. Mohammadi, A. Tanhaeian Pages 38-45
    Nowadays, milk and dairy products form an important part of the requirements of the people around the world. Animal diseases have important impacts on animal productivity and welfare and on human health. Mastitis is the most common disease in dairy cattle. Unfortunately, using common antibiotics to treat animal infection is increasing in which leads to undesirable side effects such as antibiotic residuals in animal products and occurrence bacterial resistance to antibiotics. Hence, the use of natural alternatives such as antimicrobial peptides and essential oils has been considered. In this study the antibacterial effects of two bacteriocin enterocin P and thanatin peptides with two essential oils of mentha spicata and cuminum cyminum against some mastitis pathogens were evaluated. The recombinant bacteriocin enterocin p peptide were expressed in CHO cells. The extraction of mentha spicata and cuminum cyminum essential oils was performed by Clevenger apparatus. Finally, the minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration were tested on bacteria. The results have shown that the two peptides have stronger antibacterial effects at lower concentrations than the two essential oils. Staphylococcus aurous and Escherichia coli were sensitive to bacteriocin enterocin p and thanatin peptide respectively. Since the benefits of using peptides over essential oils associated with their high thermal stability, resistant to oxidation and the ability of peptide modification, it is hope that antimicrobial peptides provide an excellent potential strategy for treating animal diseases in future.
    Keywords: mastitis, MBC, MIC, Bacteriocin Enterocin P, Thanatin
  • F. Mohammadi Dehcheshmeh * Pages 46-54
    The aim of current study was to investigate the prevalence as well as morphometric and molecular characterization of Dicrocoelium dendriticum in cattle, sheep and goat slaughtered in Eslamabad-e Gharb (Kermanshah) industrial abattoir from 1394 to 1396. To determine the prevalence and severity of D. dendriticum, 2160 cattle, 4320 sheep and 3240 goats were randomly sampled from the both genders equally during the course of study. Morphologic and morphometric characterization done using a light microscope. For molecular characterization, 20 adult worms with different morphologic and morphometric properties from each species and total of 60 samples were selected for extraction of DNA and amplification of the target gene NAD1 using polymerase chain reaction (PCR). The obtained results indicated that the infection rate was higher in sheep (10.20%, 4.85% and 7.01%, respectively) compared to cattle (3.05%, 1.80% and 2.22%). Furthermore, the highest infection intensity was observed in autumn. Pairwise comparison of the obtained sequences with each other and the recorded cases in Genbank revealed the similarity 97% to 99% among isolates. Therefore, D. dendriticum was the only infective species of Eslamabad-e Gharb ruminants. The results of genetic evaluation showed no variation between the isolated samples and those in GenBank. Considering the high prevalence rate of infection, stricter preventive and hygienic measures should be taken.
    Keywords: Dicrocoelium dendriticum, Ruminants, Molecular Characterization
  • M. Mallaki, A. Hosseinkhani, A. Taghizadeh, H. Paya, Gh. Hamidian Pages 55-62

    Foodstuffs that derived from animal products could transfer microbial pathogens and antibiotic drug residuesin, consequently it caused to disrupting in immune and gastrointestinal system and microbial resistance in the human body. This study was to investigate the effect of different levels of probiotic and lactoferrin (bLF) on the health status and infection rate of Escherichia coli in suckling Ghezel lambs. Thirty six suckling male lambs in a completely randomized design employing a 2×3 factorial arrangement were assigned to six exprimental groups. Experimental treatments were includes of two levels of probiotic (0 and 1 g/day/head) and three levels of bLF (0, 0.25 and 0.50 g/day/head) that used individually for 56 days of experiment. The results showed that despite no significant difference between fecal score and body temperature between the experimental groups, the simultaneous use of probiotics and bLF reduced days medicated in the experimental groups compared to the control group (p < 0.05). In addition, interaction between different levels of probiotic and bLF reduced the excretion of Escherichia coli in the feces (p < 0.05). Bovine lactoferrin led to a linear increase in plasma iron concentration compared to the control group, therewith the highest level of bLF having the highest increase in iron concentration (p < 0.05). According to results of present experiment, it seems that bLF plus probiotic can have synergisc effect on performance and heath status of Ghezel lamb breed in preweaning phase.

    Keywords: Lactoferrin, Probiotic, Ruminant's Neonate, Pathogenic Bacteria
  • A. Alizadeh, S. Ozmaie *, A. Asghari, E. Torki Pages 63-68
    Background
    Ocular dryness can be assessed by Schirmer's test, tear break time (TBUT), tear mucin measurement, goblet cell count as well as osmolarity, lysozyme and lactoferrin tears. Because of the simple and availability of the Schirmer's test and TBUT measurement, these two methods are more commonly used as ophthalmic examinations in ophthalmology studies. Currently, in the topical ophthalmic anesthesia routine, tetracaine is the most widely used drug that can eliminate reflex tears.
    Objectives
    The purpose of this research is to measure basal tear production in Caspian horses.
    Methods
    In this regard, 20 apparently healthy Caspian horses, both male and female, were selected; aged between 5 to 14 years old and the mean body weight was 203 ± 38 kg. Two groups of 10 Caspian horses were randomly assigned. After physical examination and reviewing the Caspian horse's health history and consequently assurance of their health schirmer tear test (STT) performed for both eyes of all animals. In treatment group (tetracaine 0.5%) and control group (0.9% normal saline), STT repeated at 10, 20, 30, 40, 50 minutes after instillation.
    Results
    Comparative study of test (T) and control (C) showed us statistically significant decrease in T group and the comparative study of STT between T0 and others result of T group shows a statistically significant decrease until 40 minutes after instillation. The data were analyzed using the one-way ANOVA method. Based on the results of this study, the variants of age and gender have no significant effects on the STT1 and STT2 results in the Caspian horses.
    Conclusions
    Considering the importance of rapid diagnosis of dry eye syndrome and disorders associated with basal and reflex tear production and preventing its subsequent disorders such as Keratoconjunctivitis Sicca; this survey aims to evaluate effects of topical ophthalmic use of tetracain hydrochloride 0.5% on STT results in clinically normal Caspian horses.
    Keywords: Tetracain, Schirmer tear test, Basal tear, Reflex tear, Caspian horse
  • Z. Mousavi, M. Azghandi, S. Asadzahe, E. Shahriyari, V. Kazemi, F. Garajian, A. Kazemi, A. Javadmanesh * Pages 69-75
    Calf diarrhea is a commonly reported disease and a major problem to the livestock industry. Although, antibiotics are used to treat diarrhea in calves, they are not effective against viruses as well as they may cause some other problems such as antibiotic resistance. As a result, natural antibodies such as immunoglobulin Y (IgY) from egg yolk could be a possible replacement for traditional antibiotics with less side effects. The objective of this research was production of specific IgY againt major calf diarrhea pathogens such as coronavirus, rotavirus, E. coli, and Clostridium perfringens in the egg yolk. For this purpose, this experiment was performed with two treatments (control and vaccinated group with the trivalent vaccine of coronavirus, rotavirus, and E. coli as well as Clostridium perfringens vaccine) and seven replicates in each group on W-36 Hy-Line laying hens. SDS-PAGE and Bradford methods were used for quality and quantity evaluations of IgY, respectively. Finally, the effect of freeze-drying and spray drying on IgY degradation was assessed by SDS-PAGE. The results showed that heavy and light chains of IgY were visible in the treatment group. The control group did not show any visible IgY fragments. Furthermore, the quantity of IgY secreted in egg yolk was estimated at 4.729 mg/ml. Finally, the comparison between two drying methods showed that freeze-drying did not damage IgY although spray-drying caused a substantial damage. Furthur experiments are required to validate the biological activity of the specific IgY produced in this study.
    Keywords: diarrhea, calf, Antibiotic, Egg yolk immunoglobulin
  • P. Dehghanpishe, A. Jahandideh *, A. Asghari, S. P. Mortazavi, M. Ghoran Nevis Pages 76-86

    The use of UV and cold atmospheric plasma improves the healing process significantly in compare with normal healing process. Comparative evaluation of histopathology and histomorphology of ultraviolet radiation of cold atmospheric helium plasma on a full-thickness Staphylococcus aureus infected wound in diabetes induced rats with alloxan40 male Wistar diabetic rats with intraperitoneal injection of alloxan at a dose of 120 mg / kg bodyweight with infected full thickness wounds with 1 ml of suspension containing 108 CFU / ml Staphylococcus aureus in 1 cm diameter have been divided into two groups of treatment with cold atmospheric helium plasma and UV radiation.The treatment groups were treated for 21 days with cold plasma and ultraviolet radiation for three minutes/day and the results have been evaluated histopathologically and Histomorphology, and statistical analysis of the SPSS system. Cold atmospheric helium plasma and UV Light have a positive effect on the presence of inflammatory cells, collagen formation, and the epithelial cells healing. The final conclusion Cold plasma and UV light plays a positive role in wound healing, and CAP is much more effective in wound healing.

    Keywords: Ultraviolet radiation, cold atmospheric plasma, Histopathology, diabetes, Healing
  • G. Davar, V. Mohammadi *, A. Rakhshanpour Pages 87-93
    Delay between sampling and sample analysis can occur when blood samples are transported to reference laboratories or coincide with holidays. The aim of this study was to evaluate the stability of hematological analytes in canine blood samples using Nihon Kohden MEK-6450 hematology analyzer. Blood samples were collected from 40 clinically healthy dogs in EDTA-containing tubes and examined for 1 hour using Nihon Kohden MEK-6450 analyzer. The samples were then stored at 4 and 24 ° C and re-analyzed at 3, 6, 24 and 48 hours after collection. Significant changes in blood analytes in samples from dogs included, HCT and MCV were increased at 24 h at both temperatures (4 and 24 ° C) and was decreased in MCHC from 6 h at 4 ° C and 24 h at 24 ° C and MPV was increased at 6 h at 4 ° C, respectively. Platelet count was also decreased from 6 h at both temperatures. There were no significant changes in RBC, WBC counts and hemoglobin concentration during the study. Although most changes in hematological analytes were analytically acceptable and clinically insignificant in samples when stored at 4 and 24 ° C, however, the best way to measure hematological analytes is immediate analysis after sampling. The blood samples are preferable to be analyzed within an hour after collection.
    Keywords: Hematology, preanalytical variables, temperature, Storage time, canine
  • M. Jafari Anari, M. Zendehdel *, H. Gilanpour, A. Asghari, V. Babapour Pages 94-101

    This study was aimed to investigate the function of opioidergic receptors on mediating the role histamine on central control of broiler feed intake. In this research, the role of mu, kappa and delta receptors of opioids on hypophagia induced by ICV injection of histamine was investigated in three separate experiments.In each experiment, 48 Ross 308 5-day broilers were randomly divided into 4 groups (12 birds per group) and the birds were given one of the four experimental treatments by ICV injection after 3 hours of feed deprivation. Experimental groups included of 1) normal saline (control), 2) 300 nmol histamine 3) 5 μg opioid receptor antagonist (mu receptor antagonist in the first experiment, kappa in the second experiment and delta in the third experiment) and 4) co-injection of histamine (300 nmol) and opioid receptor antagonist (5 μg). The cumulative intake of feed was measured after injection at 30, 60, and 120 minutes. Results showed that histamine injection in all three experiments reduced feed intake. Co-administration of the mu opioid receptor antagonist and histamine reduced the hypophagic effects of histamine and increased feed intake. However, histamine and kappa or delta receptor antagonists co-administered did not increase the intake of histamine-induced feed. Overall, the results of this study show that the mu opioid receptor mediates at least part of the histamine-induced hypophagic effect in broilers, while kappa and delta opioid receptors have no significant effect.

    Keywords: Broiler, Central regulation, feed intake, Histamine, Opioid receptor
  • M. Dehghani Sanij *, M. A Norouzian, A. Afzalzadeh, A. Asadi Alamouti Pages 102-110

    Dairy cows are exposed to various stresses such as parturition, lactation and oxidative stress during the transition period. Controlling these stresses and other stresses such as treatment and vaccination could help to improve the health and persistency of milk production. The aim of this study was to investigate the effects of ascorbic acid and salicylate on animal health and milk production in transition period as well as alleviating inflammatory responses induced by postpartum vaccinations. Forty-four Holsteins fresh cows were randomly assigned to 4 experimental groups (n = 11) in a randomized complete design and experiment continued for 30 days. Treatments groups were as follows: 1) control (with basal diet) 2) basal diet + 30 g/day ascorbic acid, 3) basal diet + 10 g/day salicylic acid and 4) basal diet + 30 g/day ascorbic acid + 10 g/day salicylate. Results showed that feeding of salicylate increased milk production (p < 0.05). Dietary supplementation of ascorbic acid increased milk fat percentage (p < 0.05) but had no effect on milk production. The highest concentration of glucose was noted in cows fed by ascorbic acid, and the lowest concentration of blood urea nitrogen was observed in cows fed by ascorbic acid + salicylate (P <0.05). Dietary inclusion of salicylate, ascorbate or the combination of salicylate and ascorbate decreased concentrations of haptoglobin and serum amyloid-A in cows vaccinated against FMD, whereas TNFα was decreased just in cows fed by salicylate and salicylate + ascorbate as compared to the control group (P <0.05). Generally, it could be concluded that supplementation of ascorbic acid and salicylate in early lactating cows could improve production and health status and reduce inflammatory responses of postpartum vaccinations.

    Keywords: ascorbic acid, Acute Phase Protein, Salicylate, Dairy cow, Vaccination
  • M. Ghaderzadeh *, Gh. Rahimi Mianji, A. Nejati Javaremi, N. Shahbazian Pages 111-123
    To evaluate the influence of VHS disease on rainbow trout biometric traits, this research was conducted. Two hundred eighty-one rainbow trout (88±3.38 g initial weight ) were collected, and after 18 days of adaptation period were randomly divided into five groups. All experimental groups were fed by commercial ration. The first group was selected as a control group (no injection), but the second to fifth groups were injected with 0.03 ml physiological serum, 0.06 ml physiological serum , 0.03 ml VHSV, and 0.06 ml VHSV with the concentration of 4.5x104 pfu.ml - respectively. To diagnose the disease, RT-PCR test was used. The research period was 35 days, and records of body weight, and fish length (standard length, fork length and, total length) were collected on days 28, and 35 of rearing. Mean comparisons of these traits between different groups were conducted using the Tukey test (HSD) and R software. In the results of body weight in the first week after challenge (day 28) significant differences were observed between the control group with VHSV injected groups (p < 0.001) and also between physiological serum with VHSV injected groups (p < 0.05). In the second week after challenge (day 35), there were significant differences (p < 0.001) for body weight between VHSV injected groups with control and physiological injected groups (p < 0.001). In the second week after the challenge for traits related to fish length (standard length, fork length, and total length), there were significant differences between all experimental groups (p < 0.05). Based on the observed results, VHS disease will reduce fish growth, and it will cause economic losses.
    Keywords: Rainbow trout, Viral hemorrhagic septicemia virus, Growth
  • T. Nouroozikoh *, S. Shirali, F. Ghasemzadeh, H. Ronaghi, N. Ranjbar, A. Naser Pages 124-130
    Ligula intestinalis worm is the cause of ligolosis. It is the most common parasitic infection of freshwater fish in most parts of the world and causes many economic losses including weight loss, fertility decline and mortality in baby fish. Therefore, taking measures to diagnose and control it become very important, in breeding pools and fish farms management. The adult Ligula intestinalis worm can be found in the small intestine of the angry birds and the larva stage of the worm (plerocercoid) in the abdominal cavity of fish. The aim of this study was to detect Ligula intestinalis parasitic infection in river whitefish in Alborz dam, Mazandaran Province. To this end, in September 2016, 60 fish of the species were captured randomly and referred to the laboratory for morphometric and parasitic examination. The results showed that all fish caught were infected. Since Ligula intestinalis plerocercoid can reduce or not fertilize young fish, it is essential. to consider strategies to combat this parasite.
    Keywords: Ligulosis, Plerocercoid, whitefish, Alborz
  • F. Gholami *, S. Eslami, A. Alavi Pages 131-139
    Probiotics are living microorganisms that grow easily in the host's body and provide health to their host. The optimal balance of microorganisms in the gastrointestinal tract, especially the intestine, is very important and certain bacteria such as Lactobacillus casei help maintain such balance. There is a growing demand today for the development of a safe and novel way of preserving food. The aim of this study was to investigate the effect of Lactobacillus Casei inoculation as a biological preservative on the microbial and chemical quality of Scomberomorus commerson. After preparing the fish from the market and transferring to the Median laboratory, the samples were kept at 4 ° C (refrigerator temperature) until the test. The first, third, seventh, fifteenth and thirty days of the study were followed by TVN and microbial pH tests. The use of probiotics in S.Commerson fish to prevent microbial and chemical changes in S.Commerson fish was investigated. Lactobacillus Casei showed positive results in inhibiting fish spoilage. In the first, third, seventh, fifteenth, and thirty days of the studied samples for chemical (pH and TVN) and microbial tests (total microbial count for Staphylococcus aureus, E-coli and Salmonella) and inoculation and control Was. The results showed that Lactobacillus Casei strain is a suitable candidate for use as a preservative of S.Commerson fish. The Lactobacillus Casei strain was able to grow in food and its inoculation significantly altered the chemical and microbial properties of S.Commerson fish fillet during storage.
    Keywords: Lactobacillus casei, biology, Microbial, Chemical Quality, Scomberomorus Commerson Fish
  • M. Mortazi, Sh. Omidzahir *, M. Akhoundian Pages 140-147
    Shazde River is one of the rivers in Mazandaran province in Babolsar which end to the Caspian Sea. In the past, this river was one of the valuable rivers in terms of fish diversity and their migration, but today due to pollutants entering the river, migratory and resident fish have declined dramatically.The present study investigated the bacterial infection of the fishes (Carassius gibelio) in Shazde River .To the aim the fishes were transferred to the laboratory. After bacterial culture, gram staining and biochemical test Aeromonas hydrophila was identified. In the histopathological study of skin and muscle destruction of epithelium, melanomacrophages aggregation, infiltration of inflammatory cells, edema, hyperemia and muscular fibers degeneration, in liver melanomacrophages aggregation, infiltration of inflammatory cells, increase of sinusoidal spaces, vacuolar degeneration, bile ducts hyperplasia and fibrosis, in kidney infiltration of inflammatory cells, vacuolar degeneration, edema, hyperemia, destruction of urinary tubules and fibrosis were observed. A. hydrophila is one of the opportunistic bacterium that becomes a pathogenic in stressful condition such as decrease of water quality. It is also a zoonosis bacterium that transferred to human via contaminant water and aquatic animals that cause severe abdominal pain, nausea, vomiting, and watery to bloody diarrhea. Therefore, preventing the entry of pollutants and wastewater into the rivers, besides the necessity of conservation of the aquatic ecosystem, is very important for the protection of human health.
    Keywords: Aeromonas hydrophila, Carassius gibelio, Shazde River