فهرست مطالب

دانش سرمایه گذاری - پیاپی 37 (بهار 1400)

فصلنامه دانش سرمایه گذاری
پیاپی 37 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/18
  • تعداد عناوین: 23
|
  • غلامحسین اسدی، ال ناز تجویدی*، سهیل اسماعیل پور صفحات 1-21

    تاکنون نظریه های مختلفی در زمینه تبیین رفتار تامین مالی و تعدیلات ساختار سرمایه مطرح شده است که از نظریه های توازن و سلسله مراتبی می توان به عنوان مشهورترین این نظریه ها یاد کرد. پژوهش های اخیر در حوزه ساختار سرمایه نشان می دهد که هیچکدام از این دو نظریه، به تنهایی قادر به توجیه رفتار ساختار سرمایه نخواهد بود. از این رو بررسی هزینه های انتخاب نامساعد (به عنوان مولفه اصلی نظریه سلسله مراتب) حین حرکت به سمت اهرم هدف (به عنوان مولفه اصلی نظریه توازن) می تواند چارچوب مناسبی جهت بررسی تعدیلات ساختار سرمایه ایجاد کند. در این تحقیق با استفاده از الگوی تعدیل جزیی ساختار سرمایه، به بررسی اثر عوامل موثر بر سرعت تعدیل به سوی اهرم هدف پرداخته شده است. به این منظور از روش های اثرات ثابت و گشتاورهای تعمیم یافته جهت بررسی اثر عدم تقارن جریانات نقدی و شاخص های تمرکز صنعت، بخشایش صنعت و پویایی صنعت بر سرعت تعدیل استفاده شده است. نمونه پژوهش متشکل از 155 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1385 تا 1394 انتخاب گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد وقتی نسبت بدهی بالاتر از نسبت بدهی هدف باشد، شرکت های با مازاد مالی تمایل بیشتری به کاهش نسبت بدهی نشان می دهند. همچنین شرکت های زیر اهرم متمرکز (کمتر رقابتی)، میل کمتری به تعدیل نسبت بدهی خود و افزایش بدهی خواهند داشت. در شرکت های بالای اهرم پویا نیز، محرک کاهش نسبت بدهی قوی تر است و حرکت به سوی اهرم هدف سریع تر رخ می دهد.

    کلیدواژگان: سرعت تعدیل، عدم تعادل جریان نقدی، تمرکز صنعت، بخشایش صنعت، پویایی صنعت
  • سعید سوادکوهی، فرهاد حسین زاده لطفی*، محمدرضا شهریاری، محسن واعظ قاسمی صفحات 23-36

    از جمله سازمان های تولیدکننده و مالی مهم در اقتصاد ملی، تولیدکنندگان بزرگ کشور از جمله پتروشیمی ها و پالایشگاه ها هستندکه هدف مهم آن ها افزایش کارایی و جلوگیری از خام فروشی است. در این راستا مدیران این سازمانها ها با توجه به شرایط اقتصادی برای بهبود کارایی در تلاش می باشند. رویکرد کلاسیک مدلهای تحلیل پوششی داده ها در ارزیابی عملکرد قیمت گزاری خطی را برای ورودی و خروجی ها را در ارزیابی مد نظر میگیرد. در این مقاله کارایی ده شرکت بزرگ پتروشیمی را در س ال 1395 با مدل سازی به کمک متغیر های کمکی و ارزش گزاری غیر خطی ورودی و خروجی ها مورد بررسی قرار داده ایم. ویژگی مهم مدل ارایه شده این است که ارزش های غیر خطی ورودی ها و خروجی ها را در نظر می گیرد. در تجزیه و تحلیل کلا سیک DEA تمام وزن ها به صورت خطی در نظر گرفته می شوند که نمی توانند واقعیت امر را در بسیاری از مسایل کاربردی واقعی نشان دهند.

    کلیدواژگان: ارزیابی کارایی، مدل غیر شعاعی، تحلیل پوششی داده ها، داده های فازی، هزینه حاشیه ای غیر خطی
  • الله کرم صالحی* صفحات 37-55

    تحقیقات پژوهشگران پیشین نشان می دهد که وجود مکانیزم های نظام راهبری شرکتی مناسب، کمیت و کیفیت اطلاعات افشا شده توسط شرکت را افزایش داده و در نتیجه عدم تقارن اطلاعاتی را کاهش می دهد. در نتیجه زمانی که عدم تقارن اطلاعاتی کاهش پیدا می کند، نقدشوندگی بازار افزایش می یابد. براین اساس، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر قدرت حاکمیت شرکتی بر نقدشوندگی بازار سهام در شرکت های پذیرفته شده در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور، نمونه ای مشتمل بر 120 شرکت طی سال های 1390 الی 1396 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب گردید. روش تحقیق کتابخانه ای و همبستگی می باشد. به پیروی از الجیفی و همکاران(2017) برای اندازه گیری قدرت حاکمیت شرکتی از 8 ویژگی حاکمیت شرکتی و برای اندازه گیری نقدشوندگی سهام از سه شاخص متفاوت(شامل معیارهای آمیهود، حجم معامله و شکاف قیمتی) استفاده شده است. تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه ها به کمک رگرسیون حداقل مربعات تعمیم یافته (EGLS) و با رویکرد داده های تابلویی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین قدرت حاکمیت شرکتی و نقدشوندگی بازار سهام بر اساس معیارهای سه گانه آمیهود، حجم معامله و شکاف قیمتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: قدرت حاکمیت شرکتی، نقدشوندگی بازار سهام، معیار آمیهود، معیار حجم معامله، معیار شکاف قیمتی
  • محمد مهدی براهیمی پور، سید محمدرضا داودی* صفحات 57-75

    آربیتراژ آماری که زیر مجموعه معاملات الگوریتمی می باشد اشاره به استراتژی هایی دارد که از برخی روش ها و مدل های آماری به منظور کسب سود از دارایی هایی که به صورت نسبی قیمت گذاری اشتباه شده اند، استفاده می کند. یکی از این استراتژی ها معامله زوجی می باشد. هدف از این تحقیق بررسی سود آوری استراتژی معامله زوجی بر پایه سیستم حالت-فضای خطی و فیلتر کالمن در بورس اوراق بهادار می باشد. استراتژی معامله زوجی پژوهش بر پایه توصیف فرآیند قابل مشاهده یعنی باقی مانده های مدل همجمعی بر حسب یک فرآیند غیر قابل مشاهده با خاصیت بازگشت به میانگین و در ضمن یک مدل حالت-فضا قرار دارد. سود آوری استراتژی معامله زوجی پژوهش بر روی 21 سهم از زیر مجموعه سهام صنایع فرآورده های نفتی و فلزات اساسی از بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال های 1395-1390و با توجه به معیار بازده و نسبت شارپ مورد بررسی قرارگرفت. نتیجه تحقیق نشان می دهد که مدل زوجی پژوهش دارای معادل بازده روزانه ای برابر0.0048 و نسبت شارپ 1.23 می باشد که در معیار نسبت شارپ در مقایسه با معامله زوجی بر حسب همجمعی و عملکرد بازار سودآورتر می باشد .

    کلیدواژگان: آربیتراژ آماری، معامله زوجی، هم جمعی، فیلتر کالمن
  • لیلا آرغا، محمد مولایی*، ابوالفضل شاه آبادی، محسن خضری صفحات 77-101

    یکی از ویژگی های بازار مالی بخصوص بازار سهام تاثیرپذیری آن از سایر بازارهای مالی و غیرمالی است. با توجه به اهمیت این موضوع مطالعه ی حاضر به بررسی همبستگی پویا در داده های ماهانه بین بازده دارایی های منتخب داخلی و خارجی (نفت، صنعت، ارز و فلزات اساسی (کل، مس و فولاد)) با بازده شاخص ‏قیمت سهام در ایران طی دوره ی زمانی 01/1380-02/1396 با رویکرد DCC-FIAPARCH پرداخته است. بر اساس نتایج، ضریب همبستگی پویای شرطی بازده فلزات، تولیدات صنعتی و مس با بازده سهام از نظر آماری مثبت و معنادار است، در نتیجه نمی توان با هدف پوشش ریسک؛ هر یک از این دارایی ها را با سهام در یک سبد به صورت یک موقعیت همسان (خرید یا فروش) قرار داد. در ارتباط با سایر دارایی ها همبستگی شرطی بین آنها با بازده سهام معنادار نیست. بر همین اساس این دارایی ها می توانند با سهام در یک سبد سرمایه-گذاری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سهام، دارایی های داخلی، دارایی های خارجی، همبستگی شرطی پویا و DCC-FIAPARCH
  • رضا تهرانی، محمدعلی میرزا کوچک شیرازی*، سید مجتبی میرلوحی صفحات 103-139

    با توجه به تعداد زیاد صندوق های سرمایه گذاری، عملکرد متفاوت آنها در گذشته و ویژگی های متفاوت آنها، انتخاب صندوق سرمایه گذاری مناسب توسط یا برای سرمایه گذاران امری مهم و حیاتی است. علاوه بر عملکرد گذشته شامل ریسک و بازده، عوامل متعدد ساختاری و رفتاری دیگری وجود دارد که می تواند بر بازدهی آتی صندوق سرمایه گذاری اثر گذارد. این عوامل می تواند شامل اندازه، هزینه های صندوق، حق الزحمه مدیریت، نسبت گردش پرتفولیوی، جریان نقدینگی، عمر صندوق، میزان تمرکز، موقعیت مکانی، تجربه و مهارت مدیریت، جنسیت مدیریت، حجم معاملات، ساختار حاکمیتی صندوق های سرمایه گذاری و... باشد. از سوی دیگر، در صورت اطلاع از عوامل اثر گذار بر تصمیم گیری، فرآیند تحلیل، تفسیر و انتخاب صندوق نیز موضوعی ناشناخته است

    کلیدواژگان: صندوق سرمایه گذاری، سیستم خبره، تئوری راف، شاخص شارپ، شاخص جنسن
  • نادی علیزاده، نازنین پیله وری* صفحات 141-157

    محاسبات ابری یکی از تکنولوژی های ارایه سرویس و خدمات است که پتانسیل بالایی را برای سازمان ها به همراه دارد که علاوه بر کاهش هزینه های تکنولوژی اطلاعات ، روش جذب و حفظ مشتریان را بهبود می بخشد..هدف اصلی این پژوهش تحلیل معیارهای بهبود بهره وری سرویس های مبتنی بر محاسبات ابری است. جامعه آماری پژوهش حاضر خبرگان حوزه فناوری اطلاعات دانشگاه ها می باشد و ابزار مورد استفاده مصاحبه و پرسشنامه بود که تعداد 25پرسشنامه بین خبرگان توزیع و در نهایت 21 پرسشنامه جمع آوری گردید و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش دیمتل استفاده شد. با تجزیه و تحلیل اطلاعات مشخص گردید که در بین شش معیار معرفی شده ، معیار عوامل اقتصادی با بیشترین مجموع سطری دارای بیشترین اثر گذاری را بر روی سایر مولفه های بهبود بهره وری سیستم های مبتنی بر محاسبات ابری دارا بوده است و عوامل سازمانی دارای بیشترین ضریب وزنی را در بین سایر معیارها بوده و دارای بیشترین تاثیر و تاثر در کل سیستم است. در نتیجه استفاده از تکنولوژی های مبتنی بر محاسبات ابری جهت کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری در استفاده بهینه هر چه بیشتر از منایع سخت افزاری موجود در درون سازمان مورد توجه مدیران قرار گرفته است. نرم افزارهای مدیریت مبتنی بر محاسبات ابری منابع سخت افزاری را انبار گردانی نموده و با بکارگیری صحیح و به موقع آنان راندمان عملکرد شبکه را افزایش داده و باعث کاهش مصرف انرژی می شود.

    کلیدواژگان: بهره وری، کارایی عملیات، کسب و کار
  • رحمان دوستیان، بابک جمشیدی نوید*، مهرداد قنبری، عبدالمجید دهقان صفحات 159-178

    پژوهش حاضر به بررسی سرایت تلاطم بازارهای موازی بازار سرمایه بر سهام بانک های بورسی پرداخته است. در این پژوهش سرایت پذیری بانک های بورسی به تفکیک از بازارهای موازی ارز و طلا، و همچنین بازار نفت به عنوان یک بازار مستقل تاثیر گذار مورد سنجش قرار گرفته است. در این راستا از روش تحلیل بردار خودرگرسیونی (VAR) و مدل خودرگرسیونی مشروط بر ناهمسانی واریانس های تعمیم یافته چندمتغیره (MGARCH) استفاده شده است. داده های این پژوهش با استفاده از نرم افزار Eviews و از ابتدای تیر ماه 1391 تا پایان شهریور ماه 1396 جمع آوری و مورد آزمون قرار گرفته اند. روش پژوهش حاضر بر مبنای طبقه بندی تحقیقات براساس روش، ماهیت و جهت به ترتیب توصیفی، کاربردی و پس رویدادی بوده و از نظر نوع، همبستگی محسوب می گردد. نتایج این پژوهش رابطه اثر سرایت پذیری بانک های بورسی را از بازارهای موازی ارز، طلا و نفت تایید می نماید. بر این اساس فرضیات اصلی پژوهش مبنی بر اثرپذیری سهام بانک های بورسی در بازار سرمایه از بازارهای موازی از دو منظر بازده و ریسک حفظ می گردد.

    کلیدواژگان: سرایت پذیری تلاطم، گارچ چند متغیره، بازارهای موازی، بانک بورسی
  • مریم سلمانیان، حمیدرضا وکیلی فرد*، محسن حمیدیان، فاطمه صراف، رویا دارابی صفحات 179-194

    پیش بینی محدودیت مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با بکار گیری روش های Relief-Svm -Chaid چکیده بحث محدودیت های مالی یکی از موضوعات اساسی و مهم پیش روی تمام شرکت ها می باشد. پیش بینی محدودیت مالی یک پدیده بااهمیت برای سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر استفاده کنندگان از اطلاعات مالی محسوب می شود. این پژوهش با استفاده از اطلاعات 7 سال مالی طی دوره 1390 الی 1396 و با استفاده از اطلاعات مالی 213 شرکت به بررسی عوامل موثر بر محدودیت مالی و پیش بینی آن با استفاده از روش های یادگیری ماشین (الگوریتم طبقه بندی ماشین بردار پشتیبان و الگوریتم قانون گرای چاید) پرداخته است. در گام نخست با استفاده از روش ریلیف از بین متغیرهای اولیه پژوهش تعداد پنج متغیر نسبت وجه نقد عملیاتی به کل دارایی ها، اهرم مالی، کیوتوبین، بازده فروش و نسبت مالکان نهادی به عنوان متغیرهای بااهمیت در پیش بینی محدودیت مالی شرکت ها انتخاب شده اند. همچنین نتایج نشان داد که الگوریتم ماشین بردار پشتیبان با استفاده از داده های مالی منتخب توانایی پیش بینی محدودیت مالی را با قدرت بالای 80 درصد و همچنین بیشتر از الگوریتم قانون گرا چاید دارد. واژه های کلیدی: محدودیت مالی، روش های یادگیری ماشین، متغیرهای مالی و حاکمیت شرکتی طبقه بندی موضوعی:M41-B26-C63

    کلیدواژگان: محدودیت مالی، روش های یادگیری ماشین، متغیرهای مالی و حاکمیت شرکتی
  • عباس خمسه* صفحات 195-214

    این پژوهش، به منظور شناسایی عوامل موثر بر پذیرش نوآوری کارت های چند منظوره در بانک سرمایه(شعب شهر تهران)، با 5 عامل اصلی که عبارتند از: رضایت مندی، متغیر های بیرونی، عوامل سازمانی، عوامل حمایتی، عوامل همکار وهماهنگی، و28شاخص شکل گرفته است. میزان موثربودن این شاخص ها در پذیرش نوآوری پس از طراحی پرسشنامه با طیف لیکرت و توزیع آن میان 240 نفر از مدیران ، کارشناسان و مشتریان شعب بانک سرمایه تهران، و با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل، مدل پژوهش مورد برازش قرار گرفته است که در نهایت5 عامل با 23شاخص پذیرفته شد. طبق پژوهش انجام شده، پذیرش نوآوری موفق در بانک سرمایه مستلزم توجه به همه عوامل فوق می باشد. همچنین نتایج، نشان دهنده آن است که عوامل اجتماعی نوآوری خدمات در رتبه اول اهمیت می باشد و توجه ویژه به شاخص های عامل اجتماعی تاثیر ویژه ای بر پذیرش نوآوری کارت های چندمنظوره در بانک سرمایه دارد.

    کلیدواژگان: نوآوری پذیرش نوآوری، بانکداری الکترونیکی، کارت چند منظوره، بانک سرمایه
  • فرزانه عبدالهیان، محمدابراهیم محمد پورزرندی*، حسن قالیباف اصل صفحات 215-239

    یکی از نهادهای مالی کشورها در کل دنیا، بورس اوراق بهادار است که از شاخص های آن به عنوان شاخص سلامت اقتصادی استفاده می شود. با توجه به اینکه حجم عظیمی از سرمایه ها از طریق بورس اوراق بهادار هدایت و در چرخه تولید و صنعت قرار می گیرد وقوع رکود در این بازار می تواند اثرات مهمی به دنبال داشته باشد. در این مقاله، به دنبال استخراج دوره های رونق و رکود در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از شاخص کل بازار و با بهره گیری از روش پاگان و سسونف هستیم سپس با استفاده از الگوریتم PSO مهم ترین متغیرهای پیش بین تعیین و در گام بعد به پیش بینی ادوار مالی بازار با استفاده از شبکه های ANFIS، MLP، RBF و PNN می پردازیم. یافته ها نشان می دهد که با توجه به معیارهای میانگین توان دوم خطا، مجذور میانگین توان دوم خطا، دقت مدل و ضریب کاپا، مدل MLP نتایج بهتری در پیش بینی وضعیت آتی بازار ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: ادوار مالی بازار، بازار خرسی، بازار گاوی، هوش مصنوعی، روش پاگان و سسونف
  • مینا نوری صفت، عباس اللهیاری*، صالح شهابی صفحات 241-254

    امروزه یکی از مهم ترین علل اثربخشی هیات مدیره ها را باید در ترکیب آنان و ویژگی های منتسب به آن شامل اندازه، استقلال اعضاء، تعداد عضویت اعضاء در سایر تیم ها، ساختار جنسیتی ترکیب هیات مدیره، متوسط سنی ترکیب و مواردی از این قبیل جستجو نمود. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر ویژگی های هیات مدیره بر اعمال غیر قانونی شرکت است. داده های آماری بین سال های 1390 تا 1395 از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب گردیده است. ویژگی های هیات مدیره و اعمال غیر قانونی شرکت از متغیرهای این پژوهش محسوب می شوند. نمونه آماری به روش سیستماتیک از بین کلیه شرکتهای عضو بورس تهران ، به تعداد 21 شرکت انتخاب شده است. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بوده و داده های پژوهش از نوع تاریخی با مراجعه به صورت های مالی و گزارشات شرکتها استخراج و نیز تحلیل آماری توسط نرم افزار ایویوز نسخه 9 و با استفاده از مدل لجستیک انجام گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ویژگی های هیات مدیره شرکت بر اعمال غیر قانونی شرکت تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: ویژگی های هیات مدیره، اعمال غیر قانونی، مدل لوجستیک، جلسات هیئت مدیره
  • محمود معین الدین*، مینا ابوسعیدی، فروغ حیرانی صفحات 255-272

    از آن جایی که تمامی تصمیمات مدیران شرکت ها دارای اثر مالی است لذا داشتن حداقل آگاهی لازم از قواعد مالی (سواد مالی)، که در شکل گیری این تصمیم ها موثر می باشد ضروری است. موضوع سواد مالی اقشار مختلف جامعه و نحوه سنجش آن در گذشته مورد توجه بسیاری از مطالعات داخلی و خارجی بوده، ولی سواد مالی مدیران شرکت ها بطور خاص و به ویژه در سطح ملی کمتر مورد توجه بوده است، لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های موثر در شکل گیری سواد مالی تخصصی مدیران شرکتها طراحی و اجرا شده است. پارادایم این پژوهش از نوع تفسیری بوده و با توجه به لزوم بهره گیری از تجارب زیسته افراد درگیر در موضوع، یعنی خبرگان مالی، از روش تحقیق کیفی و از رویکرد پدیدارشناسی بهره گرفته شده و تحلیل های لازم با استفاده از تکنیک 7 مرحله ایی کولایزی و به کمک نرم افزار Nvivo8انجام شده است. نمونه پژوهش مشتمل بر ده نفر از خبرگان مالی است. با توجه به یافته های پژوهش یازده مولفه اصلی در شکل گیری سواد مالی مدیران شناسایی گردیده که شناخت و تحلیل صورت های مالی، آشنایی با قوانین بیمه وکار، مقررات مالیاتی و قانون تجارت از جمله این مولفه هاست.

    کلیدواژگان: سواد مالی مدیران، رویکرد کیفی، پدیدار شناسی، روش کولایزی
  • یوسف پاشانژاد، علی باغانی*، سیده محبوبه جعفری، علی نجفی مقدم، زهره حاجیها صفحات 273-296

    هدف از سرمایه گذاری در سهام، کسب بازده مناسب می باشد و عموما تصمیم گیری سرمایه گذاران بر مبنای ریسک و بازده سهام و متاثر از دو عامل متغیرهای کلان اقتصادی و متغیرهای خرد اقتصادی می باشد. به دلیل حساسیت زیاد سرمایه گذاران در کسب بیشترین بازده از سرمایه گذاری های انجام شده و انتخاب بهترین پرتفوی سرمایه گذاری در بازارهای سرمایه، بخش قابل توجهی از پژوهش های حوزه حسابداری و مالی، به بررسی وضعیت بازار سرمایه و پیش بینی بازده سهام اختصاص یافته است چراکه بررسی متغیرهای حسابداری اثرگذار بر بازده سهام می تواند در بررسی وضعیت آتی شرکت و بازده آتی سهام آن نیز مفید واقع شود. در مطالعه حاضر بررسی شد که آیا استراتژی تحلیل بنیادی مبتنی بر اطلاعات حسابداری می تواند به سرمایه گذاران کمک کند که عملکرد بهتری در پرتفوی سرمایه گذاری شان به ارمغان بیاورند یا خیر و در این راستا، از شاخص های RSS و CORFS استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق، شامل تمامی شرکت‎های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1387 لغایت سال 1396 بوده و نمونه مورد بررسی، از طریق روش حذف سیستماتیک از جامعه آماری انتخاب شد. با توجه به شرایط معین، تعداد 118 شرکت به عنوان نمونه آماری این تحقیق انتخاب شدند. گفتنی است با اجرای آزمون های آنوا و طراحی مدل های رگرسیونی چندمتغیره به آزمون فرضیه های تدوین شده پرداخته شد. نتایج بررسی ها نشان داد که با تشکیل و محاسبه شاخص RSS نمی توان به بازده بالاتری دست یافت؛ با تشکیل و محاسبه شاخص CORFS می توان به بازده بالاتری دست یافت؛ و لذا شاخص CORFS نسبت به شاخص RSS، بازدهی بالاتری را به ارمغان می آورد.

    کلیدواژگان: بازدهی سهام، شاخص RSS، شاخص CORFS
  • حمیدرضا ایروانی، حمیدرضا کردلوئی* صفحات 297-317

    ساختار مالی سازمان ها یکی از موضوعات مهم در تیوری های مدرن مالی می باشد که در سال های اخیر مطرح نشده، بلکه کانون توجه محققین در چند دهه اخیر بوده است. منابع مختلف تامین مالی، انجام سرمایه گذاری مطلوب را ممکن ساخته و می توانند باعث افزایش ثروت سهامداران شود.. لذا با توجه به اهمیت ریسک ساختار تامین مالی هدف تحقیق حاضر الگو سازی ریسک متناسب با ساختار تامین مالی دربازار پول مبتنی بر تیوری تصمیم احتمالی است. این پژوهش از نظر روش پژوهش، در زمره پژوهش توصیفی - تحلیلی از نوع سری های زمانی جای می گیرد. جامعه آماری پژوهش، خبرگان حوزه مدیریت مالی بانکها می باشد. در این پژوهش پس از مرور ادبیات مختلف در زمینه های ریسک های مالی و نسبت های مالی بانک ها، مهمترین ریسک ها شناسایی شد. برای جمع آوری داده ها ترکیبی از دو روش استفاده شد. به این صورت که با استفاده از روش کتابخانه ای ادبیات موضوع؛ چارچوب نظری و پیشینه مناسبی برای تحقیق فراهم شد و در مرحله دوم با جمع آوری نظرات خبرگان اقدام به مدلسازی کردیم. در این تحقیق بعد از جمع آوری اطلاعات از تکنیک Ahpاستفاده شد. نتایج نشان داد ریسک سیستماتیک از بیشترین اولویت برخوردار است.ریسک نقدینگی در اولویت دوم قرار دارد.ریسک توزیع درآمد در اولویت سوم ،ریسک عملیاتی در اولویت چهارم،ریسک سرمایه در اولویت پنجم، ریسک اعتباری در اولویت ششم وریسک بازار دراولویت هفتم وریسک رقابت دراولویت هشتم وریسک نقدشوندگی در اولویت آخر قرار دارد.

    کلیدواژگان: ساختار تامین مالی، ریسک سیستماتیک، ریسک نقد شوندگی، تئوری تصمیم احتمالی، بازار پول
  • محسن شجاع وشوشاد*، غلامرضا زمردیان، محمدابراهیم محمدپورزرندی، مهرزاد مینویی صفحات 319-333

    طراحی و استقرار مدل اندازه گیری ریسک اعتباری در نظام بانکی کشور نقش کارآمدی در راستای بالا بردن بهره وری بانک های کشور در تخصیص بهینه منابع خواهد داشت. بنابراین اعتبار نقش مهمی در عملکرد بخش بانکی کشور دارد. لذا بر پایه این استدلال، پژوهش حاضر به طراحی و تبیین مدلی برای سرایت پذیری ریسک درماندگی مالی شرکت ها و ریسک اعتباری در نظام بانکی کشور می پردازد. بدین منظور، برای اندازه گیری مدل سرایت پذیری ریسک درماندگی مالی از نظریه مقدار کرانی (حدی) پژوهش آختر و دالی (2017) مورد استفاده قرار گرفت. آزمون فرضیه ها با استفاده از روش آماری تحلیل رگرسیون با داده های ترکیبی با استفاده از اطلاعات 23 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1398 انجام شده است. یافته های فرضیه اول پژوهش حاکی از آن است که بین ریسک درماندگی مالی بانک ها و ریسک اعتباری نظام بانکی کشور رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتیجه فرضیه دوم نشان داد که ریسک درماندگی مالی بانک ها به نظام بانکی ایران در قالب ریسک اعتباری سرایت می پذیرد.

    کلیدواژگان: ریسک درماندگی مالی، ریسک اعتباری، سرایت پذیری
  • هاشم مکاری*، سید علیرضا میرعرب بایگی، آرش آذریون صفحات 335-371

    پژوهش حاضر به بررسی نقش ویژگیهای دارایی، کارآفرین و اطلاعات در تحلیل ساختار مالی استارت آپ ها(مطالعه موردی؛ پارک فناروی پردیس پرداخت. هدف در این پژوهش بررسی اثرات نقش ویژگیهای دارایی، کارآفرین و اطلاعات بر ساختار مالی استارت آپ ها می باشد. بدین منظور در فصل اول به بیان مساله و اهمیت موضوع پرداخته شد. جامعه آماری شامل کلیه شرکت های دانش بنیان و فناور مستقر در پارک فناوری پردیس بود، که حجم نمونه با استفاده از روش کوکران 148 نفر تعیین گردید. ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسش نامه بود که با مراجعه به متخصصین و افراد صاحب نظر روایی آن تایید و از روش آلفای کرونباخ پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش پژوهش آن از نوع توصیفی- پیمایشی بود. نتایج استنباطی حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین متغیرهای ویژگی دارایی ها، اطلاعات و ویژگی کارآفرین با ساختار مالی رابطه معنادار برقرار است، همچنین با توجه به ضریب تعیین بدست آمده از نتایج آزمون معادلات ساختاری می توان نتیجه گرفت که به ترتیب ویژگی دارایی ها(514/0)، ویژگی کارآفرین(405/0) و ویژگی اطلاعات(362/0) با ساختار مالی استارت آپ ها رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: ویژگیهای دارایی، کارآفرین، اطلاعات و ساختار مالی استارت آپ ها
  • سعید خانی پور* صفحات 373-394

    شرکت‏های هلدینگ با توجه به ماهیت و تصمیمات سرمایه‏گذاری مختلف که با آن روبرو هستند از نظر تصمیم‏گیری در شرایط اطمینان کامل نیستند و در فضای نااطمینانی با ریسک‏های مختلفی روبرو هستند. از آنجاییکه با توجه به ساختار هلدینگ ها عموما فعالیت عمده بر سرمایه گذاری و مدیریت بر شرکت هایی تحت عنوان شرکت های تابعه یا فرعی متمرکز است، مدیریت ریسک در شرکت های تابعه از آن جهت که مدیریت ریسک سرمایه گذاری های انجام شده توسط هلدینگ ها می باشند از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. لذا در این مقاله سعی شده است تا به مدیریت ریسک شرکت های تابعه از نگاه هلدینگ پرداخته شود. برای استخراج و تجزیه و تحلیل داده ها از روش های دلفی (اجماع خبرگان) و موردکاوی و مطالعات کتابخانه ای استفاده شده است. نتیجه این تحقیق، شناسایی منابع ریسک شرکت های تابعه یک هلدینگ(فعال در صنعت سیمان کشور)، اولویت بندی این ریسک ها و در نهایت، ترسیم نقشه ریسک های هر شرکت جهت بهره برداری شرکت مادر است.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک سازمانی، هلدینگ، نقشه ریسک، ارزیابی ریسک، رتبه بندی ریسک
  • بهزاد پهله*، سید مظفر میربرگ کار، رضا آقاجان نشتایی صفحات 395-409

    اگر بخواهیم شرکتهای استارتاپی را به دو دسته کلی (1-شرکتهای استارتاپی در مرحله ایده 2- شرکتهای استارتاپی در مرحله پس از ایده) تقسیم بندی کنیم، می توان دسته دوم را که دارای جریان نقدینگی و داراییهای فیزیکی بوده بوسیله روش های ارزیابی مانند روش ارزش خالص داراییها (NAV) ، ارزش دفتری ((BV ، ارزش فعلی جریانهای نقدی (DDM) و... ارزشگذاری کرد ، ولی برای دسته اول که در مراحل اولیه بوده و فاقد جریانات نقدی و داراییهای فیزیکی هستند کاربرد ندارند. برای ارزشیابی شرکتهای نوع اول از روش هایی مانند ارزشگذاری کارت امتیازی ، ارزشگذاری دیو برکس ، تجمیع عوامل ریسک می توان استفاده کرد. از اینرو محقق با توجه به فرهنگ ، شرایط و مطابق با قوانین مالی ، مالیاتی ، اداری ، فقهی و دینی و... کشور ، اقدام به تحقیق ا زخبرگان ، کارشناسان رسمی دادگستری ، متخصصین ارزیابی سهام شرکتها و... نموده و بدنبال معیارها و شاخصهایی بوده که برای ارزشگذاری شرکتهای استارتاپی که فاقد جریانات نقدی و داراییهای فیزیکی هستند مناسب باشد ، که نهایتا منتج به استخراج معیارها و شاخصهایی شد که متناسب با فرهنگ و قوانین ایران و مورد استفاده برای ارزیابی شرکتهای استارتاپی در مرحله ایده می باشد که شاخصهای استخراج شده در بخش نتیجه این تحقیق ارایه شده است .

    کلیدواژگان: ارزشگذاری، شرکتهای استارتاپی، بعد مدیریتی، بعد فن آوری
  • علیرضا عاشوری رودپشتی، هرمز مهرانی*، کریم حمدی صفحات 411-435

    مطالعه حاضر با استفاده از تکنیک های یادگیری ماشین و نظرکاوی کوشیده است تا بتواند مدل راهبردی خودکار به منظور طبقه بندی و کاوش نظرات ارایه شده در مورد خدماتی خاص که در این مورد در حوزه ی سرمایه گذاری بررسی شده است را با استفاده از بررسی نتایج به دست آمده در خدمات بازاریابی دیجیتال ارایه نماید. مدل مبتنی بر شبکه عصبی با شناسایی نظرات مرتبط، خصوصیات مختلف را در سطوح گوناگون ارزشیابی سنجیده و نظرات را بسته به کیفیت ارایه بصورت خودکار طبقه-بندی می نماید. بحران های مالی موجود در نظام های بانکی معمولا ناشی از عدم توانایی در مدیریت ریسک های مالی و نقدینگی است که عاملی بر عدم شفافیت و توانایی در مدیریت سرمایه می باشد. بطوری که وجود چنین عدم قطعیت هایی سبب کاهش علاقه-مندی سرمایه گذاران در مشارکت های صنعتی و اجرایی گردیده است. این مقاله با هدف شناسایی عوامل موثر بر ریسک نقدینگی و همچنین ارایه مدلی هوشمند جهت پیش بینی و طبقه بندی عوامل ایجادکننده ریسک نقدینگی، شناسایی و اولویت بندی فاکتورهای درگیر آن پایه ریزی گردیده است. بدین منظور از روش سنجش هوشمند با بکارگیری شبکه عصبی پرسپترون (MLP) بهره گرفته شده که به عنوان یک رویکرد کاربردی هوش مصنوعی بشمار می آید. بدین منظور بررسی های لازم بر روی اطلاعات مالی و نقدینگی در شعب بانک ملت در شهر تهران (مشتمل بر 36 شعبه) مورد توجه بوده و برای جامعه نمونه از مجموعه تصادفی خوشه ای از374 نفر از مشتریان و سرمایه گذاران منتخب بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، شبکه عصبی پرسپترون (MLP)، خدمات بازاریابی دیجیتال، ریسک نقدینگی، AHP
  • ابوالفضل اسماعیل زاده* صفحات 437-457

    جامعه آماری استفاده شده در این مقاله، شامل 15 نفر از خبرگان آشنا با شرکت های صنعت خودروسازی و مطلع از مفاهیم ادغام و اکتساب است. ابزار جمع آوری داده ها استفاده از پرسشنامه خبرگان و مقایسات زوجی است. 5 مولفه ی اجتماعی و سیاسی، جغرافیایی و منطقه ای، حقوقی، قانونی و مقررات و نیز زیرساخت های ICT و مالی، اقتصادی و سودآوری به عنوان ابعاد اصلی در طراحی این مدل شناسایی شدند. براساس نتایج بدست آمده مشخص گردید تمامی این مولفه ها دارای تاثیر معناداری در راستای الگوی ادغام و اکتساب بوده اند. هم چنین می توان نتیجه گرفت که در بین این عوامل، مولفه ی اصلی حقوقی، قانونی و مقررات، بیشترین تاثیر را بر روی شکل گیری الگوی ادغام و اکتساب در صنایع خودرو سازی داشته است.

    کلیدواژگان: ادغام، اکتساب، صنایع خودروسازی
  • محسن امینی، فاطمه حمیدی فر*، تقی ترابی صفحات 459-488

    کارآفرینی پایدار مبتنی بر ارزش آفرینی در چارچوب سرمایه گذاری، از موضوعات با اهمیت کسب وکارهای رقابت پذیر امروزی است. لذا باید ضمن توجه به سرمایه گذاری در این حوزه، مفاهیم ارزش آفرینی را به عنوان مشخصه های بسیار تاثیرگذار بر آن و همچنین پیامد سرمایه گذاری نیز قلمداد شود. برای انجام این پژوهش، ابتدا به بررسی جامع مدل های مدیریت کارآفرینی پایدار پرداخته شد. پس از انجام مصاحبه ها، اقدام به کدگذاری مصاحبه ها، چالش ها، شکاف ها و ارایه ایده های رفع آن ها شد. با استفاده از رویکرد سیستمی و توزیع پرسشنامه، نظرات خبرگان در زمینه با اهمیت بودن شاخص های کارآفرینی پایدار، بررسی شد و در نهایت با توجه به قانون بهینه پارتو، عواملی که بیشترین امتیاز را داشتند(20درصد بالا) به عنوان عوامل اثرگذار شناسایی شد. نتایج در سه حوزه مولفه های ورودی فردی، ورودی محیطی و خروجی سیستمی بررسی شد. یافته ها حاکی از آن است که متغیرهای ورودی فردی به ترتیب عوامل مرکز کنترل، خلاقیت، استقلال فردی و نیاز به موفقیت و ریسک پذیری مهمترین عوامل و در بخش متغیرهای ورودی محیطی به ترتیب وضعیت بازار، فساد اجتماعی و نرخ بیکاری، آموزش و فرهنگ کارآفرینی، حمایت دولتی و ایجاد بستر قانونی مهمترین عوامل موثر هستند. همچنین مهمترین عوامل مربوط به خروجی های سیستمی به ترتیب ایجاد صنایع و کسب و کار، رشد اقتصادی و توسعه پایدار، نرخ بیکاری و فساد اجتماعی هستند. در نهایت پیشنهادهای کاربردی برای فعالان و محققین حوزه کارآفرینی بیان شد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، مدیریت کارآفرینی، کارآفرینی پایدار، صنایع غذایی، ارزش آفرینی
  • نرجس حیدرزاده اقدم* صفحات 489-515

    اکنون عصر گذار از مدلهای سنتی به مدلهای کسب وکار فناوری محور و ارزش آفرین است. در سالهای اخیر نسل جدید بانکداری تحت عنوان بانکداری دیجیتال در دنیا عملیاتی شده و عمده عملکرد بانکهای پیشرو حول محور تحول دیجیتالی معطوف گردیده است. این پژوهش با انتخاب روش تحقیق گراندد-تیوری و مرور ادبیات، به تبیین و توسعه مدل مفهومی مدیریت ریسک در بانکداری دیجیتال می پردازد. در گام اول به بررسی جامع مدل های مدیریت ریسک در بانکداری دیجیتال پرداخته و پس از نمایان شدن شکافهای متعدد بین مولفه های پژوهش جاری، گام دوم را آغاز کرد، محقق با خبرگان حوزه مدیریت، و تصمیمگیری در صنعت بانکداری مصاحبه هایی را انجام داد. پس از کدگذاری مصاحبه ها، بر پایه مفاهیم تدوین شده، به ارایه مدل مفهومی مدیریت ریسک در بانکداری دیجیتال پرداخت. این مدل با توجه به برجسته بودن مولفه های پایش و ارزیابی مدیریت ریسک بانکداری دیجیتال کشور در توسعه کلان بین المللی، توسعه ملی، منطقه ای و همچنین الگو و شاخص شدن در کشور و منطقه، تبیین شده و باعث تدوین مدل مدیریت ریسک در بانکداری دیجیتال خواهد شد. با استفاده از روش خبره-فازی و توزیع پرسشنامه در سه مرحله، نظرات خبرگان در زمینه با اهمیت بودن شاخص های مدیریت ریسک در بانکداری دیجیتال، اجماع خبرگان و اولویت بندی شاخص های تحقیق بررسی شد. نتایج و یافته های پژوهش ارزیابی مدل مدیریت ریسک در بانکداری دیجیتال در صنعت بانکی کشور را ارایه می دهد .

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، صنعت بانکداری، تحول دیجیتال
|
  • Hossein Assadi, Elnaz Tajvidi *, Soheil Esmaeel Pour Pages 1-21

    There are different theories in capital structure litreture witch describe financing behavior of capital structure. Trade-of and pecking order theories, as two famous capital structure theories, make diffrent explaination for capital structure adjustments. Recent studies find evidence that support the idea of using both theories simultaneously would help explaination ability of capital structure adjustment model. So in this way, examining adverse selection cost while moving toward optimal capital structure can make better designation of capital structure adjustment models. Using partial adjustment mode, this research investigate factors influence adjustment speed of capital structure toward optimal leverage ratio. We examine impact of cashflow inbalances, industry concentration, industry munificence and industry dynamism on speed of adjustment by using fixed effects regression and generalised method of moments. Our sample consists of 155 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period from 1385 to 1394. We find that for above-target firms, adjustment for firms with financial surpluses is faster. For concentrated below-target firms, adjustment speed would be slower than other firms. Also dynamic above-target firms have strong tendency to adjust their leverage by reducing it.

    Keywords: Speed of adjustment, Cash Flow Imbalance, Industry Concentration, Industry Munificence, Industry Dynamism
  • Saeid Savadkouhi, Farhad Hosseinzadeh Lotfi *, Mohammadreza Shahriari, Mohsen Vaez-Ghsemi Pages 23-36

    Among the important producers and financial organizations in the national economy, the country's major producers, including petrochemicals and refineries, have an important role in improving efficiency and preventing crude oil. In this regard, managers of these organizations are struggling to improve efficiency in light of the economic conditions. The classic approach of data envelopment analysis models takes into account the linear pricing performance for inputs and outputs in the evaluation. In this paper, we examined the efficiency of the top ten petrochemical companies in the year 1395 by modeling with the help of auxiliary variables and nonlinear values ​​of inputs and outputs. An important feature of the proposed model is that it considers nonlinear values ​​of inputs and outputs. In the DEA total analysis, all weights are taken linearly They can not show the reality of the issue in many practical applications.

    Keywords: Performance evaluation, Non-radial Model, Data Envelopment Analysis, fuzzy data, Nonlinear marginal cost
  • Allah Karam Salehi * Pages 37-55

    Researchers previous research show that the existence of appropriate corporate governance mechanisms increases the quantity and quality of information disclosed by the company and, as a result, reduces information asymmetry. Foreover, as information asymmetry decreases, market liquidity increases. Accordingly, the purpose of this study is the impact corporate governance strength on stock market liquidity in listed companies on Tehran Stock Exchange. For this purpose, a sample of 120 companies during 2011-2017 was selected by systematic elimination sampling. The research method is library and correlation. Following Al-Jaifi et al. (2017), eight corporate governance features are used to measure corporate governance power and three different indicators (including Amihud’s measure, transaction volume, and bid-ask spread) are used to measure stock liquidity. Analysis and testing of hypotheses have been done with the help of generalized least squares regression (EGLS) and with panel data approach. The results show that there is a positive and significant relationship between corporate governance strength and stock market liquidity based on triple criteria, Amihud, Share turnover ratio and bid-ask spread.

    Keywords: Corporate governance strength, stock market liquidity, Amihud’s measure, Transaction volume measure, Bid-ask spread measure
  • Mohammad Mehdi Barahimipour, Sayyed Mohammad Reza Davoodi * Pages 57-75

    Statistical arbitrage as one of the subsets of algorithmic trading refers to strategies that employ some statistical model or method to take advantage of what appears to be mispricing between assets while maintaining a level of market neutrality. One of these strategies is pair trading that implements on two related long-term(co-integration) financial assets. The pair trading strategy of the research is based on the description of the visible process, the remainder of the co-integration model in terms of an invisible mean reverting process. This representation is in a state-space model and solved by the Kalman filter approach and the time of buying and selling is calculated in terms of two probabilities of growth and fall. The profitability of pair trading strategy on 21 stocks from oil product index and basic metal index of Tehran Stock Exchange between 1390-1395 was evaluated according to return and Sharp ratio. The results of the research show that the research method has the daily returns of 0.0048 and Sharp 1.23, which is more profitable in comparison with the pair trading based cointegration and market performance but the average daily its return is in the second place after the co-integration method.

    Keywords: pairs trading, Kalman Filter, cointegration, quantitative strategies, Statistical Arbitrage
  • Leila Argha, Mohammad Mowlaei *, Abolfazl Shahabadi, Mohsen Khezri Pages 77-101

    One of the features of a financial market, the stock market in particular, is its affectability from other financial and non-financial markets. regarding the importance of this issue, the present study aimed at investigating the dynamic conditional correlation (DCC) between the returns on the domestic and foreign assets in monthly data (oil, industry, exchange and base metals including total, copper, steel) and returns on the stock price index in Iran during March 2001 to April 2017 using the DCC-FIAPARCH approach. The obtained results indicated a statistically significant and positive DCC coefficient difference between the metals, industrial products, and copper returns with the stocks returns. Consequently, it is not possible to put each of these assets with the stocks in an identical situation (purchase or sale), but instead they should be always placed in opposite situations for the purpose of risk control. However, with regard to other assets, the DCC was not significant; accordingly, the assets can be placed in the investment portfolio together with the stocks although the presence of such assets in the given portfolio did not help to reduce the portfolio risk.

    Keywords: : Stocks, domestic assets, foreign assets, Dynamic conditional correlation, DCC-FIAPARCH
  • Reza Tehrani, Mohammad Ali Mirza Kochak Shirazi *, Sayyed Mojtaba Mirlohi Pages 103-139

    Given the large number of investment funds, their different performance in the past and their different characteristics, choosing the appropriate investment fund is important for investors. In addition to past performance including risk and return, there are several structural and behavioral factors that can affect the return on investment fund. These factors can include size, fund costs, management fees, portfolio turnover ratios, cash flow, fund life, focus, location, experience and management skills, gender management, volume of transactions, governance structure of equity funds, etc. On the other hand, if the factors affecting decision making are known, the process of analyzing, interpreting and selecting the fund is also unknown.

    Keywords: Investment Fund, Investment Fundamentals, Expert system, Rough Theory, Sharp index
  • Nadi Alizadeh, Nazanin Pilevari * Pages 141-157

    Cloud computing is one of the technologies of providing services and services that has a high potential for organizations that, in addition to reducing the cost of information technology, improves the way of attracting and retaining customers. The main objective of this research is to analyze the criteria for improving efficiency in Cloud computing services. The statistical population of the study is the experts in the field of information technology in universities. The tools used were interviews and questionnaires. A total of 25 questionnaires were distributed among experts. Finally, 21 questionnaires were gathered. Data were analyzed by the DEMATEL method. By analyzing the data, it was found that among the six criteria introduced, the economic factors criterion with the highest total line had the most impact on other components of the efficiency improvement of cloud computing systems and organizational factors with the highest coefficient The weight is among the other criteria and has the most impact on the whole system. As a result, the use of cloud computing technologies to reduce costs and increase efficiency in the optimal use of hardware issues within the organization has attracted the attention of managers. Cloud computing management software stores storage hardware resources and improves the efficiency of the network and improves the power consumption by employing them in an accurate and timely manner.

    Keywords: Efficiency, operation efficiency, Business
  • Rahman Doostian, Babak Jamshidi Navid *, Mehrdad Ghanbary, Abdolmajid Dehghan Pages 159-178

    The present study attempts to investigate the turbulence of parallel markets of capital markets on stocks of Bourse banks. In this study, the visibility of bank metals has been measured separately from parallel markets of foreign currency and gold, as well as oil market as an independent market. In this regard, the method of self-regression vector analysis (VAR) and self-regression model are used to determine the heterogeneity of generalized multivariate variances (MGARCH). The data of this research have been compiled using Eviews software from the beginning of July 2012 to the end of September 2012 and tested. The method of this research is based on the classification of research based on the method, nature and direction are descriptive, applied and post-event respectively, and are considered as a correlation in terms of type. The results of this study confirm the relationship between the impact of bourse banks on parallel markets of currency, gold and oil. Accordingly, the main assumptions of the research that the stock markets of stock exchanges in the capital market are affected by parallel markets is maintained from two perspectives of return and risk.

    Keywords: volatility, multivariate gargle, parallel markets, Bourse Bank
  • Maryam Salmanian, Hamid Reza Vakilifard *, Mohsen Hamidian, Fatemeh Sarraf, Roya Darabi Pages 179-194

    Predict the Financial Limitations of Companies Accepted in Tehran Stock Exchange Using the Relief-Svm-Caiid methods Abstract Discussion of financial constraints is one of the key issues facing all companies. Predicting financial constraints is an important phenomenon for investors, creditors and other users of financial information. This research uses the information of 7 financial years during the period 2012-2017 and using financial information of 213 companies to study the factors affecting financial limitation and its prediction using artificial intelligence algorithm method (backup algorithm classification algorithm and the rule-oriented algorithm Chaid). In the first step, using the Relief Algorithm, among the initial research variables, five variables of the ratio of total operational assets to total assets, the ratio of total debt to the total assets, the kbitwin, the return on sales, and the ratio of institutional owners were selected as important variables in the company's financial constraint, respectively. The results also showed that the three-class support algorithm using selected financial data has the ability to predict future financial constraints with a power greater than 80% and more than the law-governed algorithm. Keywords: financial constraints, Machine learning method, financial variables and corporate governance jel: M41-B26-C63.

    Keywords: Financial Constraints, machine learning method, financial variables, corporate governance
  • Abbas Khamseh * Pages 195-214

    Multi-purpose Card in investment bank (branches in Tehran city) by five main factors including satisfaction, external variables, organizational factors, supportive factors, collaboration and coordination factors, and 28 indicators. The level of effectiveness of these indicators in the innovation acceptance of the research model is processed after designing a Likert-spectrum questionnaire and distributing it to 240 managers, experts and clients of investment Bank branches in Tehran, using the structural equations and LISREL software, which 5 factors with 23 indices were finally accepted. According to the research, a successful innovation acceptance in investment Bank requires consideration of all the above factors. The results also indicate that social factors of service innovation are of prime importance and special attention to social factor indices has a significant impact on acceptance of the multi-purpose card innovation in investment Bank.

    Keywords: innovation, innovation acceptance, electronic banking, multi-purpose card, investment Bank
  • Farzaneh Abdollahian, Mohammad Ebrahim Mohammad Pourzarandi *, Hasan Ghalibafasl Pages 215-239

    One of the financial institutions of the countries in the world is the Stock Exchange, which is used as indicators of economic health. As for a large volume of capital is managed through the stock market and is placed in the production and industry, the recession in this market can have important effects. In this paper, we seek to extract the cycles of prosperity and recession in the Tehran Stock Exchange using the TEPIX and the Pagan and Sossounov method. Then, using the PSO algorithm, the most important predictor variables are determined and in the next step We predict market financial cycles using ANFIS, MLP, RBF and PNN networks. The results show that according to the mean square error, the root mean square error, the accuracy of the model and the Kappa coefficient, the MLP model provides better results in predicting future market conditions.

    Keywords: : Market Financial Cycles, Bear Market, Bull Market, Artificial Intelligence, Pagan, Sossounov Methods
  • Mina Nouri Sefat, Abbas Allahyari *, Saleh Shahabi Pages 241-254

    Today, one of the most important reasons for the effectiveness of the board of directors should be their composition and attributes such as size, independence of members, number of members in other teams, gender structure of the composition of the board, the average age of the combination, and such cases. The purpose of this research is to investigate the impact of the Board of Directors on the unlawful actions of the company. statistical data between 2011 and 2016 are among the companies listed in tehran stock exchange. The board's features and illegal actions of the company are considered as the variables of this research. statistical sample of the systematic method of all companies in tehran stock exchange The number of 21 companies has been selected. The research method was descriptive-correlational and historical data were extracted from financial reports and corporate reports, finally, the statistical analysis was carried out by Eviews software, version 9 and using the logistic model. The results of the research show that the characteristics of the board of directors have a significant effect on the company's illegal actions.

    Keywords: Board features, illegal practices, Logistic model, board meetings, multiple assignments of managers
  • Mahmoud Moeinadin *, Mina Abousaeidi, Forogh Heyrani Pages 255-272

    Due to the fact that all firms mangers’ decisions have financial effect, it is necessary to have at least the necessary knowledge of the financial rules (financial literacy) since they are effective in shaping these decisions. Financial literacy and its measurement in different classes of society have been the issue of many internal and global researches; however, financial literacy of firm executives was received less attention in Iran. The present study aims to identify the effective factors in shaping the professional financial literacy of firm’s managers. The paradigm of this research was interpretative. Because employing the life experiences of people involved in this subject, the financial experts were necessary qualitative research method and the phenomenological approach and Collaizi’s seven steps method h were utilized and data was analyzed with software Nvivo 8. A snowball sampling method was used as it belonged to targeted sampling method for selecting the sample of the study to achieve the theoretical saturation principle, and the final sample consisted of ten financial experts. Based on the results, eleven main components were identified in the formation of financial literacy of managers. These components are the recognition and analysis of financial statements, familiarity with the laws of social security and labor insurance, familiarity with tax regulations and trade law and familiarity with the laws of the stock.

    Keywords: Managerial Financial Literacy, Qualitative approach, phenomenology, collaizi method
  • Yousef Pashanejad, Ali Baghani *, Seyedeh Mahboobeh Jafari, Ali Najafi Moghadam, Zohreh Hajiha Pages 273-296

    The purpose of investing in stocks is to obtain appropriate returns and generally investors' decisions are based on risk and stock returns and are influenced by two factors: macroeconomic variables and microeconomic variables. Due to the high sensitivity of investors in obtaining the highest return on investment and selecting the best investment portfolio in the capital markets, a significant part of research in the field of accounting and finance, to examine the state of the capital market and before سهام The stock return is dedicated because the study of accounting variables affecting stock returns can be useful in assessing the future status of the company and its future stock returns. The present study examined whether an accounting-based fundamental analysis strategy can help investors perform better in their investment portfolio, using RSS and CORFS indicators. used. The statistical population of this study includes all companies listed on the Tehran Stock Exchange from 1387 to 1396 and the sample was selected through the method of systematic removal from the statistical population. According to the specific conditions, 118 companies were selected as a statistical sample of this study. It is worth mentioning that by performing ANOVA tests and designing multivariate regression models, the developed hypotheses were tested. The results showed that the formation and calculation of the RSS index can not achieve higher efficiency; By forming and calculating the CORFS index, higher efficiency can be achieved; Therefore, the CORFS index brings higher efficiency than the RSS index.

    Keywords: Stock Returns, RSS index, CORFS index
  • Hamidreza Iravani, Hamidreza Kordlouieuie * Pages 297-317

    has not been raised in recent years, but has been the focus of researchers in recent decades. Different sources of financing make it possible to make the desired investment and can increase the wealth of shareholders. Therefore, considering the importance of risk in the financing structure, the purpose of this study is to model risk in accordance with the financing structure in the money market based on probabilistic decision theory. In terms of research method, this research is in the category of descriptive-analytical research of the time series type. The statistical population of the study is experts in the field of financial management of banks. In this study, after reviewing various literature in the fields of financial risks and financial ratios of banks, the most important risks were identified. A combination of two methods was used to collect data. By using the library method of the subject literature; A theoretical framework and background were provided for the research, and in the second stage, we modeled by collecting the opinions of experts. In this study, after collecting information, Ahp technique was used. The results showed that systematic risk has the highest priority. Liquidity risk is in the second priority. Income distribution risk in the third priority, operational risk in the fourth priority, capital risk in the fifth priority, credit risk in the sixth priority,Market risk in the seventh priority,Competition risk in the Eighth priority andMarket liquidity risk in the last priority. has it.

    Keywords: financing structure, systematic risk, liquidity risk, probabilistic decision theory, money market
  • Mohsen Shoja Veshvad *, Gholamreza Zomordian, Mohammad Ebrahim Pourzarandi, Mehrzad Minouie Pages 319-333

    Designing and implementing a credit risk measurement model in the country's banking system will play an effective role in increasing the productivity of the country's banks in the optimal allocation of resources. Therefore, credit has an important role in the performance of the country's banking sector. Therefore, based on this argument, the present study designs and explains a model for the contagiousness of companies' financial distress risk and credit risk in the country's banking system. For this purpose, the limit (limit) theory of Akhtar and Dali (2017) research was used to measure the contagiousness model of financial distress risk. The hypotheses were tested using the statistical method of regression analysis with combined data using the information of 23 banks listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2014 to 2019. The findings of the first hypothesis of the study indicate that there is a significant relationship between the risk of financial helplessness of banks and the credit risk of the country's banking system. Also, the result of the second hypothesis showed that the risk of financial helplessness of banks is transmitted to the Iranian banking system in the form of credit risk.

    Keywords: Financial distress risk, credit risk, contagion
  • Hashem Mokari *, Seyed Alireza Mirarab Bayegi, Arash Azarioun Pages 335-371

    The present study investigates the role of asset characteristics, entrepreneurship and information in analyzing the financial structure of startups (Case Study; Campus Park Technoir. The purpose of this study is to investigate the effects of asset characteristics, entrepreneurship and information on the financial structure of startups. The purpose of this study was to describe the problem and importance of the topic in the first chapter. The statistical population consisted of all knowledge and technology companies based in Campus Technology Park, which sample size was determined using Cochran method of 148 people. It was confirmed by referring to the experts and experts of its validity and alpha method The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach.This study was descriptive-survey in terms of purpose, applied, and inferential results from data analysis showed that between variables of asset attribute, information and entrepreneur attribute with structure Finance has a meaningful relationship, also considering the coefficient of determination obtained from Structural Equation test results, it can be concluded that asset attribute (0.514), entrepreneur attribute (0.405) and information attribute (0.362), respectively. There is a significant relationship with the financial structure of startups.

    Keywords: Asset Characteristics, Entrepreneurship, Information, Financial Structure of Start-ups
  • Saeid Khanipour * Pages 373-394

    Holding companies, due to the nature and different investment decisions they face, are not in complete confidence and terms of decision-making and face various risks in an atmosphere of uncertainty. Since due to the structure of holdings, the main activity on investment and management is generally focused on companies called subsidiaries, risk management in subsidiaries is important because they are the risk management of investments made by holdings. Therefore, in this article, an attempt has been made to manage the risk of subsidiaries from the point of view of holding. Delphi methods (expert consensus) and case study and library studies have been used to extract and analyze the data. The result of this research is identifying the risk sources of subsidiaries of a holding company (active in cement industry in Iran), prioritizing these risks and finally, drawing a risk map of each company for the operation of the parent company.

    Keywords: Enterprise Risk Management, Holding Company, Risk Map, Risk Scoring, risk evaluation
  • Behzad Pahleh *, Seyed Mozafar Mirbargkar, Reza Aghajan Nashtaei Pages 395-409

    If we want to divide startup companies into two general categories (1- Startup companies in the idea stage 2- Startup companies in the post-idea stage), we can divide the second category which has cash flow and physical assets by valuation methods such as value method. Net assets (NAV), book value (BV), present value of cash flows (DDM), etc., but are not applicable to the first category, which is in the early stages and lacks cash flows and physical assets. First, methods such as rating card valuation, Dave Brex valuation, aggregation of risk factors can be used. Research by experts, forensic experts, corporate stock valuation experts, etc., and looking for criteria and indicators that are suitable for valuing startups that do not have cash flows and physical assets, which ultimately led to the extraction of criteria and indicators that are appropriate. With Iranian culture and laws and used Ten for evaluating startup companies is in the idea stage, the extracted indicators are presented in the result section of this research.

    Keywords: Valuation, startup companies, management dimension, technology dimension
  • Alireza Ashouri Roudposhti, Hormoz Mehrani *, Karim Hamdi Pages 411-435

    The present study, using machine learning and polling techniques, attempts to examine the automated strategic model in order to classify and explore the ideas presented about specific services that have been studied in this area in the field of investment. Provide results in digital marketing services. The neural network-based model, by identifying related opinions, measures different characteristics at different levels of evaluation and automatically categorizes opinions depending on the quality of the presentation. Financial crises in the banking system are usually due to the inability to manage financial risks and liquidity, which is a factor in the lack of transparency and ability to manage capital. Thus, the existence of such uncertainties has reduced the interest of investors in industrial and executive partnerships. This article has been established with the aim of identifying the factors affecting liquidity risk and also providing an intelligent model for predicting and classifying liquidity risk factors, identifying and prioritizing the factors involved. For this purpose, the method of intelligent measurement using perceptron neural network (MLP) has been used, which is considered as a practical approach to artificial intelligence. For this purpose, the necessary studies on financial information and liquidity in Bank Mellat branches in Tehran (consisting of 36 branches) have been considered and for the sample population, a random cluster set of 374 selected customers and investors has been used.

    Keywords: Artificial Intelligence, Perceptron Neural Network (MLP), Digital Marketing Services, Liquidity Risk, AHP
  • Abolfazl Esmaeilzadeh * Pages 437-457

    The statistical society used in this paper includes 15 experts who are familiar with industrial car manufacturers and know the concepts of Merge and Acquisition. The tools for data gathering are expert questionnaires and paired comparisons. Five main components are investigated: Social and political, geographical and regional, law, legal and regulation, ICT and financial, economic and profitability. Our results show that all these components have an effect within the Merge and Acquisition model. We can also conclude that law, legal and regulation component has the most significant effect on the formation of Merge and Acquisition model in industrial car manufacturers.

    Keywords: merge, Acquisition, industrial car manufacturers
  • Mohsen Amini, Fatemeh Hamidifar *, Taghi Torabi Pages 459-488

    Sustainable entrepreneurship based on value creation in the context of investment is one of the most important issues for today's competitive businesses. Therefore, while paying attention to investing in this field, the concepts of value creation should be considered as very influential characteristics on it as well as the consequence of investing. To conduct this research, first, a comprehensive review of sustainable entrepreneurship management models was conducted. After the interviews, the interviews were coded; challenges, gaps and ideas for resolving them were presented. Using a systematic approach and distributing a questionnaire, the opinions of experts on the importance of sustainable entrepreneurship indicators were examined. Finally, according to Pareto's optimal law, the factors with the highest score (20% higher) were identified as influential factors. Findings indicate that individual input variables are factors of control centre, creativity, individual independence and the need for success and risk, respectively. Environmental input variables are the most important effective factors, respectively, market situation, social corruption and unemployment rate, entrepreneurship education and culture, government support and creating a legal basis. Also, the most important factors related to system outputs are the creation of industries and businesses, economic growth and sustainable development, unemployment rates and social corruption, respectively. Finally, practical suggestions were expressed for activists and researchers in the field of entrepreneurship.

    Keywords: investment, Entrepreneurship Management, sustainable entrepreneurship, Food Industry, value creation
  • Narjes Heydarzadeh Aghdam * Pages 489-515

    Now is the time to move from traditional to technology-driven and value-added business models. In recent years, the new generation of banking under the name of digital banking has become operational in the world and the main performance of leading banks has been focused on the axis of digital transformation. This research explains and develops the conceptual model of risk management in digital banking by choosing the ground-theory research method and literature review. In the first step, a comprehensive review of risk management models in digital banking and after the emergence of several gaps between the components of current research, the second step began, the researcher conducted interviews with experts in the field of management and decision making in the banking industry. After coding the interviews, based on the concepts developed, he presented a conceptual model of risk management in digital banking. This model will be explained due to the prominent components of monitoring and evaluation of digital banking risk management in macro international, national, regional development, as well as modeling and indexing in the country and region, and will develop a risk management model in digital banking. Using the expert-fuzzy method and distributing the questionnaire in three stages, the opinions of experts on the importance of risk management indicators in digital banking, expert consensus and prioritization of research indicators were examined. The results and findings of the study provide an evaluation of the risk management model in digital banking in the country's banking industry.

    Keywords: risk management, Banking Industry, digital transformation