فهرست مطالب

روان شناسی افراد استثنایی - پیاپی 39 (پاییز 1399)

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 39 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم ابوالقاسمی، علی دلاور*، محمد مهدی فرقانی، عطاالله ابطحی، فاطمه قائمی صفحات 1-18

    کودکان مبتلا به بیماری دیابت، شرایط ناتوان کننده ای را تجربه می کنند، این شرایط به گونه ای است که سلامت روان کودک مبتلا به دیابت را تهدید می کند. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تعاملی مبتنی بر رسانه های نوین بر بهزیستی روانی کودکان دیابتی بود. این پژوهش از نظر روش شناسی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان مبتلا به دیابت مراجعه کننده به مرکز درمانی گابریک و کلینیک های دیابت شهر تهران در سال 1399-1398 بود که از این جامعه نمونه ای به حجم 44 نفر (24 نفر در گروه آزمایش و 19 نفر در گروه کنترل) با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. الگو آموزشی پس از اجرای پیش آزمون برای کودکان گروه آزمایش به مدت 6 جلسه اجرا گردید. گروه کنترل آموزش روان شناختی خاصی دریافت نکرد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد الگوی آموزش تعاملی مبتنی بر رسانه های نوین بر بهزیستی روانی کودکان دیابتی تاثیر معنادار دارد (05/0p <). براساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت الگوی آموزش تعاملی مبتنی بر رسانه های نوین می توان به عنوان روش مداخله ای کودکان مبتلا به دیابت در کنار درمان دارویی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی آموزشی تعاملی مبتنی بر رسانه های نوین، بهزیستی روانی، کودکان مبتلا به دیابت نو ع 2
  • فاطمه نیک خو*، عسگر چوبداری صفحات 19-54
    همبودی اختلالات عصب-تحولی ناشنوایی در پژوهش های متعددی تایید شده که این موضوع لزوم توجه بیشتر به رویکردهای تشخیصی و توانبخشی در این حوزه را برجسته می سازد. هدف مطالعه حاضر مروری نظامدار بر اختلالات عصب-تحولی همبود با ناشنوایی در کودکان می باشد. مطالعه مروری حاضر با جستجوی جامع و با استفاده از کلیدواژه های Deafness، Comorbid Disorder، Neurodevelopmental Disorder و Hearing Impairment در پایگاه های اطلاعاتی Web of Science، Google scholar ، Sciencedirect صورت گرفت و کلیه مقالات چاپ شده در بازه زمانی 20009 تا 2019 جمع آوری شدند. در نهایت 23 مقاله منطبق با هدف پژوهش و ملاک های ورود انتخاب و یافته های پژوهش استخراج شدند. از 23 مقاله منتخب ، به ترتیب 13 مقاله (52/56 درصد) به سبب شناسی و میزان شیوع اختلالات ، 7 مقاله (43/30 درصد) به ارزیابی و 3 مقاله (04/13 درصد) به توانبخشی و مداخله اختصاص داده شدند. از این تعداد مقالات 6 مقاله به صورت کلی به سبب شناسی ، ارزیابی و توانبخشی اختلالات عصب-تحولی همبود با ناشنوایی پرداخته بودند. با توجه به این که اختلالات همبود اثربخشی برنامه های مداخله ای اعم از سمعک ، کاشت حلزون شنوایی و توانبخشی را تحت شعاع قرار می دهد لزوم توجه به ارزیابی های تخصص و نیز آگاهی متخصصان در شناسایی هر چه زودتر اختلالات همبود با ناشنوایی ضروری است
    کلیدواژگان: ناشنوایی، اختلال عصب-تحولی، مرور نظام دار
  • فهیمه ادیب صابر*، عباسعلی حسین خانزاده، سلیمان انصاری کلاچاهی، معصومه شجاعی، افخم دانشفر صفحات 55-78
    اختلال طیف اوتیسم،یک اختلال عصبی تحولی است که در سال های اولیه کودکی نمایان می شود. مطالعات پیشین نشان داده اندکه اجرای فعالیت بدنی می تواند جهت بهبود مشکلات رفتاری و جسمانی کودکان با اختلال طیف اوتیسم به کار رود، اما در زمینه تاثیر روش آموزش هنرهای رزمی بر بهبود تعادل دراختلال اوتیسم مطالعات اندکی انجام شده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر تمرین تکنیک های کاراته بر تعادل و رفتارهای کلیشه ای درکودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با انتخاب گروه گواه بود. به این منظور،20 کودک با میانگین سنی91/2±90/10 سال دارای اوتیسم به صورت دردسترس انتخاب و به طور تصادفی در دوگروه آزمایشی و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایشی به مدت 10 هفته، هفته ای 2 جلسه 60 دقیقه ای به تمرینات کاتا در کاراته پرداختند. قبل از شروع و پس از پایان 10 هفته مداخله، پرسشنامه رفتارهای کلیشه ای و آزمون تعادل ایستا و پویا تکمیل و اجرا شد. از آزمون شاپیروویلکز جهت تعیین نرمال بودن داده ها، و از آزمون تحلیل کوواریانس جهت مقایسه میانگین دو گروه قبل و بعد از مداخله استفاده شد. نتایج نشان داد که ده هفته تمرین تکنیک های کاراته تاثیر معنی داری بر رفتارهای کلیشه ای دارد (001/0> p)، اما نتوانست موجب بهبود معنی دار شاخص های تعادل ایستا و پویا در این کودکان شود. تمرین تکنبک های کاتا در کاراته به دلیل شباهت به کلیشه ها در اوتیسم و عدم نیاز شناختی می تواند مداخله ای ارزشمند اضافه شده به برنامه های کودکان طیف اوتیسم جهت کاهش رفتارهای کلیشه ای باشد.
    کلیدواژگان: تعادل ایستا، تعادل پویا، رفتارهای قالبی، کودکان اوتیسم، کاراته
  • سعید آهار*، فرهاد قدیری، عباس بهرام، مهران کریمی صفحات 79-98

    تصویرسازی حرکتی، زمینه ویژه ای برای تکرار حرکات فراهم می کند. این قابلیت در کودکان با رشد بهنجار در تحقیقات متعددی بررسی شده است؛ اما در زمینه تصویرسازی حرکتی کودکان با اختلال طیف اتیسم، اطلاعات کمی وجود دارد.، لذا هدف تحقیق حاضر بررسی این مولفه در کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم 8 تا 12 سال با عملکرد بالا در مقایسه با همتایان دارای رشد بهنجار بود. بدین منظور 40 کودک با اختلال طیف اتیسم و 40 کودک با رشد بهنجار که از نظر سن، سطح هوش با یکدیگر منطبق بودند، به صورت هدفمند و دردسترس انتخاب شدند. جهت بررسی تصویرسازی حرکتی، از پارادایم چرخش دست در قالب نرم افزار سه بعدی استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از دو آزمون تحلیل واریانس مرکب و آزمون یومان ویتنی استفاده گردید. یافته های تحقیق حاضر تایید کرد کودکان گروه اتیسم همانند گروه با رشد بهنجار قادر به استفاده از این قابلیت بودند ؛ هرچند این بهره برداری با دقت کمتر و صرف زمان بیشتری نسبت به همتایان عادی صورت پذیرفت . به گونه ای که در متغیر زمان واکنش و تعداد خطای مربوط به محرک های ارایه شده، گروه اتیسم عملکرد ضعیف تری نسبت به همتایان با رشد بهنجار خود داشتند. نتایج پیشنهاد می نماید هر چند بروز اختلال می تواند بر عملکرد شناختی زیربنای رفتارهای حرکتی در این کودکان تاثیر داشته باشد، اما ظرفیت های مورد نیاز به منظور یادگیری و رشد مهارت های حرکتی در این کودکان به نحو مطلوب وجود داشته و در راستای اهداف توانبخشی و ارتقاء عملکرد آن ها، قابل استفاده می باشد.

    کلیدواژگان: تصویرسازی حرکتی، ادراک، عمل، رشد، زیربنای شناختی
  • عبدالحسین شمسی، امیر قمرانی* صفحات 99-132

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی فرزندپروری مبتنی برمهارت های سازماندهی و فرزندپروری ذهن آگاهانه بر روابط والد-کودک و علایم کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود. این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان 8-10 سال با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی هستند که در سال 1397-1398در مدارس عادی شهر اصفهان مشغول به تحصیل بودند در این پژوهش 45 دانش آموز پسر با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی که بر اساس نظر روانپزشک کودکان و چهارمین ویرایش مقیاس سوانسون - نولان و پلهام(SNAP-IV)، مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی تشخیص داده شدند به صورت نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. یک گروه آزمایش 11 جلسه آموزش فرزندپروری مبتنی بر مهارت های سازماندهی وگروه آزمایش دیگر 8 جلسه فرزندپروری ذهن آگاهانه دریافت کردند. در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، چهارمین ویرایش مقیاس سوانسون - نولان و پلهام(SNAP-IV) ومقیاس رابطه والد- کودک (CPRS) بر روی آن ها اجرا گردید. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج پژوهش نشان داد که فرزندپروری ذهن آگاهانه در مقایسه با فرزندپروری مبتنی برمهارت های سازماندهی بر روابط والد-کودک در مرحله پس آزمون تاثیر معناداری داشته است واین تاثیر در مرحله پیگیری نیز باقی مانده است(05/0P≤). همچنین فرزندپروری مبتنی بر مهارت های سازماندهی بر نارسایی توجه و نیز نارسایی توجه/ بیش فعالی کل در مرحله پس آزمون تاثیر معناداری داشته است واین تاثیر در مرحله پیگیری نیز باقی مانده است(05/0P≤). اما فرزندپروری مبتنی بر مهارت های سازماندهی بر روی علایم بیش فعالی/تکانشگری تاثیر معناداری نداشته است(05/0P≥). این مطالعه با آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه و فرزندپروری مبتنی بر مهارت های سازماندهی به عنوان یک مداخله، نتایج امیدوارکننده ای بر بهبود روابط والد-کودک و کاهش علایم کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، فرزندپروری مبتنی بر مهارت های سازماندهی، فرزندپروری ذهن آگاهانه، روابط والد-کودک، علائم نارسایی توجه
  • فرشاد بهمرد، مهناز استکی*، منصوره شهریاری احمدی صفحات 133-156
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی روش دروروش ترکیبی(آموزش مستقیم و آگاهی واج شناختی) بر علایم نارسا خوانی بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان نارسا خوان که به مراکز اختلالات یادگیری شهر ارومیه در سال تحصیلی 97-98 مراجعه و تعداد45نفر به صورت هدفمند در دو گروه آزمایشی ویک گروه کنترل به صورت تصادفی قرار گرفتند. در یک گروه روش در و در گروه دیگر روش ترکیبی هریک به مدت 20 جلسه ی 60دقیقه ای اجرا گردید. برای جمع آوری داده ها از آزمون خواندن ونارسا خوانی استفاده شد.تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو روش در و ترکیبی(آموزش مستقیم و آگاهی واج شناختی) به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل بر علایم نارسا خوانی اثربخش بوده اند(p <.05). همچنین نتایج مقایسه های زوجی نشان داد گروه ترکیبی(آموزش مستقیم و آگاهی واج شناختی)در اکثر مولفه های خواندن نسبت به گروه در اثربخش-تراست.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی آموزش آگاهی واج شناختی و مستقیم بصورت ترکیبی بر علایم نارسا خوانی دانش آموزان از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آگاهی واج شناختی، آموزش مستقیم، روش در، نارسا خوانی
  • مهرزاد رمضانلو، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، فریبرز باقری، سمیه رباط میلی صفحات 134-174

    اختلال طیف اوتیسم یک شرایط رشدی پیچیده است که با چالش های مداومی در تعامل اجتماعی، گفتار و ارتباطات غیر کلامی کودک همراه است و تعامل مادر- کودک را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تجربه زیسته مادران در تعامل با فرزندان دارای اختلال اتیسم است. روش پژوهش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی توصیفی بود. جامعه شامل مادران کودکان دارای اختلال اتیسم بود که به انجمن اتیسم ایران (در شهر تهران) در سال 1398 مراجعه کرده بودند. نمونه به روش هدفمند انتخاب شد و 8 مادر تا دستیابی به اشباع بررسی شدند. داده ها با روش مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شدند. یافته های حاصل از تجربه زیسته مادران کودکان دارای اختلال اتیسم، در 4 مضمون اصلی شامل بروز احساسات متناقض(مثبت و منفی)، سرمایه روان شناختی پایین، محدودیت در شبکه های حمایت اجتماعی و آثار و پیامدها و همچنین چندین مضمون فرعی دیگر خلاصه شدند. یافته های این پژوهش بر اهمیت ارایه خدمات حمایت اجتماعی مناسب برای مادارن دارای کودکان اختلال طیف اتیسم تاکید می کند. همچنین به روان شناسان و مشاوران توصیه می شود که جهت بهبود کیفیت زندگی مادران دارای کودک اختلال طیف اتیسم، بر ارتقاء سرمایه روان شناسی مادران متمرکز شوند.

    کلیدواژگان: «پدیدارشناسی»، «مادران کودکان دارای اختلال طیف اتیسم»، «تجربه زیسته»
  • اعظم صالح آبادی، علی محمد ناعمی* صفحات 157-178

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیرآموزش شفقت به خود بر امیدواری و باورهای غیرمنطقی مادران کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری سبزوار انجام شد. روش این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون باگروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران کودکان 6 تا 12 ساله مبتلا به ناتوانی یادگیری سبزوار در سال تحصیلی 98-1397 بود. بدین منظور تعداد 40 مادر کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری بر حسب شرایط ورود به پژوهش به عنوان نمونه به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش(20نفر) وگواه (20نفر) جایگزین شدند. پس از انجام پیش آزمون به کمک پرسشنامه های امیدواری و باورهای غیرمنطقی، گروه آزمایشی ده جلسه (هرهفته یک جلسه) 75دقیقه ای برنامه آموزش شفقت به خود را دریافت کرد. درحالی که گروه گواه هیچ برنامه مداخله ای دریافت نکرد. پس از پایان دوره آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و داده های به دست آمده با استفاده از روش های آمارتوصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل کواریانس چند متغیره) باکمک نرم افزار (spss ویراست 23) تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش شفقت به خود سبب افزایش امیدواری و کاهش باورهای غیر منطقی در مادران کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری سبزوار شده است. بنابراین، آموزش شفقت به خود بک برنامه مداخله ای موثر برای کمک به مادران کودکان دارای ناتوانی یادگیری است.

    کلیدواژگان: آموزش شفقت به خود، امیدواری، باورهای غیر منطقی، ناتوانی یادگیری، مادران
  • ملیحه نامور، محمد خرمی*، عاطفه نورالهی، مینا پورنعمت صفحات 179-200
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی درمان گروهی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر بهبود اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به ام اس در شهر بجنورد انجام شد.

    روش کار

    نمونه ها به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده برگزیده (به تعداد 22 نفر) و سپس به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (11 نفر در گروه ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس) و یک گروه کنترل (11 نفر) تقسیم شدند. در پیش آزمون از پرسشنامه های اضطراب بک و افسردگی بک استفاده شد. در مرحله ی بعد، ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس طی 8 جلسه و یکبار در هفته به مدت دو ساعت بر روی گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل تحت هیچ مداخله ای قرار نگرفت. سپس پس آزمون برای هر دو گروه تکمیل گردید و داده های لازم گردآوری و با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه استرس درمانی بر مبتنی ذهن آگاهی با گروه گواه در متغیرهای اضطراب و افسردگی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با عنایت به یافته های بدست آمده، به منظور کاهش سطح اضطراب و افسردگی بیماران ام اس باید به مداخله ی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس توجه بیشتری مبذول گردد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، اضطراب، افسردگی، ذهن آگاهی مبتنی براسترس
|
  • Ebrahim Abolghasemi, Ali Delavar *, Mehdi Forghani, Ataollah Abtahi, Fatemeh Ghaemi Pages 1-18

    Children with diabetes experience debilitating conditions that threaten the mental health of a child with diabetes. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of interactive education based on new media on the psychological well-being of diabetic children. This study was a quasi-experimental method of pretest-posttest with a control group. The statistical population of this study included all children with diabetes referred to Gabrik Medical Center and Diabetes Clinics in Tehran in 2009-2010. A sample of this population consisted of 44 people (24 in the experimental group and 19 in the control group) with Using the sampling method, they were selected voluntarily and placed in the experimental and control groups. The educational model was performed for the children of the experimental group for 6 sessions after the pre-test. The control group did not receive any special psychological training. The collected data were analyzed using analysis of covariance. The results showed that the model of interactive education based on new media has a significant effect on the psychological well-being of diabetic children (p <0.05). Based on the obtained results, it can be concluded that the interactive education model based on new media can be used as an intervention method for children with diabetes along with drug therapy.

    Keywords: Interactive educational model based on new media, mental well-being, Children with new diabetes 2
  • Fatemeh Nikkhoo *, Asgar Chubdari Pages 19-54
    The comorbidity of neurodevelopmental disorders regarding deafness has been confirmed in several studies, which further emphasizes the necessity of paying more attention to diagnostic and rehabilitation approaches in this field. The primary objective of the present study was to provide a systematic review of neurodevelopmental disorders which are associated with deafness in children. The present review study was conducted and obtained through comprehensive search and utilizing keywords including: deafness, comorbid disorder, neurodevelopmental disorder, and hearing impairment in Web of Science, Google Scholar, ScienceDirect databases that had been published between 2009 and 2019. Ultimately, 23 scientific papers were chosen in accordance with the primary objective of the research project and the inclusion criteria & research findings were then extracted. Out of the 24 chosen papers, 13 papers (56.52%) had focused on etiology and the prevalence of disorders, 7 papers (30.43%) had focused on evaluation, 3 papers (13.04%) had focused on rehabilitation and intervention. A. Bearing in mind that comorbid disorders affect the effectiveness of intervention programs and treatments such as hearing aids, cochlear implants, and rehabilitation, it is considered essential to pay close attention to expert evaluations and experts' knowledge & awareness regarding the early diagnosis of comorbid disorders which are associated with deafness
    Keywords: deafness, Neurodevelopmental Disorders, systematic review
  • Fahimeh Adibsaber *, Abbasali Hossein Khanzadeh, Soleyman Ansari Kolachahi, Masoumeh Shojaei, Afkham Daneshfar Pages 55-78
    Autism spectrum disorder is a neurodevelopmental disorder that manifests in early childhood. Previous studies have shown that physical activity can be used to improve the behavioral and physical problems of children with autism spectrum disorder, but few studies have been done on the effect of martial arts training on improving balance in autism spectrum disorders. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of karate techniques exercises on balance and stereotypic behaviors in children with autism spectrum disorder. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. For this purpose, 20 autistic children with mean age of 10.90 ± 2.91 years were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group practiced kata techniques training for 10 weeks, 2 sessions of 60 minutes per week. Before and after the 10-week intervention, stereotypical behaviors questionnaire and static and dynamic balance test were completed and administered. Shapiro–Wilks test was used to determine the normality of the data, and covariance analysis was used to compare the mean of the two groups before and after the intervention. The results showed that ten weeks of karate technique training had a significant effect on stereotyped behaviors (p <0.001), but it did not significantly improve static and dynamic balance indices in these children. Due to the similarity of stereotypes in autism and no need cognition, kata techniques exercise can be a valuable intervention added to autism spectrum children's programs to reduce stereotyped behaviors.
    Keywords: static balance, Dynamic Balance, Restricted Behaviors, autistic children, Karate
  • Saeid Ahar *, Farhad Ghadiri, Abbas Bahram, Mehran Karimi Pages 79-98

    Motor Imagery provides a special context for representation of movements. This feature has been investigated in typical developing children in several studies, but there is little information in the field of motor imagery in children with autism. Therefore, the aim of the present study was to investigate this component in children with autism spectrum disorder aged 8 to 12 years compared to typical developing peers. 40 ASD children and 40 TD children who were age and IQ matched, purposefully and available selected and participated in the research voluntarily. To investigate motor imagery, the hand rotation paradigm in 3D software was used. The task involves two blocks of 12 hand-pattern which rotates randomly three times at six angles. The reaction time and error numbers were recorded as the performance scores of each subject. In order to analyze the data, two analysis of variance tests were used to evaluate and compare the reaction times and the U-man Whitney test used for the number of errors separately for back and palm view of hand. The findings confirmed that children with autism are able to use this feature same TD, although this operation is less accurate and longer. So that in the reaction time and the number of error variables, the ASD group performed worse than TD peers. Although the disorder may effect on cognitive function underlying motor behaviors in these children, nevertheless the capacity required to learn and develop motor skills in these children is developed, usable, and exploitable.

    Keywords: Motor imagery, Perception, action, Development, cognitive infrastructure
  • Abdolhossein Shamsi, Amir Ghamarani * Pages 99-132

    The aim of this study was to compare the effectiveness of parenting based on organizational skills and mindful parenting on parent-child relationships and symptoms of children with attention deficit hyperactivity disorder. This was a quasi-experimental research with pretest, posttest and follow up. The study population consisted of all children aged 8-10 years with attention deficit hyperactivity disorder in Isfahan who were educated in Isfahan public schools in 2019-2020. In this study participated 45 male children with attention deficit hyperactivity disorder that diagnosed on the basis of the Child Psychiatry and Fourth edition of Swanson-Nolan and Pelham Scale. In an experimental group, 11 sessions of parenting based on organizational skills and another experimental group 8 sessions of mindful parenting were conducted. The participants answered to Fourth edition of Swanson-Nolan and Pelham Scale(SNAP-IV) and parent-child relationships scale(CPRS) in three stages. Data were analyzed using repeated measures. Mindful parenting compared parenting based on organizational skills significant effect on parent-child relationships in the post-test and in the follow-up stage also remains(p≤05). Parenting based on organizational skills improved attention deficit and total attention deficit/ hyperactivity disorder in the post-test and the effects have been significant and the effect on follow-up stage also remains(p≤05). But parenting based on organizational skills did not have a significant effect on symptoms of hyperactivity/ impulsivity(P≥0.05). This study provides promising results in improving parent-child relationships and reducing the symptoms of children with attention deficit/ hyperactivity disorder by educating mindful parenting and parenting based on organizational skills as an intervention.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, parenting based on organizational skills, Mindful Parenting, Parent-Child Relationships, symptoms of attention deficit hyperactivity
  • Farshad Behmard, Mahnaz Estaki *, Mansooreh Shahriari Ahmadi Pages 133-156

    The aim of this study was to compare the effectiveness of dore method and combined method (direct instruction and phonological awareness) on the symptoms of dyslexia. The method of the present study was semi-experimental pre-test-post-test with control group.The population included all students of elementary school of UROMIA (2018-2019) with dyslexia who referred to the learning problems center and 45 students were randomly divided into two experimental groups and one control. For one group, dore method and for the other group, the combined method was performed for 20sessions of 60-minute. Reading and dyslexia tests were used to measure the dependent variable. Data analysis using multivariate analysis of covariance showed that both dore method and combined methods (direct instruction and phonological awareness) were significantly more effective than the control group on the symptoms of dyslexia(p < .05). Also, the results of pair wise comparisons showed that the combined group (direct training, phonological awareness) In most components of reading, it is more effective than the dore group Therefore, paying attention to the effectiveness of phonological and direct awareness education in combination with the symptoms of student dyslexia is of great importance.

    Keywords: Dore program, Direct instruction, Phonological Awareness, dyslexia
  • Mehrzad Ramezanloo, Khadijeh Abolmaali Alhosseini *, Fariborz Bagheri, Somayeh Robatmili Pages 134-174

    Autism spectrum disorder is a complex developmental condition that is associated with ongoing challenges in the child's social interaction, speech, and nonverbal communication, and affects mother-child interaction. The purpose of this study was to investigate the lived experience of mothers’s children with autism spectrum disorder. The research method was qualitative with a descriptive phenomenological approach. The population included mothers of children with autism who had been referred to the Autism Association of Iran (in Tehran) in 1398. The sample was selected by the purposeful method and 8 mothers were examined until saturation was achieved. Data were collected by the semi-structured interview method and analyzed by Colaizzi’s seven-step method. Findings from the lived experience of mothers of children with autism were summarized in 4 main themes including the expression of conflicting emotions (positive and negative), weak psychological capital, limitations in social support networks, and effects and consequences. Also, several other sub-themes were identified. The findings of this study emphasize the importance of providing appropriate social support services for mothers of children with an autism spectrum disorder. The results of this study emphasize the importance of providing appropriate social support services for mothers with children with an autism spectrum disorder. It is also recommended that psychologists and counselors focus on promoting psychological capital to improve quality of life for mothers with children with an autism spectrum disorder.

    Keywords: Phenomenology, Lived experience, Mothers of children with Autism spectrum disorder
  • Azam Saleh Abadi, Alimohammad Naemi * Pages 157-178

    The purpose of this study was to determine the effect of self-compassion training on the hope and irrational beliefs of mothers with learning disabilities in the city of Sabzevar. This study was semi-experimentally and the pretest-posttest with a control group was used. The statistical population of the study consisted of all mothers of children with learning disabilities who lived in Sabzevar in between 2018 and 2019. They were selected according to eligibility criteria and assigned to experimental (n = 20) and control (n = 20) groups using random sampling. First, the pre-test using the hopes scale and Irrational Beliefs Life was conducted. Then the experimental group received self-compassion training for 10 sessions of 75 minutes, while the control group received no intervention. At the end of the program, the two groups were given a post-test. The collected data was analyzed using SPSS23 and descriptive statistics methods (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance) were applied. The results showed that Self-compassion training increases hope and reduce irrational beliefs in mothers with learning disabilities. Therefore, Self-Compassion training is an effective intervention program to help mothers with Learning Disabilities.

    Keywords: Self-Compassion training, Hope, Irrational Beliefs, learning disabilities, mothers
  • Malihe Namvar, Mohammad Khorrami *, Atefe Noorollahi, Mina Pournemat Pages 179-200
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness group therapy based on stress reduction on anxiety and depression in patients with MS in Bojnourd

    Methods

    Samples were selected by simple random sampling (n = 22) and then randomly divided into an experimental group (11 subjects in the stress awareness-based mindfulness group) and a control group (n = 11). Beck Anxiety Inventory and Beck Depression Inventory were used in the pre-test. In the next step, mindfulness based on stress reduction was administered to the experimental group for 8 sessions once a week for two hours and the control group did not receive any intervention. Then the post-test was completed for both groups and the necessary data were collected and analyzed using covariance analysis.

    Results

    The findings showed that there was a significant difference between the group of mindfulness-based stress therapy and the control group in the variables of anxiety and depression.

    Conclusion

    Considering the findings, more attention should be paid to stress-reduction mindfulness intervention in order to reduce the level of anxiety and depression in MS patients.

    Keywords: MS, Anxiety, depressions, mind treatment based on reducing stress