فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی مناطق خشک - پیاپی 40 (تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک
پیاپی 40 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید هادی حسینی* صفحات 1-20

    طی سال های اخیر، اختلاط کاربری اراضی و توسعه ی ترکیبی به یکی از حوزه های مهم پژوهش در مطالعات شهری تبدیل شده است. یکی از مباحث مهم در ارتباط با اختلاط کاربری، چگونگی سنجش آن در مناطق شهری است. با توجه به اینکه در بسیاری از پژوهش ها، اختلاط کاربری به عنوان یک متغیر مستقل فرض گردیده که بر سایر ابعاد زیست شهری تاثیر می گذارد، لذا چگونگی سنجش آن برای دست یابی به نتایج قابل اعتماد بسیار مهم است، لذا هدف این پژوهش، ارزیابی نتایج روش های مختلف در سنجش اختلاط کاربری اراضی در شهر مشهد است. نوع پژوهش، کاربردی و به لحاظ روش شناختی دارای رویکردی تحلیلی-تطبیقی است. داده ها از طریق بررسی اسنادی کاربری اراضی شهر مشهد گردآوری شده است. از چهار روش فرانک و همکاران، هرفیندال-هریشمن، سیمپسون و آنتروپی شانون برای سنجش اختلاط کاربری اراضی استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که چهار روش مورداستفاده در این پژوهش را می توان بر اساس نسبت مشابهت در نتایج، در دو دسته طبقه بندی نمود؛ روش های آنتروپی شانون و فرانک در یک طبقه و روش های تنوع سمپسون و هرفیندال- هریشمن نیز در طبقه ای قرار می گیرند. بررسی ها نشان داد که نوع روش مورداستفاده برای سنجش اختلاط کاربری اراضی می تواند بر نتیجه ی به دست آمده تاثیرگذار باشد و بر این اساس، ضروری است که در بررسی اختلاط کاربری اراضی و مخصوصا زمانی که قرار است این موضوع به عنوان یک متغیر مستقل مهم در پژوهش مورداستفاده قرار گیرد، نوع روش انتخابی باید با دقت و اهتمام بیش تری انتخاب گردد و به ویژه اینکه در صورت لزوم ضروری است از دو یا چند روش مختلف نسبت به بررسی وضعیت اختلاط کاربری اراضی اقدام نمود. در خصوص این که کدام یک از روش های چهارگانه مورداستفاده در این پژوهش از قابلیت اعتماد بیش تری برخوردار هستند، نمی توان پاسخی مطمین ارایه نمود و بر این اساس پیشنهاد می شود که در سنجش اختلاط کاربری، بر اساس ماهیت موضوعی که در حال بررسی است، نسبت به وزن دهی به کاربری های مختلف بر اساس اهمیت آن اقدام نمود.

    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، اختلاط کاربری، شهر مشهد
  • محمودرضا میرلطفی*، حمید حیدری مکرر، زهرا شهرکی خمر صفحات 21-38

    جاذبه های منطقه ای، منبع قدرت دهنده به سیستم گردشگری اند و توسعه ی گردشگری در نواحی روستایی مناطق خشک که دارای پتانسیل های لازم برای گسترش گردشگری اند، از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. هدف تحقیق حاضر، شناسایی و اولویت بندی پتانسیل های گردشگری روستایی مناطق خشک در روستاهای شهرستان زهک است. این پژوهش، کاربردی از نوع توصیفی- تحلیلی و جامعه ی آماری تحقیق، روستاهای دارای پتانسیل گردشگری شهرستان زهک و کلیه ی خانوارهای ساکن در آن است. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه برای خانوارها 362 در نظر گرفته شد. روش گردآوری اطلاعات و داده های پژوهش بر اساس مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و پرسشنامه است و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای Excel، ArcGIS، Spss، مدل انحراف از اپتیمم و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مهم ترین پتانسیل گردشگری شهرستان زهک، جاذبه های اجتماعی-فرهنگی با میانگین 95/4 و پتانسیل تاریخی با میانگین 30/1 دارای پایین ترین رتبه است. همچنین به لحاظ برخورداری از پتانسیل گردشگری بر اساس مدل انحراف از اپتیمم روستای قلعه نو، شیب گوره و خیرآباد دارای بالاترین رتبه و روستاهای پلگی خمر، بدیل و واصلان دارای پایین ترین رتبه هستند.

    کلیدواژگان: پتانسیل گردشگری، گردشگری روستایی، مناطق خشک، مدل انحراف از اپتیمم، شهرستان زهک
  • زهره زهیری، رضا قضاوی*، ابراهیم امیدوار، علی اکبر داودی راد صفحات 39-52

    روش های مختلفی برای تبدیل داده های بزرگ مقیاس به داده های اقلیمی منطقه ای گسترش یافته اند که در کم تر مطالعه ای نتایج این روش ها از لحاظ آماری مورد مقایسه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه ، مقایسه ی نتایج مدل های SDSM و LARS-WG در ریزمقیاس نمایی داده های خروجی مدل های گردش عمومی CANE-SM2 و HADGEM2-ES تحت سناریوهایRCP2.6 ، RCP4.5 وRCP8.5 است. جهت انجام این مطالعه ، دمای حداقل، دمای حداکثر و بارش در دوره ی پایه (2005-1980) ایستگاه سینوپتیک اراک مورداستفاده قرار گرفت و نتایج حاصل از پیش بینی های دو مدلSDSM و LARS-WG برای سه دوره ی 2040-2021، 2060-2041 و 2080-2061 مقایسه شد. به منظور ارزیابی عملکرد مدل ها شاخص های RMSE، R2، MAE و NSE استفاده شد. بر اساس نتایج شاخص های ارزیابی، هر دو مدل کارآیی مناسبی در شبیه سازی متغیرهای اقلیمی دارد. نتایج ریزمقیاس نمایی دو مدل نشان داد که به طورکلی در هر سه سناریو و هر سه دوره از ماه ژانویه تا ژوین مقادیر پیش بینی دمای حداقل و دمای حداکثر نسبت به دوره ی پایه افزایش می یابد و مدل LARS-WG در مقایسه با مدل SDSM مقدار دمای حداقل و حداکثر را نسبت به دوره ی پایه بیش تر برآورد نموده است. تغییرات بارش پیش بینی شده به وسیله ی دو مدل SDSM و LARS-WG دارای روند مشخصی نبوده است. بررسی درصد تغییرات داده های دما و بارش نشان داد که خروجی مدل SDSM تغییرات بیش تری را در بارش و خروجی مدل LARS-WG تغییرات بیش تری را در دمای حداقل و دمای حداکثر نسبت به دوره ی پایه نشان می دهد. بر اساس نتایج این مطالعه نمی توان برتری دقیقی برای هر یک از مدل های موردمطالعه بیان کرد، ولی به طورکلی می توان گفت که نتایج پیش بینی دو مدل در اکثر موارد از نظر آماری اختلاف معنی دار (01/0P<) دارند.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، مدل های گردش عمومی، ریز مقیاس نمایی، گرمایش جهانی، اراک
  • مهدی معصومی، علی اکبر عنابستانی*، غریب فاضل نیا، امیدعلی خوارزمی صفحات 53-74

    اقتصاددانان در دهه های اخیر از گردشگری به عنوان کاتالیزوری کارآمد برای بازسازی و توسعه ی اقتصادی-اجتماعی نواحی روستایی یاد می کنند؛ به طوری که طی سال های اخیر از گردشگری به عنوان ابزاری برای حل چالش های اقتصادی- اجتماعی در نواحی روستایی حاشیه ای و یا روستاهایی که با کاهش فعالیت های کشاورزی سنتی روبه رو هستند، استفاده می کنند. در این راستا تحقیق حاضر، در پی ارزیابی فضایی شاخص های توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی در منطقه ی تجاری دهشیخ-سیگار، شهرستان لامرد واقع در استان فارس است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و جامعه ی آماری آن شامل تمامی 1968 خانوار روستایی با 7281 نفر جمعیت ساکن در 13 روستای منطقه ی تجاری دهشیخ -سیگار در شهرستان لامرد است که با استفاده از فرمول کوکران با سطح خطای 06/0، تعداد 235 خانوار به عنوان خانوارهای نمونه ی برآورد و به روش تصادفی مورد پرسشگری قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از نرم افزارهای، آنتروپی شانون، MABAC، ArcGIS و آزمون T تک نمونه ای و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS استفاده گردیده است. یافته های پژوهش موید آن است که در تمامی متغیرهای تحقیق میزان اثرگذاری گردشگری تجاری بر توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی در منطقه ی تجاری دهشیخ-سیگار، شهرستان لامرد بالاتر از میانه ی نظری (3) است. نتایج سطح بندی پایداری روستاهای مورد مطالعه متاثر از گردشگری تجاری با استفاده از مدل ماباک در روستاهای سیگار، دهشیخ و کره مچی بالاترین سطح را نشان می دهد. گردشگری تجاری با مقدار R (959/0) دارای بیش ترین میزان تاثیر بر توسعه پایدار سکونتگاه های روستایی در منطقه ی موردمطالعه بوده است. در تحلیل فضایی اثرگذاری گردشگری تجاری بر توسعه پایدار روستاهای موردمطالعه، روستاهای دولت آباد، حسن کمالی، فیروزآباد، کاکلی با مقدار R2 (992/0، 988/0، 986/0 و 983/0) دارای بیش ترین تاثیر و در روستاهای دهشیخ و سیگار با ضریب R2 (865/0 و 925/0) از عملکرد ضعیفی برخوردار است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری تجاری، سکونتگاه های روستایی، منطقه ی تجاری دهشیخ- سیگار، شهرستان لامرد
  • سعیده حسین آبادی*، مصطفی یعقوب زاده، مهدی امیرآبادی زاده، مهدیه فروزان مهر صفحات 75-87

    یکی از مهم ترین مشکلاتی که بشر در سال های اخیر با آن مواجه شده است، بحران آب و وقوع خشک سالی است؛ به همین دلیل، بررسی وضعیت خشک سالی در مدیریت بهینه ی منابع آب حایز اهمیت خواهد بود. در مطالعه حاضر سعی شده است با استفاده از خروجی پنج مدل گردش عمومی جو (Csiromk3.6، Gfdlcm2، GISS-E2-R، Ipsl و MIROC-ESM) و چهار سناریوی (RCP 2.6، RCP 4.5، RCP 6.0 و RCP 8.5) داده های بارش برای دو دوره ی آتی (2045-2025) و (2085-2065) تولید گردد و سپس با استفاده از مدل LARS-WG ریزمقیاس نمایی شود. با استفاده از داده های بارش، شدت خشک سالی به کمک شاخص خشک سالی بارش استاندارد (SPI) با مقیاس های زمانی مختلف (3، 12 و 48 ماهه) برای دو منطقه ی زابل و شیراز تعیین گردید. نتایج نشان داد که مقادیر شاخص SPI در مقیاس زمانی 12 و 48 ماهه نسبت به 3 ماهه شدت خشک سالی را بیش تر نشان می دهند. همچنین نتایج نشان داد که مدل MIROC-ESM نسبت به مدل های دیگر و سناریو RCP 8.5 نسبت به سناریوهای دیگر برای دو شهرستان زابل و شیراز خشک سالی را با شدت بیش تری نشان داده است. مقایسه ی سناریوها نیز نشان می دهد که در هر دو منطقه ی موردمطالعه، سناریوی RCP 8.5 در هر دو دوره ی آتی، خشک سالی را در محدوده ی متوسط نسبت به دوره ی پایه نشان می دهند.

    کلیدواژگان: شاخص SPI، شدت خشک سالی، مدل گردش عمومی جو، مدل LARS-WG
  • فرزانه رزاقیان*، محمدرحیم رهنما صفحات 88-103

    عدم توجه به استفاده ی صحیح منابع در ساختمان های بلندمرتبه، به عنوان یکی از روش های ساخت شهرهای جدید، می‏تواند باعث بروز مشکلات متعددی در آینده ی شهرها گردد. لذا این مقاله با هدف ارتقاء سطح کیفیت ساخت وساز، کاهش مصرف منابع و اتلاف انرژی در بخش عظیم ساختمان و بلندمرتبه‏های حوزه ی جنوب غرب مشهد سعی دارد با مقایسه ی معیارهای طراحی اکولوژیک در محدوده ی موردمطالعه، چشم‏انداز تفکر اکولوژیکی را تا حدی در وضع موجود روشن کند. لذا نظریه ی شهر اکولوژیک و استاندارد بین المللی اکولوژیک  HQEبه معنای "کیفیت بالای زیست محیطی"، مبنای اساسی تحقیق بوده و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، 14 هدف خرد در قالب چهار گروه "ساخت اکولوژیک"، "مدیریت اکولوژیک"، "آسایش" و "بهداشت" ارزیابی شده و امتیاز نهایی نشان دهنده ی وضعیت اکولوژیک بنا است. برداشت های میدانی، تکمیل پرسشنامه و مصاحبه‏های صورت گرفته با مدیران، ساکنان و گروه مهندسان نشان می‏دهد تقریبا در هیچ یک از برج‏ها به اصول طراحی اکولوژیک توجه نشده و موارد اندکی که از استاندارد HQE در این برج‏ها اجرا شده، نه به دلیل وجود تفکر اکولوژیک در ساخت وساز که به دلیل ایجاد تمایز با سایر بناها و گران تر ساختن هر مترمربع بنا جهت فروش است و فرضیه ی تحقیق مبنی بر احتمال عدم وجود تفکر و چشم انداز اکولوژیک در ساخت بلندمرتبه‏های مشهد تایید می‏گردد. لذا مهم ترین پیشنهادات این مقاله، آشنا ساختن مدیران شهری و سپس برج‏سازان به اهمیت شهر اکولوژیک و معماری سبز، تصویب قوانین و مقررات طراحی اکولوژیک و اعمال ضابطه‏های تشویقی در برج‏هایی است که آیین نامه ی طراحی اکولوژیک را رعایت نمایند.

    کلیدواژگان: استاندارد HQE، چشم انداز اکولوژیکی، ساختمان بلندمرتبه، مشهد
|
  • Seyyed Hadi Hosseini* Pages 1-20

    In recent years, land use mix has become an important issue of ​​research in urban studies. One of the important issues related to land use mix is how to measure it in urban areas. Given that many studies have assumed land use mix as an independent variable affecting other urban life dimensions, Therefore, how it is measured is crucial for achieving reliable results. The purpose of this research was to evaluate the results of different methods in assessment land use mix of Mashhad. The research method is an analytical-comparative approach and the data has been collected through land use documentation of Mashhad and we use Frank, Herfindahl-Hirschman, and Simpson and Shannon entropy methods for measure land use mix. The results showed that the four methods used in this study can be classified into two categories based on similarity in results. The entropy Shannon and Frank methods are in the same class and the Simpson and Herfindahl-Hirschman methods are in the same class. Surveys showed that the type of method used to measure land use mix can influence the results obtained and therefore, it is necessary to consider land use mix, especially when it is to be used as an important independent variable in research, the type of method must be carefully and obsessively selected or two or more different methods were used to assess land use mix. We cannot provide a reliable answer as to which of the four methods used in this study is more reliable and Accordingly, it is suggested that weighting of different land uses based on its importance in measuring land use mix, based on the nature of the subject under consideration.

    Keywords: Comparative Analysis, land use mix, Shannon entropy, Herfindahl-Hirschman, Simpson, Frank, Mashhad
  • Mahmoudreza Mirlotfi*, Hamid Heidary, Zahra Shahraki Khammar Pages 21-38
    Introduction

    Since ancient times, agriculture has been the main economic activity in the Zahak City, mainly due to presence of the Hirmand River. Despite the importance and special status of agriculture in the region, water fluctuations of the Hirmand River have determined the cultivation status. In drought, this factor has caused a decrease in area under cultivation and crop. Thus, in terms of economic efficiency, no stable trend is assumed. During the two recent decades, draught has extended as the result of both natural and human factors, so jobs in agricultural sector have been halted or reduced. However, the area under study has very good natural, historical, and situational potentials (border and cross-border markets) for tourism development.Among the historical monuments, we can mention Dahan-e Gholaman, which is the first Achaemenid city to be discovered so far, and the life of this city was probably only 150 to 200 years and, like The Burnt City, it was evacuated with peace and order. One of the most important factors of such evacuation was the sudden drying of the Helmand riverbed. This city is probably the same as Zarank or Zarankan and it seems that Nadali, Zahedan Kohneh and Ramshahrestan are three other cities that have taken the name of Zarank throughout history. Also, the existence of other valuable historical monuments and rich culture of the people of the region can be a valuable source for tourism development. Therefore, given these potential capabilities along with drought and water shortage crisis for agriculture, rural tourism development can act as a complement for agricultural activity. The present study has identified and prioritized the tourism potentials of the villages in the arid areas of Zahak City and has attempted to find out what are the most important priorities of the rural tourism potentials of Zahak City.

     Materials and Methods

    This research is an applied research that has been conducted by descriptive-analytical method. The statistical population of this study is 197 villages of Zahak City. Using Sharp correction formula, 40 villages were selected as a sample of the villages (the criterion for selecting the 40 villages was their rural tourism capabilities). 362 households were selected as the sample of households in the villages, using the Cochranchr(chr('39')39chr('39'))s formula. Accordingly, the same number of questionnaires was randomly distributed by the allocation method in accordance with the percentage of households in the sample villages. Excel, ArcGIS, and SPSS software, and Optimum Deviation Model and Friedman Test were used to analyze the data. Due to the fact that matched data are required to perform statistical tests; in this research, Friedman was run for matching of indicators of different dimensions. By examining the indicators of different dimensions of research, the maximum score obtained for the dimensions was related to the economic dimension with a score of 21. Accordingly, to perform statistical tests based on matched indicators, the economic dimension was used as a benchmark for matching the other dimensions of the research, and coefficients were considered for this purpose (assuming all indicators).

     Results and Discussion

    In terms of the total average economic dimension, Qaleh No Village had the highest average of 12.00; In terms of the total average of the historical dimension, Khamak Village had the highest average of 13.98; In terms of the total average of the socio-cultural dimension, Rashid Village had the lowest average of 10.44; In terms of the total average physical dimension, Qaleh No, Gori and Shibogoreh villages had the highest average of 15.00; And in terms of the total average of the environmental dimension, Qaleh No, Shibogoreh and Khairabad villages had the highest average of 18.20. Friedman test was used to determine the most important potential of rural tourism among different dimensions. Since this test is used to compare the average ranks of several groups, it was used to rank rural tourism potentials. Comparison of the average rankings showed that among the 5 dimensions of tourism potential, the socio-cultural dimension with an average of 4.95 has the highest rank and the historical dimension with an average of 1.30 has the lowest rank.

     Conclusions

    The research results show that the most important tourism potential of the city belongs to its socio-cultural attractions with an average of 4.95, whereas historical potential with average of 1.30 has the lowest rank. The results of ranking by the model of deviation from the optimum showed that Qale No Village with its various tourism potentials and a deviation from the optimum of 0.24 has the highest level of tourism potential and Waslan Village with the deviation from the optimum of 7.75 has the lowest level of tourism potential.

    Keywords: Tourism potential, Rural tourism, Arid areas, Optimum deviation model, Zahak City
  • Zohreh Zoheyri, Reza Ghazavi*, Ebrahim Omidvar, Aliakbar Davudi, Rad Pages 39-52

    Various methods developed to convert large-scale data to regional climatic data. In few studies , the results of these methods have been statistically compared. The main purpose of this study was to compare SDSM and LARS-WG models for Downscaling output data of CANE-SM2 and HADGEM2-ES general circulation models under RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5 scenarios. For this study, precipitation, minimum and maximum temperature of Arak synoptic station were used as the base period (1980-2005). The results of the predictions of the SDSM and LARS-WG models were compared for three periods (2021-2040, 2041-2060 and 2061-2080). The RMSE, R2, MAE and NSE criteria were used to evaluate the performance of SDSM and LARS-WG models. Based on the results of the evaluation criteria, both models have an acceptable resuts in simulation of climate variables. Downscaling results of both models showed that minimum and maximum temperatures should increased compare to baseline in all scenarios and periods from January to June, but LARS-WG model had a over estimation compared to the SDSM model. Changes in predicted precipitation by SDSM and LARS-WG models did not have a clear trend. According to the results, the SDSM model shows more changes in precipitation, wherase, the LARS-WG model shows more changes in minimum and maximum temperature compared to the base period. Based on the results of this study, it is not possible to determine the exact superiority of each of the models, But SDSM model had a better prediction for precipitation and maximum temperature, while, LARS model had better results for maximum and minimum temperature.in general it can be said that the prediction results of both models are statistically significant (P<0.01) in most cases.

    Keywords: Climate Change, General Circulation Models, Downscaling, Global warming, Arak
  • Mahdi Masoumi, Aliakbar Anabestani*, Gharib Fazelnia, Omidali Kharazmi Pages 53-74

    The present study seeks to evaluate the spatial indicators of sustainable development of rural settlements in the Dehshikh-Cigar commercial area, Lamerd city, Fars province. This research is descriptive-analytical, The statistical population of the study includes all villagers living in 13 villages of Dehshikh-Cigar commercial area in Lamerd city. Using Cochranchr(chr('39')39chr('39'))s formula with 0.6 error level, 235 households were estimated as sample households and were randomly surveyed. To analyze the data, software, Shannon entropy, Mabac, Arc GIS and single-sample T-test and linear regression were used in SPSS software. The research findings confirm that, in all research variables (economic 57.3, social 3.50, physical 3.34, institutional-managerial 3.14 and environmental 3.13) The impact of commercial tourism on the sustainable development of rural settlements in the Dehshikh-Cigar commercial area, Lamerd city, is higher than the theoretical average (3). The results of the Mabac technique showed that the level of development of the studied villages with the emphasis on commercial tourism in the villages of Cigar, Dehshikh and Karehmoochi has the most impact, In the villages of Chah Sheikh, Chah Nodeh Sheikh, Firoozabad and Jari, it has a moderate performance and in other villages it has a poor performance. Also, the results of multiple regression test showed that commercial tourism index with R value (0.959) has the greatest impact on the sustainable development of rural settlements in the Dehshikh-Cigar commercial area, Lamerd city. Finally, using R2 coefficient, it was found that the level of development of the studied villages with emphasis on commercial tourism in Dolatabad, Hassan Kamali, Firoozabad, Kakli villages with R2 value (0.992, 0.988, 0.986 and 0.983) It has the highest impact and has poor performance in the villages of Dehshikh and Cigarette with R2 coefficient (0.865 and 0.925).

    Keywords: Sustainable Development, Commercial Tourism, Rural Settlements, Dehshikh-Cigar Commercial Zone, Lamerd County
  • Saeide Hosseinabadi*, Mostafa Yaghoobzadeh, Mahdi Amirabadizadeh, Mahdiye Foroozanmehr Pages 75-87

    One of the most important challenges of human being in recent years is water crisis and drought. So evaluating the situation of drought is very important in optimized water resource management. In current research, the data of precipitation for two future periods of 2025-2045 and 2065-2085 produced using results of 5 general circulation models of atmosphere (Csiromk3.6, Gfdlcm2, GISS-E2-R, Ipsl, and MIROC-ESM) and 4 scenarios (RCP 2.6, RCP 4.5, RCP 6.0, and RCP 8.5). Next step was downscaling which carried out using WG-LARS model. The intensity of drought identified using Standard Precipitation Index (SPI) using different time periods (3, 12 and 48 months) for Zabol and Shiraz zones. Results of SPI index showed that the intensity of drought in 12 and 48 months periods has higher drought intensity in comparison with 3 months. Also results showed that drought in Zabol and Shiraz was higher due to results of ESM-MIROC model and RCP 8.5 Scenario. Comparison of scenarios also shows that in both study areas, the RCP 8.5 scenario in both future periods shows a drought in the average range compared to the baseline period.

    Keywords: Drought intensity, GCM model, SPI Index, WG-LARS model
  • Farzaneh Razzaghian*, Mohamadrahim Rahnama Pages 88-103

    As one of the methods of building new cities, high-rise construction has been considered by city managers for maximum use of space and limited resources. This article aims to improve the quality of construction and reduce resource consumption in high-rise buildings in the southwestern part of Mashhad, to clarify the perspective of ecological thinking in the current situation. so, the theory of ecological city and HQE international standard means "high environmental quality", and using descriptive-analytical method, 14 micro-objectives in four groups of objectives "ecological construction", "ecological management", "comfort "and "health" in  two main groups of external and internal environment are evaluated and the final score indicates the ecological condition of the building. Field observations, the completion of a questionnaire and interviews with managers, residents and a group of engineers show that almost none of the towers paid attention to ecological design principles, and a few cases of HQE standard and ecological city theory in this towers, not because of ecological thinking in construction, but because of providing comfort and well-being in distinguishing them from other buildings and making them more expensive to sell. Then, the research hypothesis that there is a possibility of no ecological thinking and perspective in the construction of high-rise buildings in Mashhad is confirmed. Therefore, the most important suggestions of this article are: familiarizing urban managers and then tower builders with the importance of ecological city and green architecture, preparing ecological design rules and regulations and applying incentive rules in towers that observe ecological design regulations.

    Keywords: Ecological perspective, High-rise building, HQE standard, Mashhad